Минало несвършено: Русия, Украйна и Европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Голяма част от историята на Украйна ви звучи познато, това е историята на славяни, историята на хора на словото, история на романтични и военни сблъсъци с Византия, история на колебанието дали да се премине към християнството, на колебанието между Изтока и Запада.
  -----------------------------

  Когато е имало Византия Украйна не е съществувала, а Киевска Рус е сегашна Русия!

  Иначе много добра лекция!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Хубаво е да си припомняме историята и да се пазим от повторение на грешките допуснати в миналото !Народите на ЕС трябва да продължат общия си път напред и да не допуснат възтановяването на СССР за сметка свободните хора от бившите съветски републики !

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  "Евразийският проект е фронтална атака срещу всичко това. Според него демокрацията е лоша, либерализмът е лош, няма поуки, които да се извлекат от ХХ век, в него има само образи, само възможности. Няма проблем да се каже, както казват в "Известия", че Хитлер е разумен държавник, който е бил подложен на много силен натиск от Запада. Няма проблем да се каже, както се каза наскоро по руската национална телевизия, че евреите сами са си виновни за Холокоста. Няма проблем да се каже каквото и да било, което е полезно за момента, защото историята не е миналото, историята е само източник, който ни дава факти за настоящето. Начинът, по който руското ръководство представя Украйна, не е просто политическа пропаганда, а е по-скоро интелектуално преосмисляне на самата Европа. "

  ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНО КАЗАНО!

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  "Руското ръководство представя украинското правителство като фашистка хунта и ние можем да кажем, че това е грешка. Можем да кажем, че крайната десница събира много по-малко гласове в Украйна, отколкото в която и да е друга европейска страна. Можем да кажем, че революцията бе направена по-скоро от левичари, а не от десницата. И всичко това ще е вярно. Правителството на Украйна не е фашистка хунта. Сега то се управлява от един умерен производител на шоколад. "

  Отново ВЯРНО И ТОЧНО!

 5. 5 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 493 Любопитно

  [quote#4:"BlueWater"]
  Отново ВЯРНО И ТОЧНО! [/quote]

  А няколкото министри от Десен сектор, които са украински неонацисти? А главен прокурор от същата "фаланга"?

  Текат опити да се фалшифицира настоящето В Украйна, но на лъжата краката са къси!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Не искам да съм лош пророк и пак да позная както винаги... Украйна е бъдещето на Европа, ако по най-бързия начин не стане здрава Федерация или Конфедерация. Всяка световна сила (не винаги ще е една и съща) може да предизвика всякакъв сепаратизъм където си поиска. Хлабавата асамблея евротарикати не ще може да се противопостави - Европа ще затъне в огън.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"BlueWater"]

  "Руското ръководство представя украинското правителство като фашистка хунта и ние можем да кажем, че това е грешка. Можем да кажем, че крайната десница събира много по-малко гласове в Украйна, отколкото в която и да е друга европейска страна. Можем да кажем, че революцията бе направена по-скоро от левичари, а не от десницата. И всичко това ще е вярно. Правителството на Украйна не е фашистка хунта. Сега то се управлява от един умерен производител на шоколад. " [/quote]


  Чисти лъжи ! Те фашистите само бяха използвани да стрелят със снайпери на майдан и да изгорят 40 души в Одеса ... иначе са малко и нямат подкрепа ... да не говорим за криминалното минало на умерения производител на шоколад ...

 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  "Полезните изкопаеми водят до ползи и в цялата тази прекрасна пиротехника и пропаганда на руския проект има една цел и тя е свързана с това, че руският режим зависи от продажбата на полезни изкопаеми в Европа. Най-вече в Европа. За руския режим би било много по-просто да продължи да продава тези полезни изкопаеми на Европа. Ако ЕС продължи да съществува, той ще изгради една обща енергийна политика. Ако той се разпадне, руснаците ще преговарят поотделно с Италия, Гърция, България. Тогава няма да има обща енергийна политика и хората, които изкарват милиарди от полезните изкопаеми в Русия, ще продължат да го правят."

  Това е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за действията на Цар пУТИН!

  ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И ПАРИ!

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Интересно четиво.Дълго,но увлекателно.

 10. 10 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Имам доста възражения срещу повечето твърдения на уважаемия професор Снайдер.Анализът му често навява мисъл
  за волни или неволни натъкмявания на историческата истина в полза на политическата конюнктура.Ще препоръчам на колегите
  написаното от Солженицин, който освен че е много по -запознат от Снайдер с нещата е и половин украинец:
  http

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  "В политически смисъл вие сте в преломен момент. Имате две възможности – да се държите така, че да е лесно за една малка група хора да правят милиарди от петрол и газ, тогава ще загубите най-голямата общност на мир и благоденствие в света. Другият вариант е да затрудните тази шепа хора и да запазите тази общност на мир и благоденствие. Това са вариантите днес в София, както и на други места в Европа. Като казвам, че сме в преломен момент, нямам предвид само това, че трябва да се направи важен избор. Имам предвид нещо по-фундаментално. Това, което се случва е промяна в начина, по който се усеща и преживява самата история. В този свят, в който шепа хора правят милиарди от полезни изкопаеми, историята е история на консуматори, на грандиозни жестове и велики моменти."

  Отново много верни изводи!

  ОСТАВКА на нашите национални предатели!

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#2] от "": "Народите на ЕС трябва да продължат общия си път напред и да не допуснат възтановяването на СССР за сметка свободните хора от бившите съветски републики !"
  Последният път когато "народите от Европа" бяха против СССР ... то " свободните хора от бившите съветски републики !" си забиха знамето върху Райхстага Да не допускаме същите грешки !!! Русия + ЕС е по добре от ЕС срещу Русия + Китай ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  http://rg.ru/2014/05/16/solzhenitsyn.html
  Ето един линк към избрани изказвания на писателят ,започвайки от тези,поместени в книгата"Гулаг",за която той получи нобела за литература.

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  "Така че изборът не е само между Европа и Евразия и аз нямам никаква представа какъв избор ще направите. Но под този избор стои изборът как да мислим историята. Аз се изправям тук, за да защитя скучната история, и се надявам, че начинът, по който я защитих, не беше скучен."

  Браво!

  Отлична лекция по история!

 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Тоя ни е главния пропагандист.

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Много съм впечатлен от скоростта с която беше "прочетено"
  написаното от Солженицин и публикувано на постнатия преди минута от мен линк.Това ми напомня за всенародното осъждане в СССР,където казваха"Не читал,но осуждаю",в това число и на работите на Солженицин.

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Иначе много добра лекция! [/quote]

  По-скоро уки-лекция! Повърхностна като знанията в укипедия.

  Отделно ЕС и САЩ имали право да рушат Евразийския съюз, защото бил срещу тяхната идея, но Евразийският съюз нямал право да се занимава с нищо друго, освен собственото погребение.
  Избор между ЕС и Евразия има само в празните глави на политпропагадандатори на НПО-тата, щедро захранени от американски пари. Нито политически, нито технически е възможен такъв избор за която и да е държава от ЕС. Не случайно за Евразийския съюз в България говорят само от пишман десницата и НПО-тата, гачели там им е хвърлен пъпа, аз не съм чул нормален политик дори да споменава организацията. Търси се поредния призрак, който да заброди из Европа и сплоти олигархия и народ.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  Прав си.Отлична лекция...по алтернативна история.Забавно е.

 20. 20 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Интересно, дори "чугуните" са впечатлени от обективната и професионална статия, ама пак си знаят тяхното...

  До коментар #1: Киевска Рус е по-скоро предшественичка на дн. Украйна, а Московското княжество, васално десетилетия на татарите - на дн. Русия - различна историческа съдба, повече или по-малко европейско влияние, различен манталитет...

 21. 21 Профил на dark'star
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Киевска Рус не е днешна Русия, вероятно името Ви заблуждава. Киевска Рус е обединение на различни княжества и народи, повечето от които имат в името си "рус" затова се нарича така. Московското княжество е само едно от тях. Това е и княжеството, което се отделя първо от Киевска Рус и решава да гради собствена държава. Именно Московското княжество е началото на днешна Русия. Ако, Вашата теза, че Киевка Рус е днешна Русия, излиза, че днешна Русия се е отделила от самата себе си.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 23. 23 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  Имаш доста възражения, а нито едно не сподели конкретно...Абе знаеш, че трябва да си несъгласен, ама не знаеш защо точно

 24. 24 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 493 Весело

  [quote#20:"historian"]Киевска Рус е по-скоро предшественичка на дн. Украйна[/quote]

  Ха, ха, украинците са почнали да крадат руска история, напушва ме смях, като се сетя за македонците, дето крадат българска история!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 971 Весело

  [quote#17:"тулса"]Много съм впечатлен от скоростта с която беше "прочетено"
  написаното от Солженицин и публикувано на постнатия преди минута от мен линк.[/quote]Очевидно много по-бавно от скоростта с която вие с ЛЕКОТА претеглихте и сравнихте познанията на Тимъти Снайдер професор по история в Университета в Йейл, изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и Холокоста, и Александър Солженицин, който е писател, драматург и публицист.
  [quote#10:"тулса"]Ще препоръчам на колегите
  написаното от Солженицин, който освен че е много по -запознат от Снайдер с нещата е и половин украинец: [/quote]

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#10] от "тулса":

  Тулса,"Архипелаг ГУЛАГ" попадна в ръцете ми, и съответно я прочетох, 1976-та година в Кейптаун - Южна Африка! По това време в България вероятно само са чували за "Архипелаг ГУЛАГ".

  Не забравяйте че за разлика от нашия Сидеров, А.Солженицин е националист в добрия смисъл на думата!

  За мене има още една негова изключителна книга!
  "Русия в руини"!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#24] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Зависи от гледната точка - аз например, не смятам, че става дума за "крадене на история" - и украинците и дн. македонци имат много обща история - първите с московците, но и с поляците, литовците, немците, татарите...; вторите - предимно с България, но и с Византия, със сърбите, с албанците, че дори и с власите...

 28. 28 Профил на bulgarofilche
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":
  До коментар [#18] от "др. Иванов":
  До коментар [#21] от "dark'star":

  Като фанатични привърженици на ретроградната кремълска политика, защо не посетихте лекцията и не изложихте разбиранията си и себе си? Щяхте с очите и ушите си да разберете, колко хората отхвърлят заклинанията ви. Подобно преживяване са имали двамата ви съмишленици на срещата с Адам Михник в СУ.
  Рядко се случва учени от такъв ранг да са в България. Благодаря на организаторите. Да, ние сме много по-емоционални, когато се обсъжда близката чужбина. Но фактите са си факти и нашата оценка е най-вярна в изявленията на Президента Плевнелиев и Радан Кънев.
  Украйна стъпи на европътя и много скоро ще се докаже, като правилен избор.

  Navigare Necesse Est
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#1] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Познанията ти по история са дори по-зле от тези на професора.
  При толкоз фактически грешки, и още повече пропуски, как да вярваш на нещо?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star": Смисъла на ЕС е да интегрира народите в Европа и да живеят в една голяма общност без граници,национализъм и противопоставяне помежду си!Случая през ВСВ е точно обратен Германия сама напада съседните си народи , а после и СССР , така ,че знамето над Райхстага няма връзка с отношенията на РФ и ЕС в днешно време!Това именно има впредвид автора , да не се допусне повторение на грешките от времето когато Европа е била разделена и залята от национализъм.Колкото до РФ и Китай там има много неизвестни , но ще припомня една максима : Няма вечни приятели има вечни интереси. Интересите на РФ и Китай са различни/както м/у лъвовете , не могат да живеят заедно когато достигнат зрелост , за лъвиците е друга работа....

 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#5] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Що ще рече неонацист? И няма ли най-после да разберете, че фашисти и нацисти са различни неща? И като как национал-социалистите (накратко нацисти) станаха десни?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Много добър и точен анализ ! Всички приятели на Русия да я прочетат и осмислят днес и утре!
  В понеделник ще изпитвам!

  klimentm
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#12] от "dark'star":

  Още едни забележителни познания по история. Туй да не е заразно? И да сте ги прифанали от професора?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#24] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Миленче, изключително забавна си. Тез които в един момент ще се нарекат руснаци и държавата си Русия просто копират името на голямата и славна държава. Точно както и Свещенната римска империя. Или родния Симеон.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  Солженицин отдавна стана съвсем краен националист.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Много добре е описан моментът, в който евразийският идеологически буламач се превръща в открита външна политика на Русия. ЕС дължи много на Украйна, благодарение на която стана ясно какви са истинските намерения на Русия спрямо него. В Русия нямат алтернатива на това да се опитват да налагат монопол на енергийния пазар в Европа като изнудват европейските държави поотделно или им предлагат примамливи сделки ако са твърде големи и мощни като Германия, за да си държат очите затворени, когато някой друг бива изнудван, но без конфликта в Украйна и гротескната и абсурдна пропаганда, която се изля от Москва от самото му начало, това нямаше да е толкова очевидно за политиците и обикновените граждани на ЕС, колкото е сега. Според мен ако конфликтът между ЕС и Русия се задълбочи, а той определено ще се задълбочи ако бъде основан еднинен енергиен съюз за ЕС, влиянието на крайно десните партии значително ще спадне, тъй като ще стане изключително трудно да се прикрие чии интереси те реално защитават.

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#27] от "historian":

  Македонците са част от България до края на ПСВ. Не случайно Охридско гласува с над 2/3 да бъде включено в границите на Екзархията. Творение на Сърбия и Тито са.
  Е, ако им харесва сега могат да се броят за отделна нация. Което не означава, че трябва да оставяме без реакция потискането на хора с българско самосъзнание. Или малоумните им фалшификации на историята.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#36] от "Цецо":

  За мъртвите да пишем добро!

  Действително не успя да потисне руското у себе си!

  Да разлая троловете!!
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  [quote#31:"adam1966"]Германия сама напада съседните си народи[/quote]

  Сори ама не е сама. СССР и помага. И напада напълно непредизвикано Полша в гърба. Съгласно договора си с нацистите. Братската социалистическа партия. И до 22.06.41 снабдява братята си с всичко необходимо. Че и доста повече. Че иначе великите немски армии щяха да спрат безславно поради липса на елементарни доставки. Е, след като съвместно разгромяват Полша, Германия и СССР започват самостоятелно да заграбват земи в договорените им сфери.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#39] от "lone_wolf":

  Честно казано не споделям това виждане. Истината е полезно нещо.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  Значи ако Солженицин е написол истината за комунизма всичко написано от него е истина? Той е известен националист и панславист истински дореволюционен руски интелектуалец. Известно е какво каза за Путин и Русия. И най големите имат заблуди и пристрастия !

  klimentm
 43. 43 Профил на historian
  historian
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цецо":

  Сигурно искате да кажете, че са част само от българския народ (защото между 1371-1912 са част от Османската империя)... За съжаление, по-голямата част (но не всички - вие сами давате 2/3 от Охридско към 1870) преди може да са се чувствали българи, но отдавна вече не е така... Всъщност, България е владяла по-големи или по-малки части от Македония само между 809-1018, 1197-1256 и след 1912 г...

 44. 44 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този може да разсипе човек от смях. Само вижте един пример:

  "Много повече хора са се били за украинска независимост, отколкото за независимостта на Чехословакия, Румъния, България или Унгария".

  Драги - хайде посочи колко точно хора са се били за украинска незивисимост и кога, и колко хора са се били за независимостта на останалите, които си посочил ?

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#31] от "adam1966": "Случая през ВСВ е точно обратен Германия сама напада съседните си народи , а после и СССР"
  НЕеееее ... ! Невежеството граници няма ... Да си чувал за Остта ... За това ,че немците са били само 19% от "фашистките пълчища" ... за Финландия, за Италия, за Унгария, за Румъния, ... за България ... или останаха само немците вече ... Те другите фашета са невинни всичките - от усташите до бандеровците и РОА. И това е само в Европа - В Азия Япония воюва с Британия и също си има купчина марионетни "държави"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#31] от "adam1966": "Смисъла на ЕС е да интегрира народите в Европа и да живеят в една голяма общност без граници,национализъм и противопоставяне помежду си!"
  ... и какво прави ЕС по въпроса ???? Не ми пей таз песен любовна , букета що ми даде - козата го изяде Аз съм твърдо за европейска федерация секунда по-скоро. Вече има враг на портите ... и то на всички порти по един враг ! Европа е заобиколена от безмилостни икономически титани или религиозни фанатици. Въпрос на оцеляване!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star": Вие комунистите винаги слагате Русия + Китай абсолютна маниполация. Интересите на Китай са към увеличаване на жизненото пространство а такова има само в Русия. Китай дебне тази ниско технологична обезлюдяваща държава с огромна територия и само ядреното оръжие я възпира за момента. Както върви обаче едната да стои на технологично ниво от 20-ти век а другата върви напред, скоро Китай ще може да контролира пораженията от руските ракети и тогава или евразийски съюз под командване на Китай или огромни територии от Русия стават китайски.


 48. 48 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милена -> не признавам двойните стандарти":

  Този очевидно си мисли, че е в някой бантустан, в които никой нищо не знае. Лекцията може да изнесе и един асистент и то без фактологическите грешки, които въпросният Тимъти прави.

 49. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  Красиво и елегантно. Доста вярно и доста митологизирано. Историята също е инструмент на политиката. Идеологически инструмент. Въпросът е да го използваш с ум.
  А по същност от всичко казано излиза есенцията - ИМА ЕДНА ГРУПИЧКА ХОРА, ПРАВЕЩИ ПАРИ ОТ НЕФТ И ГАЗ, И ИМА ДРУГА ГРУПИЧКА ХОРА, ПРАВЕЩИ ПАРИ ОТ НЕФТ И ГАЗ.
  Няма къде да ходите и трябва да избирате, на коя групичка да се отдадете, и от коя групичка да получите наритването.
  От тук нататък е въпрос на убеждение и на калкулация КОЙ МОЖЕ ДА НАРИТВА ПО-СИЛНО.
  Господин Снайдър елегантно ни казва ПОМАГАЙТЕ НА НАШАТА ГРУПИЧКА ОТ ХОРА И ПРЕЧЕТЕ НА ДРУГАТА ГРУПИЧКА ОТ ХОРА ЗА ПРАВЕНЕТО НА ПАРИ ЗАЩОТО .... ! Но това е елегантната част, психологията и метафизиката.
  В същото време от посолството на господин Снайдър нагледно се се подава материалността под формата на един текст със заплахи и един паметник на бомбардировки!
  Това също толкова елегантно, макар и НЕкрасиво.
  !

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#29] от "Schopenberg": "нашата оценка е най-вярна в изявленията на Президента Плевнелиев и Радан Кънев."
  не сте ми първите носители на истини от последна инстанция които съм виждал как рухват
  С М Я Х !!!
  До коментар [#29] от "Schopenberg": "Украйна стъпи на европътя и много скоро ще се докаже, като правилен избор."
  #стъпи на мина и ние сме прекалено близо. УЖАС!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#23] от "northatlantic":
  Ти първо ми кажи,прочете ли това,което Солженицин е писал по въпроса или ми лепна минуса на съвсем неутралното посочване на линк и споменаване на безспорния факт за нобеловата награда на писателя?

 52. 52 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Изненадвам се до какви нива на изкривяване на академичната традиция може да достигне западната политически мотивирана пропаганда относно Украйна. Този текст представлява откровена псевдонаука. Защо:

  "Съществува приемственост на тази цивилизация – от Кирил и Методий през Киев и Вилнюс до Варшава."

  Много по-пълна и всеобхватна е приемствеността между Киевска Рус, средновековната руска държавност и модерния руски национализъм. От Киевска Рус води началото си дори самоназванието на руските държава и народност.

  "Украинските земи са обединени от Великото литовско княжество, след което се появява Полско-литовската държава и тази цивилизация оцелява до 1795 г."

  Съвременните територии на Украйна никога не са били изцяло владени от Полско-литовската държава. Източните и западните зони са били трайно извън нея.

  "Историята на Украйна има една интересната черта – тя е безусловно източна и идва от Кирил и Методий през България, но също така е и безусловно западна, защото е поела всички важни западноевропейски тенденции до XIX век."

  Това не може да се твърди за източните и южните части на днешната украинска държава, те са свързани повече със степните номадски вълни, Османската империя и руския експанзионизъм. През периода на Просвещението източните и южните зони на Украйна са овладени и трайно присъединени към Руската империя. Градовете Одеса, Херсон, Севастопол, Днепропетровск, Донецк, Луганск и други южни и източни центрове са основани в епохата на Руската империя. Културата в тях е традиционно свързана с руската, основен говорим език е руският.
  Мисля, мога да спра тук. Не е редно да се създава неправдоподобен исторически разказ чрез премълчаване на ключови събития, процеси и културни характеристики, посредством подмяна на цялото с негови преднамерено подбрани части. Резултатът на този род манипулативни операции е псевдоистория на украинския национализъм, силно напомняща за съвременните антибългарски пропагандни практики в Бившата югославска Република Македония.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 53. 53 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "Цецо": Много добре, чугунените глави няма ли най после да разберат че нацист = националСОЦИАЛИСТ = на ляв.

 54. 54 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  [quote#52:"Югозомби"]Източните и западните зони са били трайно извън нея.[/quote]

  Неволна грешка, да се чете:

  "Съвременните територии на Украйна никога не са били изцяло владени от Полско-литовската държава. Източните и южните зони са били трайно извън нея."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 55. 55 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Ключовото нещо тук е какво е смятал, че прави Сталин. Това е още една поука от близкото минало, на която не обръщаме внимание. Когато Сталин влиза в съюз с Хитлер през 1939 г., той си мисли, че обръща Германия срещу Франция и Великобритания. Мисли си, че няма да има германо-съветски конфликт, защото германската агресия ще се обърне срещу Франция и Великобритания и това ще доведе до ситуация, в която противоречията на капитализма ще се разкрият и западните сили ще се провалят.
  ..............................................

  Горното твърдение е, меко казано, разсмиващо. Като се започне със смехотворната претенция за знаене какво си "мисли" Сталин и се свърши с пълното отсъствие на аргументация !
  А фактите са неумолими спрямо тезите на подобни смешковци - никакви илюзии за окончателно и безвъзвратно " обръщане" на Хитлер срещу Англия и Франция няма, Сталин гледа на договора от 39-а като на глътка въздух, която може да му осигури нужното време за да се подготви за неминуемата война с немците - има милиони документи, който доказват бесните темпове на въоръжаване на СССР в тои период, както и причините за това!

 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Мястото на Украйна е в ЕС, а мястото на режима на Путин е бунището на историята. Режимът на Путин е едно огромно недоразумение в Европа на 21 век и се крепи на първобитният популизъм финансиран от продажбатата на въглеводороди и изостаналостта на руският народ. Второто е главната причина Русия да прилича повече на Саудитска Арабия или Нигерия отколкото на една Норвегия например.

  Всяко чудо за три дни, както е казал народът, режимът на батюшката едва ли ще изкара и 30 години, което е вече мерило за история. Не му давам и 3 години още.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Сега забелязвам,че Снайдер бил и специалист по история на Холокоста.Интересно тогава защо липсва упоминание за това,че войските на
  Хмелницки са изпоклали половината евреи на тогавашната територия на днешна Украйна.Да добавя и още нещо..Споменава се и даже" натъртва",че и бели и червени били притискали бедните украински патриоти.А да напише професора,че баш Ленин прилепва по една или друга причина към УССР области,които са исторически населени с руснаци?


 58. 58 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#47:"pomnesht"]абсолютна маниполация[/quote]
  Помняга, предлагам ти преди да си спомняш за манипулациите, да се опиташ да запомниш как се пише думата!
  Успех

 59. 59 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#45] от "dark'star": Велик си немците били само 19% от фашистките пълчища нападнали СССР , ние даже не сме били на източния фронт !,Румъния,Унгария и Италия + Финландия/огромна държава/ не са имали и 10% от войските на източния фронт!Много правилно казваш марионетни държави принудени от Германия ,точно за това е ЕС да приобщи немците и с помоща на САЩ да ги възпира от доминация на останалите ! Даваш ли си сметка ако янките махнат намордника/бази и армия/ от Германия и Япония/така наречените национално еднородни Булдога/какъв многополюсен свят са задава/нещо като времето след ПърватаСВ и двете имат да си връщат...И двете страни са икономически и технологични гиганти , но политически и военни джуджета сега , но до кога..?

 60. 60 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "dark'star": Често чета написаното от вас и много рядко съм съгласен, но тук ако няма ирония съм съгласен с вас.
  Трябва европейска федерация и то незабавно!


 61. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#43] от "historian":

  Казвам, че доскоро са били българи. Какви са днес е въпрос на личностно самоопределение. Поради което и споменах, че не трябва да подминаваме натиска върху хората, които се самоопределят като българи. Факт е, че болшинството македонци и голяма част от българите имат общ предтеча до 3-то коляно. Айде вече 4-то.
  А за охридско казах над 2/3. Толкова е бил минимума изискван от султана за да може дадена област да се присъедини към екзархията. И охридско гласува и е единствената област присъединила се. Много други в днешна гръцка Тракия и Македония гласуват с над 50%, но това е недостатъчно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 62. 62 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Простичко казано:
  Простащината на Путин превърна кошмарите на Русия във факт. Много скоро ние (нато) ще сме я обкръжили и ще диктуваме газовите й доставки.

  Navigare Necesse Est
 63. 63 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#44] от "angora_bg":

  Познанията ви по история са трогателни. Да сте чували за украинските части в австрийската армия през ПСВ? Явно не. Да сте чували, че украйна обявява автономия през 1917-та? И независимост през 18-та? Да не споменавам по-раншната история. И как точно Украйна е включена в състава на руската импреия.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 64. 64 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":
  Както и великата малка книжка "Един ден на Иван Денисович".
  Я цялата книга е описан само един ден на политически затворник в Сибир.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#47] от "pomnesht": "Вие комунистите винаги слагате Русия + Китай"
  Ние комунистите по-добре от тебе си знаем какво искаме и кое къде да си слагаме ... В случая обаче САЩ ги слагат заедно Русия и Китай като евентуални цели за надемократезиране след Сирия и Иран ... само дето Украйна се пререди като каза че ще влиза в ЕАИС и спешно получи Майдан + преврат ... и гражданска война ... преврата беше зле подготвен и износа на револючия няма да мине с 0.9% подкрепа за фашистите. Забрави за Украйна.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#45] от "dark'star":

  Ой ма как ги изчисли на некакви 19%? Ба си. Германия го докарва до към 7-8 млн. армия. Викаш имало е към 35-40 млн съюзници?
  Ама в началото други е нямало. 39-та са подкрепени само от руснаците. И с тяхна помощ погазват Полша. И си я разделят. После по братски (нали са социалисти) си поделят Европа. Докато става тясна за мераците им.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#61:"Цецо"]И охридско гласува и е единствената област присъединила се.[/quote]
  Мисля, че грешиш - освен Охридската - Скопската, както и Битолската епархии гласуват с над 2/3 в Плебисцита от 1873-а!

 68. 68 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":

  Никакъв минус не съм ти лепвал. Не виждам защо трябва да чета Солженицин за да ни кажеш какво точно не си съгласен с въпросния професор. Освен това е на руски - не виждам защо заключваш, че задължително трябва да разбирам руски. Абе защо за комунистите винагие трудно да бъдат конкретни? С много неща не бил съгласен, но не споменава нито едно...Винаги сте така.

 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3423 Весело

  [quote#65:"dark'star"] случая обаче САЩ ги слагат заедно Русия и Китай като евентуални цели за надемократезиране след Сирия и Иран ... [/quote]

  Ми хайде бийте ни бе фуражка на идеологическият фронт. Свободни сте да го направите, имате най- разточителната чужда телевизия в САЩ, нарича се РТ. Иранците, арабите имат също.

  Как така стана, че независимо от старателно отглежданата рубладжийска мафия в Украйна, поливана грижливо с петро- рубли украинският народ въстана и ви изгони слугите. Американците са платили за всичкото това 5 милиарда за 22 години по думите на другара ти Чуркин.

  Много ефективни тези американци бе, с 200 милиона долара на
  година капичват и най- голямата многомилиарда инвестиция на мАмашката в чужбина, Украйна.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#60] от "pomnesht":
  Аз съм социал-либерал и твърдо за Европейска федерация веднага. Няма майтап. Провери ми постове по въпроса от години ... Често защитавам (и то много успешно) леви и крайни позиции които трябва също да се вземат в предвид - все пак сме демокрация , а и тук липсват леви мнения = та за това компенсирам десни изцепки и сверявам часовници на прекалено оптимистична и с доста пропуски в познанията си младеж. Успех !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#55] от "nenad":

  Ако има милиони документи, то поне един би трябвало да има в интернет. Ще може ли да дадеш някой линк, за да видим и ние за какво точно говориш. Благодаря предварително.

 72. 72 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  [quote#70:"dark'star"]Аз съм социал-либерал и твърдо за Европейска федерация веднага.[/quote]

  Европейската федерация ще се случи. По думите на интервюто на същият професор в Капитал, ЕС е млад съюз. САЩ на същите години не са имали обща валута и са били в гражданска война.

  Федерацията в ЕС ще се случи, за кратко като исторически период.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 73. 73 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#67] от "nenad":

  Честно казано Охрид и Битоля ги карам в едно. А Скопие май си е в оригиналните граници на Екзархията.
  Имах предвид, че само в източната част от днешна Македония народът със смазващо болшинство гласува, че са българи. А западната е включена директно в Екзархията. Дори султана не е имал съмнения по въпроса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 74. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Ето ви интервюто от капитал, който не го е чел, много е добро:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/06/06/2317155_timuti_snaidur_rusiia_veche_ne_e_durjava_a_proekt/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 75. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#70] от "dark'star":

  Хубав девиз имаш. Не ти ли носи чести награди от модераторите?
  А пътя на ЕС минава през конфедерация. За съжаление доста отдалечена.
  и може ли да ми обясниш кое е ляво и кое дясно, че савсем се обърках.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#68] от "northatlantic":
  Предполагам,че разбираш украински...Не че Солженицин не е израснал в украинска езикова среда и че украински националисти не са лежали с него в лагерите, а после не са дискутирали лично или задочно с полуукраинеца и потомък на донски казаци.Ако говорим за обективност, знаеш ли нещо за линията Кързон или как се е наричал родния град на фантаста Станислав Лем?После ще обсъдим и влиянието и личните контакти на Солженицин с руския президент .

 77. 77 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#70:"dark'star"]Аз съм социал-либерал[/quote]

  ХАХАХА
  Не си ли всъщност чугунен комунист?

  The best way to predict the future is to invent it.
 78. 78 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Да припомня: попитах от всички неща, с които "не си съгласен" с автора, можеш ли да посочиш поне едно. Можеш или не?

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  "Аз съм социал-либерал- цитат на коментар #70 от “dark'star”"

  [quote#77:"Позитаник потъна"]ХАХАХА
  Не си ли всъщност чугунен комунист? [/quote]

  От ДПС- то всички са такива!  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#73] от "Цецо":
  По въпооса за Македония и някои... смътни аналогии с Украйна
  очаквам компетентното мнение на Югозомби..Иначе и на мен прадядо ми Васил(имам снимка с него като бебе..) и прабаба ми по майчина линия Султана бяха от Битолско..

 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Любопитно

  До коментар [#78] от "northatlantic"
  Ти осъзнаваш ли,че си лост ин транслейшън?Как мога да се аргументирам пред човек,който е почти толкова повърхностно запознат с първоизточниците и с темата,колкото Снайдер?

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Любопитно

  Как може да се дискутира с хора,които ми поставят минуси поради споделени факти за моята..генеалогия?

 83. 83 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Лекцията на това момче е "предпоследната" версия на ЦРУ,
  за "историята" на този регион
  между Европа и днешна Русия...
  С натрапчива, "хронологизирана еклектика",
  тя не ни казва нещо ново,
  а още повече, не предлага и полезни идеи,
  за работещи обобщения на случващото се...
  В тези дни, САЩ провеждат "одит",
  за резултатите от студената война,
  обявена на времето от Чърчил,
  и процеса на "капитулация" на Източния блок,
  стартирал в Полша преди 25 години...
  Обикновен империализъм, но вече с нови "учени слуги"...


 84. 84 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#81] от "тулса":

  да де, човекът е само професор от Йейл - какво ли може да знае...Виждам, че нищо конкретно няма да кажеш. Не съм и допускал, че може да ме изненадаш де.

 85. 85 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#63] от "Цецо":

  Е, и ? Защо ми задаваш тези въпроси ? Иди в първи клас и питай учителката по история. Тия май сега откриваш света ?!
  Нека онзи на снимката, който е дошъл тук и изнася лекции на кръчмарско ниво да даде точен отговор колко украинци са загинали за независимостта на Украйна и колко от другите държави, които той посочва ?

 86. 86 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#52] от "Югозомби (прогонен от цензурата в "Икономедиа"":

  Като цяло въпросният Тимъти показва елементарно ниво. Но е загуба на време подробно, пункт по пункт, да се разкриват глупостите, които говори. Явно е той се е включил в някаква кохорта хора тръгнали да произвеждат история на Украйна.

 87. 87 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Страхотен анализ, само не ми стана ясно, кой изгори живи 43 души в Одеса?! И защо това не се случи в Крим, а се случва в Одеса?!?

 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 884 Весело

  Много преиначаване на историята от този пропагандистки професор!

  На прима виста:

  СССР НЕ са съюзници на Нацистка Германия! ПАКТ за НЕНАПАДЕНИЕ не е съюз.

  Германия НЕ обявява война на СССР, а вероломно го напада!

  Тимъти, изяж си дипломата, докторатурата и с каквото още там се кичиш.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  До коментар [#80] от "тулса":

  Не желая да коментирам в "Икономедиа" по причините, изложени в ника и подписа ми. Направих изключение под тази статия заради особено отблъскващия й за мен характер. Ето пример за украинска употреба на класически за македонската пропагандна литература прийом, цитиране на исторически документи с подмяна на автентичните маркери на идентичността - в текста пише "Бугари", но в бележка под линия се напомня "читај Македонци". Преди няколко месеца в "Лента Ру" попаднах на обширно интервю с украинския историк професор Владимир Сергийчук, директор на Центъра за украинистика в Киевския национален университет "Тарас Шевченко" от 2000 до 2007 година. Показателен пасаж от него:

  "Есть документ Богдана Хмельницкого по этому поводу, и он там пишет, что граница украинцев и поляков должна быть по Висле, «как за давних князей руських», то есть украинских [!], и дальше по Карпатскому хребту."

  http://lenta.ru/articles/2013/11/15/ukraine/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 90. 90 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#88] от "АБПФК":

  Малее, тия твои забележки направиха огромна разлика в основната идея на професора.

  Забелязал съм, че комунистите винаги ще се хванат за някаква подробност или дума, за да дискредтират твърдение, което не им се нрави.

  Това американците му викат "семантикс" - имат си конкретен термин да опишат хора, които в спора не излагат конкретни аргументи по основната идея, а просто се заяждат. Но нормално - логиката е на почит в американското общество, а както е видно от всеки интернет форум, в нашето е най-често отсъстваща. Стремежът да си аргументиран и релевантен у нас не само, че липсва при много хора, но и е умишлен похват от страна на комунягите.

  Случайно или не, от всички "възражения" на комунистите под тая статия само пост 55 и този сега говорят срещу нещо конкретно. Другото е просто квалификации без никаква конкретика.

 91. 91 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#87] от "moreee":

  Ами май самички са се изгорили, поне последно това стана ясно. А връзката между изгорелите и казаното от професора е...А, да - няма такава

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#85] от "angora_bg":

  Видимо ти имаш мнение. Неосновано на факти. А единствено на смътното ти желание да изкараш украинците верни овце на руската империя.
  Е, не е вярно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Весело

  [quote#88:"АБПФК"]СССР НЕ са съюзници на Нацистка Германия! [/quote]

  А как се нарича съвместното водене на война срещу една държава (Полша по-конкретно)? Въпросният пакт за ненападение е съюзен договор описващ съвместните военни действия, сферите за заграбване и доста други съюзнически ангажименти. Много неприятно за продажната сган у нас. Но отдавна са известни всички негови подробности.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#89] от "Югозомби (прогонен от цензурата в "Икономедиа"":

  Примерът ти е съвсем неудачен. Киевска рус не е руска държава. От нейните отломки се появява и московското княжество. Което след векове ще вземе името на някога великата държава. Но по съвсе очевидни причини Киевска рус е предшественик на Украйна. Най-малкото защото ядрото и е в днешна Украйна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 884 Весело

  То, освен датите на събитията, има ли нещо друго вярно в тази лекция? Бисер до бисера, мила моя майнольо:
  [quote#0:"Тимъти"]Идеята е да се доближи украинската култура до тази на Европа, до модерността, до революцията и до Съветския съюз.[/quote]Това май е само твоя идея. Как хем до Европа, хем до революцията и СССР. Че тя си е БИЛА СССР- УССР!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 96. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#93] от "Цецо":

  А, как ще обясниш, че и Полша подписва подобен Пакт още през 1936г.?

  Влизането в Полша е друга бира. Ако бяха имали цел да я завладяват, защо после им върнаха териториите?

  То есть, няма нищо общо с мераците на Хитлер!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#89] от "Югозомби (прогонен от цензурата в "Икономедиа"":
  Е, с цензурата ще...флиртуваме умело като във време оно,ползвайки езоповския език.

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3977 Неутрално

  Много интересно и информативно четиво, от интересен автор.

  Но, никакъв "завой" в отношението си към Европа
  не е направил другарят му "Сталин".

  Дгугашвили е бил марксистки ленинистки терорист - като много други. Антиевропеец, антикапиталист, антимонархист, антитеист, антируснак и изобщо "анти". Кървав банков обирджия "за делото на революцията" (в Грузия) още преди разгрома на тогавашната Руска държава.

  Пръв експроприатор на чужди нефтени компании в Русия
  (на братята Нобел) и външен търговец след марксисткия преврат.
  Напомня за днешния енергиен император?

  Маркс, Энгелс, Ленин (и Сталин): това са главните култове в СССР и колониите от социалистическия лагер на СССР
  чак до 1989-1991, а май и насетне.

  Евразийската идеология и практика на ХХ век е:
  безбожен тоталитарен социализъм - антиевропейски, антицивилизационен, "антизападен", концлагерен, изолационистки.

  Не случайно Втората световна война започва официално с хитлеристка поцелуйковщина в Москва, Берлин и като апогей в Кремъл:
  със съюзнически пакт Молотов-Рибентроп, под благосклонния надвзор на Джугашвили, увековечен за всички "прогресивни" человечества с "современнейшая" (капиталистическа...) фотография.

  След точно един месец сталинистка и хитлеристка поцелуйковщина триумфира в Брест-Литовск над агонизиращата Полша. Междувременно, Англия търпи бомбардировки от Хитлер,
  защото е влязла във война в защита на Полша.
  А Сталин ликува "целият в бяло"...

 99. 99 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  До коментар [#94] от "Цецо":

  Първа и последна (!) моя реплика до Вас. В собствените й старославянски текстове Киевска Рус е била самоназовавана "Рус" и "Руска земя" (в средните векове понятието "земя" е означавало и страна, и държава). След упадъка на държавния център в Киев институциите, културните традиции и самоназванията са продължили да се развиват в бившите провинциални властови центрове, превърнали се в самостоятелни княжества. Прекъсване за векове не е имало. Встъпителните думи на "Повесть временных лет", разказваща за основаването на Киевска Рус:

  "Се повести времяньных лет, откуду есть пошла Руская зем[л]я, кто въ Киеве нача первее княжити, и откуду Руская земля стала есть." (Лист: л. 1 об.)

  http://expositions.nlr.ru/LaurentianCodex/_Project/page_Show.php

  Из "Първа новгородска летопис":

  "В лѣто 6837 [1329] Прииде в Новъгород на столъ князь великыи Иванъ Данилович, внукъ Александровъ, мѣсяца марта въ 26, на зборъ архангла Гаврила; бяху же с ними тфѣрьскыи князи Костянтинъ и Василии, и Александръ Суздалскыи, и иных много рускых князеи."

  http://krotov.info/acts/12/pvl/novg28.htm

  Из Кратка летописна повест за Куликовската битка от 1380 г., писана вероятно в Москва в самото начало на 15 в.:

  "Узнал об этом великий князь Дмитрий Иванович, собрал множество воинов и пошел против татар, чтобы защитить свои вотчины, за святые церкви и за правую веру христианскую и за всю землю Русскую."

  "А князь великий Дмитрий Иванович с другими князьями русскими и с воеводами, и с боярами, и с вельможами, и с уцелевшими русскими полками занял поле боя и возблагодарил бога и поклонился воинам своим, что крепко бились с иноплеменниками и твердо за него сражались, и в мужественном бою отстояли веру христианскую."

  "А сам Токтамыш пошел и захватил Орду Мамаеву и цариц его, и казну, и улус весь взял, и богатство Мамаево разделил между своими воинами. И послал оттуда послов на Русскую землю к великому князю Дмитрию Ивановичу и ко всем князьям русским, сообщая им о своем появлении и о том, как он захватил власть в Орде, и как победил своего противника и их врага Мамая, и сам сел на царстве Волжском. А князья русские послов его отпустили с честью и с дарами, а сами той же зимой и весной послали каждый своих послов с богатыми дарами к царю Токтамышу."

  http://www.ruistor.ru/bitvy_kulikovskaya_bitva_ist011.html

  Приемствеността между Киевска Рус, наследилите я руски княжества и Руското царство след средата на 16 в. е несъмнена. Отричането на тази връзка дори не е алтернативна история. То е псевдоистория.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 100. 100 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  До коментар [#94] от "Цецо":

  П. п. Пояснение. Споменатият в "Първа новгородска летопис" московски, новгородски и владимирски велик княз Иван I Данилович Калита (1288-1341) е внук на великия княз Александър Невски и син на княз Даниил Александрович, основател на московския клон на династията на Рюриковичи, създателите на Киевска Рус. Московският и владимиро-суздалски велик княз Дмитрий I Иванович Донски (1350-1389), за който разказва Кратката летописна повест за Куликовската битка, е внук на великия княз Иван I Данилович Калита и също принадлежи на династията на Рюриковичи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK