Донякъде

Кубето на бившия партиен дом, на което сега се закрепя знаме

© Красимир Юскеселиев

Кубето на бившия партиен дом, на което сега се закрепя знамеНаскоро се загледах в кубето на Партийния дом в София. Нещо не е наред с това кубе. Петолъчката липсва, но пилонът на петолъчката си стои. Когато на 4 октомври 1990 година хеликоптер вдигна звездата и я отнесе в неизвестна посока, най-видимата част на сградата се промени. Донякъде.


За 24 години не се намери архитект, политик или гражданин, който да каже, че тази работа трябва да се довърши. Не може несъръзмерната дръжка на петолъчката да стърчи там.


Партийният дом е мразена сграда, но тя има своя стил. Този стил е добре познат, той води началото си от римската класическа архитектура, през чикагската архитектурна школа в края на 19 век, през сталинската архитектура та до центъра на София. Софийският архитект е редно да се загледа в учебниците си и да види, че кубето не би трябвало да завършва така, че тая греда трябва да се махне и да се замени с нещо малко, нещо друго, нещо, което да довърши спонтанния хеликоптерен акт от 4 октомври 1990, а не да остави работата свършена донякъде.
Ние сякаш сме програмирани да вършим нещата донякъде


да не стигаме до края, да не слагаме черта на свършеното и това може би ни пречи да продължим на чисто.


Паметникът "13 века България" пред НДК отдавна се разпадна. Донякъде. Няма кой да го събори и да направи градинка на негово място. Няма и кой да го възстанови или да направи нещо друго от него, за да не стои такъв един, донякъде. Махнахме мавзолея на Георги Димитров. На негово място стои нещо като строително петно, като незарастваща рана. И тази работа беше свършена донякъде. И паметникът на Съветската армия е такъв, донякъде. Хората не го щат, боядисват го и карат кънки по него, превърнал се е в нещо друго.


Проблемът на българското обарзование не е в това, че няма образователна реформа. Напротив. Всеки министър му удря на образованието по една-две реформи.


Проблемът е, че всички тия реформи се провеждат донякъде


С енергетиката – същото. Значителна част от енергийния сектор беше приватизиран. Но това беше свършено донякъде. Без необходима регулативна база и без нормален регулатор. Затова и енергетиката е на това дередже.


БАН публикува наскоро онлайн речника на българския език. Върху него се работи от 1977 година. Докарали са го донякъде. Стигнали до буквата "П". Малко по-късно България започна да строи нова ядрена електроцентрала. Строи я вече 33 години, построила я е донякъде и тя завинаги ще си остане построена донякъде. Никога няма да построим, но и няма съвсем да се откажем от нея.


България е пълна с магистрали, построени донякъде. Борбата с престъпността, увековечена с фразата "ние ги хващаме, те ги пускат" работи донякъде. Избирателната система работи донякъде. Донякъде се диктува от Костинброд и Бобов дол. Въведоха преференциален вот. И той донякъде, хората задраскват каквото им падне и изместиха лидера на управляващата партия, защото са им обяснили как да гласуват, но донякъде.


Правителства подават оставки донякъде.


Партиите ги избират в парламента, но донякъде. Донякъде в тях участва някаква гражданска квота. После донякъде те управляват, донякъде някой друг.


В България има ден за размисъл преди изборите, в който партиите не могат да водят кампания. Донякъде. На последните парламентарни избори този принцип беше така нарушен, че доведе до промяна на изборния резулт в степен, който предопредели коя партия ще управлява страната. По време на избори резултати не се съобщават. Донякъде. Повечето медии ("Дневник" включително) нарушават този принцип. Последствия, разбира се, няма, защото всичко това напълно съвпада с националния принцип всичко да е донякъде.


Българската комунистическа партия, основното формално партийно наследство на България от преди 1989 година, се преобразува, но донякъде. Придоби уродлива хибридна форма, пълна с отломки от всичко по пътя на прехода – от агресивна прокорпоративна подкрепа до комунистическа носталгия, портрети на Сталин и червени пионерски връзки. Всяка политическа партия е партия донякъде. И всяка коалиция е коалиция донякъде.


България винаги се занимава и с историята си донякъде


Българската историография е като минно поле, в което не бива да стъпваш. Може да го гледаш само отдалече и да слушаш легенди за миналото. Затова знаем само донякъде за Възродителния процес. Не ни е разрешено да се ровим в историята на Баташкото клане и затова винаги ще знаем само донякъде какво се е случило там. Левски и Ботев са икони и затова знаем само донякъде кои са и какво са направили.


Ако търсите причини за това защо българският политически живот е така разложен, ще намерите една от тях в това, че българите само донякъде се извиниха за преименуването на турците. Всъщност тази рана никога не беше лекувана, или дори диагностицирана, тук и там по някой опортюнистичен повод някой и друг политик поднася извиненията си, донякъде, във връзка с предизборна кампания или договор с Турция.


България е член на Европейския съюз, но донякъде


Все още е извън Шенген, постоянно е подложена на съмнения от страна на Европейската комисия и множество западноевропейски политици, в нея работят неясни механизми чрез които руски фирми се месят в българското законодателство, за да изградят газопровод, с чиято роля България е наясно донякъде. 


Всъщност за много хора България е само донякъде в Европа. Българският политик така и не ще да приеме, че страната ни е част от Европа и упорито говори за това как Европа ни била казала това или онова, как Европа щяла да ни даде пари или Европа щяла да не ни даде пари. А като наближи Коледа, туристическите фирми предлагат "Екскурзии до Европа".


Та хвърляйте от време на време поглед към Партийния дом. Когато някой махне гредата останала изпод петолъчката, това ще е знак, че сме започнали да си довършваме работата и че надежда има.


Дотогава, кой знае.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ей това половинчато, недовършено, недомислено състояние дразни най-много. Луксозен хотел, ама липсва асфалт до него. Асфалтът оправен, ама тротоарът не. Примери колкото искаш.

 2. 2 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не мога да си спомня името на онзи български писател, който преди много години в свой фейлетон осмиваше това, че на нас всичко ни е полу-. "Ние даже не живеем на остров, а на полу-остров....и т.н."

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  За да довършиш нещо, преди това е необходимо да си наясно към какво се стремиш. При нас, за съжаление, много често не сме наясно какво точно искаме да постигнем. Захващаме една работа като горе-долу, уж знаем какво ще правим и в движение дооформяме целите. В резултат - нищо и половина.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  автора е доста прав за съжаление

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  В София все нещо стърчи и то някак островърхо и ръбесто,а като погледнем Витоша има овални форми.Ще напомняме за недовършените неща,колкото можем

 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 825 Неутрално

  И така, правейки нещата донякъде,
  стигнахме доникъде.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Когато някой махне гредата останала изпод петолъчката, това ще е знак, че сме започнали да си довършваме работата и че надежда има.Сигурно е така,ама то трябва да започнем от себе си първо с елементарни действия.Да започнем да пресичаме улиците на зелено на светофара,да пътуваме с купен билет в обществения транспорт,когато ни кажат,че боклука се изхвърля разделно,от северния и южен балкон,все такива дреболии които обаче водят до това,че работим ама не съвсем.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Весело

  Защото сме от тия тарикати, които за да не се минат, може и на баламите вода да носят

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Добра статия, човек наистина има усещането че живее в някаква полу-държава. Не е пълна катастрофа но и някакво непрекъснато неудобно чувство, нещо като камъче в обувката.

  В една уредена държава човек се чувства по съвсем друг начин, свободен и с вдъхновение. Помня в Шотландия работех пред компютъра по 14 часа на ден и не се изморявах а тук в 10 часа и вече ме боли главата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Любопитно

  Обърнали ли сте внимание колко неизмазани къщи има из България?Стигаш до външната мазилка...и до там.

 11. 11 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Стига се донякъде, защото няма КОЙ да продължи "нататък".
  След първото голямо усилие за промяна, интереса спада и ВСИЧКИ вкупом се втурват към нова "промяна".

 12. 12 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Нещо като "започната, пък недовършена"

  If you listen to fools, the mob rules
 13. 13 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Всичко ни е "до някъде", по една единствена причина - правосъдие "до някъде". Останалото са подробности.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Трябваше само да добави,че всичко това е донякъде освен собствения интерес ! Той винаги е докрай и всичко ,което се прави е в "ползу роду''( разбирай на "нашите хора". Алчността е основния двигател на "реформите " в България!

 15. 15 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#2] от "lynyrdskynyrd":

  Станислав Стратиев - Разговор на български турист с италиански гълъб на площад Сан Пиетро в Рим и въобще, всичко написано от Стратиев в Мотиви за Кларинет.

 16. 16 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Освен това, ако някой иска да си свърши работата докрая се превръща в черната овца. Примери-решителните действия против престъпността на Цветанов бяха наречени "полицейщина", а действията на Дянков да се работи с с касови бележки и фактури - "рекет над бизнеса".Дано сме си взели поука през последната година.

 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Всичко ни е донякъди, защото погледът ни стига до довечера- до салатката, ракийката и леглото. Другите имат поглед десетилетия, че и столития напред.

 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1131 Весело

  Пилона е запазен за да може петолъчката да бъде монтирана отново.Референдумът от 1946 год. е обявен за незаконен,но резултатът от него се пази като зеницата на окото.Червени,сини,бенбени се кълнят във вярност на ре-публичната форма на държавно устройство и са готови бой да се бият,но завоеванията на народната власт да си осребрят.
  Фундамента на комунистическата власт,положен на 9-ти септември 1944 год. стои непокътнат.
  Хубава статия,но донякъде.Щом премълчава най-същественото.

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#1] от "mar_x":

  Това донякъде започва и зависи от нас.
  Направим тротоари и си качваме колите на тях-другите да се оправят,аз нали съм се оправил!
  Правим пешеходни пътеки и...газим хора на тях,
  строим некачествено,поддържаме недобросъвестно,
  приемаме правилници и закони,за да ги нарушаваме,
  създаваме поколение,което не възпитаваме,
  родителите,които са ни създали-забравяме,
  Обещаваме на семейството,на съседите,на избирателите-не изпълняваме...
  Мрънкаме-това го можем,това правим!

 21. 21 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Ех, да му се не види! Един пилон на партийния дом ли бил проблема? Донякъде...

  Сериозно казано, прав е Юлиан Попов. Всичката ни работа е такава една - недовършена. И е време да си я свършим. Няма кой друг да го направи. Достатъчно време позволихме на политиците ни да се държат сякаш ТЕ ИЗБИРАТ нас. Време е да проумеят, че НИЕ ГИ ИЗБИРАМЕ!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Тъжно да ти стане.... Както казваше един възрастен господин (приятел на баща ми) - "толкоз можем като племе".
  Така че не донякъде, ами напълно заслужаваме съдбата си!
  Не международното положение и масонско-еврейската конспирация ни докараха до дереджето на което сме, ами собствената ни безпъница и безхаберие, алчност и мързел, комплекси и късогледство.
  Надявам се да дойде поколение което да е по-малко обременено и да пооправи батаците. Иначе - да закриваме държавата!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 481 Неутрално

  О, г-н Попов, не донякъде, по скоро ДОНИКЪДЕ!

 24. 24 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "cor.ne.edito":

  Спомних си..Благодаря..
  Поучително е да се връщаме към темата отвреме-навреме.
  Че нашите политици няма да го направят - няма, но поне ние...

 25. 25 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "cor.ne.edito":
  [quote#15:"cor.ne.edito"]Станислав Стратиев[/quote]

  "Заявявам, че не искам повече да съм Венета."

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 26. 26 Профил на Константин Антонов
  Константин Антонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има един проект на арх. Петър Тодоров за завършека на партийния дом от 1997 г. - одобрен, но не реализиран - като потвърждение на тезата, че у нас нищо не се довършва до края.

  K.A.
 27. 27 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#24] от "lynyrdskynyrd":
  До коментар [#25] от "Питанка":


  Станислав Стратиев


  Италиански гълъбе, не ми се навирай в ръцете, правиш ужасна грешка. Аз
  съм български турист.
  Знам, че не си папата. Не съм толкова загубен.
  Но това не бива да те успокоява. А е мръднал нанякъде карабинерът, а...
  Естествено, че мога да направя грешка, и ние грешим, да се греши е
  човешко. Май само по това вече приличаме на човеци.
  Прав си - само който не работи, не греши.
  Обаче българското трудолюбие е пословично.
  А българските грешки - исторически.
  Първата е, че сме асимилирали славяните, а не англичаните.
  Сега вместо на полуостров, щяхме да живеем на остров.
  Нямаше да ходим полуголи, да бъдем полугладни, да се чувстваме полуграмотни, да ядем полуфабрикати, да произвеждаме полупроводници и да живеем в източното полукълбо.
  Втората ни грешка е със солунските братя.
  Трябваше да им оставим солунските братя и да вземем солунската митница.
  Вярно е, че щяхме да работим на 24 май, но пък щеше да ни разбира цял свят и да си спестим Съюза на преводачите.
  А за ползата от митницата - да не говорим.
  Ивайло не трябваше да става цар.
  С това даде много лош пример.
  От една страна, силно западна свиневъдството, а от друга - управлението.
  Нещата и до днес не могат да дойдат по местата си.
  Грешка беше и няколко века непрекъснато да обсаждаме Цариград.
  С няколко туристически фирми като днешните щяхме да го разграбим
  по-лесно.
  Погрешно смятахме, че наш национален герой е Крали Марко. Сега се видя, че е Марко Тотев.
  Грешка беше и това, че Ботев слезе при Козлодуй.
  Трябваше да слезе във Виена.
  Сега внуците му щяха да ни пращат хуманитарна помощ.
  Балканджи Йово не трябваше да се опъва чак толкова за Яна.
  Тя и без това няколко века по-късно отиде проститутка в Истанбул.
  Бенковски можеше да не обезлюдява селата по време на Априлското въстание.
  Същата работа свърши и Априлският пленум.
  Погрешно беше първият български княз да идва от Германия.
  Трябваше ние да отидем при него.
  Убиха Алеко Константинов. А трябваше Бай Ганьо.
  Когато обявихме война на Англия и Америка, трябваше да направим и втората крачка - да отидем там и да се предадем.
  Сега билетите са много по-скъпи.
  Много по-рано трябваше да разберем, че априлската линия е една от страните на бермудския триъгълник.
  А не сега да се чудим къде изчезна всичко.
  Грешка беше да се стреля по папата.
  Можехме да му вземем здравето, като станем изведнъж вярващи.
  Което и направихме.
  И това е само част от грешките.
  След толкова грешки, драги гълъбе, знаеш ли какво си мисля?
  А може би вече е време да преплуваме Дунава в обратната посока.


 28. 28 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "cor.ne.edito":+++++

  Не искам повече да съм Венета

  "Мила ми Венето, знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе..." — Христо Ботев

  Веднъж вече писах по въпроса.
  Естествено, никой не ми обърна внимание.
  Затова сега пиша пак.
  Третия път просто няма да гласувам. За никого.
  Аз съм най-обикновен български гражданин.
  От тези, дето са милиони. Така нареченият народ.
  Работя, уча, размножавам се, умирам.
  Заявявам, че не искам повече да съм Венета.
  Мене все ме обичат най-много, но все после нещо.
  После Отечеството.
  После Партията.
  После Дружбата.
  После победата на пролетариата в целия свят.
  После колективизацията.
  После линията Перник-Волуяк.
  После Кремиковци.
  После изграждането на комунизма.
  После разграждането на комунизма.
  После демокрацията.
  После бюджета.
  После реформата.
  После Международния валутен фонд.
  После пазарната икономика.
  После стачките.
  После изборите.
  През това време животът ми изтече.
  И този на моите деца.
  Освен че не живяхме, излезе, че никой не ни е обичал истински.
  А за "най-много", дето пише Ботев, да не говорим.
  Ако някой твърди, че ме обича, нека ме обича преди всичко останало.
  Или поне едновременно.
  Иначе и аз няма да го обичам.
  Преставам повече да съм Венета.


  Станислав Стратиев

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 29. 29 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  [quote#16:"beroe"]Освен това, ако някой иска да си свърши работата докрая се превръща в черната овца. [/quote]

  мда - верно е това

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Авторът пише добре, но от друга страна, нека се замислим, а кое, трябва ли и възможно ли е всичко да има завършен вид и.. да остане така.
  Ако погледнем малко по-философски, няма и не може да има окончателни неща, даже външно да изглеждат завършени.
  Недовършеността ( е, в приемливи размери де ) е шанс нещата да станат и по-добри от първоначално замисленото.
  А можеше и трябваше да поотрежем крилата на така нареченото задкулисие, още в първите години след 89-та, но явно самите ние, като отделни хора и като народ/общество също сме доста полу-завършени, което не трябва да е повод да си посипваме главите с пепел, а да работим най-напред за собственото си доизграждане, т.е. завършване и другото ще бъде логично следствие.

 31. 31 Профил на kvintaliani
  kvintaliani
  Рейтинг: 229 Весело

  Нали сега там е народното събрание. Предлагам да сложат отдолу две топки и ще е завършено, и ще има смисъл - нали все това ни показват...

 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#16] от "beroe":

  Решителните действия на Цветанов против престъпността?!?
  Зле си, прителю, зле....
  Е, добрата новина е, че никой не вярва на подобни плоски вицове.

 33. 33 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тоя човек никога няма да се оправи. Соростията е болест.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 34. 34 Профил на tsp_itst
  tsp_itst
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Напънал се Юлиан Попов да разсъждава, ама донякъде!

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Не се променяме и това си е! Аз не виждам абсолютно никаква разлика между българина преди 1989 и сега.

  klimentm
 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 709 Неутрално

  И статията е написана донякъде!! Дава верни констатации, но не и по-дълбоко - причините! Една от тях е, че след дворцовия преврат на 10.11. 1989. ДС и червената номенклатура контролираха нещата! Създадоха марионетна опозиция. Трансформираха политическата си власт в икономическа! С откраднатите пари направиха монополни медии и фалшиви социологични агенции. С тях манипулираха общественото мнение! А нямаше ЗАКОН срещу МЕДИЙНИ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ! И сега, след като повечето соц.агенции се издъниха -медиите пак ги канят! Мафията-ДС контролира и съдебната система! Има надежда-Протестите, гражданското общество се събужда!

 37. 37 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Явно пилонът не се маха защото някъде тлее надеждата че петолъчката може и да се върне. За сведение на феновете и нека да знаят че лампите в нея горяха 6 пъти по-силно през деня отколкото през нощта. Тоест както си му е реда обратно на идеята за по-ефтина нощна енергия. Но важното е "Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш! Ти пак си огнено сърце и с ясна пурпурна усмивка бдиш над братски стиснати ръце..." Мании разни.

 38. 38 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Точен анализ. Трябва да се наблегне, че ние имаме общество - ама донякъде. Както и това, че Българите сме хора живеещи в 21 век, ама донякъде.

 39. 39 Профил на NYHC
  NYHC
  Рейтинг: 450 Неутрално

  верно с оригинала

  Global Genocide Forget Heaven
 40. 40 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Хааа, Браво на автора. Много точно, а купола на "Партийния Дом" не спира да ми прилича на някакво оръдие насочено към небето.

 41. 41 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  По-лошото е, че най-често вариантът е: До някъде и назад. Донякъде авторът всеки път прекалява и не се спира до където е полезен. Но проявява донякъде масовата българска всекомпетентност на доповърхностно ниво.
  Колкото до куйрука над сградата на Парламента, лично съм виждал и помагал на проект, който прашасва от 1999-та. Но все сме в "криза".
  Идеята е златна фигура "Майка България", подходящо голяма за сградата, да е стъпила върху куполчето. Това е класически завършек на много значими здания по света. От Капитолия, през Виена до Богородица в Единбург.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 42. 42 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#2] от "lynyrdskynyrd":

  Станислав Стратиев

 43. 43 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#39] от "kopelsony":

  Много тънък анализ на най-големите ни грешки. В един български филм има реплика "Тате ще ми купи колело, ... ама друг път". Замислих се, че и с партиите и народа е така. Обещават докато вземат властта и после обещанията ще се изпълнят, ... ама друг път.

 44. 44 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ясно е че този прът трябва да се махне от покрива на партийния дом и да се замени с някой български символ. Например с герба или с едно огромно знаме. Но друго ми прави впечатление. Какво не знаем за Левски, Ботев и Батак. Или да го кажа като автора, какво знаем донякъде? И б) откъде накъде ще се извиняваме на турците?

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 45. 45 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вярно е , все сме донякъде,т.е. наникъде...

  Дневник-токсичният сайт
 46. 46 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#41] от "Bulgerman":

  И тогава двете булки ще се гледат очи в очи ли?

  Отсреща София - символ на града според вижданията на конюнктурния скулптор и сигурно пак неговата майка България, заменила пръта над Партийния Дом?

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ПИЛОНЪТ БЕЗ ЗВЕЗДАТА си е чист завършек - просто националният флаг няма място върху него.

  За да сме наясно, че там няма никой да поставя каквото и да било повече.

  Президентството е символът, а не Партиен дом, опозорен от запалване на самите му обитатели и членове на тази унищожила България клика.

 48. 48 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#33:"kihano"]Соростията е болест.[/quote]
  Както е болест и маниакалната необходимост да търсиш намесата на Сорос зад всяка проява на мислене, различно от твоето! Всичко казано в статията са просто систематизирани и добре написани истини, които за жалост са известни на всички мислещи хора в страната. Не е нужно Сорос да ни осветлява по въпроса, другарю!

 49. 49 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#44:"tromokrat"]откъде накъде ще се извиняваме на турците?[/quote]
  Ами за Възродителния процес дължат истинско извинение (не като оная смешка преди няколко месеца) наследниците на БКП, т.е. сегашните БСП и всичките им идейни сподвижници, като пряко отговорни за това небивало нарушение на човешките права на територията на България в съвременната история; и от друга страна, дължим извинение всички останали, които стояхме и гледахме отстрани: кои безпомощно и със съжаление, кои чисто и просто сеир.

 50. 50 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#41:"Bulgerman"]Донякъде авторът всеки път прекалява и не се спира до където е полезен. Но проявява донякъде масовата българска всекомпетентност на доповърхностно ниво[/quote]
  В смисъл?

 51. 51 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#40:"conservamus"]

  Хааа, Браво на автора. Много точно, а купола на "Партийния Дом" не спира да ми прилича на някакво оръдие насочено към небето. [/quote]
  И аз имам същото усещане!

 52. 52 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#37:"azyty"]Явно пилонът не се маха защото някъде тлее надеждата че петолъчката може и да се върне.[/quote]

 53. 53 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#36:"bgpatriot"]Една от тях е, че след дворцовия преврат на 10.11. 1989. ДС и червената номенклатура контролираха нещата! Създадоха марионетна опозиция. Трансформираха политическата си власт в икономическа![/quote]
  Това е истина. ДС и комунистите никога не си отидоха, както се каза в предишния анализ, а се изродиха в нещо о ще по-страшно. Затова сега имаме държава само донякъде. Само будното гражданско общество може да изтласка този плътен мафиотски каймак.

 54. 54 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Полудържава,полуобщество,полу....пълен Абсурдистан.

 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Всичко е донякъде, а това води до никъде. Ако не бяхме донякъде , много отдавна щяхме да си оправим държавицата,само,че ние сме обидени, отчаяни и по тази причина в деня на избори, се излежаваме безотговорно,а циганите и лелките със забрадките гласуват бъдещето на децата ни и то НЕ ДОНЯКЪДЕ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "tily_lily":
  Действително се чувствам зле последните една-две години от това, колко много хора се поддават на внушения вместо да осмислят безспорните факти.А те са, че Цветанов беше единственият вътр. министър през последните 25 години, който свърши някаква работа против престъпността. Спомнете си Начев, Ем
  Йорданов, Румен Петков, Миков...

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  "Наскоро се загледах в кубето на Партийния дом в София.
  Нещо не е наред с това кубе. Петолъчката липсва,
  но пилонът на петолъчката си стои"

  Толкова ви е акъла.

  Пречат ви петолъчките на САЩ, ЕС и т.н.
  Пречи ви пилонът.

  Но Партийният дом и МОЧА - помагат.

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Овалните форми на Витоша и...
  МОЧА... от признателен матрял.

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  В София все нещо стърчи и то някак островърхо и ръбесто,
  а като погледнем Витоша има овални форми.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Разстроено

  Не може кой да е коректив да страни от колектива.
  Не може кой да трудолюбив да страни от колектива.
  ...

  "Колективът" е вишшша добродетел.

  До коментар [#16] от "beroe":

  Освен това, ако някой иска да си свърши работата докрая се превръща в черната овца. Примери-решителните действия против престъпността на Цветанов бяха наречени "полицейщина", а действията на Дянков да се работи с с касови бележки и фактури - "рекет над бизнеса".Дано сме си взели поука през последната година.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Червента петолъчка да се върне - това им е надеждата.
  И паметникът на Ленин - насреща (или на Путин).

  Техният Партиен дом е с дефект. Мъка...

  Е, Промените наложиха компромис.
  Не (им) е чак толкова зле.

  До коментар [#37] от "azyty":

  Явно пилонът не се маха защото някъде тлее надеждата че петолъчката може и да се върне.

  За сведение на феновете и нека да знаят че лампите в нея горяха 6 пъти по-силно през деня отколкото през нощта. Тоест както си му е реда обратно на идеята за по-ефтина нощна енергия. Но важното е "Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш! Ти пак си огнено сърце и с ясна пурпурна усмивка бдиш над братски стиснати ръце..." Мании разни.

 61. 61 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И там се намираме! Някъде! неопределена точка, неопределен климат, икономика, политика, възгледи и светоусещане... Безтегловност! В безтегловност, нищо не е както при гравитация!

  goblenka
 62. 62 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Аз от години го говоря ,че у нас нищо не е както трябва да бъде или както изглежда !!! Просто всичко е имитация или замазване, отбиване на номера, замитане под килима, търсене на начини да се заобиколи проблема вместо да се реши !!! И тази практика я въведоха другарите от 1944 година насам !!! Едно мислеха, друго говореха , а трето вършеха !!! Та тази практика зраво се вкорени в житието и битието на българина и оттърване от нея скоро не се вижда !!! В това ни е главния проблем, че нито една работа не доизпипваме докрай !!!

 63. 63 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много двусмислена думичка.Донякъде я разбрах.

 64. 64 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бих ви предложил да я замените с недоквачена.

 65. 65 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "За 24 години не се намери архитект, политик или гражданин, който да каже, че тази работа трябва да се довърши."

  Авторът не е прав! Още преди 15 години, арх. Павел Попов поставя проблема в книгата си "София на кръстопът". Мисля, че многократно е внасял и доклади в институциите.

  Освен това, всички проекти, участвали в конкурса за бившия Партиен Дом, предлагат различни решения на този естетически проблем.

 66. 66 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 671 Неутрално

  ПС: Иначе съм съгласен с хипотезата, че винаги си вършим работата донякъде. Нека всеки погледне в дома си - по колко недовършени ремонта имате? При мен са 4.

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Писал, писал, писал, писал... донякъде.

  За толкова плата - толкова писане.
  За Толкова писане е платата.
  Повече Не Надо.

  Дръжте пилона!

 68. 68 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Факт е, че символи като въпросният предизвикват нагласа за нови престъпления от същия тип. Написано общо - масово мисленето в България започва през 90-те години и е логично с развитието му да променяме средата в която живеем и да не толерираме съществуването на символи на престъпления и геноцид.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Да, ама символ № 1 е МОЧА,

  а не пилонът на бившия Партиен дом
  върху който пилон (или Партиен дом)
  акцентира бивш дописник на сп. Пламък.

  ОСТАВКА, ИЗБОРИ, РЕФЕРЕНДУМ, ЛУСТРАЦИЯ.

  До коментар [#68] от "_tsiki_":

  Факт е, че символи като въпросният предизвикват нагласа за нови престъпления от същия тип. Написано общо - масово мисленето в България започва през 90-те години и е логично с развитието му да променяме средата в която живеем и да не толерираме съществуването на символи на престъпления и геноцид.

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  На пилона се вее знамето на Република България.
  Това им пречи?... 71. 71 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  протеста не е довършен...

 72. 72 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#56] от "beroe":

  На такъв искрен идиотизъм няма какво да кажа.

 73. 73 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Соц. Виц
  Инженер от ФРГ в командировка в НРБ както видял как се работи рекъл:
  - добре, че и децата си не правите с ръцете си.
  Иначе ви е еб@на мамата като нация.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  В Номенклатурска РБ (член на ЕС и НАТО...) и сега е така.

  Резидентинът Гоцэ се опитва да превратне
  Държавата с Президетство на площад "Независимост"
  в Президентска республика на "Дондуков 2".

  Превратването на адреса не би било особен проблем,
  понеже номенклатурският и прочее матрял тъй и не (се) научи,
  че Президентството е на площад "Независимост",
  а не на "Дондуков 2".

  Матрялът, воглаве с дописници от сп. АГаньок,
  се кахъри за друго: отнеха му Червената петолъчка
  и над бившия еднопартиен дом се вее Националният флаг на толерантна, демократична, многопартийна и плуралистична България...

  До коментар [#73] от "gl_avatar":
  Соц. Виц
  Инженер от ФРГ в командировка в НРБ
  както видял как се работи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK