Качествен скок в недоверието

Опашка пред КТБ на 19 юни

© Велко Ангелов

Опашка пред КТБ на 19 юниТекстът е отпечатан в портала "Култура"


Нямам никакво намерение да се впускам в разсъждения за "стабилността на банковата система в България". Тя сигурно е реалност. Ще се опитам обаче да посоча (по точки и схематично) защо у нас хората въпреки това демонстрират недоверие както към успокояващите ги държавни говорители, така и въобще към "говорещата" им чрез тях държава.


1. На успокояващите обществото говорители, които казват, че банките в България са атакувани от зловредни "криминални групи", трябва да бъде ясно, че у нас понятието "криминална група", уви, отдавна се е лишило от конотацията на нещо маргинално и пренебрежимо; което тъкмо защото е "криминално" има природата на нещо, с което държавата е в състояние да се справи (както е във всички нормални страни). В България напротив - "криминалните групи" са станали за общественото съзнание нещо, което – страшно е да се каже – е поне толкова (ако не и по-) силно, колкото и държавата. Защото те отдавна не се асоциират в него с асоциални елементи от квартален порядък (обирджии, побойници, дребни гангстери), а с мощни задкулисни обединения, които държат в ръцете си цели партии, местни власти, полицейски структури и съдебни магистрати.
Да, когато в една нормална държава се каже, че определени действия са дело на "криминални групи" това би могло да внесе успокоение. Колкото и брутални действия да извършва една "криминална група", щом тя, все пак, е "криминална", тя е "от другата страна" на държавата, тя се крие от държавата, тя бяга от държавата и върши делата си встрани от нея. В България обаче за хората въобще не е така и чувайки от "успокоителите", че атаките срещу банковата ни система днес са дело на "криминални групи", гражданите непременно умозаключават, че това значи е сериозно, не е за пренебрегване и че вместо да чакат държавата да разбие въпросните "групи", по-добре е хората да вземат делото на спасението в собствените си ръце.


2. Нека успокояващите обществото с приказки, че "банковите атаки са дело на криминални групи", си дадат сметка какво би следвало да си помисли обикновеният гражданин за характера на тези "групи". Дали ще ги асоциира с махленски обирджии, с повтарям квартални криминални елементи, след като чува (от самите успокояващи обществото), че те, тези "криминални групи", са в състояние да изпращат хиляди смс-и и имейли (очевидно информирано прицелени, за да предизвикат масова психоза); след като чуват, че те, "криминалните групи", изпращали хора (очевидно стотици) да образуват "фалшиви опашки" пред банкови клонове като им плащали за това? Кой би могъл да мобилизира толкова хора и ресурси за зловредната си дейност – несъмнено ще се попитат успокояваните по този начин граждани. Ако е "криминална група", то с каква стройна организация трябва да разполага тя, с каква мощ да мобилизира обслужващи я елементи, с какъв достъп до лични данни? Не, такава "криминална група" очевидно изобщо не е за пренебрегване – не могат да не си помислят успокояваните от властта и следователно да предпочетат, вместо да чакат тази последната (както става в "нормалните държави") да смаже "криминалната група", да се спасяват сами, увеличавайки в паниката си сриването.


3. Още по-нататък: гражданите, колкото и да биват смятани от властта за наивни, не биха могли, струва ми се, да не направят някои прости умозаключения. "Криминалните елементи" – ако са действително криминални елементи от конвенционален порядък (каквито се подразбират под снизяващото понятие "криминални елементи"), обикновено вършат престъпления, от които имат непосредствена и ясна за всички полза – например нападат мирни граждани, за да им отнемат парите от джобовете, измамват възрастни хора, за да се сдобият с нотариални документи, с които да присвоят недвижимото им имущество, и т.н. Какви обаче – не могат да не се запитат успокояваните от властта граждани – би трябвало да са "криминалните групи", които атакуват (повтарям със стотици мобилизирани подставени лица, с хиляди централно изпращани смс-и и имейли) една от най-големите банки на страната? И най-вече – защо биха могли да го правят? Каква непосредствена полза биха могли да имат от действията си? Крадец, обирджия, изобщо "криминален елемент" от конвенционален тип не срутва банки, защото няма какво да спечели от това. Изводът следователно се налага още веднъж: въпросните "криминални групи", за които ни говорят властите, би трябвало да са изключително мощни обединения, разполагащи (вече) с огромен ресурс и с простиращи се в грамаден мащаб интереси. А това означава, че са обединения, които (вече) са или по-силни, или поне толкова силни, колкото държавата. Следователно най-накрая – те не биха могли нито да се създадат, нито да съществуват към настоящия момент без сраснатост със структурите на държавата и не са никакви "криминални групи", а власт – власт, овладяла, подменила държавата, от която ние, гражданите, трябва тогава да се спасяваме, както можем.


Чудно ли е – нека попитам сега – че хората мислят по подобен начин? Патологична ли е тази тяхна "визия" в момента? Ирационална ли е тя? Без основание ли е? Отговарям отново по точки и схематично.


1. Нека онези, които така строго сега се заканват на анонимните "предизвикващи паника елементи", си припомнят, че само преди десетина дни не можаха да попречат на двама олигарси публично – пред целокупното гражданство – да си разменят обвинения и закани, от които стана ясно, че те действително, поне до избухването на конфликта, са били вече много по-силни от държавата. Единият – Цветан Василев (нека припомня, миналата година класацията на сп. "Форбс" за България го посочи като човека с най-голямо влияние в страната) бе мощно атакуван от другия – Делян Пеевски (той пък бе човекът, за когото в началото на мандата сам Сергей Станишев бе заявил на своите депутати, че ако не го изберат за шеф на ДАНС, "правителството пада"). В резултат от избухналата крамола банката на Цв. Василев – на "най-влиятелния човек в страната" – изпадна в криза. И "най-влиятелният човек" произнесе публично онова, което до този момент се знаеше под сурдинка – че Пеевски "държи в ръцете си политическата и съдебната власт". В отговора си Пеевски се опита да го опровергае чрез мощна медийна атака, която обаче бе толкова силна за един отделно взет бизнесмен, че ако не успя да ни убеди, че съдът и прокуратурата не са му в ръцете, убеди преизобилно всички поне в това (също известно дотогава под сурдинка), че в ръцете му са медиите. Тези двамата следователно със самата си крамола, безучастно наблюдавана от властта, осведомиха обществото, че към настоящия момент са далеч по-силни от държавата и значи конфликтът им я държи като заложник.


2. Единият от двамата "по-силни от държавата", твърди се много отдавна, е свързан с БСП, другият – безспорно с ДПС. Разрушаването на коалиционния мир между тези две партии не съвпадна ли показателно с началото на конфликта им? Конфликтът им не затвори ли една банка и не събори ли правителството? Това са неподлежащи на отричане факти. Кой следователно трябва да бъде наказан за злонамереното "всяване на паника в обществото"? Кой може днес да бъде убеден, че паниката в него е ирационална, че няма никакви основания? Не е ли основание за тотално недоверие в силите на държавата това, че конфликтът между двама души – колкото и да са богати – може да събори правителство и да затвори банка?


3. Още по-нататък: сърдещите се, че в обществото е възникнала неоправдана и провокирана "отвън" паника, не е ли добре да си дадат сметка, че след една година, в която медиите ни (практически всички с нищожни изключения) бяха открито присвоени от въпросните двама (или още няколко други) олигарси; в която всички вече знаят: тази телевизия е на този, а онази – на онзи, тези вестници са на този, а онези – на онзи, българските граждани се върнаха в годините на тоталитаризма, когато четяха и слушаха изнасяното по медиите не в прав текст, а "между редовете". Защото си даваха сметка, че монополизирани медии не информират, а манипулират. По съвсем подобен начин и днес хората, знаейки, че телевизия еди-коя си и вестник еди-кой си са на Пеевски, вече въобще не се "информират" от тях, а гадаят – гадаят какво цели Пеевски с написаното и показаното там, съпоставят го с прочетеното и видяното в "медиите на еди-кой си" и разсъждават как той пък отвръща на удара и т.н. Хората не вярват на медиите, които бяха тотално "приватизирани" от олигархията и следователно няма как – колкото и трогателни да са днес усилията на тези медии да успокоят "паниката" – тези техни усилия да имат успех. Когато четат и гледат днес изявленията дори на висши чиновници с ненакърнен авторитет – като Иван Искров – хората вече си мислят кой от олигарсите и с каква цел "играе играта си" чрез г-н Искров и какво би могъл да отвърне на това другият. Да не говорим пък за изявленията на горкия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, при чиито успокоения, че "няма да си изтегли парите от ПИБ", хората най-вероятно си припомнят удивително навременното "оттегляне" на Христо Бисеров от публичната политика непосредствено преди да бъде обвинен в пране на пари в международен мащаб.


4. Как още по-нататък – нека си дадат сметка "успокоителите" – да се очаква от хората "да запазват спокойствие", след като практически всекидневно научават за действието на един загадъчен феномен в държавния ни живот, а именно отварянето на някакви тайнствени "финансови дупки" в жизненоважни сектори на държавата (и за причините на чието "зейване" никой не ни информира смислено). Изобщо това с "дупките" става нещо удивително. В последните дни на това злощастно управление те се превърнаха в нещо като загадъчен природен феномен. В НЗОК била "зейнала дупка" от не знам колко милиона. Как е "зейнала", защо е "зейнала"? В НЕК имало "дупка", предизвикана от "собствени действия на НЕК (какво точно ще рече това?), както и от проектите "Белене" и "Цанков камък" (т.е. от самите проекти, а не от определени хора). "Дупки" се отварят всекидневно, но видите ли, обхващащата хората паника била съвсем неоправдана и я предизвиквали неидентифицирани "криминални елементи".


5. И най-накрая ще припомня на всички удивляващи се как се стигна до кризата на доверие в "най-стабилната ни институция", че управляващата парламентарна коалиция и излъченото от нея правителство практически от началото на своя злощастен мандат управляват страната с равнища на доверие между 11 и 15%, т.е. безпрецедентно ниски. Социологически агенции предупреждаваха още през миналата година, че това именно е крайно опасно и патологично, че така просто не може да продължи безнаказано. Само че упорството на БСП, ДПС и "Атака" бе непробиваемо. Не знам какво към момента е доверието в основните политически институции на държавата, но подозирам, че особено след обявената оставка на настоящото правителство, последвано от повече от месец шикалкавене: "не днес, утре, не утре, в други ден", то е направо на катастрофално ниско равнище. Както на катастрофално ниско равнище с положителност е доверието към ключови персони, които днес се кълнат, че остават на поста си в България, а утре потеглят към Брюксел.


В заключение, особено на лявомислещите, ще припомня нещо, което те би трябвало да знаят от своя стар марксизъм, а именно – че "количествените натрупвания" (в случая натрупванията на недоверие) "водят до качествени скокове" (в случая в неподозирани сфери на свързаните едно с друго звена на държавата).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на u.f.o.
  u.f.o.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Никой досега не е потърсил отговорност от бивши и настоящи политици.
  Резултатът е - безотговорни политици.

  If you listen to fools, the mob rules
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Винаги щом БСП е на власт, се случват такива неща. Слава богу, сега сме в НАТО и ЕС и сценария им се провали. На 5.10 трябва да ги изхвърлим на бунището на историята. Иначе никога няма да тръгнем напред.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#2] от "virakocha":

  Да ги изхвърлим от историята не е достатъчно. Този път не трябва да им се размине без затвор! Иначе ще се завърнат.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Този текст не е актуален с днешна дата, нямаше никакъв смисъл да се пуска тук.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#3] от "buran":

  А мястото е едно - там където се срещат да общуват умни, интелигентни и почтени хора.
  Затова чети и като не можеш да разбереш смисъла веднага, препиши го 100 пъти за да го запаметиш - поне.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  "отварянето на някакви тайнствени "финансови дупки" "

  А на не тайнствените как се реагира?
  Пример: Над милиард гушнат от Дянков от парите за здраве.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#6:"Mark Twain"]Този текст не е актуален с днешна дата, нямаше никакъв смисъл да се пуска тук. [/quote]
  Ммм ... не съм съгласен.
  Вярно, че е донякъде едностранчив и пристрастен, но основната теза е вярна. Царят е гол!
  И дори мат'рялът да не го вербализира така, то в пустото му подсъзнание си витае. И определя реакциите.

  Масовият българин надали е стигнал чак до синтеза, че щом се обвинява официално някаква "криминална групировка", то се пита в задачката що за животно е това и как се стигна дотук, та да ги върши такива, че цяла Държава да се съпикясва, тресе и суче заради нея. Но масовият българин се е нагледал на милата родна картинка и дори и без синтеза си е загубил доверието. Че го е изпитал на гърба си. А доверието е всичко, защото е основата.
  Да ви е направило впечатление, че ги няма в медиите вече регулярно иначе публикуваните рейтинги на политиците? Тия същите, които сега "с авторитета си" успокояват и гарантират? Ама как да ги публикуват, когато са отчайващи и ще са антиреклама?А мат'рялът в масата си не вдява от разни финансови обективни обстоятелства. Той си вярва на мравучкането, което го лази отдавна и се засилва ли, засилва.
  От "ясните знаци и силните сигнали", с които го засипват ежедневно ...

 11. 11 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 378 Неутрално

  А как се чувстват "контрапротестиращите" в тази ситуация?

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  Поредният много добър анализ на професор Калин Янакиев. Надявам се повече хора да го прочетат, осмислят и после да гласуват на изборите 05.10.2014г.

  ОСТАВКА ВЕДНАГА!

 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А големите потърпевши от всичко това сме ние...

 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Разстроено

  [quote#10:"xm..."]Но масовият българин се е нагледал на милата родна картинка и дори и без синтеза си е загубил доверието. Че го е изпитал на гърба си. А доверието е всичко, защото е основата. [/quote]Прав сте, че доверието в институциите е най-важното нещо за да има държава. Проблемът е че тези институции все повече губят доверието на гражданите и според мен причина е Конституцията на Република България, която направи следствие и прокуратура съдебна власт и НЕЗАВИСИМИ ОТ НИКОГО!

  Докато следствие и прокуратура не се върнат в изпълнителната власт, където са в развитите държави, в България няма да има правосъдие и спазване на законите от ВСИЧКИ граждани включително политиците!

  ОСТАВКА!

  НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#14] от "BlueWater":
  Ако Конституцията ви е виновна - направо ви завиждам.
  Да ви имам прОблема, дет' са вика

  А тези "институции" кой ги е "изпълнил със съдържание"?
  Т.е. с мафиотчета, мошенници, продажници, ченгета, шурЕта, пълзЕта, ибричЕта, дебилЕта, балдъзи, баджанаци и други калинки?
  Всяка тояга, в случая и мотика , си има два края.
  И са си виновни и тия, на които "им се случва" ...

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Калине, Калинееее...
  Количествените натрупвания водят до качествени изменения, не до скокове...
  Измененията са в матряла Калине, това е лошото...

 19. 19 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Абе, какво стана със Славчо Пеев,някой знае ли?

 20. 20 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Модератора пак се е изцпил. Уличаването на западните лидери в лъжа е една от най-цензурираните теми тук. Съдете сами. Коментар #8.

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.

  Какво доверие бе? Меркел, Расмусен, Юнкер, Обама и прочие лъжат за Украйна като разпрани, а вие искате някой да вярва на шефа на БНБ и на Орешарски. Абе я се разкарайте бе! Лъжата е основна евроатлантическа ценност!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#20] от "kihano":
  Същите лакеи които плещеха едно време възхвали на соца, сега безмерно по-тъпо и по-нагло НАЛАГАТ дори с репресии откровени лъжи като норма на обществото = Вървим към пълно ограничаване свободата на словото и мисълта в размери немислими през соца. ЩЕ СВЪРШИ ЗЛЕ за БГ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#16:"xm..."]А тези "институции" кой ги е "изпълнил със съдържание"?
  Т.е. с мафиотчета, мошенници, продажници, [/quote]Тенденцията по цял свят е да има опити за пълнене на държавните институции с такива хора, но там има работещи прокуратура и следствие, които им търсят отговорност, завеждат дела срещу тях и ги гонят. В България никой не може да накара последните да работят или да им потърси отговорност за тяхно действие или бездействие, точно поради факта че някой комунист през 1991г. е направил безумието те да станат съдебна власт!

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Безспорно вярно и точно казано! Никой не вярва на лъжливото овчарче . Лъжите са много и много отдавна!

  klimentm
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#22] от "BlueWater":
  Това просто не е вярно.
  Това, което сте написали за китна ни Българийка не е вярно.
  Но са ви набили, че е така и после си вършеят и вилнеят, а който не е вдигна ръце - се бори с ... Конституцията.

  Що не опитате с Годо? Или с някоя ветрена мелница?
  Поне ще е по-интелектуално , па и ще оправдае да се пробва всеки ...

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#24] от "xm...":


  [quote#24:"xm..."]Що не опитате с Годо?[/quote]
  С изчакване?
  С Андрешко му дай пример...

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#25] от "Чао отново...от привечер...":
  Бе, на мен викането на Неволята ми се въртеше в главата, ама много шаячно, неЕнтелектОално, та затуй Годо.
  Тъй или иначе сал ша са чака и чеше език - поне да е по-така ...

 27. 27 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За хората в България, политици, прокурори... или поне голяма част от тях са си част от тези криминални групировки. То не бяха посещения на яхти на съмнителни (че и убити в последствие) мутри, то не бяха софри и другарски срещи, то не беше застъпване за "бизнеса" на нищо не полезни (даже вредни), за българската икономика "бизнесмени". Бивш министър председател убит (кой знае за какви сблъсъци на интереси), както и президентски "съветници", обстрелвани също по неизвестни причини. Илия Павлов, поканен на откриването на "царския" парламент като мастит български "бизнесмен", в последствие и той убит.... А и "самоубити има, и ти по партийни централи... и т.н и т.н. Този криминален контингент в България си има стара история, завземайки власта у нас още непосредствено след 9ти септември 1944. И неговите наследници управляват и до днес. И силата му се поддържа най-вече от наивници с червена бюлетина в ръка.

 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Браво, г-н Янакиев! Прекрасен, точен, многозначен текст! Дано, да стигне до повече хора.

 29. 29 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Много точен анализ на проф. Янакиев !! В досега управлявалите е проблема и в нетърсенето на отговорност- политическа, съдебна, морална и материална !!! И затова кучетата си лаят керванът си върви към своята гибел !!! Но ние сме царе на констатациите, а мълчим когато трябва да кажем какво да се прави за да не се повтарят тези безобразия в бъдеще !!! Трябват ни нова Конституция с нови закони и правила за избор и КОНТРОЛ на всички изборни постове в държавата !!! Народа предлага, народа избира, и народа отзовава(сваля) тези които явно не вършат работа и то веднага, още на първата година, а не да чакат да му изтече мандата, пък после ще видим !!!

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Точен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1026 Весело

  [quote#24:"xm..."]Това просто не е вярно.
  Това, което сте написали за китна ни Българийка не е вярно. [/quote]Кое точно не е вярно, че в България прокуратурата не се контролира от никого или че примерно в САЩ министърът на правосъдието е и главен прокурор! Ще се аргументирате ли или трябва безрезервно да ви вЕрваме на опорните точки от БСП.

 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#21] от "dark'star":

  То да е само за БГ зле иди дойди, ама май ще завърши зле за целия свят. Щом лидерите му лъжат толкова нагло и безочливо.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много точен и аргументиран анализ. Ако човек си ползва главата не само за носене на шапка, ще разбере.
  И аз от 2-3 дни си мисля как елементите, които сдрусаха ПИБ са криминали, а онези два елемента, които от две седмици си размятат мръсното бельо из медиите и докараха КТБ до особен надзор, не са? Че единият елемент е и парламентарен! А докато политиците се чудят как да му замажат зулумите, той лапнал и "Булгартабак".

 34. 34 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар (#0):

  Всеобхватен,ясен и много,много точен коментар ! Благодаря Ви г-н Янакиев !

  Хайде сега всички с претенции за ум,интелект, образование и политическо виждане да направат сравнение със статията на г-н Янакиев и онази на Дайнов ! Ще бъда тук и ще чакам да разбера кой според вас е големият политически анализатор и кой е ГОЛЕМИЯТ ЧЕРВЕН КОПЕЛДАК ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 35. 35 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Доверието в банковата система е производно на доверието към управляващите,а към настоящите е 0. Оттук нататък беше нужна само искра, за да се случи паниката.През последната година българина изумен стана свидетел как едни доказано престъпни и корумпирани слуги на олигархията изманипулираха изборите, след което скоростно започнаха да реализират милиардни далавери на тъмно(напр.-ю.поток).След като народа не можа да се спаси колективно(чрез протести и оставка),му остана да разчита на индивидуалното(финансово) спасение и хукна към банките,преди "червените' да са ги изпразнили за пореден път.И всеки път,когато дойдат на власт синовете(и духовните) на "червената армия" настроенията ще са все такива, все пак от 1944 г. са изтривали поне 5-6 пъти спестяванията на народа.Питайте старците за обезценките през 40-те и 50-те години.Както казва лейди Тачър-проблемите на комунистите започват чак тогава,когато изхарчат парите на другите.И започнаха! Нали затова рухна и Социалистическия блок - къмто 1989 г. всички соц.страни имаха многомилиардни неизплатими дългове към "омразния" капиталистически свят. Включително Тодорживкова "процъфтяваща" България имаше 10 милиарда $ дълг, който се равнява на сегашни поне 30 милиарда $, защото една нова западна кола тогава струваше 3-4 хиляди $. Обичам комунизма но само докато е в опозиция, дойде ли на власт-настава апокалипсис. В него има нещо изконно циганско - да опукаме всичко днес, а утре ще му мислим,т.е. ще му мислят другите, какво ние ще ядем,защото няма да умираме от глад я. Все пак в европейци сме,..почти.

 36. 36 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "perperikon":

  Аплодисменти! Съжалявам, че мога да сложа само един плюс.

  [quote#35:"perperikon"]В него има нещо изконно циганско - да опукаме всичко днес, а утре ще му мислим,т.е. ще му мислят другите, какво ние ще ядем,защото няма да умираме от глад я. [/quote]
  Но циганите са по своему щастливи, а тези и след като са се награбили, пак са нещастни и все за нещо мрънкят.

 37. 37 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Възможно ли е изобщо доверие в държавните органи, след като управляващите БСП и ДПС са по-скоро символ на организираната престъпност у нас. Убийствата на А. Луканов, Ил. Павлов, Ем. Кюлев са само част от основанията. Събитията в държавата в последните година и половина са също потвърждение за организирана политическа престъпност. Но "маските паднаха" и рано или късно всеки ще получи заслуженото.Изборите след кризата и разрухата ще бъдат своебразно чистилище в политическия ни живот.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ≪Нямам никакво намерение да се впускам в разсъждения за "стабилността на банковата система в България". Тя сигурно е реалност.≫ – така започва статията и веднага ни хвърля в пълно недоумение. Защото, нека да приемем, че това е вярно. Но тогава защо на правителството му трябва разрешение от Брюксел да похарчи цели 3,3 милиарда лева, за да стабилизира банковата ни система, която и без това си е стабилна? И защо в Брюксел са приели искането за обосновано и са дали разрешение държавата да хвърли за тоя, дето духа, такава огромна сума от данъците на бедните граждани на България? А ако и едните, и другите са прави, ако тези милиарди наистина ни са необходими за стабилизирането на банковата система, тогава защо ни лъжат, че тя и без това си е стабилна?

  Някога, в ония далечни времена, когато все още не беше почнала Втората световна война, ние като деца декламирахме една такава тарабарщина: Една сутрин по вечеря, посред лято на снега, аз излязаох на разходка и останах у дома. Видях долу на баира: Нещо бяло се черней! Един млад старец, с дълга, обръсната брада, седнал прав на дървен камък, спи и гледа питомна дивачка.

  Не ви ли се струва че това, което ни предлагат днес медиите и политиците като информация за съвсем реалната банково-финансова криза у нас, много напомня на тази абсолютно логическа приказчица за деца?

 39. 39 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "virakocha": ≪Винаги щом БСП е на власт, се случват такива неща. Слава богу, сега сме в НАТО и ЕС и сценария им се провали≫.

  Ако наистина сценарият за разрушаването на финансовата ни система наистина вече се е провалил, защо тогава правителството иска, а Брюксел разрешава на България да изхарчи 3,3 милиарда чиста парà за стабилизирането на банковата система? И защо ББ иска помощ от МВФ в размер на около 6 милиарда лева суха парà за справяне със същата криза?

 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#38] от "glog":

  ++++++++!
  Интересно стихче. Чувал съм подобни или перифразирани, но не чак толкова пълно! А и анализа ти не е лош!

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Хубав материал, прочетох го два пъти, правилни въпроси.
  Сегааа, всички знаете как се убива банка- с вестник. Но колко от вас знаят как се КРАДЕ цяла банка?? Е, сега ще видите. Въпроса е за КОГО правителство и БНБ опаковат КТБ за да я открадне лесно? Защото на 21 след "служебното" орязване на лихвите по депозитите, ще има невиждани опашки. А депозитната маса е.....млрд лева, от къде ще се вземат толкова парични знаци? или пак "служебно", правителство и БНБ ще дадат облигации, акции, чекове, бонове...на гражданите?
  Дали 5-6 млрд от МВФ ще стигнат?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#35] от "perperikon":

  Дълбоко уважение!
  Съжалявам, че мога да Ви поставя само един плюс!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 43. 43 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Логиката на професора удивително липсва в мнозина негови сънародници! Точната мисъл ни води към пъкъла на днешната власт - мафията, точната дума за точните неща...Всъщност именно логиката в случая е поразяваща, защото свръзва нещата, които виждаме и тези, които не виждаме(((Браво на Калин!

 44. 44 Профил на 4ove4en
  4ove4en
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чао отново...от привечер...":
  Когато количествените натрупвания са в резултат на "експроириране на експроирираното" (една от най-съществените и осъществявана болшевишка теория), няма как да се стигне до "качествени изменения" при експроприаторите. И то е видно от коментара ви. Писах "ви", а не "Ви", не от липса на грамотност...

 45. 45 Профил на stefandk63
  stefandk63
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Минялия петък били изтеглени 800 млн от една банка. Предполагам че повечето са прехвърлени електронно и са фирмени. Също предполагам - основното количество пари са прехвърлени от 2-3 фирми. Никъде не срещам коментари на тази тема - не мога да чета или са ми много грешни представите?

 46. 46 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  много думи. научете се да пишете кратко и ясно. текстът е пълен с хубави идеи, но отегчително дълъг.

 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#44] от "4ove4en":

  Точно така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK