Защо е време Русия да се откаже от "Южен поток"

Владимир Путин

© Sergei Karpukhin, Reuters

Владимир ПутинДотолкова сме свикнали да живеем в Огледалния свят, че водещата трактовка на едни или други събития често дори не предизвиква съмнения. Ето например съобщава се, че България по настояване на Европейската комисия спира работата по строителството на газопровода "Южен поток", и заглавията на много медии веднага ни рисуват съответната картина: "ЕС шантажира Русия", "Поредният антируски ход на Брюксел" и т.н.


Но винаги е полезно да се завръщаме в реалния свят, да се излиза от путинската матрица и да си задаваме въпроси за това какво всъщност стана и защо от тази ситуация зависят интересите на Русия.


Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно ще излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките.
Най-главното обаче е, че това ще бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.

Ето защо:


Например за "северния брат" на този проект, за газопровода Nord Stream, въпреки че е сходен по разходи, първоначално - още от 90-те години, когато се появи подобна идея - имаше някакво логично обоснование. Очакваше се, че добивът на газ в Северно море ще започне да намалява и държавите от Северозападна Европа, които традиционно са привикнали да живеят на своя газ, ще отворят незапълнена ниша, нуждаеща се от нови източници на газови доставки. Nord Stream, или Северноевропейският газопровод, както се наричаше в края на 90-те години, беше призван да отговори на това ново търсене.


На пазарите в Югоизточна Европа, в които влиза през Черно море "Южен поток", няма никакво търсене. Икономиките на редица страни, които ще получават доставки по газопровода, са в депресия, което се отразява и на потреблението на газ. През 2013 г. например общият внос на газ от "Газпром" от шестте държави - основни получателки по "Южен поток" (България, Гърция, Сърбия, Унгария, Австрия и Словакия) - представляваше 18.3 млрд. куб. м годишно при 23.8 млрд. през 2008 г. Това е намаление с една четвърт. Къде ще мъкнете тези 65 млр. куб. м годишно?


По този начин "Южен поток" не открива за Русия никакви нови пазари и -


нека бъдем откровени - единственият му смисъл е да се заобиколи Украйна


през която днес преминава над половината от руския газов транзит. Впрочем това никога не е било прикривано.


Това прилича на ситуация, когато не ви харесва портиерката, която седи на входа, и за да не я виждате, си поръчвате индивидуален асансьор с отделен вход и асансьорна шахта, струващи милиони. Иначе казано, няма никакъв обективен икономически смисъл в подобно свръхскъпо заобикаляне на Украйна.


Тук е редно да напомним, че Украйна традиционно е давала на Русия свръхевтина транзитна такса в сравнение с европейските - от началото на годината тя е 2.73 долара за 1000 куб. м, а в предходните години не надхвърляше 1-2 долара. Това е в пъти по-малко от европейските транзитни такси и от това, което "Газпром" ще плаща на бъдещия оператор South Stream AG. Така икономиите от преноса на газ през украинска територия излизат за Русия 2.5-3 милиарда долара годишно. Умножете по 30 години - ето ви отговора на въпроса кой кого субсидира.


Загуби от спиране на преноса на газ за Европа? Но и двата пъти, когато се стигна до това през 2006 г. и 2009 г. инициативата да се затвори кранчето идваше от руска страна, Украйна нищо не ни е спирала насила.


Кражба на руски газ? Само че постоянните размисли за това нито веднъж не са потвърдени в съд. Преди няколко години "Газпром" се опита да оспори в съда предвидения по договор обем, който Украйна може да си взима за технологичните нужди на работата на оборудването по транзитните газопроводи, но нищо не се получи. Затова - да си го запишат всички участници в интернет войните - щом някой повдигне въпроса за краденето от Украйна на руски газ, веднага отвръщайте с въпроса "има ли поне едно съдебно решение, потвърждаващо това". Не? Значи всичко това са брътвежи.


Изводът е, че през всичките тези години Украйна е била за Русия свръхизгоден транзитен партньор и няма никакви икономически доводи за това да се опитва да я заобиколи.


Тогава откъде е този маниакален стремеж да се построи "Южен поток"?


Първата причина се крие в очевидното намерение на Владимир Путин да шантажира Украйна с извеждане на транзита на газ извън нейната територия, за да постигне широк кръг цели - от по-земните (да получи контрол над украинските газопроводи) до глобални политически задачи. Още в началото на века ми беше ясно, когато четох справките за преговорите на Путин по газови въпроси с лидерите на европейските и постсъветските държави, че нито една среща не е минавала, без да се говори за това как той иска да получи контрол над украинската газопреносна система. Започвайки от 2004 г., наблюдаваме упорити опити да получи контрол и над политическата система.


Втората причина също е понятна - милиарди евро няма да се изпарят, а ще влязат в сметките на родните до мозъка на костите си изпълнители, сред които "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко (вече получил поръчка да строи българската част от "Южен поток"). Пък има още и "Стройгазмонтаж" на Аркадий Ротенберг и "Стройгазконсалтинг", 75% от който в момента се кани да купи чеченският бизнесмен Руслан Байсаров. Впрочем същият Байсаров веднага обяви, че иска договори за строителството на току-що благословения газопровод към Китай - ето така се получава евразийска сделка в буквалния смисъл на думата.


Заради такива цели, разбира се, можеш да пръснеш на вятъра националните милиарди.


Разбирайки, че заради украинската криза се струпаха облаци над "Южен поток",


Путин и "Газпром" рязко се активизираха


и започнаха колкото може по-бързо да прокарват физическото изграждане на газопровода през България и Сърбия - най-удобните цели от гледна точка на политическите връзки с Москва и прохладата в отношенията с Брюксел. Заеха се с удвоени усилия и с Австрия, която напоследък е напълно евроскептична и приятелски настроена към Путин. И това, въпреки че украинската криза и санкциите направиха "Южен поток" още по-малко изгоден: плановете за финансирането примерно на 70% от проекта за сметка на заеми се провалят, банките не дават пари и на "Газпром" му се налага да харчи собствени средства за проект, който ще започне да носи загуби... даже няма да рискувам да казвам дали някога ще донесе изобщо печалба.


Ясно е, че действията на Евросъюза за "Южен поток" са и политически мотивирани - върнахте си Крим, а сега върнете и политическия аванс, който ви даде Европа.


"Битката за България" в този смисъл стана решаваща


тъй като има ключово значение къде ще излезе газопроводът на сушата. Перипетиите на българските вътрешнополитически сметки дори няма смисъл да коментирам: за 2014 - 2021г. ЕС е обещал на България 15 млрд. евро по структурните и кохезионните фондове за земеделие, инфраструктура и прочие нужди и само това вече е най-мощният лост за натиск над страната, в сравнение с който жалките газпромовски сладкиши нищо не значат. Така че "битката за България" според скромното ми мнение не е имала никакви шансове за "Газпром" от самото начало.


Путин видимо разбира това, поради което на Петербургския икономически форум раздразнено подметна нещо от типа на "може и да намерим страна, която не е член на ЕС" (за изходна точка на подводната част на "Южен поток"). Само че има само една такава държава - Турция, която само чака да си развалим отношенията с ЕС за "Южен поток", за да ни наложи своите условия да препродава пренасяния газ. Точно по тази причина навремето се отказахме от партньорство с Турция по този газопровод. А ако изборът все пак се спре на Турция, това още повече ще оскъпи и влоши икономическите параметри на проекта.


Така че, ако излезем от матрицата на Путин, може да се каже: проектът "Южен поток" изобщо не е нужен на Русия и дори е вреден за нея. Изгоден е единствено на група приближени на Путин обогатяващи се изпълнители като карта в една глупава геополитическа игра, която няма нищо общо с Русия.


Време е да се откажем от проекта и да се помирим с Украйна, икономически най-изгодната за нас транзитираща страна. Още повече че там вече има нов президент, с когото напълно може да се договорим.


Авторът е бивш зам.-министър на енергетиката на Русия (2002 г.), а от 2003 г. ръководи независимия анализаторски център "Институт за енергийна политика". Милов е председател на руското обществено сдружение "Демократичен избор" и автор съвместно с Борис Немцов на поредица доклади, анализиращи управлението на президента Владимир Путин. Статията му е публикувана в руския портал slon.ru


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 978 Весело

  Др. Подполковник, разрешете аз да доложа:

  Защото се видя че няма да го построите на 4 пъти по висока цена от цената на Северен поток

 2. 2 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 820 Неутрално

  "за 2014-2021г. ЕС е обещал на България 15 млрд. евро по структурните и кохезионни фондове за земеделие, инфраструктура и прочие нужди и само това вече е най-мощният лост за натиск над страната, в сравнение с който жалките газпромовски сладкиши нищо не значат."
  Тук е заровено кучето.
  ЕС е обещало милиардите на България.
  Докато Газпром ги обещава директно на властимащите другарчета.

 3. 3 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 639 Весело

  Защото е мъртво роден проект - за това.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  "Така че, ако излезем от матрицата на Путин, може да се каже: проектът "Южен поток" изобщо не е нужен на Русия и дори е вреден за нея. Изгоден е единствено на група приближени на Путин обогатяващи се изпълнители като карта в една глупава геополитическа игра, която няма нищо общо с Русия."

  Аббсолютно същото може да се каже и за т.нар. "троен шлем/член" - неизгоден за България по всички линии, изгоден единствено за една крадлива шайка червени безродници, които са взели авансово едни пари срещу българските национални интереси и сега, докато са живи, ще се оглеждат уплашено през рамо, колчем си покажат носа извън високите дувари на строените с крадени пари резиденции.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защото не ни трябва нов мъртвороден проект, като Голямия Беленски Гьол !!>>>

 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Цената за Путин не е от съществено значение. Чрез ЮП, той наистина ще подчини икономически Украйна, а оттам и ще диктува политически какво да се случва на тази голяма и важна като буфир м/у ЕС и Русия територия.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Ако Путин иска да прави глупости нека ги прави. Само да не ни иска пари или пък да ни дава заеми, които да изплащаме.

  подпис
 8. 8 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  статията е перфектна ,и руснаците са разбрали схемата за кражби на ПУТИН

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Защо Брюксел се правеше на заспала лисица още когато прие третият енергиен пакет?Защо не заложи критерии специално за Южен поток,а остави на задкулисието у нас да прави каквото намери за добре?Има ли в Брюксел задкулисие,или само у нас вирее?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Бургас-Александрополис също беше политически проект.Вече никой не говори за него.
  Може и този да се окаже такъв.

 12. 12 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Украйна е нестабилна държава и трябва да бъде заобиколена.
  България има стратегически интерес от това.

 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 978 Весело

  Вияйчо, защото Брюксел не беше калкулирал толкоз голям гьонсуратлък и лакомия събрани на едно

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4689 Неутрално

  ЮП не диверсифицира нищо! Само е опит да се шунтира Украйна и да се откраднат няколко милиарда!

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1677 Весело

  Точно защото проекта е прахосване на пари за Русия ЕС трябва да не го спира. Същото се отнася и за мистралите и останалите простотии на путя. Не трябва и да замразява откраднатите пари. Обратното. Трябва да поощрява краденето. Има един куп отбори, замъци и т.н. за купуване.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2760 Разстроено

  "единственият му смисъл е да се заобиколи Украйна" - а, сега Украйна е на дневен ред, с Майдана, със Славянск, с старите, нови страсти. Защо обаче България ще го отнесе, вместо да използва местоположението си? Защото нито фили, нито фоби, нито про, нито анти МИСЛЯТ за България, защото отдавна не мислят като БЪЛГАРИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До коментар [#10] от "Иво":
  Мили ми Ивчо,разбирам,че след малко ще ни обясниш как Русия ще си построи "Патока" независимо дали Брюксел иска или не.
  Та поради това вземи напиши как ще го построи този "Паток".
  Русия няма технологична възможност да строи подводни тръбопроводи,нито пък да подържа и ремонтира построените.Русия дори не може да произвежда компресорните станции.Как ще се случи тогава строежа на Южния Паток,когато западни фирми не участват?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Ето един руснак,който е много повече в час от нашите безродници.

 19. 19 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#12:"fockwest"]България има стратегически интерес от това.[/quote]
  Подобна логика сигурно е мотивирала Другарите,на два пъти да се молят България да стане 16 република.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Интересно защо анализаторът е пропуснал, че Южен поток ще снабдява с газ и Италия!?

 22. 22 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ... за целта у нас направиха нова партия ... АБВ ... нещо като резервен играч за всеки случаи ...
  Не би... и сърбите се отказаха...

 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Освен надвикването, на привържениците и противниците на ЮП, правен ли е анализ на необходимостта от газ, необходимостта от новия проект? Проучени ли са всички позитиви и негативи? Потърсени и преценени ли са всички алтернативи? И ако да, защо не са публикувани? Ако не, защо не се направят и да се спре това, вредно за България и банално вече, противопоставяне на партиен принцип?
  Ние сме естествена част от ЕС! И като такава, сме длъжни да спазваме законите му, но от друга страна сме и суверенна държава и трябва твърдо да браним интересите си! Разбира се така, че да не влизаме в противоречие, и да търсим компромисни решения, в рамките на законодателството на ЕС.

 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро)"

  Каквато и да е политическата насоченост на автора - това е най-после една трезва руска реакция за технико-икономическите показатели на проекта.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4949 Неутрално

  Южен поток" изобщо не е нужен на Русия и дори е вреден за нея. Изгоден е единствено на група приближени на Путин обогатяващи се изпълнители като карта в една глупава геополитическа игра, която няма нищо общо с Русия.
  --------------------------------------------------------------------------
  Ами това обяснява всичко.
  Първо,
  Русия се оказва населена с русофоби.
  Пардон - ПУТИНОФОБИ и СЪВЕТОФОБИ
  Второ,
  Руснаците почват да изтрезняват и да осъзнават какво будуще им е приготвил таваришч Царь
  Трето,
  Тактиката на царстващите в Кремъл КГБейове да ИЗНАСЯТ КОРУПЦИЯ И ПОКВАРА, да КОРУМПИРАТ ЕЛИТИТЕ навсякъде,до където се домогнат вече им изиграва лоша шега.
  Обществата,имащи досег с овпутена Русия вече се делят на ШЕПА ДИРЕКТНО КОРУМПИРАНИ ОТ МОСКВА КОРУМПЕТА и всички останали.
  Шансът на първите - РУСКОПОКЛОННИТЕ КОРУМПЕТА да успеят е НИКАКЪВ !!!!!
  Краят на Русия в сегашния й вид е близък.
  Очертава се да бъде ПИЩЕН И ЗАПОМНЯЩ СЕ......

 26. 26 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "fockwest":
  [quote#12:"fockwest"]Украйна е нестабилна държава[/quote]
  [quote#12:"fockwest"]България има стратегически интерес от това.[/quote]
  България има стратегически интерес Украйна да е стабилна държава. Както и всички европейски държави, а и Русия между впрочем. Това е. Кое е толкова сложно, че не го разбирате. А това , зорлем да я направите нестабилна, /включително и с прокти като Южен поток/ не е в ничий интерес. Ама пусти имперски амбиции, криворазбран национализъм и липса на демокрация. В България, подклаждани като съветофилство, русофилство и възможност за крадене.

 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някой направил ли си е труда да сметне каква печалба ще изкара България ако вложи парите, които е готова да даде за Южен поток, в нещо друго. Да си построи пътната мрежа, интернетската мрежа, да си изолира къщите, да си ограмоти и обучи малцинствата, а и не само тях. Да си внесе българи от Молдавия, Русия, Македония, Сърбия, Русия, Румъния, САЩ и ЕС и Австралия и Канада. Ей хора това са 7 млрд. лева. С тях могат да се направят чудеса вместо да ги откраднат. Вижте Сочи. Откраднаха 30 млрд евра. Затова са им нужни грандомански проекти за да крадат в огромни мащаби. А от изолиране на къщи ще спечелят дребните строители. Да, ама те назначават хиляди работници. Същото се отнася и за останалите проекти. Има по-добри места за инвестиране на държавните пари. Ако иска Газпром да строи, да строи без наши пари и да плаща като на чуждо, т.е. наем.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#4:"Norman Granz"]Аббсолютно същото може да се каже и за т.нар. "троен шлем/член" - неизгоден за България по всички линии, изгоден единствено за една крадлива шайка червени безродници, които са взели авансово едни пари срещу българските национални интереси [/quote]
  Тая крадлива шайка взе повече пари при покупката на "Сартаните", старото белгийско корито, при "джойнването" на Марици-те, при запуска на "вятърничавата енергия". Сега точат зъби за едни 8-9 дърти, ама дърти американски "фърчила".
  Човек като се замисли, излиза, че на България нищо не й трябва - населението намалява, производството спада, така че няма смисъл ни от американски бази, ни от ракетни щитове, ни от потоци и пАтоци - просто няма какво да се пази на тази територия. Дори е без значение дали ще сме в Шанген или ще имаме безвизов режим с други държави. Освен ако не искаме да изпратим циганите ни на визитация как сенатори на посещение. Тъй де, да се усилят "демократичните ценности" с предприемчиви бизнесмени, които да взаимодействат с банкерите, цоцащи бейлаути.

 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  16 млрд. $ са жалка троха за амбициозния Путин да покаже на украинците откъде изгрява слънцето (изток) и да ги откаже да гледат на запад !

  Като ги шунтира с Южен Поток завинаги ще ги върже в Евразийската орбита и то доброволно - този път майданите ще са пълни с озверели от глад и студ хохли , които с носталгия ще си спомнят уюта под крилото на големия брат (справка - милата ,родна картинка - и досега има чугуни мислещи си ,че ако сме в Руската федерация вместо в ЕС ще текат реки от мед и масло) !!!

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Изобщо не ме интересува руската гледна точка - на техните анализатори ..Те все пак , са руснаци ..)) Дали ще губи или не - ГАЗпром - си е тяхна работа - руска ...:))
  Интересува ме , България да не губи - я тя очевадно губи с такива сделки :) Не е нужно даже , да си икономист, юрист или мениджър - за да се види !!
  Турция щяла да ни изнудва !!?? Ами няма да купуваме от нея - ще купуваме от Румъния ,Гърция, или Израел , ще вадим НАШ газ и т.н..
  ВСЕ пак , имаме '"огромното " потребление - от жалките около 3 млд. куб.м. !! :))
  ВАЖНО е , че ще имаме ПРАВО на избор , а няма да сме потънали с руските сделки:)
  Преди години , първи писах за така наречения "Бургас- Александруполис "" ..Буйове - в морето - където ще се прелива - прехвърля нефта - на тръби - за да стигнат до брега и течение - покрай нашето крайбрежие - на ЮГ !!! Съсипване на земя - Странджа и РИСК за крайбрежието ни !! И всичко това - за жалките 30 милиона долара годишно :))
  Минаха три месеца и ДСБ - загря ..След 6 месеца - и други - и направиха допитването в Бургас и т.н...
  Тогава пих едно питие - от МОЯ си джоб- за успеха с опазването на Крайбрежието ни ...: И падането на единия "шлем" на Гоце ...:)
  Сега - ще почакам ..И Боко още не може сметките да си направи, и кучета подарява , и потъването на България - МОЖЕ и да стане - с Южния поток ..:)
  ДОРИ според изискванията на ЕС- това е ненужен нам проект !!! Имаме си газ , ще има и друг - много скоро - и конектори - за по 100 милона лева ...)
  ЗАЩО да влизаме вътре със 7 милиарда лева !!!???

  BIG AL
 31. 31 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "bawarec":

  описал си идеално същноста на социализма...има цели държави музеи за пример - в Куба поне е топло и има плажове..

 32. 32 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Диктатурата на Москва над Бьлгария свьрши преди 24 години,не ни трябва южен поток и енергийна зависимост от Русия, за да искаме ЕС да е солидарен с нас и ние трябва да сме солидарни с него и за изпьлняваме общите решения на ЕК , Бьлгария има подписани договори с ЕС които са валидни и за всички останали страни от сьюза на правови и демократични дьржави

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#20:"Tigalta"]Няма да си осерем красивата природа заради Сульо и Пульо...[/quote]
  Не на енергийната независимост!Да на милия,скъпия руски газ!
  Така ли да те разбираме.
  Ами как ще реагираш,ако руска компания добива шистов газ в България,няма ли да ти се завие свят от салтото.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 35. 35 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Южния пАток си е наистина политически проект на Пут@ин. Така както БСП е руБлофилски проект на Русия. И двете на закриване.

  chavo64
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#32:"za1221"]не ни трябва южен поток и енергийна зависимост от Русия[/quote]
  Тъй бе, тъй бе, трябва ни само турска зависимост или някоя друга, я "вятърничава", я "щитоносна". Тъй де, няма да се занимаваме с евтини руски буклуци като може да се направи многомилиарден държавния дълг. Ей на, американските сенатори казаха, че ще дават комисионни. Даже поканиха първата тиква, герберска, на инструктаж в САЩ. Даже и кредита от почти 2 млрд. долара е уреден само и само да купим ония дърти фърчила - 1 млрд. долара в началото, после още толкова за "консултации" и резервни части.

 37. 37 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#33:"wanderer"]Умник! Сигурно със "Синия поток" подчини Грузия, а със "Северен поток" подчини Полша!? [/quote]

  .. и ти си умник...сигурно в историята никога една държава не е подчинявала друга икономически... хайде холан...

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#30:"BIG AL"]ще вадим НАШ газ[/quote]
  И аз така викам: ще строим наши изстребители!

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#17] от "El Chuncho":
  А на Вас какво Ви пука?
  Нека да оставим Путин да харчи безрасъдно парите на Раша. Да си чука главата, а ние отсрани ще потриваме доволно ръце от ситуацията - че нали Раша ще отслабва.
  Даже требе да го поощряваме да продължи да върши тази глупост

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#37] от "lynyrdS":
  Досега икономически изгодното подчиняване е ставало с десант и стоварване на един Сомоса. Проповядваните икономически санкции, чак дори ембарго, не са довели до подчиняването нито на Иран, нито на Северна Корея, че дори и на Ирак, където уж победата беше "наша".
  Прокарването на тръба, дори и дупченето за шистов газ се счита за "инвестиране" и взаимно-изгодно икономическо сътрудничество.

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Др. Иванов,

  Ко става ве? Плещят ви по всички фронтове, че и властта ви взеха! Това ли ви е прехвалената партийка?! Шайка разбойници, лъжещи два файтона бабички и тебе естествено, тъгуващи по младостта си и си мислят, че щом БСП е на власт, ще се подмладят! Останалите гласували за вас са купени цигани! И Путин оплещяха и Серж дава заден! Той отдавна е на задна. И в Европа ще го изгонят като уличен помияр! На това му викам "Щастлива пролет"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 808 Весело

  [quote#10:"Иво"]Много слаба и НЕ обективна статия[/quote]
  А нещо по конкретно имаш ли да напишеш, та да опровергаеш доводите на автора, или както винаги........

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 43. 43 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  .. повярвах ти напълно...да си 90 % енергийно зависим и 90% от партиите ти да са руски си е независимост по украински / български/ ...
  друго си е да изкараш монополист Била ...

 44. 44 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#34] от "El Chuncho":

  Е във всеки случай няма да правя весели салта заради скъпия ток от Мариците...

  Ти може и да правиш...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 45. 45 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  Следвайки вашият "учтиви" тон на общуване - елементарен си като цвичка.
  Основният експорт на Украйна е към Русия и то благодарение И НА евтеният газ който доскоро получаваше от Русия. За да може да повиши цената в Украйна, без да застраши транзинта за Европа, на Путин му трябва ЮП, на Путин му трябва слаба Украйна, за да я върне в Евразийският съюз, победоносно като спасител и бащица, и ЮП е един от основните му козове в това му начинание и мнозинството руснаци одобряват имперските ачбиции на Вожда си, което допълнително му дава сили (средства все още има в изобилие)

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 46. 46 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#44] от "Tigalta":
  Другарю Еколог,що рипаш срещу скъпия ток,пък изобщо не се сещаш за огромната дупка наречена открити рудници,които захранват с въглища тецовете,които ти наричаш "Мариците".
  "Дупката" е огромна,вижда се от Космоса,унищожена е плодородна земя,разрушени са и ще продължават да се разрушават села и много други неща които ти сигурно не си и чувал,щото явно си еколог по опорна точка.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  МНОГО точен и професионален анализ. Като човек близо до тази област мога да кажа, че всяка дума в него е вярна.

  Единствено бих наблегнал на едно нещо слабо засегнато в този анализ - геополитическите сметки на Путин конкретно за България. С този "Южен поток" в нас ще навлезе мощен корупционен поток. Тези 4 милиарда евро които ще струва българският участък са надценени минимум двойно. Т.е. има свободни едни 3-4 милиарда лева които ще се използват за корумпиране на всичко в тази държава, от вестници и телевизии до политици. Като знам колко са продажни и евтини мисля че с 600-800 млн лева Путин ще изкупи на корен всичко от което зависи общественото мнение и законите ни.

  Втората опасност е пробивът в държавната собственост на газопроводите. Русия отдавна иска да сложи ръка върху газопроводите на Булгаргаз, една от причините за свалянето на Виденов е че той отказа да ги даде на руснаците. Сега чрез "Южен поток" те вече навлизат на наша територия, въпрос на време е да се докара до фалит енергетиката и изкупят на безценица тръбите на Булгаргаз. И тогава ставаме Задунайская губерния в най-директният смисъл на определението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Подходящо ЧЕТИВО най вече за българския министър,онзи "каканижещия".От огромна полза ще е за всички "рубладжии" во главе с "Гоце". И след четмото който може да МИСЛИ нека го направи.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  До коментар [#45] от "нуцо":

  Значи, тоя Путин е голям простак - вместо да тури едно икономическо емберго на украинския износ (както според lynyrdS се подчинява икономически една държава), ще изхарчи едни над 10 млрд. долара - пет пъти повече отколкото обещаваната обща, европейска и американска, помощ за Украйна само и само да съсипе Украйна.
  Отделно, ако се следва тая Ваша "задълбочена" логика, то би могло да се каже, че слаба Украйна е необходима на имперските американски амбиции за да не може Европа да получи изгодни суровини от Русия. Сиреч, Европа да бъде принудена да дупчи за шистов газ или да строи терминали за втечнен газ, който да внася от арабски страни. И в давата случая под американски контрол.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#40:"wanderer"]не са довели до подчиняването нито на Иран, нито на Северна Корея[/quote]
  Леле, леле, щом се докарахте да давате за пример Северна Корея наистина яко сте го закъсали! Ами товарете се на един файтон /толкова останахте/ и тръгвайте към последната останала Опора Северна Корея, лично ще лисна едно менче да ви върви като по вода.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 381 Неутрално
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#47:"Fred"]И тогава ставаме Задунайская губерния в най-директният смисъл на определението.[/quote]
  Задунайская губерния с американски бази! : D Умник!

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  До коментар [#50] от "Fred":

  Мога да дам примери и с либерални демократични държави като Зимбабве (Мугабе е английски възпитаник и окупиравластта с помощта на английската дипломация), със Сомалия (там пък имаше "износ на демократични ценности" ... и се родиха свободни бизнесмени-пирати), Судан, Пакистан (ядрена държава щото "споделя демократичните ценности" под формата на военна диктатура). Ама понеже там търговията с американско оръжие не е секвала, та затова не са в обектива на прожектора. От тях "Големия брат" пИчели. Но му е малко. Иска повече.

 54. 54 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да четат петоколонниците и да се ограмотяват, въпреки че всичко в статията самите ние сме им го казвали 1000 пъти в този форум!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 55. 55 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Страхотна статия! И нека родните мурзилки прочетат името на автора. Той е руснак!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#27:"bawarec"]Някой направил ли си е труда да сметне каква печалба ще изкара България ако вложи парите, които е готова да даде за Южен поток, в нещо друго[/quote]
  Ако ги вложи във "вятърничава енергия", вече е доказано, че е на загуба с 20 млрд. лева.
  [quote#27:"bawarec"]А от изолиране на къщи ще спечелят дребните строители.[/quote] Тия "дребни" строители, дори някои "бездомни" съдии нали вече бетонираха курортите. Сега туризмът дава най-ниските заплати и никакви данъци не внася (7% ДДС, ако не го прихванат). Чак дори филипинките, де ги докара Масларова, избеха от печалбите на родните бизнесмени.

 57. 57 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Томно това е следващата му стъпка, която м/у впрочем е вече в действие( заради новото про европейско и про натовско правителство) - да налага вносни мита на украинският износ и да спре поетапно да купува въоражение от Украйна( 30 % от нуждите на ВПК на Русия се задоволява от Украйна ...от години ) като усвои в рамките на до 2 години това производство от собствените си мощности.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  До коментар [#53] от "wanderer":

  Не бягайте по периферията ами кажете защо и как Северна Корея е светъл пример? Номерът с "А вие защо биете негрите?" е отдавна изтъркан.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  [quote#55:"grand funk railroad"]прочетат името на автора. Той е руснак![/quote]
  Вярно е, че руснаците имат много и добри шахматисти, ама не всеки руснак е шахматист.
  Какво ни казва автора? "Битката за България"! Ами погледни на картата откъде минава най-прекия път до Италия и до Средиземно море.
  Що пък никой не се сети, че Русия иска за "заобиколи" Турция (и Босфора) за да излезе на средиземноморския пазар!?

 60. 60 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Милов е председател на руското обществено сдружение "Демократичен избор" и автор съвместно с Борис Немцов на поредица доклади.....

  Да, разбира се че става дума за мнение на демократи отвъд океана чрез платените протежета

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#56:"wanderer"]Тия "дребни" строители, дори някои "бездомни" съдии нали вече бетонираха курортите.[/quote]
  Човек когато е глупав нищо не може да му помогне. Курортите ги бетонираха мутрите с много пари и малко акъл. Строителите са наемни работници и не от тях зависят решенията.

  И въобще непрекъснато прилагате тактиката "А вие защо биете негрите?". Зададен ви е конкретен въпрос че със 7 милиарда лева може да се построят много полезни за обикновеният човек неща вместо руска тръба и веднага бягате от неудобната тема към мутрите и съдиите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кой да му напомни на Немцов, че Русия може да пренася газ през този газопровод 100 години, а ще се избие за 1 година.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#57:"нуцо"]да налага вносни мита на украинският износ[/quote]
  Тия мита Русия ги налага и на българския и на европейския износ така, както ние налагаме мита на руските стоки. Каквото повикаш, такова се обажда!
  [quote#58:"Fred"]защо и как Северна Корея е светъл пример?[/quote] Ами светъл пример е, защото там демокрация не вирее от години, пък не се е затрила. То и Саудитска арбия би била "светъл пример", защото върховния закон е Корана, но се крепи като държава благодарение на нефтените полета.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  [quote#61:"Fred"]Зададен ви е конкретен въпрос че със 7 милиарда лева може да се построят много полезни за обикновеният човек неща [/quote]
  Кое е конкретното в "много полезни неща"? Освен това под "полезни" всеки разбира различно. За мен "полезно" е това нещо, което носи приход (транзитна такса) и/или влияние (потенциално участие на италианския и австрийски пазари).
  Например един "ракетен щит" нито носи приход, нито сигурност, нито ще ангажира работна ръка, дори консумацията на работещите по евентуален такъв ще е внос. За справка, снабдяването на американските бази ... дето щели били да подпомогнат родната икономика.

 66. 66 Профил на petar_bg
  petar_bg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Значи осъжданият шеф на БЕХ Георги Христозов има достъп до секретна(класифицирана) информация, а обикновеният, неосъждан български гражданин няма.

 67. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Южен поток в крайна сметка ще бъде построен с взаимни отстъпки, като руснаците вероятно ще отстъпят за преноса на газ от други доставчици по тръбата. Западът няма да има нищо против оскъпяването на проекта, с една цел - след като скъпият газопровод бъде завършен, по него да тръгне газ от Черно и Средиземно море и руснаците да не могат никога да си върнат инвестицията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "emils":
  Няма такова животно. Копаш ли нещо за 20$ а го даваш на 350$ и можеш да го копаш още 200 години и 20 млрд да ти е газопровода все ще си на сметка.

 69. 69 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Ето, за такива съм русофил. Рано или късно такива хора ще поемат и Русия.

 70. 70 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Могат да опашат кълбото с газопроводи и да ги захранят.
  Тук идва политиката на възспиране.
  Което е нормално

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  'Копаш ли нещо за 20$ а го даваш на 350$ и можеш да го копаш още 200 години и 20 млрд да ти е газопровода все ще си на сметка.'

  Хайде сега някой да каже при какви цени на нефта и газа е разчетен руският бюджет и кое срина СССР в средата на 1980-те годи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 73 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#61] от "Fred":
  Тези пари ги няма бе хора, освен това нали това разбрахте, че дори и да има пари, в добре да се вложат в нещо дето произвежда! Ако все пак ги има тези пари, аз ги предпочитам като ракия, ако се пие умерено може пет зими да се изкарат!

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Весело

  [quote#72:"emils"]кое срина СССР в средата на 1980-те годи. [/quote]
  Философията "Дайте да дадем!" И даваха евтин нефт и газ, оръжие и самолети на "верните" сателитни държави. А те преподаваха на международния пазар и харчеха за сафарита в Африка (Пенчо Кубадински).
  Сега и ние така се затриваме: "дайте да дадем" за ракетен щит; за самолети, за инвеститори (на голф-игрища). Все неща, които не можем да поддържаме, нямаме производствен капацитет, дори и малкия умствен го затрихме през последните 25 години.

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#65:"wanderer"]За мен "полезно" е това нещо, което носи приход (транзитна такса) и/или влияние (потенциално участие на италианския и австрийски пазари).[/quote]
  Уговорката, че човек като няма акъл в главата си е неспасяем остава.

  Първо, транзитната такса /ако я има/ ще е чак след 25 години благодарение на старанията и кражбите на "православните братя". Дотогава тази такса ще отива да се изплаща един чудовищно скъп гъзопровод, т.е. да плащаме кражбите на същите тези "братя".

  Второ, човек с незадръстен мозък може да измисли хиляди ежедневно полезни неща вместо "гъзопровод на гол тумбак". Например детски градини, да се оправи Спешна помощ, да се обзаведат болници и училища... десетки хиляди полезни за НАС неща, не да помагаме на Путин да си начеше геополитическата краста. След като не ги виждате това означава единствено, че вашата родина е Русия не България.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":
  Пич, газа по ЮП няма да е по-евтин от другия по дългата тръба. П утин ще каже: 20 млрд евра вложихме в тръбата, трябва да се начисляват амортизации. А количеството преминаващо няма да е 65 млрд кубика а по-малко от 30. Следователно амортизационните отчисления на 1000 кубика стават двойни и тройни!
  Газа по тръбата ЮП ще бъде много по-скъп от този през Украйна!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Статия, която изяснява напълно всичко, докато нашите управляващи отначало до край запълваха пространството само с димки.

 78. 78 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#30] от "BIG AL": +++++++++++++++
  Много добре сте го описали но не сте дали информация откъде ще дойдат 30-те сребърника (рубли) на мекеретата в България.

 79. 79 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1172 Весело

  Някои наши задунайски таваришчи явно не могат да свикнат с мисълкта, че пАток няма да има.

 80. 80 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred": Ами ДА на всичко написано.
  Дано има повече българи които да се замислят над вашите думи.

 81. 81 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ама че нелапа и манипулативна статия. Точно Южна Европа в моемента излиза най-бързо от рецесията. Ако нямаше перспективи за потреблението, защо строят Транс-адриатическия газопрповод? А целия шум с Набуко за какво беше? В момента газовите доставки минават през безнадеждно фалирала страна, обхваната от гражданска война. Ако това не е достатъчна причина да се търси по-сигурен път за транзит, не знам кое е...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#75:"Fred"] транзитната такса /ако я има/ ще е чак след 25 години благодарение на старанията и кражбите на "православните братя". [/quote]
  Всеки един инвеститор приспада разходите си. Поне в случая, ще е от транзит, а не директно от държавния бюджет както е при "вятърничавата енергия".
  [quote#75:"Fred"]чудовищно скъп [/quote] Ами 3.6 млрд. долара за малко над 400 км газопровод. Или 9 млн. долара на км. По-евтино от изстребител, по-евтино от магистрала. Що да е чудовищно?

  [quote#76:"chichka"]газа по ЮП няма да е по-евтин от другия по дългата тръба[/quote]
  Никой не твърди, че ще е по-евтин. Винаги се гони пазарната цена. Но едно е да имаш "тръба"/възможност и да мислиш за нови бизнес възможности. Друго е да нямаш нищо и да чакаш на нечия благослонност - я терминал нейде си (в Гърция), я корабна компания за превоз на втечнен газ, а доставчик на другия край на света (Персийския залив).
  Като ви чете човек, остава с впечатленето, че от червени болшивики сте станали сини болшивики. И пак чакате някой да ви сипва с лъжичка в устата. Бизнесът е риск и възможности. В момента руснаците са се навили да се бръкнат 10 млрд. долара за тръба под морето. Има ли някой друг навитак в момента!? Дори тия от "Набуко" 5 млрд. долара им се видяха много и се отказаха при това без подводни тръби. Що си мислите, че един терминал на гръцко пристанище (ако изобщо се навият) и интерконекторна връзка ще струват по-евтино!?

 84. 84 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 639 Неутрално

  На вниманието на уважаемите Хора.
  Покрай споровете с разни безродни Мурзилки, слуги на ЧервеноРуската мафия*, съвсем забравихме един от основните доводи против преминаването на "Южен поток" през България. А той е:
  "Ако се осъществи проектът за Тръбата във вида, в който го искат руснаците - монополен газапровод САМО за руски газ, ОТ ТОВА СЛЕДВА, че български газ също не може да тече по този Паток". А тъй като тогава (ако се построи ЮП) няма да има НИКАКЪВ магистрален газопровод "Запад - Изток", то Български газ няма да може да се транспортира в големи количества, от единия край на страната до другия. Т. е. БЪЛГАРСКИ ГАЗ НЯМА ДА СЕ ТРАНСПОРТИРА, НО РУСКИ - ДА.
  Какво значи това , уважаеми читателю?
  Значи само едно:
  Дори и да си представим, че ЩЕ ДОБИВАМЕ НЯКОГА СОБСТВЕН ГАЗ, НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ГО ТРАНСПОРТИРАМЕ, защото се явяваме прословутата Трета страна, чиито достъп до Тръбата се отказва от Газпром и ще си останем вовеки руски газови роби (.. и не само "газови"
  _____________________________________

  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 85. 85 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Статията разглежда някакъв вътрешно политически проблем на Русия, свързан с проваления проект за Южен поток. Освен с посветилите времето си на путиновото окаяно ежедневие, не виждам тая стара дъвка какво общо има с нас. За нас е приключен въпрос. Те да си го обсъждат. Да се замерят с него и каквото им душа иска. Тяхна си работа.
  Ние си имаме задача да изхвърлим неграмотните от властта, заедно с отмиращите им поддръжници. Ако някой се заблуждава, че с отчаяни вопли, ще използва темата за "стягане на бабешките редици" за изборите - лъже се.

  Navigare Necesse Est
 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#82:"pomnesht"]колко вземаха нашата конвертируема селскостопанска продукция [/quote]
  Не съм апологет на комунизма или онова, което ни се представяше за комунизъм. В периода 1981-1986 г. България имаше пробив на европейските пазари със с.с. продукция. Няма да компентирам дали това е в следствие на задлъжняването към частни европейски банки, дали са действия по заобикалянето на КОКОМ списъка. Но от едно предприятие, с бригадна организация (работа на акорд и заплащане според продукцията) и "твърд договор" с холандска зеленчукова борса, само 30% от набраните домати заминаваха за Холандия. Другите не отговаряха на холандските изисквания. 30% от приготвени с шмекърлъци като за Холандия (единични щайги, с ленти, доматите подреди 8х30, но малко по узрели) се реализираха в Чехия и Полша, останалите се пращаха за СССР, в двойни щайги, с кораб.
  Руснаците не бяха доволни. Затова, когато зареждаха техните показни магазини, пращаха самолет и .. холандси експерт по качеството.

 87. 87 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Къде сте бе мурзилки, тролове и зоофили, пардон - русофили?

  Почвайте да четете, докато запомните анализа наизуст.

  "Я з москалями не балакаю!"
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#84:"Уточнител"]БЪЛГАРСКИ ГАЗ НЯМА ДА СЕ ТРАНСПОРТИРА[/quote]
  От къде го добиваме тоя газ? Нека първо да се осигури газ от "трети страни", ще се преговаря и ще се включат.

 89. 89 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#81] от "Durruti":

  И кво като е фалирала?

  "Я з москалями не балакаю!"
 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#87] от "Инспектор Стрезов":

  Какво да запомним? Че "няма смисъл да коментирам: за 2014 - 2021г. ЕС е обещал на България 15 млрд. евро по структурните и кохезионните фондове за земеделие, инфраструктура и прочие нужди" или че някой не знае как се формират тия 15 млрд. евро - с годишна вноска от 960 млн. евро и 50% ко-фнонсиране от държавния бюджет.
  И аз мога да ти обещая парите от твоя сейф.

 91. 91 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#90] от "wanderer":

  Прочети я още десетина пъти, докато запомниш същественото, дето е по темата. Щото гледам спамиш за еврофондове, а думата е за безсмислието ЮП.

  "Я з москалями не балакаю!"
 92. 92 Профил на mmm78
  mmm78
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Тази статия ми върна надеждата, че в Русия са останали нормални хора!

 93. 93 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И може ли да уточниш от кои си? Мурзилките, троловете или ...филите?

  "Я з москалями не балакаю!"
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  След като Русия (Путин) анексира Крим проектът Южен поток става съвсем безумен ( отпада необходимостта от Турция ) - така че спирането може и да е добре дошло за руснаците - разбира се и за нас

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  ЮП,за.
  ЮП е печеливш за България ако.
  1. Този който ще прекарва ЮП през България да плаща наем за територията през която ще минава тръбата, същото се отнася и за подвододната част минаваща през Български териториални води.
  2.България да има право както да тегли газ от тръбата, така и да вкарва газ в тръбата.
  3. За това, че през територията на България ще се транспортира високоопасно вещество, такса транзит да бъде като за високоопасно вещество и България, а не друг да определя тази такса.
  4. След като тръбата премине през Сърбия да почне да се изплаща такса транзит. Защото до Сърбия вече ще се транзитира газ.
  5. Този който ще прекарва тръбата през България да започне да плаща наема за територията през която ще преминава тръбата още с отчуждаването на земята.
  Това е според мен най доброто зя България.

 99. 99 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "...нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи. Имаме такъв пример – газопроводът между Русия и Турция, който е с дължина 394 км, където Русия е изпаднала в безизходица. Там тя харчи огромни пари, за да поддържа почти никакъв транспорт на газ – защото не са предполагали, че вкарвайки газ до 270 градуса на брега, на дъното на Черно море се получава кондензат, който не могат да изтласкат на другия бряг и „Син поток“ днес работи с 15 процента капацитет.

  Не могат да се достигнат високите работни проекти, където трябва да има налягане от 350 атмосфери. Русия е постигнала едва 154 атмосфери.

  - Казвате еднозначно: „Южен поток“ е неефективен проект?- Без никакво съмнение. При „Южен поток“ положението е още по-трагично, отколкото при „Северен поток“. Тук имаме над 950 км морска част, където никъде няма осигурена междинна газостанция, не могат да създадат работно налягане от 350 атмосфери. И никой нищо не е декларирал до ден днешен; никой не е доказал, че могат да се постигнат такива технически параметри..."

  http://glasove.com/interviuta/37731-vasil-filipov-spiraneto-na-iujen-potok-e-okonchatelno

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK