Божа работа ли са пороите?

 Варна, кв. Аспарухово, 2 часа през нощта

© Спас Спасов

 Варна, кв. Аспарухово, 2 часа през нощтаКипи трескава работа. Всеки рови какво е писал и какво е казал, за да извика, нали ви казах, че това ни чака. Ние обичаме да живеем във Вангиния свят и да си приказваме как всичко е било предречено и че ето на трагедията във Варна показва как някой е бил прав, но никой не му е повярвал.


Тази нагласа няма да ни помогне. Може да гледаме на пороите като на божа работа, която някой е предсказал, но хората, или по-скоро политиците, не са се вслушали в него.


Може и
да се замислим какво точно можем да направим,
за да не се повтори трагедията от Варна


Няма да ни помогне специално министерство за бедствия и аварии, ако то е създадено само за да приюти някой министър, за когото няма министерство. Няма да ни помогнат и европейските фондове или рутинните стратегии, които Европейската комисия изисква от нас.


България я очакват нови бедствия. Когато отминат пороите, трябва да очакваме юлските жеги. С тях ще дойдат и горските пожари. После ще се изсипе градушка и ще унищожи реколтата на фермерите. Няколко месеца по-късно снегът ще изолира отделни села или цели райони в страната и ще ги остави без електричество и достъп до медицинска помощ.


Всичко това може да (не) стане и на куп. Може би тази година ще се разминем с пожарите или с градушката. Но страната трябва да е готова за все по-свирепи природни бедствия. По данни на Министерството на околната среда и водите през последните 40 години температурата в България се е качила с около 1.5 градуса. Това не означава, че постоянно е малко по-топло, а че


честотата и мащабът на природните бедствия се увеличава


Всички климатични модели предсказват, че Балканите са особено уязвими. Сушите и наводненията ще стават все по-страшни. Ужасът от загиналите във Варненските порои ще стресне цялата страна. Но юлските горещини вероятно ще вземат далеч повече жертви. Зимните студове ще убият хиляди, които не са в състояние да отопляват достатъчно добре домовете си.


В България никой с никого не може да се разбере. Необходимо е обаче да започне непрестанен, а не сезонен,


национален дебат за това как населението
да опази себе си от екстремните природни бедствия


Това не е работа на министерството на вътрешните работи, на Министерството на околната среда и водите или на някоя друга отделна институция. Страната се нуждае от истинска национална, а не учрежденска, стратегия за природните бедствия. Нещо повече, Югоизточна Европа се нуждае от такава стратегия.


Какво направихме ние, когато пороите потопиха Сърбия? Консултации. Проявихме загриженост. Изпратихме малко координирана подкрепа. Онова, което трябваше да направим е да изпратим веднага масирана помощ в Сърбия. Не от славянска, православна или някаква друга съседска любов, а защото Балканите трябва да имат координирана система за действие при бедствия. Засега имаме система за ранно предупреждение, която действа между България и Румъния и някои други страни. Необходимо е обаче много повече.


Стратегията за реакция при бедствия би трябвало да въвлече много институции. Когато се водят разговори за това каква военна техника трябва да купува страната например, един от критериите би трябвало да бъде именно този – може ли тази техника да е от полза при пожари и наводения. Както в България, така и в съседни страни. Вероятността Турция да ни нападне през нощта е много по-малка, отколкото вероятността до Коледа стотици хора да загинат и милиарди левове да бъдат загубени при природни бедствия.


Армията ни обаче е по-подготвена да брани южната граница,
отколкото да гаси пожари край Стара Загора
или да спасява хората във Варна


Общините, медиите и образователните институции са в огромен дълг към българските граждани. Едните се оплакват, че никой не им помага, други чакат пороите, за да публикуват сълзливите си репортажи.


Сега правителството се противопоставя на идеята за европейски цели за енергийна ефективност за 2030 година. Това ще рече липса на ангажимет за енергийна изолация на сгради, което пък от своя страна означава жертви. Като тези във Варна. Буквално. Умрели хора, но от жега и студ. България е страната с най-лошо състояние на жилищния си фонд в целия Европейски съюз. Според последния доклад на Европейския институт за енергийна ефективност на сградите 70% от бедните хора в България не са в състояние да си отопляват достатъчно добре жилищата, а в 30% от сградите има влага и течове. В категорията на бедните (people at risk of poverty in 2012) у нас по пада около 50% от населението. 


Правителството в момента се противопоставя на тези цели по две причини. Едната е, че група индустриални предприятия се страхуват от тези цели (без да знаят много добре защо). Другата причина е, че полското правителство го кара да не приема въпросните цели. (Да, точно така правителството на Полша.) Полското правителство не е виновно, то си настоява на онова, което то смята за правилно. Защо българското правителство се хваща на приказките му е в сферата на компетентност на Петричката врачка и нейните омаяни последователи.


Онова, което политическите партии, парламентарни и извънпарламентарни, трябва да направят е да се съгласят за поне едно нещо – че


животът на хората и съдбата на изстрадалите им имоти
не могат да бъдат пропилявани заради вътрешни дразги и политическа некомпетентност


Медиите от своя страна трябва да се захванат сериозно с анализа и обяснението на онова, което природните бедствия ни причиняват. Политиците в никоя страна не се занимават с неща, за които медиите и избирателите не ги тормозят.


Ако този национален дебат не започне, пороите и наводенията ще си останат божа работа и българския народ ще продължи да живее в разказите на Йовков и Елин Пелин, вместо в Европейския съюз. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да. Мерките за проблемите, които те създават обаче не са. Но в България политическият 'елит' има по-важни задачи и няма време за такива глупости.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А и журналистите и "медиите" се присещат за проблемите само ако може да направят сензация от тях.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 830 Неутрално

  В последните дни Господ се опитва да закрие (затрие) държавата ни. Защо ли?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#2:"Darth Чебуратор"]А и журналистите и "медиите" се присещат за проблемите само ако може да направят сензация от тях.[/quote]

  Медиен закон е, че колкото по-лоша е една новина, толкова по се продава тя.
  Иначе пороите са следствие на човешкото нехайство. Унищожихме природата...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 5. 5 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Трябва да сe разчиства и това e . Строитeлството e причината.

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 6. 6 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трагедия бог да прости загиналите хора.Дано няма повече жертви.

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Изпратихме малко координирана подкрепа. Онова, което трябваше да направим е да изпратим веднага масирана помощ в Сърбия. Не от славянска, православна или някаква друга съседска любов, а защото Балканите трябва да имат координирана система за действие при бедствия..."

  много добра статия.

  но правителството ни днес обвинява кмета на Варна, сключва договора за Южен поток и изобщо не се интересува от нанесените щети от подобни бедствия. да не говорим, че едва ли има и сигнали за почиствния на дерета, речни корита и т.н.

  РЕФОРМИ !
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Както се казва, човек не умира от една болест, умира, като го натиснат няколко, същото е и сега. Увеличението на цената на тока през последните години, ниските заплати на хората направиха бизнеса с дърва страхотно печеливш. На всяка входно изходна артерия на по-големите градове се виждат огромни купове от уж санитарна сеч. Съсипа се цялата изградена перфектно някога напоителна система и отводнителни канали, абе, разсипия на всякъде и във всичко.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Тя божата работа тепърва започва. И ще продължава докато не бъдат сринати всички сини цигански фасади, като тая горе на снимката!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да! Бойко лично ги организира.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Алооооо, пишещия, извади си главата да не казвам от къде. Пожарите в Стара Загора ги палят циганите за да приберат след това дървесината. Случилото се в Аспарухово е резултат на незаконно циганско строителство. На село 60-те години българите изкопаха канал зад циганската махала да не ги наводнява реката. Те взеха да си изхвърлят там боклука и го затлачиха. Сети се какво стана при следващото прииждане на реката. Майката му е спазване на законите и от циганите. А не да ангажираме институциите да оправят поразиите след тях.

 12. 12 Профил на kolaj
  kolaj
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Иначe болeстта сe нарича БЕЗОТГОВОРНОСТ.

  Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно. Марк Твен
 13. 13 Профил на tt60
  tt60
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Казват се климатични промени и се дължат на натрупването на въглероден диоксид в атмосферата и се дължат на човешката дейност, като една от основните е горенето въглища!!! Продължавайте да ги копате и горите щото алтернативните източници на енергия са ви скъпи!!

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Крайно време е кметовете да започнат да носят отговорност за престъпните си действия или бездействия, защото властта не е само привилегии и взимане на подкупи .Властта е и отговорност за живота и здравето на хората. Проблемът бил стар не е от вчера незаконното строителство. А ти защо се кандидатира за кмет само да крадеш ли?
  www.youtube.com/watch?v=943KtgumfUk

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#14] от "lout66":

  А, именно, именно! Орките затлачили дерето с незаконните си къщи и накрая ще се окаже добре познатия сценарии - заради цигани загиват българите (ако предположим, че сред загиналите има и българи, не само цигани)!!!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Все едно природата се опита да възстанови един нарушен баланс.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Статията е много показателна за насоките в които следва да се работи, но в България никой не идва на власт за да работи и да създаде и направи нещо, а идва за да краде. За това няма и нищо направено, а е налице пълна разруха.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Божа работа ли са пороите?"


  Не са! Кметско и управленско безхаберие и геноцид към народа който ги храни и от който безнаказано години вече наред крадат.

  ....Änd Kalashnikov for all....

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote]Но юлските горещини вероятно ще вземат далеч повече жертви. Зимните студове ще убият хиляди, които не са в състояние да отопляват достатъчно добре домовете си.[/quote]

  Жалък си, авторе. Жалък е преследването на евтината сензация. Жалък в насаждане на страхове. Жалък в жалките си опити да стреснеш, да уплашиш, да всееш паника.

  Жалък си, защото използваш момента на една трагедия не за да кажеш истини, които има нужда да бъдат чути, а приказваш абсолютни глупости, за да прокараш политическите си убеждения за сметка на смъртта на хората.

  Предричай смъртта на още хиляди хора, авторе. Грачи още, като черна прокоба - ако не те е срам.

  http://kaka-cuuka.com
 20. 20 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Каква стратегия и дебати за опастности при бедствия от комунистически правителства?! Тук сме в блатото!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#3:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]В последните дни Господ се опитва да закрие (затрие) държавата ни. Защо ли?[/quote]
  Глупости, просто ни преподава един и същ урок, ама ние не го научаваме...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#11] от "65vesso":
  Законите трябва да се спазват от всички, не само от някои. Не си мисли, че българите са принципни и отговорни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  [quote#13:"tt60"]Казват се климатични промени и се дължат на натрупването на въглероден диоксид в атмосферата и се дължат на човешката дейност, като една от основните е горенето въглища!!! Продължавайте да ги копате и горите щото алтернативните източници на енергия са ви скъпи!![/quote]
  Хайде леко малко. Аномалиите си ги има отдавна в същият квартал, е имало момент, когато морето е замръзвало и са ходели пеша от плажа до морска гара по леда. Та аномалии е имало и ще има, виж за безхаберието и неподготовката сме си виновни самите ние. Я виж из цялата страна как всички аварии са по една и съща схема — прекалено близко застрояване до водата (безхаберие), без да има място за изтичане при порой. Изсечени гори около и над населените места, както и непочистени дерета и канали... това пак от природата ли е?
  Докато научим урока, че природата рушвет не признава, ще има такива кофти ситуации.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 235 Гневно

  Стига с тая злоба и ненавист! Как може всеки един проблем да оцветяваме в "червено" или " синьо"? Що за хора, що за народ сме? Докога ще се делим-и в нещастието си и в скръбта си?...Държавата я нямало-грачи кметът на Варна...А той какво е, чий представител е и как е защитавал интересите на хората, които са го избрали...Глупостта и алчността ще ни затрият...

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  !00% е прав Юлиан Попов.
  При това освен за разните възможни бедствия, трябва да има приоритети, два-три, по основните направления, които да не зависят от това кой е на власт.
  Забележете, че единственото което ни държи на повърхността е валутния борд, който си остава независимо от управляващите и се намират хора, които и него искат да съборят.
  Мисълта ми е, че вместо мегаломански проекти (Белене, Южен поток и въобще подобни "шлемове", ако си налегнем парцалите, вкараме в ред строителството, по отношение на законност и проектиране, използваме, а не крадем еврофондовете и оправим В и К, спрем да изсичаме горите и безобразните заменки, може доста бързо да станем една съвсем нормална и отговаряща на възможностите ни държава.
  Не е ли време да стигнем до подобно съгласие, а не да играем по свирката на Путин и Ко и собствения си лъжливо-крадлив андрешковски нагон?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 538 Неутрално

  „Страната се нуждае от истинска национална, а не учрежденска, стратегия за природните бедствия. Нещо повече, Югоизточна Европа се нуждае от такава стратегия.“
  Позицията на Юлиян Попов е много точна, заслужава си да се помисли какво реално България прави и за прогнозата за бедствия.
  Мисля, че България не използва достатъчно интегрирано всички данни, които получава от сателитите, нито прави цялостни прогнози за промени в климата на България, в глобален и локален контекст.
  Преди месец, Дневник беше съ-организатор на дебатите „Зелени Закони“. След дебата за промените в климата, Дневник предложи едно интервю с експерта Антоанета Йотова:
  http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/05/21/2298598_ekspert_antoaneta_iotova_kusmet_e_che_navodneniiata_sa/
  Тогава тя, коментирайки наводненията в Сърбия, предложи линк за сайта Метеоаларм, който позволява да се получи информация за предстоящи потенциално опасни ситуации. В Метеоаларм, България участва чрез НИМХ-БАН. Ето я днешната прогноза за България и Европа:
  http://www.meteoalarm.info/

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Ами то, 15-20 години не беше валял сериозен дъжд и забравихме какво е дъжд. Сега заваля и сме в потрес. Някои хора за пръв път виждат силни дъждове. Е, няма нищо страшно.

 29. 29 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#26] от "Zed":

  Кажи бе мунчо - за какво са ти виновни тия хора? Че е навалял дъжд като за световно? Кажи бе кратуно комунистическа, с какво изобщо са виновни хората, че пишеш имена.
  Или Ако беше Гриша Филипов щеше да спаси положението?

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#11] от "65vesso":

  Циганите са ЕДНА от причините, но не основната, защото трагедии от порои се случват и в населени от българи места. Основният проблем е безхаберието и безотговорността. Идеята на статията е да се реагира именно срещу тази безотговорност и да се работи за организиране на действия, които се съобразяват с климатичните условия, ама реални действия, не само да си дърдорим празни приказки. Едно от тези действия е да не се допуска незаконно строителство, но само това далеч не е достатъчно.

 31. 31 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Никаква Божа работа, а чиста форма cloud seeding.

  Все пак, както каза Путин, никой не отказва на Русия.

 32. 32 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Един пример: Ако човек отреже в обрасло речно корито една-две върби, и го хванат, ще го спукат от актове и глоби! Същите две върби, при идване на повече вода се отскубват, заприщват моста и наводняват селото, като преди това го откъсват от света...Но КОЙ е виновен в случая, освен управляващите вече 70 години...?

 33. 33 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Направо разказаха играта на климата - първо с нелепата си зимна олимпиада объркаха тотално зимата, сега ни пращат наводнения...

 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Разбира се, че не е Божа работа, по простата причина, че Бог няма. Освен ако някой не ми го докаже.
  Дотогава има кръговрат в природата, симбиоза и саморегулация. Всичко е логично.

 35. 35 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ДЕБАТ, НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ!
  Автора пише като политик, т.е ще си разговаряме и ние знаем много добре какво следва след разговори -нищо!
  Твърде е възможно трагедията във Варна да е предизвикана от човешки грешки, не природни. Водосборната област предизвикала наводнението, не е голяма. Количеството валежи е предвидено в нормите. Имаме кална вълна, което ни говори,че е имало запушване на отводнителния канал/дере. Имаме носени къщи от водата, което значи, че е имало къщи в дерето или много близо около него! Имаме и коли, дали пък не са паркирали в него!? Имаме и дървета, клони, значи дерето не е чистено.
  Какво е трябвало да е свършено, а не е:
  Община Варна е трябвало да си направи плановете за корекция и уширяване на реките и деретата, съобразно новите норми за валежи. После е трябвало да почне да ги изпълнява. Да премахне всички препядствия по пътя на водата в реки и дерета. Да изготви план за бедствия с Област Варна.
  Простички неща, които са заложени в нашите закони и норми, НО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВА!
  ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧВА ВИНАГИ ДОКАТО ИЗБИРАМЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ДЕБАТИРАТ!!!

 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Пороите и катаклизмите са Божия работа, но мафията не е! Живяхме до края на 1989 без мафия, но за последните 25 години се сблъскахме лице в лице с нея и всеки Божи ден усещаме сатанинската и мощ върху гърбовете си. Пълното господство на мафията върху целия обществено политически и икономически живот на България са причина за значително по- тежкия ефект на природните катаклизми върху инфраструктурата, върху градовете и селата ни, върху целия ни живот. С мафия няма оцеляване!

 37. 37 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobhunter":

  +++Така е!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 38. 38 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 538 Неутрално

  В сайтът на МОСВ има един Проект на рамков документ „Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени“:
  http://www.moew.government.bg/?show=konsultacii&kid=98

  Рецензията на проекта, включва оценка на методите за определяне за изследване на риска и описание на проекти в рамките на ЕС. Научната изчерпателност на проекта за анализ на риска е много добра.
  Това, което мен ме притеснява е липсата на ноу-хау за конкретни действия, спрямо описаните степени на застрашеност. Липсва ми приложност на стратегическа система за България при справяне и преодоляване на много добре описаните сценарии, по проекти на ЕС, когато става въпрос за екстремни ситуации.
  Мисля, че трябва да се набляга на интеграция на данни и подобрявяне на комуникацията между институции и граждани.

 39. 39 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Гневно

  Кой ще прави национален дебат в България по който и да е въпрос? А кой пък ще вземе някакви мерки или реформи?
  Няма такъв!
  Има само бедни и потърпевши граждани! Електорат!
  Политиците са се вторачили във властта и нищо друго ни ги интересува!
  В България само се краде, а народа спи и си оплаква съдбата!
  Без 100% мажоритарни избори за всички власти бедствията ще ни заварват неподготвени и неадекватни, а обедняването ще продължи ...!

 40. 40 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има райони по света, в които наистина бедствията са с такъв мащаб, че за тях трябва да се говори постоянно. Япония е земетръсен район. Островите са опасани от мостове, които не падат при земен трус с магнитуд 4,5 по Рихтер. Урагани от 5-та степен вилнеят ежегодно в Америките. И не само там. Хората са подготвени за капризите на природата. Не само структурите им, повечето от които са доброволни. Спасяват се на само хора, спасяват се домашни животни и любимци...У нас още не можем да се оправим от наводненията в Бисер и земетресението в Перник. И все някой друг ни виновен. И текат постоянно някакви сравнения...Ако глупостта можеше да лети, повече от половината журналисти щяха да са много добри разузнавателни дронове! Какво има да се мисли - почистват се шахти и речни корита от боклуците, които гражданите хвърлят, но не в контейнерите. Информира се авансово населението за очаквани метеорологически дисбаланси. Има разяснителна дейност сред малограмотното население и задължително в училищата. И всеки си върши работата. На ниво общини. За да няма национални трагедии. И да не ни изненадва природата.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 41. 41 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Изсякохме си горите и гледахме безразлично как горската мафия безчинства. Бетонирахме черноморието и не само там, и си позволявахме да хулим "зелените", че бяха най-активните в битката. Банскалии се "надигнаха" и си искаха поминъка, а след това запищяха като тези от Слънчев бряг че пороите ги помитат. София продължава да застроява градинките си и да уплътнява града, привличайки де що има работник от България. И пак нищо. Избираме си кметове които раздават строителни разрешения за "недостигащия" жилищен фонд, вземат заеми за наша сметка ,за да разширяват недостигащата инфраструктура, която пак няма да е достатъчна при такова разрастване. За какъв господ говорим, като за всичко сме си виновни само ние - божите чеда.

 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 763 Неутрално

  ..." Страната се нуждае от истинска национална, а не учрежденска, стратегия за природните бедствия. ''

  За да има каквато и да е стратегия и визия за бъдещето на държавата е необходимо само едно условие, а то е НАЛИЧИЕ НА ДЪРЖАВНИЦИ! След Иван Костов, по тези географски ширини такива не се забелязват. Българите избират да ги управляват персони, които използват институциите като инструмент за лично и партийно забогатяване. Спомнете си ''министър'' Емел Етем и ''зам. министър'' Делян Пеевски. Това са само две ''перли'' от огърлицата на корпорацията БКП/БСП/ДС/КГБ, която виси на шията ни. Идва време, в което и майския дъждец, ще ни се струва ураган.

 43. 43 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално


  Много е прав авторът.
  Кой/кои са виновници за това, че не се е осъществявал навременен и адекватен контрол от общински и държавни институции, за да не се случват палежите, незаконните строежи, и редица други неща? Да, сега отново ще ни противопоставят на роми, турци, евреи и т.н, защото пак е време за избори. Ще ги има и през всяка от следващите 3-4 години. Нашите управници са вперени във Властта с всички позволени и отвратителни средства. За да не загубят ромският вот на тях им се позволява всичко, без да си дават сметка, че с това ги развращават, а и другите от всякакъв етнос, които виждайки и изпитвайки на гърбът си несправедливостите, лека-полека заприличват на тях и също стават закононарушители.
  Само работещи и с координирани действия институции могат да се справят с предизвикателствата, които едва предстоят. Но докато в тях надделяват партийните интереси, а и са 'нафъкани' и с партийни калинки, ежбите и взаимните обвинения няма да престанат, но и проблемите няма да се решат. Такава Държава е обречена на живот от ден за утре.
  Който и както оцелее самосиндикално, без самоконтрол и контрол върху другите, защото Слободията шества във всички сфери. Всеки желае да му се спазват правата, но когато стане въпрос за задълженията и отговорностите му, веднага ги делегира към други: хора или институции.
  Перефразирайки Остап Бендер е време да се разбере, че въпросът за спасяването на давещият се е и негова отговорност - поне да подаде ръка на спасител, или да се опита да се хване за нещо здраво.
  Май ги наричаха Човешки ценности.

 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Над самите природни бедствия нямаме власт.
  Но можем да намалим жертвите и щетите с превантивни мерки ( например почистване руслото на реките, разумна застрояване) и ефикасно управление на последствията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "luda_krava":

  Циганията на циганите не е причина. Тя е следствие.

 46. 46 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма държава - незаконна сеч по хълма, няма какво да спре водата, незаконни къщи по дерето, неадекватна реакция след случилото се. Вината се прехвърля м/у 10 институции и служби и няма никой виновен. всеки си е свършил работата - и там, и с еврофондовете (които са спрени), и със здравеопазването, и с образованието, и със съдебната система ( хулена редовно от ЕС), и с всичко. Няма държава. Загубихме си родината, заради едни крадливи, нагли, прости, корумпирани из.оди, които ни погребаха живи.

 47. 47 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пожари задължително ще има. Трябва да се берат дърва. За да може после да стават природни бедствия свързани с дъждовете.

  А пък това, че хиляди щели да били умрат от студ ми се види вече абсолютна фантасмагория за подсилване въздействието на статията връз читателя.

 48. 48 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobhunter":

  Преди 1989 г. нямаше мафия, защото имаше Българска комунистическа партия. И нямаше босове и Бос на Босовете, защото имаце Централен комитет на Политбюро на БКП. И Генерален секретар.
  После те направиха един хубав Партиен преврат, раздадоха едни куфари с едни пари на едни хора да станат "бизнесмени".

  Пък ако ще набъргваме Дядо Боже в цялата свинщина, да ти напомня, че Той е дал Свободна воля и Свободен избор. Нищо не ни прави Той, ако ще Го намесваме в цялата свинщина.

  От Свободната ни воля и от собствения ни избор идва всичко.

 49. 49 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ммм даа,
  1. Изсечена гора
  2. Незаконно строителство. Каква е тая улица , дето е 3-4 метра широка.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  [quote#3:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]В последните дни Господ се опитва да закрие (затрие) държавата ни.[/quote]
  Ами, в последните!

  Казано е - когато Господ поиска да накаже някого - първо му взема акъла.

  Сега се дивим просто на последствията ...

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  [quote#49:"rorikabc"]Ммм даа,
  1. Изсечена гора
  2. Незаконно строителство. Каква е тая улица , дето е 3-4 метра широка. [/quote]
  Как каква?
  Циганският квартал е това.

 52. 52 Профил на rpkanev5
  rpkanev5
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Божа работа ли са пороите?

  Преди близо година (на 9 юли) пак там бе УДАВЕН Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

  аман от неграмотници...
 53. 53 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Freedom of Speech":

  Не мисля, че има "закон", който прави приемлива програмна схема от типа:
  Вай! Вай, вай, вай, трагедия във Варна (с . Бисер - 2012 г., Ихтиман - 2005 г., ...)
  Кметът Портних сипва с голяма кофа аки*** във вентилатора на министър Йовчев.
  А сега минутки за реклама: Живота е прекрасен, татко е супер пич. Живота е лесен, вкусмихни се с наденица. Живота е мечта, промоционални кредити.
  Вай! Вай, вай, вай, вай, вай катастрофа във Варна (с . Бисер - 2012 г., Ихтиман - 2005 г., ...)
  Министър Йовчев сипва аки*** във вентилатора на кмета Портних.
  А сега минутки за реклама: Живота е прекрасен, татко е супер пич. Живота е лесен, вкусмихни се с наденица. Живота е мечта, промоционални кредити.
  Вай! Вай, вай, вай, вай адът във Варна (с . Бисер - 2012 г., Ихтиман - 2005 г., ...)

  ... ... ...

 54. 54 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "Longanlon":

  [quote#19:"Longanlon"]Жалък си, защото използваш момента на една трагедия не за да кажеш истини, които има нужда да бъдат чути, а [/quote]

  А Истината е?

 55. 56 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "gost22":

  Не ни преподава никакъв урок Той. Ние сами на себе си го преподаваме. И не го научаваме. И повтаряме и повтаряме и повтаряме...

  Един нагоре сочи с пръст циганията на циганите и аха-аха да призове за линч.
  Разни други обясняват, че нямало държава.
  Трети пита кога видиш ли общината ще почне да носи отговорност за действията и бездействията си.
  Една друга казва, че на власт все идвали управлявщи, дето само крадяли.

  Е, всичко това е просто следствие. От собственото ни наше лично безхаберие. И нищо правене.
  Този, дето пита, кога общината ще почне да носи отговорност колко пъти е исказ информация по Закона за достъп до обществена информация? Колко пъти се е запознавал с документи, обсъждани от Общински съвет и е присъствал на заседания на Общинския съвет.
  Тази, дето вика, че управляващите крадат колко пъти е участвала на избори, след като е прочела управленските програми на участващите партии? Колко пъти е искала информация по Закона за ДОИ?

  Ние всички, в това число и аз, сме причината и вината и оговорността.

 56. 57 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ей, вярно бе, Юлиян Попов беше 2 месеца еко министър и явно за това време е успял да стане специалист по климатология и метереология.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 57. 58 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Бареков.

 58. 59 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Божа работа ли са пороите? Да вярваш в божества е все едно да вярваш в дядо Коледа и Великденския заек. Има научно обяснение на природните катаклизми които се случват напоследък но надали скоро ще стигне до нас истината.

  Too much цензура Баце.
 59. 60 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Не разбирам .
  През нощта гледах репортажи от Варна . Слушах варненци по Канал 3, гледах снимки и видеоклипове на очевидци .
  Добре ! Природата залива града с огромно количество вода .
  Имам въпрос !!!
  Защо общинари, военни, полицаи, държавни служители не разбиха витрината на 2-3 специализирани магазина и не взеха с протокол ботуши, прожектори и батерии, дрехи, вода и храна за разчистващите ???
  ЗАЩО нямаше кой да нареди разбитите магазини да бъдат охранявани от полицаи ?
  Нямаше ли КОЙ да остави Златната си карта в касата на разбитите магазини ?
  Ей !
  Хора, не разбирате ли, че има много начини ?!?!
  Трябва да поемате ОТГОВОРНОСТ !!!
  Владимир Йосифов,
  огорчен и безпомощен българин

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 60. 61 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не Божа работа, а Божа напаст. И не пороите, а тези с незаконните постройки, който са задънили отводнителното дере. За добро или за лошо водата май е тази Божа напаст се е "отводнила" първо през тях.

 61. 62 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#59] от "townboy":

  Зависи какво разбираш под истина. Реално погледнато, това е моделиране. Климатичният модел на земята е изключително сложен и то не само защото зависи от много параметри, но да не влизаме в подробности. Въпреки това има огромен напредък. Не е като абсолютната истина, но има. Повишаването на температурата е факт. Не е голямо по абсолютна стойност, но повишаването дори само с градус има огромно значение. Чрез ефекта на повече изпарения от океаните. Спори се за причините, но поне една част от тези причини са в човешката дейност. Не се съмнявам, че сега ще бъда заплют като "затоплист". Не ми пука. Все едни и същи хора. Тези, дето измислят и "протестър", "соросоид", "европедераст" и пр.

 62. 63 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2240 Разстроено

  Божа работа ли са пороите?

  Да, те са.

  Но реакцията е човешка работа и отговорност и от години я вършим зле. Много точна, честна и нужна статия! Всеки от нас може да се окаже в бедствена ситуация и животът му да зависи от готовността и желанието на останалите. Да бъдем хора не е само да си прощаваме прегрешенията (особено своите), а да си помагаме, да търсим отговорност първо у себе си, да се учим от грешките.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 63. 64 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Божа работа...
  Предизвикана от човешките ни нечовешки простотии,претенции,протести,прекарвания,преигравания.
  Унищожаваме държавата си,а претендираме да ни пази и помага.
  Не ни се видя достатъчно-почнахме да се самоунищожаваме с наводнения,пожари,мълнии-все бедствия предизвикани предимно от нас:незаконна сеч,застрояване,завиряване,палежи,замърсяване,обгазяване..
  Остава да се замислим.

 64. 65 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Господ няма нищо общо с цялата история.

  Всичко е резултат на човешки грешки: изсичане на горите, липса на отводняване на дерето, строежи на колиби на самото дере, изхвърлени тонове боклуци и т.н.

  Количеството на валежите макар и екстремно не е толкова необичайно и при една добре направена и поддържана отводнителна система и канализация нямаше никой да забележи че дъжда е бил "необичайно" обилен.
  Човека се опитва да се самозатрие сам!

 65. 66 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  У "Боже пази Булгария" вси4ко е божа работа казваше бг дЕдо ми!Спасявай се сам и остави Бълария господ да я пази -при такъв манталитет такава съдба!

  Der Steppenwolf
 66. 67 Профил на Граф Дракула-SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Разстроено

  [quote#11:"65vesso"]Майката му е спазване на законите и от циганите. А не да ангажираме институциите да оправят поразиите след тях. [/quote]
  Перфектно си го написал!

  Законите трябва да се спазват еднакво от всички!

  Относно институциите - Не можеш да си представиш какво неприятно впечатление направи снощи кметът на Варна, когато хората се давеха а този изрод започна да плюе по Йовчев!
  Опазил ме Бог да защитавам Йовчев, но не е той човекът, който трябваше да следи да не се затлачва отводнителния канал над Аспарухово с незаконни строежи и боклуци!
  За тази цел се избират общинските власти!

 67. 68 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  arcanum ако си мислиш , че няма Бог си дълбоко заблуден мен Има го и него има ги и другите ...


  ПО темата има нещо доста смущаващо , а то е , че не се реагира нито от държавата , общината ит.. след събитията в Сърбия и Босна ..Май месец стават тези неща и ти 1 месец невзимаш никакво мерки .Отделно незаконата сеч от мургави събратя и обръчите от фирми на ДПС + незаконото стройтелство допринасят само да се влошават нещата.


  Питам аз кой спазва законите в тази страна ?

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 68. 69 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Порои ще ни давят през късна пролет, ще има реки от трупове. Това е едно от трите предсказания направени от пророчицата Ванга пред руснака Анатолий Любченко приживее, пише struma.com. Пророчеството е направено за 2014 година и случилото се във Варна, Добрич и Търновско е точно такова. Другото й твърдение също е в процес на сбъдване – „Държавата ще преживее катаклизми, управляващите ще имат проблеми”. Има и такива, които за щастие не са станали реалност : „Кръв, много кръв виждам в София през май 2014. Ония горе ке паднат доле, ке паднат в кръв. Над 100 човеци ще загинат по улиците”.

  Думите й записва украинският пътешественик и бизнесмен Анатолий Лубченко, който посещава баба Ванга 2 години преди смъртта й през 1996 г. Пред него Ванга говори за България и точно назовава настоящата 2014 г. Предсказанията й са общо три, при това доста кратки.

  Ванга е казала още: „Нов човек, висок, от чужбина, ще поведе България за добро”.
  Освен политиката Ванга споменава и болестите, за които вижда развитие в бъдещето. „По-лоша от СПИН-а болест ще ни порази, и главно мъжете”. Дали въпросната болест ще удари само нашата страна или цялото човечество не става ясно от шокиращите думи на пророчицата.

  Преди Ванга да отговори на въпроса на Лубченко дали ще пази хората и след смъртта си, касетофонът спира. На записът се чува шум от натискане на копче, но украинецът не помни да е посягал към уреда. По-късно казва, че пророчицата е заспала точно тогава. Според истинските й последователи обаче висша сила е спряла отговорът й да остане документиран

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 69. 70 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Разстроено

  [quote#69:"diablo3"] Това е едно от трите предсказания направени от пророчицата Ванга пред руснака Анатолий Любченко приживее, пише struma.com. [/quote]
  Ако Ванга беше направила всички предсказания и пророчества, дето ѝ се приписват, особено от разни тъпи руски мракобеси, нямаше да ѝ стигне разумния живот само да ги изнаприказва!
  Не е зле по-малко да вярваме на глупостите, които се пишат и се приписват на Ванга, особено в руския И-нет!

 70. 71 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Любопитно

  [quote#65:"Банчо"]при една добре направена и поддържана отводнителна система и канализация нямаше никой да забележи че дъжда е бил "необичайно" обилен. [/quote]
  Като се замисля само, че 30++% от площта на Нидерландия е под нивото на Северно Море!
  А не си спомням да съм чел за сериозни наводнения и жертви в тази страна!

 71. 72 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#11] от "65vesso":


  [quote#11:"65vesso"]Майката му е спазване на законите и от циганите. А не да ангажираме институциите да оправят поразиите след тях.[/quote]

  ++++++++++++++
  Абсолютно вярно!!!
  Тази т.нар. "статия" е просто една истерична проява на логореята на пишУщия! Пожари, наводнения, градушки, "Зимните студове ще убият хиляди"...
  Ама наистина?! Реките ще текат кървави, жаби ще валят от небето, скакалците... и останалите от 10-те напасти!
  Юлияне, Юлияне...
  Защо само плашите хората?! За да продавате повече реклами?

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 72. 73 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По-леко с Петричката врачка, Юналчо.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 73. 74 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно от славянска и православна солидарност трябва да пратим помощ на Сърбия. На пример винаги съм казвал, че на монголските варвари помощ никога не трябва да даваме.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 74. 75 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#11:"65vesso"]Майката му е спазване на законите и от циганите. [/quote]

  Тя първо държавата да почне сама да спазва собствените си закони. После всичко друго ще си дойде на мястото.
  Гражданите, в т.ч. и циганите и българите и турците и българо-мохамеданите, не спазват законите като следствие. Първопричината - това, че държавата не спазва собствените си закони.

 75. 76 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Всички цигански фасади... А тоя бог, като почне да събаря ромските незаконни строежи ще подмине ли виличките, вилите и дворците н абългарите, изградени в свлачищата между Варна и Балчик. Изградени незаконно.

 76. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#59] от "townboy":
  Е какъв пък катаклизъм е един по-силен дъжд
  Ходи на гугъла и виж как не едно а две дерета дето събират водосбора от площ 3на5 км изчезват в Аспарухово
  Е откъде да мине тая вода
  В София ако запречиш Перловската с къщя и блокове какво мислиш ще стане

 77. 78 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Общи приказки, нулева експертност или с две думи - Юлиан Попов

 78. 79 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Хм, а само до преди няколко месеца тук в Дневник повечето читатели откровено отказваха да повярват в затоплянето и климатичните промени....
  Грозна ирония на съдбата, налагаща се поради високомерието и самозабравянето на човека в заблудата му, че е най-великото същество на Земята!
  От алчност и безхаберие ще се затрием, а на всичкото отгоре се чудим кого да изкараме най-виновен.
  А за българското политическо късогледство и некомпетентност просто не искам да отварям дума!

 79. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Абе къде е армията и жандармерията.

 80. 81 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"lout66"].Властта е и отговорност за живота и здравето на хората. [/quote]

  ... ВЛАСТТА???... извинете, но кога ще си почистите съзнанието от този анахронизъм... Как очаквате да се състои демокрация чрез недемократични категории?

  ... за "просветения" робовладелец-хуманист ли си мечтаете... м?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 81. 82 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#18:"tom_sawyer"]....Änd Kalashnikov for all.... [/quote]

  ... дааа... народната реакция срещу партийно-чиновническия грабеж произтече в появата на общество и авторитети, "криминални" авторитети - Воры з законе...

  65% от мъжете и 45% от жените (стат.) русияни попадат в лагерите. На участниците на Майдана Янукович им обеща (издаде указ) 15г. лагерен живот... та, от там им дойде и невиждания прилив на героизъм.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 82. 83 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#25:"tsvetko_51"]Не е ли време да стигнем до подобно съгласие, а не да играем по свирката на Путин и Ко и собствения си лъжливо-крадлив андрешковски нагон? [/quote]

  ... и колко време още планираш да ни заблуждаваш, че ще станете "добрички"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 83. 84 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#31:"subsonic"]

  Никаква Божа работа, а чиста форма cloud seeding. [/quote]

  ... абслютно съм съгласен!
  ... и най-отвратителното е, че именно фирмичките на дебелан ше Лапнат народната лепта събрана с есемесите, еевропомощите и т.н.
  ... "да би мирно седяло" ... е губеща стратегия!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 84. 85 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#41] от "paolo51":

  ... само не разбрах защо ползваш множествено число... отговорност за чии действия ни вменяваш...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 85. 86 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#59:"townboy"]Има научно обяснение на природните катаклизми които се случват напоследък но надали скоро ще стигне до нас истината. [/quote]

  гугъл търсене помага. Намери си руски форум по темата... там, за разлика, разговарят аргументирано.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 86. 87 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ... намирам за справедливо и неоспоримо на следващите избори Право да гласуват да имат само Хората гласували Електронно с код "DMS VARNA 17 777"!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 87. 88 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#80:"rosiraycheva50._"]

  Абе къде е армията и жандармерията. [/quote]

  ... стачкуват за възстановяване на "служебните столови" и ред социални придобивки... дам

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 88. 89 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  В България елементарни природни явления и обикновенни ситуажии се превръщат редовно в трагедии поради простия факт,че държава липсва. Остатъците от държавност се използват единствено като рамка от различни организирани престъпни групи за осъществяването на своята незаконна дейност и като чадър срещу намесата на чуждестранни институции и организации за борба срещу международната престъпност в спокойствието на местните кланове. Ето защо се налага формално да има "премиер","правителство",";парламент" и други имитации. Всичко това, комбинирано с все по-безграмотното състояние на мнозинството от населението и ширещата се безотговорност и бездарие ни водят неминуемо към все повече и по-големи трагедии.
  По принцип авторът е изключително прав и скицира много от важните приоритети пред България като общество,но липсата на държавност и елементарно функциониращи институции, или дори на елементарна обществена солидарност и чувство за общност, прави граденето на каквито и да било стратегии и планове абсолютно безпредметно.....

 89. 90 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 229 Любопитно

  юлиан попов юлиан вучков все корифеи на журналистиката

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 90. 91 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дъждовете до някъде са, но пороите не са! Както не веднъж съм писала, водата иска път. Ако сме и направили прегради, тя , или ще ги събори, или ще си намери друг път. За да има такива порои, свлачища, жертви и загуби, отговорни сме ние. Нарушили сме еко баланса. Той от своя страна компенсира с промяна на климата, на суши и валежи, интензивност на валежите. Не сме се погрижили за правилната организация на селищното строителство. Да предвидим, изградим и поддържаме в добро състояние водоеми, канали, отводнителни системи. Не сме се погрижили и за добро проектиране, изграждане и поддържане на съоръжения за събиране и експлоатация на водата. Всичко ни е направено през пръсти. Много пъти съм казвала: можеш да подкупиш, да изнудиш съдия и да си получиш исканата присъда, но не можеш да го направиш с природата! Лошото е, че тя не сочи с пръст виновника, а наказва всички, които се намират на пътя И, когато реши да раздава правосъдие!

  goblenka
 91. 92 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Хайде малко да помислим.
  В Румъния санирането на сградите беше направено от общините, които взеха европейската помощ, а после хората чрез данъците си изплатиха саниранията! Да данъците бяха увеличени, но сметките намалени. Тук ако човек реши да санира трябва да търси фирми (около 40% от които мошеници) и освен това не получава никаква помощ (няма комисионни и парите не са атрактивни, както не атрактивни и парите за наука от европейския съюз). Милиарди левове се раздават като социални помощи, вместо да накарат "цоцащите" да си ги отработят с ремонтиране на диги, с почистване на речни корита.. Освен това да има бърз съд и присъда за незаконна сеч и умишлени палежи! Нека се дават социални помощи не толкова според нуждите, а според това какво е направил индивида за обществото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK