Езикът на омразата – сленгът на популизма

Протест след сблъсъците в Катуница между селяните и приближени на "цар Киро" през 2011 г.

© Георги Кожухаров

Протест след сблъсъците в Катуница между селяните и приближени на "цар Киро" през 2011 г.Анализът е подготвен в рамките на проект "Медиатор", изпълняван от АЕЖ - България, с финансовата подкрепата на фондация "Америка за България". Отговорността за съдържанието на проекта е изцяло на Асоциацията на европейските журналисти - България.


Очаквано изборите на 25 май за български представители в Европейския парламент родиха поредната илюстрация на това, че у нас "словото на омразата" вече е трайно установено като комуникационен инструмент. Дори в граждански каузи като мотивирането на изборна активност.


Какво се случи?
В деня на вота в сайтовете от групата "България утре" бяха публикувани три банера, обединени от общ текст: "Стой си в къщи! Аз ще гласувам вместо теб". "Говорещи" бяха мъже от ромски произход – в единия вариант, позиращи с кебапчета и бира, в друг – размахващи метални пръти и брадви.


Публикуването на тези банери не предизвика никаква реакция нито от страна на институциите, заети с организацията и провеждането на изборите, нито на Държавната комисия за защита от дискриминация. Без реакция остана и сигналът, подаден до Централната избирателна комисия.


Така стана ясно, че като мотивиращ фактор омразата е допусната като "помагало" в политическия маркетинг. Че за расизма и ксенофобията вече се мисли като за обединяваща, сплотяваща стратегия, дори в момент на крайно разделение, какъвто е изборният ден.


След влизането на ултранационалистическата лексика в парламента духът на омразата и нейният език вече изглеждат окончателно изпуснати от бутилката. Превръщането им в част от изборната комуникация доказва, че те са проникнали до базата на демократичните отношения и вече са заплаха за устойчивостта им.


Дебютът


За пореден път в България етническото напрежение и лексиката на омразата станаха част от политическия контекст преди изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. Тогава събитията, последвали сблъсъка между граждани и приближени до т.нар. ромски "цар Киро" в с. Катуница, бяха използвани от националистическите формации в страната за установяване на нови позиции. Успехът на тези усилия бе твърде спорен, но роденият в тях дебат за пръв път официално въведе човеконенавистническо и расистко говорене през парадния вход на медиите. Един от най-ярките дебюти в тази тенденция направи телевизионният журналист Кеворк Кеворкян. Ето какво написа той по повод на събитията в Катуница във вестник "Уикенд":


"Пак зейнаха беззъби грозотии от екрана, пак се заоплакваха отровно – не смеели да пуснат децата си на училище, понеже българите ги "плюйвали" – така се дереше нечленоразделно една от екрана. Никъде другаде няма телевизии, толкова доверчиви към лъжите и толкова търпеливи към обидите. И защо ги показват тия грозотии, особено в момент като сегашния - не разбират ли, че по този начин поругават общия ни разум и общите ни ценности. И дават самочувствие на тия диваци, месец преди изборите - пак и пак да се изхрачват по българите. Дай път на беззъбата циганка да се изплюе срещу българина... Размириците са едно от израженията на провала на българската кауза."


"Селфи" на провала


На 20 октомври 2012 г. трима единадесетокласниди от добричката гимназия по автотранспорт – ромите Али, Васви и Реджеп, публикуваха във "Фейсбук" предизвикателна снимка, на която позираха предизвикателно с три портрета - на Левски, на Симеон Велики и на цар Борис I.


Ден по-късно - на 21 октомври, снимката, публикувана в интернет, беше обявена от тогавашния зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов за "гавра с български национални светини". Веднага след това Али, Васви и Реджеп бяха засипани от телефонни обаждания, sms-и и съобщения в интернет, съдържащи вулгарни и откровени заплахи за живота им. Те можеха да бъдат свободно проследени и в анонимните форуми след статиите в интернет, посветени на случая.


Само с няколко изключения медиите реагираха като в матрица. Думата "гавра" присъстваше в почти всички заглавия по темата. Обяснението за тази "мултипликация" на термин, провокирал вълна от крайни и невъздържани реакции на случилото се, беше професионален цинизъм. По този начин текстовете попадаха по-лесно в резултатите от търсенето в интернет. Така се оказа, че медиите с готовност "озвучиха" нямата до този момент омраза и я приеха като скрита ключова дума към успеха си. Но по-важното в случая беше, че увлечени в преследването на успех на всяка цена, през хейтърското говорене медиите станаха съучастници в сглобяването на някакъв нов "образ на врага".


В една от "главните роли" в този процес влезе отново Кеворк Кеворкян.


"...няма връщане назад"


На 22 ноември 2012 г., т.е. в разгара на ксенофобската истерия по повод снимката на Али, Васви и Реджеп, вестник "Стандарт" и сайта www.standartnews.com поместиха статия на Кеворкян, озаглавена "Боклуци". Няколко дни по-късно – на 26 октомври, сайтът "Афера" и отново вестник "Уикенд" публикуваха друга статия на същия автор със заглавие "Левски, Йото и циганите. Българската рая ще мълчи и кротува".


Езикът, както и посланията на двете публикации, проповядваха и подбуждаха към активна омраза, към дискриминация и дори към насилие.


"Не разбирате ли, че няма връщане назад – тези животни вече са си направили сметките. Българите сега щели да организират отряди – но циганските вече съществуват. Идеите им отдавна са приютени във Фейсбук, там ги проверяват, скоро ще си намерят и техния мангалски Ян Палах – ще убият някой кирливец и сетне ще припишат това на овчедушните българи", написа в статиите си Кеворкян.


Цитираните редове са един от най-болезнените примери за "език на омразата". Но и за технологията, по която той се превръща в оръдие за противопоставяне, в комуникативен трик, който възпрепятства градивните отношения между различните обществени групи и им нанася тежки щети.


В определени пасажи от публикациите си, касаещи хора от ромски произход, Кеворкян бе използвал дори думата "получовеци". А тя удивително напомня на терминa "унтерменшен" (Untermenschen, от немски), познато от нацистката риторика за назоваване на т.нар. "низши хора".


Последиците от публикуването на подобни текстове в интернет са мигновени и ясно различими. Коментарите във форумите под публикациите (от които са взети цитираните по-горе пасажи) недвусмислено говореха за това, че авторите им са възприели езика и посланията на Кеворкян като подстрекателство и подбудителство към саморазправа с лица от ромски произход. Този начин на говорене, същата лексика и същите внушения бяха повторени от автора си и в авторското му предаване по "Нова телевизия" - "Всяка неделя". Това е и една от причините, поради които този случай трябва да бъде маркиран и припомнян като прецедент, при който за пръв път национални медии станаха платформа за употребата на открито расистка и човеконенавистническа лексика. При това без каквато и да било санкция от страна на редакционните и програмните им екипи или от страна на Съвета за електронни медии (СЕМ).


Вярно е, че свободата на словото е право на всеки, при това гарантирано и от българската конституция. Но в конкретния случай става дума за разпространението на злонамерени и антидемократични тези, които унижават човешкото достойнство. Още по-смущаващо е, че това не предизвика каквато и да било реакция от страна на прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и по-голямата част от медиите.


Новата мишена


В случая с Али, Васви и Реджеп мълчанието на институциите беше равносилно на съучастие в словесната и психологическата репресия, на която те бяха подложени. В това мълчание говорителите на омразата разчетоха знак на одобрение и "върнаха жеста" само година по-късно.


Безсилието на държавата да се справи с вълната бежанци от Сирия през есента на 2013 г. вдигна нова вълна от негативно говорене в медиите. Но този път езикът на ксенофобията и омразата превзе ново, по-високо ниво. Негова мишена станаха не само сирийските бежанци, но и всички чужденци, избрали да живеят и работят в България.


От думите на омразата ставаше ясно, че емигрантите са нежелани не по-друга причина, а защото "не са наши". И пак по същата причина за тях трябва да се мисли като за заплаха. Арсеналът в този конфликт се простираше от обругаването както на чисто физическата, така и на религиозната различност. Форумите в интернет преляха от думи като "мангали", "циганьори", "рязани" и пр. Общият знаменател под всичко това беше "боклуци", т.е. нещо, от което трябва да се освободиш, нещо, което трябва да изхвърлиш, да унищожиш... Немалко медии охотно цитираха този речник, поставяйки го в кавичките на двуличието. На практика те усилваха гласа на омразата, размножаваха го.


В този случай СЕМ наруши мълчанието си. Но заради закъснението на тази реакция ефектът й се оказа твърде спорен.


"Лошото е, че речта на омразата често идва от предавания на живо с участие на политици, каза пред "Дойче веле" председателят на медийния регулатор Георги Лозанов. Според Закона за радиото и телевизията отговорност носят само електронните медии. Ето защо на България ѝ е необходим закон, който да регулира политическото говорене. Не може да се прави политика на всяка цена!", заяви Лозанов. Случаят "Розово" показа, че всичко е възможно.


Монополът на медийното "жълто"


Драмата с изгонването на 17 сирийски бежанци от с. Розово в края на април показа, че между думите и поведението на мразещите има само една крачка.


След като окачиха трикольорите върху асмата пред къща, в която бяха настанени няколко семейства на сирийски бежанци, и след като обявиха с. Розово за (етнически) "най-чистото" село, жителите му обясниха, че страховете и омразата им са функция на това, че "гледат телевизия". Така, както във всички случаи, описани дотук, се оказа, че монополът на медийното "жълто" е вкарал медиите, а след това и обществото в матрица.


Опитът за дебат беше бързо потопен в лицемерието на монолози, завършващи най-често с риторичен въпрос. Ето няколко примера:


Недялко Недялков в коментар за сайта "ПИК" (29 април,т.г.):


"Би Ти Ви и "Нова" ругаят българи заради сирийци. А кой ще защити хората от село Розово? Докога ще ги обиждат от екрана като "мутри" и "фашисти?"


"Историческата вина на хората в Розово е, че са заявили свободно на улицата гражданската си воля - "не искаме бежанци при нас. Страхуваме се от тях. Боим се за децата и домовете си."


"В болшинството си нашият (...) не обича гейове, турци, цигани, мюсюлмани, араби..."


Боян Расате, лидер на т.нар. движение "Гвардия":


"С вселенски отпор трябва да се защити собствения вид. Природата е създала механизъм - първо се грижиш за своето семейство и своя вид."


Нито Недялков, нито Расате са откриватели на факта, че ксенофобията печели нови читатели, повече кликове и зрители. Омразата към чужденеца и различния може да спечели дори избори. Само че подобен език и поведението, мотивирано от свободната му употреба, са безотговорни. Те вкарват България в капаните на новия расизъм и новата ксенофобия.


Вирусът


През последните години Съветът на Европа и Европейската комисия публикуваха няколко тревожни доклада за надигащата се нова вълна от "мутирали" форми на расизъм и ксенофобия в Европа. Този път приспособени към модерността. Като най-ясен признак за съществуването им бе посочен езикът на омразата. Той успешно използва изконни принципи на демокрацията като свободата на възгледите, изразяването, словото и печата.


Така езикът на расизма и ксенофобията се превръща във вирус, който намира в демокрацията среда не само за съществуването си, но за възпроизводството и развитието си. Той мутира в говоренето на политиците и медиите, превръща се в пълноправна част от езика на демократичния обществен дебат. Моделира го отвътре и го компрометира.


Но расисткото и ксенофобско говорене налагат черно-бялата изразност като универсален и лесно разбираем език, на който сложни обществени проблеми получават елементарно и бързо обяснение. По този начин най-често през медиите обществото става жертва на предварително подготвени "монохромни схеми" за печелене на власт.


Така наречените нови "меки диктатури" в Източна Европа вече не един път демонстрираха, че не само владеят езика на омразата, но и успяват да създадат от него жаргони. В зависимост от нуждите на случая той лесно потъва в мъглата на повече двуличност или избива във фалцета на истерията. Това е безотговорният език на популизма.


На него усещането за "обществен безпорядък" у нас от последните 20 години, бедността и посредствеността лесно се превеждат като усещане за страх от чужденеца, от този, който не изглежда, не мисли и не се държи като нас.


Но най-важно от всичко е, че омразата е платформа, на която лесно се разиграват внезапни и бързи социални разриви. Те отнемат енергията на развитието, насочват я в грешна посока, пропиляват я и така забавят, дори спират движението на обществата напред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не виждам какво пак се пъне Спас, тезите му са познати и отблъскващо нихилистични.

  "В деня на вота в сайтовете от групата "България утре" бяха публикувани три банера, обединени от общ текст: "Стой си в къщи! Аз ще гласувам вместо теб". "Говорещи" бяха мъже от ромски произход – в единия вариант, позиращи с кебапчета и бира, в друг – размахващи метални пръти и брадви."

  Това е вярно, като си стоим в къщи оставяме да гласуват тия с кебапчетата.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да обичаш е трудно, да мразиш - лесно, да обичаш да мразиш - още по-лесно...

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "На 20 октомври 2012г. трима единадесетокласника от добричкакта гимназия по автотранспорт – ромите Али, Васви и Реджеп публикуваха във "Фейсбук" предизвикателна снимка, на която позираха предизвикателно с три портрета - на Левски, на Симеон Велики и на цар Борис I.

  Ден по-късно - на 21 октомври, снимката, публикувана в интернет, беше обявена от тогавашния зам.- председател на ВМРО Костадин Костадинов за "гавра с български национални светини".

  И това е вярно, колкото и да му е мъчно на Спас, гаврата с национални светини е престъпление навсякъде по света.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  "ксенофобската истерия по повод снимката на Али, Васви и Реджеп" ... интересно ако те се бяха изходили върху гроба на някой близък роднина на автора дали истерията, в която той ще изпадне ще е ксенофобска и дали той би я определил така?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#2:"bad_religioner"]Да обичаш е трудно, да мразиш - лесно[/quote]
  Да обичаш е естествено,да мразиш - първично.

  А "Езикът на омразата" е сленгът на политика,в последно време.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#3] от "Квадрат или кръгче... това е въпросът":

  Квадрат, кръгче, и т.н. статията е болезнена, но за повечето сапиенси в тая държава толерантността към различните в тая държава се изчерпва с тлъсти псувни и плюнки пред екрана.
  Спас, дава примери как се насажда ксенофобия и омраза.
  От ченгета/не бивши, щото те са си вечни/ дето миткат по вестници и телевизии и ни"учат" кое е правилно и кое не.
  Българинът е тъп, беден и озлобен и този език му е присъщ. За жалост.

 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1345 Разстроено

  Няма как от българския етнос да е останал мат'рял,а от другите да е нещо качествено.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Не ми дрънкай празни приказки. Като не гласуваш, гласуват купени малограмотни екземпляри, които хабер си нямат що е то гражданско общество. Това първо. Второ колкото и да ти е мъчно, гаврите с национални символи не се предвижда да станат модерни още по-малко да се насърчават. Наказват се. Навсякъде.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тц, тц, тц. И пак старата плоча, омраза, та омраза. Как пък един път не се направи подробен анализ, върху цялата картинка, ами само дребни случки- тримата неандерталци снимали се цар Симеон, Катуница и Розово и се повтарят до безкрай.
  Нещо за циганските барони, живеещи като царе, нещо за държавата в държавата на ДПС, нещо за контролираната мизерия на тези хора- амеееееееееееее. Все най-очевидното.
  Ами разбира се, че ще са мразени- точат бюджета, крадат, разрушават всичко, където стъпят преправят битието по своя вкус, не се подлагат на интеграция и тем подобни похвати. Няма как някой да не се възползва от таената омраза. И все пак Волен е вън от Европарламента, тъй че омразата не спечели на евроизборите и сега трябва по-голямо смукане от пръстите.

 10. 10 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нещо "анализаторите", са се пообъркали, меко казано. На всички им е яасно, че иде реч за непримиримост към една прослойка, която само се възползва от правото си да ползва едни пари, а ако не им стигат и да краде. Това не се касае само за циганите, а за голяма група хора от всички етноси. Факт е, че циганите са най-многобройния етнос в тази група.
  А на "анализаторите", искам да им припомня една стара българска поговорка: Който не работи, не трябва да яде. Та те милите, явно са се напънали с този "анализ" за да поимитират работа пред работодателя. Но тази поговорка, която "анализатора" си я е заврял в анала си, подсказва и защо работещия човек има недобро отношение към мързеливеца и крадеца, не само в България и навсякъде...

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Кеворкян /Димитър/ скоро героизира и селяните от Розово.Той сигурно не помни,че е потомък на бежанци.Добре ,че тогава не е имало такива като него.

 12. 12 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Не ме гледайте, че съм регистриран днес, на автора от бая време му чета статиите. Много обича провокации човекът. Едно време щеше да ми се отличи ръката върху челото, след като прочетох статията му за низвергнатия Кокисимо, дето му развалили изложбата от некадърни фотошопи на гейове върху снимка на възрожденски църковни служители, и се пляснах мощно сам.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  На Спас му е гарантирано попадането на ... езика на любовта.
  И тук, и - пак гарантирано! - във "Всяка неделя"

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Не одобрявам гаврата с нашите герои и това,че турци пикаят върху паметника на Христо и Евлоги Георгиеви.Трябва да има строги наказания.НО! не трябва да обобщаваме.Между тях има и добри и лоши.Както и между нас.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Димитър е най противния журналист в България!
  Отровата която разпространява е високо токсична и радиоактивна за обществото!

  klimentm
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Наистина,откъде ги вземат тези цигани,та плашат хората с тях.Циганите тук,в Созопол,никак не са малко,но по нищо не отстъпват на българите.Дори и вересии не правят.Работят,печелят,плащат...Е,има един-двама,които се стремят към благороднически титли.С тях работа не бива никой да си има,дори и самите цигани ги отбягват.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#15:"klimentm"]Димитър е най противния журналист в България!
  Отровата която разпространява е високо токсична и радиоактивна за обществото![/quote]
  +++++ Това е много точно казано.

 18. 18 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Омразата и ксенофобските настроения са култивирани от комунистите и стават нещо нормално в посткомунистическия ни преход. Това е перфектният начин за мутрите, олигарсите, корумпираните политици (всички в тези три категории са или комунисти или техни производни) да отклоняват общественото внимание от истинските проблеми на България. Не случайно нацистки партии като тази на др.Сидоров доскоро процъфтяваха на българска почва и дори стигнаха до 8-9 процента одобрение. Слава Богу откритата антибългарска и проруска политика провали завинаги "волните" врагове на България. Но това не трябва да ни успокоява - комунистите са като факирите, винаги вадят по едно чудо от всеки ръкав.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Да у нас има ксенофобия и омраза. Но искам да чуя съветите на автора - как да решим проблема? Ако заменим расистките банери "Стой си в къщи! Аз ще гласувам вместо теб" с по-културното "Отказът да упражните демократичното си право на глас насърчава партиите да организират купуването на гласовете на господата роми" реалността няма да се промени. Ако се правим, че роми, обитаващи незаконно построена къща в Катуница не са убили умишлено 19-годишно момче, то това занчи да продължим да ги насърчаваме да нарушават закона. Докога държавата ще толерира съществуването на напълно незаконния ромски съд (Мешере)? Как да преборим ромската престъпност и неграмотност по цивилизован начин? Авторе?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 774 Неутрално

  В деня на вота в сайтовете от групата "България утре" бяха публикувани три банера, обединени от общ текст: "Стой си в къщи! Аз ще гласувам вместо теб". "Говорещи" бяха мъже от ромски произход – в единия вариант, позиращи с кебапчета и бира, в друг – размахващи метални пръти и брадви.
  ...........
  Ами чудесно. Да ги публикуват и за парламентарните избори и дано предизвика реакция у гъбарите.
  А Спасов да спре да се прави на паднал от Луната.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Омразата ще ни избави.
  От нас самите.

 22. 22 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Зад това "Слово на омразата" стой едно БЕЗУМНО ЛИЦЕМЕРИЕ. "Борците срещу стереотипите", налагат стереотипи - действията на един или група българи винаги се слагат под общ знаменател, а дайствията на не-българите винаги са "изолиран случай". "Правозащитниците" защитават правото само едната страна - всички престъпления на българи се преследват до дупка, а пред престъпленията на не-българите си затварят очите и ги премълчават. При последния случай ПИЯНИ ЦИГАНИ ПРЕБИХА ДОКТОР, МАЙКА И БЕБЕ В ПАНАГЮРИЩЕ, НО "ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ" МЪЛЧАТ ОГЛУШИТЕЛНО. ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ГОСПОДА "ПРАВОЗАЩИТНИЦИ" А? ЧИЕ ПРАВО ЗАЩИТАВАТЕ? НЯМА ЛИ ДА ЛЕЕТЕ СЪЛЗИ ПОНЕ СЕДМИЦА КАКТО СТАНА ПРИ СЛУЧАЯ В РОЗОВО?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Квадрат или кръгче... това е въпросът":

  "гаврата с национални светини е престъпление навсякъде по света."

  Може ли малко по-полечка с праведния гняв? Не, не е престъпление навсякъде по света.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Омразата е най-чистия начин да заявиш, че нямаш аргументи в спор и не знаеш как да си отстояваш позициите.
  Мечът на Темида (или на латински Юстиция = Справедливостта) не е меч на наказанието, но на отбраната на Правдата.
  Мечът на наказанието е меч на палач, който е двуостър, но има объл връх. Темида държи къс военен меч, какъвто са
  носели свободните граждани, отбраняващи Родината си.
  Т.е. Справедливостта не познава (не би трябвало да познава) злоба и отмъстителност. Когато отсъждаме се водим от
  вида и размера на злодеянието и от тежестта и релевантността на доказателствата (това е везната), а не от
  отношението ни към някоя от страните от спора, нито от обобщения или клишета. И не гледаме на лице или на
  положение в обществото (превръзката на очите, често погрешно интерпретирана като слепота).
  Ако минем от символа към конкретното, не може да набедим когото и да било за каквото и да било, но трябва с
  максимално хладен разсъдък да преценим всяка ситуация и всеки извършител и да покажем и докажем как стои
  конкретният проблем в конкретния контекст. И веднъж за винаги да се избавим от питекантропските рефлекси,
  наследени от едно жестоко неотдавнашно минало, по които търсим «враговете на народа», та да ги разобличим,
  заклеймим и унищожим, след което всичко да тръгне по мед и масло.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на samo_istinata
  samo_istinata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасе, пак си чешеш езика...
  Гледам за омраза говориш... ами ти като беше пресаташе на Добрин Митев - толкова омразен за варненци. Ама какво пък толкова? Нали паричките на фонадация "Равни под слънцето", която е на жената на Митев, са минавали през твоята сметка.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Както става в подобни случаи, ние сме изправени едва ли не пред избора да има или няма цензура, за да не се допускат откровени безобразия, като посочените в материала.
  Моето мнение е, че особено в нас, в България, където по-принцип свободата виси на доста тънък косъм, не бих заложил на забраните. И понеже силните финансово и диктуващи в модата и дневния ред в медийното пространство са наистина безнаказани, ви предлагам като вариант, ние хората да ги наказваме като си или не си купуваме/ гледаме т.е. да ги подлагаме на ежедневно гласуване.
  Някой ще каже че не става - нека си припомним какво се случи с БТВ през лятото на 2012, въпреки че ако си спомняте, протестите и темата на протестите не бяха най-масовите и въпреки това БТВ не само се извини, но и видимо промени някои неща в стила си.
  Така че пари и рекламодатели мпгат да си мислят че командват, но ако ние, дето трябва да "консумираме" рекламните им послания просто ги "изключим" със сигурност ще повлияе.
  То това е като изборите - може да избираш, може и да не иозбираш. Активната позиция е винаги печеливша, даже и да сбъркаш в конкретния избор - най-малкото знаеш че и ти си виновен нали?))

 27. 27 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Българинът не мрази без причина. Българинът не мрази различността.Българинът мрази заради конкретни действия, които не се вписват в ценностната му система.

 28. 28 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "majorman Моля те, Серж, остани!":

  Ами просто - заменяш в това което си написал "роми" с "престъпници" без да уточняваш дали са българи или цигани или марсианци.
  Ако са престъпници - индивидуално извършили престъпление - значи са такива.
  Ако не са, а само са цигани или сирийци - не пишеш срещу тях в цялост.
  На никой българин не му харесва когато заради някой престъпник в ЕС (има примери и с съвсем бели, има и с цигани) по вестниците там започнат с "българите са престъпници", нали?

 29. 29 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#27] от "neznaiko_2011":

  Само че не индивидуално, а ей тъй - на призна "цвят на кожата"..

 30. 30 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Трябва да има повече такива материали и да не ги махат толкова бързо от главната страница. Жалко, че повече подобни мнения и анализи не могат да се видят и чуят и по по-масовите медии като телевизии и радио предавания. Не от днес,но последните 3-4 години все по-явно,масмедиите в Бг са се превърнали в активен или пасивен рупор на политиката на оскотяване,лумпенизация и оглупяване на населението. Резултатите са видни: разгарянето на примитивизма,окончателното целенасочено унищожаване на кълновете на гражданското общество и маргинализирането гласа на разума доведоха до избуяването на политически недоразумения като Атака, Цензурата,до чувство за тотална безнаказаност на цялата политическа класа, до окончателното и нескривано вече мафиотизиране на държавата и институциите. Населението беше ловко разделено на "отвратени" и често негласуващи граждани, и на лесно манипулеруем плебс. Старите ДС кадри и "сиви кардинали" изпълзяха от сенките и дупките, Бг е все по-открито тласкана в посока Евразия,и по-далеч от Брюксел. Ценностите на обществото бавно,но сигурно се подменят,а шансовете за истинска промяна и развитие стават все по-мъгливи,поне така смятат кукловодите на, вече не толкова скритото, задкулисие.......

 31. 31 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Ето така функционира пропагандата - чрез избирателно представяне на реалността. Защото тук авторът уверено пропуска факта да "сподели", че главната причина за "езика на омразата" в случая се явява водената близо вече 30 години политика на обратна дискриминация (удобно наречена "позитивна") срещу водещия по мнозинство етнос - българите! ;)

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Позитивна_дискриминация

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK