Четвъртата световна война

Владимир Путин

© Ria Novosti, Reuters

Владимир ПутинАндрей Иларионов е руски икономист, бивш (2000 – 2005) водещ икономически съветник на президента Путин. През последните годин поради острите си разногласия с Путин, живее и работи в САЩ. Той е измежду най-известните критици на руския режим сега. Това е негова реч, произнесена на заседание на Комитета по икономика и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО. Вилнюс, 31 май 2014 г. Преведена е от Георги Антонов. "Дневник" я препубликува от сайта "Маргиналия", акцентите са на редакцията.


Добро утро, госпожи и господа.


За мен е висока чест и особено удоволствие да съм тук и да имам възможност да споделя с вас някои съображения и идеи относно сегашното положение в Украйна, в Русия, по повод отношенията между Украйна и Русия. Макар в предварително обявеното заглавие на моето изказване да се споменават само Украйна и Русия, ще ми бъде трудно да избегна споменаването и на някои други въпроси, имащи отношение към случващото се в света в последно време.
В течение на последните месеци хората по целия свят си задават въпроса какво се случва. Какво означава всичко това: нападението на Путин над Украйна, окупацията и анексията на Крим, намесата на руския режим в Източна Украйна. Какви са краткосрочните и дългосрочни цели на Путин? Къде и кога смята той да спре (ако, разбира се, изобщо смята да спре)? Бих желал да предложа на вашето внимание моите съображения, групирани в десет точки. Ще се постарая да бъда кратък и ще се радвам да отговоря на вашите въпроси.


Първа точка. Вероятно сте чували твърдения, че сега се наблюдава "украинска криза" или "криза в Украйна". Това не е така. Това, което в момента се случва, не е нито "криза в Украйна", нито "украинска криза". Това, с което си имаме работа, не е вътрешен проблем на Украйна, както се опитва да го представи Кремъл. Това е война. Това е война на Русия с Украйна. По-точно – това е война на Путин срещу Украйна. И въпросната война представлява едва въведение (или вече първа глава) към несравнимо по-мащабно събитие, което също бива наричано война, то вече е наречено така – "световна война". Четвърта световна война. Ще се върна след малко към това определение. Този термин не съм го избрал аз. Този термин се използва от кремълската пропагандна машина. Според нейните твърдения, Четвъртата световна война се води от Русия срещу останалия свят.


Втора точка. В някои анализи днешната война се описва като Студена война – или като връщане към ситуацията от миналата Студена война, или като начало на нова Студена война. По мое мнение това, което се случва сега, не представлява връщане към такава Студена война, каквато приключи на границата между 1980-те и 1990-те години с достигането на политическо регулиране в Европа. Това не представлява и нова Студена война. Бих обърнал внимание на това, че по време на Студената война, която последва Втората световна война, не е имало случай на анексиране на територията на която и да било европейска страна, подобно на това, което току-що се случи с Крим. По време на "класическата" Студена война имаше опити за смяна на политически режими в отделни страни, но границите между свободния и несвободния свят в Европа не са били променяни.


Има и друга съществена разлика между Студената война и сегашната война. По време на Студената война не са били прилагани персонални санкции. Имало е санкции от друг вид, но персонални санкции не е имало. В този смисъл това, което върви сега, не е Студена война. Точното название на тази война ще дадат аналитиците и политиците. Във всеки случай това не е студена война. Ще напомня отново, че пропагандната машина на Кремъл я нарича Четвърта световна война.

Владимир Путин<br />

© Sergei Karpukhin, Reuters

Владимир Путин


Трета точка. За много хора тази война изигра роля на своеобразен сигнал за тревога. Може да се чуят твърдения за това, че видите ли, за пръв път руски войски навлизат на чужда територия. По думите на такива хора преди няколко месеца всичко беше прекрасно, с Русия имахме забележително добри отношения. И изведнъж всичко се промени. Позволете да ви напомня, че не преди няколко месеца, а преди няколко години, по-точно преди шест години, се разрази руско-грузинската война. Това беше руска агресия против независимата Грузия, която доведе до навлизането на руски войски на грузинска територия и окупацията на две области на Грузия, представляващи около двадесет процента от грузинската територия. Някои от технологиите на тази война, руско-грузинската война, днес отново се използват в Украйна, други са обновени. За съжаление, уроците на руско-грузинската война не бяха изследвани, не бяха научени, никакви изводи от случилото се не бяха направени. Широко беше разпространено удобното мнение, според което вината за това, което се случи преди шест години, пада върху президента на Грузия Михаил Саакашвили, той беше обвиняван за уж извършени от Грузия грешки. Освен това у много хора имаше огромно желание просто да забравят този епизод.


Но преди три месеца в Украйна нямаше украински Михаил Саакашвили. Начело на тази страна беше Виктор Янукович, един от най-проруските и пропутински президенти в цялото постсъветско пространство. Въпреки това руската войска започна военната операция по окупацията и анексията на Крим на 20 февруари. Т.е. това се случи два дни преди г-н Янукович да подпише споразумение с трима лидери на опозицията и с трима европейски министри на външните работи и четири дни преди г-н Янукович да избяга от територията на Украйна на борда на кораб на руските военноморски сили.


В такъв смисъл тази руска агресия срещу Украйна не беше реакция на революцията на Майдана, тя не беше и отговор на свалянето на режима на Янукович. Агресията започна по време, когато Янукович беше пълноправен и законен президент на Украйна. Следователно за агресора е напълно без значение дали в Грузия има Михаил Саакашвили, или в Украйна Виктор Янукович или някакъв друг лидер в някаква друга страна, разглеждана от руското ръководство като влизаща в сферата на неговите имперски интереси. Независимо от конкретните личности, такава страна може да стане обект на руска агресия.


Четвърта точка. Преди повече от двадесет години нямаше нито руско-украинска война, нито руско-грузинска война. За сметка на това имаше война в Абхазия, Южна Осетия, Приднестровието. Ако има нещо в анексията на Крим и в операцията по дестабилизиране на Източна Украйна, за което бихме могли да благодарим на техните автори, това е, че пред целия свят бяха открито демонстрирани методите и технологиите, които бяха използвани от същия агресор във всички предишни случаи, а именно – в Абхазия, Южна Осетия, Приднестровието, по време на руско-грузинската и руско-украинската войни – с участие в бойните действия на руските специални части, така наречените "доброволци", чеченците, дагестанците, южните осетинци и други.


По-рано подобни операции с участието на подобни "зелени човечета" бяха провеждани с цел окупацията и анексирането не на териториите на бивши съветски републики от преди две и половина десетилетия, а на трите балтийски държави през 1940 г. Бих искал да привлека вашето внимание към малката брошура, разпространена сред делегатите на тази асамблея – "Уроците на историята. Тихата окупация от 1940 г.". В нея са демонстрирани някои методи, използвани срещу Балтийските страни през 1940 г., използвани преди повече от двадесет години в Приднестровието, преди шест години в Грузия, използвани сега в Украйна. Бих искал да благодаря на нашите литовски организатори за издаването на тази брошура, изключително важна за разбирането на историческата връзка между всички тези актове на агресия.


Ако се вгледаме по-внимателно, следи от използването на някои от тези методи могат да бъдат забелязани и по-рано във времената на т.нар. Октомврийска революция в Русия. Такива методи включват насилствен държавен преврат, установяване на режим на терор, изтезания и убийства на политически опоненти, фалшифициране на резултатите от избори и референдуми, създаване на пропагандна машина за промиване на мозъци, формиране на авторитарни или тоталитарни режими – в Русия, в Куба, в Северна Корея, в други страни.


Петата точка от моето изказване се отнася до Украйна. Разбира се, това е огромна тема, каквато сега не е възможно да се обсъди напълно. Но бих искал да отбележа може би най-важния процес, протичащ в Украйна през последните двадесет и няколко години, от момента на провъзгласяване на независимост след разпада на СССР. Този процес е на постепенната, но като цяло бързо протичаща политическо озападняване на страната. Понякога тя приема формата на украинизация, но по своя смисъл това е разпространението на западните институции върху все по-голяма част от територията на Украйна, както и разпространяването на европейски модели на поведение сред все по-голяма част от населението на Украйна.


На изборите през 1991 г. прозападната ориентация, западните ценности, прозападните политици получиха подкрепа в едва три от двадесет и петте области на Украйна. Границата между западно ориентираните региони и тези с, не бих я нарекъл проруска, бих казал просъветска ориентация, бързо се преместваше от северозапад на югоизток в Украйна. За известно време можеше да се създаде впечатление (то беше лъжливо), че в първите години на новия век процесът се е забавил, тъй като около половината страна редовно гласуваше за така наречените "оранжеви" прозападни сили, а другата половина – за така наречената "бяло-синя коалиция", за просъветските сили в Украйна. Всъщност процесът на озападняване продължаваше и все повече се интензифицираше, особено при президентите Юшченко и Янукович. Към лятото на 2013 г. публичната подкрепа за прозападните, проевропейски ориентираните сили в Украйна имаше голяма преднина пред подкрепата за така наречените проевразийски сили. Разбирайки, че Украйна завинаги напуска постсъветското, ориентираното на изток, проевразийското влияние, Путин започна своята антиукраинска война.

Президентите на Русия Владимир Путин, на Казахстан Нурсултан Назърбаев и на Беларус Александър Лукашенко на церемонията за подписването на договора за създаване на Евразийски икономически съюз в края на май.<br />

© Ria Novosti, Reuters

Президентите на Русия Владимир Путин, на Казахстан Нурсултан Назърбаев и на Беларус Александър Лукашенко на церемонията за подписването на договора за създаване на Евразийски икономически съюз в края на май.


Моята следваща, шеста точка, се отнася до предисторията и идеологическото обосноваване на тази руско-украинска война. Тази война не започна случайно, тя не беше нещо неочаквано, Путин нищо не го е "принуждавало да се намеси в украинските работи", както твърдят някои, нищо не го е "принуждавало" да завземе Крим. Тази война старателно е била планирана и подготвяна в продължение на няколко години. По пътя към нея имаше няколко важни етапа, които е необходимо да бъдат отбелязани.


От гледна точка на корпорацията на офицерите от КГБ/ФСБ, която постепенно завладяваше властта в Русия през 1990-те години и дойде на власт (бих казал дори, че тя сега има абсолютна власт в Русия) в първите години на новото столетие, Украйна никога не е била независима, самостоятелна държава.
На 25 март 1999 г. в организирана автокатастрофа на пътя от Борисопол до Золотоноша беше убит Вячеслав Черновил, дисидент и правозащитник още от съветски времена, лидер на Народното движение "Рух" и кандидат в президентските избори в Украйна през 1999 г. Разследването проведено от СБУ (Служба за сигурност на Украйна, бел.ред.) установи, че за провеждането на тази операция в Украйна са били изпратени няколко групи офицери от ФСБ.


Следите за сериозна подготовка за широкомащабна агресия срещу Украйна могат да се видят поне от лятото на 2003 г., когато Путин реши, че не е приемливо Киев, "майката на руските градове", местото, където е разположена Киевско-Печорската Лавра, да се намира вън от границите на Руската федерация.


По-късно на вниманието на Путин беше предложена легендата (както стана ясно по-късно, фалшифицирана) за кръщенето през 989 г. на княз Владимир Святославович в гръцкия град Херсонес (на руски Корсунь, днес разположен в границите на Севастопол). По този начин излизаше, че двете смятани за свещени места от Руската православна църква, към които принадлежи мнозинството от населението на Русия, а именно Киев и Херсон – се оказват не в Русия, а на територията на Украйна. Това беше възприето като недопустимо поражение за нацията, заради което беше разработен план по връщането на тези свети места под руски контрол.


На 5 септември 2004 г. още един кандидат президент на Украйна, Виктор Юшченко, беше отровен с диоксин и едва оживя.


Към методите на пропагандната война срещу Украйна бяха добавени радикални средства: масово подкупване на украински официални лица и чиновници, както и подривни действия. Пряката военна намеса беше призната за допустима в края на 2004 г. – след като тогавашния президент на Украйна Леонид Кучма по време на среща на 2 декември с Владимир Путин във ВИП залата на летище Внуково-2 отвърна с отказ на искането на последния да бъде използвана сила против тогавашните киевски протестиращи, а също и след окончателната победа на Виктор Юшченко на третия тур на президентските избори на 26 декември 2004 г.


Един от вариантите на руската военна кампания в Украйна с възможна употреба на ядрено оръжие недалеч от Киев беше публикуван на 21 април 2008 г. в "Руский журналь" под заглавието "Портокал с часовников механизъм".


Три седмици по-рано, на 4 април 2008 г., по време на срещата на НАТО в Букурещ В. Путин заяви на Дж. Буш младши, че "Украйна дори не е държава" , че практически половината територия на Украйна е "изконна руска земя" предадена на Украйна от Русия.


През следващите пет години беше разработвана концепцията за т.нар. "Руски свят". Съгласно тази концепция няма националности като украинци и беларуси. Украинците, беларусите и руснаците са подетноси на единния руски народ, следователно те трябва да бъдат обединени под покрива на една държава.

Четвъртата световна война

© Ria Novosti, Reuters


Тази концепция бе публично провъзгласена на 27 юли 2013 г. в Киев, по време на официалната церемония по празнуването на 1025-тата годишнина от покръстването на Русия. Цитирам г-н Путин: "на днепровското покръстване, на киевското покръстване е направен избор за цялата Света Рус. Тук е бил направен избор за всеки от нас. Нашите общи предци, които са живели на тези територии, са направили този избор за целия наш народ. "За целия наш народ" – казвам това, имайки предвид, че безусловно ние разбираме днешните реалности, има и украински народ, и белоруски, и други етноси и ние се отнасяме към всички тях с уважение, но в основата стоят, безусловно, нашите общи духовни ценности, които ни правят едни народ…мисълта за единството на запада и изтока на Русия, която е започнала тук, отново повтарям, на киевското и днепърското покръстване, винаги е присъствала както на изток, така и на запад, където е живял нашият народ" . В тази реч Путин за пръв път преминава от използването за Украйна на руския предлог "в" (използван в руския език по отношение на държави, но не по отношение на територии), към използване на предлога "на" (използван в руския език по отношение на територии, но не по отношение на държави). Вместо да каже "в Украйна", както е правел в течение на много години, Путин започва да казва "на Украйна", давайки по този начин ясно да се разбере, че той не признава Украйна за суверенна държава, а я счита само за територия.


Два дни след обвиненията на началника на руската санитарна служба Г. Онищенко към сладкарската компания "Рошен" руското правителство разгърна санитарна, търговска и икономическа война срещу Украйна.


По-късно, през ноември 2013 г. тези действия прераснаха в кампания за дипломатически натиск, принуждаваща Янукович да се откаже от подписване на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.


Военните действия, както вече отбелязах, започнаха на 20 февруари. Тази дата е отбелязана на медалите, отсечени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия. На тези медали е гравиран надписът "За възвръщането на Крим. 20 февруари – 18 март 2014 г., както лесно може да се види

След пресконференцията на 17 април 2014 г. машината на руската пропаганда премина на принципно ново равнище, а ударните й пропагандисти пристъпиха към разясняване на публиката на значението на това, което беше казано от ръководството. Един от тези пропагандисти, г-н Мамонтов, на 29 април заяви, че разгръщащата се война ще бъде "война на Русия срещу останалия свят" . Сергей Кургинян (още един ветеран на пропагандните войни от времената, когато е работил в КГБ и е бил пряко подчинен на шефа на тази организация генерал Крючков, оглавил опита за държавен преврат през август 1991 г.) поясни, че "днешната война ще бъде не Трета, а Четвърта световна, тъй като Третата световна е била Студената война" , завършила в началото на 90-те години. Още един пропагандист, Сергей Марков, в статия в вестник "Moscow Times" от 14 май 2014 г., разясни ,че целите на войната, започната от Путин, е разбиването на Запада: враждебният на Русия Англосаксонски свят трябва да бъде разгромен, а обединената континентална Европа трябва да стане съюзник на Русия.


Седма точка. Днешната кампания, разгърната от Путин, протича на три нива и има три цели. Първата цел е Украйна. Украйна трябва да бъде или путинска или не трябва да съществува като независима страна.


Второто ниво е създаването на така наречения "Руски свят". Под покрива на руската държава трябва да бъде създаден Руски свят, трябва да бъде обединен най-големият разделен народ в света – руснаците. Този лозунг е най-точното възпроизвеждане на лозунгите на нацистката пропаганда от 1930-те години, по време на подготовката на Германия за Втората световна война. Подобна формулировка е използвана по-късно от Слободан Милошевич при опита му да създаде така наречената Велика Сърбия.


В предполагаемия "Руски свят" са включени четири категории население:


- Първо, етническите руснаци независимо от това къде живеят;
- Второ, всички руско говорящи, независимо от националността им;
- Трето, всички съотечественици някога живели на територията на СССР и техните потомци;
- Четвърто, всички съотечественици някога живели на територията на Руската империя и техните потомци.


Концепцията за "Руския свят" не е фантазия, измислена от странни хора. Държавната Дума на Русия преди известно време прие закон за съотечествениците, създаващ юридическо основание за тяхната военна защита в чужбина. Освен това беше приет още един закон, даващ право на руските войски да действат вън границите на Русия.


Третото ниво на тази война има за своя цел Запада. Западният съюз трябва да бъде разделен на два лагера. Съгласно тази концепция Англосаксонският свят включва САЩ, Великобритания, както и така наречените държави на "първа линия". Съдейки по всичко, този термин е бил заимстван от времената на борба срещу апартейда в Южна Африка. Към "държавите на първа линия" спадат Полша и трите балтийски републики. Тази част от западния съюз трябва да бъде разбита. Оставащата "Континентална Европа" или трябва да бъде неутрална към Русия на Путин или дори е възможна да й стане съюзник.


Осма точка. Тази война има неконвенционален характер. В много отношения днешната война представлява война от нов тип, особено защото става въпрос за нови способи за водене на война или доколкото става дума за издигане на старите начини за водене на война на ново, по-високо ниво. Сега за определянето на това явление се използват различни термини, като например хибридна война, нестандартна война, неконвенционална война. Една от особеностите на този вид война представлява едновременно използване на всички методи и технологии, съчетаване на използването на технологиите на меката и твърдата сила.

Четвъртата световна война

© Eduard Korniyenko, Reuters


Сред тези методи и технологии следва да бъдат отбелязани някои, сред които агресорът, както може да се види, е достигнал определено ниво на умение:


- разузнаване и контраразузнаване;
- информационна, дезинформационна и пропагандна война, в момента ставаща мощен инструмент за въздействие;
- кибер война;
- широко използване на специални части;
- широко използване на неправителствени актьори (бизнес, НПО, религиозни организации, криминално проявени хора, частни лица), действащи сравнително независимо, но под общо ръководство и централизирано управление;
- широко използване на подривни действия;
- широко използване на терористични тактики (включително използването на жени и деца като живи щитове при нападение над военни и граждански обекти);
- енергийна война;
- икономическа война, включваща търговски, санитарни, финансови и други инструменти;
- корупция, изведена на принципно ново ниво, практически превърнала се в покупка на "едро" на политическото и военното ръководство в страни, които са цели на агресивно въздействие. В частност, пример за такава страна се оказва Украйна;
- "пета колона" в Украйна, други постсъветски държави, на Запад, включително в европейските страни;
- така наречения Путинтерн, путинския Интернационал, хлабавото обединение на различни политически партии и политически дейци, поддържани от Путин и поддържащи Путин.


Едно от най-важните наблюдения, които може да бъдат направени в тази връзка, е за смекчаването и пълното изчезване на фронтовата линия, т.е. на ясните и видими политически или военни граници. Линиите на фронта могат да преминават навсякъде, във вътрешността на всяка страна. Може би това е главната особеност на новата, неконвенционална, Четвърта световна война.


Девета точка – необходимостта от стратегия за противодействие. Как следва да се отговори на неконвенционалната война? Идва време за разработване на стратегия за противодействие. Без наличие на такава стратегия е трудно да се постигне резултат.


Преди всичко, необходимо е да се разбере, че това е война. Това не е шега, не е случайност, не е грешка, не е лош сън. Оставено само на себе си, то няма да изчезне и да се разсее. Това е война. И както всяка война, може да бъде спечелена или загубена. Какво ще предпочетете, зависи от вас.


Второ, необходимо е да бъде разбрана природата на проблема, който представлява агресивният путински режим. Този режим е агресивен и вътре в страната – към собственият народ, към националното движение на чеченския народ, към демократичната опозиция, към бизнеса. Той е агресивен и навън – към Грузия, към Украйна, към балтийските страни, към други страни. За съжаление в последно време този режим забележимо укрепна благодарение на победите си в Украйна, даващи му сериозна поддръжка сред значителни части от руското население. По този начин, сега имаме работа не само с управляващия режим, но и със значителна част от руското общество, склонна към реваншизъм и ревизия на световния ред. Това трябва да бъде разбрано.


Трето, трябва да бъде осъзната необходимостта от подготовка на средно- и дългосрочна стратегия, подобна на Четиринадесетте точки на президента Уилсън по време на Първата световна война, Атлантическата харта по време на Втората световна война, Фултънската реч на Чърчил на Чърчил и Доктрината "Труман" по време на Студената война. Това е нужно, за да бъдат видни дългосрочните цели и за да бъдат известни главните инструменти, необходими за постигането на тези цели.


Четвърто, трябва да бъдат разбрани вече допуснатите грешки. Сега не говоря за тях, но ако има въпроси в тази връзка, готов съм да им отговоря.


Пето, трябва да бъде достигнато съгласие относно средно- и дългосрочните цели на тази стратегия на противодействие. Съществува съответния проект за документ. В момента той се разглежда и обработва. Това е първата стъпка, но далеч не е последната.


Десета точка. За детайлите на стратегията за противодействие в момента не може да се говори подробно. Но някои ключови елементи могат да бъдат отбелязани.


Преди всичко във военната сфера е напълно очевидно, че победата във войната е невъзможна без адаптация на съществуващата военна доктрина към новите реалности. "Меките" методи за въздействие предизвикват възхищение, но сами по себе си не могат да спрат силовото въздействие. Както виждаме, в новата, т. нар. "хибридна" война, традиционните конвенционални методи за водене на военни действия невинаги са достатъчно ефективни.

Четвъртата световна война

© Ria Novosti, Reuters


Второ, едно от най-мощните оръжия на днешната агресия е информационната, дезинформационната, пропагандната война. Може да се види, че гражданите на нови и нови страни стават жертви на тази пропагандна война. Първата жертва е значителна част от жителите на Русия, след това част от населението на Украйна, след това жителите на някои други страни, включително на страни от Западна Европа. Противодействието в тази сфера е изключително деликатна тема, защото в момента е трудно да бъдат назовани инструменти, които могат да бъдат използвани, като същевременно се съхрани неприкосновеността на най-ценната свобода – свободата на словото и на информацията. Необходимо е да се разработят технологии, които от една страна да позволят да бъдат запазени тези свободи, а от друга да са способни да ни предпазят от неограничената пропагандна война, превърнала се в извънредно опасно оръжие.


В сферата на международното право трябва да бъде разработено ново определение за агресия. В момента съществува определение за агресия, прието от Общото събрание на ООН през 1974 г. В новите условия то явно се нуждае от изменения и допълнения. В 1939 г., когато СССР напада Финландия, ОН (Общество на народите, предшественик на ООН, бел. ред.) обсъжда въпроса и само за две седмици приема решение за изключване на агресора от ОН. Днес, 75 дни след факта на агресията, агресорът е извършил вече две явни нападения над независими държави, окупирал е техни територии, анексирал е Крим, но няма нищо подобно на отговора даден преди 75 години. Следва да се помисли какво може да бъде направено срещу агресора в новите условия. Юридическият резултат от приемането на такава стратегия може да бъде документ, подобен на Заключителния акт от Хелзинки (става дума за декларацията, приета на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Хелзинки през 1975, в което участваха всички европейски страни плюс САЩ и Канада, бел. ред.) един Хелзинкския акт № 2, потвърждаващ неприкосновеността на границите в Европа, който трябва да бъде подписан от всички участници, включително от руското ръководство – сегашното или бъдещото.


В политическата сфера. Теорията на демократичния свят твърди, че демократичните режими не воюват помежду си. Международната практика като цяло потвърждава това. Именно затова стратегическото решение на днешния проблем е възможно единствено чрез превръщането на Русия в демократична държава, колкото и време да отнеме този процес. Това е единственото стратегическо решение на днешната криза и единственият начин да бъдат завършени всички тези войни – от руско-украинската до Четвъртата световна.


В известна степен подобен проблем е съществувал с Германия по време на Втората световна война. По определение това е напълно самостоятелен раздел на стратегията. При това следва да се помни, че никой не може да бъде сигурен, че няма да започне нова война, още по-внимателно подготвена, с по-голям брой жертви и по-големи кръвопролития, ако Русия рано или късно не стане демократична страна. Само тогава ще успеем да достигнем повече или по-малко стабилно състояние, повече или по-малко надежден свят с една цялостна, свободна, демократична Европа, в мир с всички свои страни членки и с всички свои съседи.


Благодаря за вниманието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (319)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Какво може да се очаква от КГБ офицер станал президент.Да възроди тактиките и методите на които са го учили.Издигнат от други хора,"момче за всичко", което се озовава на върха на структура която охотно практикува тирания и подтисничество,бързо показа истинското си лице.

  klimentm
 2. 2 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  Руснаците дори като избягат на запад продължават с някакви илюзии за величие.

  Това, което става в Украйна не е някаква "четвърта световна война", а просто последните отчаяни опити на режим, загубил доверието на популацията и самонакиснал се в икономически проблеми заради корупцията да се закрепи на власт и панически страх, че на търпеливите руснаци може да им писне.

  Русия няма ресурси да води ни 'четвърта световна' война, ни втора 'студена' -- единственото, което може е да изнася газ и нефт, да дрънка ракетите на СССР и да прави золуми в тия сателитни държави, в които по някакви причини още търпят последното, неизмряло поколение съветска агентура. Затова и в Украйна се ограничават само с тероризъм -- военният еквивалент на дребното хулиганство.

  Ако Русия днес прилича на нещо, то това е царска Русия в последните години преди ревАлюцията.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 3. 3 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ИМА ЕДНА ТЕОРИЯ НА ФИЛОСОФВА ХЕГЕЛ-''ТЕЗА ПРОТИВ АНТИТЕЗА РАВНО НА СИНТЕЗА''.ЕДНА И СЪЩА СВЕТОВНА ВЪРХУШКА,,ОТ СТО ГОДИНИ Я ПРИЛАГА ,КАТО ПОМАГА НА ДВЕТЕ СТРАНИ ВРАЖДУВАЩИ ПОМЕЖДУ СИ И ОТ ВОЙНВТА И КРЪВТА НА ЖЕРТВИТЕ ПЕЧЕЛИ ДОЛАРИ И ЗЛАТО.ЗАТОВА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА ИМА,ЗАЩОТО ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ.ТЕ РАЗИГРАВАТ И РИЧКИ ПРЕД СВЕТА,ИНАЧЕ СВЕТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.СПОКОЙНО.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Каква е вероятността,при разпада на СССР,Елцин да е толкова пиян,че да се съгласи Украйна да влиза в каквито си ще военни блокове? В една територия,принадлежаща на Русия от векове и където населението не е водило никаква борба за независимост?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Много добър анализ на Иларионов. Съвсем правилно връща лентата към присъединяването на Балтийските страни към СССР. Тук може да се даде същия пример с България през 1944. Руските войски окупират страната, но масовите убийства, политическите репресии и съветизацията са оставени на "зелените човечета" - българските комунисти и особено тези от тях, които са били емигранти в СССР. Иларионов е пропуснал анексирането на де факто независимата Чечения. След като я завладя с военна сила и изби четвърт от народа й, Путин направи т.нар. "чеченизация" - противопостави едни от чеченците - бандитите около Кадиров, на легитимните й водачи. Същото опитва и в Украйна, представяйки руската диверсия за "гражданска война". Само някои от технологиите са нови в сравнение с тези от 40-те години. Като държавност и ние сме в състоянието на Украйна, а като национален дух сме и по-зле. Нямаме армия, имаме корумпирана от руските пари политическа класа, най-вероятно нямаме и служби, които да гледат какво става в Украйна и да взимат съответните мерки.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#4] от "rkirov":

  Виж как живее народа на ЦРУ и американския президент и този на КГБ и сам си направи изводите.

  klimentm
 9. 9 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Ако Русия е бензиностанция с ракети,какво е Украйна? Еднояйчен близнак от друга майка? Маркуч на бензиноколонка?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#10] от "rkirov":

  Роден съм когато е построена Берлинската стена.

  klimentm
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  А разсъждаваш така сякаш ши роден когато е съборена е има овце ,има овчарски кучета ,има и овчари има и вълци - "всеки си носи кръста"

  Все по-хубаво става :)
 14. 14 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Осите жилели най-силно,малко преди да умрат...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#13] от "rkirov":

  Расъждавам така, точно защото не съм роден когато е съборена .
  Защо реши че фразите ми са заучени,не може ли да са резултат на личен опит и убеждение?

  klimentm
 17. 17 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":
  Е как точно мислиш , че е избран ( се избира ) американски президент - по заслуги , демократично?.Без намеса на на "определени структури" ? И как точно "демократично " американският президент решава кое е полезно за народа на Авганистан , Ирак , Корея , Виетнам , Югославия или ... , България , Украйна ........................................................................
  Как мислиш този Андрей Иларионов е станал икономически съветник на "звяра" Путин - случайно , без да е проверен и без да е от съответните структури и без негово съгласие ? И след това се е "осъзнал и избягал в свободният свят " И сега ръси мъдрост пак по собствена инициатива . - еми даже не си и наивен

  Все по-хубаво става :)
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Твърде логично и стряскащо вярно звучи.Хората които разбират от геополитика трябва да анализиат случващото се и да изолират болшевишкия вирус "Кремъл".Естествено,че болшевишкия лидер Путин е също такъв сатрап както и другите ръководители от съветския период,но света трябва да го вземе на сериозно,защото този човек е готов заедно със гибелта на болшевишка Русия да затрие и света.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  От къде изниквaт тaкивa "мислители" ? Aмерикaнците и европейските им вaсaли подпaлихa Близкия изток, съсипaхa севернa Aфрикa, хвърляхa бомби нaд мирни хорa в Сърбия, нaкaрaхa aмерикaнскaтa мaрионеткa Сaaкaшвили дa стреля реaктивни снaряди по мирни грaдове, сегa плaщaт нa.някaкъв Порошенко дa обстрелвa с тежкa aртилерия и aвиaция грaждaни нa собственaтa му стрaнa и нaкрaя руснaците виновни

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#4] от "rkirov":

  и в колко случаи точно ЦРУ е планирало анексиране на съседни територии към САЩ?

  РЕФОРМИ !
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Матрьошките са в тупик.
  Кога си роден..
  Библейски хонорар- сребърници
  Нищо по същество.
  У нас войната е обявена с фразата:
  България- троянски кон (магаре) на Русия в ЕС.
  Следва източване на държавата с тройния шлем, чрез магаретаря-президент Гоце Първанов.
  Разчита се на партията майцепродавци БСП плюс ДПС и генно-модификации Атака и филизи!
  Няма отърване от нагайката.
  Нашите възрожденци се въртят бясно в гробовете си - Левски, Захари Стоянов, Славейков. Щях да пропусна най-големия радетел за независима от Русия България- Стефан Стамболов.
  пп Шаренкова раздава награди на името на Стамболов. това ако не е гавра!!!

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "Преди всичко, необходимо е да се разбере, че това е война. Това не е шега, не е случайност, не е грешка, не е лош сън. "

  Най-точното определение

  подпис
 25. 25 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#20:"Каишков - Гласът на Америка"]От къде изниквaт тaкивa "мислители" ? [/quote]

  Ми то си пише бе, Кашиков, от екипа на самия ПодПолКовНик. А щом е човек на Хутин, значи 1) не лъже никога и 2) е много умен и прави точни анализи.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 26. 26 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Любопитно

  [quote#22:"Norman Granz"]"Украинците, беларусите и руснаците са подетноси на единния руски народ, [/quote]
  Добре че не стига дотам да спомене и българите. Доказа се вече, че имаме едва 10-12 процента славянска кръв. Дори келтска имаме повече - 17 процента.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  "Под покрива на руската държава трябва да бъде създаден Руски свят, трябва да бъде обединен най-големият разделен народ в света – руснаците. Този лозунг е най-точното възпроизвеждане на лозунгите на нацистката пропаганда от 1930-те години, по време на подготовката на Германия за Втората световна война. Подобна формулировка е използвана по-късно от Слободан Милошевич при опита му да създаде така наречената Велика Сърбия."

  Да, един от най-осведомените хора от прякото обкръжение на Путин потвърждава нещо, което двама-трима форумни участници повтаряме отдавна по тези страници: Путин не измисли нищо ново, той следва модела, зададен от Хитлер и Милошевич. Както е известно, и Хитлер, и Милошевич завършиха твърде зле. Приемаме залагания как ще завърши Путин: дали ще се самоубие в бункера си, или се го самоубият в някоя килия в Хага.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  На всеки 1/2 до 1 век , като се забравят уроците от последния път се появява някакъв луд диктатор , който решава да завладее света. Тъй като е успял да овладее собствената си голяма страна, карайки на принципа на Чингиз хан , че империя , която не се разширява се смалява , той тръгва на поход да подчини света.

  Никой никога не е успял да завладее света и да наложи нов световен ред. Но понеже вече споменатия диктатор е леко или не толкова леко луд , той решава че този път ще е различно.

  Естествено накрая се стига до мъдростта ,че е искал да стане както трябва , но се е получило както винаги. Аааа да - това е руска поговорка. не случайно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#27:"Norman Granz"]Приемаме залагания как ще завърши Путин: дали ще се самоубие в бункера си, или се го самоубият в някоя килия в Хага. [/quote]
  Ето моето предложение за наказание за Путин - Байконур, ракета и еднопосочен билет за Марс. Чух от доверен източник, че марсианците са готови да се присъединят към Велика Рус.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 30. 30 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rage Against":
  Първото което ми хрумва е Калифорния още 18 иии незнам точно коя година , но може да се провери . в днешно време обаче нямат нужда от присъединяване на територии и прилежащи към тях хора защото това са административни тежести и отговорности предпочитаният похват е икономическа колонизация и тя е факт.
  Пак подчертавам не съм адвокат нито на Америка нито на Русия ,против наивност и малоумие съм.
  Русия анексира Крим след референдум (навярно толкова честен , колкото избора на американският президент или нашето правителство , но все пак) освен това с присъединяването на Крим Русия се нагърбва и с + и - . Америка изпраща 300 специалисти - консултанти в Ирак , на които Ирак ще плаща за да ги консултират как да спечели Америка

  Все по-хубаво става :)
 31. 31 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rage Against":
  ООО извинявай пропуснах ЦРУ във въпроса ти , но в отговора се съдържа същността и на ЦРУ . А за влиянието на ЦРУ в южно и централно американските страни имали смисъл да говорим ?

  Все по-хубаво става :)
 32. 32 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#27:"Norman Granz"] Както е известно, и Хитлер, и Милошевич завършиха твърде зле. [/quote]

  И не само - и Наполеон беше гениален , и Хитлер беше гениален , и Чингиз хан беше гениален , и Цезар беше гениален - ама накрая както има един лаф в Астерикс и Обеликс - "Бруте не си играй с ножа , ще нараниш някого".
  Всички те свършиха живота си преждевременно

  15.02.1989 - 07.02.2018
 33. 33 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  и службите, и армията се ръководят от хора, които не споделят евроатлантически ценности, а напротив, евразийските са им на сърце. От там и тяхната зависимост. Отделен въпрос е колко надълбоко познават въпросните ценности, но така го чувстват.
  Имам чувството, че е грешка, че не им промиха мозъците с малко евроатлантическа пропаганда, за да бъдат коригирани бъговете наслагвани с десетилетия.

 34. 34 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Путинтерн -- Ха ха ха ха -- много добро. Анализът е абсолютно точен и ясен. Путин Капут.

 35. 35 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#20:"Каишков - Гласът на Америка"]Aмерикaнците и европейските им вaсaли подпaлихa Близкия изток, съсипaхa севернa Aфрикa, хвърляхa бомби нaд мирни хорa в Сърбия[/quote]

  Близкия изток- шестдневната война ли имаш като модел?
  Или Ирак в малката дъжавица Кувейт?
  Мирния Милошевич срещу всички съседи със съответните масови кланета?
  Винаги си бил плосък като каиш, ама пишеш лозунги в стил 49та
  година. Надмина себе си!!!!

 36. 36 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#17:"rkirov"]Е как точно мислиш , че е избран ( се избира ) американски президент - по заслуги , демократично[/quote]


  Мъжки, когато България гласува за президент от малцинствена група, тогава се обаждай! След 15 години Обама ще си пише мемоарите, а Путин още ще управлява от смъртния одър. Защото е диктатор.

 37. 37 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЕС и САЩ и сега могат да се включат активно в тая "война, но те знаят, че трябва да се следват законите на икономиката, иначе всичко се разпада. Това последното е и желанието на дребния велик император-бензинджия Пут@ин. Е няма да стане. Лека полека ще го задушат.

  chavo64
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Гневно

  Хубав доклад с умни и точни изводи.Ние знаем,че са умни и точни,защото това сме го живяли.Реакциите на рубладжиите във форума ми припомнят една мисъл на другарят Васил Коларов : Ако вргът те хвали,значи някъде бъркаш. Толкова яростно плюят,че не може да не прав автора на статията.Петата колона е активирана отдавна в България, но на последните избори,всички келепир-политици от хранилката на руското посолство получиха жълт картон.Скоро ги очаква и червен...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 40. 40 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Анализът е истинско творение на интелекта -руския .В него няма национализъм(Андрей Иларионов е все пак руски икономист) .Всякакви опити за коментари от "ЗА" до "ПРОТИВ" на този анализ обогатяват с фактология , емоционално и нищо повече .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 41. 41 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "mar_x":
  Мъжки ако можеше да мислиш нямаше да говориш толкова глупости
  Ако знаеше смисълът на думата "диктатор" нямаше да се изкажеш "Най-добре спри да дишаш...комунист" по този начин в следващият си пост

  Все по-хубаво става :)
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Именно затова стратегическото решение на днешния проблем е възможно единствено чрез превръщането на Русия в демократична държава, колкото и време да отнеме този процес. Това е единственото стратегическо решение на днешната криза и единственият начин да бъдат завършени всички тези войни – от руско-украинската до Четвъртата световна."

  Новите реалности изискват това решение на проблема-присъединяването на Русия към демократичния свят и НАТО. . Състезанието за влияние между САЩ и Русия ще спре и светът ще стане друг.

 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  "Роден съм когато е построена Берлинската стена."
  Днес са навършват 24 години от закриването на Чекпоинт Чарли.

  В статията истината за агресивната външна политика на Путин е казано съвсем ясно, без увъртания.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Ееееее! Ама почакайте 30-40 години да измрем свидетелите на хвърлянето на " бомби нaд мирни хорa в Сърбия" и т.н., че тогава ги пишете тия неща.

 47. 47 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Какво значение има колко долара е хонорара?

  ПП. Значение има какво е казано и дали то е вярно или не.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  [quote#10:"rkirov"]Против наивници като теб съм , които говорят заучени фрази без да влагат мисъл.
  На колко години си Климент ? [/quote]

  Не е до години, а до акъл. Или го имаш или не, годините са без значение и на сто да станеш, ако си го нямал на 20, няма да го имаш и по-късно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  [quote#47:"simval"]Значение има какво е казано и дали то е вярно или не. [/quote]


  Това важи ли и за Сноудън или само за руските предатели?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  Най-вероятно ще свърши в собственото си легло след дълго боледуване - да има време да осмисли всички грешки и гадости, които е сътворил през живота си. Бог забавя, но не забравя.

 51. 51 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#31] от "rkirov":

  другарю кирович,
  ти аргументи можеш да ми извадиш и от времената на Колумб, Писаро и Кортез. но това няма да промени факта, че живеем във второто десетилети на 21 век. онези средновековни прийоми продължават да се използват само от Северна Корея, Китай и РСФСР.

  така, че ти си този, който трябва да си направи изводите.

  за Калифорния не си съвсем прав. попрочети малко история. Република Тексас е по-приложим аргумент в твоята теза. но все пак, ти отново говориш за събития от преди 170 години. нали не намекваш, че щом като през 1846 година това е било позволено, то и днес е позволено?

  РЕФОРМИ !
 52. 52 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rage Against":
  Ей така, без да се замисля - Иран 53', Чили 73', Аржентина 76' и много други.... Нали си чувал защо в САЩ няма преврати?

 53. 53 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  според мен е по-добре да умре в клетка. като един кремълски Баязид

  РЕФОРМИ !
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1296 Весело

  [quote#52:"bilbotorbins"]Нали си чувал защо в САЩ няма преврати? [/quote]

  Щото нямат американско посолство?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#52] от "bilbotorbins":

  турбобъгинс,
  и в кои от изброените от теб случаи е имало местен референдум проведен под дулата на местните въоръжени американски специални части?

  РЕФОРМИ !
 56. 56 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "Rage Against":
  Добре е човек да има другари - това го различава от стадото .Но ти не си ми другар

  Все по-хубаво става :)
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На Русия веднъж завинаги трябва да се обясни, че не е нищо повече от суровинен придатък на света. Както и да се пъчат, колкото и оръжие да дрънкат, са бита карта - колко пъти досега от Афганистан до Чечня си подвиваха куйрука?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 59. 59 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Както казва и Гранц, този образ на путин отдавна е ясен за форума. Не говоря за промосквоитетните фосили.
  Вижда се колко по-глупав и дребно скроен е путин от Елцин. Югославските войни - лабораторен модел на конфликтния разпад на ссср, накараха Елцин да търси бърз икономически и демократичен скок на Русия, което да я превърне в естествен и незаменим лидер на рускоезичния свят при условия на свободен пазар и демокрация.
  Путин (апаратчиците на кгб) обърна курса на 180 градуса. И други са съсипвали държавите си по този път. Не вярвам накрая да има изненадани.
  А как ще завърши земния си път едно от кремълските джуджета, никой няма да помни. Важното е да спасим принцесата. И чеиза й.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От предговора се разбира, че този е един от наивниците, които са работили за руския бащица, щото са си мислели, че е либерал (или пък, щото са кариеристи и не им пука дори да служат на дявола). Сега виждат резултатите и от собствения си труд...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  До коментар [#35] от "Alexander97":

  е как същото е като сега обстреля с артилерия собственото си население, ама къде е сега САЩ да ударят Киев

 63. 63 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1662 Весело

  и по възможност пак с умна бомба китайското посолство
  ииии какво извиняване после падна

 64. 64 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1662 Весело

  До коментар [#58] от "Thermobee":

  това е проблема винаги като тръгне икономиката й се случва нещо я ВОСР я нещо друго

 65. 65 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Само една забележка: Непрофесионално е да имате две почти поредни статии с една и съща снимка в заглавието. Ако искате нещо "военно" с Путин, моля - http://www.whatdoesitmean.com/olz1.jpg
  http://www.wired.com/images_blogs/dangerroom/2012/06/AP050816013531.jpg
  http://gdb.rferl.org/E68F121A-D0D2-4EC7-A668-A9101EC0ADFE_cx0_cy2_cw0_mw1024_s_n.jpg

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 66. 66 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#58] от "Thermobee":

  Хитлер и той е разсъждавал като теб...

 67. 67 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#32:"Северноазиатски бензинджия без тръба"] Чингиз хан беше гениален[/quote]
  И никога не са го убивали и империя остави след себе си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 68. 68 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#55] от "Rage Against":

  Какво значение има КАК е извършен преврата? Колкото за роднините на убития има значение дали е наръган, застрелян или блъснат от автомобил. Важен е резултатът.

 69. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#25:"Darth Чебуратор"]1) не лъже никога и 2) е много умен и прави точни анализи.[/quote]
  И лекува рак с докосване на ръцете си. Стига, никой не е твръдял такива неща за обкръженито на Путин. А един човек може да е много умен и да прави много погрешни анализи - справка Пол Уолфовиц, Доналд Ръмсфелд, Францис Фукуяма.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 70. 70 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#43:"baxter"]Новите реалности изискват това решение на проблема-присъединяването на Русия към демократичния свят и НАТО. . [/quote]
  Точно така, реално нямам нищо против Русия, просто с тази тяхна политика на противопоставяне най-после трябва да се спре. Като член на ЕС не ги виждам, прекалено са големи, но могат да бъдат приятел и партньор. Това обаче няма да стане, докато там на власт е сегашната клика изнудвачи.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 71. 71 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Много добър анализ, но и много страшен. Дано, повече руски крак не стъпи на българска земя!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  Бих обърнал внимание на това, че по време на Студената война, която последва Втората световна война, не е имало случай на анексиране на територията на която и да било европейска страна, подобно на това, което току-що се случи с Крим.
  ......................................

  Бих обърнал внимание на факта, че по време на Студената война е имало случай на мирно анексиране на територии - например Крим преминава от РСФСР към УССР. Авторът, кой знае защо, пропуска този факт...

 73. 73 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  преди шест години, се разрази руско-грузинската война. Това беше руска агресия против независимата Грузия, която доведе до навлизането на руски войски на грузинска територия
  ..................................

  Хмммммм, поравете ме, ако се лъжа, ама кой точно пръв навлезе в чужда територия - Грузия в осетинската или Русия в грузинската? И какви грузински територии собствено е присвоила Русия - и Южна Осетия, и Абхазия са независими републики?

 74. 74 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "не е имало случай на анексиране на територията на която и да било европейска страна, подобно на това, което току-що се случи с Крим. "

  Кипър.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 75. 75 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#16:"klimentm"]Защо реши че фразите ми са заучени,не може ли да са резултат на личен опит и убеждение?[/quote]
  Ако твърдението ти е вярно, следва да те признаем за уникат - мислиш със собствената си глава, а продуцираните мисли са 100% пропагандни клишета!
  Поздравления

 76. 76 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#66] от "bilbotorbins":

  Жалко, че чичо Ади не успя да измете ВКП /болшевики/ от СССР! И досега берем плодовете от неговия неуспех.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 77. 77 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 441 Весело

  Човека са го уволнили , и той си го връща на шефа

 78. 78 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно, кой му написал докладе на този мизерен предател.
  Текста е толкова далеч от действителноста, че е безмислено да го коментираш. Пълна чорба, без нито капка истина.
  Напълно обърната с краата нагоре картина.
  Този тип и доклад са излагация за НАТО-вци и конкретно УСА.
  Много им падна нивото на янките щом правят циркове с такава чорба.
  Ясно, че тези, които които сляпо са готови да подържат всеки абсурд, стига да е срещу Путин или Русия ще вият от възторг, но реално това няма да им донесе нищо, по скоро обратното.
  Путин е най ефективния и авторитетен световен политик в момента, зато и се страхуват от него.


 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Тоя е сложил Дайнов в малкия си джоб с тази реч.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аргументиран анализ за нашето съвремие. Изглежда и ние сме въвлечени особено чрез "Южен поток" в четвъртата световна война. Тази война е ключът за разбирането на всички вътрешни събития най-вече от февруари 2013г. досега, а също, че Доган, Станишев, Пеевски, Цв. Василев и т.н. са само куклите на родната сцена. Да се надяваме, че това разбиране за процесите в Европа и света ще достигне и до Меркел и Обама и няма да разчитаме в борбата за нашето бъдеще само на протестите на активните млади хора.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Интересни размишления! Лоша била Русия, че се намесва идиректно в конфликт, който касае руснаци, но когато Америка разрушава материалните условия за живот на цяла една държава, в която няма един американец всичко е наред, нещо повече много е демократично.

 85. 85 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#84] от "reakzioner":
  Интересни са,с много аргументи и факти.Не са като вашите,които винаги са в стил:а вие защо биете негрите?

 86. 86 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#85] от "eurogi":

  Негри, не негри, истината се познава в сравнението.

 87. 87 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Цялата ЧервеноРуска сган се е мобилизирала.Тези нямат ли почивен ден? Сигурно им плащат извънредни: жертвата на Сталин - Ленинградския Първи секретар на ВКП(б), разни занесени, разни ремъци, разна англоезична агентура и вся остальная св..чь

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 88. 88 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЕГА РУСИЯ (преди време един канцлер на ФРГ беше нарекъл СССР – "Горна Волта с ракети"
  БВП на Русия за 2012 е колкото 2.5 пъти БВП на ХОЛАНДИЯ.
  Военният й бюджет пък е 10 % от американския.
  Инфраструктурата й, както и общото ниво на индустрията е на нивото на 80-те години.
  20 млн. алкохолици в последен стадий delirium tremens.
  Сибир се обезлюдява със скорост, която може да достигне r до 1 млн. човека годишно.
  30% от населените места никога не са имали телефонни връзки.
  Космически технологии: основен ракетен двигател РД-107(4 бр. двиг. от Фау2 на една рама с един общ турбопомпен агрегат) – никаква значителна промяна 40 години...
  Войната с Грузия предизвика икономическа криза и свали БВП с 20%.
  И както каза Путин: 30% от руските болници нямат топла вода, съответно 8% нямат канализация, а пък 9% нямат водопровод. Цитат: "Отломките от космическия кораб, наречен "Прогрес", паднаха в дълбоката тайга - символично до краен предел. Прогресът у нас е само в кавички, а Русия е затънала до уши в дивия икономически гъсталак, оплел една третокачествена страна със свръхдържавни амбиции на велика сила." Газета.ру 26 Август 2011 за падането на руския космически кораб "Прогрес"“. И т.н. и т.н....
  Но това нищо не значи, другари! Вярваме в могъществото на Русия – тя е най-могъща на света, има най-здравите болни, най-големите джуджета, най-бързите часовници и т.н...Не забравяйте още, че още в ХVI век руския мужик Иван Иванич откри Трактора.
  И накрая - една знаменателна годишнина за всички приятели на Русия и цялото прогресивно човечество: НАСКОРО СЕ НАВЪРШИХА 150 ГОДИНИ ОТКАК ЦАРЯТ ОСВОБОДИТЕЛ ОСВОБОДИ КРЕПОСТНИТЕ РОБИ В РУСИЯ(това означава, че 90% от съвременните жители на Русия са четвърто поколение потомци на безправни роби).

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 89. 89 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ИЗОБЩО Русия има огромен проблем:
  населението неотклонно намалява (под 140 млн), остарява и се алкохолизира. Както казва един руски академик: "Ставаме вече твърде малко за тази огромна страна..."
  И наистина, при територия почти два пъти колкото САЩ, повърхнината на нормално обитаемата площ на Русия е в обратната пропорция - 1.5...2 пъти по-малка. Така напр. САЩ имат 3 пъти по голяма дължина на ж.п. мрежата, а за магистралната мрежа от пътища просто няма база за сравнение (САЩ притежават 1/2 от световната дълж. на първокласни магистрали)...Но това не интересува руското кагебистко ръководство - те бленуват упадък и разпадане на САЩ, ЕС и НАТО и накакъв вълшебен възход на Русия. Затова вместо да влагат пари в остарялата инфраструктура (най-модерната е от 80-те гг на 20 в), огромни пари се хвърлят за превъоръжение и модернизация на една армия с архаична и тромава организация. Тези мерки не водят до нищо добро, освен декапитализация във важни граждански сектори, а пък военното изоставане не се наваксва, а още повече се задълбочава (Русия е принудена, въпреки възможностите си, да поддържа извънредно голяма РЕДОВНА армия, за да покрие огромната си територия, а това непосилно бреме изяжда по-голямата част от военния бюджет) - Русия не може да достигне и 10% от военния бюджет на САЩ, въпреки свръх напрежението. От своя страна, това води до задълбочаване структурната немощ на руската икономика - добивно и суровинно ориентирана, и ...кръгът се затваря...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 90. 90 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#88:"Уточнител"]БВП на Русия за 2012 е колкото 2.5 пъти БВП на ХОЛАНДИЯ. [/quote]
  Поздравления, преди време уточняваше, че БВП на Русия бил колкото този на Холандия, сега лека-полека започваш да влизаш в час!
  Понеже си Уточнител, обаче, бих те посъветвал да уточниш точното отношение по един уточнен начин. Защото пак не си успял да уточниш числото...
  Успех в уточняването, Уточнителе

 91. 91 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#87:"Уточнител"]Цялата ЧервеноРуска сган се е мобилизирала.[/quote]
  Ооооо, не само сганта е тук, налице са и формени тъпаци с невероятен интелект!

 92. 92 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Гадно заглавие. Когато на някого му омръзне животът, а толкова обича себе си, че не знае как да се справи с това, започва да вещае катастрофи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 93. 93 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#90:"nenad"]Успех в уточняването, Уточнителе [/quote]
  Уточнителят е много екзистенциален

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 94. 94 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#84:"reakzioner"]Лоша била Русия, че се намесва идиректно в конфликт, който касае руснаци, но когато Америка разрушава материалните условия за живот на цяла една държава[/quote]

  Моята интервенция е по-добра от твоята интервенция! Само дето в Ирак още не са го разбрали.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 95. 95 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Чудесен текст и методично и логично са разгледани история, предистория и действията. Участието на КГБ и т.н., шпионаж, тероризъм, използване на нацистките хватки и предупреждение към света, че това което се случва не е грешка и случайност.
  Подобно комплексно виждане за процесите в Русия съм срещал само от Коритаров в неговата пещера.
  Има нужда и има над какво ние тук в България с нашата пета колона и юнашки руски мега (всъщност мегаломански) проекти, резултат от които може да бъде и Украинския вариант.

 96. 96 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#68] от "bilbotorbins":

  за теб явно няма никаква разлика между френската революция от 1789 и октомврийската революция от 1917...
  е, това обяснява защо си комунист.

  РЕФОРМИ !
 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Весело

  До коментар [#6] от "Майндърбайндър":


  [quote#6:"Майндърбайндър"]Украйна да влиза в каквито си ще военни блокове? В една територия,принадлежаща на Русия от векове и където населението не е водило никаква борба за независимост? [/quote]Някога си имал двойка по история,нали?!

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":


  [quote#27:"Norman Granz"]Приемаме залагания как ще завърши Путин: дали ще се самоубие в бункера си, или се го самоубият в някоя килия в Хага. [/quote]Аз залагам на трети вариант-Путин няма да предизвика голяма война,така,че ще има "щастието" да види краха на новия си СССР,зипреварен от Китай и Индия например.Големият въпрос е какво ще стане с Русия след Путин-дали ще върви към нормална държава или към севернокорейски вариант.

 99. 99 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#97] от "yanne":

  Като отличник по история,сигурно имаш готовност да ми изредиш владетелите на древната украинска държава,защото ние-двойкаджиите смятаме ,че такава съществува 1917-1921 и 1991 до днес.Започни с варягата Рюрик,който е кандидатствал за ЕС и НАТО.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Факт е,че Путин има нужда от враг,за да поддържа едноличния си режим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK