Протестът - крайният успех е неизбежен

В първия ден на протеста - 14 юни 2013 г.

© Юлия Лазарова

В първия ден на протеста - 14 юни 2013 г.Протестът – онзи, който съществува в единствено число и често се пише с главна буква – навърши една година. Равносметката е сложна не само, защото не е постигната голямата му цел, т.е. освобождаване на държавата и на нейните институции от мафиотски, олигархически, корпоративни, картелни и чужди интереси. Но и защото самият Протест е ново явление.


Той само прилича, от време на време, на протестите от 90-те. Но докато те бяха последният проблясък на една отминаваща епоха (и затова бяха толкова лесни за анализиране и дори – за прогнозиране на резултата), Протестът се вписва в началото на последващ исторически период. По-близо е до движения като Occupy, отколкото до моделите на 1968 година, повтаряни от революционните движения на 90-те.


Ново явление е
и затова нито участниците, нито наблюдателите са наясно, какво точно се (и ще се) случва.


По атмосфера, колорит и участници, Протестът прилича на разширен вариант на окупацията на Орлов мост от зелените през юни 2012 година. Тогава, окупантите искаха оттеглянето на онзи Закон за горите, който предаваше природни ресурси в ръцете на представител на "задкулисието", в случая – Цеко Минев. Протестът, на свой ред, изригна поради намерението на правителството да даде на задкулисието, в лицето на Делян Пеевски, тайната власт в държавата – контраразузнаването и антитерористичните подразделения. Виден участник в окупацията и инициатор на Протеста година след нея беше един и същи човек, нямащ нищо общо с 90-те години, но затова пък представителен за новото поколение на 21-ви век – Асен Генов, плуващ свободно из новите технологии, изкушен както от "зелената" тематика, така и от източните духовни учения, не чувстващ никаква нужда от създаването на политическа организация, която да му помага в постигането на неговите цели.


Така, от самото начало


Протестът тръгна с нови хора и
в нови, неизследвани посоки


Дълго време протестът беше, в основни линии, съставен от подобен тип хора – децата на "сините" протестиращи отпреди две десетилетия. Едва в края на миналото лято, когато редиците силно оредяха, започна да става видимо присъствието на "деветдесетарите". Оформиха се и партийните групички, свързани с Реформаторския блок и ГЕРБ. Не те обаче са Протеста и затова не те ще могат да реализират неговите цели.


И силата, и слабостта на Протеста е липсата на традиционната за такива случаи нагласа да се правят организации, които да "качат" исканията му на арената на политиката.


Преди четвърт век протестите у нас родиха СДС, а в останалата част на соцлагера – съответните на СДС тамошни партии и движения. Днес това време е минало, което веднага проличава, ако човек се вгледа в политическите организации, които все пак се родиха от бурите на 2013-та. "Лицата" на февруарските протести, след като се опитаха да постъпят по класическия начин – да направят организация – и не успяха, разделяйки се на враждуващи групички, в крайна сметка акостираха в бутафорната "партия" на Бареков. А Реформаторският блок, учреден като изричен опит да продължи Протеста на нивото на политиката, остана в окастрен "седесарски" вид, хронично болен от политически аутизъм, организационен рахит и идейна анемия.


Силната страна на липсата на организация е това, че властта няма как да хване "ръководителите и организаторите", защото няма такива. Нещо повече – властта дори не може да разбере, как така има масово организирано действие, а няма организатори. От време на време някой милиционер вкарваше някой протестиращ в кауша, но всеки път арестантът излизаше триумфално-невинен. Нещо повече,


липсата на лидери и на структура на Протеста
вкара неговите политически противници в смешно до сълзи положение


След като не успяха да посочат с пръст, кой "ръководи" нещата, партиите на властта бяха принудени да ни пробутват някакви невидими за окото организатори – "соросоиди", "Типинг пойнт", "Глобална България", "Отворено общество". Не стигнаха до илюминати, розенкройцери и рептили, но все пак се изложиха драматично.


В крайна сметка, властимащите и техните "новолеви" съюзници бяха принудени да се върнат към класиката на Студената война, като обявят за виновни Държавния департамент на САЩ, а самия Протест опаковаха като класова война – на красивите и богати софийски изедници срещу бедните и онеправдани труженици от "народа".


Между другото, позитив на Протеста бе не на последно място, че под неговия натиск доста от "новите леви" престанаха да си слагат прогресивни маски; и се саморазкриха като елементарни битови сталинисти от типа на Вълко Червенков, Мако Даков и Грую Манафов.


Потъването на властта в конспирации и класовата война


бе ясна проява на силната страна на Протеста. Властта бе принудена да разкрие примитивния си лик, а в момента, в който реши да демонстрира организирана мощ, разголи и организационната си безпомощност. След национална мобилизация по линия на БСП и ДПС, на Орлов мост се оказаха струпани напълно дезориентирани, боязливи хорица, наброяващи към една-десета от пиковите постижения на Протеста.


Слабата страна на това, че Протеста не роди организация, е липсата на решителен завършек на усилието. Все пак, в света на политиката, организацията е лостът, който обръща нещата. Или поне така беше, в класическия свят на 20-ти век.


Липсата на ясен завършек като че вкара Протеста в обичайното състояние на неуспелите революции. Тук действа желязна закономерност. Колкото по-малко хора излизат на улицата, толкова повече се радикализира твърдото ядро. Тази радикализация, разбира се, не е приятна за гледане и гарантира все по-рехаво присъствие, което допълнително радикализира ядрото. Радикализацията води до все по-екстремно говорене, което пък неминуемо произвежда поредица от караници и скандали в средите на най-видимите протестиращи.


Тази закономерност се прояви в чистата си форма в края на февруарските протести, когато все по-екстремно говорещите "лица на протеста" се изпокараха помежду си, на фона на напълно опразнените откъм последователи публични пространства. В края на октомври, остатъците от Протеста също се оказаха нагазили в това блато. След като крайно закъснялата (и глупаво проведена) студентска окупация на СУ не успя да вдигне хората отново, последва


грозно екстремизиране


Заговори се за кръв, бухалки и калашници. Дори една утрин един от неуспелите студенти-окупатори обяви масов не мирен протест, целящ щурмуване и разнебитване на Народното събрание. Дойдоха, разбира се, шепа хора; и никой нищо не щурмува.


Последваха обичайните разпри по темата "кой е виновен" и към разгара на пролетта на 2014 година водещи протестни фигури започнаха да заливат фейсбук с все по-грозните караници помежду си. Протестът пресъхна. На жълтите павета излизаха единствено непобедимите "зелени", мобилизиращи в пъти повече хора от Дансwithme. Накрая ГЕРБ и РБ се опитаха да рестартират Протеста с Цецка Цачева начело и, естествено, се провалиха.


Това обаче не е краят на Протеста


а провал на елементарен опит той да бъде вкаран в руслото на партийни предизборни кампании. Протестът избегна този капан, а най-известните протестиращи като че надхитриха двете закономерности, за които стана дума: първо, че за да успее, подобен Протест има нужда от организация, която да качи неговите искания на арената на политиката; и второ, че ако дълго време няма ясна победа, Протестът би трябвало да се самоубие покрай екстремизирането на неговите "лица" и караниците помежду им.


Отказът на Протеста да породи организация го лиши от традиционен лост на бърза политическа победа, но пък му отвори вратата към постигането на нетрадиционна победа на друго, по-важно поле, където победите са по-трайни – арената на онова, което Антонио Грамши нарича


"културна хегемония"


Без да роди партия, Протестът постигна зашеметяваща победа на полето на ценностите и нагласите на обществото.


Във всяка секунда от живота на правителството на Орешарски, огромното мнозинство от българите подкрепяха Протеста в искането ОСТАВКА. В нито един момент, от 14 юни миналата година и до днес, обществото не повярва нито, че Протеста е някаква конспирация или класова война; нито – че е редно да се дава властта на хора като Пеевски. И, разбира се, никой никога не се върза на смешната теза, че било имало и "контрапротест", нито пък – че Мишо Шамара и Бисер Миланов-Петното са еквиваленти на, да речем, Комитата и Антоанета Цонева.


Накратко: общественото мнение споделя целите, ценностите и исканията на Протеста, а не – на властта. Хората вярват в това, в което вярва Протеста. На едновремешното СДС постигането на подобен пробив отне едно десетилетие; на Протеста – десетина дни.


Отказвайки да придадат партийна форма на Протеста, основните му фигури успяха да проведат друго, никога невиждано организационно усилие: да участват пряко в определянето на дневния ред на държавата чрез организираното ползване на нейните възможности и правови подредби.


Шепата хора, известни като "Протестна мрежа" обявиха, самички и без партийни съюзници,


операция "Чисти ръце"


– и я проведоха. По техни сигнали прокуратурата проверява Пеевски и Василев – лицата на задкулисието. Купувайки по една акция от банката на Василев, групичка протестиращи съвсем легитимно участваха в събрание на акционерите, задавайки на задкулисието онези неудобни въпроси, които политиците не смеят да формулират.


Поради постигнатата културна хегемония, както и поради постигнатите конкретни резултати срещу задкулисието, твърдото ядро на Протеста беше заобиколено от закона за екстремизацията и изпокарването помежду си. Следвайки нови пътеки, новите протестиращи просто не стъпиха в обичайното минно поле. Не, че по едно време не изглеждаха фундаментализирани и грозно скарани – но това не беше, перифразирайки Ленин, "сериозно и задълго"...


В крайна сметка, Протестът постигна и обявената си цел – ОСТАВКА. Това си е чисто негова победа, тъй като той пръв я поиска и убеди и обществото да я иска. А подобно обществено убеждение не може да остане без последствия, докато в страната продължават да съществуват основните механизми на демокрацията.


Оставката, разбира се,
не е истинската цел на Протеста


Тя е отнемането на държавата от задкулисните интереси и връщането й в ръцете на гражданите като техен слуга. Но и тази цел ще бъде постигната. Защото и покрай нея отдавна е постигната "културна хегемония" – ще рече, повечето хора в повечето време не искат държавата да е плячкосвана от Цеко Минев, Цветан Василев, Пеевски и подобни. Общественият натиск срещу този модел на държава е толкова силен, че няма начин в крайна сметка да не доведе до резултат.


В някакъв смисъл, постигането на резултата вече е започнало. Упорствайки в искането си да остане голям политически играч, с влизането си в листата на ДПС за евроизборите Пеевски завинаги се обрече да остане в гетото на тази партия. Излаз навън той вече няма. А това го прави маргинален играч.


Това, обаче, не е краят, нито е дори началото на края. Това, както казва Чърчил, е само краят на началото. Връщането на държавата в ръцете на гражданите няма да се случи на тези избори, поради простата причина, че постигнатата от Протеста културна хегемония в обществото не е споделена от неговите политически представители.


Обществото, предвождано от "децата на прехода", настоява да си върне контрола върху държавата. Политиците обаче не искат нищо подобно – те искат сегашното положение да продължи и занапред. А именно тези политици, с тези си нагласи, ще се състезават за нашия глас. На този фон Реформаторите, дори и да искат, няма да могат да обърнат нещата; а и имайки предвид тяхната изначална слаботелесност, най-вероятно е да пристанат на ГЕРБ – т.е. да станат част от статуквото.


Все пак някаква крачка напред, към постигане на целите на Протеста, ще бъде направена и на тези избори – както, за всеобща изненада, европейските избори преобърнаха политическата игра, постигайки перспектива за ОСТАВКА в близкото бъдеще.


За една година Протестът постигна невиждана културна хегемония, край на правителството и небивали притеснения за задкулисието покрай акцията "Чисти ръце". Успя и да избегне обичайния грозен край на неуспешните революции. Крайният успех изглежда неизбежен, макар и разположен в дългосрочен план. За да не се случи това, политиците на статуквото ще трябва да обявят диктатура от Путински тип. А за това, слава на Аллах, не им стигат нито силиците, нито – нервичките.


Изводите са очевидни.


Ние, споделящите Протеста,
трябва да се въоръжим с търпение


Ще се минат още години, преди да се поздравим с победа. А сегашните партии ще трябва да се въоръжат с ясното съзнание, че тяхното време свърши. В крайна сметка са обречени.


Освен, разбира се, ако не се присъединият, след чистосърдечно разкаяние и публичен катарзис, към Протеста...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Статията е написана в изящен стил. Личи си школата от института по история на БКП.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Нещо...нещо ми липсва в този текст, един такъв шут ми звучи (шут" означава безрог, за животно). Не описва собствените ми преживявания и виждания за протеста. За мен този протест беше най вече бунт на нормалните срещу всичко в милата Родина, което не е нормално. Поздравявам всички, които участваха в протеста и които го подкрепяха, с тази мъничка годишнина. Бъдете живи, здрави, силни, и не изоставяйте България.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Какъв ще е "Фалита на мутрокрацията" (на снимката), ако в резултат на "успеха" на протеста Мутрата се върне на власт?

  "Има нещо гнило в България?" - Уилям Шекспир

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 688 Весело

  Много дълго се е излял. Предполагам какво е качеството на съдържимото. Ще чета отзивите на коментаторите

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Опаа и Дайнов се писа активен борец срещу олигархията :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 6. 6 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Защо e този протeст? Защо институциитe нe работят, а само МВР? Защо сe допусна Костинброд? Защо няма осъдeни- Мая, Барeков? Защо хората трябва да маршируват и сe пишат глупости, а Орeшарски да си подписва каквито договори му скимнeи И да ни сe хили в лицeто? Успял протeста- дрън, дрън ярина.

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 7. 7 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Успяха прeстъпництe за кои ли път.

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 8. 8 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1915 Разстроено

  Протеста победи, но българите още дълго ще се "мъчим" с останките от комунистическото (дс) ни минало.

  Трябва на първо място да променим "Право съдната система".
  Там е заровено кучето.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Едно от прекрасните достижения на Протеста е, че той не позволи да бъде "яхнат" от никоя партия и познат политик.
  Респективно неслуването, неуспехът на Протестът след една година виждам в невъзмоността той да роди нова чиста политическа формация - нещоТО, от което всички от статуквото трепереха.

  the more we learn, the more we die...
 10. 10 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А сeга трябва да слушамe и пошлоститe на Сeргeи, и Моника.

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 11. 11 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дайнов точен, както винаги.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Весело

  Гледам, Дайнов го е ударил на някаква диалектика в стил "слабостите на протеста са неговата сила". Само да не стане, като в подписа на един форумец: "Здравите сили победиха здравия разум".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Тревата му шепне на Дайната. Затова е пропуснал една съществена част от Протеста. Татяна Дончева с кво е по-лоша от Жана Д'арк Цонева? Да говорим ли, че към протестърите се присъединиха и колоси като Гоце и Румен П. А напоследък и Кадиев. Но-ооо, Грамши от Миндя е прав - трябва търпение дордето към "културната хегемония" се присъедини и последния милиционер.

 14. 14 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Целта се приближава, макар и бавно - ОСТАВКА !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 15. 15 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добрe, чe Борисов работи, като бивол и спeчeли 30 процeнта, чe иначe ощe по нагло щяха да сe лигавят .

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  За мен протестът е успешен, защото за пръв път от 1997 година насам ни даде възможност да се преброим. Оказахме се ... не толкова малко, колкото се опитваха да ни изкарат. Днес голяма част от исканията ни са изпълнени: правителството падна (на книга още не е, но всеки вменяем човек говори за Орешарски в минало време); Станишев е пътник; БСП е терминално болна и е въпрос на време да й дръпнат щепсела на лайф съпорта; политическият картел е разбит, Атака няма да влезе в никой парламент оттук нататък; Цветан Василев е подследствен, а Пеевски е белязан.

  А онези, които обвиняват Дайнов в комунизъм, са ... комунисти, и като такива нищо по-умно не са в състояние да измислят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "бутафорната "партия" на Бареков" - 1 обида
  "кастрен "седесарски" вид, хронично болен от политически аутизъм, организационен рахит и идейна анемия."
  3 реда обиди.
  Автора предпочита барека или как ?

  Eff U Greta
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "Посланието" на комуниста от Миндя, ми прилича на помен. И на повод, да се подъвче още малко, около действащите "лица" на протеста. Може би е опит за героизация на "младите, умните и красивите"!

 19. 19 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Добър анализ, с много точен финал. За мен Протестът забърка първичния бульон, от който започнаха да се раждат и ще продължат да се раждат новите идеи. Протестът даде да се разбере, че ще се следват добрите идеи, а не личностите, които ги предлагат. Протестът в крайна сметка беляза края на посттоталитаризма и постави началото на пряка демокрация.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 20. 20 Профил на iksvel
  iksvel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хубаво писание! Споделям.

 21. 21 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#16:"Norman Granz"]Цветан Василев е подследствен, а Пеевски е белязан. [/quote]
  Аааа, не само те! И Цв. Цв. получи ефективна присъда.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много важно наблюдение на Евг. Дайнов: „липсата на лидери и структура на Протеста”, „Без да роди партия, Протестът постигна зашеметяваща победа на полето на ценностите и нагласите на обществото” и да прибавя: липсата на стремеж да участва във властта.

  „Слабата страна на това, че Протеста не роди организация, е липсата на решителен завършек на усилието” – не съм съгласен. В момента, когато се пръкне някаква организация, става обвързването към концепция, идея, и отдалечаването от свободната воля на хората.

  Свободната воля на хората, макар и течлива, и податлива, е по-адекватна на реалността.

  Целта, според мен, е не оставка само на това правителство, а способността да се контролира всяко едно правителство (и другите органи на властта). Ако ще да е Андрей Луканов възкръснал и начело. Ако ще да е Иван Костов. Споменавам двете крайности, но между тях има междинни. Те трябва да знаят, че подлежат на контрол и бърза корекция. А ако са адекватни, ще получават нашето одобрение.

  Ние да бъдем работодателя - да казваме ясно какво очакваме да свърши избраника ни, да му даваме задачи, да го викаме на отчет, да го наказваме, да го награждаваме.

  „Ще се минат още години, преди да се поздравим с победа” – съгласен съм, но и "културната хегемония" по Грамши ни дава увереността и самочуствието, че сме на прав път, и да го следваме спокойно без да отстъпваме, и да растем.

 24. 24 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дайнов очевидно се е пенсионирал. Описал е талантливо личното си усещане за неща, в чиито епицентър вече не е. Като краен перестройчик, си остава червено хипи. Няма лошо, но текстът " Реф.блок...хронично болен от политически аутизъм, организационен рахит и идейна анемия.", излъчва злъчна интелектуална злоба и немощ, присъща на моралния хермафродит Дърева.

  Най-доброто политическо действие днес е високо и ясно да се подкрепи РБ или ГЕРБ. Хем са отчетливо различни, хем способни на съвместно - спасително за Бг - управление.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 25. 25 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Днес празнуваме една година от раждането на модерно гражданско общество в България. На осъзнаването на факта, че властта произтича от народа. На доказването на това, че и извън партийните централи има мислещи и активно ангажирани хора. Честито!

  Но успехите са дотук. Политически резултатите са нулеви. Местан направи много повече за падането на правителството от всички протести. Задкулисието си е пак там. Газпром ни пише законите. Имаме вероятно 10 милиарда нови дългове. Южен поток се строи въпреки Брюксел, който ни спря еврофондовете.

  Но, най-важното е че протестът е бил мирен и непартиен, казва Дайнов. Може да е прав, но именно поради това протестът е импотентен и ялов. В търсенето и анализите на евентуални политически успехи Дайнов ми напомня на Станишев.

  В статията се набляга на някаква идейна близост с доста левите идеи на окюпай-движението. За мен това е също вид политическо обяздване на протеста.

  Не одобрявам политическия утопизъм, че комунистите разбират от нещо друго освен павета. И не поддържам идеята, че всички са маскари.

 26. 26 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#9:"v_vendeta"]Едно от прекрасните достижения на Протеста е, че той не позволи да бъде "яхнат" от никоя партия и познат политик. [/quote]

  Мъка-аа, мъкаа-ааа.

 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Помъчиха се да измътят нещо украинско, ма излезе запъртък.
  И слава Богу!

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Протеста е много необходим и изигра своята роля за разобличаването на БСП , ДПС и одиозните фигури зад тях.
  Той много прилича на гражданското общество в България . Твърде малко и неорганизирано. Демокрацията няма алтернатива въпреки всички усилия на комунистите да убедят в обратното-" ето това е демокрацията нали това искахте?"
  За съжаление промените в страната са твърде бавни, едно осъзнато и активно общество може да ги ускори с години.

  klimentm
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  Тъй, тъй... На оружие, братя!

  Да се въоръжим с търпение.

  Само така сегашните партии, в крайна сметка,
  ще бъдат обречени.

  Само така има надежда, че поколенията ще дочакат
  Съединението на една все по-чистосърдечно каеща се
  и публично катарзясваща БКП (болшая Контра партия)
  с търпеливия Протест.

  Тогава поколенията ще се поздравиме с победа!

  "България за Гражданите"?

  Нека не бъдем максималисти.
  Започнахме с малко и стигнахме далече.
  Продължаваме с малко - за да стигнем по-далеч:

  България само за Некои граждани...

  "Изводите са очевидни.

  Ние, споделящите Протеста,
  трябва да се въоръжим с търпение

  Ще се минат още години, преди да се поздравим с победа. А сегашните партии ще трябва да се въоръжат с ясното съзнание, че тяхното време свърши. В крайна сметка са обречени.

  Освен, разбира се, ако не се присъединият, след чистосърдечно разкаяние и публичен катарзис, към Протеста..."

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#24] от "Bulgerman":

  Нима Дайнов не е прав за грешките на РБ? Ако не се казват и напомнят по добре ли е? Това че си критичен към РБ не значи че не подкрепяш РБ .

  klimentm
 31. 31 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Едни на протеста, други, като Дайнов например, на ПЛАТЕСТА.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Дано този..протест продължи да съществува и протестира дори и след ОСТАВКАТА на сегашните ужуправляващи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Дайнов,катарзис ?
  Най после нещо свежо и обективно от автора , на фона на доскорошните му строго субективни памфлети

 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Неутрално  "Ние, споделящите Протеста,
  трябва да се въоръжим с търпение.
  Ще се минат още години, преди да се поздравим с победа. А сегашните партии ще трябва да се въоръжат с ясното съзнание, че тяхното време свърши. В крайна сметка са обречени.
  Освен, разбира се, ако не се присъединият, след чистосърдечно разкаяние и публичен катарзис, към Протеста..."
  Да,няма да е днес,все повече ще е утре,но Този Протест не е революция,а еволюция.

 35. 35 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Статията е смесица от истини, полуистини, интелектуални пози и откровени глупости. Логично продължение на "Имаме проблем". Пак облечени в "дясно" ляво-либерални поплаци от размекнали се интелектуалци, противопоставящи се на всичко в посока лустрация и пледиращи за половинчати мерки. Протестът като нова гражданска култура може и след време да успее, но по други пътища и когато политическата коректност на шамани като Дайнов бъде преодоляна.

 36. 36 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Зачетох се в текста, за да разбера душевните терзания на съществото Дърева. За десерт коментарите и що да видя - автор бил червеният хипар, зеленият талибан и жълтурстващ ендесевейски лакей Дайнов.
  Протестът риийшли бил постигнал определената си цел!? Ти да видиш! Как Южен поток се връзва с оставка, миндянино?

 37. 37 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Асен Генов..... изкушен както от "зелената" тематика, така и от източните духовни учения
  ------------------------

  С други думи, едно българско хипи.... Не мерси!

 38. 38 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Др Евгени Дайнов да се научи да прави разлика между протест и пърформанс режисиран от разни псевдо интелектуалци. Протеста е нещо което има ясни искания, заплащане, условия на труд, пенсии, образоване, здравеопазване а не тинтири минтири. Акотези дето протестираха миналата година очакват някой да им поднесе морала за който уж се борят на тепсия, има много да чакат. А и не съм убедена че топурдията която се вдигна миналата година уж в защита на същият този морал не беше по скоро напън за припознаване на ГЕРБ е РБ като носители на същия. Позволете ми обаче да имам резерви в това отношение.

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#28:"klimentm"]Протеста е много необходим и изигра своята роля за разобличаването на БСП , ДПС и одиозните фигури зад тях. [/quote]

  Аз преди протеста въобще не знаех какво преставляват БСП, ДПС, ГЕРБ, СДС и одиозните фигури зад тях. Протестът ми помогна да се осъзная. Венсеремос!

 40. 40 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#32:"Храбър"]Дано този..протест продължи да съществува и протестира дори и след ОСТАВКАТА на сегашните ужуправляващи[/quote]

  Ша. Тва е тезата за перманентната революция.

 41. 41 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Целта на всякаолигархия е достигане до диктатура, а на всяка диктатура е достигане до тотална диктатура - тоталитаризъм. Единствения начин това да се случи е ако няма различно мнение, ако няма различни ценности, ако няма пункнатини в тоталността.

  Но когато се появи различното, когато се появат съмненията, когато другите, различните ценности придобият достатъчно публичност и измисления свят на корумпираната власт почва да се пропуква, да се срива.

 42. 42 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Всяка една корумпирана власт се крепи от шепа печелещи от нея и огромна маса която смята че от нея нищо не зависи. Печелище знаят че масата не ги харесва, но се опитват да я затворят. Не буквално а в съзнанието и. Всеки недоволен сам за себе си. Затворен в собственото си недоволство, страх, съмнение в собствената си сила.

  Когато недоволните обаче се отворят към света, когато видят че и други мислят като тях. Когато почнат да споделят, да се събират, да разчупват оковите, които сами са си поставяли и властта на малцинството вече я няма.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Не е изненада че Дайнов е готов да "прежали" реформаторския блок, предвид перспективата да с в някакъв вид коалиция с ГЕРБ. Неговата непоносимост към ГЕРБ е известна, макар да не е от самото начало на управлението
  И понеже и ГЕРБ има много трески за дялане, дано тази една година им е позволила малко да поизистят редиците и да си видят грешките. От друга страна и РБ все още не е показал и демонстрирал възможностите си и поведение като парламентарна партия.
  Предстои да видим и дано се нашите гласове и ситуацията позволят страната да тръгне в правилната посока, въпреки недоволството и високите очаквания на "перфекционисти" като Дайнов.

 44. 44 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много жалко,че отново народът е разделен и то на диаметрално противоположни позиции! Относно протеста,относно работата на "експертното правителство", отношенията с Русия и САЩ,Южен поток...и т.н. Не знам как трябва да е,нали в спора се раждала истината,обаче ние сме си твърдоглави и си държим всеки на своето, конструктивен диалог не умеем да водим,а ни е крайно нужен диалога и умният компромис.
  Да,протестът не свали правителството директно,но за мен той изигра огромна роля за това да се осъзнаят много зависимости в България. Иска ми се мафията да разбира ясно,че оттук нататък нищо няма да е същото. Ще бъдат следени под лупа,които и да са те.
  Ужасно много се гордея с хората,които цяла година демонстрират непримиримост! Бъдете живи и здрави и ...ще ви видя след малко на уреченото място.


  Дневник-токсичният сайт
 45. 45 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Г-н Дайнов,замислял ли си се някога какъв палячо си.Статията е пълна с лъжи,полуистини,манипулации,неверни постановки и съответно изводи.От статията лъха на волунтаристичен латино социализъм плюс малко анархизъм.Изключително вредно за България.Но какво ти пука.Ти си си лепнал етикет на експерт.И тъй като писанията ти са добре дошли за задкулисието те публикуват къде ли не.Задкулисието се плаши мнооого от твоите тези и конструкции.Надявам се наивниците в България,които вярват на тия бръщолевения наистина да са намалели.Като пример:кой пишеше преди година и нещо за променената БСП и неиния "европеиски" водач Станишев.Не очакваше ,че така ще се обърнат нещата?Ами спри да пишеш.

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ее..., протеста, та протеста. То сега няма протести. Правителството падна благодарение на ръководната роля на славната етническа партия и нейния монолитен електорат. А събитията в Б-я се движат не от борци за демокрация, а от световната конспирация. Проблемът е, че вече сме толкова заслепени, че не виждаме и малкото полезни за държавата ни неща, като ЮП, например.

 47. 47 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Протестът целеше чрез създаване на суматоха една Мутра да се рестартира във властта. Е, успя. Мутрата и управляващият финасите вече получиха новите инструкции. Ликуй, народе наш, имаш доста стаж!

 48. 48 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#45] от "ggg41308177":

  Волунтаристичен латино социализъм - ей, тва АОНСУ няма да го забравите...

 49. 49 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#15] от "kolaj":

  точно бойко не е работил един ден в живота си (ако броим люсканет на уискита в нерон през 90-те - само 10 години)

 50. 50 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#48] от "peaspiring":

  АОНСУ ,много умно.Всички вие,полезни идиоти докарахте гея,бея и злодея на власт.И ако мислите че сте ги свалили дълбоко се лъжете.Живеете в някъкъв психоделичен свят.Като умален модел на руската опозиция на Путлера сте.Следите ли до къде го е докарала руската опозиция.За съжаление Европа е пълна с такива умници като вас.Добре дошло за Путинга.Интересувайте се ане само да се взирате в пъпа си.А иначе обиди ад хоминем са също част от наръчника на Путлера.И така докато се плюнчим ще станем една малка Беларус,Путьо ще дава некои долар на диктатора а вие си строите въздушни кули.Не мога да повярвам че сте толкова елементарни във века на достъпната информация.

 51. 51 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето кой Дайнов иска да управлява:

  Деформаторите са тези, които спряха блоковете на АЕЦ Козлодуй и изнесоха злато за над 5.5 млрд, колкото за построяване на нов АЕЦ! И сключиха договорите за производство на ток от въглища, който е много по-скъп, и заради всичко това хора се палеха! И има умници, които гласуват за тях!

  "В момента, в който напуснат работа, бившите комисари получават бонус от 1 200 000 евро“. „Освен това им се полагат 19 909 евро за преустройване, 322 540 евро „преходни плащания“ в следващите три години и 25 534 евро годишна пенсия, след като навършат 65 години“.
  Кунева веднага е избрана за член на надзорния борд на БНП „Париба” срещу много високо заплащане – 40 хиляди евро месечно.
  Явно има сериозни заслуги и те вероятно са още от времето, когато беше преговаряща. С цената на лъжи и национално предателство тя успя да затвори блоковете 3 и 4 на АЕЦ“ Козлодуй.
  Дори Барозу, който я фаворизираше и лансираше, бил огорчен и казал пред други комисари:
  „Меглена е нашето голямо разочарование” – разказва източник от Европарламента. Европейската комисия порицава Кунева и приема специално решение и мерки срещу подобни действия, преценявайки, че това е „сериозен конфликт на интереси“.
  Кунева крие, че е закупила огромен апартамент в центъра на Брюксел, който не е декларирала, както е длъжна. За жилището си Кунева е платила около 350 хиляди евро.
  На съвестта на Кунева тежи предателството на нашите енергийни национални интереси, ако има съвест. Повечето от тези пари са крадени или оцапани с кръвта и потта на цял един народ !
  http://bezpartien.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5/
  http://razuznavane.com/?p=681

  Според източници около Атака Париба има интереси в румънската АЕЦ и съответно от затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй!

  В Интернет също пише, че Кунева е агент на днешната ДС!

  ДБ активно поддържа и активно се съпротивлява против промяната на системата, която издига БСП и ДПС вече 25 години, следователно те са причината те да са на власт.

  Борбата със сините измамници от Деформаторския блок, които са ПСЕВДОалтернатива, е задача от първостепенна важност за страната. Тази задача е изпълнена на последните парламентарни избори, но изисква постоянни усилия за поддържане на изпълнението и. Сините за 25 години доказаха, че осигуряват дългосрочното управление на комунистите и, че след всеки техен мандат идват по 2-3 червени. Това не е случайност, а закономерност поради нежеланието им да приемат ДОИП. Това, че отгоре на всичко са измамници, професионалният наблюдател също забеляза категорично. Ако искате да се преборите с комунистите трайно, трябва първо да се преборите още по-трайно със сините измамници - синьото крило на БКП:

  http://img94.imageshack.us/img94/9797/sdsbkp.jpg

  Яде ли се синята идея?

  http://img683.imageshack.us/img683/4369/sinite.jpg

  Айнщайн: "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати."
  Защо тогава пак да се гласува за сините измамници?

  25 години стигат - Времето е наше!

  http://kostov.edno.info/

  "Светилото на българската геология: Сделката с “канадската” “Дънди прешъс металс” е далаверата на века!
  Иван Костов е за затвора само заради тази афера, министър Трайчо Трайков – също"
  http://www.blitz.bg/news/article/262200

 52. 52 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Дано Дайнов, дано си прав.

 53. 53 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дайнов е поръчков. Няма смисъл да се чете!

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  [quote#44:"kashpirovska"]Не знам как трябва да е,нали в спора се раждала истината[/quote]
  Основна грешка на русофилите е че се опитват всичко да пробутат зад гърба на народа. Договорите за "големия шлем" на Гоце бяха все тайни от обществото (и това очевадно е по изискване от страна на Русия). Тези потайности неминуемо предизвикват съмнения на измама и лъжа….Нещо което вече два пъти се оказва напълно вярно….
  Да не говорим за факта, че БКП/БСП дори и до сега не са признали провала на 45 годишното им безконкурентно управление!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Котак, "изящно" и "комунисти" са несъвместими понятия в едно изречение...
  Виж,всичко обратно на изящно - грубо,тъпо, примитивно, и т.н, става. БКП вече 100 години го доказват ежедневно.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  "Протестът - крайният успех е неизбежен"

  Отлично заглавие отстояващо непоколебима увереност.

  Пабеда будет за нами. Протест возторжествует в планетарен и (защо не?) интерпланетарен мащаб.

 58. 58 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "На този фон Реформаторите, дори и да искат, няма да могат да обърнат нещата; а и имайки предвид тяхната изначална слаботелесност, най-вероятно е да пристанат на ГЕРБ – т.е. да станат част от статуквото."
  -------------------------
  Дайнов никога няма да проумее, че ГЕРБ е краят на статуквото, а не част от него. Точно по тази причина другите партии, малко или повече свързани с организираната престъпност и блатното статукво, скочиха срещу ГЕРБ, след като Цветанов започна да нанася удари по едрите мутри. Макар, че се стигна до "ние ги хващаме, те ги пускат", някои не бяха пуснати...Ето в днешно изявление Цветанов отново потвърждава - при парламентарно мнозинство на ГЕРБ реформата в съдебната система ще е първата работа на Парламента.
  Но как един Дайнов да го проумее, след като е едно от децата на бившата комунистическа ръководна номенклатура? Той анализира сегашната ситуация така както Дяволът би анализирал Библията...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 59. 59 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#49] от "rio_tinto":
  [quote#49:"rio_tinto"]точно бойко не е работил един ден в живота си (ако броим люсканет на уискита в нерон през 90-те - само 10 години)[/quote]

  Лъжата ти е тъпа колкото е тъпа една средностатистическа мутра! Бойко Борисов е работил достатъчно много. Всеки нормален човек може да отвори Гугъл и да напише "биография на Бойко Борисов", за да разбере колко е тъпа лъжата ти.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 60. 60 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Протестът трябва да актуализира своите послания,
  без да променя първоначалната им насоченост...

 61. 61 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 466 Весело

  Този пак му пускат не адекватните мисли!
  Само едно бисерче!!
  Протестите през 90-те родили СДС!!
  Ха ха ха.
  СДС е символ на парвата подмяна на вота на българите след 90-та година.
  И 24 години е така!
  И този тук ръси бисери!

 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Фалит на мутрокрацията? Няма да дойде! И "видовден" не чакайте! Не станем ли фактор в политиката, защото по презумпция сме такъв, на практически сме се отказали да сме, няма да дочакаме такива неща! Успех на протестиращите? Дай Боже, ама... Чух някой да отчитат сегашните сътресения, като своя заслуга. Ми, не е! За тях са отговорни кавгите на Цв. Василев и Пеевски, които рефлектират върху отношенията БСП-ДПС и от там върху Кабинета и Парламента! А, за кавгите на двамата допринесе именно протеста. Защото шумът от него излезе зад граница и увреди бизнеса на Василев!

  goblenka
 63. 63 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Успехът на протестът е и това, че накара такива като теб да се пържат в собствен сос, когато трябва да изрекат думата протестиращ. Ще ти се спука жлъчката от мъка. Не заради думата, ти със сигурност си я повтаряш на ум. А заради това, че принадлежиш към нещо, което е минало, и което ти е вменило, че нямаш право да го изоставиш. Сториш ли го си предател. Стой си там и си повтаряй протестъри, протестъри, протестъри... С надежда да ти олекне.

  "Я з москалями не балакаю!"
 64. 64 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#43:"tsvetko_51"]От друга страна и РБ все още не е показал и демонстрирал възможностите си и поведение като парламентарна партия. [/quote]
  Тъй де, тъй. Колкото и да подскачат някои форумци при всяка критика към РБ, мисля, че високите изисквания към тази формация са в реда на нещата. Ако ще се задоволяваме с кво да е, имаме си БСП и ДПС.
  Съгласна съм обаче, че ние трябва да дадем своята подкрепа на РБ, пък ако могат, ще го покажат.

 65. 65 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В тази си статия проф. Дайнов (няма да му се подигравам, като го наричам Дай-стар) се опитва да бъде искрен. И е точно такъв: пише за победа и накрая заявява, че ще минат години, преди тя да настъпи.

  Какъв протест? Протести имаше в Украйна. В България никога няма да има по-голям протест от митинга на СДС на 7 юни 1990 г., когато на Орлов мост в София _реално_ СДС "събра" ЕДИН МИЛИОН ДУШИ!!! И какво от това? Изборите си бяха фалшифицирани, прие се "социална" конституция, гладуването срещу нея не постигна успех.

  Грамши е комунист, нали така? Какви деца на какви седесари? Младежта отдавна се стреми единствено към високи доходи, има само маниаци, които протестират за щяло и нещяло...

  Не ходя по протести и не се срамувам от това. Не става с протести. Трябва хората да разберат, че БСП е БКП, че няма никога да има нито "реален", нито "капиталистически" социализъм, че "социалните разходи" са безнадеждно раздаване на стотинки, които радват дебилите, по-възрастни и от мен, и от проф. Дайнов, и от Едвин Сугарев, които упорито си гласуват за БСП и намигат: ама нали Орешарски е седесар

  Няма вече СДС. Реформаторският блок е орел, рак и щука, или по-скоро охлюви с гъби, и то с сготвени. Само ГЕРБ представлява крехка надеждица за някакво що-годе дясно управление в опосканата от Луканов и Виденов Българийка, в която населението всеки път оскотяло гласува за когото и да е, само не за някаква "реална" или фиктивна, но все пак самообявила се десница...

  Победа ли? Не победа, а по-беда! Не беда, а бедствие. Никой просто не разбира, че държавата фалира! Няма инвеститори, защото се правят търгове, вместо да се налагат с политически решения за инвеститори сериозни западни компании. И тук нагоре някой приплаква за Мариците, дето американците ги взеха изключително от социални съображения...

  Само американците могат да ни извадят от блатото. Гърция потъна в него, след като поради улични протести Клинтън не можа да държи реч там през време на войната в Югославия. ЕС е аморфна структура, която просто дава пари, когато нещата изглеждат привидно почтени. А те никога не са почтени. В България почтеността е кът, и ще си бъде кът. Просто си останахме бедняци, понеже ни управляваха Луканов и Виденов, докато другите източноевропейски страни си вдигаха средните и минималните доходи и си привлякоха западни инвеститори.

  Някой да чува нещо за Чехия? Дадоха ли Шкода на Фолксваген? Дадоха, я!! Никаква национална гордост! Просто действаха прагматично. А шкодите не бяха лоши коли. Можеха да шитнат заводите на някоя офшорка, нали? Да си ги изядат, демек, самички. Не. Не го направиха. А у нас Виденов направи масова приватизация, прераснала в "работническо-мениджърска", понеже такива били националните интереси. И Божков пригласяше на Румен Гечев!

  Всички сме просто едни боклуци.

  Единственият шанс за забогатяване на българския народ се таи в поканването на западноевропейски и американски фирми, които безпощадно да ни експлоатират и да ни карат да работим срещу заплащане. Само че тогава началниците ще бъдат чужденци, разбира се. За българските "мениджъри" няма да останат сладки хапки и демократичните анализатори няма да има какво да анализират.

  Това е положението, другари

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 66. 66 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 459 Любопитно

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Личи си школата от института по история на БКП[/quote]

  Защо използваш за очерняне нещо, с което се гордееш?

 67. 67 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#8:"Чарли от Позитания#15?"]Трябва на първо място да променим "Право съдната система".
  Там е заровено кучето.[/quote]

  Единствени РБ дават ясна заявка за такова нещо.

 68. 68 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#3] от "Къти":Същият въпрос мъчи и мен?Ситуацията е гротескна

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 69. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#58] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":
  А бе защо ли предните години ГРОБ не направиха съдебна реформа,освен дето Цецко си хвана гадже/любовница от системата

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 70. 70 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  точно евгенито да дава заключение ,не бива ,червени кадри ,които са ясно на коя страна

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Че той успехът вече е налице. Първо ни спират газа, след това посрещаме Боко на бял кон. Последно си правим харакири.

 72. 72 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#69] от "bzm":
  Убий простака с презрително пренебрежение...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 73. 73 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#61] от "galbi":

  Нещастник!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#66:"fribble"]Защо използваш за очерняне нещо, с което се гордееш? [/quote]

  ... Чиста проба завист! Предателят Дайнов е завършил Оксфърд, а "правоверният" е с едното АОНСУ... КАК МОЖЕ!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 75. 75 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#71:"judjuk"]Последно си правим харакири.[/quote]

  не ти вярвам, че ще си направиш харакири, а би следвало

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 76. 76 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Школата знае следното - голям взрив - след или преди него партизани и мандри... Друго не може да е имало преди след и по време на взрива... А да и Ленин е създал кирилицата... А историята не само. че ги забравя. ами и не иска да ги запомни...
  До коментар [#22] от "dedo pepo":
  Друго си е 15/15 нали... За какво Ви е протест. Поне вашата най-вероятно любима партия се оттече в канавката....

  www.soundcloud.com/x2805
 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Протестът, въпреки отчаяната съпротива на путинофилките и путинофилите, синове и дъщери на комунистите задунайци, ще победи. България рано или късно ще възкръсне, цената, обаче ще бъде твърде жестока, милиони покрусени и затрити български семейства, милиони емигранти, повечето талантливи и способни, които няма никога да се завърнат, поколения обезверени и отчаяни българи.....

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Какъв протест, какви 5 лева бе???? Махнете розовите очила - имаше -2-3 пъти истински протест - в нощта на белия автобус, на 5-ти септември и на 12 ноември. Останалото време 20-30 човека си правеха всяка вечер разходка с тъпани и свирки от 6 до 8 и после се прибираха. Погледнете по света - Турция, Гърция, Испания, Франция, Бразилия, Италия, Тайланд, Венецуела - там има протести, тук има една пародия, яхната от измислената Протестна мрежа, в която има 15 човека. С техните циркове и пърформанси отблъснаха много хора от протеста. Но истината е, че българите не бързат да връщат Тиквата на власт, защото още им държи влага от неговото "успешно управление". А кражбите на Орешарски и сие още не сме ги усетили по джоба си, затова няма и напрежение и истински протести. А Тиквата ако искаше, щеше да е свалил правителството

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 79. 79 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 534 Гневно

  Преди около 2 часа в една градинка в центъра на един голям български град съответните органи ме хванаха да правя голяма нужда и ми навряха палките си еди къде си! Моля, кажете ми на коя неправителствена организация да се оплача, защото хората са волни птици и никой не може да ги ограничава в естествените им нужди!

 80. 80 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#58] от "Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!":"Ето в днешно изявление Цветанов отново потвърждава - при парламентарно мнозинство на ГЕРБ реформата в съдебната система ще е първата работа на Парламента.
  Но как един Дайнов да го проумее, след като е едно от децата на бившата комунистическа ръководна номенклатура"


  Е, а Цвъцко, чие дяте е бре? А и 3,5 годин, се реформи в съдебната бяха, че Слънчо и той: Ние ги фащаме, Те ги пускат?!... Смешковци!

 81. 81 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Статията е написана в изящен стил. Личи си школата от института по история на БКП.
  +++++++++++++++++++++++

 82. 82 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Успехът е неизбежен. При малки цели - разбира се. След като целта е само и единствено саботаж, то успехът е сигурен.
  Не съм фен на сегашните управляващи. Но замяната им с тотално безотговорни гаулайтери на другия външен фактор е само още един оборот на въртележката за хамстери, а не напредък.

  аман от неграмотници...
 83. 83 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#82] от "rpkanev5":

  Как виждаш успеха? Как виждаш новия Парламент? Новия кабинет? Новата политика?

  goblenka
 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#80] от "batzdravo":

  Да ви кажа, тия, дето се гаврите с техните имена и кариера са деца на времето и вашия избор! Вие самите се оглеждате в тях и искате да сте като тях и за това ги избирате! Те не успяват да ви доближат до себе си нито като богатство, нито като реализация, нито като известност, даже, личен контакт с тях не успявате да установите и ги намразвате! Защото... Не успявате да прескочите пропастта и да влезете в обкръжението им! Не е нужно да влизате в обкръжението им! Не е нужно и да ги събаряте в блатото си! Нужно е, заедно с тях, да изградите мостове, по които да тече активния живот, а блатото да остане далеч, ниско долу, като знак, какво ще стане, ако се срутят мостовете! То чака и вас, и вашите избраници и няма да се погнуси да погълне всички! Дано сте разбрали метафората!

  goblenka
 85. 85 Профил на Мартин Сираков
  Мартин Сираков
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не е ясно каква победа е неизбежна. Каква е победата на протеста? Оставката на правителството е празна победа. Новите избори ще вдигнат отново ветровете в платната на ГЕРБ. Тогава какво? Държавата остава гнила, но под друга партия. Аз се сещам само за една партия, която може би не е гнила, но никой не гласува за нея. Дори и да започнат да гласуват за някоя нормална партия, не е ясно, че няма да се напълни с плъхове бягащи от потъналите кораби на другите партии. Това е положението. Каква е победата? Не е ли победа да се издигнат честни, интелигентни хора на власт? Това не е неизбежно. Далеч от постижимо е в момента. Трябва да изясним как ще се постигнем изчистването на българските политически, икономически, интелектуални и научни елити от нежелани елементи и натиск. Трябва да изясним как да създадем автентични елити изградени от хора доказали се с възможности. Това ще е първата стъпка към истинската борба. След това можем да говорим за победа. Всичко друго е пушек и огледала.

 86. 86 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#84] от "goblenka":"Да ви кажа, тия, дето се гаврите с техните имена и кариера са деца на времето и вашия избор! Вие самите се оглеждате в тях и искате да сте като тях и за това ги избирате!"

  "goblenka", те не са моят избор, и никога няма да бъдат, тези "деца на времето и "моя" избор". Политическа партия с характеристиката на мафиотска групировка, Не, те не са моя избор, нито идеал за подражание! Те не са алтернатива на клонинга си, въпреки логореистичните високопарни блудства на някои техни представители във форума. А за тях, Вожда на червенокожите и неговия шаман, нямам други думи, освен тези които на теб не ти допадат!
  Моето оръжие срещу такива е смехът!

 87. 87 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#84] от "goblenka":"Не е нужно да влизате в обкръжението им! Не е нужно и да ги събаряте в блатото си! Нужно е, заедно с тях, да изградите мостове, по които да тече активния живот, а блатото да остане далеч, ниско долу, като знак, какво ще стане, ако се срутят мостовете!"

  Мислите, че аз съм в "блатото"?!...
  А аз мисля, че не съм в "тяхното" блато! Обидно е дори, да предлагате на нормален човек, да гради "мостове" към Мафията! Животът без нея, тече и ще тече далеч от тяхното "блато", в което се опитват да ни натикат. Те са тези, които живеейки в блатото се опитват да окалят всички, около тях, упорито избягвайки да се очистят. Лустрацията за тях, е като светената вода за Дявола!

 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#87] от "batzdravo":

  Да! Те творят блато, живеят в него, а останалите им завиждат, защото тяхното блато е по-голямо от тяхното! Да! И ти, и аз, и всички сме в блато! Държавата ни е превърната в блато! Ние сме толкова отговорни за това, колкото и избраниците ни! Няма спасение от блатото, ако не направим сух път! Едва след това можем да отводняваме. ОК! Лустрираме ги! И? Новите няма да са за лустрация? Даже в началото на де са, в края на мандата си ще са! Не разбираш ли, че условията, в които живеем, отношенията ни в публичната сфера "заблатяват"нещата? Ние всички, в едно с омразните ни политици, сме блатна фауна! Не можем нито да се дистанцираме, нито да си излъчим нещо различно от блатна твар да ни управлява! И отвън да си внесем, то пак ще е нещо, което ще се храни с нас! Като не искаме блато, ще трябва да се променим! Ама, нещо не се ще да се мъчим! Толкова ни е добре да си квакаме в блатото и да мразим щъркелите, ме ни ядат и после отлитат!

  goblenka
 89. 89 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#86] от "batzdravo":

  И мой не са, но ние сме избиратели! Те са събрали най-голям вот.

  goblenka
 90. 90 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#89] от "goblenka":"И мой не са, но ние сме избиратели! Те са събрали най-голям вот."

  Е те това се случва, вследствие "героизацията" на мутрите, които са "единствената сила"! Много съжалявам, че виждаш нещата така! Техния "най-голям" вот е едва 10-15% от гласоподавателите. Ако използвам твоята метафора, "блатото" е явно удобно място за голяма част от негласуващите, които си мислят, ако въобще може да се нарече мислене стазисът, в който са изпаднали, че и с тях, и без тях, светът е непроменим! А Мафията иска да е точно така! и поради това, тя трябва да бъде атакувана, осмивана, изобличавана непрекъснато със всички средства на смеха!

 91. 91 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#90] от "batzdravo":

  А, ти как ги виждаш нещата? То, общият вот е 50% за Парламент! Щом тия 50% стигат за легитимност... И, героизацията тръгва след като тия фигури станат публични. Тогава започваш да се вглеждаш в тях и да ги преценяваш. Преди това не са били интересни. Поне за мен. Има много богати и супер богати българи извън политиката. Кой и колко се вглежда в тях? Втренчваме се, когато се допрат явно до политиката.

  goblenka
 92. 92 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Весело

  [quote#91:"goblenka"]И, героизацията тръгва след като тия фигури станат публични. Тогава започваш да се вглеждаш в тях и да ги преценяваш. Преди това не са били интересни. Поне за мен.[/quote]

  Да, след като станат публични, а преди това са, или трябва да са контингент на полицията и съдебната власт! Мутрите винаги са били "героите", може и "робинхудците" на младите! Тези деца, сега искат да забранят на бабите и дядовците си да гласуват, да ги лишат от пенсиите им да ги затворят някъде, докато, те младите творят бъдещето. И вървят с вперени във Вожда очи, който благо им обяснява, как "сиви-бели вълци, на бабата козлето, до кокалче изяли", за 4-те милиарда за пенсии ти натвърдвам. Та толкова за преценката!

 93. 93 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Никаква проява на нормалност не е да се върне на власт ГЕРБ.Не разбирам и коментиращите тук, които виждат в тази партия шанс за развитие на държаната. Толкова е абсурдно това, тези хора в своето мислене са представители на още по левичарски принципи, самият им лидер слагайки си табелка за десен политик, върши точно обратното, с постоянното желание да преразпределя и да въвлича държавата в огромни и скъпоструващи начинания. Така ,че ако има някаква надежда на тези избори ,то това съвсем очевидно е РБ,със всичките им косури на не дотам единна и организирана сила,но пък с чара на романтичност и компетентност. Какво пък ,не е лошо за начало.

 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#75] от "o_sando":

  Аа.., нама да стане така, приятел. Харакирито го правим колективно. На вас, софиянците, като ви спрат парното, ще имате и сериозна причина.

 95. 95 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уф-ф-ф, г-м Дайнов , моля ви, спрете да пишете анализи, не ви се удава.

 96. 96 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#83] от "goblenka":

  Новият парламент и правителство ще бъдат точно толкова гъвкави, колкото и старите (а това хич не е малко гъвкавост). За съжаление за американското посолство тази гъвкавост не е достатъчна. България ще бъде принуждавана да взема непрагматични (за себе си) решения. Дори ако сегашната криволиция се рециклира (много възможно), да не говорим ако ГЕРБ и Дудукът се прегърнат (пак поради благотворното влияние на ул. "Козяк".
  Ужасяващото е, че споменатият играч с най-голямо влияние демонстрира твърдо желание да внася все по-голяма нестабилност в Европа - независимо дали тя на някого се привижда като чистофайническия ЕС или жертва на евроазиатските чудовища. За САЩ в момента няма сметка от стабилност тук.
  Затова и най-тъжно изглеждат еуфоричните красиви младежи, гласуващи за РБ. И те ще обедняват като пролетариата. И както си е от памтивека, обедняващите богати ще се фашизират, голяма част от пауперизираните бедни ще се комунизират. А това, рано или късно (със съответната външна помощ) ще ни припомни времена, на които днес неграмотно се присмиваме.

  аман от неграмотници...
 97. 97 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#3] от "Къти":Мислиш ли, че ако се върне на власт Борисов ще може да бъде същия нагляр, какъвто беше 2009-2013? Същите тези хора ще са на улицата при първата му издънка. Ще припомня само, че двама души, за които говори Дайнов - Асен Генов и Комитата, станаха известни в обществото с "Бойкометъра". С това предизвикаха гнева на Борисов, защото не можеше да им нарежда и въздейства така, както правеше в телевизиите и по-голямата част от вестниците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 98. 98 Профил на blacksheepwall2
  blacksheepwall2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Видя се, че протестът е политически. РБ го яхнаха най-нахално и лицемерно.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#92] от "batzdravo":

  Нееее... Не децата искат това! Между другото, засягаш важни проблеми. Като например, трябва ли хора с ментални проблеми, хора, които не могат да четат, пишат, говорят български, да гласуват? Защо се допуска хора, конфронтирали се със закона да бъдат избираеми, избирани и после да правят реална политика? За много други позиции, едно не чисто свидетелство за съдимост, или име, в списъците на разследващите служби, до което няма отметка "невинен", назначение е невъзможно. А, това, за което, казваш, че искали "децата" на пенсионерите, не е техен грях.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK