Властта е обърната със задните си части към сигурността на гражданите при бедствия

Властта е обърната със задните си части към сигурността на гражданите при бедствия

© ReutersКоментарът на проф. д-р Николай Слатински, който е експерт по национална сигурност, е от "Фейсбук". Оригиналното му заглавие е "В политиката винаги властта е отговорна. А при големите провали тя е престъпно виновна".


Трагедията във Варна е страшно свидетелство колко беззащитна от безхаберието на властта е нашата държава - и така вече години и години наред.  


- Началото на края бе положено от безобразията на Тройната коалиция. Помните ли Емел Етем? Тогава започна унищожаването на системата за гражданска защита и източването на ресурсите на държавата за действие при извънредни ситуации.
- После настъпи звездният час на безчинствата с гражданската защита на абсолютните дилетанти от ГЕРБ - тогава "Гражданска защита" бе ликвидирана, натикана под шапката на Пожарната...


- При това скопено правителство съсипването на системата достигна до естествения си летален завършек.


Никоя държава не може да понесе подобно трикратно посегателство
срещу най-важната сфера на днешната ни национална сигурност.
 


Експертите у нас (и аз в това число) сме анализирали, предлагали, предупреждавали, писали за това какво се случва и какво ще се случва, но властта винаги е била глуха, обърната със задните си части към гражданската сигурност (сигурността на гражданите при бедствия, аварии, катастрофи и други извънредни ситуации).


По-долу ще приведа мой текст - само за информация, защото при такава държава и при такова отношение на елита към собствения му народ смисъл няма от нищо. Катастрофата в България вече се е състояла.


Ние сме държава, намираща с в посткатастрофична фаза.


Да, катастрофата вече е настъпила, само че обществото още не си е дало сметка за това. Ние живеем в посткатастрофично време по отношение на всички основни аспекти на националната сигурност. Както впрочем и (можем да кажем — в това число) на гражданската сигурност, здравеопазването, образованието, социалната политика и къде ли още не.


В условията на настъпилата катастрофа управляващите в системата за национална сигурност са подобни на объркания лодкар, чиято лодка е подхвърляна в бурното море, а той прави панически действия, гребе напосоки, гледа само да не се удари в някоя видима скала, но няма нито време, нито сили, нито събрани във възел мисли как да избягва подводните скали, затова някоя от тях би могла да се превърне в тежка, окончателна присъда за лодката му.


Може би ненапразно думата "риск" произлиза от "подводна скала". Днес българската лодка е подмятана от морето, а нейните управляващи симулират, импровизират, имитират и наподобяват някакво управление на лодката, но само по отношение на видимите опасности и заплахи. Що се отнася обаче до истинските рискове, т.е. невидимите подводни скали, за тях няма нито представа, нито стратегия, нито воля, нито капацитет за управление.


България като че ли съществува по инерция, ден за ден, от дъжд на вятър,
докъдето може и нито миг след това…


(Следва текстът (част от текста) за катастрофата в гражданската сигурност:)


"В България в жизнено важната област на националната сигурност – гражданската сигурност, 21 век още не е дошъл: управленски, концептуално, нормативно, финансово, информационно и кадрово цари хаос, нарастваща дезорганизация. Ние сме държава без закон за управление при кризи! Няма не само ранно сигнализиране, няма и превенция. Само и единствено – тичане след събитията. Пасивно се изчаква бедствията да се случат. И когато те се случат, когато хората загинат, властта, която всъщност е причинила с нехайството и некомпетентността си смъртта на тези хора, обува гумени ботуши, слага лицемерни маски на съпреживяване и раздава на близките и роднините на удавените хора пликчета с пари. При това пари взети не от нейния джоб, а от партийните субсидии, които пък се вземат от данъците на същите тези удавени хора и техните близки и роднини!


В политиката и при демокрацията винаги властта е отговорна. А когато тя не е на нивото на отговорностите си, тя е виновна, при големите провали тя е престъпно виновна.


У нас именно властта съсипа Гражданска защита:


- най-напред я накара да говори на развален български език, заменяйки в нея прекрасни специалисти с партийни протежета от Родопите и Делиормана (така един обикновен водопроводчик бе спуснат като парашутист да управлява свръхсложната система наречена язовир "Тополница" и с въпиющата си безпросветност и некомпетентност причини огромни щети на близо 1000 къщи, разположени надолу от язовира, когато язовирът преля и водата му бе шоково допусната и изпусната да тече на мътни талази към населените места);


- а после я натика в МВР, под шапката на Пожарната (а наред с това наложи критерии за кариерно израстване, изискващи няколкогодишен стаж в МВР; но как хора от Гражданска защита могат да имат този стаж, като довчера са били извън МВР?  - никак, затова те биваха първите уволнени).


Сетне мои колеги и приятели ми писаха с молба – да съобщя на обществото, защото моят глас се чувал, - че в тяхната област има десетина язовири, чиято стена може да се спука. Но мога ли аз да взема грях на душата си да изплаша цяла област, че седи върху мини със забавено действие? Мога само да споделя този факт с властта, но властта нехае, тя пет пари не дава, впрочем, дава пет пари, но после – в пликче и от партийните си субсидии.


Нека да не бъда неправилно разбран: Противопожарната дейност е изключително важна, тя изисква огромен професионализъм, а не трагична некомпетентност (чрез която бе хвърлен военен хеликоптер да гаси пожар, а после президентът трябваше да праща венци на гробовете на загиналите пожарникари, защото гасенето на пожар с хеликоптер си има технология и си иска определен тип хеликоптер, със съответното оборудване).


Противопожарната дейност е безценно важна, но тя е дейност, която основно върви впоследствие и след като пожарите избухнат и ги гаси, докато Гражданската сигурност върви преди и пред извънредните ситуации – прогнозира ги и ги ранно сигнализира, осъществява превенция и минимизира рисковете от тях, а едва после, ако рисковете се материализират, се мобилизира и действа заедно с цялата мрежа за противодействие и ликвидиране на последиците. Заедно с Пожарната, Армията, Бърза помощ и т.н."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Съществува опастност гражданите да не разберат правилно жеста със задните части на властта и в един момент да я ... заболи?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Това беше пределно ясно още преди време, Емел Хептен като я сложиха министър на бедствията и авариите да усвои едни пари. Тогава пак имаше наводнения, и пак се държаха неадкватно. Нищо не се е променило!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Хич и не съм чел написаното,сигурен съм,че коментара и съждението е точно.Милиони българи обаче се питаме и какво от това.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Като се обърне колата пътища много. А от катастрофични сценарии и черни пророчества нямаме нужда. Всеки да си върши работата. Само дето никой не си я върши, само едни големи усти са отворили. Включително и автора.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Не само закриха „Гр.защита“ изсекоха горите.България е едно незаконно застроено свлачище.В буквален и в преносен смисъл.

 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Този път Слатински е напълно прав!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За кой ли пореден път се провидя, разбра и осъзна горчивата истина, че България не само, че няма политици, планове, стратегии и хора на отговорни места, които да работят адекватно при такива бедствия, а просто НЯМА ДЪРЖАВА! Предишната подобна трагедия се случи в едно малко село Бисер, застанало на пътя на водната стихия, а сега се случва във вторият по големина български град - морската ни столица Варна! Ако бяхме що-годе нормална държава, още от снощи към Варна трябваше да полетят хеликоптери и да тръгнат камиони с минерална вода, одеяла, дрехи и храни, както и по всички възможни медийни канали да се оповестява непрекъснато населението на пострадалите райони как, къде и какво да правят след потопа, вместо това от сутринта гледаме смръщените физиономии на власт имащи, които се замерят взаимно с

 8. 8 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По-скоро населението е обърнато със Задните си части към властта

  в БГ няма граждани...има население тъпла..

  за това и получава заслуженото

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 421 Любопитно

  Пресилено сериозен коментар за проблем, създаден от "пазенето на циганите".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":
  [quote#5:"hodounski"]Не само закриха „Гр.защита“ изсекоха горите.[/quote]

  Слава Богу все още не са успели да ги изсекат напълно ,въпреки че усилията продължават с яки темпове.
  Успеят ли Аспарухово и подобни ще ни станат ежедневие при всеки по сериозен дъжд.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mark Twain":

  100 плюса!

  Да разлая троловете!!
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "катастрофата вече е настъпила, само че обществото още не си е дало сметка за това."
  -------------
  Обществото е напълно наясно, едни други не си дават сметка за това и продължават да си живеят в паралелна реалност и да се гаврят с полуубитото животно. Въпросът е - ще имали сили притиснатото до стената общество да се изправи и захапе убиеца си или се е примирило със смъртта си!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Господинът е напълно прав. Противопожарна охрана, няма ресурси и капацитет да ръководи Гражданска защита и това бе безумие ПП да стане шапка на ГЗ - работил съм в ПП...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 14. 14 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Структурите като пожарна, гражданска, полиция, армия са на подчинение на държавата. Общината има ограничени пълномощия главно с общински фирми и концесионери, ако са добре сключени договорите.
  Може да не е правилно, но това е положението. Държавата има права и някои отговорности, а общината на практика само отговорности.
  Трябва да се провери как са действали органи на властта. Излиза, че много късно е дошла първата пожарна. Другите може би са били на по-ранни произшествия. До тук добре, но ми се струва много късно бяха пренасочени силите към по-нуждаещите се места. Това при добро желание може да се проследи чрез диспечерските пунктове. Ако има желание.
  Йовчев да не се прави на сърдит , а да изпълнява задълженията си.

  Миша
 15. 15 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази трагедия може и да се потрети в циганския квартал на Стара Загора. Може и да се почетвърти, попети и т.н. по другите гета из страната и причините винаги ще са едни и същи - изсечена гора, порой, незаконни къщи, непочистени корита на реките, безстопанствен язовир, боклуци навсякъде и пълна липса на държава, държавни и общински органи. А като стане - пълна липса на реакция и помощ от държава, армия и спасителни служби. Всеки да се спасява сам. А и според съда няма да има виновни. Кръговрат.

 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аааа
  , работата на МВР е да се грижи за сигурността за ръководното тяло на Партията . Какви граждани , какви 2 лева .? Объркали сте се.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Не съм специалист въобще, а камо ли на нивото на Слатински в тясно-специализираната област на гражданска защита и въобще защитат на населението при възможните катаклизми, но ако сте прочели днес написаното от Юлиан Попов, някак го предпочитам пред тирадите на Слатински.
  Че днешната и предишна тройни коалиции са принципно безчуствени към бедствията на хората, мисля че е доказвано многократно. Че видимата на повърхността реактивност на ГЕРБ, както също помним е налице, както и че ползата от подобна пост фактум реактивност не е голяма, въпреки че е някаква утеха за пострадалите.
  Но да въздигаме коя и да е служба, в случая гражданската защита като панацея е просто несериозно.
  Както предлага Юл.Попов, необходимо е да се изгради тактика, стратегия и най-вече съгласие на нацинално равнище по въпроса за превенцията, подготовката, включително с подготвени ресурси и документирани задължения, които в течение на години само да се допълват и усъвършествуват, а не да се сещаме за тях, когато се обърне колата. Това би трябвало да ни доведе, до редуциране (пълното елиминиране е невъзможно) на последствията от различните природни и индустриални беди, които ще ни идват неминуемо до главата.

 18. 18 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Вече полицията е милиция и отговаря за идеологическата диверсия! А защита и сигурност от бедствия новата комуняшка власт разбира оградите пред НС?! За народа те не си развалят рахатлъка! Да се МАХАТ ЧАС ПО- СКОРО!!!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Друго е като ни го каже експерта Слатински.
  Веднага ни се изясни,а то все се питахме:защо,Господи,защо ни наказваш...?!

 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Матреала заслужава съдбата си. Полъга се и предаде Костов избирайки картоиграча и от тогава всяка надежда беше погребана.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Българските правителствени чиновници си остават кухи лейки, съветски служители, чакащи да им мине работното време. Тъпото здравно министерство не може да спретне една свястна програма при извънредни положения и затова някой ден ще бъдат изненадани по долни гащи както сега. Имат около 4800 практики , които биха били гръбнак на здравната система при пандемии и природни бедствия. Никакви инвестиции като предпазни средства маски, очила, предпазно облекло при особено опасни инфекции, комуникации (защо не мобилни радиостанции), транспортни средства. И кой ще ви оказва медицинска помощ на терен утре ? Ние ОПЛ няма да стоим да ви запушваме дупката в здравеопазването другарки и другари ей така като морозовци, просто ще си затворим практиките и телефоните и ще оставим естествения отбор да си свърши работата. Ама к'во ли ви интересува, сега ви е паднала екскурзията да ходите в Люксембург и да кимате умно, но неразбиращо на конференцията на здравните министри.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  По-скоро гражданите са със задните си части към държавата

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  защо няма строителен контрол? ще ви кажа:
  една фирма започна да преустройва първият етаж на блока в който живея за да си направи офис. отидохме да подадем оплакване в ДНСК, шефката се изчерви от срам и каза: "обадиха ми се от високо партийно ниво от София, няма смисъл да подавате жалба". беше по времето на тройната коалиция.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на zzzoron
  zzzoron
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Това е някак си толкова типично - някакъв соц-фатализъм. През цялото време всеки се прави, че работи и изведнъж става неизбежното и е ясно, че някой ще трябва да понесе отговорност. Но ако има нещо, в което поколения българи са тренирани, то е избягването от поемане на отговорност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Кофти хора има навсякъде, но фанатиците са вредни
 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  ,,Няма не само ранно сигнализиране, няма и превенция. Само и единствено – тичане след събитията. ,,

  Другарю проф.Слатински.
  За си спомним нещо:
  .................................................................
  1 май 1966
  Катастрофално наводнение от спукана стена на хвостохранилище взима 498 жертви от Враца и с. Згориград – пострадват 2 хиляди души и 310 семейства остават без дом.
  ........................................................
  26 април 1986 - Чернобил.
  Тогава някой от вас управляващите тогава да е предупредил НАРОДА.
  Еех другарю професор, много ви е къса паметта първо и второ наместо да си признаете, че все още се влачим с посткомунистическите зависимости.
  Защо да поставяме датчици навсякъде където има някаква ситуация за възникване на опасност.
  Защо да плащаме на наблюдатели при природни стихии.
  Ми не сте ли чели, че в тази прословута колониална САШ има звено от наблюдатели на които се плаща за да отиват на места където при урагани, торнада да наблюдават накъде се насочва стихията и да предупреждават най напред властите на местностите накъдето се насочва стихията за да вземат марки.
  Ние кога ще направим такова звено, никога. Защото имате носталгия по едновремешната гражданска защита.
  Да при предишната тройна коалиция, тази гражданска защита беше превърната в министерство на извънъредните ситуации.
  При управлението на ГЕРБ министерството беше по инерция запазено и да прав си, че гражданска защита беше сложена под шапката на МВР, но защо премълчаваш че цялата структура на гражданска защита беше запазена и там където беше разрушена то ЕМЕЛ ЕТЕМ беше възстановена.

 26. 26 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Кога е било иначе, че не си спомням ?

 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Властта е обърната със задните си части към сигурността на гражданите при бедствия

  Ами това не е от сега. Припомнете си Стражица - колко години я възстановяваха, Чернобил - някой да направи нещо за да предупреди хората? В по-нови времена да не говорим какви простотии бяха. Няма наказани нито преди, нито сега. Докато не им се потърси сметка на всички които допуснаха това бездействие и не се заквартируват с дълги присъди за престъпно бездействие по служба нищо няма да се промени.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Докторе. Преди години, това беше някъде по средата на осемдесетте години на МВ ми попадна книга, май беше ,,Америка сто години след Алеко КОНСТАНТИВОВ.,,
  Та там за пръв път прочетох, че в Аерика имало служба за ранно предупреждение, в която служба лятно време масово се наемали ученици и студенти. Чието задължение било при виждане на нещо необичайно, като зараждащо се торнадо или нещо друго да предупреждават съответните власти и население.
  През останалото време си е имало съответните наблюдатели на които се е плащало само да наблюдават и предупреждават.
  Тези наблюдатели обхващат цяла Америка.
  Защо и у нас да не се създаде такава служба.
  Да речем наблюдател може да стане всеки от населението, няма значение, че работи нещо друго, той си работи и наблюдава, плаща му се някаква сума както в Америка и като види нещо необикновено ставащо като силен дъжд, зараждащо се свачище или нещо друго звъни на определен телефон.

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  Другарю професор Слатински.
  Къде бяхте по времето на най голямата атомна, невоенна авария в света, Чернобилската, когато по Първи май наместо да предупредите населението го изкарахте да марширува пред полупразни трибуни. И наместо да го предупредите за аварията в Чернобил си замълчахте но взехте мерки да си опазите крехкото здраве като си внасяхте храни от незаразени с радиация зони.

 30. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Дали е от климата не знам, но някъде през 70-те имаше картинка подобна на тази от горната снимка на курорта Дружба, днес май Св. Константин. Пороен дъжд напълни дерето на поточето на плажа и прати десетина москвича и ладички в морето.

 31. 31 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#29] от "сидер":
  [quote#29:"сидер"]Другарю професор Слатински.
  Къде бяхте по времето на най голямата атомна, невоенна авария в света, Чернобилската, когато по Първи май наместо да предупредите населението го изкарахте да марширува пред полупразни трибуни.[/quote]

  Айде остави го за Чернобил.
  Тогава я е имал ,я не 20 години.И е рупал марули и рапони като всички нас.
  Обикновено съм критичен към него заради слугинажа при Гоце ,ама тоя път е написал бая верни неща.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 32. 32 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Хич и не съм чел написаното,[/quote]
  Че ти да не мислиш, че някой го е чел?

 33. 33 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 387 Гневно

  Нищо ново под слънцето, за жалост много се говори но като стане трагедия като тази се вижда наистина колко гол е царят. При нас всичко е реактивно, не превантивно и никой не гледа какво е довело до тук.

  Сега ще има обвиняване, ПР, викане по различни предавания и опити за правене на политически капитал върху трагедията. Гадост.

 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  градовете ни заприличаха на фавели. преди малко минах през софийския квартал Витоша. който до преди 10-15 години беше едно безкрайно пасбище на симеоновските говеда и овце и някакви погранични селяни, които искаха да виждат студентски град сутрин, като тръгват на работа към Стомана Перник и мини Бобов дол

  днес, това място е пълно с дупки, падини, странни геоложко-асфалтови образования, които се пълнят с вода дори когато не вали. а при дъжд са непроходими.

  мисълта ми е, че този квартал, сравнително скъпи (нямам идея защо) няма една нормална улица с нормални тротоари. до оградите на къщите, в плътна кал, са напаркирани автомобили и от двете страни, два автомобила трудно се разминават и целият квартал е парализиран. ако линейка и пожарна трябва да влязат тук и да окажат първа помощ, можете да се сте сигурни, че накрая ще пусна цигански каруци просто, за да извозват трупове за опознаване. и предполагам, че такова е положението в мнозинството от градски квартали, които бяха застроени след 2001 г.

  споменах ли, че Иван Костов е виновен?

  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе , къде е ...,, Шоуто на Слави,, ?
  Нещо неудобно е май на тия с дебелите задници , обърнати към народа ?

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ани":
  Отличен коментар ! ++++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Гневно

  Безмислено е да ги коментираме.Те от това не разбират.Оставка и власт повече да не видят.

 38. 38 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 367 Гневно

  г-н Овчев е винаги прав, даже и когато греши! Ех офчеф...

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK