Къщи, построени върху пясък

След наводнението във варненския квартал Аспарухово

© Анелия Николова

След наводнението във варненския квартал АспаруховоТекстът е препубликуван от  портала "Култура" :


В Евангелието от Матей Христос разказва притчата за разликата между къщата, основана върху камък, и къщата, изградена върху пясък. Когато "придойдоха реки и духнаха ветрове", казва Той, едната къща устоя, а другата рухна и срутването й беше голямо. Слушателите Му си казват помежду си, че Той не говори като книжниците и фарисеите, като учените хора, а говори "като такъв, който има власт". Властта, с която Той говори, се споменава на няколко пъти в Новия завет. Самото Негово говорене е различно и прави впечатление, не само думите Му, но и начина, по който ги изрича.


Бурите винаги идват, бедствията, катаклизмите, наводненията, пожарите, морът, чумата, епидемиите. Те идват сега така, както са идвали и по времето на Христос, те са част от живота ни, те са неизбежни.
България беше сполетяна през последните дни от две бедствия едновременно – наводненията в Аспарухово и Добрич и трусът в банковата система. Едното бедствие е природно, а другото – социално-политическо.


Но и двете бедствия можеха или да се избегнат


или да се ограничат, или поне да не взимат жертви.


Можеха, ако къщите ни бяха построени върху камък.


Ако политическият и общественият ни живот беше изграден върху морал и принципи.


За младите хора, които през 96-а, 97-а година бяха деца, ще разкажа за кошмарните дни и месеци на инфлацията, когато в продължение на една улица – бул. "Мадрид" – цената на един килограм сирене нарастваше във всеки следващ магазин. Инфлацията се случваше видимо, пред очите ти.


В началото на бул. "Мадрид" си имал, примерно десет лева, с които си можел да купиш два килограма сирене. След около 40 минути с тези десет лева можеш да купиш вече 200 грама сирене, ако изобщо и го намериш. Банкнотите се превръщаха в ненужни хартийки за часове. Заплатите се сведоха до няколко долара. Спестяванията изобщо изчезнаха, сто лева в банката вече не означаваха нищо. Изведнъж се оказваш без средства за най-елементарното – за хляб, за мляко, за сирене, за месо.


Да, ти можеш и да ядеш съвсем малко, но когато отговаряш за децата си, когато за децата ти не достига най-елементарното – хляб, мляко, сирене, месо – тогава настъпва нещо, което е трудно да се изрази, защото усещаш, че крадците и подлеците от приемницата на БКП открадват и изяждат храната на децата ти. Усещаш го буквално, всекидневно и всекиминутно така, както си усещал преди това инфлацията като някакво живо и засмукващо течение по магазините на бул. "Мадрид".


Те – приемниците на комунистите – продължават да изземват и изтеглят, и крадат парите ни. В буквалния смисъл. Не съм икономист/и както пеехме преди години – " и никога няма да бъда"/, но си обяснявам трусовете в банките по най-лаическия, но и най-логичния начин.


Парите от дадена банка липсват/откраднати са? дадени са като кредити? някакви други машинации?/. Банката не може повече да работи, защото няма онова, с което работи. Някой е взел/откраднал/ тези пари. Те трябва да бъдат възстановени. Възстановява ги държавата. Но парите на държавата са нашите пари.


Държавата взима от нас, а не взима от онзи, който ги е откраднал. Тоест държавата е привидна. Държавата е на страната на крадеца.


Държавата ни ограбва


Държавата в лицето на правителството, в лицето на хищната и ненаситна Партия и нейните метастази се готви отново да ни окраде и да избълва нова порция кредитни милионери с още по-големи и още по-черни джипове и още по-брутално свински физиономии.


Разбирам разумните доводи и разумните призиви да не теглим спестяванията си. Но кой изрича тези доводи и призиви? Един продажник-премиер, съгласил се да изпълнява мръсните поръчки на няколко олигарси, които решават да "разклатят" държавата, за да уредят сметките помежду си. Нима може да се има вяра на който и да е член на това срамно, ненавистно, некадърно, алчно, безжалостно и коварно правителство? Ние, които веднъж вече сме преживели "кризата" 96-а, 97-а – да не се плашим, да не "вярваме на слухове", да стоим кротко и мирно, докато те изтеглят парите ни от банките? Това ли ме съветват "политиците"?


Да, ако къщата им беше изградена върху камък, ние щяхме да се вслушаме в думите им, щяхме да им вярваме.


Това е катаклизъм.


Това е бедствие, което винаги ни сполетява,
когато БСП дойде на власт


И сега се появяват и ще се появяват обяснения, обвинения, всъщност прехвърляне на отговорност и хвърляне прах в очите ни.


Наводненията в Аспарухово и Добрич не са от дъжда. Дъждове валят винаги. Но това, което се случи


не е наводнение, а окаление


не вода заля къщите, а кал и тиня. Това е метафора на всичко, което залива обществото ни – кал и тиня.


Виновниците не са един или двама. Десетки и стотици са изсичали горите, изхвърляли са боклуците на незаконни сметища, строили са незаконни рибарници – царяло е беззаконие, безстопанственост и безотговорност. Царяло е бездържавие. Само заради Делян Пеевски и Цветан Василев ли е банковата криза? Защо държавата не може да успокои гражданите да не се редят на дълги опашки пред разклатените банки? Защо гражданите не вярват на държавата си? Оказа се, че за пореден път държавата е против своите граждани.


А ние? Ние! Всички тези бездържавни държавници нали ние сме ги избирали. Нали нашата ръка е пускала бюлетината в урната. Или нашата ръка не е пускала бюлетината – не е ли все едно и също! Нали никое правителство през последните години не е дошло на власт с преврат или революция. Не е ли вярно, че когато се оттеглят отвратените, идват отвратителните? Не е вярно, че докато умните се наумуват, лудите се налудуват? Не е ли вярно, че луд изяжда и сто зелника, стига да има кой да му ги даде?


Очакваме някой от телевизионния екран да ни посочи изхода и седим вперили очи в телевизионния екран. А оттам също ни залива единствено кал и тиня. Гледаме нескончаеми риалити шоу програми. Слушаме безкрайни интервюта с чалга-звезди и с политици-тарикати. Дори не помисляме да чуем какво ни говори Иисус.


А ето, оказва се, че Иисус е предвидил, предвидял нашите катаклизми – природни и банкови преди векове. Затова ни е препоръчал да бъдем внимателни, да не бъдем глупави, да не градим къщите си на пясък. Иисус говори с власт, но винаги повтаря – който има уши да слуша, нека слуша!


А който не слуша – ще се реди на опашка пред рухващата банка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Весело

  Тази статия трябваше да излезе преди една година като предупреждение какво ни чака. Сега всички са наясно с тези неща

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Винаги, когато комунистите идват на власт, държавата пропада с бесни темпове, факт.
  За друго се чудя.
  Толкова ли е къса паметта на някой хора и не си спомнят как всеки червеноармеец, докопал се до властта, затрива всичко... и продължават да ги избират и гласуват за тях.


  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Кога ще има арестувани за това че са допуснали това.Кой е подписвал удостоверения за търпимост.Кой

 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Любопитно

  Какво настървение да се пише за апокалиптични неща! После върви обяснявай, че паника не трябва да има...

  Дневник, често пускате статии "от портала "Култура"". В този портал пишат ли се статии за успехи на българи по света, бих се радвал да почета малко такива неща, благодаря.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Разпускане и забрана на БКП и дериватите й, както и закон за лустрация на членовете й, е ключът към "оправянето" ни...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Колко ни се подиграваха миналата година ,когато протестирахме за МОРАЛ. Те могат да протестират само за стотинките за тока.Затова държавата ни е върху пясък.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Тука е така. Всички знаем, какво и как трябва да се направи, НО тартора на партията на силните на деня се споразумява с тартора на циганите за търпимост срещу гласовете на циганите. И това ще продължи, докато се сдобием с правораздавателна система и такива дето си затварят очите за благото на партията не започнат да си лежат поразиите.

 8. 8 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Исус не говори за строителство, а за кулите на съзнанието. Как тези, които са изградени върху истинската вяра ще оцелеят, а на лъжливата ще се разрушат. Само тези, които истински вярват в Бог, а не които само се преструват ще се спасят.Цялата библия е в алегоричен стил. Нали не си мислите, че в свещените книги се дават строителни съвети. Използването на текстовете в статията е нелепо.

 9. 9 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник, мо мен тал но да смените текста на статията с онуй цитатче за банките дето го лепите на изтритите коментари!

 10. 10 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Всичко хубаво, ама какво общо има Иисус тука? Ние сме отговорни за моралното си поведение, не ни трябва източник на морал извън самите нас, извън обществото ни. Да, много по-трудно е от "Иисус така каза", изисква много повече интелектуални усилия, но това е пътят, другият човечеството го върви 2000 години и краят му се не види.

 11. 11 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Всичко в статията е верно .Но България ще бъде изградена на каменни темели само тогава ,когато се приложи в пълна степен Германският модел на държава и общество без комунистически и агентурни -ДС престъпници.Това изисква стриктно спазване на дълбока и обхватна декомунизация на всички етажи на обществото,Лустрация за мин.35 год.на 550 хил.червени и агентурни негодници държащи в ръцете си капитали на стойност повече от 100 милиарда долара и представляващи само 8-9 % от населението.Това са комунистическите крадци и техните наследници и подставени лица.банкери,политици от всички нива.Те са т.н.ЕЛИТ -глупаци,и некадърници ,криещи се от своят род и произход.На тези червени негодници задължително следва да се национализират всички богатства и да бъдат изправени пред Народен съд по Германски модел.Всичко друго е АЛА- БАЛА по комунистически.

 12. 12 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 442 Гневно

  Що за безсмислени писаници. Пак напълно излишен драматизъм на гърба на природното бедствие. Пострадалите имат нужда от помощ, а не от напоителни писания как всичко било зле и разни псевдо теологични напеви за Исус, който бил предвидил всичко. Не беше ли Ванга?

  Страшна мода станаха апокалиптичните и трагичните писания описващи битието ни. Бетер католическата църква в Средновековието. Да бре, журналята, знаем, че сме зле и че сами сме си го направили, но защо имам чувството, че представителите на тази така "изящна" и "чиста" професия журналистическата си мислят, че са над нещата и те знаят най-добре какво и как да стане? И вие сте в калта, а предвид случилото се последните години - вие сте на чело на мизерията. Направихте Бойко, слугувате на Пеевски или който там плаща, самоцензурирате се, храните се от лошите новини, а добрите не ви интересуват. Интересно, за какво ще пишете, ако няма трагедии и трупове?

 13. 13 Профил на gogata1950
  gogata1950
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Още през 19-ти век Маркс е обяснил, че държавата при капитализма обслужва господстващата класа - в частност спекулативната финансова олигархия. Затова комунистите са за национализация на средствата за производство и финансите. Момата Теодора не е чела Маркс, а популярни и "модни" брошурки. Антикомунистически до мозъка на костите. За това и се плаща. Да лъже балъците. Нещата са прости - ние сме полуколония на американските и германски банкери. Те изнасят колкото се може повече, останалото рушат. Защото знаят че властта им е временна. Народът рано или късно ще ги измете, както на 9 септември 1944. Разбира се, с руска помощ.

 14. 14 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Презираш хората които са протестирали ”само за стотинките за тока”? Докато го има това явление и това презиране ще има и деление. Докато го има пък делението - няма да има общество.

 15. 15 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Държавата е народа и той е този който определя бъдещето.Не да плюем този или онзи а да се вземем сериозно с оправянето на държавата така като взимаме решения да оправим собствения си дом и семейство.Докато народа не проумее че държавата е неговия голям дом и той е господаря мошениците и тарикатите ще ни управляват и крадат защото ние сме тези които спиме и чакаме да се накрадат та да започнем да живеем по прилично.Но още не съм видял крадец да се е накрал и да заживее нормално,спира да краде когато затвори очи но неговите деца и внуци вече са станали изпечени в занаята.Така че сме си виновни ние с нашето безхаберие и незачитането че държавата е наша и нежеланието да я управляваме.Да погледнем съседна Гърция за най-малкия проблем стачкуват и то масово и принуждават властта да се съобразява с мнението на хората защото там знаят че държавата е тяхна и управниците трябва да са с народа а не с олигарси които трябва да лежат в затворите за незаконно забогатяване и неплащане на реалните данъци и източване на ДДС.За какво ни е тази правосъдна система когато защитава интересите на богатите а не на държавата,да не споменавам случая на прокурорския син който отне живота на двама и съда го осъди условно затова че хората са се движили по тротоара а младежа решил точно тогава да си организира скоростна гонка по булевардите на столицата.Ето затова казвам и ще го повтарям че какъвто народа такава му и държавата и да спрем да я хулим а да търсим вината в себе си за нашата безстопанственост.

 16. 16 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "gogata1950":

  Ти другарю,чекист защо не намериш един наган и да се гръмнеш защото никога не е късно да услужиш на народа си който ВИЕ търпял толкова дълго време.

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  [quote#12:"Wasabi"]Пострадалите имат нужда от помощ, а не от напоителни писания[/quote]
  Айде стига, и пак ще строят върху пясък......в пряк и преносен смисъл. Сега на изборите ще го повторим

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jeremy Irons":

  Не ги презирам,противопоставям им се.

 19. 19 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Едва ли с това противопоставяне ще се постигне нещо. Вероятно ако ги бяхте подкрепили тогава, вие също щяхте да получите подкрепа за ”морала”.

 20. 20 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  [quote#8:"Firefly"]Използването на текстовете в статията е нелепо.[/quote]
  Мисля че и в статията се набляга на метафората, а не толкова на буквалния смисъл. Поне аз така го разбрах. А принципа важи като цяло, че всяко нещо, което не се съгражда на твърди устои е крехко и нетрайно.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jeremy Irons":

  Не мога да подкрепям неразумни искания.Като фалира енергетиката ще стане по-лошо.Голяма част от тях не са живяли в режим на тока 3:1

 22. 22 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Вероятно си от София(където доходите нормално са по-високи) и не познаваш хора(българи, на средна възраст, с деца) които в зимните месеци дават повече от половината си доход за сметки. Те ли да фалират? Или родителите ни които взимат смешни пенсии? На това твоето му се казва морал - да защитаваш шепа паразити и комисионери които смучат от енергетиката за сметка на хората. Направи сметка ако ги нямаше неизгодните договори с Мариците 1 и 3, с ВЕИ-тата, кражбите за Белене и Цанков камък, затварянето на реакторите на Козлодуй, изнасянето на печалбите на ЕРП-тата в какво състояние щеше да е енергетиката. И твоят ”морал” се ”противопоставя” на хората които не са съгласни с това, а подкрепяш увелечението на цената на тока?

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jeremy Irons":

  Искам реални цени и либерализация на енергетиката.Там са се намърдали комунистически фирми посредници,които я източват.Аз имам 170лв. пенсия и ще работя докато мога.Не искам да прехвърлим този батак и на внуците.

 24. 24 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  Комунистически, колко да са комунистически? Едва ли са с един определен цвят след като смучат при всяка власт.
  И аз съм за либерализация, но и Мариците 1 и 3, фотоволтаиците и перките да продават на пазарни цени, а не на такива фиксирани с договори за 20 г. напред. Ама това не се чуваше на ”моралния” протест. Защо ли?

 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Грешките ги допуснaхa демокрaтите кaто "умно" пуснaхa социaлистите да упрaвлявaт по време на недоволствaтa.

 26. 26 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#20] от "bee":

  Така е. Аз вмъквам този коментар, защото много хора разбират библията буквално, като даването на другата буза например. И някои буквално ще помислят, че дава строителни съвети.

 27. 27 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1163 Весело

  [quote#26:"Firefly"]И някои буквално ще помислят, че дава строителни съвети.[/quote]
  Хахахахаха, направо ги закопа с последното изречение.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 28. 28 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1163 Весело

  [quote#25:"xalikarans"]Грешките ги допуснaхa демокрaтите кaто "умно" пуснaхa социaлистите да упрaвлявaт по време на недоволствaтa.[/quote]
  Я па тая, демократите сега били виновни щото дали на социалистите да управляват и от там идва белята. Косвено признание, че от вторите и чеп за зеле не става гарнирано с безумно твърдение, щото същите тия вторите сами се тикаха като кьорави за власт без да чакат някой да ги пусне. Май Светулката има право с оценката си относно интелектуалната мощ като цяло.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 792 Весело

  Ей, таз Теодора и от банки почна да разбира. Идват и на ум нескопосни обяснения, които обявява за най-логични. Браво, само така! Невежеството е сила!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#26] от "Firefly":

  В случая с долната част на Аспарухово и другите гета, миещи основите си в морета и реки, Библията може да се окаже и добър наръчник със строителни съвети. За останалото не се надявам...
  Амин!

 31. 31 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#30] от "s.o.a.d.":

  Амин!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK