Какво ни интересува нас историята?

Илюстрацията е от www.facebook.com/saprotiva

Илюстрацията е от www.facebook.com/saprotivaНа 2 юни, когато сирените огласиха града, традиционно множество пешеходци и шофьори не намериха за нужно да спрат и да отдадат почит на Христо Ботев. Естествено никой не може да ги вини, тъй като всеки от тях може да има не една уважителна причина, поради която да не се спре за един миг. Естествено коментарите по адрес на тези и други хора заваляха в мрежата и възмущението се надигаше от големите патриоти. "Срам и позор!", "Не мога да повярвам!" са само част от възклицанията, които се лееха секунди след затихването на сирената.


И така до другата година, когато си спомним за жертвите, които страната ни е дала, за да живеем в едно по-добро време, и нереализираните идеали, по които нашите отци са бленували.


Междувременно като на пръсти в мрежата се промъкна една снимка, показваща плакат с лика на Христо Ботев, залепен върху рекламните материали на родните чалга диви. И тоя плакат все едно едвам се е набутал между изобилието от предложения за евтин алкохол и музикални изкусителки.
И нелепо стои той върху тях. Нелепо стои ликът на българския възрожденец. Като че вече много малко място ни е останало да разположим какъвто и да било морал. Като че ли ни отесня вече за ценности и други отвлечени понятия, които все по-често предизвикват смях.


Но това си остава лично мой проблем. Не бих си позволил да занимавам многоуважавания читател с вайкания за изгубените народни ценности, които, както показва историята, още преди много време са се борили да бъдат чути и намерени от многоизстрадалия български народ.


Истината е, че вече просто не е модерно да си говорим за подобни работи. А като едни послушни граждани ние трябва да спазваме модите независимо дали ни харесват или не. И ако нашите приятели са решили да резервират сепаре в известна столична чалготека, то ние безропотно трябва да наведем глави и да ги последваме. Едва след като сложим изгладената си риза и се напръскаме с парфюм.


След това трябва да се избръснем. Задължително. Брадата на революционера, брадата на мъжа, който се е отдал на делото за подобряване на живота на цял един народ, вече не е на почит в столичните заведения. Там се търсят други аксесоари, които да говорят за силата на характер и отдаденост. Аксесоари от типа на еди каква си марка телефон и вкус към определено питие.


Защото всички ние имаме нужда да сме част от групата. Не можем да си позволим социална изолация като ръсим нагоре и надолу някакви патриотични лозунги. Не можем да си позволим да отваряме уста, че нещо не е в реда на нещата и може би трябва да се опитаме да се борим заедно за промяна на всичко това, което не ни харесва.


Просто би било несъобразително от наша страна. Както е несъобразително основаването на Студентския исторически център в Студентски град, за който напомня тоя плакат с лика на Христо Ботев.


За какво ви трябваше, момчета и момичета, да отваряте център "за оживена дейност, свързана с интереса към историческите науки и съпътстващи хуманитарни дирения" с "книжен фонд от разнообразна литература – историческа, учебници, периодика, зала за конференции, обсъждания, прожекция на документални филми"?


Отворете вратите си за силната музика и стековете салфетки, обръснете брадите си, не провеждайте лекции, ами станете част от доброто старо хубаво общество. Иначе ще стоите нелепо като тоя плакат на Ботев върху певиците.


Погледнете тоя сериозен и целеустремен поглед на Ботев, който познаваме от портретите му. Нямаме вече нужда от тоя борчески характер. Имаме нужда от повече гланц за устни и изкусителни погледи. Имаме нужда да сме прегърнати и приети от широката общественост. Защото майната им на всички тия ценности, за които аз като глупак продължавам да говоря. Нека бъдем заедно, пък даже и в очите на малцината да бъдем конформисти.


Защото сме по-силни от шепата хора, които са го видели тоя плакат. И сме по-силни от Студентския исторически център, където се събират да водят скучни разговори за историята. Какво ни интересува нас историята? Какво ни интересува нашето пребогато наследство. Нали имаме днешната вечер? Имаме я, и още как! И след като е наша, ние ще се разтворим в нея, избръснати и усмихнати, с изкусителни погледи и табла евтин алкохол. И нека забравим. И просто бъдем заедно.


О, налейте! Ще да пия!


На душа ми да олекне,


чувства трезви да убия,


ръка мъжка да омекне!Ще да пия на пук врагу,


на пук и вам, патриоти!


Аз веч нямам мило, драго,


а вий... вий сте идиоти!


В механата


Христо Ботев


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Цитат от коментар #0: "След това трябва да се избръснем. Задължително. Брадата на революционера, брадата на мъжа, който се е отдал на делото за подобряване на живота на цял един народ, вече не е на почит в столичните заведения."

  Верно, бе! Ми той, Левски, не е революционер, щото е без брада!
  Мартин, Марти, ако брадата правеше революциите...
  А и къде си тръгнал, в чалготеките, да търсиш революционери?!
  По-скоро, Кончито-Вурстчета ще намериш.

 2. 2 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Във времена на лобализация,националните герои нямат никаква стойност.
  Това искахме-постигнахме го.
  Да живее Холивуд на 5 океана и 7 континента.

 3. 3 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#2:"stratosfera"]лобализация[/quote]
  глобализация

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  "Не можем да си позволим да отваряме уста, че нещо не е в реда на нещата." Можем, но приказването не е много ефективна мярка. Ефективно е действието, например да отворим център "за оживена дейност, свързана с интереса към историческите науки и съпътстващи хуманитарни дирения." А това, че центърът нямало да привлича хора, колкото една чалготека не е повод за плач. Априлското въстание не е било масово, а значението му е огромно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Смешен плач.Ботев днес е многократно по-почитан отколкото приживе.И е преди всичко поет,после революционер.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Патриотизъм със сирени не се прави. А и руските слуги от БСП и Атака добре знаят, че нашите възроженци са били против Русия - Раковски, Ботев, Захари Стоянов...

  "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

  Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

  Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

  До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!"

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#2:"stratosfera"]Във времена на лобализация,националните герои нямат никаква стойност.[/quote]

  А на съветизация/ЕАСизация?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "stratosfera":

  Ние сме Европейци и нямаме нужда от "европеизация". Вие руските подметки като не се чувствате Българи и Европейци, сте свободни да си ходите в руската кочина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#9:"Позитаник потъна"]Ние сме Европейци и нямаме нужда от "европеизация[/quote]
  В момента сме единствено нация от прошляци,които се предлагат по най-ниската тарифа в Европа.Ако това е приоритетна евроценност значи сме най-първи европейци.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Колкото пъти я погледна тази снимка,все ми се струва че плакатът на Ботев не си е на мястото.Другите два стоят добре.

 12. 11 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От тази снимка ми стана гнусно...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Дива Селянка
  Дива Селянка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#13:"Позитаник потъна"]Не съди по себе си за нас, останалите. [/quote]
  Българин е нарицателно в Европа.Питай Фарадж,Вилдерс,Льо пен /или Саркози/ и други.

  п.с.Ти за какъв се изживяваш ми е през.....панделката.

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Има някаква символкика-черно и бяло на фона на пъстротата,папагалщината.За мен това олицетворява истината и неистината за котяо се е борил възрожденеца и днешната многобагрена хамелеонска папагалщина.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#14] от "stratosfera":

  Виж сега,ако някой се изживява като прошляк си е абсолютно негов проблем и явно този човек страда от ниско самочувствие.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  2 милиона сто пъти по-големи патриоти от мен избягаха от трудностите в България при "на баницата мекото",вместо да се пребори и тук да стане така ,повечето със децата си и повечето без да мислят и да се връщат.За сметка на това /повечето/отдалече ръсят мозък и патриотизъм, поучават ни кой управляващ е по-добър и по-добре ще ни "суровишка".
  Упрекват ни /повечето/колко сме тъпи и работим все още тука оставяйки се на Слънчо ,или на Хамстера,или на агаларите.
  Смеят ни се ,че не можем да проявим "инициатива" ,да потърсим по-добър живот.
  Аз никога не съм казвал ,че съм патриот ,дума която покрай Сидеров и Атака ,ВМРО на потомствения ДС агент Каракачанов,шефа му Дудук,оня дебелия адвокат,тея новите с черните дрехи ,пълната с ДС агенти партия СКАТ се изпразни напълно от съдържание.
  Но моето пълно уважение имат всички които са все още тук и не искат да напуснат България и да я оставят на циганите ,които учат и възпитават децата си тук,които намират начин да се борят за промяна на страната политически,икономически и духовно .
  Всеки може да отиде в някоя устроена държава ,да ползва благинките и , да ни казва колко е хубаво там, да поучава отдалече кое как да променим тук.
  Да ама това там хубавото са го направили американци,германци,французи,англичани бе господа български патриоти , а вас са ви допуснали да ползвате част от благата.
  Защо не останахте да се напрегнем и тук също да направим България по-добра визуално,по-човешка,по-силна икономически,по-социална?
  Защото е трудно ,нали?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 20. 20 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "stratosfera":

  Интересна теория, наистина заслужава внимание

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Нацията ни не заслужава героите си.
  Затова пък се прехласваме на псевдо-юнаци.

 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "Позитаник потъна":

  И балонът гербенбург гръмна. Европейската политика на любимите ти морони беше:Ще гласуваме както ни кажат батковците.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 23. 23 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Патриотизъм със сирени наистина не се възпитава. Не че е лошо да има масови обществени манифестации или символни прояви и демонстрация на обществена солидарност и почит към тези които са отдали живота си за свободата и по-доброто бъдеще на страната, но просто това далеч не е най-важното във фрагментирани и разпадащи се общества подобни на днешното българско. Затова и авторът е прав само донякъде и ми се струва,че засиления до гротеска патос и опити за тъжен сарказъм, някак си изглеждат не на място.
  Страната има нужда от трезви разсъждения,практицизъм и работа,много работа по отношение на утвърждаване сред мнозинството,че единствения път пред Бг е всеобщо спазване на закона, респект към правата на останалите и разбиране,че общественият интерес не е в диаметрален сблъсък с този на отделния индивид.....
  Едва когато постигнем нещо подобно и страната и личния ни живот неусетно и бързо ще се променят към по-добро и думи като "патриотизъм" няма да звучат като празни лозунги и клишета

 24. 24 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Досадна тема и безсмислена статия. Докога ще предъвкваме някакво самосъжаление по "изгубените ценности", за което пише сигурно всеки откакто свят светува?
  Нека пък аз кажа какво видях на 2 юни - облегнах се на прозореца в офиса и гледах улицата. Имаше 5-6 човека и всичките стояха мирно. Което е хубаво. Но няма да ме видите да пиша статия как патриотизмът и несломимия български дух са живи. Защото знам, че и много други не се намерили за нужно да стоят мирно за 1 минута. Което пък не е кой знае какво. Стига с тия обобщения.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 25. 25 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#4] от "7777":

  Браво!

  I shave with Occam's razor
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#10] от "stratosfera":

  Защо толкова цинично уважаема?!

  klimentm
 27. 27 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Неуместна употерба на цитата от Ботев "В механата".

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 28. 28 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Статия лъхаща на посредственост и липса на твочество! Звучи като фанариот на задушница...

 29. 29 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 471 Неутрално

  П.С. коригирам по-горе: "твоРчество"

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Автора си е написал броя знаци, заработил си е хонорара, Дневник си е запълнил страницата. Ние четем, убиваме времето.
  Но защо не напишат:
  Какво стана с Христо Бисеров?
  От какво умря баретата в Лясковец? От ловна съчма изстреляна от Петко или приятелски куршум от автомат на друга барета?
  Колко и какви оръжия конфискуваха от дома на Петко?
  Колко халостни и бойни изстрели са дали баретите и колко пъти и с какво е гръмнал Петко?
  Е тогава всички ще кажат Браво на Дневник!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Имам един въпрос в последноте години а и преди това още от времето на комунизма колко се е говорило за дейността на тези хора (българските революционери от борбата срщу турското робство)? Много малко само на зарята 3-ти Март след като стана национален празник и на 2-ри Юни.
  Те може да се каже не съществуваха само венцеславене на Русия която ни подарила свободата, какво сме щели да правим ако не е била Русия и т. н. Какво искаме пожънали сме каквото сме посеяли.
  Преди 89-та имаше някаква почит към тези заслужили хора въпреки неприязънта на Русия към тях като резултат на инерцията от преди 1944г.
  Днешният нихилизъм на съвременния българин е резултат от политиката на БКП/БСП от 1944-та до сега.

 32. 32 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "stratosfera": Забравих да добавя че няма значение кой е предал или убил Ботев. Всякя нация си има своите изроди. Най малко ние трябва да се правим на изненадани след като всички сме свидетели на политическия живот на КБ.

 33. 33 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "Позитаник потъна": Много ще е добре ако си отидат в руската кочина но няма защото тяхната цел е да вземат някоя рубла ,която да изхарчат на запад като награда за това че са вкарали собствения си народ в кочината.

 34. 34 Профил на balona
  balona
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ъъъ, какъв е проблемът да съществува и център и дискотеки? Изсмукана от пръстите статия. И дискотеките и центърът могат да съществуват паралелно, без да си пречат. И почва да става банално за всичко да се обвинява един стил музика. Чалгата не е много по-различна от модерната поп музика и надали е виновна за състоянието на обществото, държавата, световната политика и климатичните проблеми.

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Малкият син на един съвременик на едно половинвековно духовно и физическо робство, гледайки от големия, може и да напише нещо, което заслужава внимание, но сигурно не е наясно, че други са били и са хората, които издигнаха култово и превръщайки в една драматична монументална подигравка идеали неподвластни на времето, пред НДК злощастният монумент наричан многоъгелният петоъгълник.

  Този петоъгълник, преля чашата и разруши баланса за дискретна святост и достойнството на българите превръщайки в един недоносен кич всеки досег с националната ни история и го направи с едно безумно нахалство и арогантност. Разголвайки пред поколенията цялата приспособенска истина за духовното национално комунопадение, опошлявайки и унищожавайки всичко свързано с нея открито до едни ненормални висоти.

  Та от там идва и ситуацията с съобщението за почитане на Ботев лепнат върху чалгосъставното ни съвремие, като едно естествено продължение на обществена изява, подобна на сътворяването на онази монументална прословутост пред НДК.

  Възпитаването в приспособенство и извличане на аморални ползи на всяка цена и от всичко, каквато бе и заръката на институциитетогава ни докараха до това идиотско положение днес, да незнаем кое какво е и кой кой е, но да ги ашладисаме нещата някак.

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ДОКАТО съществуват м о н у м е н т и обосновани на национални заблуди и безсрамни идеологически патологии на една безмисловност и цинична арогантност към приспособяване и присвояване на историята ни към потреблени за политически цели в центровете на градовете и поселищата ни, издигнати от хора без морал, подобни конфузни ситуации ще се превъръщат в наше ежедневие.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#37] от "mimeto71":

  Я!... mimeto71 в акция!
  Българските революционери от Април 1876 година не са РУСОФИЛИ, защото ако бяха, нямаше да са революционери. Тоест нямаше да са българи, ратуващи за свободни европейски икономически отношения, а щяха да са руснаци ратуващи за феодален царизъм и претенции за великодаържавни мании за присъединяване.
  Цялото изопачаване на истината идва от комунистическите баснописци след датата 9.9.1944 г., които получават оргазмични мозъчни спазми само при споменаването на съветизъм, русификация и кухи въоръжени надмощия, без възможности за икономически просперитет.

  Това вредно присламчване и приспособяване към една ненормалност, ни направи ЗАВИСИМИ НАЦИОНАЛНИ НИХИЛИСТИ, което е един национален духовен крах!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#41] от "extrem_mount":

  Нито един български революционер не е бил настроен чужда сила да установи ред в земите обитавани от българи.

  Дори сметналите комуноутописти като Ботев, че Европа 5 пари недава за България си дават сметка, че това е погрешно.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#41] от "extrem_mount":

  Цялата лигоч за посвсеместна признателност, раболепие и използване на новото статукво взима връх след установяването на марионетно комуноправителство на ОФ с превръщането на България в доминион, суровинен придатък и партньор в едни анормални политически отношения и зависимости.

  Това е пълен крах на потенциалите на държавата ни, колкото и те да са скромни.

  Тенденциите продължават и днес стигащи до апокалиптични несъстоятелни представяния от едни национални продажници каквито са унаследилите пълните негативи от подобни дейности от около един век.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Ботев е един изключителен поет, но в дъното на разбиранията си остава един комунист-утопист, което го прави достоен за всички времена на промени, с изключение на днешните.
  Защото незрелите схващания, че времето е в нас, както се предполага от друг организатор на бунтове срещу една средновековна закостенялост, предполагат, че и ние сме в него, че то нас обръща, но и ние него, но винаги и поради естествено разбираеми причини не се изяснява връзката между времето и парите.

  Този така труден за възприемане паралел издигнал цивилизованоста на нови нива на развитие.

  Възелът от новите схващания за образност поставят идентефикации от конгломерати, не като начало с тези на чалга дивите и Ботев, а много по-отдавна в политическия натиск върху съзнанието на милиони българи, чрез създавамнето на един опосредства политически пропаганден тюрлюгювеч труден за ориентиране от съвремениците ни, поради факта, че един монумент определен изключително адекватно от нацията като псевдопетоъгален многоъгълник в центъра на София, го е направил в годините на една политическа изолация компенсирана с популистки стремежи и пропагандни изяви за да се задържи власта докрай.

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#45] от "extrem_mount":

  Героите на България не са комунисти, те са достойни само и единствено за презрение и отхвърляне, защото са само едно олицетворение на истински престъпници и аморални криминални деструктиращи обществото на България хора, не от вчера и днес, а от десетилетия време. 70 години, че и повече...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#48] от "extrem_mount":

  ДЕФАКТО Ботев и по-специално неговата поезия, а не кариера на бунтовник е ползвана изцяло и многократно за и в полза на комунопопълзновенията на едни отявлени приспособенци и ненормално мозъчно развити хора готови на всякакви компромиси, назовали се плагиатски комунисти.

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Изцяло творчеството на поета след 9.9.1944 г. е ползвано за да се раздели популацията на България, за да се владее една анормална власт, за дълго, едвали не вечно.

  Това е гавра с таланта му!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#52] от "Крыса из нержавеющей стали":


  Така де, Ботев нито е поет, нито революционер, щото съветски поети мноооого всичките професионално развити и с кариера под крилото на ССП.

  Горе долу както съветско-руските комунотролове днес под крилото на КГБ института!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#55] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Замомент си помислих, че може да обявим Ботев за съветски или за руски поет.
  И революционер!

  Тогава няма да имаме проблемите на Левчев син-младши, по въпроса с облепването на афиши с фолк и чалга диви...

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако и докато не разберем, че национализъм, в смисъла на нормални патриотични чувста свързани с нашата идентичност, култура и въобще любов към страната ни, а не всичката псевдо и кичозна поза на хора а ла Сидеров, няма да има нищо нормално у нас.
  Стига сме позволявали да ни будалкат с нашите иначе съвсем нормални чувства и усещания за страната ни.

 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако и докато не разберем, че национализъм, в смисъла на нормални патриотични чувста свързани с нашата идентичност, култура и въобще любов към страната ни, а не всичката псевдо и кичозна поза на хора а ла Сидеров, няма да има нищо нормално у нас.
  Стига сме позволявали да ни будалкат с нашите иначе съвсем нормални чувства и усещания за страната ни.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#61] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Не на всеки е дадено достатъчно количество мозък.
  Това е природна дарба, както у други поместването на тази материя е заменена от естествената черепна кутия поради липса на количество, с кутия от неръждаема ламарина, която кънти при всеки удар на главата им в стената, надявайки се да осъществят подобие на мисловна дейност.

  Дрънченето се носи над пространствата обитавани от така наречените "кухи лейки", днес те се изработват специално за лица обрекли се на един всепоглъщащ ритъм на един безмислен кънтеж, превръщащ се в нетърпим звук, който естествено ги води към своя нетака радостен, но очакван край.

  Естествено е и това, че такива лица да имат и мнение, което биха искали да бъде чуто, за да бъдат достойно оценени.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  [quote#53:"Крыса из нержавеющей стали"]Самата идея, че е комунист произтича[/quote]
  Не произтича а направо изтича като река! За това е имал и брада за да прилича на К Маркс! Не знаеше ли?

  klimentm
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#65:"Калибър"]Следващият Ви[/quote]

  Следващата Ви...

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "clint_eastwood":

  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#70] от "doneva_a":

  Така е.
  Но психопатията лесно може да се настани в душите ни. Внушена чрез заобикалящата ни образност, защото поколенията, които идват и хал хабер си нямат кой ли ще е този Ботев, който виси залепен върху плаката на любимите им чалгарки.

  Както бе внушавана, чрез многоъгълни петоъгълници, издигнати монументално насред София, но така и останали неразбрани, въпреки и поради несъответствието на целите неприпокрили идеите.

 72. 72 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Слаба статия, направо на принципа трябва да напишем нещо и да вземем едни пари.

 73. 73 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#72] от "foxa5":

  То затова се докарахме до тук, защото ни е трудно да схванем какво се пише, камо ли да го видим триизмерно как изглежда.

  Дори не сме в състояние и да коментираме случващото се, защото несмеем да се обвиним изцяло за състоянието си.

  Комуногодините прекарани в половинвековна егоцентрична изолация, заобиколени от самонадуваеми популистки пропагандни балони, ползвани като заместител на национално самочуствие изтриха окончателно чуството ни за вина и нормални исторически значими ценности завинаги.

  Лошото е, че новите поколения трудно схващат това състояние, дори и да се досещат за неговите аномалии.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#74] от "Крыса из нержавеющей стали":

  ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА КОМУНИСТИ, които са отявлени престъпници и т. н....
  Така трябва да разбираш смисъла, защото плоските ти спекулации доказват една омаломощена мисловност.

  Неръждавейката помага само в някои случаи, не винаги, особено когато се ползва за заместител на природно създадени предимства

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#74] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Знае се, че както у нас така и в СССРОССИЯ е същото положение, и в КНДР. Прекаралите години в тези страни са с доста изкривена психика.
  Няма да оспорваме една истина. И този диалог го показва, каквато е и мисълта на Левчев син младши, цитирал Ботев в края на статията...
  В това е и геният на поета, стиховете му да очартават винаги всевечни подобни образи и характрови истини за техните носители.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#77] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Остай ся Уикпедията, прочети ЦИТАТА ОТ ХРИСТО БОТЕВ в края на статията на Левчев младши, там ще намериш отговора на вълнуващите те въпроси...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#80] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Целия цитат, целия фрагментите нетрябва да убягват, когато характеризират личностната насоченост, давай по-надолу и ще се облекчиш...

  Трудно ти е да се самопознаеш, знам!

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#79] от "Крыса из нержавеющей стали":

  Не думай, аз си мислех, че за теб Х. Ботев е руснак!
  Всички напъни за обяснения, кое какво е и кой какъв бил, щяха да бъдат излишни при това положение.

 83. 83 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#23:"thepirineagle"]Страната има нужда от трезви разсъждения,практицизъм и работа,много работа по отношение на утвърждаване сред мнозинството...[/quote]
  Първо трябва да преминем едно ПРЕЧИСТВАНЕ! Да си кажем ИСТИНИТЕ - за комунизма, комунягите, ограбването,русия ... да стигнем дори до КОЙ УБИ БОТЕВ!? Да възстановим СПРАВЕДЛИВОСТТА В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ... и чак тогава МНОГО, МНОГО РАБОТА НИ ЧАКА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK