Носталгията по СССР и ресъветизацията на Русия

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинАвторът е доктор по история от Отавския университет


Академичната година е към края си, както и моят престой в Русия (Слава Богу!) и поради огромния интерес от много мои приятели, колеги и студенти е време да споделя моите лични впечатления от ресъветизацията на Русия.


Още след оттеглянето на Елцин и идването на Путин на власт през 2000 г. в Русия започна постепенна реабилитация на комунизма и реставрацията на буквално всичко съветско. Тогава този процес остана почти незабелязан на Запад, тъй като проблемите с ислямския тероризъм след 2001 г. изместиха фокуса от Русия към Близкия изток. Едва настоящата украинска криза събуди отново целия политически и интелектуален елит на Европа и САЩ и всички с тревога започнаха да наблюдават възраждането на съветската реторика от Студената война в Кремъл. Но, както вече подчертах, на фона на огромни съветски знамена и плакати на Путин редом с Ленин и Сталин тя не е от вчера. Причините за носталгията по СССР и опитите за поне частично възстановяване на Съветския съюз са различни, но аз ще се опитам да ги обобщя в следните 10 основни пункта:
1. Липса на лустрация, реално осъждане на комунистическите престъпления и престъпници


Подобно на България, в Русия никога не е имало лустрация на кадрите на КПСС и КГБ и каквито и да било санкции срещу техните многобройни престъпления. Дори напротив, възпитаниците на КГБ и КПСС са на власт. Логично от това следва, че всички комунистически празници като 7 ноември, 23 февруари и т.н. са реставрирани под нови уж несъветски названия (вместо Ден на Червената армия Ден на защитниците на отечеството примерно), но, разбира се, на уж новите руски празници доминират масовите манифестации със съветски знамена, плакати с ликовете на Ленин, Сталин и извадени от нафталина съветски лозунги.


Комунистически престъпници, организирали ГУЛаг и депортирали хиляди балтийци и други народи в бившия СССР, се приютяват в Русия от латвийското или естонското правосъдие и дори ги почитат като герои на Съветския съюз. Това, разбира се, води и до реабилитацията на комунизма и замазване на комунистическите престъпления в историческите учебници от послушните придворни кремълски лакеи.


Закономерно такива послушни историци получават после гръмки титли като доцент, ректор или герой на Руската федерация. Все по-често руски историци и студенти ми казват, че не е ясно какво точно се е случило в Катин или че броят на жертвите на Сталин е силно преувеличен, от което следва, че Сталин не е бил толкова лош. А преди месец един студент директно ми заяви, че Сталин бил просто гений.


2. Медийно облъчване


Кремъл има тотален контрол над медиите и комунистическа риторика буквално залива ефира. Достатъчно е само да прочетете названията на вестниците – "Правда", "Комсомолец", "Советский спорт"... А, макар и да имат интернет, повечето руснаци трудно четат дори надписи на латиница и не разбират нито дума на чужд език, поради което никога не се докосват до чужди медии.


Медиите отразяват огромните манифестации за празниците или присъединяването на Крим, но нито дума не казват за това на колко от тези манифестиращи са задължавани от техните началници да присъстват. Всеки, който критикува властта, е най-малкото уволняван, обвиняван в аморални постъпки, предателство и шпионаж в полза на САЩ и какви ли не други смехотворни престъпления. Един преглед на руските медии е гаранция за връщане във времето.


3. Любов към месианството и конспиративните теории


Учудващо много обикновени хора, а и образовани руснаци искрено вярват, че Русия има мисия да спаси света, а злият Запад се опитва да я унищожи. Който не е съгласен с подобно мнение, е, разбира се, зъл, купен от Запада фашист. Ето например аз като човек, роден в България, с българско и канадско гражданство, със сигурност съм подкупен от канадците според подобни индивиди. Те просто не могат да повярват, че канадски университет е дал безвъзмездно пълна стипендия на българин само заради отличния му успех и резултата му от TOEFL. Не и не! Този български предател непременно е шпионин, купен от Канада и САЩ. Подобни предположения предизвикват искрен смях у мен, но жалкото е, че и в България не липсват такива хора, които навсякъде виждат предатели и соросоиди.


Цялата неадекватност и непригодност на комунизма се оправдава също с желанието на Запада да го унищожи. "Ние си имахме такава хубава държава, която уважаваха в цял свят, и затова гадните американци търсеха начин да унищожат Съветския съюз и успяха", ми заяви не толкова стар доцент по психология. Подобни мнения много ми напомнят за искрената вяра сред последователите на БСП и "Атака", че тайнствени американо-еврейско-масонски сили искали да унищожат България чрез план "Ран - Ът" примерно.


4. Мнозинството руснаци не ценят свободата


Колкото и тъжно и клиширано да звучи, доста хора в Русия са готови да си продадат всички права за малко водка и сельодка. Свобода, демокрация, човешки права, право на изказване на лично мнение – това са понятия от друга вселена. 


Носталгията по СССР и ресъветизацията на Русия

© Associated Press

В социологически проучвания доста хора са готови да подкрепят ограничения срещу свободното придвижване в страната и чужбина, ако това щяло да намали опасността от тероризъм. Вдигането на цената на водката предизвиква много повече шум, отколкото арестуването на който и да е опозиционер или ограничаването на каквото и да е основно човешко право. Тази нагласа не остава незабелязана от Путин и хората му и те съответно се възползват максимално, като затягат все повече примката около поданиците си срещу щедри обещания за повече сигурност и безопасност.


5. Икономическа сигурност в СССР


Мнозина червени носталгици в Русия, подобно на българските си съмишленици, споделят, че по време на съветския режим нямало бедност, ровещи по кофите, или инфлация, а имало социална сигурност, обезпечена работа, безплатно образование и здравеопазване, почти безплатни почивки и ученически лагери. Те, разбира се, не споменават, че заплатите са били толкова ниски, че без подобни държавни подаяния бедността на хората би била съвсем непоносима. За хора без особени професионални амбиции и мотивация обаче се оказва, че подобна държавна политика е била като манна небесна. Но и мнозина от тези комунистически апологети не знаят, че подобна силна социална политика не е била само приоритет на СССР, а и до ден днешен съществува в Канада и Западна Европа.


6. Избирателната памет


Спомените за евтините почивки логично водят и до следващата причина за носталгията по СССР – избирателната памет. Типична илюстрация за подобна памет са коментарите от представителите на "поколение 76-82" за пионерските връзки, игрите, сухарите, бабината лютеница или борш... С други думи, оказва се, че носталгията по СССР = носталгия по детството в този случай. Това е типичен психологически феномен да се забравя лошото и да остават само добрите спомени колко била сладка лимонадата или истински квасът, колко вкусна шунката и колко приятен сексът в склада на колхоза с нежни другарки от студентската бригада.


Но никой не се сеща, че е хапвал мандарини само на Нова година или че родителите му са чакали по 10-12 години за автомобил или 6 месеца за телевизор. Нито някой говори за забранените книги, Самиздат или възможността да те арестуват заради един виц или четенето на Оруел и Солженицин. Интересни са и снимките от това време. Това са уж доказателства за едно щастливо време и детство, но на тези снимки се виждат доста мизерни условия на живот – разнебитени бараки без основи, тесни комуналки с общи кухни и тоалетни, дрипаво облечени деца...


 7. Ниски нива на престъпност в СССР


Друга основна причина за носталгията по тоталитаризма, която се изтъква особено често от по-възрастните хора, е ниските нива на престъпност. Някои дори отиват по-далече, като твърдят, че изобщо не е имало престъпност. Подобни аргументи не отчитат два много важни фактора. От една страна, истински статистики за престъпността не са изнасяни в медиите и серийни убийци и крадци са съдени без никакъв медиен шум. От друга страна, в една тоталитарна диктатура, където почти всеки е доносник или потенциален доносник, е трудно да има много висока престъпност.


Но, ако следваме тази логика, то и Хитлерова Германия е била чудна държава, защото престъпността драстично намаляла. А за Мусолини казват, че де факто е унищожил мафията на юг. Но за разлика от германските нацисти и италианските фашисти съветските комунисти отказват да приемат, че са загубили войната. Съветските носталгици отказват да наведат глави след загубата на студената война и да признаят, че СССР подобно на Хитлерова Германия е едно огромно фиаско, довело до разрухата на много държави.


8. Съветската индустриализация и модернизация


За съжаление все още има руснаци, които цитират статистики от царска Русия, за да илюстрират колко аграрна и изостанала държава била Русия и как другарят Сталин бързо я индустриализирал и модернизирал. Те просто отказват да отчетат милионите жертви на тази индустриализация, робския труд на концлагеристите от ГУЛаг и съветската варварщина, която води до разрушаването на хиляди исторически сгради, включително в Санкт Петербург и Москва, за да се появят на тяхно място грозни заводи-мастодонти, които бълват една и съща продукция с десетилетия, докато в западния свят са подобрили съответните производства и технологии няколко пъти за същия период.


9. Православие+комунизъм+национализъм = евразийски путинизъм


Преди да посетя Русия, винаги съм се чудил как е възможно хора да твърдят, че са православни християни, а в същото време да обявяват публично, че са и комунисти. За мен това си беше вид шизофрения. В Русия се убедих, че такива хора има много и това е част от новата идеология на Путин. Путин осъзнава, че само силен батюшка на руля на Русия и носталгия по СССР не са достатъчни. Трябва и силна идеология, в която мнозинството вярва коленопреклонно и така тя служи като обединяващ фактор. За целта Путин се съюзи с православната църква.

Владимир Путин

Владимир Путин


Православните духовници, много от които са сътрудничели на КГБ в миналото, си затварят очите пред веещите се съветски знамена, петолъчки и портрети на Ленин и Сталин, но в замяна православната църква се признава за духовен водач на руския народ и хората не виждат нищо странно в това да виждат сърп и чук редом до християнски кръстове.


Друг движещ фактор в съвременна Русия е руският национализъм, който активно се насърчава от Путин. За разлика от СССР, когато интернационализмът беше на мода и всички бяха просто съветски граждани, то сега всеки неруснак е враг или поне потенциален враг. Съвременните руски националисти са крайни ксенофоби, които се възхищават и изпитват истинско благоговение пред грубата сила.


Милитаризмът е бог! Дори образовани млади хора с радост споделят, че Путин връща отново величието на Русия. "Крим е отново наш, а скоро и Донбас и други региони може да присъединим", гордо заявяват подобни националисти. За такива хора величието на една страна не се измерва в нейните културни и научни постижения, стандарт на живот или човешки права, а в големината на нейната територия и военна сила. Човек има чувството, че се намира поне в началото на миналия век, като наблюдава тези хора. Тези путинисти стигат дори дотам да злорадстват, че американски и европейски туристи се губят в Москва заради липсата на достатъчно знаци на латиница на дори основни туристически обекти.


"Ами тук е Русия и се говори на руски", ми заяви гордо 23-годишна студентка в защита на това, че в московското метро дори вход и изход не са написани на латиница, а в националния им исторически музей всички експонати са описани само на руски език. В музея на космонавтиката около 30-годишен руснак на входа гледаше недоумяващо канадския паспорт и ме попита "а по русски". Аз му отговорих иронично, че канадците още не са започнали да печатат паспорти на руски, но ако толкова държи може да ми прочете руската виза в паспорта, която е изцяло на руски език.


Руснаците все още очакват всички българи да им говорят на руски език и се ужасяват, когато им кажете, че предпочитате английския език. За тях това е израз на нечувана наглост. А всички народи, които са били част от СССР, са не само длъжни да говорят руски, но и са поне 2-3 нива по-нисши от руснаците според много от руските националисти.


С този невероятен микс от носталгия по СССР, православие и национализъм Путин гради путинизма. Но не е ясно как подобна типично руска егоцентрична и ксенофобска идеология може да привлече в стабилен и дълготраен Евразийски съюз Беларус, Казахстан, Армения и други страни от бившия Съветски съюз.


10. Егоизъм и вторачване в себе си


"Мен не са ме репресирали лично, значи комунизмът не е бил толкова лош" – подобни абсурдни изводи слушам и в Русия, и в България. И след това не пропускат и мен да ме попитат: "Добре де, какво са ти направили толкова лично комунистите, че ги мразиш?" Представяте ли си въпрос към германец: "Добре де какво толкова са ти направили лично на теб нацистите, Хитлер или доктор Менгеле, че ги ненавиждаш?"  Да не говорим за другия шокиращ аргумент – как можело да говори някой за социализма, когато не е бил роден тогава или е бил много малък за да разбира какво точно се е случвало? Как може съвременните историци да коментират Наполеонова Франция или Цезаровата Римска империя, когато не са били родени тогава, ако следваме тази логика?! Много носталгици по комунизма твърдят точно това.


Друга вариация е егоизъм, приплетен със спомени – тогава е било добре, защото дядо казваше така, а той беше най-добрият човек и ветеран от Втората световна война. Е, смеете ли да обидите паметта на дядото на Наташа и Серьожа?! Партийни кадри, бивши дружинни ръководители, милиционери, военни, бригадири, директори на фабрики и всякакви други търтеи, пряко облажили се от съветската власт, също таят мили спомени към нея и отказват да приемат каквито и да било критики към съветския режим. Но тогава е било толкова хубаво и те са живели така добре, как може на някой да не му харесва?!


Последната група в категорията на егоистите-непукусти са неамбициозните и неинициативни хора, които искат държавата всичко да им поднася на тепсия, без да се интересуват защо съседът им е арестуван или разстрелян.


Големият въпрос, който вълнува всички, е


възможна ли е пълна реставрация на СССР
и еднозначният отговор е: слава Богу, не!


Първо, защото дори Путин и близките до него политици и олигарси не искат вече национализиране на доларовите им активи и имотите им и, второ, защото времената наистина са се променили доста дори от 1991 година насам и особено балтийските страни нямат никакво намерение да влизат в нов Съветски съюз.


Но със сигурност Путин ще се опита да реставрира поне част от територията на СССР под името Евразийски съюз, който ще си е една ако не тоталитарна, то силно авторитарна диктатура. Ако перифразирам великия ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу (1856 - 1950), в Русия е очевидно, че тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.


Да се надяваме, че този път чекистите ще се провалят по-рано.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (317)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално
 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А, макар и да имат интернет, повечето руснаци трудно четат дори надписи на латиница и не разбират нито дума на чужд език
  ======================================
  Щото в България дори ромите си говорят на американ инглиш с тексаски акцент. За парламентарните групи на "партиитИ" да не говорим, там са все полиглоти. Този такива ли ги говори на 'студентите".

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  Силна статия , много добра. Само едно не разбрах - 10те изброени точки за руснаците ли се отнасят или за българите ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Прав е авторът в голямата част. За съжаление, наранените национални самочувствия на големите държави водят до големи проблеми. Иначе, цяла Източна Европа е горе долу в тази група. Но поради размера на другите държави те не могат да причинят големи проблеми, нито да бъдат забелязани дори. Поотделно де, но да действат заедно те никога не са опитвали

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  В България пък е другата крайност - всичко вече е на латиница.
  Латиницата е символ на цивилизацията и свободата!
  Да преминем изцяло към латиница и да забраним тоя съветски език дето го говориме!!!!

  Иначе, англичаните да не би да могат да прочетат нещо на френски?

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Сегашното даже не е ресъветизация.
  То си е най-тривиално ОВПУТЯВАНЕ.
  В съветския модел имаше и нотка автентичен идеализъм.
  ОВПУТЯВАНЕТО е микст между най-гадното от комунизма,национал-социализма на Хитлер,Сталинизма,и най-тривиалния ИКОНОМИЧЕСКИ ШАРЛАТАНИЗЪМ И КУЛТ КЪМ КЛЕПТОМАНИЯТА КАТО ПРАКТИКА.

 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  А, преди месец един студент директно ми заяви, че Сталин бил просто гений.


  Което си е вярно - вярно си е - изби толкова , колкото Хитлер , Мусолини и Пол Пот заедно не успяха да избият. Гений е в геноцида

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#3] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":

  Питай някой българин в колко точки се припознава, за да установиш

 10. 10 Профил на stamen4ev
  stamen4ev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Страхотна статия!Браво на автора.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Денацификазцията беше успешна, защото нацистите бяха подложени на лустрация.
  Декомунизацията в Балтика и Полша е също резултат на лустрация на комунистите.
  Вярвам, че украинците ще извършат лустрация след това, което изживяват.

  подпис
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#6:"Чор"]В България пък е другата крайност - всичко вече е на латиница. [/quote]
  Така говорите защото не сте бил в Сърбия най вероятно. А за Русия и езиците "професорът" откровено лъже. Всички важни книги излизащи на Запад още същата година имат руски превод. Дори русофобските. Превеждат ги сигурно канадци според "професора".

 13. 13 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Света отново става двуполюсен.Лошо няма.

 14. 14 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#13] от "_j.":

  Ами, то и другият полюс е един ... виж ги, че печатат долари като Милошевич и Роберт Мугабе. Печатат, щото знаят, че китайците бачкат, засега...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на blacksheepwall2
  blacksheepwall2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Авторът май го дразни възраждането на Русия.

 17. 17 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#12] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Е, чак да не съм бил в сърбия Щом говоря и сръбски
  Да, ироничен съм и аз! Професор ли?
  Кой това?

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  С една дума: МРАК.

  С две думи: НЕПРОГРЕДЕН МРАК.

  Какъв ли ужас е да си образован, прогледнал руснак с нормална ценностна система?!

  И да нямаш пари, с които да си купиш някоя къщичка на Камчия или на майната си и да се махнеш по-далеч от МРАКА?!?

  Горките хорица...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Много хубава статия, и моите наблюдения са същите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":

  [quote#3:"Северноазиатски бензинджия без тръба"]Само едно не разбрах - 10те изброени точки за руснаците ли се отнасят или за българите ? [/quote]
  Уж за руснаците, ама има и бая българи които по нищо не се различават от тях. Дори и в този форум, със сравнително по интелигентни от средното ниво хора
  Като каишката, др. иванов, боби 1945, и реакционерът, свободния/отнесения и иди знай още колко

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  И Ванга от сутрин до вечер по всички канали - и чешмата да пуснеш, и оттам тече!
  Има един роман от двама гениални братя с еврейски произход - Стругацки. Руснаците (казвам го като русофил) ги четат, но явно не се разпознават ...

 22. 22 Профил на Потен Селянин с Транзистор
  Потен Селянин с Транзистор
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Много силна статия! Поздравления!

  Резюмира на кратко много интересни и любопитни факти които аз лично също споделям от доста време.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Държава, в която централния столичен площад е "площад на екзекуциите"* и, на който има мраморно бунгало (мавзолей) с препариран труп на Главния Екзекутор Ленин, е отвратителен пример за човеконенавистна злоба и диктаторска тъма.
  Израз на тази безнадеждност е руската литература, изпълнена с чудовища и без нито една усмивка.
  Освен кривата и тъжна на Гогол, Илф и Петров.
  -----------------------------------------------------------
  *(Лобное место - каменен дръвник с улеи за изтичане кръвта на жертвите, от където идва името на площада - червен)

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Мракът може да се засели във всяка нация - няма имунизирана нация. Не са руснаците първата нация, и дано мракът не ги превземе!

 26. 26 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В 10 точки авторът е събрал горе-долу всички "аргументи" на нашите червени орки, с цялата им нелогичност и лъжливост.

  И, о изнанада - в България орките говорят със същите думи, като комуносталгиците в Русия. Най-смешното е, че нашите орки трудно ще признаят, че са кому-носталгици. О не - те са хуманисти, видиш ли, загрижени за човечеството, за заплахата от неоколониализма, неолиберализма и третия пол. А говоренето им - напълно заимствано от неокомунистите.

  И нещо друго интересно - антизападната риторика, конспиративните теории, комуносталгията...всичко това избуя и в България именно след идването на Путин. До този момент, доколкото си спомням, да си комунист бе еднозначно негативно понятие. След това започнаха да се появяват троловет и орките, тъврдящи, че не било толкова зле, планът Ран-Ът, злите американци и т.н. и т.н.

 27. 27 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#4] от "Чор":
  [quote#4:"Чор"]За съжаление, наранените национални самочувствия на големите държави водят до големи проблеми. Иначе, цяла Източна Европа е горе долу в тази група.[/quote]
  Не думай Полша и Чехия и тях ли ги слагаш в тази група с България?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  тоя що изглежда все едно го е ужилила пчела по лицето?

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#24] от "Schopenberg":

  Бреййййй, я виж ти, не знаех, че професор по литература от Фрайбург може да пише толкова добре и на български!!!

  Я примери за мрака и тъмнината от руската литература? И примери за обратното от немската ? ХАХАХ, точно от немската, да!!!!

 30. 30 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#27] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Ахам.
  Комплексари са и те! Особено по-големата от двете !!!

 31. 31 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":
  [quote#18:"Norman Granz"]Какъв ли ужас е да си образован, прогледнал руснак с нормална ценностна система?! [/quote]
  За тези първите трима нацвъкали ти минуси-ужас са пишещите като теб Ти въобще си за "върховната мярка"

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "blacksheepwall2":

  Това не е истинско възраждане.
  Това е възраждане според комплексите на едно човече, което макар и да не е много глупаво, е леко невменяемо

 33. 33 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#18:"Norman Granz"]И да нямаш пари, с които да си купиш някоя къщичка на Камчия[/quote]
  На "Камчия" къщички няма.

  Излезте малко от тези панелки и опознайте поне българското черноморие.

  Аман от филмирани форумни капиталисти и богаташи.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#7:"Hawaii"]Сегашното даже не е ресъветизация.
  То си е най-тривиално ОВПУТЯВАНЕ.[/quote]

  Винаги чета с удоволствие вдъхновеното ти слово, но с това ОВПУТЯВАНЕ ти наистина достегна своеобразен връх на прозрението!

  Стискам ти ръка, не те знам кой си, но си читав човек.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  Руснаците все още очакват всички българи да им говорят на руски език и се ужасяват, когато им кажете, че предпочитате английския език.

  Случка от хипермаркет на голяма , много известна верига:

  Филе със съмнителен цвят на примоция за 5 левчета и 50 стотинки килцето. Куха перхидролено руса продавачка на 25-30 зад щанда. Рускиня на 50-60г желаеща да се възползва от вече спомената промоция и тя перхидролено руса и убийствено тъпа

  Куха продавачка(КП): Мольъъъъъ да съ наридити на опашката и да ни съ блъскати.
  Рускиня(Р): Полкила ......
  КП: Моля ? Ко речи ?
  Р: Я сказала , что я хочу полкила ......
  КП: Sorry but i have no idea what are you talking about
  P: Что такое чудо ? Я не говорю по английски. Пожалуйста я хочу полки.....
  KП: English , bulgarian or get lost. I dont understand your blabbering.
  Р: Нечленоразделна реч.
  КП: Следващият моля госпожата да научи български или английски. Други езици обслужващият персонал не поддържа!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 37. 37 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  "В Русия е очевидно, че тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата."
  ––––––––––––––
  Нямам какво да добавя. Освен предупреждението, че тази диагноза е характерна и в някои среди в България...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Трудно може да се добави нещо към изброените причини.
  Православие+комунизъм+национализъм+месианство!

  klimentm
 39. 39 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "Слав":

  Аз им предлагам и да отидат да се запознаят с живи руснаци, пък тогава да дойдат да пишат....
  Особено ще ми е забавно ако руснаците са на едно мнение с тях и за Украйна, и за Белорусия, и за Русия!

 40. 40 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Чор":

  3а да не умре САЩ скоропостижно,трябва да има силен СССР.

 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  в Русия е очевидно, че тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.  Това отива направо в подписът ми

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"Северноазиатски бензинджия без тръба"]

  Силна статия , много добра. Само едно не разбрах - 10те изброени точки за руснаците ли се отнасят или за българите ? [/quote]

  100% са валидни за руснаците и за контра-българите

  zenrus.ru
 43. 43 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#36] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":

  А продавачката одека е!?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#40] от "_j.":

  Всички отиваме в дупката, само дано не стане по наше време!

 47. 47 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Жалко !Много жалко !Българинът историк Хр.Костов чете лекции на канадските студенти ,а българските слушат лекциите на Искра Баева член на ВС на БСП.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#39:"Чор"]Аз им предлагам и да отидат да се запознаят с живи руснаци, пък тогава да дойдат да пишат.... [/quote]На който не му се разкарва до Рашка, ето картинка:
  http://www.freakingnews.com/pictures/117500/Gioconda-Kremlin--117756.jpg

  Чор, на бг е Беларус, понимайш!?!

  Navigare Necesse Est
 49. 49 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#46:"Чор"]Всички отиваме в дупката, само дано не стане по наше време[/quote]
  Ние СМЕ в дупката.

 50. 50 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#45] от "lonely_ninja":

  Няма такъв вестник между другото !
  Има нещо такова в Русия, но нали не очакваш писание за Нобелова награда?
  Има ли логика в това, че и албанците имат нобелист (не ги подценявам в никакъв случай)

 51. 51 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Авторът е прав в едно-10те точки отразяват действителността в днешна Русия и политиката на Путин,но тук става въпрос не за ресъветизацията на Русия,а за путинизация,която се явява нова форма на сталинизъм и агресията срещу Грузия и Украйна го доказват.

 52. 52 Профил на kefcho
  kefcho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Мой познат (на възраст, дете на парт. секретар) спореше с мен, как 'хладилниците на хората бяха пълни'. Аз му казах простичко, è повечето хора просто нямаха хладилник тогава (за 60-те говорим).

 53. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#43:"Чор"]А продавачката одека е![/quote]

  Източна България , с голяма степен на вероятност да е от някое "-ско" БургаСКО , ВарненСКО , ЯмболСКО. Не съм я питал, избягвам контакти с такива индивиди

  15.02.1989 - 07.02.2018
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#24:"Schopenberg"]Израз на тази безнадеждност е руската литература, изпълнена с чудовища и без нито една усмивка.
  Освен кривата и тъжна на Гогол, Илф и Петров.[/quote]

  Снощи разговаряхме на моята тераса с изглед към София с трима приятели от Америка - ветерани на Студената война, много видели, много знаещи и помнещи. Стана дума - разбира се - за Русия и нейните новосъбудени имперски амбиции. Единият от тяхми разказа интересна случка:

  По времето на Елцин имало опити за сближаване между правоохранителните им агенции и тогава служители на ФСБ ходели на учебни посещения в академията в Куонтико, за да научат това-онова от американските си колеги. Били големи чворове и не харесвали нищо американско. Моят приятел трябвало да обучава такива и, за да ги предразположи, ги завел през почивните дни в хубави молове край Вашингтон, в Мейсиз и Блумингдейлс в Ню Йорк - не поглеждали нищо, не купили нищо. Накрая ги запитал: Къде искате да идем?

  Тримата в един глас отвърнали: В Уолмарт!

  Освен в Уолмарт, ги завел и в Таргет - друга много евтина верига, и те почнали да пълнят количките с тениски, бейзболни шапки, джинси, танк топс - от най-голямата евтиния, като единственото им изискване било на етикетите да пише Made in USA.

  Аз допуснах, че най-вероятно намерението им е било, като се върнат в Русия, да препродават "трофеите" за долари, на много по-висока цена от грошовете, които са заплатили за тях.

  Той каза, че и неговото впечатление било такова, после отпихме по един гълток Edradour Single Malt за "руското величие"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Много точен анализ, но кой от русофилите би го разбрал и приел?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#56] от "Jessika":

  Аз

 59. 59 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#54] от "Norman Granz":

  [quote#54:"Norman Granz"]Edradour Single Malt [/quote]

  Ще прощаваш , ама единственото нещо , което правят руснаците по-добре от американците е пиенето. Това веднага го разменям за бутилка Столичная или за украинска перцовка с люти чушки и мед. Да не говорим че уискито никога няма да го предпочета пред премиум водка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#54] от "Norman Granz":


  https://www.youtube.com/watch?v=Ppl8KJETIfQ

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#53] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":
  Ха ха ха
  Този район има името--ВАРБУРГ.
  И тази част ще се обособи като самостоятелна част от Б-я!
  Няма да се плаща само на столичните мафиоти!
  Само да се влезе истински в ЕС.
  И всичко да се решава от Брюксел!
  Ама напразни юлюзии-- мафията ни няма да изпусне кокала!

 63. 63 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#56] от "Jessika":

  Точно това си и мислих - тази статия "Дневник" да я предложи за разглеждане на всичките 130 русофилски клуба в България.

 64. 64 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Авторът леко пресилва. В Русия има много, въпреки че все още недостатъчно, хора които не вярват на кремълският агитпроп. И нека не забравяме, че СССР почна да умира когато народа взе да се смее на чекистите, а не когато години след това САЩ му нанесе coup de grace. Така че, Западът просто трябва да почака още малко на брега на реката.

 65. 65 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#59] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":

  ха-ха-ха

  Birds of a feather flock together.
 66. 66 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#49] от "_j.":

  Сваряват ни бавно, да не усетим

 67. 67 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#13:"_j."]Света отново става двуполюсен[/quote]
  може би, но двата полюса са САЩ/ЕС срещу Китай и Югоизточна Азия. Раша я няма в уравнението.

  zenrus.ru
 68. 68 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#58:"Чор"]Аз[/quote]

  Ти си изключение , което потвърждава правилото. А и за съжаление все повече се бърка русофил и путинофил. Аз съм убеден че "русофобите" в България са под 10% , путинофобите или дето вика З.С - "тиранофобите" - над 90%

  15.02.1989 - 07.02.2018
 69. 69 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Изобщо не намирам за нужно да се обяснява защо комунизмът е лош.
  Акото мирише ли?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 70. 70 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#68] от "Северноазиатски бензинджия без тръба":

  Хора с ниско ниво на култура, които (като мене де) трябва да излязат да се разходят навън вместо да бълват глупости и да наливат вода на онези, които плашат обикновените руснаци, че и българите ги мразят.

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#67:"SPQR"]Раша я няма в уравнението.[/quote]

  Раша е място, откъдето се копаят суровини за нуждите на индустриализираните държави.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Статията се опитва да повдигне много важни и интересни въпроси. На мнение съм, че в Русия се случват отвратителни неща. Авторът обаче се е справил доста слабо - на кошмарната руска пропаганда е отговорил с не чак толкова кошмарна "западна" пропаганда. Мислех, че ще прочета грамотен аргументиран анализ за реалните причини на ресъветизацията и защо толкова много хора я подкрепят, а не прогандни писания, макар и с обратен знак. Тук има повече емоционални изблици, отколкото рационални аргументи, а някои твърдения са глупави и дори смешни.

 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Само по отношение на езиковите проблеми, не мога да се съглася с автора...
  В Америка или Англия са на мнение, че всеки трябва да говори английски и вероятно над 90 %-та от хората там, не говорят никакъв друг език, нито са учили друг език! Ако някой знае френски или немски, го гледат все едно е паднал от Луната! Какви ще са табелите в Русия, си е проблем на руснаците! Там туризма не е особен приоритет и не ги вълнува особено! Пък и не виждам защо, един западняк да не може да си размърда малко мозъка и да научи поне да разбира някаква друга азбука! От ходенето си в Гърция например, аз поне с минимални усилия и малко обща култура започнах да им чета табелите и знаците, там където няма на латиница. И не ми стана нищо от това!
  Всяка държава има право да си държи на езика и да си го опазва! Така е и във Франция и Унгария и къде ли още не...!
  Руснаците очакват от нас да говорим на руски, така като англичаните очакват от индийците и пакистанците да говорят на английски! Какво толкова? До вчера (за съжаление на едни, на други не) сме били в тяхната сфера на влияние! Освен това езиците са близки, както и азбуките ни съвпадат на 90 %-та! И е добре да се възползваме от това, в добрия смисъл на думата! Иначе и аз се дразня, когато руснаци са ми натъртвали, че трябвало да знам руски и ми е било много смешно когато са ми обяснявали, че например кирилицата била измислена от... Ленин! Ама тя простотията по хората ходи, независимо какъв език говорят!

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Доста точен анализ, с който се съгласявам почти изцяло. Само че, авторът можеше да си спести злобната нотка, която се усеща от всяка негова дума. За да се приеме сериозно един анализатор, той трябва да умее да се абстрахира от личните си пристрастия или неприязън и да заложи на неутралността, иначе се превръща в най-обикновен блогър, дращеш из нета в зависимост от чувствата си спрямо някоя държава, събитие или човек! Сериозните аналитици не си позволяват такива неща!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Весело

  Цитат: "по време на съветския режим нямало бедност, ровещи по кофите, или инфлация, а имало социална сигурност, обезпечена работа, безплатно образование и здравеопазване, почти безплатни почивки и ученически лагери... не споменават, че заплатите са били толкова ниски"
  Откровенно признание за превъзходството на социализма = колкото и да са били ниски соц заплатите - пак са били далеч повече отколкото получават държаните в безработица хора сега!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 237 Весело

  Прави са руснаците Костов,не може да не си донесъл на американците че бившия Пемиер на РБ Серж носи червени слипове.

 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  До коментар [#72] от "luda_krava":

  +++++++++++++++++++

  Явно по едно и също време сме писали почти едни и същи неща!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2816 Весело

  Носталгията по СССР тресе някои журналисти и форумни писачи - които искат да се изкарат борци против тоталитаризма, като Георги Марков, плагиатствайки смело и него и други признати борци. Само че днешна Русия и Путин нямат нищо общо със СССР и Сталин, и въпросните евтини плагиаторчета стават за смях на всеки можещ да навърже две мисли. Жалки опити да се носи вода от 9 кладенеца и нагло да се лъже, че има ресъветизация, за да може жадните за слава плагиаторчета (дето си мислят че само те познават творчеството на борците против съветската власт и тоталитаризма), да копи-пейстнат наизустени изкази и да чакат евала и машала.

  Все пак е демокрация - свободата на словото е за всеки.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Доста елементарна статия, показваща пълно непознаване на руския манталитет и логично служеща с празни папагалски идеологеми.

 81. 81 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разочароващ текст - вместо убийствена конкретика / доколкото разбирам, нашенчето е щъкало някъде из университетска Русия/, най-общи и отвратително политкоректни, клиширани приказки...
  Жалко, очаквах повече!

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#40] от "_j.":
  И азс от години пиша, че САЩ ще гръмне от вътре по закона на Бжежински, ако няма силен враг и перманентна война = За САЩ е въшрос на оцеляване ... Дано само си намери голяма конвенционална война по-далеч от нас. Путин за сега няма намерение да дава голям военен конфликт на САЩ. Нека си пишат каквото си искат русофобите

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#66] от "Чор":

  Въпроса -''оти ги ручахме жабетата'' отпада,защото жабетата сме ние...добре сварени и изконсумирани.

 84. 84 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Путин така и не се сети, че жизнена икономика не може да съществува в недемократична среда на репресии.Ако се отприщи потенциала на този алкохолизиран народ, наистина ще направят чудеса, но те не искат.Прекалено са прости и консервативни в мнозинството си.Нещо като нас българите.

  А в момента Русия е като болен на хемодиализа - икономиката расте (минимално при това) благодарение на огромния износ на суровини.В среда, в кято предприемачеството и конкуренцията са подтиснати, няма как да има прогрес.За това и Русия винаги ще догонва запада, просто трябва радикална промяна, за която няма воля.

  The things you own end up owning you
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някои нашенски доморасли специалисти не могат да разберат, че е невъзможно да се изкажеш за една държава народ, без да познаваш историята им, културата и изкуството, политическата им мисъл, език, религиозни виждания и т.н....ако авторът беше драснал нещо за КАнада може би щеше да е по успешен.

 87. 87 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#84:"petergriffin"]Путин така и не се сети, че жизнена икономика не може да съществува в недемократична среда на репресии.[/quote]

  Вероятно е ходил в Китай. Където ти никога не си ходил...

 88. 88 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#79:"_j."]Айде да ти помона малко[/quote]
  айде нема нужда

  zenrus.ru
 89. 89 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":
  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]повечето руснаци трудно четат дори надписи на латиница и не разбират нито дума на чужд език [/quote]
  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]Щото в България дори ромите си говорят на американ инглиш с тексаски акцент[/quote]
  Интересно сравнение между руснаците и циганите. Предлага тема за размисъл. Не бях се сещал за това. Благодаря.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на mi6o74
  mi6o74
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дано РУСИЯ се справи и с тези предизвикателства на които е излага европеския съюз,на нас българите ни докара само безработица ,цигани и турци

 93. 93 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо ли автора от Отава не написа статия за съветизацията на Европа!
  - Но вярвам, че ще напише; само трябва добър спонсор

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#89:"цаки"]Интересно сравнение между руснаците и циганите.[/quote]

  +++


  Толкоз може чилякът.


  Каквито руснаците, такива и поддръжниците им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "типичен психологически феномен да се забравя лошото и да остават само добрите спомени колко била сладка лимонадата"
  Лошо е, когато цял народ загуби връзка с реалността и започне да живее в паралелна действителност.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#91] от "Norman Granz":

  Хи-хи... да бе, да..  Ама мечтай си, де, лошо няма.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#95:"Lady Zeppelin"]Лошо е, когато цял народ загуби връзка с реалността и започне да живее в паралелна действителност.[/quote]

  Руснаците бягат от действителността по два начина: като си купят имот в чужбина и се изнесат физически, или (повечето, понежене могат да си позволят първия начин) като се приведат в състояние на перманентна инебриация, за да забравят къде са.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  Не е така, разбира се...

  Но е хубаво да има "БДС" за публични табели, надписи и прочее.

  Име на улица, например, непременно на Български и на Латиница
  "Английски".

  Опаковки и документация на продукти също.

  Истински кошмар са описания на един и същ продукт на 10
  езика, в произволен ред, с предимство за китайски, турски и т.н.

  Наскоро купих от известен голям магазин един сравнително евтин и съмнителен електронен продукт, на който (не бе изненада) главната функция не работеше. Евтиното си е евтино...

  По-интересно за случая е, че отнапред не толкова цената, а опаковката беше съмнителна
  или направо негодна за пазара в БГ и ЕС.
  Изобилстваха йероглифни надписи (китайски?) и малко на английски. Само това. Вътре в кутията, в книжка описание - също.

  Английското описание се оказа оскъдно и недостатъчно.
  Имаше и листче с кратки указания на български, причудливи
  и също недостатъчни. Трябва уж да се натисне ключ "ON" на един компонент, ключ "H" на друг - какъвто нямаше. Може би са превеждали без нужда второ "ON" в "ОН" и погубили неговото "О".

  Служителите в магазина също не можаха да накарат продукта да заработи.

  Върнаха ми парите и си купих другаде решение, по-скъпо, което работи...  До коментар [#6] от "Чор":
  До коментар [#2] от "Каишков - Гласът на Америка":

  В България пък е другата крайност - всичко вече е на латиница.

 99. 99 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 287 Весело

  До автора
  Баце, на тебе само с един гол ТОЕФЛ ли ти отпуснаха стипендия? Не се ли иска и некой друг изпит САТ(за бакалавър) ГРЕ и ГМАТ (за магистър)? Де ги дават тия пълни стипендии с един гол ТОЕФЛ а?

 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#96:"Viva "La Roja""]Ама мечтай си, де, лошо няма.[/quote]

  Венче-Червенче, моите мечти аз съм ги реализирал. Мечтай си ти за комунизма и за Съединени руско-венецуелски щати с Путин начело и Чавес (препариран) за министър-председател...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK