Писмо до протеста

Една година #ДАНСwithme

© Юлия Лазарова

Една година #ДАНСwithmeТекстът е от портала "Култура"


Чувствам се длъжен да напиша тези редове, защото годишнината от протеста на 14 юни пак ни събра на площада, но в еуфорията от развръзката не успяхме да разменим дори няколко думи. А и нямаше как: на улицата отново излязоха хиляди хора, при това много различни – "сияйни", но не непременно "великолепни" (задължително "красиви" и "интелигентни"), както ни обласкават противниците ни; хиляди гласове, които имат мнение и сигурно имат какво да кажат, но го спестяват, за да не разводнят политическото си присъствие на "агората" с политиканска какофония.


За което съм лично признателен на тези "3000" (изброени от полицията), чиито имена едва ли някога ще науча, макар че с радост бих стиснал всяка една ръка поотделно. Към тях, към всички нас са насочени тези размисли. Пред очите ми, върна ли лентата назад, изникват толкова много лица и жестове, толкова разговори в дъжд, студ и пек. Година по-късно, край фонтана на площада, носещ името на нашата "Независимост", видях много проходили и пораснали деца, които преди време бяха носени от родителите си.
За това време порасна българското гражданско общество.
Проблемът е, че държавата ни деградира
.


Затова първо питахме и продължаваме да питаме "кой?" Не сме се отказали и нямаме ни най-малко намерение да се откажем, въпреки невнятното мучене, което продължава да се разнася от политическите централи или от надянатата върху изпълнителната власт "маска Орешарски".


Въпросът "кой?" е основополагащ въпрос. В него е разковничето на още по-фундаменталния въпрос "кой кой е?" в българската политика.


Затова всички хора, които питаха "кой?", продължават да питат. И те питат не само Делян Пеевски и не само "за" Делян Пеевски. Не възвеличаваме Пеевски, той е само безобразното лице на корпоративното загнояване на българската политика, затова след неговото назначаване в ДАНС на паметния 14 юни циреят се спука. Ала не от само себе си, а с помощта на протеста – това е историческата истина. Десетките хиляди граждани, излезли на "агората", промениха статуквото, а не задкулисните играчи, които още не могат да се споразумеят "кога" да подадат оставката на Орешарски от негово име.


Протестиращите парализираха задкулисието, откъдето, покрай паниката, бликна и цялата тази взаимна и корпоративна омраза. И ето как онези, дето се канеха час по-скоро да се разправят с протестиращите, днес взаимно се "поръчват" и наддават за главите си. И се надцакват с "разкритията" си: как Пеевски, според Цветан Василев, се мислел за "властелина на държавата", и как Цветан Василев, според Пеевски, имал апетити да става премиер. Ето срещу това отвратително задкулисие гражданите протестираха.


А какво да кажем за "фасадата" на кабинета, за "клетия Орешарски", дето опра пешкира? Само си представете неговата "маска" след шест месеца, когато НСО свали охраната му, бранеща го с кевларено одеалце. Не ме разбирайте превратно, не му желая нищо лошо: питам се само


как ще тръгне из софийските улици, как ли ще гледа хората в очите


как ли ще понесе горчивите думи, които ще му изговорят в лицето…


Важен урок за българските политици, откакто е налице гражданското морално безпокойство, защото обществото беше изпаднало в летаргия.


Но то се пробуди. Събудиха се и най-младите, дето довчера смятаха, че политиката е толкова мръсна работа, че не си струва да се занимават с нея, защото видяха какво може да им дойде до главите. Нищо, че сетне ги клеймяха като "хунвейбини", дето само "рипат, окупират и вувузелят".


И в това е истинската голяма победа на протеста, която най-много изнервяше противниците му и навярно все още смущава съня им.


Защото протестът не е метеж:


той бе в правото си да накаже властта и в този смисъл наистина "катурна" правителството "Орешарски", но не е и помислял да "качва" правителства, още пък по-малко да "връчва" властта в ръцете на Бойко Борисов, на "реформаторите" или на когото и да било другиго.


Ако някой още не е разбрал, съставът на бъдещето българско правителство ще се реши на вот в началото на есента. Такива са правилата на демокрацията. А после ще видим.


И, второ, протестът не прерасна в политическа партия


Настоявам особено на това, защото то е много важно с оглед на доверието, което трябва да цари в гражданското общество. Хора или групи от протеста могат и са в пълното си право да участват на предстоящите избори, както повелява съвестта им. Но в лично качество.


"Юнският протест" не повтори грешката на "февруарци", които се явиха на изборите и резултатите им бяха плачевни. Тоест съвсем обясними – едно е да действаш като гражданин, друго – като политическа сила. Едно е да протестираш, друго е да искаш да влезеш във властта. Гласоподавателите могат да се солидаризират с протеста ти, но изобщо не е сигурно (с оглед на друга преценка), че искат да те видят в следващото Народно събрание. Затова там няма да има "партия на протестиращите", "партия на студентите и преподавателите" и тем подобни партии на българските жени или мъже. Съществуват достатъчно политически формации, които ако вземат властта, трябва да управляват под контрола на пробудилото се гражданско общество.


Това е вторият голям урок за българската демокрация, който би трябвало да се запечата в съзнанието на всички участници в движението за свобода. В противен случай "свободата отново ще бъде бежанка от лагера на победителите", според сполучливия израз на Симон Вейл.


И най-накрая, не мога да не поздравя протестиращите, че те


с достойнство понесоха изпитанието и не се побояха от кофите с лепкава пропагандна кал,
с които ги обливаха платени поддръжници на властта


Какви ли само не бяха изкарвани те, "протестърите"? "Слуги на Бойко и на Сорос", "платени черносотници" и "маниакални егоцентрици", лишени най-главното "от добър вкус" ("кой" ли ни го казва?). И още: "рушители на държавата" и "аморални типове", които след шествията по "Цариградско шосе", безчинстват из "Борисовата градина". И още: "охолни плутократи", разхождащи децата и домашните си любимци, открито въстанали срещу "бедняците", чиито интереси се отстоявали единствено и само от най-социалното правителство на "най-орешарския премиер" на най-корпоративното задкулисие, което по признанието на "новия политик" Бареков ронело сълзи за всички "унизени и оскърбени". Сюжетът е прелюбопитен: някой нов Достоевски току-виж пренаписал в тази светлина "Престъпление и наказание".


Годината на протеста в най-новата ни история наистина промени много неща, но най-важното е, че ги постави на местата им. Тя събра в едно "хората с добра воля" и скара до смърт някои от "най-лошите". Свалиха се немалко маски. Много хора проявиха най-доброто в себе си, други морално паднаха и то неподозирано ниско. В историята има място за всички – и за хората, които водени от идеите за свобода и справедливост вървяха дни наред под палещите лъчи на слънцето или по заледените жълти павета, както и за продажните съвести на хора, които вопиеха, че щели да стрелят "като Селинджър с пушка" по "хунвейбините" или пък от национален ефир зовяха полицията да смачка студентите.


Историята е памет: нищо не е забравено и никой не е забравен


Затова, връщайки се към хората, които виждах по площадите цяла година, искам да им кажа само едно: вие успяхте, защото взехте съдбата си в свои ръце. И оттук насетне не бива да ви стряска нищо. Безвремието свърши. А заедно с него и унизителното чувство за безпомощност и безсилие.


Вече е ясно, че излизайки на "агората", гражданите могат да отменят една чудовищна несправедливост или да променят съдбините на страната си.


В едно свое есе Чеслав Милош настоява, че "в исторически моменти, когато нищо не зависи от човека, всъщност всичко зависи от човека".


И тази истина особено ясно се разкрива днес. Година след историческите български протести.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Весело

  И все пак КОЙ?
  КОЙ финасира великолепната Протестна мрежа?
  И ЗАЩО?!
  !

 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Весело

  "защото взехте съдбата си в свои ръце" аман от клишета, калинките не разбрахте ли, че няма да ви вземат пак, вземайте съдбата си в свои ръце щото обезщетенията свършват, а калинка без пари не може!

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#1] от "AzDebil":

  НиКой. Знам, че съдейки по себе си, за мнозина е невъзможно да проумеят, че за някои хора идеите са по-мотивиращи от парите, но все пак отговарям.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Весело

  До коментар [#3] от "etty1":

  Шегуваш се. Идеите и парите вървят заедно и неразделно. Особено в такива процеси като завладяване, канализиране и контрол на един хубав спонтанен протест. Какъвто беше в началото.

 5. 5 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#3] от "etty1":

  Все пак основната идея на капитализма са парите, и то тяхното количество, не стигаме ме ли до омагьосан кръг!?

 6. 6 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#1:"AzDebil"]

  И все пак КОЙ?
  КОЙ финасира великолепната Протестна мрежа?
  И ЗАЩО?! [/quote]


  Същият, който плаща на Джеймс Пардю и го доведе на среща със окупаторите. ЧИЧО САМ.
  Някой да се съмнява. Който се съмнява, да пита мисис "Фък ЕЮ".

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Една идея по-приповдигнато спрямо моя вкус, но по същество е вярно.
  И според мен има още един много важен елемент - оттук натам, независимо кой ще идва и кой ще си отива, няма начин да не отчита и взема предвид, че е на два жълти картона и трябва да внимава с грубите и големи грешки.
  Големия проблем е как да предизвикаме и направим нещо подобно в сферата на правосъдието и безкрайно независимата и безотговорна прокуратура, за да разберат и те, че не могат да се крият зад буквата, а не смисъла на тяхната независимост и трябва да работят в полза на обществената справедливост.
  Единствения според мен възможен начин е кратки мандати и да ги избираме мажоритарно - може и да се позамислят.

 8. 8 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#1:"AzDebil"]И все пак КОЙ?
  КОЙ финасира великолепната Протестна мрежа?
  И ЗАЩО?! [/quote]

  До коментар [#1] от "AzDebil":

  Разбира се че БСП ги финансира, за да могат да изкарат и "контра протеста". С основната мисъл да отвлекат вниманието на народа и да продължат да си КРАДАТ.

  Звучи ли ти правдоподобно?

  Пък аз съм взел да питам един комунист дето само върху "опорни точки" стъпва.
  Големи сте аматьори от Позитания#15.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма какво да се заблуждаваме. Отговорът на "Кой" , е "Същият" - тъкмо Делянчо е дал нареждането на Станишев и Местан да бъде назначен за шеф на ДАНС.

 10. 10 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Идеите и парите вървят заедно само в трудовете на яростния материалист Маркс. Неговата истина за него си е правилна, но все пак "Първо бе Словото" а не Мамона. За някои "Словото" е всичко. За някои пък - Мамона и затова не разделят идеите от парите.

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Да, парите ме изкараха да протестирам, точно така.
  Парите, които окрадоха комунистите от дядовците ни, от родителите ни, от цялата ограбена България.
  Да, парите ме изкараха да протестирам - парите, които заработваме, но ни ги прибират.
  Да, парите ме изкараха да протестирам - парите, които така и не стигнаха до нас, заработилите ги.
  Спортна зала Дряново - може би още я има като красива картинка на сайта на града. Проектът е изработен прилежно и надлежно е предаден. Парите за него са отпуснати по някакви Еврофондове. Проектантът не вижда и лев от тях.
  Тези и много други такива пари ме изкараха да протестирам.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#1] от "AzDebil":

  Кагато разбереш, че гражданите обикновено протестират по убеждение, ще ти отговоря

 13. 13 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Какво писмо какви пет лева.Кучетата си лаят,керванът си върви.Всяко чудо за три дни.И един милион писма да има ефекта е нулев.Тоягата оправя много неща,ама откъде акъл и смелост,по добре да избягаме и да плюем по медиите колко лош е живота тук.

 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Добре , г-н Николов ..))

  Само лафа - МУЧЕНЕ ..мууууу , на червените
  е МОЙ - и ми го взимаш :))))

  BIG AL
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#1] от "AzDebil":

  На дебилни въпроси не отговарям. Червен трол, що си мислиш че ти минават номерата?

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на kalcho
  kalcho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледам...пак са налазили чичковите червенотиквеничковчета...нищо дерзайте, по-тъпи няма накъде да станете

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Когато премахнем паметникът на насилствено наложената власт от Княжеската градина в София, от Бунарджика в Пловдив, от центъра на Бургас и т.н., тогава България ще е нормална страна, управлявана от адекватно представено гражданско общество в управлението си.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Г-н Николов нещо се е объркАл. Гражданите никога - подчертавам никога - няма да превъзпитат партиите, освен ако не излъчат свои представители във властта или в съществуващите формации не попаднат по някаква случайност национално отговорни люде на ръководни постове. Няма държава по света, където това да е станало по волята на суверена, единствено се правят отвреме-навреме някои корекции под граждански натиск. По-дълбоки промени и то пак в известна степен се случват при революции.

  Все пак, адмирации на всички протестиращи за волята, позицията и упорството в отстояването на принципите тази страна да се ръководи по прозрачен начин и да имаме нормална среда за развитие.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  Трябва и по малките градове д се събудят, където местни дерибеи управляват от години!

  klimentm
 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#8] от "Чарли от Позитания#15?":

  Това "15" явно ви стресира прекалено. Вместо да ходиш за отговори при комунистите, вземи се в ръце.
  Аз питам КОЙ инансира Протестна мрежа, а не кой финансира протестиращите. Една мъничко недоловима разлика за някои. Сигурно са комунисти и вдяват.
  КОЕ му е срамното на ПРОЗРАЧНОСТТА?
  Протестна мрежа не би трябвало да има интерес от скриването. Така както за партиите искаме прозрачност на финансирането, така трябва да има и прозрачност при финансирането на гражданските организаци. В политическите процеси паричните потоци ТРЯБВА да са ПРОЗРАЧНИ. Да е ясно КОЙ зад КОГО стои и КАКВО ЦЕЛИ!
  Още повече ако парите идват от спонсори зад пределите на държавата. Полезно е чуждестранни спонсори да увеличават нашия БВП. Но ПРОЗРАЧНО.
  Може да се помисли и за ДАНЪК върху чуждестранните спонсорирания. Все пак това не е търговска инвестиция, а политическа. Прозрачност на всяка цена. За цялата мрежа от организации и лица, спонсорирани от тях. Това не е срамно.
  Не е и страшно. Просто цялата информация на масата.
  Дори е полезно за самите НПО-та!
  !

 24. 24 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не мисля, че държавата деградира. Държавата винаги е била апетитна трапеза за лакомници, просто сега сервитьорите се разприказваха повече от обикновено. Хората пътуват повече, живеят в чужбина, информирани са, европейските ценности и влияние не допускат толериране на това, което у нас винаги е било нормално - някой да краде или върти някакви съмнителни сделки. Държавата е същата, но има хора, които отказват да търпят това. И стават все повече, но все още са по-малко от тези, които наричат лош <мат'рял>.

 25. 25 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#1:"AzDebil"]КОЙ финасира великолепната Протестна мрежа?[/quote]

  А на теб #КОЙ ти плати 20 стотинки да оставиш първия спамърски коментар, а? "Позитано 20"... пардон, 15?

  Хубаво е, че "Правителството на Орешарски" си отива... бавно и безславно. Заедно с него ще си отиде и контра-протестът и контра-коментарите...

 26. 26 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Bluesky":

  +++++++++++++++++

 27. 27 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "capricorn2014":
  "Все пак основната идея на капитализма са парите"
  -----------------
  Само едно бившо ченге от ДС може толкова вулгарно да схваща капитализма...
  Едно безплатно изречение - урок от мен:
  Капитализмът е в идеята за СВОБОДНОТО движение на парите, а не в самите пари! Оставям те да осмисляш това изречение...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#6] от "pe6kata":

  Гнусни сте!Защо не дойдохте да видите кой е на площада и защо?

 29. 29 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поздрави на протестиращите, макар отдалеч. Предния път щерката ме заместваше, сега сина.

  chavo64
 30. 30 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 463 Гневно

  Кой?Питайте Тиквата КОЙ МУ Е ВНУШИЛ ,ЧЕ НСО ТРЯБВА ДА ПАЗИ ДРЪНДАРСКИЯ БОКЛУК!МОЯТ ОТГОВОР Е ДС!

 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#23:"AzDebil"]Може да се помисли и за ДАНЪК върху чуждестранните спонсорирания.[/quote]

  ... идете да се интересувате от фондациите на придворните дами

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#24:"Bluesky"]Държавата е същата, но има хора, които отказват да търпят това.[/quote]

  ... изобщо не е същото... Лапачите бяха в пъти по-скромни, работещите бяха в пъти повече, а мнговците бяха и малко и скромни...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#27:"Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!"]СВОБОДНОТО движение на парите[/quote]
  това ми харесва, така е, едно време, само в дюшека, а сега може да са в банка, може в злато, може и в нещо младо да се инвестира, абе въобще хубаво нещо е капитализма!

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Протестна мрежа се превръща в незаобиколим фактор на гражданското общество в България. Това е извънредно положителна тенденция. А на наемните писачи, за които всяка гражданска инициатива задължително се "разкешва" (според кръчмарския жаргон на техния идол, неграмотния лъжеикономист Румен Гечев), мога да кажа: занапред ще ви става все по-тясно около врата, другарчета. Протестна мрежа постига целите си: правителството падна, Южен поток няма да има, България остава твърдо в ЕС и НАТО, не бих желал да съм на мястото на ония, дето дължат "едни пари" на "братушките"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Статията е малко бла-бла

 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Въпросът "кой?" е основополагащ въпрос."

  -Не ми го натрапвай.Особено когато не се задава към точния ответник.
  "Защо"е много по-основополагащ.
  "Докога"?

 37. 37 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "протест"! -протеста се отхвърля, не се приема-
  =гняв от измама! лицемерие! лъжливо поведение! безразличие!високомерие!затворени, заключени врати! двуличие....=
  - това не е протест, това е вече нещо ДРУГО.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#35:"pipon"]Статията е малко бла-бла[/quote]
  Даже много бла-бла,но за Дневник става.

 40. 40 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#28:"hodounski"]Гнусни сте!Защо не дойдохте да видите кой е на площада и защо? [/quote]

  Няма значение кой е на Софийския площад.
  Всички "протестърски" организации се финансират от САЩ.
  Ето какво е получено от "Америка за България"
  Саша Безуханова - 578 000 лв.
  Институт за правни инициативи - 697 600 лв
  Институт за пазарна икономика - 1 000 000 лв
  "Риск монитор" на Стефан Попов - 150 000 лв
  Антоанета Цонева - 194 000 лв
  Огнян Минчев - 195 225 лв

  От "Тръст за гражданско общество" (САЩ) пак същите получават:
  Саша Безуханова - 300 000 лв
  Асен Генов - 120 000 лв
  Иван Кръстев и Йонко Грозев - 137 000 долара
  И така нататък. Това е.
  http://www.mignews.info/koj-finansira-ba-lgarskite-protesta-ri/
  От

 41. 41 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Разстроено

  "А какво да кажем за "фасадата" на кабинета, за "клетия Орешарски", дето опра пешкира? Само си представете неговата "маска" след шест месеца, когато НСО свали охраната му, бранеща го с кевларено одеалце."-
  Клети ми Тони,клети ми Николов! Погрижи се за достойнството си!Няма кой да го направи вместо теб.

 42. 42 Профил на overlook
  overlook
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Протестиращите са такива каквото е населението по тези земи. Самомовлюбени,самодостатъчни,страхливи,лакоми,завистливи и отмъстителни. I am sorry to say!

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Любопитно

  Кой предложи Пеевски?

  Хайде покажете поне малко достойнство дугарчета.

  Кой предложи Пеевски?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на Проф. д-р Марин Паунов
  Проф. д-р Марин Паунов
  Рейтинг: 426 Неутрално  Джурасик парк и протестите

  Българското социално-политическо израстване има нещо общо с еволюцията в света на растенията и животните. Бавно, мъчително, с лутания, грешки и разочарования, но все пак някак напред и нагоре. А пък и със странни и временни „продукти“, появили се на сцената, за да запълнят някоя ниша – временни, но понякога страшни, понякога – смешни, понякога озадачаващо абсурдни. Като птицечовката Бареков; тасма…нийския дявол Сидеров; октоподът ДПС, плътно следван от облак скаридки с имена като бай Хасан и леля Фатме; неизтребимите хлебарки БСП, водени от хиени, койоти, плъхове и змии; носорогът Бойко; сурикатите от Реформаторския блок и стада от мадагаскарски хамелеони.

  След 1878 народът ни се връща на европейската сцена със зародишни и мъгляви разбирания за държавност, общество и политика. Следват 1908 със Съединението, войните и катастрофите от 1912-1918, които само задълбочават мъглявостта. Що-годе нормалното ни развитие през 20-те и 30-те години на миналия век е брутално прекъснато от Втората война, след което следват 45 години социализъм. А оттогава – 25 години „преход“. Кога да се избистрят мъглявините, кога да помъдреят политици и избиратели, кога да съзреят нормални институции и обществени отношения? Кога да покълне цъфне и върже усещането и разбирането за държавничество, още повече че почвата на самия ни национален характер е камениста, а нивата на ценностите ни – крива и трънясала?

  Цялата ни най-нова политическа история наистина прилича на бавна, изключително мъчителна и несигурна еволюция, пълна с абсурди, проби-грешки и задънени улици. Има и доста опити да се наложат „еволюционни решения“ наготово, внесени отвън, от старите и зрели демокрации, но това е все едно да внесат англичаните зайци за ловни забавления в екосистемите на Нова Зеландия. Там, между другото, еволюцията дотогава е текла по свои, ендемично-уникални пътища. Не е имало бозайници. Много птици са без крила. Няма широколистни дървета, т.е. няма падащи листа наесен, които да хранят микроорганизмите в реките, които на свой ред да хранят ракообразните, които на свой ред да отхранват риби, т.е. реките са безрибни. Английските зайци се размножили и загризали корите на дърветата, а те – понеже нищо никога не ги е гризало – не се възстановявали, а умирали. Англичаните хладнокръвно и арогантно внесли лисици, опосуми и прочее порове да ядат зайци, обаче се оказало, че те предпочитали не да тичат като луди след дългоухите, а да ядат трътлестите и бавни безкрили птици. И дори някои видове, научени да бъдат миролюбиво-вегетариански в Стария свят, там се настървили на месо.

  По същия начин ние импортираме политически модели в собствената си ценностна и културална среда, налагаме чужди схеми върху една ендемично-уникална ценностна и, а оттук – и политическа и социална – действителност. Ето как по-точно.

  Демокрацията не е перфектна система за социално управление. Това е ясно, откакто е създадена. И пак оттогава обществата търсят начини за неутрализиране на присъщите й недостатъци и създават системи за контрол на властите както помежду им, така и от страна на гражданството. Има някои всепризнати и всеобщо прилагани принципи в това отношение, но има и достатъчно шарена палитра от национални и регионални различия. Има варианти на еднокамарни и двукамарни парламенти, на различни монархии и типове републики, на разнообразни избирателни системи и институционално държавно строителство. Това е така, защото различните национални култури всъщност са различни „очила“, с които се гледа на света, различни житейски философии, различни интерпретации, влагани смисли в случващото се, различни оценки на това, кое е допустимо, приемливо и „естествено“ и кое – не, различни комбинации от ценности и ценностни приоритети. Никъде няма кристално чиста политика, никъде няма общество с изкоренена докрай корупция; в познатата ни вселена законът не се прилага идеално справедливо. Но навсякъде обществата търсят и постигат някакви относително приемливи нива на тези демократични болести; навсякъде се формира някакъв „обществен договор“ и някакви политически поведения и говорене, някакви степени и форми на официално лицемерие, успокояващи масите и осигуряващи условия за обществено-икономическо възпроизводство.

  Ние сме странни, стърчащи, на европейски фон с няколко най-важни особености. Обичаме да наричаме държавата си „Абсурдистан“ и имаме лавина от очевидни основания за това. Повечето от нас биха изреждали дълго и убедително, а общият списък би се получил потискащ и отблъскващ. Достатъчно е тук да подхвърлим само ключови думи, за да започнат да изпълзяват примери. Политика, партии (БСП, ДПС), избори (купуване и контролиране), държавни институции и назначения, здравеопазване, образование, правосъдие, полиция, прокуратура, парламент, медии, енергетика….
  Защо, обаче, всичко това е такова, каквото е? Някой ще каже „Ченгеджийска държава“, но защо Чехия не е ченгеджийска? Някой ще се вторачи в БСП/БКП като един от основните корени на злото в България, и това ще бъде така, но защо в Полша нямат тяхно БСП? Тези от БКП/БСП ще подиграват Бойко, но защо Германия (а дори Гърция и Италия) няма Бойко? На човек му секва дъхът от ходещата абсурдност на фигури като Доган, Бареков, Сидеров, но тях защо ги има?

  Под всички непосредствени причини за собствената ни куца съдба през последните десетилетия има една по-дълбока причинност. Политиците ни са особено нагли, крадливи и лъжливи, защото е възможно да бъдат такива. Правосъдието, полицията, здравеопазването, образованието са такива, каквито са, защото е необходимо да бъдат такива, предизвикани, са, причинени са; те са инструмент, а не причина за състоянието на обществото, държавата, отношенията, икономиката ни. Първопричината на всичко сме самите ние. Има и съдба, има и късмет, има и шанс, но по-голямата част от детерминантите на нашето съвремие са заложени в самите нас. Във всеки от нас и във всички нас заедно, в националната ни култура, в начините по които мисли, в нещата, които приемаме и отхвърляме, в преценките и поведенческите ни избори, в нивата ни на мислене и морал. Всеки от нас носи Сидеров, Доган, Станишев, Бойко, Кунева, Кольо Колев и т.н. в различни пропорции. И в крайна сметка начинът, по който живеем, е продукт на нас самите. Задкулисието, безпределната наглост, алчната грубост, че – ако щете – и начинът по който караме по шосетата и паркираме по улиците – за всичко това сме отговорни именно ние.

  Българският ни свят – колкото и възмутителен и абсурден и разрушителен да ни изглежда – е толкова естествен и предвидим резултат на това, което демонстрираме като национална култура! Не ви харесва? И на мен. Предпочитате някой друг или нещо друго да са ни виновни? Няма полза от такова залъгване, защото докато си припяваме плиткоумно приятни за ухото ни мантри за собствената си изключителност и минало величие, затъваме все повече в едно обидно, недостойно, безперспективно, а все повече – и просто непоносимо битие.

  Основният ни културален проблем е в завистливия ни индивидуализъм, в неспособността ни да озаптим нарцисизма и алчността на егото си, за да допринесем за едно общополезно „ние“, в поединичното ни спасяване при кризисни ситуации, когато не се изправяме заедно срещу злото или грозното, а като мишки се крием зад дуварите на индивидуалното си добруване и се адаптираме към всичко и всеки. Това изглежда отвън като „прословутото търпение на българския народ“, но не е точно търпение. Изглежда мъдрост, но в края на деня се оказва, че не е точно това и че в стремежа си да сме печеливши всеки за себе си, всички сме губещи. А иначе сме умни, интелигентни и в т.нар. когнитивен, и в „уличния“ смисъл на думата. Което в случая е по-скоро недостатък, отколкото предимство. Същият този рефлекс за поединично спасяване позволява над главите ни да се вихрят какви ли не недоразумения, оказали се политически и социален елит. Позволява да ни се подиграват в очите. Позволява държавата да крета по ръба или да се срива като в момента, да сме най-болната, рано умираща, бедна и нещастна нация в Европа, да се давим в чалга и простотия. Същият този рефлекс е толкова заслепяващ и силен, че не ни позволява да видим как поотделното ни добруване ще бъде силно ограничено, ако не направим нещо за общото, за „нас“ и за „ние“.

  Анализи, псевдоанализи, съображения, антиконспиративни контрадезинформации по повод на годишнината - колкото щете. Но най-същественото според мен е, че протестите през последната година са мъничък лъч надежда. В основата им някъде има едно крехко стъбълце на различността, на промяната, на нормалността. Те са качествено нов феномен по отношение на духа на нацията. И няма на какво друго да се надяваме и в какво друго да вярваме, освен в енергията, която е предизвикала тези протести и в благоразположението на Бог към тази общо взето безбожна нация. Иначе ни е спукана работата.

  Така е тук. А в Англия лисиците гонят зайци, птиците летят и в реките плуват риби.


 45. 45 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "И, второ, протестът не прерасна в политическа партия"
  - или обществена неграмотност
  - или стремеж към морален монопол

 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Весело

  "Безвремието свърши."

  Ха-ха-ха-ха-ха!

 47. 47 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  E dobre de ot USA se finansirat vsichki protesti,ma sreshtu kogo sa teia protesti bre,sreshtu tezi koito kadeto i da stapiat sled tiah i potop,sreshtu kradcite,idete poziveite v USA i ste si promenite idiotskia komunisticheski mirogled,USA ha haaa ma ste se radvate vie sashtite deto pliuete da vi zarobi USA,badete sigurni che e taka.Viarvaite, v USA horata ziveiat tai kakto vie chervenite kartunkovci ne mozete i da si predstavite.No mai i ne zasluzavate ,pone ne spiraite teia deto iskat normalen zivot.

 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#44] от "Проф. д-р Марин Паунов": Интересно и вярно четиво сте постнали. Дали мързеливите форумци ще го прочетат е друг въпрос. Реформаторският блок е отговора на въпросите, които поставяте. Включете се.

  Navigare Necesse Est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK