Петък 13-ти

Делян Пеевски в нощта на изборите

© Георги Кожухаров

Делян Пеевски в нощта на изборитеПетък 13-ти, се е смятал за черен ден още от праисторически времена.


В по-новата история, в петък 13-ти (октомври) през 1307-ма година френският крал Филип и папа Климент Пети нареждат унищожаването на ордена на тамплиерите и арестуват великия им магистър Жак дьо Моле. Може да се каже, че тамплиерите са били средновековното задкулисие. Зад религиозната дегизировка, те били над всички светски закони, освободени от всякакви данъци. Тамплиерите контролирали търговията, финансите и политиката в повечето европейски държави от това време. Имали своя банка и правото дори да събират свои собствени данъци. Орденът имал полиция и трибунал. Смята се, че след разбиването му, оцелелите рицари създават основите на съвременното масонство.


За модерното задкулисие в България
петък 13-ти също е важен ден. 


Днес изтича първата година от началото на протеста срещу назначаването на Делян Пеевски. Макар и след 12 месеца, протестът победи! Правитеството пада, тандемът Делян Пеевски-Цветан Василев се разпада с гръм и трясък, а българското общество показа, че има останал имунитет от ценности и инстинкт за самосъхранение. Какво още ще остане в историята от петък 13-ти, 2014. 


Петък 13-ти: прокуратурата шумно атакува Цветан Василев, смятан до днес за недосегаем по проверката на сигнала на "Протестна мрежа" и в проверка за поръчано убийство на Пеевски (да!). Добре е да няма недосегаеми. Важно е прокуратурата да подходи със същия аршин към другия недосегаем Делян Пеевски и към третия от сигнала за Николай Бареков. Там има не по-малко основания за органите на реда да действат. 


Петък 13-ти: Бившият премиер Бойко Борисов навърши 55 години. Засега Борисов доказа, че е популярен и може да печели избори. Че е успешен, ще му предстои да докаже. Това ще стане, когато направи нещо полезно. Когато помогне на страната да отлепи от дъното и разсее съмненията, че е склонен да играе пак с Делян Пеевски. 


Петък 13-ти: Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на България до последното ниво преди junk (боклук). 


Ако някой се е чудил


защо пада правителството


- ето едно от възможните обяснения, извън версията за разпада на октопода Пеевски-Василев. 


БСП има тежък комплекс от това да води държавата до фалит. Столетницата не може да си позволи още веднъж да е начело на страната при идваща финансова катастрофа, както през 1996-та. Със спрени еврофондове, нарастващ бюджетен дефицит, спадащи приходи в бюджета и разклатена банкова система, заради атаката по КТБ и Цветан Василев, държавата уверено се плъзга в тази посока.


Спасяването е въпрос на седмици, не повече


Трябва да действа друг за да върне доверието, а не БСП. (Това важи и за ДПС)


Петък 13-ти: Правителството оцеля след поредния пети вот на недоверие. Не че има някаква стойност, просто, за да има лукса само да подаде оставка няколко дни или седмици по-късно. Един вид: "Още се държим, не ни принудихте да подадем оставка." 


Това обаче е илюзорно.


През 1314 година Жак дьо Моле бил изгорен на кладата, след като се признал за виновен в ерес, содомия, човекоядство и доста други грехове. Преди да умре обаче, проклел двамата си мъчители крал Филип и папа Клеминт Пети да го последват още същата година. До края на годината и двамата били мъртви...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK