Защо Обиколката на Витоша е по-важна от световното по футбол?

Кадър от нощта на Витоша 100 - <a href="https://www.facebook.com/media/set/?set=a.735181183188060.1073741825.401446266561555&type=1" target="_blank">снимката е от албума на състезанието</a> от официалната страница във "Фейсбук" и се ползва с позволение на организаторите.

© Владислав Терзийски, Фейсбук страница на Витоша 100

Кадър от нощта на Витоша 100 - снимката е от албума на състезанието от официалната страница във "Фейсбук" и се ползва с позволение на организаторите.Авторът на текста е завършил 8-и в 100-те километра за скороходци (другата част от състезанието е за велосипедисти) на Обиколката на Витоша с време 9:56 часа.


Седя си вкъщи на дивана, наливам поредната биричка и гледам мача. Футболът е голяма работа – бягат, скачат, ритат, гонят се. Много го умеех навремето. След малко започва и Григор, като пантера е на корта. Утре ще дават и волейболистите. Малко падат напоследък, ама си остават сред най-добрите в света. А и Кубрат най-сетне си уреди мач с Кличко. Как да не се гордее човек, че е българин?


Да, ама не. Това не е моят свят. Всъщност съм пред резиденция "Бояна" и горните мисли нямат шанс да се прокраднат в главата ми. Тъмно, мокро, студено и кално е. И въпреки това сме към 500 човека на старта. Нищо, че допреди пет минути валя як дъжд. Оправяме номерата, наместваме коланите с бутилки и гелове, подскачаме нервно и се шегуваме. Никой не мисли за футболистите.
Живеем собствен живот, чрез нашите усилия и постижения, не чрез тези на другите.


Старт. Понасяме се нагоре към Витоша. Ще бъде дълга нощ. Изпълнена с кеф и… болка. Ще бягаме по асфалт, горски пътища, пътеки и директно през тревата. Ще се хлъзгаме, ще се спъваме, ще падаме и ще ставаме. Ще е смешно и ще ни се плаче. Ще предизвикаме разума си и ще изцедим всеки мускул от телата си. Ще гребем от живота с пълни шепи.


Започва спускането към Владая. Нищо не виждам, не е ясно как уцелвам къде да стъпя. Оставих си очилата и бягам на челник без тях. Грешка. Намалявам ход, вместо да използвам гравитацията и да полетя надолу. Изчаквам групичка бегачи и се вклинявам сред тях. Божидар (Божидар Антонов - друг участник, завършил четвърти - бел. ред.) пак е заметнал тениската на една страна и се носи пестеливо напред. Залепям се за татуирания му гръб му и изкарвам половин час там. Добре, че се подхлъзна и след кратък танц на четири крака вече бяга зад мен.


Стигаме язовир "Студена". Започват дълги участъци дълбока, мазна, гадна, отвратителна кал. Изоставам. Вземам решение, което впоследствие ще се окаже ключово – преставам да се боря с калта, просто си почивам, преминавайки през нея. Стигам до поредния подкрепителен пункт. Хората ме посрещат все едно се боря за олимпийски медал, обсипват ме с предложения за храна и напитки, пълнят ми шишето. Няма как да не се почувстваш специален и да не ти дойдат нови сили при такова отношение.

На старта

© Владислав Терзийски

На старта


Всъщност така е на всички състезания, които се организират в последните години. Като си помисля, полумаратоните и щафетите на клуб "Бегач", трейл сериите на runbg, изкачванията на върхове на сдружение "Маратон", обиколките на Витоша и Батак


имат и друго общо – държавата и федерацията по лека атлетика нямат отношение към нито едно от тях


Последните са заети с усвояването на милиони евро субсидии за "НАЦИОНАЛНИ ИНФОРМАЦИОННИ И ПРОМОЦИОННИ КАМПАНИИ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ ЧРЕЗ ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ".


От горните мисли за момент ми се гади, но го преодолявам и политам в нощта по пътя за Чуйпетльово – дълъг асфалтиран баир, който преди две години ме съсипа. Идват тежките моменти. Когато наистина боли и всички червени лампички на организма започват да светят. "Спри! Почини си! Пий вода! Защо се бъхташ? Няма смисъл!" Мозъкът ти крещи, че правиш глупости, а краката ти го потвърждават с всяка стъпка. Душата обаче пее, а глаголът "мога" поема управлението и продължавам. За разлика отпреди две години силите ми просто не свършват. Изпреварвам доста хора след средата на маршрута и дори спринтирам на финала след 9:56 ч. лудост сред овациите на петдесетина върли фена, включително жена ми, децата и седемте вече завършили маниаци.


Вечерта си наливам поредното питие и гледам спортните новини. Футбол, волейбол, тенис… все неща, които професионалните спортисти правят, а ние – гледаме, опънати на дивана. Обиколката на Витоша не е в телевизионните новини, значи не съществува. Няма й и по вестниците на следващия.


Все още много малко хора в България знаят, че такива неща изобщо се случват

Витоша 100 и с колело

© Владислав Терзийски

Витоша 100 и с колело


Те съществуват само във виртуалния свят на социалните медии, който експлодира от напълно реалните лични истории на бегачите. Спортът е състезания, състезанията са за професионалисти, нормалният човек не бяга, а за 100 км. какво да кажем – Мунчова работа. Това е класическото мислене на българина, което държавата и медиите успешно култивират. Резултатът всички го знаем – само 10% от българите се занимават с физическа дейност в някакъв редовен цикъл (последни в Европа), а липсата на активност е сред водещите рискови фактори за смъртност в страната. Елементарен статистически факт: всяка година в пъти повече българи умират от болести, свързани с нездравословния начин на живот, отколкото от катастрофи, природни бедствия и убийства взети заедно.


Краката ми са схванати, но все пак се движа. Само синият нокът на големия пръст на левия крак наистина ме боли и ми разваля кефа. За какво ми трябваше вярно да се бъхтам 10 часа в тая кал?


Поглеждам малката. Пак е заспала с един от маратонските медали* на врата. Никога няма да се сети за мачовете, победите на Григор или волейболистите. Но медалите на мама и тати – тях няма как да ги забрави цял живот. Нали все с такива се връщаме от състезания. Ще ги пази, един ден това ще бъде споменът й от нас. Героите от телевизора ще бъдат забравени, но нашите лични постижения не само ни осигуряват дълъг и щастлив живот, но и остават да топлят сърцата на децата ни завинаги.


* На маратони и ултрамаратони всеки финиширал състезател получава медал, защото самият факт, че си финиширал, показва, че го заслужаваш. Кога организаторите на "Витоша 100" ще се сетят да дават медали на завършилите?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на think
  think
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво! Само поздравления за подобни хора!

 2. 2 Профил на chiefwhitecloud
  chiefwhitecloud
  Рейтинг: 402 Неутрално
 3. 3 Профил на tsacata
  tsacata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото от Витоша ,по високо нема. Епа нема.

 4. 4 Профил на a.georgiev
  a.georgiev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето такива статии истински ме мотивират и ме карат да продължавам напред в живота, работата, спорта!!!

  А не някакви измисление герои като съсели, успели хора с безкрайни шкембета, пияндета с константно зачервен нос от водка, и т.н., и т.н.

 5. 5 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Уау, 100 км за под 10 часа, това е страшно постижение!

 6. 6 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 600 Любопитно

  Поздравления, Бояне! Личи си от написаното, че е изстрадано. Дано посланието достигне до повече хора и да запали в сърцата им страст към спорта и любов към природата. Тези, които не поставят на истинска проверка собствените си възможности, може би не водят пълноценен живот.

 7. 7 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Страхотно си го написал, бояне! Пак ревнах

 8. 8 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник също пропусна да отрази събитието, като изключим един анонс 2 седмици преди състезанието. А освен 500 бегачи, участваха и над 1000 велосипедиста.

 9. 9 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мерси, прекрасен текст и прекрасна статия

 10. 10 Профил на trackingwildpyro
  trackingwildpyro
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как искате някой да се интересува от мероприятията ви, като сте толкова превзети?

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Браво!И аз го направих през далечната 1986 г.Тогава се тръгваше от бул.Цар Борис близо до околовръстното и се минаваше първо през Люлин - Бонсови поляни,слизаше се над Владая,после по шосето през Боснек,Чуйпетльово и т.н.Помня като днес!Завърших за около 11 часа!На следващата година повторих!
  Само,който не го е правил не знае какво е един обикновен,средно трениран човек да се убеди в собствените си сили,ЧЕ МОЖЕ!
  Като гледам всички от Дневник как са се отчаяли и ми става мъчно!
  По често да си казваме:ТИ МОЖЕШ!!!И да правим това ,в което вярваме!
  Изпитвам благородна завист и малко носталгия за отминалата младост/но само по нея,а не по онова Тошовото време/
  Бъдете здрави!

 12. 12 Профил на doodko
  doodko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обиколката на Витоша е едно велико изживяване! Аз участвах с колело и победата ми беше, че финиширах и то с великолепно за мене време. Да, тежко е, има кал, борба, надпревара, изнемогване (предполагам, че за скороходците е дори по-тежко отколко за нас), но щастието и удовлетвореността на финала са несравними. Жалко, че тази година имаше проблеми с маркировката (авторът не споменава, но най-вероятно се касае за вътрешен саботаж) и крайно жалки и недостойни прояви на някои от участниците (съкратили са дистанцията). Наградите ми са една тениска и една грамота, с които се фукам пред децата ми и истински се гордея!

 13. 13 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 600 Неутрално

  На фона на измислените футболни мачове в това Световно първенство, спорното съдииство и т.н. бягането на свръх дълги дистанции си остава нещо в което не побеждаваш другите, а побеждаваш себе си! Защото нищо не зависи от съдиите, а само от теб!

 14. 14 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Браво! Има надежда за България!

 15. 15 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  Браво, Авторе !!! Сякаш прочетох написани моите мисли и чувства, когато минавах по трасето. Вярно, че аз бях с велосипедистите, но ми беше за пръв път и очакванията за нещо леко и приятно се сблъскаха с реалността и калта, с изтритите спирачки и невключващите се скорости. Обаче финала и довлетоврението, че си издържал Витоша 100 е безценно.

 16. 16 Профил на e.russeva
  e.russeva
  Рейтинг: 402 Весело

  Догодина - дъжд, градушка, сняг - и аз на старта!
  До коментар [#10] от "trackingwildpyro":
  Защо пък да са превзети - ходят си кални, мръсни и естествени

  Life begins at the end of your comfort zone, http://runner.bg
 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Такъв спорт калява нацията , а не скъпоструващите "гладиатиаторски игри" с обилно спонсорирани гелосани звезди )

 18. 18 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Браво! Ей такива статии трябват! Писна ми от статии за политици, курви и пари!

 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Браво на автора, за участието и за споделеното!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 477 Весело
 21. 21 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 680 Весело

  Защо трябва да се противопоставя футболът и планината. Правя сериозни преходи из нашиге планини и си подкрепям любимия клубен отбор на стадиона. След 13 часов преход в Пирин гледах мач и пийнах половин кило ракия. Аз няма да поставям рекорди в алпинизма и планинското бягане , затова едното не пречи на другото.

 22. 22 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело

  Браво и поклон!

  Хитростта пречи на мисълта!
 23. 23 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#18:"Biker"]Браво! Ей такива статии трябват! Писна ми от статии за политици, курви и пари! [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Хитростта пречи на мисълта!
 24. 24 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1060 Весело

  "Героите от телевизора ще бъдат забравени, но нашите лични постижения не само ни осигуряват дълъг и щастлив живот, но и остават да топлят сърцата на децата ни завинаги."

  Е твое ! Веднъж, като те зарази,този благороден бацил - да правиш своите лични постижения- нема отърване и това е радостно! Дори и на възраст да станеш, пак ще ги правиш според силите си!
  Благодаря за чудесния и описателен разказ!

 25. 25 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Браво на автора за статията и за добрия резултат на обиколката.
  Много се радвам, че последните години (благодарение на ентусиасти и фенове , не на БФЛА и държавата както е отбелязал и автора) такива състезания и мероприятия набират популярност и в България.
  Между другото - бягането е от най-евтините спортове за практикуване.Слагаш едни маратонки и една тениска и си готов е и малко желание трябва

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 26. 26 Профил на niki.kaba
  niki.kaba
  Рейтинг: 402 Весело
 27. 27 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Всичко уви е бизнес ... и медии и всякакви организации, че ако щете и индустрията печели повече, ако хората седят в къщи и зяпат световното уимбълдън, отколкото ако ходят да тичат в гората.
  Не че и за тичащите и занимаващите се с outdoor спорт хардуера и екипировката са особено евтини, но явно печалбите от тях са несъизмерим с тези идващи от другото.

 28. 28 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 408 Неутрално

  п.п. в БКС тепърва преди година бе създадено звено за планинско колоездене, което до сега в общи линии е свършило само едно голямо нищо.

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Поздравления за постиженията и чувствата,с които са описани.
  Начин на живот,лична философия.
  Не всички го могат,по различни причини.
  Много е важно да живеем активно,особено младите,дори и не до такава степен.

 30. 30 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В последно време са изключителна рядкост такива материали,които да ти зарадват душата. Дневник,благодаря ви,за виртуалната среща с хора като Боян Рашев.Те са много у нас,но неизвестни,защото медиите обикновено ни "запознават" с Гейове,Бейове,Прасета,Цаци,Тикви....все безинтересни муцуни...

  Дневник-токсичният сайт
 31. 31 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Завиждам ти момче.
  Жалко, ама аз съм героя на първите ти девет реда.
  Човек и добре да живее, все някога се среща със себе си. Аз съм го направил и, е... не съм очарован.
  Но на теб ти го пожелавам.

  От идиоти отговор не чакам
 32. 32 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Е хайде,хайде..не виждам какво лошо има да си пиеш биричката и да гледаш футбол и Уимбълдън.Карам колело всеки ден и не мисля,че двете неща взаимно се изключват.Хубава статия.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 33. 33 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Правила съм обиколката с колело. Велико е!

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nan_Kurunir":Въпроса е да направиш избор и когато има мач, да отидеш на маратон. Това е истинската воля.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да, и аз предпочитам да правя спорт отколкото да гледам как другите го правят.
  Разбира се, това че гледам световното веднъж на 4 години не мисля че е драма.
  Единствено не ми стана ясно защо го правят през ноща, вижда ми се далеч по-добре през деня.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 36. 36 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"svetopolk"]Уау, 100 км за под 10 часа, това е страшно постижение![/quote]
  Реално са 90км, но и това не е малко.
  Човекът е тичал през цялото време .
  Интересно е, че имаше и няколко човека, които направиха 2 по 100(90).
  Минаха разстоянието първо на велосипеди и после с пешаците

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 37. 37 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#35:"iSiktir"]Единствено не ми стана ясно защо го правят през ноща, вижда ми се далеч по-добре през деня.[/quote]
  Повечето не са професионални спортисти и не могат да тичат десет часа и да завършат по светло.
  Минават разстоянието ходом с около 4-5 км в час. Трябват им повече от 20 часа, почват по тъмно и свършват по тъмно.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 38. 38 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Все едно чета "Кал, пот и сълзи" на Б. Грилс, само че в орязан вариант. Авторът въобще не ме впечатли със своето послание и замисъл.

 39. 39 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 615 Неутрално
 40. 40 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#37] от "ivailo_kirov":

  Със стегнато ходене спокойно се минава за 14-15 часа...

 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Даниеле, минах я. По-скоро с чевръсто и почти непрекъснато ходене

 42. 42 Профил на atticus
  atticus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво.
  Благодарим за споделените емоции.
  Спорта трябва да се практикува, не да се гледа.
  Обиколката на Витоша освен спорт е и преживяване, изпитание. Футболът е страхотен спорт иии все пак игра, игра за много пари... а да и върви с бира.

 43. 43 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  На всички препоръчвам книгата "Родени да тичат". Освен интересна история, любопитни факти има и доста съвети.
  Аз не участвах в обиколката защото моите възможности са по-скромни. Рекордът ми е 15 км за 100 мин. Обикновено тичам между 6 - 12 км. със средно темпо 9 - 10 км/ч

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 44. 44 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#43:"biss Mark"] Обикновено тичам между 6 - 12 км. със средно темпо 9 - 10 км/ч[/quote]

  Ако тичаш това разстояние поне 3 пъти в седмицата мисля, че ще се справиш и с обиколката.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 45. 45 Профил на Mcmurfie
  Mcmurfie
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Мога да кажа само евалата на човека!

 46. 46 Профил на Bumbaka
  Bumbaka
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#20] от "ЙЕИ":

  Благодаря за галерията!
  Най-долу са шампионите от Вариянт-5 /Търговище/.

 47. 47 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  ако пък беше малко по-малко егалитарно и хвалещо се, може би щеше да привлече някого, но така написано ми звучи като "вижте ме колко съм по-добър от всички вас, които не бяхте сред 500те"

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 48. 48 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Добре казано, българите наистина са едни от най-големите тюфлеци, около половината твърдят, че никога не са спортували... Определено се нуждаем от вдъхновението на хора, които не мрънкат как е скъпо и няма къде.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на bazunek
  bazunek
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравления за успешния финал на автора! Като цяло е абсурдно събитие с такова ниво на сложност и все пак - такава масовост да не намери място в медиите. Може би причината за това е липсата на журналисти сред участниците. От друга страна моето мнение е, че текстът леко преминава границата на добрия тон. "Кога организаторите на "Витоша 100" ще се сетят да дават медали на завършилите?" е напълно излишно и прави иначе смислената статия тотален провал.

 50. 50 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Как ще сравняваш обиколката на Витоша със световното по футбол бе? Този е болен човек! Егати и комплексарщината значи.

 51. 51 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Хвана ме за гърлото и пак съжалих ,че не отидох ....
  Ама ....
  Няма да се даваме !

 52. 52 Профил на ПЕШО
  ПЕШО
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#50] от "mmarto":
  Присмял се хърбел на щърбел...
  Седнал си (вероятно) сам пред телевизора с празен мозък и безмисленно битие...
  Нищо няма да постигнеш през живота си, с нищо няма да се пребориш.
  Сам си се затворил в кочинката си и си седиш там

 53. 53 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Весело

  Авторе, сега вече си по-велик от Меси и Неймар. Е, може да е само в твоите очи, но няма значение

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 54. 54 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Весело

  [quote#52:"levran"]Седнал си (вероятно) сам пред телевизора с празен мозък и безмисленно битие...
  Нищо няма да постигнеш през живота си, с нищо няма да се пребориш.
  Сам си се затворил в кочинката си и си седиш там [/quote]

  Що ти кво направи? Стана старши продавач? Или вдигна 100 от лежанка? Браво, ти си велик

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 55. 55 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "levran":

  Вероятно може и да съм участвал в обиколката на Витоша, вероятно може да съм участвал и в двете дисциплини, вероятно съм и завършил и в двете дисциплини,
  вероятно може и да съм успешен човек,
  но със сигурност няма да седна, да се сравнявам с Меси или Фрум само защото карам колело, тичам или изкачвам Витоша.
  А за твоето мнение( вероятно) не ми дреме!

 56. 56 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Весело

  [quote#50:"mmarto"]Как ще сравняваш обиколката на Витоша със световното по футбол бе? Този е болен човек[/quote]

  Има ги такива, неприятници са, но просто ги игнорираш и те млъкват. Онзи ден една позната се опита да ни прекъсне разговора за Светвоното с някакви глупости как ходила на не знам какъв си спа - тотален игнор и изчезна. Та така

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 57. 57 Профил на REFORMATOR
  REFORMATOR
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Най-после нещо истинско! Подобен текст и позитивен мироглед могат да ти формират настроението и вярата за месеци напред! Диаманд, насред цялата свищина и помия (която, уви, няма нищо общо с градивната лепкава кал от състезанието)! Поздравления и само напред и нагоре!

  We are such stuff As dreams are made on and our little life Is rounded with a sleep. William Shakespeare, The Tempest, Act 4, scene 1, 148–158
 58. 58 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1127 Весело

  Накратко, авторът звучи като героя на оня виц, дето му разправяли за дете-гений от съседното село, което на 5 години пишело музика и говорило 3 езика. Оня гледал, гледал и избучал "Е па у наше село аналогичен случай - я като фанах бико за рогите и му праснаах една глава"

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 59. 59 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#58] от "Master of Puppets":

  И не стига, че не докарали тилифисора да го снима, ами и медал не му дали!

 60. 60 Профил на hrissimova
  hrissimova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  винаги съм подозирала, че Боян Рашев е самовлюбен и самодоволен тип, но сега вече съм сигурна! кому е нужно това абсолютно безсмислено противопоставяне на 2 напълно несравними неща?! безспорно, ама съвсем безспорно обиколката на Витоша, тези 100 км са страхотно предизвикателство. Евала, браво на всички онези, които се осмеляват дори да стартират! не само да завършат. с какъвто и да е резултат. Но да наречеш останалата част от популацията на практика идиоти?? какво целиш? да отвратиш нас, низшите телом и духом? да отвратиш евентуалните бъдещи спонсори? какво? или просто си с огрооомно самомнение и пълен егоист? май е последното

 61. 61 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "mmarto":

  Съгласен съм, това че не всеки се бие в гърдите какво прави през свободното си време, не означава че всички се разплуваме пред дивана и гледаме телевизия....

 62. 62 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#43] от "biss Mark":

  Ти на това щом казваш "по-скромни" възможности?

 63. 63 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Весело

  Баир будали Елате ме накарайте да стана от дивана, бирата и кИфтетата и да тичам в някаква кал!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 64. 64 Профил на marybel
  marybel
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво! Страхотна статия!
  Поздравявам автора и му пожелавам да продължава все така в този дух!

 65. 65 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Живеем собствен живот, чрез нашите усилия и постижения, не чрез тези на другите."

  То бива човек да се взима на сериозно, ама да обявиш хобито си за велико постижение, си е откровен нарцисизъм.

  Занимавате се активно със спорт в свободното си време, предполагам, че сте работливи и всеотдайни хора, най-вероятно сте в много добра физическа форма. Поздравления! (без никаква ирония) Но това дава ли ви право да раздавате оценки и очевидно да се изживявате като по-висши от другите?Извинявайте, ама не е като да сте открили ново лекарство или сте направили важно научно откритие. Не сте вдъхновили милиони хора с продукта на своя талант, не сте излекували никого, ако не беше "Дневник", сигурно никой нямаше да научи, че сте обикаляли пеша Витоша.

  Арогантното ви високомерие към феновете на футбола е все едно да кажеш "Какво ще слушаме Бийтълс, Стоунс и U2, дай да си пеем в читалищния хор, вместо да се радваме на постиженията на другите."

  Аз лично имам с какво да се похваля, но се радвам и вдъхновявам от успехите на далеч по-талантливите от мен. Както се възхищавам на свои колеги, достигнали до научни разултати, до които аз надали някога ще достигна, така се вдъхновявам и от футболния гений на Меси. И не мисля, че това ме прави по-малко значим като човек.

 66. 66 Профил на 1con
  1con
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#43:"biss Mark"]Обикновено тичам между 6 - 12 км. със средно темпо 9 - 10 км/ч[/quote]

  И аз така - оптимално за почивка и разведряване

  Планирам и аз да се престраша за 100-тачката, иначе SVT#14 беше вдъхновяващо преживяване

  Ignore List: Станислав Янков; Иван Митев; georgi47chinkov
 67. 67 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Колко точно ме вълнува това че 100 човека са тичали около витоша.
  Точно колкото тези 100 човека ги вълнува че си троша половината заплата за авточасти, настройки и т.н. за да карам 2 дена в годината на писта. И много повече от 100 човека го правим, ама не сме се взели чак толкова насероизно да се обясняваме как сме по-велики от световното в днвник. Щото не сме. Както и Боян не е.

  Eff U Greta
 68. 68 Профил на batlosta
  batlosta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз също участвах като скороходец. Постижението ми е далеч от това на Боян (17 часа и 55 минути), но ще го помня цял живот. Изпълних една от мечтите си защото победих себе си и природата. В блога си съм публикувал разказ за преживяването си, за който има желание да прочете. Поздрави на всички и РЕСПЕКТ на всички явили се, без значение дали са финиширали или не. (До всички, които "не могат да бъдат накарани да станат от дивана с кифтетата и бирата" ... толкова по-жалко за тях, че никога няма (а и не искат) да изпитат това усещане когато УСПЕЕШ.)
  http://misterlostov.wordpress.com/2014/06/18/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0-2014/

 69. 69 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Поздравления за изпълнената мечта.
  Ама не на всеки мерака му е да избяга 100км по баира

  Eff U Greta
 70. 70 Профил на batlosta
  batlosta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#67] от "lo_ridah":

  Аз не казвам, че сме по-велики или нещо такова. Всеки прави каквото му харесва. Ти се кефиш на коли, аз се кефя да ходя в планината. Не разбирам какво общо има колко пари ти даваш за авточасто с Обиколката на Витоша? Все едно аз да коментирам под някоя новина за авто състезание, че не ме вълнува понеже съм дал еди си колко лева за раница и палатка например.. Същото е . Като не те интересува, ок. И само за твое сведение общо велосипедистите и скороходците на тази обиколка бяха около 2000 души.

 71. 71 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Ами, какво да кажа освен едно голямо БРАВО ! Аматьори - в най-добрия и чист смисъл на думата. ... И с подобни статии Дневник все още държи главата над блатото.

 72. 72 Профил на enigmata
  enigmata
  Рейтинг: 5 Весело

  Да...текста е силен!!! Миналата година снимах състезателите, въпроса не е само в това да си в челната позиция, въпроса е да го направиш! Състезанието има душа
  Малко снимки от тогава може да видите тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.774143419285233.1073741842.511491018883809&type=3

 73. 73 Профил на Ivo-Slatina
  Ivo-Slatina
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Лошото е, че обикновено нищо, което не е скандално, пикантно, криминално, абсурдно или провокативно не намира място в медиите! Това е целенасочено шизофрениране на нацията и е много страшно!
  На тези, които ходят и спортуват - БРАВО!
  На тези, които не го правят, бих казал - ОПИТАЙТЕ, може и да ви хареса! Не се противопоставяйте за подобни неща, противете се на злото!

 74. 74 Профил на Hristo Bratanov
  Hristo Bratanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ивайло Киров":

  вече са 99км

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK