Прегазване

Ден след трагедията стотици старозагорци се събраха на мястото, където беше блъснат и убит на място 4-годишният Паоло.

© Дневник

Ден след трагедията стотици старозагорци се събраха на мястото, където беше блъснат и убит на място 4-годишният Паоло.Коментарът е от портала "Култура".


Преди десетина дни се случи трагедията с невръстния Паоло от Стара Загора. Четиригодишното момченце беше прегазено в пешеходна зона пред очите на родителите си и на своето братче-близнак, което по чудо се отървало от смъртта. Коментарите и съболезнованията, и съчувствието към невъзвратимата загуба във форумите бяха десетки, през тях се изливаха възмущението и справедливият гняв. Интервюто с почернената майка по една от телевизиите беше съкрушаващо, но колкото и да говорим, каквото и да направим оттук насетне – няма да върнем Паоло, това е неумолимата, смазваща истина.


Но над смъртта на това детенце витаят още други ужасно тежки, ужасно подтискащи въпроси.
Кой е отговорен, че в пешеходна зона един джип прави маневри напред и назад? Защо не са поставени ограничителни колчета, които да попречат на нарушителите на закона? Защо не се наказват нарушителите на закона? Който има джип – може безнаказано да се движи, където на него му е приятно? Който стои зад волана на скъп джип – може да прегазва дете? Къде, къде другаде в Европа тази трагедия би могла да се случи по този възмутително, невъобразимо нелеп начин? Кой шофьор в кой европейски град може да нахлуе в пешеходна зона?


Това всеобщо и задушаващо усещане за безнаказаност, което лъха от смъртта на четиригодишния Паоло, е накърняването на първичното човешко усещане за правда, справедливост, истина. Разраняването, обезобразяването на чувството за справедливост е по-страшно бедствие за обществото, отколкото войната, чумата, наводненията. Когато такива бедствия са връхлитали над нашия народ, той се е вземал в ръце и за няколко години ги е превъзмогвал и се е възправял. Днес нашето осакатено чувство за справедливост подрива, съсипва, умъртвява самите устои на обществото ни. Щом няма справедливост, значи няма истина, значи няма разграничаване на добро и зло, значи всичко е позволено. И така стигаме до изтръгнатия вопъл на Иван Карамазов – щом няма Бог, значи всичко е позволено! Значи изобщо Смисъл няма! Значи изобщо ценност няма! Значи можем да прегазваме децата! Значи можем всичко да правим, във всеки момент, където и да е! О, не!


Не където и да е! Само на едно-единствено място на Балканите, което на нас като някаква обреченост и предопределеност ни се пада родното място, единственото ни родно място, пада ни се единственото Отечество.


Нашето Отечество прие образа, качествата, поведението на управляващите клонинги, провъзгласили се за политици. Нашето Отечество прие арогантността и цинизма, безогледността, лицемерието и безцеремонността на бившата комунистическа партия, каквито и нови имена да си измисля – модерни леви, млади леви и не знам още какви безсмислици. Хамелеонският образ на тези бивши комунисти и на техните деца и внуци пропълзя по телевизиите, вестниците, в Парламента, в университетите, в училищата, в болниците, в съдилищата, в селата и градовете ни, пропълзя в Черното ни море, в планините ни, в житниците ни, в Родопите ни и си направи място в сърцата ни, сви гнездо в душите ни, отравя ни от ден на ден.


Комунизъм отдавна не означава марксизъм-ленинизъм – това клише отдавна е погребано и забравено. Комунизъм означава манталитет, мислене и поведение на убиеца с джипа. В страните, в които се произвеждат, джиповете са просто автомобили. У нас те станаха нарицателно на мутра, премазваща деца. Станаха синоним на тези, които ги управляват и прегазват децата без чувство за вина. Един поет от соцвремето написа "бездарието е фашизъм". Тази дефиниция е едностранчива и само отчасти вярна. Днес се сблъскваме с нещо още по-зловещо – бездушието е комунизъм, комунизмът е нагло бездушие.


Да, думите не са силни, не са патетични, комунистическият вирус ни отравя всеки ден, буквално всеки ден по един или друг начин. Плодовете на този вирус са бездушието, безхаберието, незаинтересоваността, лукавството, шикалкавенето, бягането от отговорност, хвърлянето на кал върху другите, самомнението, високомерието, арогантността, лъжата, подкупа, рекета, кражбата, убийството.


Всичко това уби едно невинно дете и така обезсмисли нашето общество. Убиецът на детето не е политик. Той е "обикновен български гражданин". Но той е формиран като арогантен убиец на детето именно от политиката без ценности, която води държавата и народа надолу и назад.


Десетилетия наред нашият народ и нашето общество бяха подложени на нравствено разложение.


Днешният български народ няма почти нищо общо с онзи трудолюбив, родолюбив, скромен, честен, богобоязлив български народ от времето на нашите деди. Днес ние се гневим на безобразията на другите, но сами вършим безобразия. Сочим правилния път на другите, но сами не вървим по него. Искаме правда, но вършим неправда. Вътре в нас е разрушена правдата, защото беше изместена от надхитрянето и изгодата.


И в резултат на това едно дете е премазано, а убиецът няма чувство за вина и единствената му грижа е да спаси кожата си. Именно това е същността на проблема. Жертвите на автомобилни катастрофи са стотици. При този трафик и при тези улици и пътища те са неизбежни. Колкото и да е трагично, неизбежни са. Но истинският проблем е циничната арогантност, липсата на чувство за вина, изместено от чувството за безнаказаност. Това вече не е проблем на пътната ситуация. Това е нашата трагична обществена ситуация. Това не е изолиран нещастен случай. Това е синдромът на нашето нещастие. И той пуска корени все по-дълбоко. Заразен е. Разпространява се като вирус. Защото не го лекуваме. Обществото ни е вече в терминален стадий. Без надежда за добър изход.


Скоро след трагичния инцидент в Стара Загора се случи нещо подобно в София. Пред камерите на телевизиите един очевидец няколко пъти повтори, че случващото се е нормално. Искаше може би да каже, че е обичайно, че се случва често. Но грешката му не беше никак случайна. В съзнанието си човекът го възприема вече като нормално. Тоест до такава степен вече привикваме с ненормалното, че започваме да го възприемаме като нормално. А това вече го прави необратимо и непоправимо. Нашият обществен организъм вече е престанал да се съпротивлява.


Всеки от нас може да си спомни десетки трагични случаи, останали безнаказани.


Прошумели през медиите за известно време, изместени от следващите, поредните и забравени. Извършителите на злодеянията разчитат на късата ни памет. Късата памет е наш доказан патент. Тя се доказва както в такива случаи, така и по време на избори. А злото, като всеки плевел, вирее там, където то не бива изкоренявано. Злото никога не се прекратява от само себе си. Изкореняването му изисква усилие и постоянство. Без усилие става само падането надолу. А сънят на разума ражда чудовища.


Детето е премазано, човещината е премазана. Неговата майка ще остане сама със своята мъка. Утре други теми ще бъдат на първа страница. Ние ще седим вперили очи в телевизионния екран. И животът ще си тече все така, до следващото прегазено дете, когато пак ще бъдем възмутени за кратко. И сънят на нашия разум ще продължи да ражда чудовища.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ако съдебната система проработи някои от тези злободневни теми полека ще изпаднат от първа страница. Но до тогава всеки ще си носи кръста самостоятелно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Комунизъм+чалгализация.
  Точно казано - чувството за безнаказаност.
  Като пишем и говорим за последиците от комунизма - това са . Българинът е болен в главата. Мозъкът му е спихнат и не става за нищо. За това и ни управляват още комунисти, ченгета и прасета.До следващите избори.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Къде спи полицията?
  И кой не е упражнил контрол върху действията и бездействията на тези органи?
  Ало, Йовчев? Нали имаш някаква чест и не искаш да лежиш в затвора?
  Зареждай си пистолета и...
  Ти си знаеш! Чл.282 от НК и сл. - престъпления по служба.
  Нали за същото нещо съдят и Цветанов без да са нанесени материални щети?
  А когато е отнет човешки живот - каква трябва да е отговорността на министъра???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Ако съдебната система проработи..." Ще проработи на куково лято. Когато масларки,батковци и братковци, марио николовци,бисеровци, томовци,галевци,маджовци, очи ,крици и цялата паплач с екзотични имена ги видя в затвора, тогава бих казал че т.н. съдебна система е проработила. Тогава и убийците по пътищата ще са в затвора.

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ..........И животът ще си тече все така, до следващото прегазено дете, когато пак ще бъдем възмутени за кратко..............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "Това всеобщо и задушаващо усещане за безнаказаност"

  Пропито е навскякъде в държавата ни. "Върховенство на закона" е само нищо не значещ израз. Върховенството е на парите, на глупостта, на пошлостта и на безнаказаността

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Ако съдебната система проработи [/quote]
  До коментар [#1] от "Нефертити":
  Тити, по-обосновано би било да кажеш, че ако марсианците дойдат да ни управляват...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7114 Неутрално

  няма управия в нашата държава , купуват се шофьорски книжки , дипломи за средно обр. , съдии и прокурори .Докато не се прекрати тази практика - все така ще е.Тъжно , но факт .

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Много силно, вярно, тъжно и направо безнадеждно !

 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Липсата на обществена съвест позволява по-лесно управление.
  Управлението отваря пътя към финансови облаги. Тогава кой ще се ангажира с възпитанието на този народ??? И защо? Морално здравите хора са ненужни.Да погледнем само кои са примерите за подрастващите . Нахалното и безсрамно поведение на политиците с претенции за духовно водачество едва ли не. От кого да се вземат примери?

 11. 11 Профил на genacrocodile
  genacrocodile
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво на автора!

  "И животът ще си тече все така, до следващото прегазено дете, когато пак ще бъдем възмутени за кратко. "

  Всички сме виновни, защото позволяваме това. Това е истината.

 12. 12 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Уважавам ви праведния гняв, обаче сигурни ли сте, че е на място?

  Всеки, който поне веднъж е направил нарушение, щото му е било по-лесно с нищо не е по-различен от тоя. Всеки, който се е измъквал с подкуп - също. Всеки, който е подминал равнодушно нарушение - и той.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  По-скоро марсианците биха дошли да ни управляват отколкото да проработи съдебната ни система.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на espoir_amour
  espoir_amour
  Рейтинг: 442 Гневно

  Държавата сякаш е в кома,къде е правосъдната система,защо когато си отиват деца по толкова нелеп начин,не се променя закона към по-тежки наказания?Трагедия..

  ''Communists and socialists are the most shameless people in the world.''
 15. 15 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "...Комунизъм отдавна не означава марксизъм-ленинизъм – това клише отдавна е погребано и забравено. Комунизъм означава манталитет, мислене и поведение на убиеца с джипа...."

  Авторката, мисля че се уливате
  Пак политически лозунги върху трупа на едно детенце.
  Извинявам се, но е противно.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Комунизъм означава манталитет, мислене и поведение на убиеца с джипа.
  ======================================
  Значи в САЩ тези дето стрелят в кина и университети също са комунисти, така ли се получава. И онзи норвежеца, които изби сума ти народ щото не били "арийци" и той е комунист. И англичаните, които продавали на индианците в Америка одеяла, заразени с едра шарка за да ги "изчистят" по бързо - и те комунисти.

 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Защо не се наказват нарушителите на закона? Който има джип – може безнаказано да се движи, където на него му е приятно? Който стои зад волана на скъп джип – може да прегазва дете?

  Обикновено такива безмозъчни същества се чувстват безнаказани. За съжаление не без основание. Ако съдебната система не бъде ефективна и не се изчисти от корумпирани и поръчкови съдии и прокурори ще се стигне до ситуация, че почернените близки ще вземат правораздаването в свои ръце.
  Тази паплач която се е окопала във властта от 25 години нищо няма да направи за да промени нещата. Тях държавата България не ги интересува нито пък обикновенните граждани.

 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Госпожо Димова, от уважение към малкия Паоло трябваше да проверите дали има братче, както сте написала, или сестричка, каквато е истината. Защото показвайки неуважението си се превръщате в поредния експлоататор на човешка драма.
  Колкото до "формирания убиец" - медиите също имат своята вина, прехвърляйки цялата отговорност но шофьора, "забравяйки" удобно за отговорността на полиция, община, кмет.
  Защото ред се НАЛАГА, не се възпитава.

 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Самите полицайчета са уплашени-като видят джип за над 100х.лв или евро те си знаят-вътре е или политик или мутра или и двете.Ако го спрат той ще звънне на началника им и ще си имат проблеми.Да си спомняте дрогарят Коюмджиев какви ги говореше по нова тв -въобще не каза дали е виновен или не ,ами той бързал за заседания на БСП не може да го спират.после се разбра,че въртял далавери с патока и затова се чувства недосегаем.Гадна комунистическа измет.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  Силна и гневна статия, за съжеление вик в пустиня.
  В годините на комунизъма царуваше същото чуство на безизходица и предопределеност .

  klimentm
 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не си схванал. Чувството за безнаказаност. В омразната ти Америка може и да стрелят в мола, ама след това отива на електрическия стол. Тук промития му мозък си казва - що па да не карам в пешеходната зона, ченгетата са мои хора, с прокурора съм на ти... и т.н. всичко следствие на комунизма.
  Но вие комунетата все за Америка си мислите, като ви се каже, че нещо е комунизъм.
  Що не дадеш пример с любимия си СССР?

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":

  В Америка всички са равни пред закона и няма хора които са по равни от другите вкл. и политици от най висок ранг.
  Авторката ти казва че в България се е превърнало в норма недосегаемостта и невъзможноста да бъдат осъдени дори най обикновенни кокошкари с много пари. Обаче на теб погледа ти е насочен в Америка.

  klimentm
 23. 23 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Докато не се включат всички граждани, които да могат да съобщаватза нередности по пътищата на едно централно място, за нередности по управлението на моторни превозни средства и бързато изпращане на провинените да дават трудова повинност, като трудоваци, няма да има оправия. На съдебната система и на полицията не може да се разчита. Само им плащаме, за да поддържат тези, които продължават да ни избиват.

 24. 24 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 446 Неутрално

  А ако няком ми каже че няма начин да се контролира достоверността - ще му отговоря, че има достатъчно начини. От нивото на надеждност на този, който докладва, до броя на докладите от независими един от друг източници.

 25. 25 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 950 Неутрално

  основната ценност в едно общество (поне цивилизовано такова) е човекът - уважението и спазването на неговите права, с други думи отношението към другите. когато тази върховна ценност бъде изместена от други ценности или идеологии като комунизъм, капилизъм, национализъм, тогава вече имаме духовна и обществена криза. с други думи преди да сме българи, работници, социалисти, демократи, трябва да сме човеци. тоест не се отнасяй към другите така както не искат да се отнасят с теб.

  Истината ни прави свободни.
 26. 26 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#23:"evkalipt"]...и бързато изпращане на провинените да дават трудова повинност...[/quote]

  Добра идея. Само за три дни ще останем без полиция, но пък и те ще поработят малко.

 27. 27 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Рядко елементарна статия. Много е лесно да се каже, че комунизмът е виновен за всичко. КОй комунизъм, имало ли е такъв? Къде е този комунизъм през последните 24 години? Очевидно причините за това, което сме сега, са далеч по дълбоки.

 28. 28 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изключителен текст от Теодора Димова!
  Ужасяващо, трагично, смразяващо - но болезнено правдиво.
  Разложението на обществото, на всички нас, продължи десетилетия и метастазите , предизвикани от вампирясалия т.нар. комунизъм, доведоха и ежеминутно водят до страшната деградация на българското общество.

 29. 29 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Статията ме трогна до сълзи...!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 30. 30 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "iSiktir":
  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Вчера не издържах и си смених подписа. Защото нивото в цялата икономедия не само е стигнало дъното, ами и копае здраво надолу.

  След като на първа страница се появяват вечно статии, които са направени на принципа "трагедия+антикомунизъм", "политически патос+антикомунизъм", "драсканици на политически правилни автори+антикомунизъм" и т.н. (като важното е да е срещу комунизма, дори и автора/авторката да е на 20 години и такова нещо само да е чувала от вестниците), не мисля че има изобщо какво да се коментира.

  А, да - само да напомня, че при комунизма милицията не беше корумпирана. Вярно, че имаше едни другари от ЦК, за които нямаше правила, ама за останалите имаше.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 31. 31 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Една критика към заглавието - Прегазване.
  Това е статия за трагедия, както лична, семейна, така и обществена, защо такова заглавие, като от холивудски екшън сте сложили бре! Не е въпроса в ефекта и да звучи драматично, трябва да показва състрадание, съчувствие и ангажираност с обществените проблеми. Така и на четящите ще бъде повлияно, не да им предизвиква агресията към извършителя, която до боро не води, а да предизвиква чувство за милосърдие и лична отговорност, когато са на пътя и изобщо в дъжането им в обществото.
  Надявам се критиката да е градивна!
  С уважение,

 32. 32 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "която до боро не води,"
  която до добро не води,
  сори!
  лапсус, не съм пушил цял ден.

 33. 33 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Разстроено

  БРИЛЯНТНО! Няма какво да цитирам, да редактирам, да споря...звучи като мерена реч и реже като скалпел...копирам го за да го чета и препрочитам, защото сякаш е изтръгнато от моята душа....

 34. 34 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Отново повтарям, ужасяващо опростенчеснка статия, противопоставяща някакво идеализирано минало, когато народът ни уж бил богобоязлив, скромен и т.н.( Кога е бил това ?)и реалността, която винаги е била такава и опитваща се накрая всичко да обясни с идеологическия шаблон затова, че гадният комунизъм развалил всичко. Интересно е обаче, че когато Алеко изнесе най пошлите страни на българската душевност, комунизъм нямаше. Впоследстие апологетите на социалистическата литературна критика обясняваха всичко това с въздейстието на капиталистическия дух, апологетите на съвременното ни безверие, към които се числи и авторката на статията, обясняват същите явления с разложителното влияния на комунизма.

 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Това всеобщо и задушаващо усещане за безнаказаност, което лъха от смъртта на четиригодишния Паоло, е накърняването на първичното човешко усещане за правда, справедливост, истина. Разраняването, обезобразяването на чувството за справедливост е по-страшно бедствие за обществото, отколкото войната, чумата, наводненията. Когато такива бедствия са връхлитали над нашия народ, той се е вземал в ръце и за няколко години ги е превъзмогвал и се е възправял. Днес нашето осакатено чувство за справедливост подрива, съсипва, умъртвява самите устои на обществото ни. Щом няма справедливост, значи няма истина, значи няма разграничаване на добро и зло, значи всичко е позволено. И така стигаме до изтръгнатия вопъл на Иван Карамазов – щом няма Бог, значи всичко е позволено! Значи изобщо Смисъл няма! Значи изобщо ценност няма! Значи можем да прегазваме децата! Значи можем всичко да правим, във всеки момент, където и да е! О, не!"

  ++++
  Напълно вярно!

 36. 36 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Знете ли, дота грозно е да се използва една наистина потресаваща, разтърсваща всеки нормален човек трагедия, за да се правят евтинички опити за писане в антикомунистическа насоченост.

  Какво е комунизъм и какво не е, е отдавна ясно. Има си строги научни дефиниции за понятието, има и разширено тълкувание за "комунизъм" като идеология, силно повляла управлението у нас допреди 25 години. Ама да кръщаваме всичко, което ни падне на "комунизъм" и после да се люлеем напред-назад в малко неадекватен потрес - айде стига, байгън вече. Неинтелигентно, незряло, евтино, повърхностно.

  Много е евтиничка тази скиорска писта. Обявяваме кражбата с взлом за комунизъм - ето, комунистите ми разбиха жилището, аман от тях. И проститутите от околовръстното, сеещи цял букет от венерически болести - и те са комунистки, и те са там заради комунизма. Комунизъм е и да ти драскат с пирон от злоба по колата, и да не могат да ти сложат диагноза в болница, и дупките по пътищата, и лаймската болест от бездомните кучета и какво ли още не. Мацаш наоколо, мацаш, накрая те заболи ръката, спреш и заявяваш с притреперващ от вълнение глас - това, омазаното и оклепаното около мен, е все комунизъм. И ти ръкопляскат, даже и в някойя медиа могат да те публикуват.

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Болезнено / за обществото ни / откровен и честен текст. От упор! Без заобикаляне, Бг има нужда от мноого,мнооого затвори - за такива като този с джипа до кметове,служители,полицаи,политици....За съжаление "всички искаха,но нямаше кой"...Наровете трябва да търкат и прокурори,съдии, висши магистрати и т.н.
  Наистина доста безнадеждно, особено на фона и на личното бездушие и всекидневно съучастие в убийството на справедливостта и истината на "по-ниско " ниво......

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "ъде другаде в Европа тази трагедия би могла да се случи по този възмутително, невъобразимо нелеп начин? " - къде не?

 39. 39 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Статията е много хубава, с изключение на една забежка, която много често съм срещал да се прави от иначе културни, космополитни и интелигентни хора. Казвам иначе, не защото не са, а именно защото са и е хубаво да обърнат внимание на това.
  Забележката е обвиняването във всичко на комунизма. Цитирам: "комунистическият вирус ни отравя всеки ден, буквално всеки ден по един или друг начин. Плодовете на този вирус са бездушието, безхаберието, незаинтересоваността, лукавството, шикалкавенето, бягането от отговорност, хвърлянето на кал върху другите, самомнението, високомерието, арогантността, лъжата, подкупа, рекета, кражбата, убийството."
  Ако автора се замисли, ще открие, че същия подход са използвали самите комунисти (пропагандния им апарат), като са наричали всичко негативно с думата фашизъм, същия метод са използвали фашистите и нацистите сруги думи - евреин, комунист, подчовек и т.н. В нашата история след преврата свалящ от власт Стамболийски, подобна дума става селянин или безенесар, и т.н. да не стигаме до католици , протестанти, православни, агаряни, безбожници, иноверци и други измисляни от човека.
  Говорейки за вируса, автора автоматично отрича наличието на различни, в това число честни и доблестни хора членуващи в било комунистичестката, било в национал социалистическата партия, пък било и в бзнс, както споменах по-горе. Отправяйки подобно обвинение, означава да се нарекат всички те участници в "бездушието, безхаберието, незаинтересоваността, лукавството, шикалкавенето, бягането от отговорност, хвърлянето на кал върху другите, самомнението, високомерието, арогантността, лъжата, подкупа, рекета, кражбата, убийството."
  и да се отрече съществуването на поне един човек (а те са много повече от един), който да е одухотворен, заинтересован, искрен, не бягащ от отговорност, смирен, дипломатичен, неподкупен, уважаващ чуждата личност и собственост и т.н."
  А това би било логически непоследователно.
  Да, мисленето с категории е лесно, бързо, видимо и предствлява една удобна за употреба и лесно смилаема, но отдечена от истината дефиниция. Това, обаче е крайно опасно, защото вместо да предизвика космополитното вглеждане в индивидуалността, в общото в различното и в различното в общото и най-вече в себе си, то води до антагонизма на противопоставянето на свои и чужди и наши и ваши, базирано пак не на личността, а на групата, на парадигмата и стереотипа на отчуждението и омразата. А това до промени в личността и нацията никога не води, това води до вкоравяване и консервиране. А българското общество в този му вид, трябва да се промени, а не да се консервира (в този му вид).
  Но нека да си представим, че света е толкова прост, колкото й се иска на автора. Нека от утре няма и помен от комунистически идеи, бивши членове на КП, техни деца и т.н. (Лустрация или ако щете магическа пръчка). Мислите ли , че обществото и българина (визирам събирателния образ, на базата на същия този принцип за клиширане) ще се променят за една нощ? Изведнъж ще станат други, различни, добри, етични, трудолюбиви, изпълнени с любов и състрадание към ближния, нелицемерни, независтливи, нетарикати, благородни по дух? Бай Ганю комунист ли е бил, или фашист? Или пък може би автора му (един от любимите ми, еталон на много от описаните от мен по-горе добродетели, жива съвест на нацията ни тогава, че и сега)? А героите на Захари Стоянов, а на Вазов, Йовков, Пелин?
  Не мили мои, причината не е в системата, а в нас, не в обстоятелствата, които все се опитваме да обвиним за собствените ни грешки, не реалността, която самите ние създаване с мислите, думите и делата си, а субективното ни отношение към тази реалност. Което субективно отновение в теорията на правото се нарича - ВИНА.
  И промяната може да започне само тогава, когато спрем да се взираме в другия и започнем да се взираме в себе си. И когато опознаем себе си (поне отчасти, пълното опознаване е невъзможно, образ на Бога сме), трябва да обучим и назидаем себе си на добродетели, и когато се обучим, да започнем да вършим делата на добродетелта, и когато се научим да ги вършим, да превъзмогнем страха си и научим и другите и да ги изобличаваме без опасението, че самите ние можем да пострадаме. И когато добродетелните станат достатъчно, че се научат и да се обединяват, е чак тогава обществото ще бъде променено. И никакъв комунизъм или нацизъм или кхмерски вярвания няма да могат да спрат промяната.
  Но..... това е някак малко по-сложно!
  П.П.: С извинение към автора, ако се е засегнал, целта ми никога не е била това, просто споделям мнение с доза научно-философскиа критика. А за критиката е важно никога да не превишава критичната маса, иначе ефекта от конструктивен става деструктивен. Надавам се да не съм предизвикал емоционална верижна реакция. Поздрав!

 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вишински":
  Това за което говориш са последиците от 45 годишно духовно ограбване и съзнателно извращаване на човешкия морал и 25 години организиран "преход" към трансформацията на червения "елит" в "демократичен" и "капиталистически". Червен елит, който с гордост се кичеше с петолъчки и се обявяваше за пазител на комунистическия "морал" и "ценности".
  Без значение на научните дефиниции за "комунизъм",смятам че авторката много точно е уловила връзката между сегашното състояние на обществото и последиците от дългогодишното открито и прикрито управление и влияние / политическо и икономическо / на червената "вечна" олигархия....
  Да комунизмът официално като идеология е изхвърлен от обществото,но последиците от него и носителите му и техните потомци са тук и имат претенции за безнаказаност и всевластие.

 41. 41 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]Това за което говориш са последиците от 45 годишно духовно ограбване и съзнателно извращаване на човешкия морал [/quote]

  Апропо духовно ограбване, как става това? Как си ги преставяте Вие тези неща???Човек или е духовен или не. Ако не е духовен, няма какво да се ограбва, ако е духовен, си остава такъв, напук на всичките идеологии, които между другото бяха представяни под такъв комичен вид, че никой не ги вземаше насериозно. Бай Ганю комунист ли беше? Него кой го ограби?

 42. 42 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  От написаните коментари много ясно се вижда защо сме на този хал.

 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Проблемите в страната са болезнено точно описани, но причината за кошмарното положение не е комунизма, а липсата на върховенство на закона. Ако не се съблюдава върховенството на закона, без значение дали става дума за капитализъм, комунизъм, или нещо друго, резутатът ще е същият.

  И да имаше бог, пак нямаше да се реши проблемът, уви. Защото е другаде.

  Изобщо, авторката прави тюрлю гювеч от болезнено верни и въпиющо неверни неща, гарнирани с бликаща емоционалност. Това автоматично снизява много качеството на статиятата. Напоследък госпожа Димова не я била много-много. Да се има предвид все пак, че това е една от по-приличните й статии.

 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#34] от "reakzioner":

  +++
  За едно и също говорим, едни същи минуси събираме.
  Нека да се върнем още по-назад във времето:
  Византия е виновна!

 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#44] от "anarhochristian":

  Няма лошо, това е нивото. Нас българите много ни мързи да мислим и оттам и проблемите ни. Няма по голяма заплаха за духовността от материализирането на живота, това е най голямото ограбване на човека. Когато парите станат мерило за вичко, духът линее. Точно в такъв момент сега се намираме и спокойно мога да твърдя, че при т.н. комунизъм имаше далеч по морални и културни хора от сега. Не говоря за тогавашната комунистическа върхушка, а за най обикновени хора. Във всеки малък град имаше кино, театър, библиотека, книжарница, голяма палитра от всякакви курсове по музициране, спорт, приложни дейности и т.н. и т.н. Кое беше лошото в това, защо го разрушихме с лека ръка?

 46. 46 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#30] от "epoc":

  И по времето на Мусолини, мафията се изнесе в Америка. Същото и при Хитлер - нямаше престъпност, ама концлагерите бяха отворени.
  За СССР да ти говоря ли или се сещаш?

 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2398 Разстроено

  Този текст трябва да се чете със сърцето. Който го има.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#44] от "anarhochristian":

  Има известна доза истина . Историческия път и съдба определят и народопсихологията на народа.

  klimentm
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#43] от "luda_krava":

  Статията бърка точно там дето най много боли!
  Има ли значение да ли пораженията върху нас са дошли от комунизма или турското робство или нещо друго? Не е това най важното защото фактите описани са неоспорими!

  klimentm
 50. 50 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  [quote#34:"reakzioner"]когато Алеко изнесе най пошлите страни на българската душевност, комунизъм нямаше. [/quote]

  Това е най-абсурдната защита на комунизма, която съм срещала. Надминахте министъра на спорта.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 51. 51 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#48] от "klimentm":

  Един от най-добрите опити за обяснение на този феномен съм срещал в историята на Стефан Цанев - хрониките.
  Той описва средновековните градове на юг от Стара планина, тогава Хемус, които на всеки 20-30 години си сменяли васалитета, ту едни ги завладеят, ту други. И всеки път, когато не си отваряли вратите доброволно и се съпротивлявали, населението било изколвано, изнасилвано и продавано в робство, докато, когато се предавали без бой, никой не ги закачал. И така , десетилетие след десетилетие, по пътя на естествения подбор, останали само тези, които измислели поговорката - преклонена глава сабя не я сече. Доста интересно и разумно обяснение.

 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Както казва г-жа Димова, комунизма прави бездушието и оттам и следват разложителните процеси в съд, прокуратура, МВР.
  И не знам как става, но забележете, дойдат ли на власт БСП/ДПС веднага се чувства едно оживление на престъпността, убийствата, особено поръчковите и неизбежно се увеличават ПТП-тата.
  Моето обяснение е просто - те, хората за които спазването на какъвто и да е ред им пречи и се нуждаят от хаос и безредие, веднага усещат, че тази власт има други, много по-различни и лични цели и задачи при упражнавяне на властта и съответно вниманието, което е необходимо да се отдава ежедневно на процеса на контрол и разкриване на престъпления се пренебрегва от нея и като резултат, те започват да си разиграват коня безнаказано.

 53. 53 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":


  [quote#16:"Каишков - Гласът на Америка"]Значи в САЩ тези дето стрелят в кина и университети също са комунисти, така ли[/quote]

  Прав си, не всички лоши са комунисти.
  Но пък всички комунисти са лоши!

 54. 54 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#50] от "etty1":

  Ети, това не е защита на комунизма, а спирачка в движението по посока на бягството от разума. Никой не хвали комунизма, нежели пък вярващи хора, като мене. Просто е опит за разширяване на кръгозора от детайла към цялостната картина. От един исторически период към цялостната историческа картина. Търсене на проблема не във външни условия, а в личността. Изследване не на симптомите, а на причинителите на болестта. Осъзнаем ли , че ниесме си виновни за това, което сме, има шанс да се променим, повтаряме ли си, че нещо или някой ние виновен, никога няма да се променим.
  Ето ти и друг пример - ако утре някой ти се изтипоса като най-големия демократ, човек с десни убеждения и там , каквото е модерно още днес у нас, с безупречна демократична риторика, тище го запрегръщаш и ще заподскачаш от радост. А ако същия е бил примерно пръв доносник на ДС, заради когото родителите ти са имали невероятни ядове и проблеми, но ти не го знаеш, а само слушаш умело променената му според обстоятелствата риторика?
  И после срещнеш друг човек да кажем с леви убеждения, който никому нищо лошо не е сторил, който може дори да е бил пострадал от комунистическия режим, но ти това също не го знаеш, а само заради парадигмите си относно убежденията му, веднага ще го обявиш за враг, може да е бил даже член на КП, какво от това, то си беше задължително за нормално съществуване в обществото, а може да е бил убеден в идеите на комунизма идеалист, принципен и морален, аз такива ги предпочитам пред пошлата лицемерна сган, променяща убежденията си според вятъра на властта.
  Разбираш ли за какво става дума. Човека трябва да се гледа по личността и делата му, не по титлата с която се кичи.
  А лицемерието на обществото ни пораждащо и клоуни , но и чудовища на съвременния разум е един от незабележимите, но много важни компоненти на духовната ни разруха. Лицемера не може да се покае и промени, защото не застава зад същността си, а живее чрез маската, той е маската!

 55. 55 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Преди малко минах точно покрай мястото на инцидента. В момента има стотици, да не кажа хиляди цветя в кръг. По средата са сложени детски плюшени играчки.
  Разтърсващо и зловещо преживяване. По принцип това е единственната пешеходна зона на Стара Загора, която е била такава още от соца. Самите магазини така са строени, че да могат да се зареждат от страничните улички. Няма никаква необходимост да преминават каквито и да е автомобили по пешеходната улица. На всичкото отгоре, по тази улица през деня, винаги гъмжи от хора, които се разхождат, сядат на кафе или се срещат. Има многобройно количество знаци които забраняват влизането в двете посоки. Има и камери на много места. Самото място на инцидента пък, е на 100 метра от първо РПУ на Стара Загора. Просто шофьора е влязал в една от преките и почнал да прави маневри (назад!) в пешеходната зона.

  Не че някога не са се опитвали разни джигити да карат по тази улица. Имаше. Но имаше и последсвтия. Аз лично бях свидетел като дете, как милиционерите гонеха един такъв. Накрая го "блокираха" със "милиционерските жигулита" извлякоха от колата му, проснаха го на асвалта пред нас, и го оковаха с белезници. Ама бяха извадили пищовите и бяха готови да стрелят, също като в холивудски екшън, затова помня и до днес случката. Сигурен съм че доста бой е изял след това в ареста и май му "дадоха" доста години затвор след това.

  Ако само това се върне, и ако един шофьор знае какво го чака ако влезе в пешеходна зона, пак ще има спокойствие и мир. И всякави "идиоти и комлексари" няма да навлизат в пешеходните зони, както е сега по "Графа", "Витошка", в Стара Загора и изобщо във всички български градове.

  А колкото до скъпи коли и аз съм карал такива. Вярно служебни, ама никога не съм си позволявал да влизам в пешеходна зона. И да ме е карал "баровеца" съм отказвал. Защото друга работа мога да си намеря, а шофьрската книжка ми е с почти цялата азбука вътре.

  Така че всичко написано в статията е вярно. И всичко зависи от нас. Ако сме крайно нетърпими и реагираме спрямо такива "джигити" и гоним от пешеходни зони и детски площадки, нещата сами ще си дойдат на мястото!

 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#55] от "komutator":

  Много вярно!
  От нас зависи.

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2398 Разстроено

  До коментар [#54] от "anarhochristian":

  Това е умно обяснение. По-горе писах, че текстове като този трябва да се четат със сърцето. В тях може да има логически неточности и преувеличение, но който е губил по нелеп начин (без време и без смисъл) любим човек, който е плакал от бездушието на институциите, който е бил лишаван от свободата да говори, да пътува, да споделя идеи, той знае съвсем точно какво казва Теодора Димова. Не мога да приема един от най-светлите български идеалисти да служи като параван - щом в края на ХІХ в. е имало негодници, не можем да виним комунистите. Комунистите носят своята вина, те също са духовни потомци на Бай Ганьо, единици дори и на Алеко. Светът е шарен и не обвинявам, нито оправдавам a priori. Прегазена е човещината. Отдавна.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#30] от "epoc":

  Момченцеий, комуноцървулите опропастиха психиката и изкористиха ценностната система на половин Европа, та затова така.

  Умствените уродства не са присъщи само на тях както бе в началото, а са вече нещо като противостоящ отговор превърнат в национален приоритет на милиони.

  Поколения израстли в противопоставяне, заченато с бесилки и разстрели, та затова КРИТЕРИИТЕ са нормалност и поведенчески баланс са загубили очертанията си, не само в СССРОССИЯ, България, но и във всички страни къде повече къде по-малко от бившият блок на севетско-руско алогично съобщуване на що годе нормални хора.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#51] от "anarhochristian":

  Много добра е"Български хроники" някои пасажи четох безброй пъти . Бях наистина разтърсен от тази книга, без значение че знаех много от нещата и фактите в нея. Написана с истинска болка за България!

  klimentm
 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#34] от "reakzioner":

  КАК ЛИ ПЪК НЕ. България е люлка на идеологически мерзавци, които са носители на червената зараза много преди мумифицирания на червения площад в Москва да потопи страната в нечувани репресии и криминални деяния.

  Няма да споменавам имена защото те така дълбоко са се вкоренили в памета на поколенията като особено допринесли за подобен период в страната само благодарение на една арогантно подменен образователно начинание с нарочн подбрани откровени лъжи и факти допринасящи тяхното култово героизиране и
  идеологизиране.
  Образование допринесло за масовото разделяне на нацията на "наши и ваши" и естествено допринасяла за за деструктурирането, които резултати са налице днес.
  Всеки може да се убеди прочитайки само няколко от стотиците коментари поместени тук в този сайт от теб.

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Умственият кастрат, прегазил детето е влезнал в зоната на пешаходци и забраненост и се е усетил, че трябва да я напусне, но шансът за притежаване на придобитите му вече комунообразователни и възпитателни особености го е наказал за анормалната му постъпка.

  Ако има капка морал, трябва да се откаже, САМ завинаги да управлява МПС.

 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#56] от "anarhochristian":

  Това е така, ако сме граждани и общество от нормални хора, а не от болни зависими от ненормалното си комуноего, възпитавано нарочно за да ни раздели и да бъдем управлявани лесно и без усилия възприемащи демократизирането си, като поле за изява на неясни правила подтиснати от един свиреп егоцентризъм.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Разстроено

  Тази статия е най-долнопробен сълзлив политизиран кич, който е обида за паметта на убитото детенце!

 64. 64 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Госпожо Димова, много хубави са думите ви и общите ви приказки. Но не ми се връзват с последните ви изяви в политиката в партия, която ще е новата патерица на ГЕРБ. На Вас лично известно ли Ви е колко хора е прегазил лидера на ГЕРБ съвсем нарочно и ги е убил - чрез изпълнителите си на мокри поръчки разбира се?
  Много ми е интересно като християнски интелЕгент как оценявате в нравствено отношение лидера на партията, която обикаляте по студиата да подкрепяте.
  Срамота!

 65. 65 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#30] от "epoc":


  [quote#30:"epoc"]А, да - само да напомня, че при комунизма милицията не беше корумпирана. Вярно, че имаше едни другари от ЦК, за които нямаше правила, ама за останалите имаше.....[/quote]

  Всъщност, именно ето това овчедушно одобрение на подобен тип социална организация е големия проблем. В желанието си да ни покажете, че комунизма не бил толкова лош, всъщност ни показвате и вие колко трайни негативи може да нанесе върху човешката психика и логика. Хем с одобрението си, хем с невъзможността си да проумеете, че щом дадена клика е недосигаема, то нищо положително не може да съществува.

  А сега успокойте съзнанието си, че аз съм трол, а не че вие сте в огромна грешка, че даже и нямате себеусещането сам/а да се изобличавате най-чистосърдечно.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  [quote#55:"komutator"]Аз лично бях свидетел като дете, как милиционерите гонеха един такъв. Накрая го "блокираха" със "милиционерските жигулита" извлякоха от колата му, проснаха го на асвалта пред нас, и го оковаха с белезници. Ама бяха извадили пищовите и бяха готови да стрелят, също като в холивудски екшън, затова помня и до днес случката. Сигурен съм че доста бой е изял след това в ареста и май му "дадоха" доста години затвор след това. [/quote]

  Ама ти сигурен ли си, че това наистина се е случило по време на КОМУНИЗМА?! А не си го гледал в някакъв пропаганден комунистически филм? Защото според авторката именно КОМУНИЗМЪТ е отровата, която е довела до всички днешни злини, включително и нелепата смърт на Паоло.

  Коментарът ти с две думи разби тезата на Т. Димова за извора на всичко зло, което ни заобикаля днес, но дали хората ще го разберат и дали ще замислят кои са ИСТИНСКИТЕ причини за пълното сриване на нашите ценности и морал?

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  [quote#58:"convince"]комуноцървулите опропастиха психиката и изкористиха ценностната система на половин Европа[/quote]

  Как така моята психика и ценностна система не са съсипани, а даже се развиват все повече; извисяват се към все по-духовно ниво, напук на всеобщия брутален материализъм, който ни задушава? А съм родена доста преди 1989.

 68. 68 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#66] от "princess_x":

  Роден съм в Стара Загора. Живея в София. В момента съм при родителите си в Стара Загора. На 40 години съм. Случката за която говоря, се случи преди може би 28-29 години. Спомена ми е отдавна, но не си измислям. Може да се провери в полицейските хроники оттогава. "Джигита" тогава го проснаха на асвалта и оковаха пред мен и други деца като мен. Това го помня много ясно. Откъде да знам, дали е бил пиян, някакъв престъпник или нещо друго.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#66] от "princess_x":

  Тезата на Димова не е точно тази, в която се мисли, че тя е убедена, защото се разглежда само като една предпоставка да се осъществят възможностите за ексцелерация на атавистични склоности на човешият егоцентризъм, умствена недостатъчност и престъпна слабохарактерност не от нормално развитие, а чрез механизмите на налагани насила несъстоятелни и анти човешки правила на обществено съществуване.

  Хората винаги намират правилните решения, за своето съществуване и оцеляване, но има и периоди, когато това им е много трудно, поради независещи пряко от всеки един обстоятелства.

  Събитията през последните години показват, че пътя е намерен, докато този инцидент е само една илюстрация, че този път ще е труден и тежък и не без невинни жертви.

 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#67] от "princess_x":

  Разбира се, че има много хора като теб, които немогат да си обяснят какво точно става и са дезориентирани, къде се крие причината, защото им е трудно да възприемат средата в която са живяли приемайики я за временна.

 71. 71 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#68] от "komutator":

  А на колко години е убиецът на Паоло? За да разберем кога е расъл и е бил възпитаван и оформян.

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#68] от "komutator":

  Така е с всеки възприел се за наследбик на една социална поквара, пропита с славния образ на безпогрешен спасител и попечител на справедливоста.

  Затова допринесоха изначалните репресии, които имаха за цел да убедят и всеки непосмял да повярва в това априори...

 73. 73 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#16:"Каишков - Гласът на Америка"]Значи в САЩ тези дето стрелят в кина и университети също са комунисти, така ли се получава. И онзи норвежеца, които изби сума ти народ щото не били "арийци" и той е комунист. И англичаните, които продавали на индианците в Америка одеяла, заразени с едра шарка за да ги "изчистят" по бързо - и те комунисти. [/quote]
  Петракиева, ти си пример за извратеното мислене, чиято жертва е Паоло.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#71] от "princess_x":

  Принцес, това са подробности от компетеноста на следствието, погледни по-общо на въпроса за втъването на обществото ни в едно блато на институционална и личностна деградация...

  Няма как да бъдем Принцове всичките!

 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#27:"reakzioner"]Къде е този комунизъм през последните 24 години? Очевидно причините за това, което сме сега, са далеч по дълбоки. [/quote]
  Да, по-дълбоки са. От 1945 г. досега са 69 години.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#67] от "princess_x":

  Ами може и да са съсипани, само че замислете се: ако ценностната ви система е съсипана, нима имате илюзии, че вие ще го разберете? Така де - липсата на ценностна система предполага и липса на критерии, според които да се оцените адекватно.

 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  [quote#69:"convince"]една предпоставка да се осъществят възможностите за ексцелерация на атавистични склоности на човешият егоцентризъм[/quote]

  Може да се приеме, че такава предпоставка беше преходът от един ТОТАЛИТАРЕН режим, когато върху нас беше упражняван най-строг контрол, към т.н. демокрация, която доста индивиди възприемат като слободия. Това, което се случва у нас наподобява разюздаността на пубертети, оставени без родителски контрол. Именно контролът, наказуемостта, прилагането на закона са важни и тук няма никаква връзка с идеологията. Не може да продължаваме да използваме комунизма като извинение за всичките ни слабости и престъпления.

 78. 78 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#27] от "reakzioner": ами естествено е виновен комунизма ,понеже оттам тръгна най лошата част в българската история,комунзма или социализма или каквотое там е най човеконенавистния строй ,по лошо е от турското робство,брат брата предава,и я ми кажи каква част от елита на родината бива елиминират след 1944г? царските офицери много ителектуалци писатели и т. н. заменени с послушни и верни на партията лизачи и сега виждаме резултата от тая шуробаджанащина ,няма занчение кой какво може или не може важното е да е от "нашите" съд милиция прокуратура всичко е от Нашите..и последствията всички ги знаем,тази трагедия едва ли ще е наказана както и хилядите други някои от тях тепърва ще се случат...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 79. 79 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#68] от "komutator":

  И какво от това? Нали ви е ясно, че ако е бил висш партиец, вероятността да го покрият след това е огромна.

  Не се лъжете - диктатурата създава привидна законност, но е основана на липсата й, така че няма как да роди нищо добро.

 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#45:"reakzioner"]Във всеки малък град имаше кино, театър, библиотека, книжарница, голяма палитра от всякакви курсове по музициране, спорт, приложни дейности и т.н. и т.н. Кое беше лошото в това, защо го разрушихме с лека ръка? [/quote]
  Първо не беше икономически устойчиво. Второ, не всички имат твоя манталитет на крепостник. Сложи в селото на крепостника библиотека (със специално селекционирани книги), кино и театър (с идеологически правилни филми и продукции) и му отнеми правото на свободен избор: е, не всички са овце като вас, че да им е мъчно за комунистическата кошара.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#76] от "northatlantic":

  Имах предвид, че не всички хора, които са расли по време на социализма, сега са с разбита ценностна система; т.е. комунизмът не е универсално обяснение и извинение за днешните проблеми.

 82. 82 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#72] от "convince":

  Все ми е едно как ще се казва строя в който живеем. Просто искам да има някакви правила. Които не могат да се нарушават. Като забраната за преминаване на МПС в пешеходните зони. Ако ще и премиер да си. Това е. И мисля че за това сами трябва да си помогнем. Но трябва да сме със вече със събудено самосъзнание в гражданско общество.

  Пак казвам, когато забележем някой особенно нагъл тип, например, който паркира в центъра на детска плошадка-снимка с телефона и E-mail в съответна община и копие до "Господари на ефира". А не да си затваряме очите.

  Възможно е в началото никой да не ни обръща внимание. Възможно е да ни отпращат с досада или с пренебрежение. Ама постепенно ще стане. Иначе просто се примиряваме и нямаме право да се оплакваме. А "ключ по боята" по принцип не одобравам. Такива неща водят до анархия и се връщат като бумеранг и при нас.

 83. 83 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#79] от "northatlantic":

  Да така е съгласен съм. Не съм почитател на соца, но определено не харесвам някои провъзгласили се за десни днешни лидери. Искам да живея в нормално общество. Искам да има някаква, поне минимална законност и съм готов да подкрепя различни инициативи за това. Искам законите да са за всички, като всеки нормален човек. И мен правителствен кордон ( по времето на демокрацията) ме е изблъсквал от пътя и съм псувал на глас докато съм буксувал в канавката с 14 тонен камион. За такива неща говоря че, са неправилни и трябва да се преустановят! Може в Холандия или Белгия шефа на парламента да ходи с колело и при нас колите на НСО са като мутрински кордони. От там трябва да почнем. Не трябва повече така!

 84. 84 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 870 Неутрално

  А като няма закон и съд и присъда защо гражданите не вземат нещата в свои ръце?!

 85. 85 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#83] от "komutator":

  Ако се сещам за същия лидер, който и вие, то той е голям почитател на един друг лидер, който пък ни управляваше над 30 години.

 86. 86 Профил на xtf
  xtf
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това беше последната коментарна статия, която ще прочета в Дневник. Ясно е, че всяко издание си има собственици, които прокарват дадени интереси, и аудитория, чиито интереси се опитва да задоволи - но за съжаление и вие прекрачихте границата. Все още сте може би най-адекватното място за новини в България, но това е само заради безобразната конкуренция.

  ftc
 87. 87 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#81] от "princess_x":

  А кое е обяснението, когато не работи това за комунизма? Каквото и да ми кажете, ще видите, че в крайна сметка пак комунизма е виновен. Пробвайте

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#77] от "princess_x":

  Е как си обясняваш криминалния му характер възпроизведен на два пъти. Първият път с арогантни прояви на предпоставяне на едни дългогодишно преследвани лумпени склонни към дезинтегриране на всяко едно поаднало им на пътя общество.

  Датата е 9.9. 1944 г. , когато лесно с оръжие и насилие бе ликвидирана частната собственост в България. И след това през годините на "ПСЕВДОДЕМИКРАТИЗИРАНЕ", чрез десетки откровено комуноидни, посткомуноидни и неокомунидни правителстава, подготвено като преход за отново криминално разграбване вече на формирана държавна собственост, чрез нейното фактическо деактивиране.

  Нацията плаща данък на анормални скодоумци, които целенасочено немогат да вземат правилни решения, нарочно, престъпно и ненаказуемо.

  Това е социален провал!

 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#81] от "princess_x":

  Не е верно!
  Всички са, а коментарите тук в сайта са свързани с това доказателство за една психична изопаченост, нямаща равна на себеси.

  Просто това е феномен, когато сами си вярваме и ценностно и ежедневно приемаме за истина и нормално това, което не е такова.
  Това е непоправимо като заболяване на ЦНС.

 90. 90 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Прекратяването на чувството за безнаказаност у подобни субекти няма да стане с емоционални статии. Ще стане като се натрупа критична маса от гръмнати на местопрестъплението. Щото едно е да си мислиш "и да стане нещо, той съдията - мой човек", друго е " той съдията мой човек, ама ще попадна на някой кибритлия".

 91. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#77] от "princess_x":

  ЗАКОННОСТА, ПРАВОТО, СЪДЪТ - всички тези устои на гражданското общество са потъпкани и унищожени с времето.

  Това бяха, репресивните органи на една анормална власт. Днес след 25 години те станаха основа на мащабна корупция, което ги доунищожи напълно.

  Страхът и недоверието са основните движещи сили на тези системи , като ги превръщат в пародийни придатъци на една пародийна държавност.

  Половин век е много време особено за приспособенци като българите...

 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ЛУМПЕНИЗАЦИЯТА на едно образование, с измамни исторически лъжи и неадекватните му комунопараметри, чрез изучаване на неща свързани с обществено безполезни категории от 1 клас до 12, както и продължилиото нагнетяване на политически алогизми във висшето докараха нацията до образователен колапс.

  Днешните родители баби и дядовци са дезинтегрирани в мислите си кое е важното, как да се възприеме то и кой е авторитетът който би го изказал за да се превърне то в важност, ценост и система за бъдещо съществуване на поколенията.

  Така и пожертвани в тази какафония от приоритетни постулати и сравнения, забравяме да се предпазим самите ние, дори и когато сме зад волана, както и когато сме пешаходци. За съжаление щетите са невъзвратими.

 93. 93 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "anarhochristian":
  Стефан Цанев може и да е добър писател, но пълна трагедия като историк. Интересно ми е да прочета поне за едно "изколване" на населението при преминаването на някой град във Византия или обратно в българско владение Като изключим "геройствата" на Калоян,разбира се....
  Състоянието на днешните общества и определени черти на един народ са благодарение на многовековно натрупване,но комунистическият режим,идеология и практика за мен са безспорен катализатор не само на ширещия се ,така или иначе материализъм и интересчийство,но на целенасоченото обездуховняване на народа и превръщането му в "население". В този контекст и на насаждането на преднамерено двуличие, задължителна корупция,целенасочено пренебрегване на законите и омаловажаване на "традиционния" морал - изтриване на всяка правна и гражданска култура, изградена от създаването на българската държава след Османската власт. И ако все още се питате с какво комунизмът и неговото наследство са допринесли повече за днешното състояние от 500 турско,разходете се до днешна Гърция.....И там има корупция и шуробаджанащина и там се случват глупости. Но в Гърция наркотрафикантите и трафикантите на деца гният в затвора,уличените политици заминават в затвора,грижат се за бездомните ,хората не само не са забравили да съчувстват,но държат на собствените си и на ближните права. Хората не са забравили да бъдат солидарни.Там няма откровени престъпници и мутри в управлението. Там нито политиците,нито избирателите им смятат за нормално президенти,премиери,министри или депутати да служат открито на чужди интереси или банкери,медийни могули,водачи на основни партии или министър-председатели да се "поръчват" взаимно..... В Гърция комунизмът не успя!

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#93] от "thepirineagle":

  Хубаво ,но коментирай моля те пасажите за Априлското въстание,за станалото после него,за срещата на З Стоянов с човека който ги е предал,за отношението към майката на Левски,баба Тонка и останалите живи след Освобождението.Самия З. Стоянов разказва удивителни неща в Записките.

  klimentm
 95. 95 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Нямаме нужда от такива анализи, а от възпитание. Един го нарече "смяна на чипа" и се оказа прав...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 96. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Весело

  Отново, Стефан Цанев е добър писател,пише интересно и увлекателно,но подбира и интерпретира фактите по предварително изградени тези,така както ги чувства,това е отношение на лаик. Стилът му е по-скоро / ако говорим за споменатата "историческа" книга / "херодотов ", на лаик. Захари Стоянов пише от първа ръка за събития в които е участвал или за неща, които е чувал от свидетели. Записките му са изключително интересни и ценни. Всъщност, личното ми мнение е че би било да се обръща повече внимание на "Записките" в училище, отколкото на "Под игото",чиято единствена заслуга е че е първият български роман
  Приятен и успешен ден Поздрави!

 97. 97 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#93] от "thepirineagle":

  "Състоянието на днешните общества и определени черти на един народ са благодарение на многовековно натрупване,но комунистическият режим,идеология и практика за мен са безспорен катализатор не само на ширещия се ,така или иначе материализъм и интересчийство,но на целенасоченото обездуховняване на народа и превръщането му в "население". "

  А според мене опростачването не се дължи на "комунизма", а го предхожда, "комунизма" просто успя да използва това опростачване за своите цели, чрез инструмента на страха. Вярвай ми със същия успех щяха да използват страха и отростачването про фашистките и про нацистките партии, ако германия беше победила във войната. Нека не превръщаме следствието в причина.
  В едно си много прав обаче, комунизма, нацизма и т.н. тирании, които мразят свободата, значително подпомагат, подкрепят и разширяват съответното опростачване, създават среда за неговото развитие, защото това е в интерес на съответната система. Тук греха на всяка тоталитарна, авторитарна и тиранична система е повече от явен.

 98. 98 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2398 Разстроено

  [quote#63:"princess_x"]най-долнопробен сълзлив политизиран кич, който е обида за паметта на убитото детенце! [/quote]

  Нека оставим близките да преценят това! При всички положения пострадалите при подобни нелепи инциденти предпочитат да се говори за трагедията, да се търси отговорност, да срещат съпричастност. Няма по-страшно от ненаказаност и забрава.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 99. 99 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#97] от "anarhochristian":
  Ако проследиш какво съм написала във всичките постинги ще видиш, че не казвам нищо по-различно от това,което и ти Комунизмът,както и всеки друг тоталитаризъм ,е катализатор на подобни явления. И тъй като при нас комунизмът доби особено уродливи форми и не бе отстранен навреме,неговите метастази буквално заплашват съществуването на българското общество,ерозират остатъците от държавност и морал ......

 100. 100 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#99] от "thepirineagle":

  Аз отдавна съм забелязал. че в България хората често говорят за едно и също, но с различни думи, поради, което не се разбират, а всъщност искат едно и също. Затова е важно да се уеднаквяр дефинициите и значенията на думите и понятията в речта. В карайна сметка всички искаме да сме по-добре, да изобличаваме злото, корупцията, предразсъдъците, уродливостта на психиката на много от съгражданите ни, в това число и нашата собствена, защото и ние всички малко или много сме повредени. Проблемите са сериозни, защото голяма част от населението не иска промяна, иска я на думи, но не иска реалната промяна, защото тя би означавала лична отговорност и спиране на всички нечисти порочни схеми във всяка област на обществената дейност. А това би означавало край на далаверата. А много българи не протестират срещу далаверата, а срещу тяхното неучастие в нея.

  Така, че аз не виждам пречка, леви и десни, горни и долни да се обединят за решаването именно на тези наболели проблени, тук обаче идва ролята на едно по свеобхватно и космополитно съзнание, което в обществото ни е пуснало корени само в една малка негова част, уви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK