Кога?

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски на заседанието на Консултативния съвет, на който бяха посочен период, в който да се проведат изборите.

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски на заседанието на Консултативния съвет, на който бяха посочен период, в който да се проведат изборите.Нещо сюрреалистично се случи в държавата през изминаващия политически сезон. Не, нямам предвид Пеевски за шеф на ДАНС. Нито едногодишния протест. Нито атакистката подкрепа за ДПС. Не и неподадената оставка на Станишев. Нито даже "Щастливеца 15". Не става дума и за незнаещата, че "Южен Поток" е спрян БСП, нито за незнаещия, че е подал оставка Орешарски. Всъщност май не е подал оставка, така че пак БСП не е съвсем наясно. Но от друга страна поне социалистите са сигурни, че искат задължително гласуване… абе, май и за това не са съвсем сигурни. Доста сюрреалистичен беше и Пеевски в Следствието – оплака се, че "убийците му" са на свобода. Пък той изглеждаше все така много и жив. Но и това не е голямото събитие на нереалистичната реалност.


Голямото събитие е, че за първи път от близо две десетилетия задкулисна война стана непосредствена причина за падане на правителство. Акцентирам на непосредствена, защото би било твърде грубо да отнема от заслугите на протеста. Заради него стана сигурно, че оставка ще има, просто не бе ясно кога. И без него задкулисието нямаше да се самосвали. В крайна сметка протестът постигна трите си големи цели – но за това по-късно. Да се върнем на сюрреализма.


Схемата
Сюрреализмът на този сезон беше, че една схема подготвена от хора по висшите етажи на властта, за да ги направи вечни, се провали и в краха си повлече цяло правителство, което хипотетично можеше да бъде легитимно. Всъщност то не беше легитимно заради предишния провал на същата тази схема – Пеевски за шеф ДАНС. Тук интересен парадокс прави впечатление – от една страна явно българското гражданско общество е твърде слабо за да не позволи на "Схемата КТБ", както бихме могли да я наричаме, да заработи.* От друга страна обаче, когато ножа опре до кокала – както стана с Пеевски за ДАНС, гражданското общество се оказва абсолютен културен хегемон. Видимо и двете страни имат какво да научат. Ако иска да просъществува следващата "Схема КТБ" трябва да е много по-тиха и невидима – такава каквато беше в началото. Ако гражданското общество иска да не трябва да се бори с Пеевски в ДАНС (или каквато и да е Пеевщина), трябва да се организира от по-рано. Ако "Схемата КТБ" беше атакувана по-рано, нямаше да се стигне дотук.


А "тук" хич не е завидно място. Ако има една система в държавата, която да работи сравнително гладко в последните години, това е банковата. Не че банките са най-коректните институции в света, не че някога или някъде са били такива. Но изпълняваха основната си обществена функция – да съхраняват паричното измерение на общественото богатство и да кредитират нуждаещите се домакинства и бизнеси. С разтурянето на "Схемата КТБ" системата е поставена в риск. Предвид сериозните защитни механизми и цялостната стабилност, вероятно рискът няма да се реализира в цялостен крах, но все пак по-дребни негативни последици може и да има.


Протестът


На фона на Схемата се разви Протестът. Въпреки че защитните сили на обществото не бяха достатъчно силни за да пресекат Схемата предварително, когато Пеевски се оказа в светлината на прожекторите, силите се задействаха. За година, в която Протестът вероятно постави абсолютен рекорд за продължителност, той постигна трите си големи, даже бих казал, огромни цели:


- Пеевски да не е председател на Държавната агенция "Национална сигурност";


- Оставка на делегитимираното правителство "Орешарски";


- Културна хегемония преди всичко друго по фундаменталния въпрос от къде произтича политическата власт и за кого работи – от едни хора за едни хора, или от народа за народа.


Един въпрос стои отворен. Как третата от победите на протеста да бъде реализирана и на политическата сцена. До този момент единствено Росен Плевнелиев показва недвусмислено, че работи в тази посока. На фона на еклектичните и екзотични мнения за това кога да бъде подадена оставката на Орешарски и кога да бъдат следващите избори, днес на водения от президента Консултативен съвет по национална сигурност получихме поне приблизителна дата за следващите избори.


А колкото повече яснота, стабилност и нормалност има в политиката, толкова повече можем да очакваме, че логичният процес културната хегемония извоювана от Протеста ще бъде наложена на политическата сцена.


Кога, как, какво…


След като днес стана ясно, че следващите предсрочни парламентарни избори ще бъдат на някоя от датите между 28 септември и 12 октомври, очаквано си задаваме въпроса какво друго предстои.


На първо място кога ще бъде фактически подадена оставката на Орешарски? Имайки предвид двумесечния период за насрочване на избори най-вероятно в последните дни на юли официално това правителство ще приключи своя мандат.


Второ, кой ще управлява до изборите? За щастие на ход отново е президентът. За първи път в историята на страната президент назначава две служебни правителства. Интересното е, че крахът на Схемата беше подпомогнат от предишното служебно правителство с Наредбата за парите на държавните предприятия. В този смисъл и следващото служебно правителство може да се запомни със стъпки в посока нормализация. Няколко конкретни такива стъпки биха могли да бъдат рестартиране на реформите в ключови сектори като пенсионното осигуряване и здравеопазването, емитиране на дълг с приемлива лихва (вероятно таймингът на дълга ще съвпадне със служебното правителство, а предварително решение ще бъде взето от парламента) и преди всичко осигуряване на честни и прозрачни избори. Нещо, което предишният служебен кабинет успя да осигури, докато не бе задействан Костинбродският сценарий. Този път и това не трябва да се допуска.


Трето, подходящо ли е изборите да са в този времеви период? Напълно подходящи и балансирани са предложените дати. С есента и без това започва новият политически сезон, така че по-подходящо време за избори трудно може да има. Същевременно идеите на Станишев за избори посред летния почивен сезон очевидно работеха против това следващият парламент да има легитимност. Въпреки това датите са достатъчно скоро, за да бъде неподходящо БСП да смени ръководството си преди това. Така че и на тези избори голямата битка е между Борисов и Станишев. А кой бие в този сблъсък, всички знаем.


Четвърто, ще се осъществят ли референдумите на президента заедно с парламентарните избори? Това е в ръцете на заседаващия за няколко последни пъти парламент. Струва ми се, че има всички основания трите въпроса, за които Плевнелиев се бореше да бъдат зададени заедно с парламентарните избори. Откровено казано и четвърти въпрос, за който малката и никому непозната партийка  "Република БГ" събра повече от 300 хиляди подписа, също може съвсем спокойно да бъде добавен – да има ли държавни субсидии за партиите?


Пето, ще получи ли българското общество легитимно правителство след изборите? От електорална гледна точка следващото правителство ще бъде легитимно при почти всички сценарии. Единственият вариант това да не се случи е, ако парламентът е патов и не успее изобщо да излъчи правителство. По-големият въпрос е дали електоралната легитимност ще прерасне в обществена. И отговорът се крие във вековния въпрос.


Но не "Кой"? А ще бъде ли Картаген разрушен? Схемата ще продължи ли, ще започне ли нов живот или ще бъде прекъсната. От това зависи каква ще бъде съдбата на следващия редовен кабинет.


* "Схемата КТБ" е разследвана и описана на страниците на "Капитал"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 703 Неутрално

  скоро, вервайте им

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 2. 2 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Весело

  Като свършат парите от заемите.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Сега играта е да продължат колкото може овече, за да заметата следите. В идеалния за тях случай оставката ще е месец преди изборите ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Те бяха сложени да управляват с цел да подкарат ЮП на всяка цена, и да рестартират Белене, или поне да уредят руснаците да лапнат едни дебели неустойки. Т.е. вече са си изпълнили ролята, и за ЮП подписаха и ще плащаме неустойки, и за Белене нещо се замотаха със защитата в Париж, така че и там ще изгърмим, пак заради подписан от тях договор.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Лус-тра-ци-яяяЯ!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Новото за мен е че олигархията стана много по арогантна , вече дори не се опитва да се прикрива и върши всичко пред очите на всички.
  Резултат от тяхната безнаказаност !

  klimentm
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  A , бе всички доморасли анализаторчета и коментатори, май не вие ясно, че отговора на сакралния въпрос "Кога" е кристално ясен:
  Когато решат тези, които подават оставка, а не тези които искат.
  Безспорен факт, който не се нужда е от истеризиране и драматизиране

 8. 8 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И все пак продължавам да смятам, че всичко си е нагласено. Не вярвам, че подобни политически машинации имат потенциала да променят манталитета на обществото, от който, напрактика зависи лицето на България. Обществото е разделено, както класово, така и във възгледите си. Няма как да имаме бързо и устойчиво развитие по този начин...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikivan":

  Нагласено е разбира се, и всички са в схемата, като не разбирам защо възвеличават Плевнелиев, като и той е дълбоко в кюпа на схемата......

 11. 11 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  и си вярват, че ще продължат да манипулират за винаги

  жив труп говори и обвинява убийците си, как така са убийци, а той е жив?

 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikivan":

  Обществото ни е остро поляризирано,
  но забележете, Колега,
  уж странното единодушие на "силите" в КСНС...
  Обществото ни, вече е заложено в нов курбан на статуквото...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Днес Татяна Дончева каза, че с предложението за избори в края на Юли Станишев блъфира. Но като слаб покерджия блъфът му не мина.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  За година, в която Протестът вероятно постави абсолютен рекорд за продължителност, той постигна трите си големи, даже бих казал, огромни цели:

  - Пеевски да не е председател на Държавната агенция "Национална сигурност";

  - Оставка на делегитимираното правителство "Орешарски";

  - Културна хегемония преди всичко друго по фундаменталния въпрос от къде произтича политическата власт и за кого работи – от едни хора за едни хора, или от народа за народа.
  ----
  Единствената цел която постигна протестът е оставката на Пеевски. За оставка на правителството на Орешарски протестът ще има много здраве, защото г-н Орешарски още не е подал такава, а ако я подаде, това ще е по причини стоящи извън протеста... А това за "културната хегемония" направо ме разстреля

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#14:"Blood Red Skies"]
  Днес Татяна Дончева каза, че с предложението за избори в края на Юли Станишев блъфира. [/quote]
  Напротив. Станишев се оказа превъзходен покерджия. Той е искал да отложи нещата за септември-октомври, но като е знаел как се посрещат неговите предложения, нарочно предложи една по-ранна, но невъзможна дата. Всички (в това число и някои от БСП) скочиха срещу неговото предложение (блъф) и в резултат на което Станишев успя - стана неговото.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Ако Дали беше жив, щеше да е най-големият фен на България!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 19. 19 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 976 Неутрално

  A sad adio, a sad adio,
  I ko zna gde i ko zna kad.
  A sad adio, a sad adio,
  I ko zna gde i ko zna kad.


  От идиоти отговор не чакам
 20. 20 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сега се почва ударно разпределяне на неопоскани гори,плажове,терени...,довършване на сделки и подписване на други заробващи (дългосрочни) договори...Имат два-три месеца да заметат следите,плужеците му с плужеци!

  Дневник-токсичният сайт
 21. 21 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Започват ударно да назначават в посолствата верни другари.Зад фона на глупостите,развиващи се между Пеевси и Василев, БСП и ДПС крадат като за последно.Червените олигарси също си дърпат.Дано е за последно.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Края на септември.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 607 Неутрално

  кой, кога, къде и за колко?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Голямото събитие е, че за първи път от близо две десетилетия задкулисна война стана непосредствена причина за падане на правителство.


  Както се създаде това правителство, така си и отива, задкулисно. И дано повече никога не се допуска!

 27. 27 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като се каже сюрреализъм, човек се сеща за течение в изкуството. Това в българската политика не е сюреализъм. Това е гнусно и омерзително човешко падение. Даже не е човешко, само е падение.

 28. 28 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "Схемата КТБ" по правилно трябва да я наричат "Схемата КГБ"

 29. 29 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "За година, в която Протестът вероятно постави абсолютен рекорд за продължителност"
  ------------------------------------------------------------------------------
  "Протестът" излезе в отпуска още на третия месец. Щото "протестиращите" са непримирими, обаче все пак трябва да ходят на море. Та през август "Протестът" се изнесе на морския бряг в България и Гърция. ОК, трябва да спомена и героичния "протестен поход" от София към морето на трима човека, а също и храбрия плувец, който издигна над морските вълни надпис "Оставка".

  Като застудя, започнаха едни смехотворни сценки - спорадични ритания на огради, окупиране на нещо си, преследване на политици по ресторанти, преследване на Орешарски по предни и задни входове и т.н. Характерно за тези сценки беше, че се изпълняваха от едни и същи хора - от членовете на Гротескна мрежа. Асен Генов, Тонка и ранобудните им приятелчета си спретваха обичайния пърформанс и после се самоописваха като "народа". Не групичката на Асен Генов преследвала Орешарски - "народът" го преследвал

  По едно време самата Гротескна мрежа се кротна и пренесе "протестния" си патос изцяло във Фейсбук. Излиянията във Фейсбук, в Дневник, в Офнюз и в Медиапул наистина не спряха цяла година. Ако авторът говори за рекордната продължителност на тези виртуални излияния - да, съгласен съм (ама то по принцип един виртуален "протест" може да си продължи без проблеми не една, не две, а двайсет години) .

  Ако "Протестът" трябва да се гордее с нещо, това е нововъведението в теорията и практиката на протестните движения и революции - споменатата "отпуска за протестиращите", при която борците за нов морал закопняват за плаж, спират революцията и възобновяват бунта си (евентуално) в края на отпускарския сезон

 30. 30 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#5:"majorman Моля те, Серж, остани!"]Лус-тра-ци-яяяЯ![/quote]

  "Лустрация" трябва да се повтаря на всяка политическа статия за БГ, както "Картаген...".
  За да влезе в главите на някои, че друг начин няма.

 31. 31 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "elviejo":
  Няма смисъл да се обяснявам с един лишен от природата да мисли.Дано някога се доближим до стандарта на живот на САЩ, Израел или дори до турския.На некъдърен %ур му пречи вълната!

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Не виждам нищо сюрреалистично в това, че лакомията, простотията и най-вече некадърността достигнаха своеобразен апогей и най-накрая провалиха и върха на пирамидата. Но, не. Има още малко нагоре за проваляне. Чакам с нетърпение и надежда в Божията справедливост.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Интересен въпрос и гледна точка поставя автора, защото не е маловажно кое е яйцето и кое е кокошката, между нашата реакция и техните действия.
  Дали задкулисието ще стане по рафинирано и незабележимо или ще стане още по-безочливо ( човек се пита има ли накъде след старта с Пеевски) предстои да видим.
  Но едно две неща трябва да са ни като обеца на ухото.
  Най-важното е, да не допускаме с гласуване/негласуване да се получават такива безкрайно удобни за задкулисието конфигурации на властта и второто да сме наясно, че нямаме право да полягваме с надеждата, че понеже сме в ЕС, не трябва да държим под лупа, каквото и да е управление.
  И на мен ми се иска омръзналата ни политическа сага да е вече останала на заден план и се вижда че много хора са на същото мнение, но за съжаление е твърде рано, 30-40% от хората да не се интересуват от политическия калейдоскоп, както е в нормалните държави.
  Условието е много просто - да направим държавата нормална и след това и ние, дай Боже, ще живеем нормално, което не значи безгрижно))

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ !

  Некои повтарят една лъжа 100 пъти... за да е казана 200.

  Но не.

  Тук говорим какво да е СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
  Да бъде то без маска, грим. Лустросано изкусно

  До коментар [#30] от "jony":

  Лус-тра-ци-яяяЯ!- цитат на коментар #5 от “majorman Моля те, Серж, остани!”

  "Лустрация" трябва да се повтаря на всяка политическа статия за БГ, както "Картаген...".

  За да влезе в главите на някои, че друг начин няма.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  "Real politics"

  Копнежи всякакви, но не всекиму се отдава.
  Някои се самозапалиха или иначе преселиха в отвъдното

  Все пак се видя, че Българите са Европейци и искат Промени.

  Видя се, че статуткащите се, навремето пропагандирали еднопартийно "безкласово общество",
  пак се провалиха и търсят начини за нататъшното си оцеляване като политикономическа "класа". "Колективно", разбира се.

  Покрай евроориентираната ГЕРБ и заедно с това - за широка коалиция. "Широка коалиция" звучи демократично,
  но зависи кои издигат лозунга.

  Тройной савецки агент Димитров е изцяло "за"
  на принципа "Всички са маскари, но някои сме с повече заслуги"...

  До коментар [#29] от "таралеж":

  Ако "Протестът" трябва да се гордее с нещо, това е нововъведението в теорията и практиката на протестните движения и революции - споменатата "отпуска за протестиращите", при която

  борците за нов морал закопняват за плаж, спират революцията и възобновяват бунта си (евентуално) в края на отпускарския сезон

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "geo_19 (отпочинал си цял месец)":

  Тц, Станишев просто направи отчаян ход за да удържи властчицата в БСП. Тъй като му е ясно, че с неговия трудов стаж и чеп за зеле на става, а с глупостта си изтърва топлото европейско кресло, вече не му остава нищо друго освен властта в партията

  Казвайки, че отива максимално бързо на избори, връзва ръцете на вътрешнопартийната опозиция, които няма как да му искат оставка, преди решителния бой.

  Трагикомичен образ. Направо жалък. Капка достойнство не е останала в този човек.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Неутрално
 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#36:"niakoi_si"]Тц, Станишев просто направи отчаян ход за да удържи властчицата в БСП. Тъй като му е ясно, че с неговия трудов стаж и чеп за зеле на става, а с глупостта си изтърва топлото европейско кресло[/quote]
  Държа на казаното от мене. Неговият ход може да изглежда хаотичен и отчаян (самият той е искал да изглежда точно така), но е дълбоко премислен. На него не му трябва вече властта в БСП, но му трябва малко време за да види накъде ще тръгнат нещата. Имаше замисли да бъде номиниран за български еврокомисар, но както изглежда това намерение става химера. И ми се струва, че се е примирил да бъде обикновен евродепутат. А влезе ли в брюкселската бюрократична машина, може да се уреди и с някой друг пост - заместник-председател на европарламента и т. н.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Явно мисловната дейност на някои хора от дясно се свежда до еднословни изречения-въпроси. Или за краха на българската образователна система...

 40. 40 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#39] от "bette":

  Дясно - ляво - център... без значение. Крахът си е крах, за съжаление.

  Свобода за Надежда Савченко!
 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#39] от "bette":

  "Явно мисловната дейност на някои хора" на някои току що регистрирани в форума се свежда до липса на мисловна дейност!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "peter1946":

  За кой ли път трябва да казвам, че раздаването на обидни квалификации не е аргумент и не може да направи моето мнение грешно, нито пък твоето - вярно. Аз също искам да имаме или да доближим стандарта на САЩ, Израел и Турция, но няма как да стане, тъй като те ограбват България тотално. Не го казвам само аз, а покойният Стоян Ганев, при посещението си в България през септември 2011 г, каза, че минималната пенсия ноже да стане 500 лева дори само ако спре ограбването на златото ни от САЩ. Професор Вълко Гергелчев пък нарече ограбването на златото ни от САЩ грабежът на века. Това ми говори, а и не само на мене, а на всеки трезвомислещ човек, че пледирането на Волен Сидеров за 500 лева минимална пенсия не е популизъм, както ни внушават продажните медии, а реалност. Защо тогава да не е Атака на власт, а българоубийците ГЕРБ и БСП.

 43. 43 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#20:"kashpirovska"]Сега се почва ударно разпределяне на неопоскани гори,плажове,терени...,довършване на сделки и подписване на други заробващи (дългосрочни) договори.[/quote]
  нищо не започва сега. Всичко това започна още преди година, или по-точно още в първата минута след престъпното узурпиране на властта от тройната коалиция.

 44. 44 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  "задкулисна война стана непосредствена причина за падане на правителство. Акцентирам на непосредствена, защото би било твърде грубо да отнема от заслугите на протеста"

  Авторът забравя РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ. Подкрепата за БСП се срина до тази на ДПС. БСП пропадна и то с много, над 10% по-малко от ГЕРБ.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 45. 45 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Проблемът е, че ако миналата година вместо г-н Орешарски за премиер беше излъчен г-н Василев, протести нямаше да има, камо ли пък толкова бурни. Нямаше да има плакати с нарисуван най-новия пътен знак от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата - "забранено за прасета"... Защото г-н Цветанов, както и г-н Орешарски, изглежда много представително. А външният вид лъже ужасно, ужасно много...

  "Икономедиа", защо не пуснете една анкета с въпрос: "Щяхте ли да излезете на протест миналата година, ако за Премиер беше избран не Пламен Орешарски, а Цветан Василев?"

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 46. 46 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "Не че банките са най-коректните институции в света... Но изпълняваха основната си обществена функция... и да кредитират нуждаещите се домакинства и бизнеси."

  Ипотечен кредит с годишна лихва над 10%?!!!! При цена на жилище от 35000 евра (близо 70000 лв), това прави над 3500 евра (над 7000 лв) годишно само лихви, без покриване на главницата. Или над 600 лв месечна вноска само лихвите!!! Без да споменавам разни гадни дебели цени за обслужване на кредита и други такси и таксички. ОБЩЕСТВЕНА ФУНКЦИЯ?!! ТОВА Е ГЕНОЦИД!!! До скоро у нас нямаше закон за фалита на физическите лица. Не знам дали е приет все още...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 47. 47 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Любопитно

  КОЙ?!!!!!!!! КОООООООООЙ?!!!!

  На този въпрос още не е отговорено ясно и недвусмислено, разиграват ни театър. Театър, в който е въвлечена самата Прокуратура!!! Колко повече МВР и ДАНС, очевидно притежавани от БСП и ДПС... Срещу Делян Пеевски няма никакви разследвания...

  То се видя, че КОЙ е от ДПС; че ДПС и най-вече Ахмед Доган "разпределя порциите в държавата". Затова г-н Орешарски не отговори на въпроса "Кой посочи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?" зададен му 7 пъти (?) в ефира на бТВ. Премиер излъчен с мандата на БСП, някогашен член на СДС, бивш министър на БСП... Знаем какво се случи с водещите на онова предаване, видяхме какви процеси протекоха в послушната на властта медиа оттогава досега...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 48. 48 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 445 Неутрално

  когато му кажат на човека... Както му казаха че е пемиер, така чака да му кажат, че не е премиер. Толкова ли е сложно... И всеки се пита... Мен ми е интересно този човечец, ако се върне да преподава с каква увереност ще седи пред студенти, които ще му се надсмиват и ще си разправят вицове за лакейското му поведение при всеки удобен случай...

  www.soundcloud.com/x2805
 49. 49 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Много добър анализ. Споделям напълно изводите за ролята и успехите на протеста. Написах ги преди близо година, когато някои хора смятаха протеста за вреден, купен и манипулиран, а други пък мислеха, че ще успее в кратки срокове и ще доведе незабавно до оставката на комунистическо-олигархското правителство на Шишарски. Нещата стават, макар и не винаги във формата и темповете, които ние си представяме. Гражданските протести рано или късно винаги постигат целите си. Така е било в човешката история, така е и сега, така ще бъде и в бъдеще, което си е един много позитивен факт.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK