Това, уважаеми съграждани, е БСП

Атанас Мерджанов, Сергей Станишев и Михаил Миков преди консултациите в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Атанас Мерджанов, Сергей Станишев и Михаил Миков преди консултациите в парламентаПрепубликуваме коментара на Райна Гаврилова от профила й във "Фейсбук" с нейно позволение. Заглавието и акцентите са на "Дневник":


Всеки път, когато БСП управлява се стига до криза. 

Надявам се немалкото им симпатизанти да не са завършени идиоти и най-после да го разберат. Ще се опитам да обясня простичко и образно, като за леви пенсионери (каквито бяха баща ми и майка ми, лека им пръст) и надъхани комсомолци.

Представете си, че живеете в блок - стар, очукан, асансьорът спира всеки ден, крадат крушките, Петрови си държат боклука на стълбите. Но това е единственото ви жилище. Иванов от третия етаж излиза за събрание на входа и предлага да го изберете за домоуправител като обещава: да намали месечната вноска за общите разходи; да направи стария асансьор безотказен и бърз; да направи детска площадка; да изгони от блока крадците на крушки.


Имате съмнения, но Ахмед и братята му подкрепят Иванов. Вие избирате Иванов. Той ви намалява месечната вноска от 5 на 3 лева на глава от семейството. Вие се радвате. Слага радиоточка, от която започва да кънти Подмосковние вечера - мило ви е, като че ли беше вчера, как се събирахте и си я пеехте. След два месеца
осветлението на стълбите спира напълно, спира и асансьорът - оказва се, че общите пари за ток са свършили


Стълбите стават много мръсни - оказва се, че Иванов е уволнил чистачката и казва, че занапред ще си чистите сами и най-вече онези от последните етажи, защото цапат на най-много етажи като се качват пеша. Иванов купува нов асансьор от съседния блок - пак стар, ама много хубав (според него). Оказва се, че сте задлъжнели на съседния блок 40 000 лева. Като питаме защо струва толкова много, ви казва, че това е търговска тайна. Много хора роптаят заради спирането на тока по стълбите и Иванов праща синовете си да ходят по стълбите и да записват кой роптае. Слага метална преграда пред апартамента, защото го гледате лошо.


Понеже синовете гледат за роптаещи, крадците на крушки започват да свалят и елключовете. Иванов предлага да въведете двойна такса за общи нужди на всички, които имат доход повече от 500 лева на месец. Ахмед не е съгласен, и синовете на Иванов не са съгласни. Когато някои казват, че Иванов не е добър домоуправител и е време да изберете друг,


Иванов настоява за спазване на мандата и на демократичните процедури, обвинява американците


(Сорос), че ви мътят главата. Междувременно отдава общите части в мазето под наем и взима в аванс наема за две години. Иванов отива да стане келнер на морето и изчезва; тези с доход над 500 лева продават апартаментите си и се местят. Оказва се, че Ахмед е взел под наем мазето и е отворил порномагазин, от който печели по 40 000 лева на месец.


Вие чакате да изтече мандата на Иванов, за да гласувате за жена му, която обещава да намали месечната вноска от три на два лева; да рефинансира дълга към съседите и да ви заведе на Бузлуджа. 


Това, уважаеми съграждани, е БСП. Приятни предизборни размисли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK