Кой печели и кой губи "втората Студена война"…? Чакайте малко, няма такъв свят…!

Паметникът на съветската армия, преобразен след акцията "В крак с времето", 2011 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Паметникът на съветската армия, преобразен след акцията "В крак с времето", 2011 г.Анализът е от личния сайт на политолога Огнян Минчев. "Дневник" го публикува с разрешението на автора. Акцентите са на редакцията.


Западът губел "Втората Студена война" – геополитически анализ… Иска им се, много им се иска да има такъв свят, в който Западът губи, а любимата им Кремълска сатрапия печели – заедно с БРИКС, заедно с Венецуала, заедно с Ахмадинеджад, който между впрочем вече го няма. Иска им се, но такъв свят, в който "Западът губи втората Студена война", не съществува. Съществува реалният свят, в който се случват прости, нормални и в определен смисъл закономерни неща. Като например…


На 14 юли 1789 г. бе разрушена Бастилията. Рухването на този затвор ознаменува една нова епоха в световната история – епохата на модерните нации. "На оръжие, граждани", зове Марсилезата, под чиито звуци се създаваше общността на тези, които носят лична отговорност за бъдещето на своята страна – гражданите. През следващите 200 години свободните граждани създаваха своите свободни нации в Европа и навсякъде по света. Националното чувство и националната отговорност бяха подложени и на чудовищни злоупотреби – като тази на нацизма, които трябваше да създадат имунитет на националните общества и постепенно да ги отворят към интеграция в един по-широк и с повече възможности за свобода свят.
През 50-те – 70-те години на 20 век националната модернизация навлезе и в пространствата на бившия колониален – "трети свят" – където пътят й е много по-трънлив отколкото в Европа, но никой не е напуснал този път – засега! Има само едно пространство в целия свят в края на 80-те години на 20 век, което е все още напълно подвластно на крепостничеството и феодализма – пространството на Съветския съюз, подчинил на своята имперска власт и нациите на Централна и Източна Европа.


Руската империя е сред най-дълго съпротивляващите се
на националната модернизация мракобесни сили


През 1861 г. царят освобождава от крепостничество селяните, но те не получават шанса да осъзнаят благото на свободата. Броени десетилетия по-късно Руската империя е преформатирана като тоталитарна утопия, в която свободата е дори по-оскъдна от най-бруталните практики на предшестващото я самодържавие. Когато през 1991 г. Съветската империя рухна, народите, които я населяват, получават за първи път шанс за самоопределение. Те се възползват от него в различна степен.


Прибалтийските републики бързо изградиха динамични европейски национални общества и държави, присъединиха се към общността на цивилизованите народи. Южен Кавказ проля много кръв в усилията за национална еманципация на грузинци, арменци и азери, но създадените национални държави продължават да бъдат крехки и уязвими под бруталните опити за дестабилизация и грабеж на бившата имперска метрополия. Украйна премина през поредица от кризисни вълни на самоутвърждаване – от "покрайнина" на Русия, от остатъчна Украинска ССР, към интегрирана и отстояваща свободата си нация в съпротивата срещу великодържавната агресия през последните месеци. Централна Азия зае привичната за нея държавно-политическа форма на съвкупност от полуфеодални емирати, оглавени от локални – вече национални, "бащи на народите". Този процес е в движение – той не е приключил. Мощни олигархични елити и кагебистки мафии неумолимо давят усилията за национално държавно изграждане, поддържат режими на паянтови институционални конструкции на публичен живот. Стопанският и политическият живот са синкретизирани в бруталния грабеж на постсъветската олигархия над еманципиращите се народи в постсъветското пространство.


Това е война на живот и смърт,
която постимперските елити са осъдени да загубят


и в която младите национални сили на модернизацията и гражданската свобода укрепват във всяка поредна битка – спечелена подобно на Розовата и Оранжевата революция или загубена като агресията на Кремъл срещу нова Грузия или възцаряването на кремълския наместник Янукович в Киев.


Постимперските елити не мислят за капитулация – тяхна е една седма част от световната суша. Техни са нефтените и газови полета на Сибир, където цялата Менделеева таблица присъства в несметни количества. Тяхна е съхранената конструкция на най-ефективната потисническа система в съвременния свят – КГБ, съчетаваща глобалния шпионаж с най-хитроумните схеми на дестабилизация, унижение и инсцениране на междуобщностни конфликти в човешката история. Постимперското самодържавие оцеля през 90-те години, в които руската демокрация имаше своите – макар и хаотични – шансове за успех. Имперското черносотничество тлееше в многотомните мечтания за Евразийска цивилизация на Александър Дугин, чийто съвет към последователите му е буквално следният: "Най-висш дълг на истинския евразиец е, когато се събуди сутрин – първо да се изплюе на Запад, да захрачи Запада…"


Възкачването на Путин
събуди плахите надежди на имперската ретроградност


но трябваше да мине десетилетие, за да може незабележимият офицер от Дрезден да се превърне в икона на възраждащото се имперско самодържавие. Апетитът идваше с яденето. След подчиняването на Русия на новата Кремълска диктатура дойде ред на Грузия, а днес на Украйна. България никога не е била извън сметките и плановете на олигархичните великодържавници. Засега те се задоволяват с бруталното корумпиране на българския посткомунистически елит и безмилостно източване на българското национално богатство с рекета на газови доставки, бензинов монопол и свръхкорупционни проекти като "Белене" и "Южен поток". Възраждането на самодържавната имперска арогантност е впечатляваща и създава илюзии за геополитическо възраждане на "тюрмата на народите" с център Москва. Истината е по-различна.


Днес Кремъл председателства над една страна
с драматични дефицити на икономика, технология, демография и инфраструктура


Кога за последен път сте си купили нещо руско? Не говоря за пушената риба от "Берьозка"-та, нито за бензина, който сипвате в колата си… Да, вече погледнахте към античния ВЕФ в ъгъла, сетихте се и за телевизора "Електрон" от 1973-та в мазето… Толкова. Продължителност на живота – като в Африка… Демографска структура – като българската, при все че няма толкова голяма емиграция… Пътища… няма пътища – не само в Сибир, но и в европейска Русия. Елитарната наука и култура са все на това високо ниво, на което съществуват от времената на Гогол и Вернадски, но със стопанското и гражданското развитие те нямат съществени допирни точки. Растящите жизнени стандарти от първото десетилетие на века са пряка функция на растящите цени на нефт и газ, осигурявани в частност с брутален рекет над бивша "тяхна" източна Европа. Извадете нефта и газа от брутния вътрешен продукт на кремълския "геополитически колос"… И какво получихте?


Българските пропагандни петоколонници
много обичат да фантазират на тема "геополитическо могъщество на Русия"


Още крачка и… Америка се маха от Европа, а Кремълската нагайка изящно чертае една нова Европа от Лисабон до Владивосток. Тези съвременни коминтерновци вече сънуват една евразийска България, начело на която са… те самите, разбира се, наследниците на комунистическите компрадори от втората половина на 20 век. Зелените човечета яростно пълзят по Крим и Славянск, а българските колоради възторжено сънуват поражението на Америка и възцаряването начело на света на Горна Волта с ръждясали ракети и на газово-петролната монархия на Владимир Владимирович… Е-ех, момчета, няма такъв свят, как да ви го обясня.


Светът работи, учи, произвежда, организира и оптимизира човешкия труд. Америка дължи трилиони на Китай, Китай дължи развитието си на американския пазар… Европа мъчително изгражда обединена институционална финансова система… Бразилия бумти от иновации – изнася боклука от фавелите и внася модерното общество в дълбините на Амазонската джунгла. Хората правят "от нищо нещо". Тръгват с идея и пристигат с нов продукт, с нова система, с ново общество… Вашите благодетели тръгват от най-богатата земя в света и стигат до примитивния бандитизъм да крадат чужда земя под измамния лозунг за имперско величие. Хайде – погледнете през прозореца – вън е 2014 г. Мина времето на империите, на камшика, на празните приказки и надутите от самовлюбеност бузи. Този свят, в който вашата любима империя печели "втората Студена война", не съществува.


Студената война - както и "горещата" - се печели
с икономика, технология, с идеи и мотивация на милиони хора


След рухването на марксизма-ленинизма вашите московски патрони отново посегнаха на Православието. За да превърнат отново вярата в Христа във вяра в организираното безмозъчно насилие на примитивното си самодържавие. Времето на Победоносцев свърши – днес са други времена. Бъдещето е на независима Украйна, на оцеляла и вървяща напред Грузия, ако щете – на осъзнала се най-накрая България.


Бъдещето е и на намерила себе си Русия – без зелени човечета и нахъсани срещу чуждия живот колоради. Няма втора Студена война, господа! Просто светът върви напред. А вие стоите на един потъващ остров, за който искате да завържете и многострадалната си страна – България, чието бъдеще бе няколко пъти изкоренявано само през 20 век от вашите патрони…


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (293)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1082 Весело

  Баща ми ми е показвал такива статии от Работническо дело. Текстът е същият, само "мракобесните сили" са разменени

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8960 Неутрално

  "Студената война – както и "горещата" се печели
  с икономика, технология, с идеи и мотивация на милиони хора"
  Ние не искаме да учасваме във войни,но искаме да сме сред тези народи,с икономика,технологии и щастливи граждани.

 4. 4 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Демографска структура – като българската, при все, че няма толкова голяма емиграция…"

  Широко разпространена заблуда г-н Минчев. Руската демографска крива е положителна през последните 2-3 години за разлика от българската.

  "Този свят, в който вашата любима империя печели "втората Студена война" не съществува."
  Самата идея за "студена война" в този глобален свят е смешна. Първо и основно няма могъщи и единни блокове. Второ, нека не си правим илюзии. Путин не иска война с Европа и САЩ, нито студена нито топла. Иска да си бъде автократ в бившите територии на руската империя (тук не включвам Полша, Балтика и Финландия ) и да върти бизнес със Запада, Изтока и всички посоки на света.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  "Студената война – както и "горещата" се печели
  с икономика, технология, с идеи и мотивация на милиони хора"

  Матушката притежава единствено последното, като част от разполагаемия ресурс и същото отношение.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4906 Неутрално

  Руската империя е жива. Двеста години не научиха нищо ново!
  Всичко що е попаднало в Русия е превърнато в догма!
  Изключително вредна държава!

  klimentm
 7. 7 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Кога за последен път сте си купили нещо руско?"
  Чудесен въпрос. Нека всеки, който реши да плюе автора и статията, първо да отговори на него.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Много добре написано.
  Браво на Дневник, че го публикува

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3893 Весело

  Ябааааа!

  Преди броени месеци Оги се метна от войнстващ краен либертарианец в правоверен кейсианец.
  Сега с това ... да не вземе да се нареди у редиците барабар с англичаните срещу "твърде федералисткия ЕС"?

  Какъвто е повратлив ... си имам едно на ум ...

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  1/7 от земното кълбо, със всичките земни богатства в изобилие и вместо да си направят живота приказка ,те гледат как да съсипят живота на другите.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3893 Весело

  Опа!
  КейНсианец ...
  Сорри ...

 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 797 Неутрално
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#14] от "dissident":

  По същата логика защо голямата част от флота на Аерофлот е Боинг и Еърбъс, с изключение на няколко летящи хамбара Ил-96

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":
  Прочете го за 4 минути, осмисли го и успя да отговориш. Браво!
  Апропо, чух че вашите нещо го закъсали с парите, да не излезе че пишеш безплатно.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 18. 18 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Силно пресолена манджа от истерясъл готвач. Да няма някаква грешка и авторът да е Иво Инджев? Не мога по никакъв начин да свържа този безумен текст с О. Минчев.

 19. 19 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 236 Разстроено

  Минчев забравил си още един магнит за евразийския съюз-самагона.Да се напиеш и да забравиш всичко.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Анализът е от личния сайт на политолога Огнян Минчев."

  Жанра е друг. Това не е анализ. Тове е добре/със страст/ написано политическо есе. Хубаво е да бъдем "екзактни", както би се изразил един либерал.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Намирам статията за много точна!
  Така си е: светът се развива с помоща на нови идеи и на сътрудничество между страните .Няма място за нови утопии !

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "damage_case":

  Интересен въпрос за Инджев. Мисля, че Минчев е прекалено "мек" за Иво не е истински.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 27. 27 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 568 Любопитно

  [quote#7:"gauss"]"Кога за последен път сте си купили нещо руско?"
  Чудесен въпрос. Нека всеки, който реши да плюе автора и статията, първо да отговори на него.[/quote]

  А защо трябва да купуваме каквото и да е и на тая база да си градим възгледите ? Абсолютно ли е наложително и даже задължително ?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Студената война - както и "горещата" - се печели
  с икономика, технология, с идеи и мотивация на милиони хора
  -------
  и със ПетроДолар, и 271 военни бази по цял свят. Други въпроси??

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 30. 30 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Руската империя е сред най-дълго съпротивляващите се
  на националната модернизация мракобесни сили

  През 1861 г. царят освобождава от крепостничество селяните, но те не получават шанса да осъзнаят благото на свободата.

  Мммм дааа ....при все, че в САЩ са премахнали робството през декември 1865.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 31. 31 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Мина времето на империите"
  Дълбоко се лъжеш, г-н Минчев. Просто империите еволюират като всяко нещо.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dimitar Stoyanov":

  "Мммм дааа ....при все, че в САЩ са премахнали робството през декември 1865. "
  Добре казано. Още повече, крепостните в Русия са били и в по-добро положение, тъй като не е имало расова дискриминация.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Западът губи геополитическото си влияние навсякъде по света, не защото Русия е срущу тях, а защото светът не ги иска. напротив, Русия винаги исторически е била крепител на установеното и враг на всякакви промени. Карл Маркс нарича руските царе "сатрапите на Европа", защото те са смазали всички революции на контитента и особено жестоко тази от 1948 г., на която се е гледало с голяма надежда за промяна. Не Русия прати САЩ да дивеят из Азия и Северна Африка, не Русия граби десетилетия Африка и Южна Америка докато от там не натириха Чичата Сам.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "dissident":

  Ще се изненадаш, на колко такива съм попадал. Вярно, има и много балансирани, но г-н Минчев не е частен български случай.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 37. 37 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 568 Весело

  Че той по време на "кумунистическо" с такъв жар и плам не е плювал по Америката...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много добра статия! Създаде работа на мурзилките

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3893 Весело

  [quote#18:"damage_case"]Не мога по никакъв начин да свържа този безумен текст с О. Минчев. [/quote]
  Що?
  Човекът си се е върнал в младостта си, когато беше спец по марксистко-ленинското неизбежно колело на историята и по нАучния комунизъм.
  Сега практикува нАучен капитализъм. Се същата работа на пропагандатор, само клишетата са други.

  Иначе Оги е важен, че с тази си правоверна ярост потвърждава, че си върви втората Студена война. А той има нюх за такива веяния, че си вади хляба от тях.
  Ето, вече завежда Партийната учебна година

  Колкото до Русия ... те са си Империя такава, каквато са си.
  Надали някой нормален европеец го кефи, но и надали някой нормален европеец сън го не хваща от нея.

 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Напразно се хабите да плюете Минчев... тук в този блог има поне 200 души, на различна възраст и с различни професии, които мислят и казват подобни неща, независомо от Минчев, преди Минчев... Просто това са осмислени идеи на мислещи хора. Алтернативният светоглед.

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 828 Весело

  [quote#37:"bluescreen"]Че той по време на "кумунистическо" с такъв жар и плам не е плювал по Америката... [/quote]

  това показва че наистина производителността на труда се покачва

  Евроатлантида
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#28] от "dissident":


  [quote#28:"dissident"]Припознавам баща ти, който заклеймяваше Запада със същите изрази преди години. [/quote]Да не си бил там?!Много сте смешни комунетата,дето все плюете Запада,пък уж пишете я от Лондон,я от Париж,я от Испания,я от Ню Йорк.А що се отнася до баща ми-той когато си сменяше колата каза изрично,че ще си купи немска кола.Думите му бяха: "Аз на руски боклуци съм се накарал"..Та не знам защо все се опитвате да ни пробутвате тази буклучава държава -Русия,след като самите Вие сте на Запад,а никой не ще и с бой да отиде в Русия-ами ходете и благоденствайте,де...

 46. 46 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Политологът е проговорил в сттията на г-н Минчев. Личи му съветската школовка. Нищо чудно да е минал през кабинетите на КГБ за ЦРУ със сигурност

 47. 47 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#34:"civis_EU_sum"]Добре казано. Още повече, крепостните в Русия са били и в по-добро положение, тъй като не е имало расова дискриминация.[/quote]

  Хахаха... И най-долният негър в плантациите в Алабама е имал по-добър живот от най-добре живеещия мужик И през 1865 г. робството в САЩ НАИСТИНА е премахнато, а в Рассия и до днес не е...

  'Let light surround you' Dream Theater
 48. 48 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Съгласен с всичко, което Минчев казва, но това не важи ли в пълна сила и за САЩ, Великобритания, Франция (последните две вече позамряхя).
  Всичко се свежда до това, че Големите искат да се съобразяват с тях, а не те да се съобразяват с реалностите на малките.
  В случая Украйна е част от малките в борбите на САЩ и Русия - ЕС е тотално на страна от този конфликт...
  Така, че нека не персонализираме - същото важи и за Китай - вижте как реагират на външните политика на съседите си.

 49. 49 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#14] от "dissident":

  Ако троловете говореха английски, а не им е плащано само за копи и пейст, щяха да разберат, че основната причина поради която са поръчани Ми-17 за афганистанската армия, е това че този тип хеликоптери е познат на афганистанците, при все че е по скъп от американския му еквивалент.

  Когато видите Западни страни, да си купуват руско въоръжение, техника или какво и да е, тогава подобни пасквилчета ще имат тежест. Докато руснаците купуват френски кораби Мистрал, италиански джипове "Тигър", както и симулантни центрове за подготовка на войските си от Рейнметал, коментарът е просто излишен.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  Кога за последен път сте си купили нещо руско?
  доста често произведено с руски суровини всъщност
  по важно е кога за последен път сте купили нещо българско ?
  това е проблема , на тоя радостта му била че русия не произвеждала .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#28] от "dissident":
  Приятелю от Лондон. Можеш да говориш така на младежите, но да знаеш, че аз имах "късмета" да "громя" Пражката пролет... просто бях войник по това време, войник с някои специални умения...
  Та каквото казвам, го казвам от себе си, лично преживяно, лично осмислено и изстрадано. Не забравяй, че още сме живи хората от това поколение.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#34] от "civis_EU_sum":


  [quote#34:"civis_EU_sum"]Още повече, крепостните в Русия са били и в по-добро положение, тъй като не е имало расова дискриминация. [/quote]Мдаа-в Русия нямало расова дискриминация тогава.Макар,че между крепостничеството и робството няма кой знае каква разлика.Руския цар не е наречен "Освободител" за това,че освобождава България,все пак...За сметка на това сега има нацизъм в Русия-затова са чести случаите на инциденти с имигранти от Централна Азия.Барак Обама стана президент на САЩ,а кога ще видим чеченец за президент на Русия например или татар или чукча?

 55. 55 Профил на imbezill
  imbezill
  Рейтинг: 233 Неутрално

  При автора на коментар 2 се касае за типичен пример на когнитивен дисонанс. Разбираемо, щом на някой баща му му е чел в детството "Работническо дело"!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#7:"gauss"]"Кога за последен път сте си купили нещо руско?"
  Чудесен въпрос. Нека всеки, който реши да плюе автора и статията, първо да отговори на него. [/quote]

  Веднага:
  Кога за последно пусна тока?

  Статията е написана изключително елементарно, може да впечатли само крайни русофоби, за хора като мен, които не се подмокрят нито като чуят САЩ, нито Русия нивото е стандартното улично, огняноминчевско ниво.

  Всъщност, следващия коментар си е много верен:
  [quote#2:"Master of Puppets"]Баща ми ми е показвал такива статии от Работническо дело. Текстът е същият, само "мракобесните сили" са разменени [/quote]

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 57. 57 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Втората студена война е като първата -- комунистите само за войни и врагове приказват, а през това време останалия свят си гледа работата и си живее живота. Поне тоя път сме от правилната страна, колкото и да не им се иска на другарите.

 58. 58 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#55:"imbezill"]При автора на коментар 2 се касае за типичен пример на когнитивен дисонанс.[/quote]
  Мурзилките изпаднаха в резонанс, плюнки и други секрети хвърчат ЮП отече в канала, сега пък и Оги ги подбъзи на тема любимата им Рассия

  'Let light surround you' Dream Theater
 59. 59 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 436 Весело

  Първите два коментара са на хора с жестоки дефицити

  България, къде е нашия change we can believe in?
 60. 60 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  В Русия сивото вещество се потиска с цялата мощ на държавата.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#54:"yanne"]Мдаа-в Русия нямало расова дискриминация тогава.Макар,че между крепостничеството и робството няма кой знае каква разлика.[/quote]

  Мисля си че все пак крепостните са имали малко повече права...Мога и да греша разбира се. Не съм специалист по темата.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 63. 63 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Аз мисля, че ако само се напише "Русия" и червените ще наскачат на амбразурата в защита на нещото си. Статията ми харесва и споделям написаното.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "ariel28":

  "Оги", мила моя, съм му бил студент и ми е бил интересен като преподавател. Човекът е безспорно интелигентен и има какво да се научи от него, но по темата с Русия "врътва копчето". А язък ако си момиче с тоя "светски" жаргон - слюнки, секрети и прочее дето го вадиш.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#35] от "др. Иванов":

  Разбери едно, Русия е вече третостепенна сила и ако продължава да разчита на остатъците от военната си мощ ще изостане тотално в глобалната конкуренция. Заедно с нефта и газа, Русия произвежда колкото Италия, която е 50 пъти по-малка по площ. Ако Русия не спре да ражда олигарси и използва всички свободни средства за манипулация - тежко й и горко!

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#50] от "deribeev":


  [quote#50:"deribeev"]Кога за последен път сте си купили нещо руско?
  доста често произведено с руски суровини всъщност
  по важно е кога за последен път сте купили нещо българско ? [/quote]Класическа комунска реакция-когато види нещо лошо по адрес на Русия ,започва да плюе по България.А -аз пък ползвам доста български неща,пък-козметика,санитария,храна,лекарства,дрехи,че даже и бяла техника.Единственото руско,което съм виждал последните години са рускини,ама те не са правени с ръце,ако ме разбираш...

 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  [quote#53:"ariel28"]Дори и ти, мурзилке жалка, не можеш да кажеш и един руски продукт (не суровина)! Нещастници[/quote]
  достоен и смислен отговор . остава да ме сразиш и с оригинала на вица и да отлетите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#37] от "bluescreen":

  Той никога не е плювал по Америка, както и сега не плюе по Русия а по феодално-имперския манталитет на нейните ръководители.

 71. 71 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#53:"ariel28"]Дори и ти, мурзилке жалка, не можеш да кажеш и един руски продукт (не суровина)![/quote]

  Ами обикновено не си купувам - танкове, самолети, ракети, лекострелково оръжие, двигатели за космически кораби, ядрени реактори и др. иначе с удоволствие бих си купил нещо от тези руски продукти. Много сме умни ей

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  До коментар [#68] от "yanne":
  щастливец си ти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#69:"deribeev"]достоен и смислен отговор .[/quote]
  На рублоядци и майцепродавци: толкова!

  'Let light surround you' Dream Theater
 74. 74 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#49] от "toffeetwr":

  рд-180

  аман от неграмотници...
 75. 75 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#49] от "toffeetwr":

  Ми 17 няма еквивалент.

  Военните поръчки в САЩ се случват през ВПК и никой никога по никакъв начин няма да позволи да се ползва чужда техника.

  Освен когато е наистина важно тая техника да е работеща, както в случая.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 76. 76 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#71:"civis_EU_sum"]Ами обикновено не си купувам - танкове, самолети, ракети, лекострелково оръжие, двигатели за космически кораби, ядрени реактори и др. иначе с удоволствие бих си купил нещо от тези руски продукти.[/quote]

  Ами яжте самолети и двигатели А лошият Запад нека лапа пържоли

  'Let light surround you' Dream Theater
 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дамян":
  Да.
  И точно затова не приемам такива писания, които подменят въпроса.
  С какво е по-различно това от тогавашното?
  Тогава използваха "западната заплаха" за да държат за гушата и яхат българите, сега - "руската заплаха"!
  Къде я тази заплаха? Освен в корумпирането на пишманелита?
  Ама той така или иначе си е пишман. И това ни е проблема.

  Че тази минчева дилема е изсмукана за българите от пръстите е видно дори и от направо вчера проведените евроизбори!
  Опитаха се да прокарат "акцента" "С Русия или против" и ги отсвириха. Българите ги отсвириха! Едва 2 милиона ИМ гласуваха, а оня Болен, с руската брошка, пък съвсем даде фира!
  Ориентацията на българите и на България е ясна и определена.
  И трябва да се работи в нея, да си оправяме бакиите. Нашите.
  А не да се пробутват и подменят с мюрета!

 78. 78 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#61] от "rpkanev5":

  Какво противопоставяне, все едно ЗАЗ да конкурира Порше. На мужиците още им седи металния вкус в устата от веригите за танкове, дето ги ядоха в края на 80-те.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 79. 79 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#50] от "deribeev":
  Ако Русия изнася само природни продукти, а петата колона иска да се прикачим към нея, значи знае отговора на въпроса защо не произвеждаме толкова, колкото една западна държава. Ами защото в руската орбита свободната инициатива се потиска.

 80. 80 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#76] от "ariel28":

  Ами ще ядат, с парите от тези и други стоки. Икономика 101?

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 81. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#62] от "civis_EU_sum":


  [quote#62:"civis_EU_sum"]Мисля си че все пак крепостните са имали малко повече права..[/quote]Дори робите в САЩ са имали документи за самоличност,а в Русия не само крепостните,ами и обикновените мужици до 1950та не са имали никакви-не са съществували.Истината е,че и в САЩ и в Русия е имало робство,но в САЩ са извървели пътя и бившите роби са станали част от обществото-чак днес излъчват президент.В Русия нещата са замрели на ниво 1950--та година.А сега с новоизлюпения православ-комунизъм даже се връщат до ниво расова и верска дискриминация..

 82. 82 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#70] от "авторът":

  И един мармот увива шоколад в станиол...
  58-ми набор и специализации в чужбина... ще плюва и още как... трябва и да е партиен член и т.н.

 83. 83 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  "Това е война на живот и смърт, която постимперските елити са осъдени да загубят."

  Прав сте, г-н Минчев - с едно малко допълнение. Просто "постимперските елити" още не са готови за това. Дано събуждането на злите сили, поредният опит за възкресяването на трупа "СССР" чрез новия "кръстоносен поход" на атеистите с червени петолъчки под ревера и сталинско-хитлерова лексика да е само предсмъртна конвулсия на тази идеология, доминирана от злобата и завистта. Старият вампир потопи света в кръв и все още е жаден. Трябва да сме слепи, за да не го виждаме. Какво ще направим и как ще му се противопоставим - това е въпросът. Няма значение откога не сме си купували ВЕФ и руски коли.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#78] от "Consumer":

  ЗАЗ не беше ли нещо украинско?

  аман от неграмотници...
 86. 86 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#50] от "deribeev":

  Севлиево и региона от какво живее? Мога да ти изброя двуцифрено число заводи, произвеждащи техника, обзавеждане и т.н.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#72] от "deribeev":


  [quote#72:"deribeev"]щастливец си ти [/quote]Да.така е...За разлика от тебе...

 88. 88 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#68] от "yanne":

  Много си прав. За нашата пета колона има една родина - Русия и едва след това идва държавата, където й се налага да разгръща подривната си дейност - в случая България.

 89. 89 Профил на civis_EU_sum
  civis_EU_sum
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#81:"yanne"]Истината е,че и в САЩ и в Русия е имало робство,но в САЩ са извървели пътя и бившите роби са станали част от обществото-чак днес излъчват президент.[/quote]

  Да де, затова не са могли да влизат в някой ресторанти и да седят на някои места в автобусите до 60-те. Още повече май на крепостните не са можели да им отнемат децата, както на чернокожите, не че самите крепостни не са ги давали за ратай итн, но мисля че не е можело по закон да те лишат от децата ти и да ги продадат отделно.

  "Планът на Путин? Ако мога да перефразирам една друга крилата идея: ЕС и НАТО вън от Украйна, Русия в Украйна, а самата Украйна - на колене."
 90. 90 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#76] от "ariel28":

  На единия самолет частите още му ги търсят из индонезийската джунгла

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 91. 91 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#86] от "Consumer":


  [quote#86:"Consumer"]Севлиево и региона от какво живее? Мога да ти изброя двуцифрено число заводи, произвеждащи техника, обзавеждане и т.н. [/quote]на мен домът ми е почти изцяло с български мебели-това забравих да го спомена на другаря...

 92. 92 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#71] от "civis_EU_sum":

  Точно за това става дума: всичко, припечелено от продажбата на пирродни продукти отива или в джобовете на олигарсите, или във военната промишленост.
  Това не може да бъде положителен модел на държава, която се интересува от просперитета и свободата на човека.

 93. 93 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dimitar Stoyanov"Мммм дааа ....при все, че в САЩ са премахнали робството през декември 1865. ------

  В САЩ робството е премахнато през 1865г, в България десетона години по късно, а в Русия още не е премахнато !!!

 94. 94 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#89] от "civis_EU_sum":


  [quote#89:"civis_EU_sum"]Да де, затова не са могли да влизат в някой ресторанти и да седят на някои места в автобусите до 60-те. [/quote]Така е,но това е било преди половин век.Сега не е така. що се отнася до това-

  [quote#89:"civis_EU_sum"]Още повече май на крепостните не са можели да им отнемат децата,[/quote] леко грешиш.Крепостните са се продавали и купували...

 95. 95 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#86:"Consumer"]Севлиево и региона от какво живее? Мога да ти изброя двуцифрено число заводи, произвеждащи техника, обзавеждане и т.н.[/quote]

  Не можеш. Всичко е издънено. Навсякъде само занаятчийски работилници и малки фабрички за по 50-тина човека. Това определено не е икономика на световно ниво. Даже и на Европейско не е. Нещо треторазрядно. Тук там малко светлинка и останалото пълен мрак. Излез и се поразходи да видиш.

 96. 96 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1836 Любопитно

  [quote#77:"xm..."]Тогава използваха "западната заплаха" за да държат за гушата и яхат българите, сега - "руската заплаха"!
  Къде я тази заплаха?[/quote]
  Точно Вие не виждате заплахата?! Може би сте прав. Вече не е просто заплаха, а реалност.

 97. 97 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#95] от "bluescreen":

  В цял свят текат процеси по оптимизация на персонала и въвеждане на автоматизирано високоефективно производство. Социалистическия подход за осигуряване на заетост отдавна падна в канала.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 98. 98 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#77] от "xm...":

  Руската заплаха е в стремежа й да ни отнеме възможността да си доставяме енергия от други източници, да защитаваме собствените си интереси, както и в съществуването на хора като вас (чиято служебна задача е да защитавате интереса на Русия), които са изгубили способността си да мислят свободно и т. н. Ние не искаме да станем като вас, вече сме видели докъде води това (Справка: 30 долара месечна заплата на висшист на изхода на социализма)

 99. 99 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#42:"Дамян"]Напразно се хабите да плюете Минчев... тук в този блог има поне 200 души, на различна възраст и с различни професии, които мислят и казват подобни неща[/quote]
  Аз съм една от тях.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 100. 100 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#85] от "rpkanev5":

  Да, и не е непременно нещо лошо:

  Производството на леките автомобили „Запорожец“ започва в Завод "Комунар", гр. Запорожие, по-късно преименуван в Запорожки автомобилен завод (ЗАЗ), който от 1990 до 1994 год. е базовият завод в Производственото обединение „Авто ЗАЗ“. Малолитражният евтин автомобил, без претенции за лукс и пригоден за пътуване в условията на СССР, е използван широко от социалната програма на Съветската държава.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK