От блоговете: Промяната я има

Теодора показва буквара си в първия си учебен ден преди 18 години.

© Личен ахрив

Теодора показва буквара си в първия си учебен ден преди 18 години.Публикуваме текста на журналистката Теодора Бързакова* от сайта Banitza с позволението й и това на създателя на страницата, като заглавието и акцентите са на редакцията.

Banitza е експериментално онлайн списание, включващо статии, анализи и коментари от студенти, журналисти и учени, както на български, така и на английски език. Проектът започва като личен блог на 24-годишния докторант по политология Николай Николов, но постепенно придобива популярност и заедно с това - амбицията да бъде своебразен "епос на българската модерност", където да се намерят отговорите на въпросите кои сме ние днес, какво е нашето наследство, в каква посока вървим. Отскоро по инициатива на редактора на българската част на Banitza.net Рая Раева на сайта расте и поредицата "Деца на свободата", от която е част тази статия.


"Доли, хайде напиши нещо за "Деца на свободата", моля те…" – така ми казва Ники докато си пием бира в центъра на Лондон.


"Добре де, ще помисля по въпроса, обещавам" – отговарям аз много убедително. Всъщност си мисля – "Деца на свободата" – какво пък имам аз да кажа по въпроса. На мен ми се струва, че за да имаш какво да кажеш за свободата, трябва да си се борил за нея…
Родена съм на 8-и август 1989 г. в София и е факт, че целия си живот съм била свободна. Малко са нещата, които съм искала и не съм имала възможност да направя.


Но не съм се борила за свободата си – тя си беше даденост. И както каза Калин в същия този разговор в пъба в Лондон – "Какво пък знае някой на тази възраст за прехода в България, да не говорим пък за комунизма и живота в България преди 89-а?"


Отговорът е – не много.


Знам, че брат ми се е редял на опашки за мляко всяка сутрин преди училище, за да имам аз какво да ям като бебе.


Знам, че майка ми ме е взимала на нощни дежурства с нея в болницата, защото е нямало кой друг да ме гледа.


Знам, че когато аз съм била много малка баща ми четири години е работил като доктор в Либия.


За комунизма съм чувала, че не всички са имали дънки и че за да си купиш дънки са ти трябвали долари. Разказвали са ми, че е трябвало да чакаш с години преди да можеш да се сдобиеш с ‘жигула’. Знам истории как много хора са били пращани в затвора по разни необосновани причини. Също така всичко е ставало с връзки и не е можело да пътуваш много-много извън България.


Знам, че като се разпада Съветският съюз в България Тодор Живков подава оставка и започва преходът от "комунизъм и планова икономика към демокрация и пазарна икономика".


Знам, че през 1996-а г. в България има криза, хората нямат какво да ядат, има хиперинфлация. Пълният хаос води до историческия Януари 1997 г., когато стачки и митинги обхващат цялата страна.


Тогава съм била на цели седем години и половина и даже съм присъствала на някои от протестите. Всъщност баща ми е разказвал, че ме е водил с него по митинги и че най-много съм обичала да скандирам ‘кой не скача е червен’. Нямам собствени спомени от тогава освен един – как седя на някакъв площад сред хиляди хора и баща ми ме е качил на някакъв подиум за камери. И аз от там наблюдавам…


Чела съм, че нещата ескалират, когато в София протестиращите влизат в сградата на Народното събрание и скоро след това Жан Виденов си подава оставката. На предсрочните избори същата тази година Обединените демократични сили "печелят с абсолютно мнозинство" и Иван Костов става министър-председател.


Семейство Бързакови пази изрезка от вестник, на която са снимани Теодора и баща й по време на митингите пред Народното събрание през януари 1997 г.

© Личен ахрив

Семейство Бързакови пази изрезка от вестник, на която са снимани Теодора и баща й по време на митингите пред Народното събрание през януари 1997 г.


Знам, че от 2004-а сме в НАТО, а от 2007-а в Европейския съюз, тези вече си ги спомням и аз. Но общо взето с 300 думи успях да изчерпам познанията си за историята на България след 1946-а г.


А да – и съм гледала ‘Вчера’ хиляда пъти!


И въпреки че знам толкова малко и си спомням дори по-малко, ми се струва изключително очевидно колко много нещата са се променили откакто аз съм се родила.


Вие не го ли виждате?


Когато аз завършвах гимназия през 2008г. много от нас заминаваха да следват в чужбина. И на мен много ми се ходеше, но не защото "не си заслужава да останеш в България", а защото ми се струваше като някакво ново и интересно приключение. Изборът ми беше между англоговорящи и немскоговорящи страни… В Германия не ми се живееше, адски скучно ми се струваше; за Австрия пък да не говорим. Много ми се учeше на английски, ама Щатите са си много далеч – нямаше да мога да си идвам често. За Англия заминаваха много приятели, защо пък не…


Шест години по–късно, на 16-и юни 2014 г., аз свършвам смяната си в радио предаването Newsday по BBC World Service и бързам да си хвана метрото, но спирката на Oxford circus както винаги е претъпкана. Но някак си намирам Йоана сред тълпите от хора.


След един час с нея вече седим на терасата на Тедо и гледаме Темза. Тото е до мен – миналия петък разбрал, че само на място ще успее да получи лиценз, за да практикува медицина в Англия. В неделя вече бил в самолета за насам и сега доволен пуши кубинска пура. А Тедo вчера се върна от Ню Йорк, но реално разказва за предишното си пътешествие в Куба – от там са и пурите, разбира се… Йоана пък срамежливо споменава как е завършила и от септември почва работа в инженерна фирма в Лондон.


Ясно ли е вече накъде бия? Толкова осезаемо се е променило всичко в живота на българина, че за мен е непонятно как продължава да има хора, които да не забелязват. Проблеми имаме безброй и те всичките са нормални за една млада демокрация. Но пък преходът е факт и на мен ми се струва, че живеем по-добре и по-свободно от преди. И може би точно защото живея в чужбина намирам промените за толкова видими.


Ясно ми е, че ние сме късметлии.


Знам че сме тук, защото родителите ни са се борили да можем да правим каквото си решим. Свободата да замина или да остана е нещо ново, тя е част от тази позитивна промяна, която вече се е случила в България. И моето поколение се възползва от нея максимално.


До изгрев слънце седяхме с Тото на балкона над Темза и си говорихме. Обсъдихме това, че ние не сме емигранти, че ще се върнем когато му дойде времето. Просто е интересно, мотивиращо и обогатяващо да поживееш и поработиш в чужбина. Защо не?


Много критикувахме – българските медии, партии, политици, съдии, банки и какво ли още не. Русия, Европейския Съюз, Южен поток и Украйна също бяха обсъдени. Доникъде не стигнахме, но не защото ромът тотално разбърка мислите ни, а защото нещата по света и у нас не са черно-бели.


Аз израснах вярвайки, че червените са лоши, а пък сините – добри. Преди една година виках ‘Долу БСП’ пред посолството в Лондон и тогава всичко ми се струваше много просто. От този момент взех много повече да се интересувам от българска политика – четох какво ли не, но основно си говорих с най-различни хора. И открих сивото.


Сивото изяде цялата ми енергия да участвам в протести,


да водя безсмислени разговори по купони и да организирам грандиозни събития във фейсбук.


Но започнах да се възхищавам на хората, които имат енергията да се борят, които вярват, че с действията си могат да повлияят някак на събитията в държавата ни. Няма значение дали са тук или там, тези хора безрезервно посвещават дни, седмици, месеци и години на тази кауза. Те възродиха гражданската активност в България.


Аз обаче не съм една от тях. След като открих словото, осъзнах колко добре се чувствам в ролята си на наблюдател. Та аз съм журналист все пак. Мястото ми е от другата страна на тротоара, наблюдавайки протеста. Мястото ми е в центъра на разговора, задавайки въпроси с цел да науча какво мислите вие. Мястото ми е встрани, търсейки интересната история и различната гледна точка. Мястото ми винаги е било на подиума за камери, за да отразявам събитието.


И нямам търпение да продължа да ви наблюдавам


тези, които виждате бялото и черното; тези, които продължавате да карате промяната да се случва; тези, които се борите нещата да вървят напред…


Децата на свободата, хората на Орлов мост и на жълтите павета. Тези, без които сега нямаше да мога да седя в Лондон и да пиша задълбочени безсмислици.


*Теодора Бързакова завършва Втора немска гимназия (73-о СОУ) през 2008 г. и заминава да следва висше образование във Великобритания. В Бирмингам защитава бакалавърска степен по медийни науки, културология и философия. Междувременно разбира, че иска да се занимава с журналистика и през 2011 г. се мести в Лондон, където завършва магистратура по международна журналистика. Шест месеца по-късно започва работа в радиостанцията на BBC за международни новини – BBC World Service, където работи и сега.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 726 Неутрално
 2. 2 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Харесвам тези млади хора, които са деца на света... Те са настоящето и бъдещето и не са обременени с идеология.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "Аз обаче не съм една от тях. След като открих словото, осъзнах колко добре се чувствам в ролята си на наблюдател. Та аз съм журналист все пак. Мястото ми е от другата страна на тротоара, наблюдавайки протеста. Мястото ми е в центъра на разговора, задавайки въпроси с цел да науча какво мислите вие. Мястото ми е встрани, търсейки интересната история и различната гледна точка."

  Значи пак по тънката лайсна. След като сама казва че е получила свободата наготово. Сега не иска да протестира и да "кара промяната да се случва". А да наблюдава отстрани и вероятно да дава акъл. Май все пак промяната не се е случила, госпожице. Не и в главата ти.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Промяна има.
  Самият факт, че децата на прехода могат свободно да пътуват, да учат и да работят по света, е доказателство.
  И в същото време, фактът, че са по света, а не в България, е доказателство, че промяната не е достатъчна.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Весело

  И аз харесвам позата. Седиш вторачен в лондонския залез с чаша сингъл каск - беръл прууф (къф е тоя ром!) в ръка и наблюдаваш. Като един лош пророк на модернизма, ще допълня авторката, че след 4-5 години тя ще се прибира обратно с омерзение, а след 10 няма да стъпва. Да не си помислите, че това е лошо. То е в реда на нещата. Светът е толкова интересен.

 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy": +++++++


  Малката пише "задълбочени безсмислици", чувствайки се отлично в ролята си на воайор. Не знае историята на България. Та тя дори не разбира какво е да си истински журналист...

  Децата на прехода, са тези, които успяха без протекции. И умеят да мислят.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  За съжаление, на огромна част от българите животът не се е променил или се е променил към по-лошо.

 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Весело

  Да е жива и здрава ... нищо не разбрах ...

 9. 9 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен Гологан":

  Да , прав си.
  Получила е свободата на готово. За нея всичко което и е разказвано е в миналото и и в нашето минало, , като в приказка. Не може да си представи че продължава. Там двете страни страни на микрофона са на един път. Само че единия е по наляво от другия. А тук пътищата са два. "ляв" и "десен"
  А , кога ще познае новите признаци на нашето минало?
  Може би чрез парите , когато стане шеф , и трябва да мисли за касата на медията в която работи.
  За сега ще стои някъде по средата и ще мести микрофона на едната и другата страна .Но надявам се че от сега ще усети , правилността наработата , за сега само чрез рейтинга си. .чрез заплата си,

 10. 10 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Знам че сме тук, защото родителите ни са се борили да можем да правим каквото си решим. Свободата да замина или да остана е нещо ново, тя е част от тази позитивна промяна, която вече се е случила в България. И моето поколение се възползва от нея максимално."

  Поздравления за Теодора, която изразява нещо нетипично за нас - да сме благодарни на по-старато поколение /а и на политиците/, които ни направиха част от Европа и получихме възможност да учим и работим, където пожелаем.Който има експортно ориентиран бизнес или работи в експортноориентирана фирма също би трябвало да е благодарен за 500 мил. европейски пазар или за европейските фондове. Но това е много малка част от задачата пред политициците и по-старото поколение /да ползваме предимствата на ЕС/. Голямата задача стои още пред нас - да станем нормална европейска страна, с която да се гордеем и в която да сме щастливи, че живеем.

 11. 11 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Ето за това е всичко - всеки българин да може да търси и да намери живота и щастието си някъде, без тъпизмите на цоциалистическия строй.
  А относно отиването и връщането - забележете, че думата "имигрант" е остаряло понятие. Лондон е по-близо със самолет отколкото Варна с кола, можеш сутринта да отидеш, вечерта да се върнеш.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Разстроено

  Наблюдавайки отстрани с чаша в ръка е лесно.Надявам се,че не всички млади са такива.

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Кой ме мой бедни нaроде в тaз
  Робскa люлкa (от Лондон) люлее?
  Новоизлюпения сноб Теодорa с помощтa нa снобaрките от Дневник с корени в ОК нa БКП в Рaзгрaд. Потъркaй "лондончaнкaтa" и ще се покaже рaзгрaдчaнкaтa aко перифрaзирaме Пушкин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Мястото й било да стои отстрани и да наблюдава - то този "сектор" е претъпкан от българи, ще се издушат

 15. 15 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Мястото й било отстрани и да наблюдава - то този сектор е претъпкан от българи, ще се издушат

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Разковничето е в констатацията на "сивото", онова, което обобщава цялата ни политическа класа на прехода - леви, средни и десни. Въпреки известните постижения на страната по отношение на НАТО и ЕС. Същото "сиво", което е прокудило милиони навън, въпреки че тук няма война или епидемия, а други - както и сред емиграцията, така и тук - обезсилва да протестират.

  Промяната не е толкова в свободното пътуване по света, то се случва по смисъла на международната конюнктура. Промяната е, ако не гледаме с почуда на миналото на България и с философски размисли за настоящето на Родината. Защото по тази плоскост, по чисто демографски и социално-икономически причини тя ще отиде в небитието. А с нея - и нацията и парчетата от нея, където и да са по света. Промяната е, ако променим възгледите за "сивото" и политическата ни класа.

 17. 17 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ≪И въпреки че знам толкова малко и си спомням дори по-малко, ми се струва изключително очевидно колко много нещата са се променили откакто аз съм се родила≫ – така пише авторката. И е права, много неща са се променили. Основно демокрацията и свободата. За съжаление, повечето от онези неща, които имат материална, а не нравствена или идеална същност, също са се променили, но за повечето хора в отрицателна посока. Здравето, материалното положение, безработицата, масовата битова и не само битова престъпност, социалният че и материалният срив на стотици хиляди, че дори и на милиони, масовата корумпираност, масовото безнаказаното ограбване на държавата, управленческите безобразия – всичко това вместо напред, ни връща назад в социално отношение и като хора, и особено като държава, поради което не виждам никаккъв реален повод за положителна оценка, за радост или за нещо друго от този род. И фактът, че демографският срив е толкова остър, доказва това. Защото няма народ, който да прогресира материално и социално и в същото време да е в такава дълготрайна и остра демографска криза.

  Така че не съм съсем съгласен с авторката. А публикуването на подобен материал точно сега, когато държавата се тресе от политически, социални и управленчески безобразия, публикуването на подобна статия е чисто манипулативно.

 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  промяната я има и тук в България въпреки че не я забелязваме. животът на демокрацията в България досега:
  1989 година - бебе (недоносено, осиновено)
  1997 година - първокласник
  2007 година - тийнейджър
  2014 година - опит за завършване на училище
  последните протести са изпит за съзряване и преминаване от училище в университета.
  тоест докато на запад демокрацията изживява кризата на средната възраст, тук демокрацията изживява криза на растежа.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  То да наблюдаваш ставащото в родината си, от където и да било в чужбина си е лесно! Промяна има! Свобода, демокрация имаме, обаче свобода 2 млн. българи да работят в чужди държави и много от тях напуснали страната си без намерение да се върнат, а други българи не могат да покрият най-елементарните си нужди! Да демокрация, но демокрация на мутрите и олигарсите! Ами върнете се тук, за да направим заедно страната си по-добра за живеене, по-свободна и по-демократична!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен Гологан":
  До коментар [#9] от "rorikabc":

  Как според вас трябва да получи свободата си ,с пушка в ръка ли?
  Получила е свободата си по най естественния възможен начин,що за мрънкане не мога да разбера?!

  klimentm
 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално
 22. 22 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Ясно ми е, че ние сме късметлии."
  Парадоксът е, че един ден ще осъзнаете, че не сте.
  Работа на запад, висока заплата и съзерцание на Темза с чаша ром в ръка не стига.
  поне за мен

 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  имало едно време комунизъм, нямало дънки и се чакало за жигула
  после дошла промяната, хората чакали на опашка за "бутилка мляко - ботъл оф милк" (по Плевнелиев). Между другото - млякото по това време беше в найлонови торбички.
  После едни хора поскачали, поскачали и дошла добрата демокрация.
  после прозрение, че освен бяло и черно има и сиво. Тоест, лошите освен черни, са и сиви.
  и всичко това от подиума.

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#17] от "glog":

  ВСИЧКО има своята цена!
  И България ще продължи да я плаща докрай. Изплащането ще е много по краткосрочно, ако всички виновни за тази безпощадна лихва платят своя дял, особено виновните.

  Те, виновните, до днес не са платили нито стотинка от полагащата им се главница и лихвите към нея.

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#14] от "baly":

  Така си е!
  НИЕ сме сеирджии, преди всичко друго, каквито и да сме!

 26. 26 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Проблеми имаме безброй и те всичките са нормални за една млада демокрация."
  Мило момиче, във всички цивилизовани страни по света има мафия и корупция. България е единствената обаче, за която е вярно, че Мафията си има държава. И това НЕ Е НОРМАЛНО.Това прави демокрацията у нас фасадна и ни вади извън списъка на цивилизованите страни. Гражданското общество у нас е все още твърде крехко и има нужда от всяка капка свежа кръв. В този ред на мисли "ролята на наблюдател" не е просто второстепенна, тя е направо пагубна за нас като нация. Сами себе си убиваме къде с бездействие, къде с глупост и простотия, къде с апатия и примирение...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#26] от "mlu666":

  Не винете младите хора които са предпочели да напуснат страната.Те не са ни виновни за абсолютно нищо. Не е справедливо!

  klimentm
 28. 28 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  [quote#8:"bluescreen"]Да е жива и здрава ... нищо не разбрах ... [/quote]
  Сложно е... за теб. Недей повече да опитваш, че току виж нещо ти прещракало.

 29. 29 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Не ги виня. В никой случай. Просто искам да кажа, че това, което се случва у нас не само, че не е нормално, а направо е абсурдно!
  парламент - долнопробен коптор
  правителство - кукли на конци, смешници и откровени идиоти
  прокурори, съдии, ДАНС - слуги и маши на престъпници
  партии - ЕООД-та...
  държавните институции рушат държавата и държавността
  Призовавам младите хора както у нас, така и в чужбина, да не бъдат просто наблюдатели, а да се включт както и с каквото могат. Това е.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#29] от "mlu666":

  Не съм разбрал,моля за извинение.Раздразни ме общия тон в коментарите.

  klimentm
 31. 31 Профил на evt
  evt
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Промяната я има....

  .... и тя вече е очевадна....

  В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВА ДЪРЖАВА! НИКАКВА!

  няма ред,.. няма полиция,... няма здравеопазване,... няма социални помощи за стари хора, инвалиди и деца... САМО ЗА ЦИГАНИТЕ има,...

  промяната е има... но като се прибреш от Лондон в София, не се прибирай по тъмно........

  да не те намерат заклана до НДК...

  evt
 32. 32 Профил на kamaelsh
  kamaelsh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щом толкова се възхищава на родителите си, защо не направи и същото като тях, а вместо това седи у уредения Лондон.

  https://radicotradico.wordpress.com/ Der Tradicionalist Blog
 33. 33 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  kamaelsh : "Щом толкова се възхищава на родителите си, защо не направи и същото като тях, а вместо това седи у уредения Лондон"

  Разкошен коментар на kamaelsh.

  Не ме отразявайте, пишете си за Темза....
  Вие вече не сте българка....
  (От личен опит знам, половината ми рода живее в далечна чужбина. Веднъж преместилисе, следващото поколение категорично не са българи. Само първото поколение емигранти живеят с някакви илюзии, като авторката)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK