Как е възможен Лясковец

Вътрешният министърът Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров говорят по случая "Лясковец"

© Анелия Николова

Вътрешният министърът Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров говорят по случая "Лясковец"Три месеци след случая в Лясковец припомняме какво се случи и какво не се случва със статията е на Юлия Рафаилович, която пише за RiskMonitor Policy Brief. Акцентите са на "Дневник".


На 14 март 2014 в Лясковец се проведе акция на МВР. Нейната цел бе да "неутрализира" Петко Петков, който към този момент притежава оръжие и боеприпаси с разрешителни, изтекли преди близо две години. Акцията се води от отрядa по борба с тероризмасъвместно с няколко звена на МВР – Институт по психология на МВР, специализираното тактическо звено за бързи действия при ОД - Велико Търново, и др. По думи на главния секретар на МВР в операцията участват "над 30 души". Тя завършва с един загинал и трима тежко ранени командоси. Петко Петков също е ранен и отведен в болница.


Тази история има три нива на развръзки. Накрая те се засичат в катастрофалната картина на
нестабилния и непредсказуем начин,
по който се управлява най-големият силов ресурс на държавата


През случая в Лясковец може да се види едновременно колко е безпомощен и колко е мощно МВР. То е колкото слабо в оценките и решенията си – казано другояче, в управленския си капацитет – толкова мощно в изпълнителния. В същото време в проследяването на събитията, свързани с този случай, се разкрива безотговорността на участниците по отношение на обстоятелството, че МВР борави със силови средства, чиято употреба може доведе до фатални последици. В тази акция и нейната история са кодирани няколко равнища на проблеми в МВР.


Контекст


Петко Петков притежава оръжия и боеприпаси с изтекли през юни 2012 разрешителни. Малко преди те да изтекат, на 3 февруари 2012, служители на полицията в Горна Оряховица искат да направят проверка на оръжието, но не са допуснати до жилището. На 24 февруари районният съд в Горна Оряховица изпраща документи на полицията, по силата на които Петко Петков трябва да бъде принудително заведен на дело, което има за цел да го освидетелства като психично болен.


Петко Петков се укрива в дома си и не допуска властите да влезнат вътре и да го отведат. Той живее с майка си, която излиза навън, за да пазарува, а той не напуска никога жилището.


Оценка на ситуацията и управленски решения


На 16 март 2014 г. е одобрено искане за насилствено влизане в жилището на Петко Петков и отвеждането му. През март 2012 започва изработването на план за акция със съдействието на Специализирания отряд за борба с тероризма и Института по психология към МВР.  Има планирана операция, която тогавашният главен секретар Калин Георгиев анулира малко преди нейното начало по причина, че директорът на ОДМВР – Велико Търново, не е подготвил нужното за осъществяването й.


Между планираната, но неосъществена първа операция през 2012 и втората през 2014 освен постоянен патрул пред дома на Петко Петков редовно в дома му минават на проверка полицаи. Те се опитват да осъществят контакт с него периодично, но всеки път не успяват.


Петко Петков отказва да излезе от дома си, защото е убеден, че силите на реда насилствено ще го вкарат в психиатрия. Притеснението на г-н Петков е напълно точно според докладите на МВР по случая. А докато съдът не дава разрешение да се проникне в дома му, намерението на МВР да го отведе в клиника виси в несъответствието, че той не излиза от вкъщи, а може да бъде арестуван навсякъде освен там.


 Институционална неадекватност


Властта преценява, че най-удачният изход от тази ситуация е да се мобилизират кризисни отряди, антитерористи, психолози и др., за да бъде Петко Петков изваден от дома си и отвеждане в клиника за психично болни хора. Понеже законодатеят не предвижда специални отряди да бъдат ползвани при всеки арест, тук е


употребено общото многозначително
"особено опасна престъпна дейност"


Именно то дава право да се влезе в дома на Петко Петков с отряд командоси. Благодарение на тази юридическа маневра няма как да се постави под съмнение мащабът на операцията. Тя е планирана съгласно изискванията, специално разписани за случаите на "особено опасна престъпна дейност".

Медиаторите: криминалните психолози


Може би най-неадекватното звено сред всички е онова, което би трябвало да предлага алтернативи на силовите методи, най-общо казано. Вместо това в МВР имаме сектор "криминална психология", който е функция на силовите части, а не друго. Той присъства като формален антракт, защото е нужно технологично време, за да се изготви становището, което да прехвърли случая на следващите звена по веригата.


Криминалните психолози изготвят оценка, според която единственият начин МВР да се справи с г-н Петков е на последния да бъде устроена някакъв вид засада. С него да не бъде преговаряно в никакъв случай, казват те. И обосновават: Петко Петков е опасен и страда от параноя, така че може да бъде агресивен, а има и оръжие. Психолозите заключват, че е "нецелесъобразно" с Петко Петков да се водят преговори и да се установява какъвто и да било предварителен контакт.


Това е


съвършено абсурдно от гледна точка на експертизата,
която психолозите по условие имат


Те съобщават, че с Петко Петков не може да се говори, тоест случаят е извън техните компетенции. А ако той е извън техните професионални умения, кое е вътре в тях? Изработването на стратегия за диалог е по условие тяхна експертиза. Препоръката в случая с Петко Петков е просто евфемизъм за констатацията, че това звено няма понятие за предмета и функцията си.


От другата страна


От години Петко Петков изпраща десетки жалби до всевъзможни държавни институции, в които недоволства от учениците от отсрещното училище. Той се оплаква, че те го тормозят, замерят прозорците му с камъни, подиграват му се, вдигат шум и т.н. Тези жалби също увисват в пространството, защото Петко Петков отказва да напусне дома си, за да отиде в тази или онази институция, за да потвърди жалбата. Това е причината никоя жалба да не бъде придвижена, поне формално. Всъщност страната, която се опитва да установи контакт и поема адекватни стъпки за решаване на проблемите, е именно Петко Петков. От тази перспектива половината работа на МВР е свършена.


Не е вярно, че с Петко Петков не може да се води диалог,
щом самият той се опитва да го инициира


Обстоятелството, че институциите нямат механизъм за формално говорене, освен ако – в случая – г-н Петков не се яви физически при тях, е донякъде комичен, но и много тревожен дефицит.


Оперативните части


Дори ако напълно се игнорират твърде съмнителните основания за провеждането на операцията изобщо и се вгледаме в самата нея, отново равнището на компетентност и здрав разум е тревожно.


Операцията е от рода "рисково задържане". Това означава, че основният елемент при изпълнението й е т.нар. елемент на изненада. Никаква изненада не е имало, защото Петко Петков е забелязал служители на МВР предния ден да снимат къщата. Те са се опитали и да установят контакт с него. Тези двама служители според докладите са действали без оторизация и не са съобщили нито, че са били там, нито, че са били забелязани. Според оценките на МВР това е причината за провала на операцията: защото Петко Петков ги е очаквал, а планът почива върху изненадата.


В тази постановка обаче има два проблема: първо, Петко Петков, по оценките и профила на самото МВР, е денонощно нащрек и "очаква" да бъде нападнат. Единственото нещо, което би изненадало г-н Петков, вероятно е никой изобщо да не го напада, особено с огнестрелно оръжие. Второ, ако приемем, че никой не е разбрал, че Петко Петков е – както се изразяват в оценката на МВР – "разконспирирал" плана на МВР и отрядът за борба с тероризма е разчитал на някаква изненада, то тя е изчезнала без никакво съмнение минути след началото на операцията, когато първият командос е ранен, или изобщо след първия изстрел срещу отряда. Въпреки това операцията продължава и се разлива в безформено надстрелване.


Заключение


И така, човек на средна възраст, който живее с майка си (с която би могло да се осъществи контакт), има оръжия с изтекли разрешителни; този човек е враждебен; правят се опити да бъде освидетелстван като душевно болен и насилствено вкаран в психиатрия; следват близо две години дебнене, през които той се барикадира в дома си със своите оръжия; изпращат се командоси да го изведат.


Психологическото крило на МВР се самоанулира като такова


като казва, че с Петко Петков нищо друго не може да се направи, освен да бъде нападнат. Самият той е убеден в това, което пък е едно от основанията да бъде обявен за нестабилен психически.


От една страна, имаме институционална неадекватност по отношение на преценка на ситуацията, оценка на риска и изработването на решение. От друга, имаме силови отряди, върху чиито компетентности би лежало справянето с терористична заплаха. Те не могат да неутрализират един обикновен гражданин с пушка, който е решен да не излиза от вкъщи. По средата стоят криминалните психолози, чийто препоръки в крайна сметка са поставили в риск и служителите на МВР, и г-н Петков и майка му, и другите хора в близост до дома на Петко Петков.


МВР несъмнено има нужда от дълбоки структурни и институционални реформи. Те са не просто закъснели, а изоставени, което е недопустимо и опасно предвид мащабите и функциите на МВР. Това се вижда още на повърхността.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Как е възможен, ами с тези двамката от снимката просто е повече от възможно

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 530 Неутрално

  За съжаление случаите като този в Лясковец ще продължат докато МВР не се реформира.

 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  МВР = Мафия

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Как е възможно да се прилага институционален аналитичен подход към ситуация, която е част от обществено състояние, доведено до пълна деинституционализация?

  Явно е възможно, стига да си пишман-анализатор от псевдо-интелектуалска и квази-анализаторска хранилка.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Трябва в МВР да се влиза с конкурс или поне някакъв тест.Нивото е много ниско ,и на шефовете, и на редовите полицаи.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":

  Особено единия

 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Малко мисъл и много самонадеяност се равни на пълен крах. А в конкретния случай - на смърт и инвалидност.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Психологическото крило на МВР се самоанулира като такова[/quote]
  Цялото МВР се самоанулира,а тия двамата и подобни них никога повече не трябва да силоваците на държавата.Избори идат,от нас зависи в каква държава ще живеем.

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Предполагали са,че ще е като в"Под прикритие".

 10. 10 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 503 Разстроено

  Най-тревожният извод от статията е :
  "От друга, имаме силови отряди, върху чиито компетентности би лежало справянето с терористична заплаха. Те не могат да неутрализират един обикновен гражданин с пушка, който е решен да не излиза от вкъщи."

  Това е самата истина и означава, че при реална ситуация с терористи, МВР практически няма нужните кадри за да се справи с подобна криза !!!

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много добър анализ!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Статията е интересна и задълбочена. С печални изводи - МВР е провалено. Не се задава въпросът обаче: "къде е прокуратурата - има загубен човешки живот и трима тежко ранени полицаи"?
  Да сравним за секунда: прокуратурата се задейства защото бившия министър не бил подписал "подслушване", което той има право да не подпише. Противното, че бил задължен, е непроходима глупост - защо тогава стига до него изобщо?
  Същата прокуратура не се задейства при един убит и 3-ма ранени полицаи - командвани директно от главен секретар.
  И същата прокуратура се задейства при убит заподозрян (или доказан престъпник - забравих вече), стрелял едно денонощие с тежки оръжия срещу полицаи - командвани от главен секретар, ама обвинява министъра.
  Не става ли много избирателна прокуратурата - или ние сме мно'о прости и не отбираме таквиа сложни работи ??

  Поздрави
 13. 13 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Статията е интересна и задълбочена. С печални изводи - МВР е провалено. Не се задава въпросът обаче: "къде е прокуратурата - има загубен човешки живот и трима тежко ранени полицаи"?
  Да сравним за секунда: прокуратурата се задейства защото бившия министър не бил подписал "подслушване", което той има право да не подпише. Противното, че бил задължен, е непроходима глупост - защо тогава стига до него изобщо?
  Същата прокуратура не се задейства при един убит и 3-ма ранени полицаи - командвани директно от главен секретар.
  И същата прокуратура се задейства при убит заподозрян (или доказан престъпник - забравих вече), стрелял едно денонощие с тежки оръжия срещу полицаи - командвани от главен секретар, ама обвинява министъра.
  Не става ли много избирателна прокуратурата - или ние сме мно'о прости и не отбираме таквиа сложни работи ??

  Поздрави
 14. 14 Профил на Grenovica
  Grenovica
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Господа, темата е доста отдавнашна, надали нещо е налагало скоростното качване на материала в страницата: защо допускате такова възмутително изобилие от несъгласувани части на изречението, пунктуационни, граматични, а даже май и правописни грешки??

 15. 15 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starec":

  Мноо сме прости, ний! Добре, че ония, чорбаджийте ги мислуват тия ра'оти, та на таквизи кат мен и теб не ни се налага...

 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Много добър анализ за станалото в Лясковец, може би най-добрият който съм чел досега. За мен изводите са два - пълната неадекватност и инертност на прокуратурата (рибата се вмирисва от главата - Цацарков е най-некомпетентният прокурор на България в последните 25 години) и второ, некомпетентно провеждане на операцията от страна на МВР срещу един болен човек, за който се знае отдавна, че трябва принудително да бъде настанен за лечение. На всичко отгоре става дума за един период на бездействие от повече от две години на бездействие - направо потресаващо!
  Тази трагедия би трябвало да задейства някакви механизми за промяна, реформа или каквото и да е друго действие, за да се се предотвратят бъдещи катастрофи като тази в Лясковец. Аз лично дълбоко се съмнявам, че ще настъпи каквато и да е промяна. Най-малкото, защото Цацарков и йОвчев реагираха като вода ненапита след случилото се. Нещата са се вмирисали много отдавна от главата и разложението върви тотално надолу по веригата.....Да му мислят горките тежко психично болни хора без близки, които да се грижат за тях....

  Пазете се от доносника vesolr
 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "greenwich":

  Дневник не редактира текстовете,
  оперира с тях, като с "горещи" новини...
  При "Капитал" е по вестникарските стандарти...

 18. 18 Профил на nt
  nt
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Единственото ведомство, което си влошава резултатите, а бюджетът му нараства всяка година! Ако отчитат по-малко битова престъпност е защото хората отдавна не си губят времето да подават жалби за апартаментски кражби, джебчийство, разпространение на наркотици в квартала и т.н. Резултатът е само загубено време.
  Не е луд, който яде баницата, луд е който му я дава! Като гледам шкембелиите - рекетьори, оставили дребна жена да бута сама развалената си кола на кръстовище в София (на мене на двъ пъти ми се е случвало), или "робокопите", навлкли върху себе си предпазни средства (не презервативи, а брони) за по 10 хиляди на човек, за да бият студенти, пак повтарям - лудите сме ние, че търпим хора без всякакъв образователен ценз, професионална и физическа подготовка, да взимат пари колкото двама учители или професор и половина.
  Понякога, когато съм много ядосана, си мисля дали ако не плащаме данъци за МВР, а с тези пари сами си организираме реда, няма да е с пъти по-добре. Сигурно има и нормални полицаи. За последните 25 години съм срещала двама...

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  "Не е вярно, че с Петко Петков не може да се води диалог,
  щом самият той се опитва да го инициира

  Обстоятелството, че институциите нямат механизъм за формално говорене, освен ако – в случая – г-н Петков не се яви физически при тях, е донякъде комичен, но и много тревожен дефицит."

 20. 20 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз привествам анализа на т.н. акция в "Лясковец", но ми се ще да допълня някои неща, ако позволите.
  Първо - по отношение на пишман-кримналние психолози - всеки от тях, който има някакво отношение към тази "операция" според мен би трябвало веднага дабъде уволнен. Лъжите и неспособността им са фрапиращи и очевани. Но спомнете си и другите - онези, на "експертизата" на които мисля съдът се произнся, че майката на Петко трябвало да се затвори принудено в психиатрично заведение, за да и бъдело допълнително проведена акспертиза дали можелада бъде "достверен свидетел". И ви съветвам особено да наблегнете на обоснвката на т.н. психолози, защото те не просто са абсурдни - те са престъпни!
  Което ме навежда на мисълта з нещо друго много важно, което е изпуснато в статята ЗА ЛЪЖИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ НА СЛУЖЕБНИ ЛИЦА, И ТО ОТ ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА МВР И ПРОКУРАТУРАТА!

  Вижте, не бяхме свидетели на недопустим и особено нагъл опит да бъде затворена устата и скрита от обществото или предварително затворени устата и компроментиран показанията на практика единствеия свидетел, който е присъствал в "акцията", излючая тежко раненият иобвиняем за убийство Петко, който не е от МВР (и прокуратурата).. И веднага логичният въпрос е, А ЗАЩО НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА ЛЪЖЕ ИЛИ КРИЕ? Всички отлично знае, че лъже - и то оранизирано и послдователно, САМО ОНЗИ, КОЙТО ... ИМА ЗАЩО!

  Тази "акция" първо бе обявена от ръководството на МВР - мнистър Йовчев иглаве секретар Лазаров за УСПЕШНА, а веднага след бурната реакция на обществото на следвашия ден - ЗА ПРОВАЛ!
  Това не се нарича грешка, не може да сбъркаш УСПЕШНА АКЦИ С ПРОВАЛ - ТОВА САДВЕТЕ ДАМЕТРАЛНИ ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИ, и ясен зак, че ръководството на МВР или няма ясни критерии за оценка, неадекватно и И СЛЕДОВТЕЛНО ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ПОФЕСИОНАЛНО, или ЧЕ СЪЗНАТЕЛНО СЕ ОПИТВА ДА ЛЪЖЕ И ЗАБЛУЖДАВА ОБЩЕСТВОТО!
  Според мен всъщност очевидно е комбинация на двете - едното обуславя и другото, тоест лъже и защото е некадърно, непрофесионално и безхаберно, особено що се касае до министъра.
  (само си спомнете доклада му и приортетите му за националната сигурност и приоритетите му там отпреди месеци на Консултативния съвет за национана сигурност при президнта, които опвести...)

  Има много лъжи на ръковдството на МВР, които лънаха пр тази операция и след нея. Аз искам да спра вниманиет ви на една от най-фрапиращите, и текущи - и като такава може би най-актуална!
  И тя е, че всичките барети - УБИТИЯТ ПОЛИЦАЙ И ОСТАНАЛИТЕ РАНЕНИ СА ПОРАЗЕНИ САМО ОТ КУРШУМИТЕ НА ПЕТКО!
  Впрочем изясни ли се колко са всъщност ранените - защото в началото се спомена 1 убит и ранени 3-ма полицаи и Петко, а после се заговори под сурдинка, че 3-ма от полицаите са ПО-ТЕЖКО РАНЕНИ, НО ИМАЛО И ДРУГИ (МАЙ ТРИМА), КОИТО БИЛИ ... ПО-ЛЕКО РАНЕНИ!?!?
  Спомена се и че са изстреляни там, в тази лудница около 400 куршума, а се чу че куршумите може и да са били до 500-600!

  По телевизията един криминален експерт на полицията с много голям опит и дъгогодишна практика каза, ЧЕ ЕПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, ЧЕ ОСВЕН АКО бай Петко не е бил някакъв невероятен експерт и стрелец, който да може да изчислява ъгли на рикушети като световен шампион по билярд и е сметнал преди всичко прецизно всеки рикушет, И ТЪЙ КАТО Е ОЧЕВИДНО, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ПОПАДЕИЯТА СА ОТ РИКОШЕТИ, Е НА ПРАКТИКА НЕВЪЗМОЖНО Петко да е направил всичките попадения на плицаите - тоест негови куршуми да са убили и раили всички полицаи!!!

  Когато го попитаха да поясни, той само махна с ръка и отказа повече да обяснва.
  Добре, нека ние малко да поразсъждаваме - имаме МАЛКО(И) ЗАТВОРЕНО ПОМЕЩЕНИЕ И ЦЯЛА КАНОНАДА ОТ КУРШУМИ! И колко от тези 400-500 куршуми да са на Петко с манлихерката - 10, 20,... 40, 50?
  Ами значи останалите значи не са негови, ЗНАЧИ СА ИЗСТРЕЛЯНИ ОТ ПОЛИЦАИТЕ! И всички можахме да се убедим от снимки в къщата колко много дупки по стените имаше! Направени за на решето!
  Ако направим много прости сметки - с теория на вероятностите, ще видим, че ВЕРОЯТНОСТТА ПЕТКО ДА Е УБИЛ ПОИЦАЯ И ДА Е РАНИЛ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е ... НЯКЪДЕ 0,0000001%!
  Тоест - нула!
  И тогава излиза въпросът - КОЛКО ОТ ПОРАЖЕНИЯТА НА УБИТИЯ И РАНЕНИТЕ ПОЛИЦАИ НЕ СА ОТ КУРШУМИ, ИЗСТРЕЛЯНИ ОТ ПЕТКО, А СА РИКОШЕТИ НА КУРШУМИ, ИЗСТРЕЛЯНИ В ХАОСА ОТ ... САМИТЕ ПОЛИЦАИ?
  И защо - след като И АКО има такива, РЪКОВОДСТВОТО НА МВР НЕ СЪОБЩАВА, ВСЕ ПАК СТАВА ДУМА ЗА ОБВИНЕНИЕ В УБИЙСТВО!!!
  И как се оценява подобно поведение, когато служебно - и високопоставени лица - затаяват такива критично важни обстоятелства?

  Тук в тази акция - да ме извинявате - не ставадума само и просто за серия от грешки, в т.ч. на ръководството на МВР, НО И ЗА ОЧЕВИДНИ ЛЪЖИ И ВИНОВНО И ПРСТЪПНО ПОВЕДЕНИЕ И АЗ СЪМ АБСОЛЮЮТНО УБЕДЕН, ЧЕ АКО СЕ ПРОВЕДЕ ПЪЛНО И СЕРИОЗНО РАЗСЛДВАНЕ И СПРАВЕДЛИВ СЪД ТОВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО!

  И преди някой да възрази, как ръководство на МВР може дори и да се допусна, че езамесено в колективни лъжи,манипулации и престъпно поведение при престъпления и укриването им, без да описвам много други случаи само ще припомня - вижте случая "Белите брези" и прочетете признанията на бившата шефка на следствието Ани Крулева, КОЯТО РАЗКАЗВА КАТО СВИДЕТЕЛ ОТ ПЪРВА РЪКА С НАЙ-МАКИ ДЕТАЙЛИ И ПОДРОБНОСТИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK