Иван Кръстев: Враждебно отношение към Русия и действия, отслабващи ЕС не са в интерес на България

Иван Кръстев

© Велко Ангелов, Капитал

Иван КръстевТова, което е добро за Брюксел или Вашингтон, не е непременно добро за София. Няма нищо неестествено в това България да защитава националния си интерес не само заедно, но и срещу западните си партньори. И националният интерес на България не предполага враждебно отношение към Русия, казва в интервю за "Капитал" политологът Иван Кръстев. Той допълва, че в кризисна ситуация като днешната най-важното е не какво правиш, а какво не правиш.


"Най-голямата политическа и икономическа заплаха за България в момента е разпадането на ЕС или отпадането на България от ЕС, затова не е в интерес на България да подкрепя действия, които биха отслабили ЕС", казва още политологът. Според него за седем години България отказва да приеме, че е част от Запада и ЕС.


"Завой в българската политика няма. Има хаос в държавата, има електорална истерия вляво и желание България да получава европейски фондове, но правителството да ги раздава на когото и както си иска", казва Кръстев в отговор на въпрос.
Той посочва, че Орешарски е бил принуден да управлява в ситуация на външнополитическа изолация и това е нанесло огромни щети на България. "В момент, в който Европа тръгна към банков съюз, правителството и БНБ решиха, че националният приоритет е България да не влиза в него, защото това застрашава една определена търговска банка (или ако трябва да сме честни – две)", казва Кръстев. Той обобщава, че всички партньори на България се чувстват излъгани в своите очаквания, а страната е в изключително слаба позиция.


Политологът посочва, че "Южен поток" в сегашния си вид не намалява енергийната зависимост от Русия, защото не предлага диверсификация на източниците. Той уточнява, че България, и ЕС имат интерес от изграждането на газопровода, ако той е отворен и за неруска газ и ако конкурсите за избор на изпълнители на проекта са конкурентни и прозрачни.


"Брюксел се притеснява, че Москва използва "Южен поток" като черна каса за финансиране на политическото си влияние в страните - членки на ЕС. В анализите на ЕС корупцията е основен инструмент на влиянието на Москва. И България е класически пример. Голяма част от фирмите - изпълнители на българската част от проекта, са интимно близки до управляващите в Москва и София. И това създава усещането, че по тръбите на "Южен поток" ще тече не само газ, но и политическа зависимост", подчертава Иван Кръстев.


Според него смените на правителства и протестите по улиците няма да имат значение, ако със средства от оскъпяването на проекта се купят следващите избори. 


"Да си част от "Южен поток" е като да си станал част от Путиновото семейство. Това са европейските страхове от "Южен поток", казва още политологът. Той допълва, че "Южен поток" е от стратегическо значение за овладяване на ситуацията в Украйна. Иван Кръстев посочва, че американският натиск вероятно е повлиял на правителството и на икономическите играчи, които са го довели на власт, но по отношение на газопровода, стратегическият играч е Брюксел, а не Вашингтон. 


"И въобще сценката "Орешарски и сенаторите" е достойна за гоблен. Тя е толкова бездарна и отчаяна, колкото и решението на Сидеров да открие изборната си кампания в Москва. Какво очаква премиерът от нас – да го уважаваме или да го съжаляваме, след като сме станали свидетели на тази сцена", посочва Иван Кръстев. 


Политологът отбелязва обаче, че "САЩ има ограничени икономически връзки с Русия и затова американската политика по отношение на Москва е много по-радикална и по-силова, отколкото тази на европейските страни. Американската стратегия е стратегия на натиск срещу фигури и компании, които тя вижда като инструменти на Путиновата политика". 


Връщайки се на ситуацията в България Иван Кръстев казва, че БСП е в тежка политическа и организационна криза, а при конфликта между Пеевски и Василев Станишев ще се опита да вземе курс "наляво и на Изток". Този ход обаче можел да стопи БСП, вместо да я обедини, защото младите, дори когато са леви, не били устремени на Изток.


Кръстев подчертава, че БСП не може да разчита на безусловна подкрепа от Москва. "За разлика от СДС през 90-те години ГЕРБ не е антируска партия. Нещо повече, Борисов може да предложи на Москва това, което БСП не може - европейска подкрепа за "Южен поток". Така че завой наляво и на Изток ще отдалечи БСП от Европа, без да я приближи до Русия. И не на последно място - открито проруска позиция на БСП не значи непременно повече гласове. Обществото ни приема Русия като партньор, но не като алтернатива на Европа", казва политологът. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK