България – изгубена в киберсигурността

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1034 Гневно

  "Това, че има политическа воля за превръщането на елекронното управление в приоритет, обаче се опровергава и от доклада на ООН за състоянието на електронните правителства по света "E-Government Survey 2012", озаглавен "Е-правителство за хората", където България е на 60-то място в индекса за развитие на електронното управление. Това класиране е по-лошо отколкото при предишното проучване през 2010 г., когато страната бе на 44-то място. Спад с 16 места за две години. Холандия заема второто място (след Южна Корея), най-вече с наличието на "единен прозорец", осигуряващ комуникация с държавните ведомства при максимален комфорт за клиента. Освен това, в страната е внедрен успешно електронен идентификатор (т.нар. "дигитален паспорт" - DigiD) за граждани и за фирми. А използването на дигиталното правителство всяка година спестява от 300 до 350 млн. евро.

  ОСТАВКА на това правителство от експерти по НИЩОНЕПРАВЕНЕ и голи обещания за в бъдеще!

  Очевидно де нямат никакво намерение да направят електронно правителство и да го защитят заедно с отделните граждани и фирми от кибер престъпниците!

  ОСТАВКА!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":

  Е-правителството означава по-голяма прозрачност, повече демокрация за гражданите, реформи в администрацията - досега не се е намерил премиер, който да го направи (проект за такова има от времето на Сакскобургготски). Един много съществен аспект, обрисуващ прекрасно последните ни места в класациите в ЕС и съответните предпоставки за бизнес (ниски данъци и евтина работна ръка не са достатъчни; иска се и работеща съдебна система тоже).

  Междувременно милиони са източени по проекта. И остават само приказките и рекламите.

 3. 3 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тия доклади като се публикуват в 8 и половина сутринта, трудно се стига до края - още не си се събудил и дран!, милион страници за четене.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":


  [quote#1:"BlueWater"]Очевидно де нямат никакво намерение да направят електронно правителство[/quote]

  Оставам с впечатление, че и да имат намерение, само с намерение работа не се върши. Трябва и можене, и то в големи размери.
  Най-лесно се обещава!

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Моля, погледнете какво значи "кибернетика" и спрете да го използвате като термин за информационна сигурност на български. "Кибер" като представка е използвано десетки пъти в текста, без да добави някакъв смисъл, надграждайки термини като "информационна сигурност" или "сигурност на информацията", "защита на информационните системи", които са пределно ясни на български нямат нужда от чужди заемки.
  Иначе статията е много разхвърляна, скача от тема на тема и на мога да разбера какво звено иска да има, къде да е, с какво точно да се занимава, дали да защитава критичната инфраструктура или да информира обществото за открити пробиви в популярни приложения, да разследва престъпления, да е контрашпионаж? Но ми се струва, че идеално отразява състоянието по темата в България - хаотично, на парче, без някаква визия и стратегия, тук-там някой предлага някакви полумерки, за да постигне лични цели.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "И това ли е начинът, ако искаме
  да работим от реактивно и рестриктивно към проактивно, с фокус върху превенцията?"

  Това на какъв език е написано ?

  Докато говорите на такъв нечовешки език няма да създадете абсолютно нищо.

 7. 7 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#0:"статията"]Това са само няколко факта[/quote]

  Не, това не са факти, това са само няколко лозунга, с които публиката бива плашена да си купува антивирусни програми и да дава пари за "стратегически съветници" по това и онова.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlueWater":
  [quote#1:"BlueWater"]ОСТАВКА на това правителство от експерти по НИЩОНЕПРАВЕНЕ и голи обещания за в бъдеще! [/quote]
  Пак не си чел внимателно. И нищо не си разбрал.
  Както винаги.
  Само крякаш и вдигаш шум.

  [quote#1:"BlueWater"] "E-Government Survey 2012", озаглавен "Е-правителство за хората", където България е на 60-то място в индекса за развитие на електронното управление. Това класиране е по-лошо отколкото при предишното проучване през 2010 г., когато страната бе на 44-то място. [/quote]

  В горното ти казват, че за периода на Боце, Цвъ и другите калинки, докато от БОП преследваха "читанка" и тук са ни сурнали с 16 места надоле.
  Периодът е 2010 - 2012 г.
  Смешник.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#8:"Graf"]Пак не си чел внимателно. И нищо не си разбрал.[/quote]Цитирам от статията:
  "С теорията обаче дотук: доколко тези амбициозни цели се осъществяват, може да се види от факта (взет от интернет страницата на GovCERT.BG), че за цялата 2013г. "предупрежденията за уязвимости и проблеми в сигурността на системите и начини за предотвратяването им" са само 9 на брой. Тук не става дума за обработени сигнали, а за генерирани от GovCERT предупреждения. Наивно би било да се счита, че ниският им брой се дължи на липсата на уязвимости, след като в доклад, публикуван през март 2014г. на фирмата за сигурност Prolexic, специализирана в защитата на ниво мрежови атаки, се опоменава, че в глобален мащаб през 2013 г. се наблюдава 32% повишение на кибератаките спрямо предходната година. Тогава логично възниква въпросът: уязвимостите на националните информационни системи ли са били минимални на брой, или - неоткривайки ги - "
  [quote#8:"Graf"]Пак не си чел внимателно. И нищо не си разбрал.[/quote]

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#9] от "BlueWater":

  Аз статията съм прочел, но ми стана интересно кудкудякането с цитата.
  А времевия период - 2010 - 2012 - на калинките.

  Сега си се втурнал из цялото четиво, но пак не си разбрал къде е сърбежът.
  Не бе, не е това дето го цитираш, а проблемът е в манталитета ви. Да не забравя да припомня, тук му е мястото, че Йовчев е ваш ценен кадър.
  Та дали мястото на още неродената структура е в ДАНС, или както при вас, в периода на класацията дето я забрави, с нея трябва да се мъчат разни от МО, МС или Цвета от ДКСИ?

  ПП
  Подбирай внимателно цитатите. Че се налага да ровиш за други.

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  [quote#1:"BlueWater"]"Това, че има политическа воля за превръщането на елекронното управление в приоритет, обаче се опровергава и от доклада на ООН за състоянието на електронните правителства по света "E-Government Survey 2012", озаглавен "Е-правителство за хората", където България е на 60-то място в индекса за развитие на електронното управление. Това класиране е по-лошо отколкото при предишното проучване през 2010 г., когато страната бе на 44-то място. Спад с 16 места за две години. [/quote]


  Тъй, тъй... как му сипа на Тиквата. Дори сам не разбра, нали?
  Ей затова Боце уволни Първан Русинов. За да няма е-правителство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1034 Весело

  [quote#10:"Graf"]Да не забравя да припомня, тук му е мястото, че Йовчев е ваш ценен кадър.[/quote]Каква чудесна опорна точка. Браво Моника!

  Цитирам:
  "Йовчев е близък до бившия зам.-директор на ДАНС, а преди това ръководител на НСС Иван Драшков. В края на 2008 г. той основава фирмата "Регулус Консулт", чиито управител е именно Драшков. От документите в Търговския регистър става ясно, че дружеството ползва услугите на Корпоративна търговска банка. През август 2009 г. Йовчев прехвърля дяловете си от фирмата на Драшков, а през ноември същата година Драшков продава фирмата на столичният адвокат Иглика Мишева-Брусева, чието име се появи покрай конкурса за приватизация на БДЖ. Тогава адвокат Брусева беше купила тръжни документи. Според информация на "Капитал" тя е представлявала руски инвеститор. През юни 2011 г. фирмата е прехвърлена на столичния одитор Росица Тричкова, а точно след година 2012 г. "Регулус" се влива в друго търговско дружество - "Глобал Консултинг".

  Цитирам:
  "Йовчев напусна президентството в края на миналия месец. Тогава той мотивира решението си с "лични причини" и участие в нов проект, който не може да съвместява с длъжността в президентската администрация. Йовчев не пожела да даде повече подробности, но уточни, че не е свързан с политиката и се очакваше появата му в частния сектор."

  След само един месец ЛЪЖАТА НА йОВЧЕВ ЛЪСНА, защото стана ПОЛИТИК в правителството на БСП и ДПС.

 13. 13 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  "Последиците са катастрофични."

  ---

  Към редакцията: би било хубаво, ако редактирате неграмотните авторчета, които се опитват да списват във вашия вестник. Думата, открай време, е "катастрофални". Не ме убеждава автор и специалист, уж, който се изразява "на български" като в това видео

  http://vbox7.com/show:missjavascript?back_to=%2Fplay%3A37ca000b

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  "Киберсигурността в гражданския смисъл е именно това – да не се допуснат сериозни сривове и тежки последици за гражданите." (?!?)

  Сериозно, какво ли се е опитвал да каже авторът тук?

 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  Явно неграмотността се е простряла не само върху българския, но и върху английския език:

  "both net - това е мрежата от софтуерни приложения и кодове, които работят в автономен режим и имат за цел кражба на лични данни"

  вероятно botnet - пише се слято, защото both nets e нещо по-скоро като "и двете мрежи"

 16. 16 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  Май България е изгубена в неграмотността на български, на английски, че и в областта на киберсигурността, а може би като за начало в ИТ-то, защото да напишеш both net вместо botnet трябва да си напълно ненаясно с това какво е бот и съответно бот мрежа.

 17. 17 Профил на bette
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#3] от "graham":

  Доклад? Ам'че това е някаква шега? Не в 8, а в 5 след запиване ако те събудят да го четеш трябва да го разбереш, ако си нещо като специалист бегинър левъл, за адвансд и профишънси не знам какво да кажа.

 19. 19 Профил на bette
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на bette
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на джереме
  джереме
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#3:"graham"]Тия доклади като се публикуват в 8 и половина сутринта, трудно се стига до края - още не си се събудил и дран!, милион страници за четене. [/quote]

  Същото е положението и в 4 след обед...

 22. 22 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 600 Неутрално

  "Също - ДАНС ли ще гарантира за сигурността на интернет данните?"

  Гарантира, гарантира .. колко да гарантира... като ДВА пъти им хакваха сайтчето

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 23. 23 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 542 Неутрално

  В България демографският срив е факт,IT специалситите предпочитат работа в САЩ,пред същата в страната.
  Напразно изхарчените пари за избори неуспяха да разрешат на младите българи да гласуват от домашните си компютри,като в повечето европейски страни.
  Това,че по традиция изборният ден в България е винаги в неделя-традициите не са това което бяха...,а за традиции в гласуването е негативно да се говори и пише.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK