Ами ако Русия беше анексирала Крим през 2038 г.?

Ами ако Русия беше анексирала Крим през 2038 г.?

© ReutersПаралелите, които светът прави с 1914 г. и избухването на Първата световна война, определиха отношението на европейската общественост към събитията в Украйна и го принудиха да реагира меко на действията на Русия. Това твърди Иван Кръстев в анализа си "Как историята насочва политиката", публикуван в московския вестник "Ведомости".


В него той повдига въпроса защо Западът не поиска да определи като война руските действия срещу Украйна. Посочвайки, че вероятно става дума и за страх от руския ядрен арсенал, за зависимостта на Европа от руския газ, за липсата на склонност у европейците да поемат излишен риск и за слабостта на САЩ, Кръстев пита още дали върху гледната точка на политиците не е имала ефект и вълната от книги и филми, посветени на 100-годишнината от началото на Първата световна война.


"Историческите юбилеи са като бомбен килим. Засипват ни с "нагледни уроци" под формата на исторически изследвания, романи, филми, конференции, изложби и изискват от нас безусловна капитулация.
Историческите дати преобръщат начина, по който хората възприемат света


Те разпалват определени опасения и ни принуждават да смятаме някои варианти за развитие на събитията за по-реални от останалите. В основата на властта на тези дати има нещо магично - тя се основава на факта, че се очароваме от кръгли числа и няма нищо общо с рационалните аргументи", пише авторът.


Кръстев казва, че все още може да се поспори дали промените в Централна и Източна Европа през 1989 г. нямаше да бъдат възприети по друг начин, ако падането на Берлинската стена не съвпадаше с 200-годишнината от Френската революция. Това, което днес европейците са свикнали да наричат революция, може би щеше да се нарича по друг начин, защото самата дума "революция" с богатия й исторически смисъл предопределя постъпките на действащите лица.


Авторът смята, че преди 25 години "общият за стария елит и дисидентите страх от революционното насилие застави и двете страни да изберат пътя на преговорите и компромисите". Ако в Москва избухнат протести през 2017 г. - когато е 100-годишнината от руската революция, няма ли това да ни изкуши да вярваме, че историята отново прави остър завой, пита Кръстев.


В основата на всяко решение в кризисни времена лежи историческо сравнение, допълва той, позовавайки се на книгата "Мислейки във времето" от политолозите Ричард Нойщад и Ернест Мей. Кръстев дава пример с това как книгата на Барбара Такман "Августовски оръдия", излязла през 1962 г. в навечерието на 50-годишнината от Първата световна война, е повлияла на президента Джон Кенеди по време на кубинската криза. Тогава в търсенето на подходяща историческа аналогия със случващото се Кенеди се е колебаел между суецката криза, Пърл Харбър и юлската криза от 1914 г. след убийството на престолонаследника Франц Фердинанд в Сараево. Изборът на един от сценариите от историята определя и избора му на стратегия в настоящето.


"Вариантът "Суецки канал" би означавал, че руските ракети в Куба са само отвличаща маневра и САЩ трябва да очакват изненада от СССР някъде в Европа. Ако Кенеди беше решил, че съветската страна му подготвя нещо от типа "Пърл Харбър", то би следвало Америка да нанесе изпреварващ удар. Кенеди се спира на третия вариант - аналогия с политическите игри на великите държави през 1914 г. - и решава да не повтаря грешките, допуснати тогава."


В разговор с брат си Робърт президентът заявил:


"Нямам намерение да правя избор, който би дал някому повод да напише за нашето време книга със заглавие "Октомврийските ракети"


"Ако не беше наближаващата историческа дата, Такман можеше да напише за нещо съвършено различно и студената война щеше да поеме в друга посока. Ако не беше годишнината, президентът можеше изобщо да не се заинтересува от тази книга."


Като припомня, че в миналото под история европейците са разбирали предимно случилото се в Древен Рим и Древна Гърция, Иван Кръстев посочва, че през ХХI век на преден план излезе историята на ХХ век.


"Когато става дума за агресия от съседна държава и нарушаване на границите, европейските политици и обществеността избират между "юли 1914 г. и "мюнхенския сговор от 1938 г.". Но нито едно от тези сравнения не е точната историческа аналогия - по-скоро става дума за исторически поуки от определен тип, но това са два различни типа уроци.


Сценарият "юли 1914" е история за една война, избухнала случайно. Широко разпространено е мнението, че войната е започнала заради недоразумения, лоша комуникация и недоверие между великите сили. Изводите от "юли 1914" са простички: страхувайте се от прекалено реагиране, дайте шанс на дипломацията.


"Мюнхенският сговор 1938" ни учи на съвсем друго - не очаквай мир, ако се поддадеш на териториален агресор. Отстъпките отлагат войната за кратко, но след време тя става неизбежна, тежка и продължителна, посочва Кръстев.


"Но как да разберем дали сме в 1914 г. или в 1938 г.? Как да определим да се боим от случайна война или от гибелно миротворчество?


Изборът на историческата аналогия в голяма степен зависи от историческите книги, които четем в момента


А те на свой ред се определят често от някаква кръгла годишнина. Опитът през 2014 г. да се обърнем към историята неизменно ни връща 100 години назад към началото на Първата световна война. Призивите да се обърне внимание на други исторически паралели са с далеч по-малки шансове да бъдат чути.


Сблъсквайки се с анексирането на Крим, европейската общественост фактически беше лишена от избор. Когато на целия континент си спомнят за събитията от Първата световна война, аналогията с 1914 г. се налага автоматично. Така че не става дума за руския газ или американската слабост.


Ако Русия беше опитала да си върне Крим през 2038 г., много е вероятно Западът да реагира по съвсем друг начин."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ако беше през 2038, нямаше да има анексия, защото на Китай им е все едно за Крим.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ,,Ами ако Русия беше анексирала Крим през 2038 г.?,,

  А може би няма да има анексия защото цялата земя ще трябва да мисли за оцеляването си от космическата заплаха от Апофис. Който през 2029 би трябвало да мине покрай земята само на някакви си 30000 километра над земната повърхност. И има опасност през 2036 година да се доближи още повече и дори да стане контакт

 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 513 Весело

  Ъъъъъ...аз смятам, че не сме нито 1914 нито 1938. Предполагам, че сме 2014 г. по възприетото летоброене. Няма никаква аналогия между сегашните събития и отдавна отминалите. Е може на аФтора да му се иска, обаче не е така. Тогава са съществували съвсем други държави и съвсем други хора. Съвсем други комуникации, инфраструктури, урбанизация, политически и икономически строй и каквото искате още. И Алкайда я е нямало. И Джъстин Бийбър също.

  Може и да му се иска ама няма.

  А пък за 2038 не знам...може би примерно да си помислим какво е щяло да стане ако Русия щеше да бъде анексирала Крим примерно...3038 година. Да гледаме надалече все пак.

 4. 4 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 229 Неутрално
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Въпросът ако не съществува в истоическата наука. Фактите се разглеждат в момента. Има една шега :
  Ако Аврора не беше дала залп, а беше потънала?
  Ленин въобще не е очаквал успех на октомвтрийската революция и т.н., но тя промени и нашата съдба, за съжаление!

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 764 Неутрално

  През 2038 Русия може и да я няма - разпаднала се на северноазиатски племена и хаганати

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А ако сащ не бяха изсипали 5млрд в украйна, хиляди щяха да са живи, стотици хиляди нямаше да са бежанци, нямаше да има десетки градове с разрушена инфраструктура и с хора в ужас, управлявани от прозападни олигарси.
  Преди украйна, ми се струваше пресилено да се говори за "сащ-империя на злото". Сега ми се струва прекалено меко казано.

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#7:"adibo"]хора в ужас, управлявани от прозападни олигарси. [/quote]

  Щяха да са хора в ужас, управлявани от проруски олигарси

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Аналогията с хитлеризма е напълно адекватна. Много повече, околкото онзи случай с нещастния ексхерцог и невинната му съпруга, нелепо загинали от ръката на Гаврило Принцип.
  Докато, паралелите с национал-социализма и нашизма са повече от очевидни, дори и в психологически план, на една унизена нация с голямо самочувствие, позволила на ефин диктатор да узурпира властта, да наложи диктатура, да смачка гражданските свободи, при това с много видок рейтинг и да убеди болшинството от нацията, че влизането в чужди територии е с цел защита на собственото население.
  Има една съществена разлика само, и тя е, че Германия беше и остана мощна икономика, а Русия е икономическо джудже, цивилизационен паразит върху ресурсите си.
  Да се надяваме, че един ден достойните хора в Русия ще победят възпаления национализъм, който предпочита агресията пред свободите. Чета Ехото на Москва, Дожд, блога на Кончаловски и други и това ми дава увереност.
  Апропо, след анексирането на Австрия, Хитлер провежда референдум и го печели с 97% а терминът "отряди за самоотбрана", с който нарича вкараните в Чехословакия спец отяди, също е измислен от пропагандата на Фюрера.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 10. 10 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 239 Неутрално

  паралелите и дежавютата с '38-ма са много повече и очеизваждащи. олимпийски игри, националисти, анексии, политически и дипломатически игри и т.н. Дали ще се повторят събитията след това, едва ли, но и ситуацията е различна и това е друг въпрос.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#9] от "трафоПОСТ":

  Иначе си съвсем прав и от мен имаш един голям +, но титлата на Франц Фердинанд д'Есте е била ерцхерцог (архидук = велик херцог), а не ексхерцог (т.е. бивш херцог). Всички членове на дома фон Хабсбург (след 1740 - фон Хабсбург-Лотарингиен) имат право на титлата ерцхерцог/ерцхерцогиня на Австрия - не е идентично с днешната държава, а само с две от провинциите й - Горна и Долна Австрия.

  По темата - да, историческите аналогии и годишнини силно повлияват мисленетона хората по принцип, но и на политиците, за съжаление. Казвам "за съжаление", защото често, вместо да си извлекат поуки, повтарят грешките от миналото.
  Относно хипотетична анексия на Крим през 2038 - надали би била възможна - Русия е упадаща сила, колкото и Путин да се опитва да ни убеди в противното. А и интеграцията на Украйна с европейските структури, колкото и бавна и колеблива да е, след още 24 години би била доста напреднала, та Русия да си поъволи агресия. Както не може да си я позволи спрямо Финландия, прибалтийските държави или Полша.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#7] от "adibo":

  ,,Преди украйна, ми се струваше пресилено да се говори за "сащ-империя на злото". Сега ми се струва прекалено меко казано. ,,

  Ми да, за комунисти с Руска захранка, САЩ винаги ще са империята на злото. Още от 1945 година нашите комунисти започнаха да ни набиват канчетата, че САЩ са империята на злото. Дори когато Американците стъпиха на луната и тогава го изкорестиха, че Америка щяла да колонизира Луната за военни цели.

 13. 13 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  "
  Ако Русия беше опитала да си върне Крим през 2038 г., много е вероятно Западът да реагира по съвсем друг начин.
  "

  Съмнявам се. 2008 е годината в която САЩ подкрепя отделянето на Косово от Сърбия. Тогава съвсем щяха да изгубят информационната война. Явно Русия е изпуснала своя шанс тогава да организира референдум по всички правила.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Доста усукано го е написал Иван Кръстев но и на мен през цялото време с Крим и после с Източна Украйна все това ми се въртеше в главата "Тези на Запад слепи ли са, не виждат ли че имат насреща си новият Хитлер? Че всяка отстъпка, всеки опит за преговори само ще го настървяват все повече!".

  Иначе с годината 1914/2014 според няма нищо общо, това са изсмукани от пръстите "аргументи". Имаме насреща елементарен мързел и нежелание за борба на дребен буржоа построил своята уютна къщичка и нежелаещ да излезе навън на дъжда и студа да се бори на живот и смърт с това което идва да му я вземе. Стои вътре с надеждата да се размине. Или да се откупи по някакъв начин.

  Изнежи се Запада казано с други думи, потъна в хедононизъм. До такава степен че дори обикновените наслаждения не му стигат ами търси нещо извратено. Всеки варварин е в състояние да го победи защото те варварите са готови на борба за оцеляване, когато залагаш собственият си живот. А западняка това го ужасява, иска с дрони да воюва, на топло в къщи с джойстика и похапвайки чипс.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Много уважавам г-н Кръстев,но този път е направил голям тюрлю-гювеч.

 17. 17 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "adibo":
  5 млрд $ за 25 години ...Русия вдигна мизата на 15млрд веднага но не успя..защо според теб? Ще ти кажа моето мнение..защото никой не вярва на Путин и неговите олигарси..

 18. 18 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "biss Mark":

  Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 41 държави, 20 от които са страни-членки на ЕС, както и от Тайван и Севернокипърската турска република (чиято независимост също не е общопризната). Около 20 държави, сред които Китай, Индия и Гърция се обявяват за продължаване на преговорите и постигане на споразумение между засегнатите страни. Множество държави като Руската Федерация, Таджикистан, Република Беларус и др. виждат в едностранната декларация флагрантно нарушение на принципите на международното право и на последната приета от ООН резолюция за статута на Косово, дефинираща го като област с широка автономия в рамките на Сърбия.

 19. 19 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тоест, според Иван Кръстев, държавите и прилежащите им политически организации не действат логически според събраната информация и аналогии с исторически събития, а емоционално. Всеки се поддава на емоции, но един професионалист трябва да действа с остър и бистър ум.
  Вероятно и това има влияние, но надали чак толкова голямо, колкото вярва Кръстев.
  Иначе казано, надявам се да не е напълно прав.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  Аман от глупави анализи, нямащи нищо общо с реалността. А истината за "конфликта" е следната:

  US-експерт: Заради дълговете си САЩ сблъскват ЕС и Русия в Украйна

  Трябваше да измислим как без световна касапница, американците да си живеят добре за сметка на други, обяснява Пол Кристи

  http://www.blitz.bg/news/article/275330

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "bluescreen":

  комсомолец,
  ти изобщо прочете ли статията?
  като отминалите събития нямат никакво влияние при вземане на решения, защо тогава Путкин прави препратки към времената на покръстването на русите и Киев център на писмеността им, а за Крим говори във вечно продължително време?!?

  ей, комсомолците и българските русофили сте невероятно противна измет. органично не мога да ви понасям толкова "страхливи и вонящи тела имате, че ми се иска да се пресегна през бюрото и да ви разкъсам"...

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Аналогиите от 1914 и 1938 година нямат нищо общо с днешното историческо време. ПСВ избухва не заради някакви случайности, а поради дълбоки икономически противоречия и доколкото знам Германия е имала план за война още през 1905г. Днешна Русия няма нищо общо с Германия от 1938г. колкото и да се напъват русофобите да доказват обратното. Ако след разпада на СССР и Варшавският договор Западът в лицето най-вече на НАТО и САЩ не продължи политиката си на настъпление срещу Русия за да я принуди да води непрекъсната позиционна война за запазването статута си на велика сила нямаше да го има и присъединяването на Крим.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  [quote#15:"Fred"]Всеки варварин е в състояние да го победи защото те варварите са готови на борба за оцеляване, когато залагаш собственият си живот. А западняка това го ужасява, иска с дрони да воюва, на топло в къщи с джойстика и похапвайки чипс.[/quote]
  Един "варварин" с АК има един живот, а един оператор на дрон има "животи" колкото е бройката на машинките в склада (или успява да бълва конвейра). Бих заложил на оператора.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2045 Любопитно

  [quote#15:"Fred"]"Тези на Запад слепи ли са, не виждат ли че имат насреща си новият Хитлер? Че всяка отстъпка, всеки опит за преговори само ще го настървяват все повече!". [/quote]
  Основна разлика е, че германците са били ограничени външно (след ПСВ) независимо от политическият избор вътре в страната, докато днес, Русия се ограничава сама точно заради вътрешният си избор...
  Хич не са слепи, и са си научили урока. Именно заради това се налагат санкции и ограничения, с условия за отмяна, които условия да зависят от избора на самите руснаци (народа).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":

  а, не, Русия нямала нищо общо с Германия.
  т.е. Евразийския съюз и смешния плач за разпадналия се съветски съюз, няма нищо общо с въжделенията за хилядолетния райх и реването за Свещената римска империя...

  разликите са, че Русия управлява парите си безобразно зле и не може да натрупа устойчиво богатство, което да й позволи да се модернизира и да стане наистина силна и сериозна държава, която след това да се въоръжи модерно... но след като Путин си отиде, на негово място ше има плужек. с коса на главата. две мнения по въпроса няма...

  РЕФОРМИ !
 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този юнак- неможе да му се отрече словесната еквилибристика, може да ни изпрати и по далеч от Френската революция. Но задавал ли си е някой въпроса, на чия ведомост се подписва в края на месеца? Правилно каза някой по горе, че ако не бе тази империя на злото САЩ, хиляди хора в Украйна щяха все още да са живи. А колко ли още ще бъдат лишени от правото на живот и сам Бог незнае, камо ли Иван Кръстев!

 27. 27 Профил на Жив е той, жив е!
  Жив е той, жив е!
  Рейтинг: 395 Весело

  Ако баба беше мъжка, щеше да има...дръжка!

  УСА глупаво ускори процеса.

  Дневник, не се гаси туй, що не гасне! http://youtu.be/UpnAdVhfosY
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Весело

  [quote#20:"Barcelina"]Аман от глупави анализи, нямащи нищо общо с реалността. А истината за "конфликта" е следната:

  US-експерт: Заради дълговете си САЩ сблъскват ЕС и Русия в Украйна [/quote]
  Ха-ха-хааа!
  Това е също така "поглед през "обяснително клише", за каквито е писал това и Кръстев.
  За това става дума.

  Макар че на мен ми е чудно да пишеш толкоз, (прочел съм оригинала ), за да кажеш пак, че водата е мокра. При това изключително витиевато и неясно.
  Всичко е многопланово и нееднозначно, а хората са си хора. И политици, и медиатори, (като Кръстев, например), и мат'рял. И всичко това е във взаимодействие, "обяснителното клише" както се налага "от горе", се инициира с клишетата "от долу" и те така.
  Пълната, еднозначна и съвсем простичка обективна оценка, т.е. "етикетосване", е невъзможна по дефиниция. А хората са си такива - на тях им трябва етикет, клише. Може да приемат "спуснатото", може да го отхвърлят, като се наложи "мат'рялското клише" - все тая. Хората са си хора и в огромната си маса те искат "обяснение", при това максимално простичко, някакво "етикетче", а не да знаят. На какво се дължи, че човечеството винаги и още си има богове и религии? Религията е точно това.
  Политическите, обществените "клишета" са същото. А "историческото етикетосване", т.е. приемане на накакво клише, е част от тях.

 29. 29 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако не се обединим в християнски съюз. То към 2038. Няма да има България а ще е провинция булгаристан част от халифата на левант и Ирак.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#20:"Barcelina"]А истината за "конфликта" е следната: [/quote]

  Твоите "истини" са вече ясни на всички! Не един път те победих със собствените ти "аргументи" и излезе на яве как лъжеш и мажеш! Предписваш думи и факти, които не съществуват и си изммисляш врели-некипели само и само да поддържаш опорната точка! Аман!

  Относно статията. Това малко звучи като игра на цифри и ясновидство - "числата говорят!". В часност за кризата в Украйна виждаме типичния подход на една политическа система, чиито похвати не са се изменили от болшевишката революция насам. Но иначе аналогията е интересна.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Няма октомврийска революция ! През 1917. г. Има Февруарска революция , а няколко месеца по-късно има болшевишки ПРЕВРАТ който се наричаше ВОСР само за да има повод да се величаят превратаджийте и да ни промиват мозъците .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#25:"Rage Against"]а, не, Русия нямала нищо общо с Германия.
  т.е. Евразийския съюз и смешния плач за разпадналия се съветски съюз, няма нищо общо с въжделенията за хилядолетния райх и реването за Свещената римска империя...
  [/quote]
  Ха-ха, смешният плач за Крим, който Русия уж била анексирала без да се допита до Украйна и международната демократична общност.
  Когато СССР и Югославия се разпадаха това си беше демократично и нормално защото беше в изгода на САЩ и НАТО, но когато УССР взе да се разпада стана страшно антидемократично и замириса на националсоциализъм и Германия от 1938.
  До коментар [#25] от "Rage Against":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  "не очаквай мир, ако се поддадеш на териториален агресор. Отстъпките отлагат войната за кратко, но след време тя става неизбежна, тежка и продължителна, посочва Кръстев."

  Точно така, не само териториален, всякакъв тип агресор не се трогва от възпитана забележка, смята я за проява на слабост и продължава да настъпва. Докато не му се опрат със средства от които разбира, няма да миряса, защото смята ония за глупаци, които сами си просят да им вземеш всичко, което можеш.

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Доста глупав текст. Все едно, че САЩ с многобройните си военни авантюри не са докарали света до ръба на пълномащабна ядрена война, а до масов световен просперитет и стабилност, които Русия се опитва да разруши, понеже си няма друга работа.

  Така наречената "анексия на Крим" (известна още като кримския референдум) е абсолютна аналогия единствено на Зимната война, която СССР води срещу Финландия за укрепване на стратегическите си позиции срещу все по-разполагащите се на изток германски въоръжени сили (в днешно време - натовкси).

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Съветско-финландска_война_(1939-1940)

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Текста прави сложни аналогии с миналото и връзките с настоящето . Известно е правилото че от многото причини и обяснения обикновенно най вярна е най простата.в случаят с Крим личността на руския президент играе голямо значение.
  Без кагебиста би било невъзможно анексия на Крим , както без Ленин октомврийска революция .

  klimentm
 38. 38 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#9:"трафоПОСТ"]Аналогията с хитлеризма е напълно адекватна.[/quote]

  Така е! Не разбирам защо Иван Кръстев не казва нещата с истинските им имена. Може би подготвя почвата за революция в Русия през 2017 година. Демек дава кураж на руснаците да съборят Путин. Ама едва ли. Иначе тезата, че определяме днешните си действия по интерпретация на отминали ГОЛЕМИ събития, за които си спомняме по повод юбилей, е много ПЛОСКА. Ето давам пример - Иван Костов даде интерюв по БНТ, в което каза - щом ЧОбанов играе контра на БНБ за КТБ, значи има план за дестабилизация на банковата система и предстоят да бъда ударени още банки. ТАка беше и през 1996 година(ето днес е ПИБ). Иван Кръстев с тезата си ИЗКЛЮЧВА ЦЕЛЕНАСОЧЕНА стратегия и тактика на определени центрове в една или друга посока. Иван Кръстев не осъзнава, че държави като Русия, Англия, Китай имат хилядолетна стратегия. Те са печелившите държави в последните столетия от световните събития. Така че съвсем логично е Хитлер да е бил нечий план(или част от план), както и кайзер Вилхелм. ПРосто стратезите си имат планове, по които действат, а не си играят на ГОДИШНИНИ и спомени. Единствените аматьори в световната политика днес са САЩ и донякъде ЕС(каквито са били Германия през 14 и 38, когато са се поддали на евтин национализъм). Те ще оберат и основните негативи, а Русия, Англия и Китай основните активи, ако хора като Кръстев не влезят в час.

 39. 39 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Весело

  Историческите паралели имат единствено смисъл за пропагандата - което и прави родната НПО-звезда в родната НПО-медия...


 40. 40 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не можеш да анексираш нещо, което ти принадлежи. Това, че малоумника Хрущов се е разпоредил през 1954 година (а има и предишен референдум в Крим през 1991 г. ) не означава, че това трябва да бъде зачитано.

 41. 41 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  журиане,
  СССР се разпадна, защото държавите там искаха независимост, Югославия се разпадна, защото и нейните държави искаха независимост, Чехословакия се разпадна, защото и там искаха независимост. и в тези държави процесите, при които започваше да се говори за независимост и след това се обявяваше независимост отнемаха от седмици и месеци, до години.

  Крим една неделя се събуди с допълнителни руски войски и спретна референдум следващата неделя. в понеделник съветската дума го анексира.

  така, че не прави неправилни заключения.
  аз също мога да ти кажа, че руснаците са окупирали Крим преди 200 години, или Сибир преди 400 години.

  п.п. но иначе ме радва колко много страдате заради разпада на ЮФСРСЮФСР, както и на СРСРССССССССРРРРР

  РЕФОРМИ !
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  До коментар [#41] от "Rage Against":
  Искаш да кажеш че руснаците в Крим нямаше да гласуват за отделяне от Украйна ако там нямаше руски войски?! Или може би руснаците гласуват за Путин пак под дулата на автоматите?! Ако обаче украинските депутати гласуват под заплахата от брадвите и чуковете на Десният сектор това е демократично?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НПО-политологът политкоректно цитира книга на западни автори, но в действителност се е начел на руски сайтове, които бъкат от анализи, построени на исторически паралели. Само, че докато за Кръстев това е поредното професионално словоблудство, за руснаците това са сериозни теми, засягащи пряко съдбата им…

  А пропагандната подготовка за юбилейния Майдан в 2017 върви в РФ отдавна, - както в руската либерална НПО пета колона (финансирана от същия източник, както и родната НПО- медия, която редовно превежда тамошните НПО-интелектуалци), така и сред левичарските кръгове - май напоследък и сред тях се работи професионално… Мотивите противоположни, врагът - един и същ - кой ли? Да, същият вездесъщ злодей, чието връщане на престола зад голямата локва все още не могат да преглътнат …

  Апропо, руската либерална медия, в която Кръстев е публикувал статията си, е класирана на 10-място (в рейтинг на първите 20) на медийни "ресурси, класифицирани "по степента на негативно отношение към Русия, поддръжка на позицията на САЩ и "новата власт" в Украйна и Майдана"... Класацията е направена съвсем научно от експерти ...

  http://www.politonline.ru/comments/16484.html

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1473 Весело

  [quote#30:"Heimatarbeiter"]Твоите "истини" са вече ясни на всички! Не един път те победих със собствените ти "аргументи" и излезе на яве как лъжеш и мажеш! Предписваш думи и факти, които не съществуват и си изммисляш врели-некипели само и само да поддържаш опорната точка! [/quote]

  Мдам... като свършат аргументите, започват личните нападки и атаки, колко типично.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#41:"Rage Against"]Крим една неделя се събуди с допълнителни руски войски и спретна референдум следващата неделя. в понеделник съветската дума го анексира.
  [/quote]

  Тц, информирай се, пък после повтаряй пропагандни мантри ...

  Първо местните в Крим се самоорганизираха и взеха властта след един кървав сблъсък между татари и руснаци на уж мирен митинг, а после повикаха на помощ "зелените човечета"...

  А напрежението там тлее от 23 години, в които киевските власти им иззеха значителна част от автономиятра,
  плюс, че екстремистите от Десния сектор изпопребиха 200 кримчани на връщане от Киев, където отишли да протестират срещу майдана.

  Именно тази светкавична самоорганизация липсваше в Югоизтока по обективни причини, та властта съумя да неутрализира протестиращите, като арестува организаторите на мирните митинги и прати банди гастрольори от Десния сектор в градовете от Югоизтока да "умиротворят" останалите...

  Колкото до легитимността на референдума в Крим - потвърди го и социологическото изследване на американския Галъп през април.

 46. 46 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  о, дребен мушморок,
  говори с факти. не с кремълски лозунги.
  спирам да ти отговарям, само ще те псувам и ругая от време на време, защото дори не си подходящ спаринг партньор за спорове.

  от комуникацията си с теб мога само да загубя.

  РЕФОРМИ !
 47. 47 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Книгата е на Барбара Тучман , а не Тъкман. И тя не е професионален историк, което пък прави книгата още по-интересна защото освен всичко друго е и е много добър стилист. И в началото се започва с няколко страници , в които участва и българският цар Фердинанд облечен в дрехи взети назаем от циркова трупа.

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Весело

  "Ами ако Русия беше анексирала Крим през 2038 г.?"

  Бла бла бла в московски "Ведомости"...
  От древни Рими... до евразийски Рим 2038...

  Бива ли сериозна медия като Дневник да публикува
  тролетарски "анализи"?

  Баш в Деня на победата, когато братския Европейски Съюз асоциира Украйна, Молдова и Грузия.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  До коментар [#46] от "Rage Against":
  Ей, голям анализатор с риск да получа бан ти отговарям. В предния ти коментар беше пълно с Р-та, студено ли ти е или те е страх от мене?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  аз предпочитам живот в свобода.
  ти предпочиташ миг свобода.

  считай това за отговор дали ми е студено, или се страхувам от такива като теб.

  РЕФОРМИ !
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rage Against":
  Много хора се заблуждават че като подкрепят т.н. Свободен свят са свободни. Ако мигът свобода те доближава до безкрайността времето не може да бъде отчетено.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#11] от "PavelCZ":

  Приемам забележката. Написал съм хо като бивш херцог

  Като компенсация един виц: беден човек хванал златната рибка. Тя обаче не била онази а по-малка, затова му обещала не три, а само едно желание. Беднякът си пожелал да е престолонаследник и мигом рибката изпълнила желанието. Човекът се събудил в дворец, а до него прекрасна жена в го милвала с думите, хайде Франц, ставай, че днес сме на посещение в Сараево.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 53. 53 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  ОО...очаквал я е и още как, и не само той, но и приятелите му отвъд океана

 54. 54 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 395 Неутрално

  През 2038-ма, ще анексира САЩ.

 55. 55 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":
  Болшевиките са финасирани от евреите. Комунизма е дело на евреи, не само като идейни водачи, но и като финансиране и международна подкрепа.

 56. 56 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  Ако ги питат сега и честно, без вброс, със сигурност резултатите ще са други и не в полза на аншлуса.

  Да не забравяме също, че Пу води агресивна антиукраинска кампания в Крим от 2011.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 57. 57 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#7] от "adibo":

  Ако отнякъде си намериш втора мозъчна клетка, увеличава се вероятността сам да разбереш какви глупости си написал.
  Дотогава - иди на лекар.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 58. 58 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Дрън-дрън та пляс. Европейските политици си мислеха, че Русия се е опитомила и ще се придържа към правилата. И бяха неприятно изненадани. Полека лека се поокопитиха и руснака разбра, че няма шега. Сега опитва с КГБ-методи. Да видим колко ще го търпят. Дългосрочно няма шанс поради липса на човешки ресурси, но може още да пречи. Дано скоро разбере, че Запада му е всъщност стратегически съюзник против Китай.

 59. 59 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  СССРОССИЯ има основен национален проблем с емоциите на населението си, което е изцяло манипулирано от набедените да го управляват, което води до ненормално икономическо и политическо развитие цели 97 години.

  Основните деструктивни емоции всячески инплантирани в социумната среда и ползвани не само от НЕОКОМУНО ДИКТАТОРЪТ Путин са:

  ЧУСТВОТО ЗА МАЛОЦЕННОСТ И ЗАВИСТА, които пораждат и първосигнален атавистичен СТРАХ от чужди тъмни сили, които желаят унищожението му.

  Това води до параноята да придобиват територия след територии, без да са способни да обяснят за какво ще ги ползват и как ще ги развиват, притежавайки повече от една шеста от сушата на Земното кълбо.

  Това е национално психопатологично заболяване, парализиращо всякакво нормално развитие на тази държава.

 60. 60 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "Rhapsody of Fire":

  Моите съболезнования, че нямаш нито една, за да осъзнаеш какво означава 1 милион убити в Ирак + 200 000 деца +десетки хиляди увредени генетично във Фалуджа от снарядите с обеднен уран на нашите "братя по оръжие" от нато. Само това е достатъчно, за да се определи западната цивилизация, като паразитна и хищническа, нямаща нищо общо с правата и свободите, които пропагандира. И още нищо не е приключило в Ирак, в Сирия, в Украйна.

 61. 61 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "kirilvitanov":

  Прекалено едностранчиво и повърхностнно мнение. Не се самозаблуждавай, че разбираш какво е било и какво се случва в украйна. Смени източниците на информация.

 62. 62 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "сидер":

  Елементарно драги, елементарно. Смени плочата, ако изобщо е възможно. Имаш симптоми на необратими промени! Но не се тревожи, въпреки че си с малцинство, важното е, че не си сам.

 63. 63 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много уважавам Иван Кръстев, но този път ми се струва, че е залитнал към халтурата, защото самата теза за "годишнини" в сложната палитра на международните отношения през годините е хилава и несериозна както за политици,така и за историци и за политически коментатори и анализатори.

 64. 64 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#60] от "adibo":

  Няма как с неверни факти да изградиш вярна теза. Но дори и за момент да приемем че са верни, постави на везната милионите от "голодомора", ГУЛАГ, политическите процеси и т.н. и тогава мери.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 65. 65 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "и за слабостта на САЩ..." как, или защо Иван Кръстев видя САЩ като немощна старица?
  От 1914 г., когато Европа, неохотно започна да се съобразява със САЩ, до 1941 г. когато САЩ обуха, облякоха, нахраниха и въоръжиха попиляната Червена армия, до краха на остта Рим-Берлин-Токио и десанта от 6.6.1944, който удиви светът до днес САЩ са индустриален, технологичен, иновационен, културен, военен, спортен и какъвто щете гигант израснал благодарение на устрема и свободата на една нация създадена от микса на всички народности на планетата. САЩ е Новият свят, колкото и да не се харесва на "мислители" и "пуристи" , които са "помияри" по собствените им думи като Волен Сидеров-московски заточеник, на спечелилият любовта народна успелият 33 годишен младеж, на криещият се из Виена Василев, на недоносчето КГБ-ДС-КТБ-БСП-ДПС-ГЕРБ - Николай Бареков. На Путиновите тигри водени от Бойко Борисов и пр. САЩ и Канада са прекалено голяма лъжица г-н Кръстев, а вие, както е казал Ботйов(незнайно защо прекръстен на Ботев) вие сте идиоти

 66. 66 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#22] от "Julian Mall":
  Статуса на велика сила не е орден за заслуги. За да си велика сила, трябва постоянно да се доказваш. Виж Австро-Унгария, Австрия и Унгария. Може би в бъдеще да има Русия, Източна Тихоокеанска република, Северен Китай, Сибирска Република и Европейска Русия, Кавказко мюсюлманско кралство, подобно на Йемен. Както са го подкарали, натам отива работата.

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#66] от "ivantankov":
  Ако Австро-Унгария не беше претърпяла поражение във ПСВ и до днес щеше да е велика сила. Ако Великобритания беше победена щеше да и се случи същото. Така че Русия за да се разпадне трябва да изживее подобен катаклизъм който много го желаят враговете и.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Путлеризмът живее в спомени от времето на марксистите Сталин и Мао, когато СССР е бил "вдъхновяващ пример" и ментор за Китай. След Сталин и Мао,
  Китай се развива независимо от СССР, развива национален компартиен капитализъм и икономически връзки със САЩ и пр., а СССР продължава "борбата със световния капитализъм", изолиран в социалистическия си лагер (и чрез ембарго),
  до разпада си през 1991.

  Тази Русия, "Велик наследник на СССР", особено путиновата,
  не може да си даде сметка колко много се е променил съвременинят свят, вкл. Европа и Китай, от годините на Ленин, Сталин, Хрущов, Брежнев...

  До коментар [#58] от "bawarec":

  Дрън-дрън та пляс. Европейските политици си мислеха, че Русия се е опитомила и ще се придържа към правилата. И бяха неприятно изненадани. Полека лека се поокопитиха и руснака разбра, че няма шега. Сега опитва с КГБ-методи. Да видим колко ще го търпят. Дългосрочно няма шанс поради липса на човешки ресурси, но може още да пречи.

  Дано скоро разбере, че Запада му е всъщност стратегически съюзник против Китай.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Ако... Ако... Ако...

  Австро-Унгария се е разпаднала, защото насилвала под тиранична "лична" немскоезична "австро" монархия свободолюбиви европейски народи с доста различни самостоятелни идентичности, вкл. Унгарци, "Римляни" Италианци, Сърби...

  Великобритания не се е опитвала да колонизира Европейския континент - както са опитвали не малко на брой
  силни континентални държави от Европа (и Азия).

  Колонизирала е страни и народи в други континенти,
  откъдето е съумявала да излиза "с чест",
  запазвайки традициите си, вкл. монархията,
  но и развивайки се. Като е съхранявала и развивала прилични отношения на "равнопоставеност" с бившите си колонии.

  За разлика от... Велик е нашия мужик.

  До коментар [#67] от "Julian Mall":
  До коментар [#66] от "ivantankov":

  Ако Австро-Унгария не беше претърпяла поражение във ПСВ и до днес щеше да е велика сила.

  Ако Великобритания беше победена щеше да и се случи същото.

  ...

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  [quote#69:"dnevnikar"]Великобритания не се е опитвала да колонизира Европейския континент - както са опитвали не малко на брой
  силни континентални държави от Европа [/quote]
  Затова точно по време на войната избухва ирландското въстание. Как мислиш би ли се запазила Великобритания ако беше окупирана от Германия?!
  До коментар [#69] от "dnevnikar":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Всъщност в статията става дума за връзката между история и политика. Как историята влияе мърху политиката. При което авторът разглежда тук теорията на Иван Кръстев, който рядко залита към ненаучни теории, но този път е направил точно това.

  Доколкото историята дава познание за миналото, тя, по-точно политическата история, няма как да не влияе върху сегашните политически събития, които малко или много следват от миналите и се надграждат над тях. Но голяма част от съвременните идеолози и политолози наистина вярват, че манипулирайки искторията, те ще предопределят развитието на политическите събития и ще ти насочат в своя полза. Израз на тази теория е например натискът да се приеме, че България не е била под турско робство, а е имало само някакво съвсем приятелсто османско присъствие. И че кланетата в Батак изобщо никога не са били извършени.

  Но макар миналото до известна степен да определя посоката на политическите събития в настоящето, не то, манипулираното знание на съвременната политическа история, е най-важно и определящо в това отношение. Причина за това е фактът, че при вземане на своите политически решения съвременните политици се водят основно от текущото състояние на нещата в момента, а не от това, какво според историята е ставало в миналото. А текущото състояние на нещата в политиката се определя от реалните политически събития на миналото, а не от лъжливите и подвеждащи знания, давани от политическата история.

  И точно по тази причина, макар цялата история на САЩ да е препрана и напарфюмирана, макар никой да не казва, че именно там е извършен първият в съвременната история масов геноцид на расова основа, че там, пак на расова основа, е възродено робовладелчеството, просъществувало на практика почти до освобождението на България от турско робство, че там са първите опити за налагане на евгенетиката (създаването на свръхраса чрез метода на целеннасочения изкуствен отбор), че те не само първи, но за сега са и единствените, които са употребявали средства за масово поразяване на гражданското население на противника (двете атомни бомби в Хирошима и Нагазаки и бомбените килими на сащенската авиация, разстилани над такива нямащи никакво реално военно значение градове, като Дрезден например, в който само при една бомбардировка е унищожени над 100000 души гражданско население). И така нататък, все исторически факти, които не са особено известни извън тесния кръг на историците.

  Въпреки това обаче не Китай и Русия, а именно САЩ са най-мразената държава в света. Защото не в историята, а в съвременния свят, САЩ водят откровена империалистическа политика за световен хегемонизъм в областта на военната сила, финансиите, идеологията и ресурсите. Докато, поне за сега, Русия се стреми да оцелее като Велика сила, а Китай просто набира сили, без да се страхува да засегне тук–там и интересите на САЩ.

  Специално при кризата в Украйна народите виждат, че тези, които са наистина агресивни, са преди всичко САЩ и ЕС. Именно техните политици и държавници се обръщаха пряко към украинците, като по този нячин очевадно се намесиха във вътрешните работи на Украйна. Те пуснаха там цивилните снайперисти и с тяхно мълчаливо съгласие после те бяха изпратени в югоизточна Украйна. Те крещяха за това, че Юшченко изпраща въоръжени части срещу протестиращите, но поощриха изпращането на самолети и танкове срещу цивилните в Югоистока. С една дума, те бяха инициатори на конфликта и обвиняваха своите противници че те правят това, което са правили и правят и техните прозападни противници от Западна Украйна.

  Това е едната стран на този проблем. Другата е, че поради голямата енергийна зависимост на ЕС, особено на Германия, от Русия, основната част от народите на ЕС–държавите и на САЩ, са против разгарянето на конфликта, чийто инициатори са САЩ и ЕС.

  Третата страна е, че самите управляващи в САЩ и особено в ЕС не са сигурни в своята крайна победа. Защото в последните петнайсет–двайсет години влиянието на тези два международни политически субекта в света вместо да нараства, намалява. Китай бързо увеличава своята икономическа, а с това и военната си мощ, след 2000–та година Русия излезе от наглата опека на САЩ върху нея, пронационалните сили в Европа нарастват, а съвсем наскоро в Индия изборите с абсолютна победа с голямо надмощие печелят националистите, които няма как да не се обявят срещу световната хегемонистична политика на САЩ. Към което можем да добавим, че между Русия и Китай, също съвсем наскоро, е сключен стратегически договор за доставка на газ от Русия за един наистина голям период от време. Нещо, което е заявка за дългосрочно междунаодно сътрудничество между Китай и Русия.

  Така че не писаната политическа история е тази, поради която САЩ и ЕС не смеят да приложат сериозни ограничения срещу Русия. Те просто са принудени от обстоятелствата да действат не така, както им се иска, а така, както е по-разумно.

 72. 72 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 395 Неутрално

  GLOG, Русия кога премахна крепостничеството? Най-мразената държава в Европа е матушката ти Русия, глог - справка Полша, Латвия, Литва,Естония, Финландия, Швеция, Румъния, Молдова, Грузия, Армения, Бесарабия и сега Украйна.
  Идейната ти кампания, глог е по-походяща за клубовете по интереси на АБВ и за бабичките на Копринка.
  Глог, ако имаш предвид стъкмисторията преподавана от "гигантите" на стъкмисторията "професорите" Пантев, Драганов и Илчев може и да си прав, но ако не интерпретираш историята както ти изнася би признал пълния провал на Русия на запад и на изток, на север и на юг. Русия се нуждае от Петър Велики, който да я превърне в модерно мислеща, уважавана, мислеща за населението й(здравеопазване, логистика, пътища, модерна икономика, образование) държава.
  Епохата на империите отмина таварищ. Ха сега пини му една ракия и изпей Ставай страна огромная. Чао

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK