Ние сме държавата

Ние сме държавата

© Георги КожухаровНие сме държавата." Това беше едно от посланията на протестите в защита на Витоша преди две лета. Малко след окупацията на Орлов мост в знак на протест срещу поправките в Закона за горите протестиращите прекараха дни наред в потушаване на внезапно възникналия на Витоша пожар.


Тогава, както и по-рано при наводнението в село Бисер – когато доброволците първи пристигнаха на място и започнаха да помагат на пострадалите – се разбра, че самоорганизиращите се граждани са по-ефективни от държавните институции, натоварени да се справят с бедствия. Същото се случи и в началото на сирийската бежанска вълна, когато институциите се щураха, прехвърляйки си отговорността, а шепа граждански и благотворителни организации в продължение на месеци осигуряваха най-елементарното – храна за жертвите на войната в Сирия.


Във всяка модерна държава подобни организации подпомагат усилията на съответните държавни институции. Но там тяхната роля е надграждаща. В цивилизованият свят никой не набира средства за лечение на болни деца, изоставени от държавните структури. Там благотворителността се грижи за "екстри", като сбъдване на желанието на болно дете да срещне своя футболен идол например. А тук институциите, вместо да се заемат с основната, в конкретната ситуация, работа, създават пълен вакуум, който трябва да се запълва от усилията на гражданите.
В продължение на години гражданите компенсират
лошата работа на държавата


Сега го направиха отново – притекоха се на помощ на пострадалите от наводнения; проявиха разум и попречиха банковата криза да се разрасне. Но критичните събития през последните седмици показаха, че колкото и да са полезни, усилията на гражданите не са достатъчни сами по себе си. Затова въпросът, който увисна в общественото пространство, е: Къде е държавата?


Според Сергей Станишев си е била на мястото. Защото: "Държава има и тя спря банковата криза."  Според Бойко Борисов обаче държава няма и тя не е свършила нищо. Защото именно той, еднолично и след тежка борба, е спасил банковата система. А реалността, вече споделена от Мая Манолова, е друга. По време на двудневните консултации при президента, партия ГЕРБ е предложила "банкова ваканция" (сигурен път към всеобща финансова паника). Но в крайна сметка здравият разум е надделял. Приет е планът, предложен от банкови специалисти и експерти, който по-късно е подкрепен и от ЕК. След като обаче стана ясно, че спасителният план не е продукт на премиера или финансовото ведомство, възниква още един въпрос: Какво/Кой е държавата?


Изглежда, почти всеки в България има собствен отговор. За последователите (осъзнати или не) на Русо, Маркс и Путин – държавата е възвишено свръхсъщество, разполагащо със свръхкомпетентност и свръхмощ, което е призвано да решава проблеми по непостижим за простосмъртните начин. За други тя носи конкретно лице – на Пламен Орешарски, на Делян Пеевски, на Цветан Василев, на Бойко Борисов, на Ахмед Доган и т.н. – което ненавиждат или боготворят. Настрани оставяме политиците, които идентифицират държавата със себе си, когато си е свършила работата, и с политическия си противник, когато се е провалила. За трети държавата е без значение, те са се отказали от нея и смятат, че могат "да се оправят сами".


Независимо от това коя гледна точка споделяме и въпреки очевидното отсъствие на държавата точно тогава, когато е най-необходима, едно е ясно – тя все пак съществува. Виждахме я в продължение на година по време на протестите против правителството на Пламен Орешарски, когато на всяка крачка се натъквахме на полицай. Навеждаме глава пред нея всеки пък когато попълваме поредната "Молба" (макар документната форма "Молба" да е отменена още през 2008 година) за административна услуга. И я усещаме най-болезнено, когато плащаме данъците си.


Проблемът е, че българската държава абдикира от най-важната си функция – да съблюдава спазването на Закона.


Най-добрата държава е Законът,
казва Аристотел


Той пръв извежда съждението, че трябва да управляват не най-умните, не най-чистите, не най-добрите, а справедливите правила, облечени в закон. Защото законът не се влияе от страсти, няма как да страда от предубеждения и не би могъл да се впечатли от това кой кой е. Той е лишен от човешките слабости и това го прави безпристрастен арбитър.


Там, където държавата не е олицетворение на закона, тя се деконструира, за да се превърне в "лоша безкрайност" (Хегел) от конкретни индивиди. И всеки от тях опорочава идеята за държава със своите слабости – мания за величие, себичност, преклонение пред по-силния, егоизъм или малодушие. Законът не е зависим от шушукане по кьошетата, а хората са.


Управлението на Пламен Орешарски е илюстрация за правотата на подобни съждения. В нито една секунда от мандата си този Министерски съвет не действаше като орган на държавната власт. Реалната власт очевидно беше другаде, а правителството функционираше като "лоша безкрайност" от личности, преследващи собствени интереси. Затова все повече задължения на държавата се поемаха от гражданите. Докато обществото разчиташе единствено на себе си – за да запази природата; за да спре безумни назначения чрез уличен натиск; за да помогне на изпадналите в беда – държавата сякаш с радост прехвърляше отговорностите си върху него. За себе си тя приоритетно запази само привилегиите и контрола върху разпределението на ресурси.


Циничната размяна на реплики между премиера, кмета на Варна и вътрешния министър (на фона на трагедията в кв. Аспарухово) беше последното ярко доказателство, че в България облечените във власт мъже всячески се стараят да избегнат отговорността, която държавната власт носи със себе си. Докато те се уточняваха кой кому не се е обадил, отново гражданите бяха тези, които хванаха лопатите на мястото на бедствието. Разпрата между институциите не само показа безпомощността им, но и демонстрира тяхната липса.


"Провалът или успехът на нациите зависи от състоянието на техните институции. Защото институциите са зданието на Закона", пишат Дарон Асемоглу и Джеймс Робинсън в една от важните книги на десетилетието - "Защо се провалят нациите". И допълват: "Институциите са правилата на играта в дадено общество." В модерната държава институциите са анонимни и безлични. За тях не би трябвало да е от значение кой си. У нас обаче институциите олицетворяват интересите на управляващите ги личности и нерядко се използват като наказателни бригади.


За да вдъхва доверие, да поддържа сигурност и да гарантира справедливост, държавата трябва да е безлична, подчинена на закона машина, в която държавните чиновници са винтчета. В една модерна държава, когато дадено винтче започне да смята ролята си за по-незаменима и важна от тази на останалите, то среща Закона. Като полския министър, подал оставка заради скъп часовник, или германския президент, напуснал поста заради безплатна вечеря.


Това се случва в страни, където институциите наистина са "зданието на Закона", а не гнезда на себични субекти. За отбелязване е, че и бивша социалистическа Полша е сред тези държави. Къде е разликата с бивша социалистическа България?


Според Хърбърт Китшелт успехът на една посткомунистическа държава зависи от това дали нейните нови демократични институции възпроизвеждат лични или безлични властови отношения. Явно в Полша отношенията са от правилния вид – безлични. Затова алчността, проявена от държавен служител, се наказва безмилостно. В България всичко е лично.


И в България обаче писаните правила са същите като в Полша, Германия, Франция и пр. Ще стане безсмислено да си задаваме въпроса "кой е държавата", когато тези правила започнат да се спазват. Защото тогава ще знаем


"Какво е държавата"


а именно набор от институции, създадени от гражданите, за да обслужват общия интерес в рамките на Закона.


Възможностите пред страната ни са две. Или гражданите ще се уморят да заместват институциите и ще освободят властимащите от натиск, което за кратко време ще превърне България в пустиня. Защото, ако гражданите се оттеглят, следващият пожар, наводнение или банкова криза ще се окажат катастрофални. Или разбрало, че си играе с огъня, обществото ще намери в себе си потенциал да замени системно безотговорните си лидери с такива, за които Законът е над всичко. Може би звучи утопично, но не е невъзможно. Защото: "Ние сме държавата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ние сме държавата...верно ли ?
  .............

  народ който избира крадци и предатели за управници

  не е Жертва... Съучастник е !!

  (Дж. Оруел)

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Еми така си е :) В края на краищата това е смисъла на реформите, на прехода. Всеки един истински десен човек, либертарианец и реформатор желае да има колкото се може по-малко държава, а не като комунистите да искат държавата да прави всичко. Нали за това се борим? Да имане гражданско общество, а не държавата в лицето на чиновниците да се гижат за поданиците?
  Права е госпожата! Организираното гражданско общество е държавата, а не Орешарски!
  #Оставка!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Все си мисля, че единственият начин да се оправим е.... революция. В истинския смисъл на думата!

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  А не! Революциите са комунистически приумици! Все пак Сталин е изнасял революция, а ние сме я внесли.
  По-добре да си внесем демокрация, защото оше не сме демократична държава. Дори се сещам и #кой може да ни я внесе! Много популярен износител е ;)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"paf"]Все си мисля, че единственият начин да се оправим е.... революция. В истинския смисъл на думата![/quote]
  А нов другар Сталин имате ли под ръка, или ще си го изберете на Бузлуджа, докато печете кебапчета?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не рееолюция, народ трябва да си внесем, и всичко ще си дойде на мястото. Някой от Унгарско на запад примерно...;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Фредерик Бастиа, който за съжаление не е споменат от автора, е казал много кратко и ясно каква е функцията на държавата и как е свързана с Закона. Нашата държава има много малко общо с Закона, следователно всичко, което наблюдаваме е съвсем логично.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 8. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Разберете , държавата не е някакво имагинерно всемогъщо управление , което да се погрижи за нас , да ти сипе бобец в купичката , да ти каже - кусай чадо, ти да си гребнеш юнашки с лъжичката и да не се притесняваш. И видиш ли , в зависимост от това какво прави държавата за теб тя добра или лоша.

  Точно така е - държавата , това сме ние. Да трябва да има държавни институции , които да има основни функции и много други неща трябва да има.

  Но най-важно е да разберат хората ,че всичко зависи от тях. Тия управници не са внос от Африка. КОЙ ги избира ? КОЙ шитка 20 лева на катаджията и после реве ,че заради корупцията са го уволнили. КОЙ си изхвърля боклука през прозореца и после псува общината ,че не чисти като се наложи да води детето си за тетанус инжекции.

  "Посвещава се на всеки , който каже това не се отнася за мене"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Много истина има в статията.

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Не рееолюция, народ трябва да си внесем, и всичко ще си дойде на мястото. Някой от Унгарско на запад примерно...;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#10] от "traveler1":

  А бе пич , то е същото , пак си е революшън!.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 827 Гневно

  До коментар [#1] от "АБВъ ГъЗъ":


  WAR IS PEACE
  FREEDOM IS SLAVERY
  IGNORANCE IS STRENGTH

  Повече да коментираме ли?

  Как приемате подигравката С ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, от Станишев?

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Струва ми се, през последната година, държавата беше камериерка на Доган-Пеевски-Станишев...менкаха си я, горката до крайната и изнемога...
  Когато силиците и секнаха, тия тримата се хванаха гуша за гуша и сега всички гледаме резултатити от трибоя им...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Весело

  Не, "ние" не сме държавата -- държавата е там, където е силата, т.е. в банките, полицията и НАП.

  А "ние" можем само да пращаме нотариално заверени молби-декларации.

  И да гласуваме за следващото леке-месия.

  25 години народна власт, 25 години народен цирк.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#13] от "Γαλλα":

  Знаеш ли ПРАВА СИ ! Жал ми е за държавицата но и знам че , за да се оправи нещо трябва да се разтури и пак да се сглоби за да работи правилно .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  за това на следващите избори да се вдигнем всичките БЪЛГАРИ и да ги зашлевим с нашия вот .

 17. 17 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Огледайте се , промяната трябва да започне от нас самите. Нашите политици били крадци,нагаждачи мекерета.Имат нещо общо с нас нали?

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Разстроено

  Продължавам да се съмнявам че българите заслужаваме да имаме държава.
  Няма съмнение че развращението ни е настъпило по време на комунизма най-напред,после сме се доразвратили от анти-комунизъм.

 19. 19 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#8:"Позитанска мурзилка за 3 рубли на пост"]Но най-важно е да разберат хората ,че всичко зависи от тях.[/quote]
  Тц. Ъпсурт! Най-важното е да си намериш поредния "спасител", да се опънеш на дивана, да се наливаш с гроздова и "да му гледаш сеира", а когато не можеш да си платиш сметката за ток, да обвиниш него и да започнеш да го псуваш. Това е в основата на българската психика и ако ще сам Христос да слезе да ни управлява, ще си тръгне омазан в български катран и овъргалян в перушина.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За съжаление у нас липсва социалната сплотеност, каквато има в другите в другите общества. Всеки се е взрял само в собсвеното си битие и не се интересува от никой и от нищо друго. Нещо като "аз да съм добре, пък другите......."?

 21. 21 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дали ще дойде време когато ние като народ осъзнаем че сме един отбор. Може би чак тогава ще съумеем да променим нещата към по-добро.

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ние сме държавата". Това беше едно от посланията на протестите в защита на Витоша преди две лета.-------------------------------------------------------И аз така си мисля, когато ходя на протести. Но след това се случва това, което са решили някакви измислени "бизнесмени" и "политици"! Спомнете си какво се случи след всички протести!? Едно голямо унищожение на природата и вярата в справедливостта! Прав е онзи, който цитира Оруел!

 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#21:"neznaiko_2011"]Дали ще дойде време когато ние като народ осъзнаем че сме един отбор. Може би чак тогава ще съумеем да променим нещата към по-добро.[/quote]-----------------------------------------------------Едва ли?! Българинът е оцелявал индивидуално по време на турското "присъствие" и продължава в същият дух, без да отчита различията.

 24. 24 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#0:"статия"]А реалността, вече споделена от Мая Манолова, е друга. По време на двудневните консултации при Президента, партия ГЕРБ е предложила "банкова ваканция" (сигурен път към всеобща финансова паника). Но в крайна сметка, здравият разум е надделял. [/quote]
  Не мога да разбера, как във всяка тема лекинко ни се пробутва "анти ГЕРБ" пропаганда.
  Уважаеми журналисти, партия ГЕРБ не е вземала решение за обявяване на "банкова ваканция", тя все още не е управляваща партия, няма реални данни за фактическото положение на банковата система, няма лостове за въздействие върху каквото и да било в това, стегнато в менгеме от БСП и ДПС подобие на държава, в това беззаконие, облечено във власт, в тази власт, разчитаща на удобни институции (прокуратура), за да обслужва не само собствените си лични, а и чуждестранни интереси.
  Научете се, че ви четат и мислещи хора, преди да напишете думата "истина", "споделена" от Мая Манолова (?!).
  Когато цитирате Аристотел и Хегел, когато говорите за институции и закон, моля правете разлика между "решение на партия" и "варианти", ОБСЪЖДАНИ на среща ПРИ президента (важна държавна институция, от която в случая нищо не зависи). Не прехвърляйте тихомълком вината от "болната" глава на здравата.
  Липсата на чувство за реалност и пробутаните опорни точки - изопачено (извадено от контекста) съдържание на обсъждане (преговори, разговори, консултации) на чувствителна за всички тема правят така, че и най-задълбоченото изследване "олеква", а подобни дълбокомислени заключения дават тон на тролския хор, който вече, струва ми се, е превзел медията ви.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 25. 25 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Че ние, народът, сме държавата е ясно като бял ден, но народ без КРОМУЕЛ е стадо овце за стрижене и нищо повече. Ние българите имаме нужда от БЪЛГАРСКИ Кромуел да поведе народа и изпрати на гилотината или на бесилките (до живот в затвора, другото днешна Европа лицемерно не го позволява) БАНДИТИТЕ -МАФИОЗИ ОКУПИРАЛИ ВСИЧКИ ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ В БЪЛГАРИЯ ЗА НАЗИДАНИЕ, ДА ИМ ПАРИ ПОД КРАКАТА НА ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ, ДОКАТО СА ЖИВИ, ВЕКОВЕ НАРЕД. На английските УПРАВНИЦИ им ПАРИ вече повече от 400 години!!! Комунистите на времето изпращаха на разстрел, ако при ревизия се установеше злоупотреба дори само с 10 хиляди лева! У нас трябва да се започне НАЙ- НАПРЕД с издирването и осъждането с конфискация на цялото имущество и доживотен затвор на всички онези, които фалираха 15-те банки през 1996г. и обрекоха на глад и мизерия милиони (все още ги имаше) българи! България на българите, само чрез издигане на ръководни постове на НАШИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА, КОИТО ИМАТ ВОЛЯТА ДА ГО НАПРАВЯТ. ИЗБОРИ ДО ДУПКА, ДОКАТО НАМЕРИМ ИСТИНСКИТЕ!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Некачествен матрял-некачествена му държавата!
  Не може да има държава,управлявана от партии като БСП,ДПС,Атака и най-вече ГЕРБ и ББЦ в сегашното им състояние.
  Ще се наложи да изчакаме да се оттекат.

 28. 28 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "ние сме държавата" -> предвид същността на държавата, а именно монопол над насилието над дадена територия, горното твърдение е равно на "аз и моят надзирател/тъмничар сме едно". По-добре известно като "стохолмски синдром". За съжаление твърде широко разпространено и, бидейки психологическа защита, трудно поддаващо се на неща като логика и факти от реалността.

  Истината ще ви освободи
 29. 29 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Държавата това са те !
  Ние сме от тази страна на бариерата, те са оттатък.
  Ние играем право хоро, те играят криво.
  Ние ходим на работа и си гледаме децата, те ни крадат и ни лъжат.
  Ние гласуваме за един, те "избират" друг.
  Кой ни бръсне за зарзала !?

 30. 30 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf"
  За да се изгради справедливо и нормално общество се изискват последователни усилия, често продължаващи с години, даже десетилетия.
  За мащабно обществено пренастройване е необходимо всеки един от нас да осъществи индивидуална промяна на мисленето и осъзнаване на личната си отговорност.Процеса ще е дълъг и бавен, даже изнервящ на моменти,все пак се касае за голяма група индивиди поотделно.Революцията няма автоматически да промени светогледа и навиците на хората, по скоро би ги объркала и разстроила.
  Революциите са патент на левите и водят анархии след себе си.
  За съжаление, трябва да се запасим с търпение за поне още няколко години, надявам се да дочакаме появата на тъй жадуваната критичната маса хора, промяната е започнала,но Типинг пойнта все още предстои.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 31. 31 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ние сме суверенът,но в момента държавата е на автопилот.Просто не трябва да губим гражданската си позиция и отговорност,особено към дежата и внуците ни!

  Tony
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Весело

  Добро и поучително четиво.

  Естествено, Аристотел е българин, македонец или тракиец,
  но колко от нас са чели Аристотел?

  Срам ме е, но не съм.
  Учили са ни, че някога имало Аристотел,
  но в книжките му не сме надниквали.

  На десет милиарда българи я има един я не,
  който да познава добре творчеството на Аристотел...

  Има ли превод на Аристотел (от български на български...),
  па ако ще и в Хел Иконова книжарница?

  А то е било за философия, право, музика, изкуство... за всичко.

  "Ние сме държавата"

  ...

  "Най-добрата държава е Законът",
  казва Аристотел

  Той пръв извежда съждението, че трябва да управляват не най-умните, не най-чистите, не най-добрите, а справедливите правила, облечени в закон.

  Защото законът не се влияе от страсти, няма как да страда от предубеждения и не би могъл да се впечатли от това кой кой е. Той е лишен от човешките слабости и това го прави безпристрастен арбитър.

 33. 33 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#3] от "paf":
  ...и каква ще е тая революция - магарешка може би?!...
  ...вътрешна революция трябва в магарешките глави, та белким еволюират до човеци...и тогава хубавите неща ще почнат да се случват по естествен начин...

 34. 34 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#3] от "paf":
  ...магарешките глави на електората, имах предвид...

 35. 35 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#6] от "traveler1":
  ...да, а българския народ трябва да го изнесем някъде, щото примерно ако внесем швейцарци - ами те са само 4,5 милиона, и пак ще са малцинство...

 36. 36 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Стига революции , аман от Троцкисти
  За начало : Вижте написаното на южната фасада на народното събрание ,иначе шанс никакъв няма,визирам най вече миндилите в парламента Нещата са елементарно прости ,мат'риала тоже

 37. 37 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#25:"bobhunter"]Комунистите на времето изпращаха на разстрел, ако при ревизия се установеше злоупотреба дори само с 10 хиляди лева![/quote]
  Така беше само ако въпросния крадец не беше от "НАШИТЕ". Но щом е от нашите го понижаваха до директор на нещо си (ДСО или някой завод) или още по-добре на консулска или посолническа службичка недйде по изгнилия капитализъм. За простолюдието инак прошка наистина нямаше.
  И тъй като сега са си пак същите на власт, или по-точно отрочетата им, то нещата седят досущ по същия начин - простолюдието за 10000 лв щети в затвора, а крадеца на милиони го оправдават, че и му изплащат обезщететие от нашите пари понякога: виж ковашката далавера примерно!!!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 38. 38 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#6] от "traveler1":
  Ако са хирурзи да ни имплантират нов мозък и мислене може и да имаш успех с импорта на чужденци...Ако ги сложиш да ни оправят кашите, които сами сме забъркали, ще бъдат бламирани от самите нас,като народ свикнал да хитрува и минава метъра, идеята с вноса на чужденци е обречена, колкото и примамлива и спасителска да изглежда.
  Ние сами ще извървим пътя в пустинята,ако ще и 40 години да се лутаме из нея....Не съществува начин, някой да ни влее мозък, сами трябва да узреем.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 39 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#19] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":
  ...е ти нали точно това си направила, дето го описваш...че даже цял транспарант си опънала срещу "кокетна"...нали ни "спасява" вече веднъж твоя "спасител", колко пъти още?!...или ГЕРБ - ФОРЕВЪР!!!...

 40. 40 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#38:"Cherry-новата БКП коалиция-Бостан(Боко+Местан)"]Не съществува начин, някой да ни влее мозък, сами трябва да узреем. [/quote]
  Лично аз отдавна смятам, че сме презряли до степен на гниене и разпад.
  Не виждам НИКАКЪВ, начин за промяна в манталитета, културата, възприятитето на всеки индивид на тази територия като част от общество-нещо напълно непонятно за нашего брата. Всичко друго е просто следствие.
  Намираме се в низходяща и деградираща спирала и няма сила, която да прекрати това с нормални средства.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 41. 41 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "traveler1":
  +++++++++++++++++++++
  ...абсолютно и безрезелвно те подкрепям!!!
  ...това е основния проблем!!!

 42. 42 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#40] от "traveler1":
  ...."безрезервно" да се чете...

 43. 43 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Айде сега обърнахме нещата ... видиш ли държавата това сме ние.
  Да ама не. Държавата сме ние, доколкото ние имаме правото (и морално задължение) да изберем ръководните лица, който да се погрижат да има държава ... т.е. институции и закони, които да работят в полза на хората. А хората (ние) да си плащат данъците и да спазват законите. Това е простата схема, която тука не работи ...
  - не се гласува
  - и да се гласува, народа и партиите са силно поляризирани и не предлагат нищо смислено и държавническо
  - и да се изберат ръководните лица, на тях не им дреме ни за институции, ни за закони
  - доколкото въобще тях ги има (институциите и законите) нито работят, нито се спазват

  От друга страна, за да има държава трябва първо да има общество в смисъл на група хора с общо самосъзнание, цел и идеали. У нас такова чудо няма ... Има различни групи хора с коренно различни статус и мироглед.

  Та ние в един блок с 10 апартамента не можем да се разберем, кое как трябва да става за държава сме тръгнали да говорим ... никъв шанс.

 44. 44 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#17] от "neznaiko_2011":

  И аз така казвам. Всичките сме продажници. Ето, вземете случаят в Украйна. Даже при наложеното медийно затъмнение и изкривяване на фактите, пак е очевидно, че ЕС и САЩ докараха на власт недемократично правителство което избива цивилно население. На практика извършва геноцид. Но никой не неправи и бегъл протест пред украинското посолство. Защо? Защото сме клекнали пред това, което Западът иска от нас, правим се, че вярваме на лъжите му и плюем руснаците. Сиреч, продаваме си съвестта заради единия мързел. Та и политиците ни така, продават националния интерес за лични изгоди. Всичко си е на мястото, дами и господа демократи. Така е при капитализма. Човек за човека е вълк! По-иначе казано - конкурент.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 45. 45 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#40] от "traveler1":
  Прекалено си черноглед.
  България е стара държава, минала през различни исторически периоди.Върхове, спадове. Това е един от спадовете.Ще го преживеем,поне се надявам, щото има какво още да дадем на света.
  Според мен,най голямата ни грешка е че все искаме да сме като някой друг.Ту на Изток, ту на Запад, според историческата конюнктура.
  Трябва да сме себе си.Мисля, че когато разберем това ще се успокоим и лошотията ще се уталожи по малко.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 46. 46 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#40] от "traveler1":
  Вярно е! Но, ако има надежда, тя наистина е в хората между 15 и 30 години и това не е просто клише. Разполагат с много повече информация, не са обременени с исторически наслагвания, много от тях се учат в страни, от които може да се вземе и манталитет и култура и морал.
  Знаете ли колко хора на по 18-19 години още на следващия ден бяха в Аспарухово като доброволци?

  Who Is John Galt?
 47. 47 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#44:"kihano"]пак е очевидно, че ЕС и САЩ докараха на власт недемократично правителство което избива цивилно население. На практика извършва геноцид.[/quote]
  А доказателства имате ли? За някого може и да не е очевидно.

  Who Is John Galt?
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ами отлична статия , Иванчева :))
  Нещастието ни е , че вече 25 години СЛЕД 1989 година , продължаваме с ТАКИВА статии...:
  Правният нихилизъм , наскледен от тоталитарната държава, продължава да ВЛАСТВА в България ...
  И причината е много прост : Не направихме ЛУСТРАЦИЯТА !!! Наследниците на БКП- и съветниците на КРАЛЯ- генерален БКП секретар , ни управляват или обясняват ДЕМОКРАЦИЯТА и силата на Закона ...))

  BIG AL
 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Как да обясниш на едно стадо - преобладаващо, че държавата - администрацията - е наш СЛУГА, малко повече от "НОЩЕН ПАЗАЧ "
  защото НИЕ затова сме ги избрали ..
  Не те- да са държавата, а ние - свободните ГРАЖДАНИ :)))
  В комунизма - държавата беше вся и всьо- апарат , уред , маша , средство -за ПОТИСКАНЕ на свободната ВОЛЯ на гражданите ...)
  И днес - все още ,ТЯ- благодарение на червените отрепки - е почти такава :)

  BIG AL
 50. 50 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "АБВъ ГъЗъ":

  Много болшевишки коментар. Тук не ти е Русия ...

  До коментар [#40] от "traveler1":

  Защо просто не напуснеш в произволна посока?

  До коментар [#45] от "Cherry-новата БКП коалиция-Бостан(Боко+Местан)":

  Българският безродник е най-безродният безродник. Няма начин да му се промени отношението, никакъв.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 51. 51 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#44] от "kihano":

  Как си с възприятията ???
  Идейни, с очите, с мисълта , с "умозаключенията ???:)))
  Кои са днес съвременните държави ???
  Путин ?? Или Ким или Кастро ???
  Къде избиха милиони - за ПОЛИТИЧЕСКИ въгледи и идеи ???
  :::::::))))))))

  BIG AL
 52. 52 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "heavymetal":

  За правоверния демократ доказателства няма открити, няма открити.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 53. 53 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 785 Любопитно

  [quote#52:"galio"]За правоверния демократ доказателства няма открити, няма открити. [/quote]
  Обясни ми недостатъците на демокрацията, моля, и след това предложи друго, по-добро държавно устройство. Аман от хейтъри.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 54. 54 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#47] от "heavymetal":

  Доиказателства по първата част на твърдението ми http://antipropaganda.comxa.com/Ukraina.html . По втората - ами гледай новините. Вярно че ти говорят за руски терористи, ама от време на време си признават, като бомбардират някоя детска градина и утрепят няколко дечица. А ако искаш грубата истина иди в ютубата и потърси нещо за Украйна. Много сте ми смешни тия, дето търсите доказателства за очевидни неща. Явно много обичате да ви лъжат. Е нека те светна, не ви лъжат за ваше добро!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 55. 55 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 583 Разстроено

  До коментар [#16] от "peni_nikol.53.":

  Чудесна идея,но за кого да гласуваме?Смяташ ли,че кукловодите и партиите ще позволят да се кандидатират честни,знаещи и можещи българи които да милеят за род и родина?Надали...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 56. 56 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Гневно

  До коментар [#53] от "captainFill":

  Недостатък на "демокрацията" е, че в момента се прави от наследниците на болшевики, но за сметка на това - с класически болшевишки лозунги, с класически болшевишки методи.

  Аман от липса на идея за историчност.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 57. 57 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#51] от "BIG AL":

  Пич, определението "съвременен" е неприложимо в смисъла който искаш да го прилагаш и в значението, което му вменяваш. СССР беше много напреднал в социално, културно и идейно отношение, но вече го няма. Но това не означава, че ретроградния запад е бъдещето. Напротив, той е миналото. Вкопчил се е в миналото и заплашва да изтреби населението на планетата, само и само да има печалби. Кому са нужни тия печалби? На тебе ли? За всеки логически мислещ нормално развит психически, достоен и самоуважаващ се човек, капитализма е недопустим, аморален дегенеративен и разчитащ изцяло на психически неразвити или дегенериращи личности. Факт! Капитализма разчита на негативни характеристики на човека, а не на позитивни, затова е мракобесие от всяка гледна точка.
  Що се отнася до "избитите милиони", а посмали манго. Щото са милиони само на хартия и още се множат според директивите от Вашингтон. Запада вонеги е лъгал. Както лъже сега за Украйна, както излъга за Ирак, така лъжеше и лъже за СССР. Лъжата е основна западна ценност, ако не си разбрал. А иначе соца опитваше да задуши само една идея - правото да експлоатираш чужд труд, т.е. да ограбваш труда на хората. С което се връщаме в началото - само психически неразвити дегенерати биха желали да ограбват чужд труд. Затова на такива хора разчита капитализма. Затова са такива и нашите правителства и чуждите правителства. Само някъде лустрото е повече другаде по-малко. Но като го забършеш, както Украйна позабърса лустрото на запада, отдолу са все същите лайна. Иначе не може да бъде в условията на капитализъм.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 58. 58 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#53] от "captainFill":

  Мухахаха, ами недостатъка на "демокрацията" е, че не е демокрация. По-доброто от нея е демокрацята. Мухахахахаха!
  Невежеството е сила! С тази сила се самопобедихме в края на 80-те!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 59. 59 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#54] от "kihano":

  Просто в една война, пък била тя и гражданска (може би още повече!) и мръсните номера, и пропагандата са и в двете посоки. Всеки сам си избира дали и как да бъде манипулиран. А, доколкото разбирам, ти работиш упорито за тази цел (собственото ти манипулиране).
  С две думи, идеята на репликата ми беше, че нещата никога не са черно-бели.

  Who Is John Galt?
 60. 60 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#58] от "kihano":

  Демокрацията умря, да живее демокрацията. И тъй нататък.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 61. 61 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 749 Неутрално

  АНАРХИЯ! за какво ни е тогава държава????

  За едни благата, за други ла*ната
 62. 62 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  За едни благата, за други ла*ната
 63. 63 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#50:"galio"]Много болшевишки коментар. Тук не ти е Русия ... [/quote]
  СурвинЪтЪ е сУрова , още не сте узрели

  какъв болшевизъм , какви пет лева..

  Дядо Славейков го е написал през 1865 год..

  "не сме народ а мърша"

  .........

  а Джордж Оруел му е направил Римейк...

  сещаш ли се , "досетливецо"

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 64. 64 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Държавите са каквито са хората, те имат характеристиките на хората които ги населяват.
  Платон

 65. 65 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точно така. Ние сме държавата. Ние си избрахме с 53% комунистите през 1990-а. Ние си избрахме Жан с пълно мнозинство през 1994-а. Ние си избрахме ЦАРА и Агент Гоце през 2001-а. Ние си избрахме тройната през 2005-а. Ние си избрахме Боко през 2009-а. Ние си избрахме и сегашната конфигурация в Парламента. Ние ще върнем Боко на власт наесен.
  Ние сме си виновни. Никой друг.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 66. 66 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Ще има държава, ако природонаселението си върне сетивността, унищожена целенасочено от комуноидите. Тогава ще се превърне в гражданство, способно да отделя плявата от житото. Щото от 2001г. до днес само плява, вееее...

 67. 67 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#59] от "heavymetal":

  Не е така пич, не е така! По времето на майдана не можеше да се намери кадър без маскирани и/или въоръжени протестиращи. А западните телевизии ти говорят за мирни демонстриращи, дето Яникович заплашвал. Трябва много да си тъп за да не разбереш кой лъже в тази ситуация. Същото е и сега. Украинската армия пбстрелва главно жилищни квартали. Да не можеш да си намериш автентични кадри от събитията в украйна е все едно да не можеш да ползваш интернет. А те украинците като направят по-голям гаф, като тоя със въздушните бомбардировки или с убитите деца, който не могат да скрият, си признават. Само че това минава по новините и всички се правят, че не са го видяли и не съществува. Толкова народ изгориха в Одеса, а запада - нищо. Та пич тук въпроса въобще не се състои в това, че и двете страни лъжат. Лъже едната страна и то очевидно. Точно тая страна е лъгала и друг път и точно тя има интерес пак да лъже, тъй като тя е извършител на престъпленията. И тази страна не е Русия. Така че в случая няма постановка "и двете страни лъжат."

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 68. 68 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#60] от "galio":

  Е, не е чак толкова зле. Демокрацията не е умряла, никога не я е имало, та да мре. Ама за демокрация трябват политически грамотни и информирани граждани, а днешните икономически елити се грижат да сме политически невежи и дезинформирани. Затова приемаме капитализма.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 69. 69 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 999 Неутрално

  НЕ !!! .Ние всеки от нас или всички нас ,не сме държавата .
  Ние сме хората ,народа ,публиката на ДЪРЖАВАТА . А тя е начина ,регламентирането, законите,институциите ,които ги налагат ,съблюдават и санкционират...
  НИЕ с вас не сме държавата и не е необходимо да бъдем.
  Необходимо е ДЪРЖАВАТА да обслужва народа ,тя държавата е форма и народа я създава и потвърждава и удостоверява с доверие.
  При нас в Р.Б. няма доверие , няма не компроментирана институция ,няма ...
  Но посланието е ,ние, всеки един от нас да ИЗИСКВА от държавата това за което е наел хората в тези институции.
  Да наел тези хора .В АДМИНИСТРАЦИИТЕ на ДЪРЖАВАТА са на заплата от данъци ,такси и други наши парични потоци.Те са НАЕТИ от нас.И не е необходимо постоянно да им се прекланяме и благодарим когато си свършат добре работата а да го изискваме да е всеки път.Нашата благодарност е на избори -ако са честни и прозрачни и напълно легитимни.
  НЕ НИЕ не сме ДЪРЖАВАТА!!

 70. 70 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]А нов другар Сталин имате ли под ръка, или ще си го изберете на Бузлуджа, докато печете кебапчета? [/quote]

  Абе , той и Лнин е за пример.
  Буржоата , царете , трябва да убиват и да се създаде нов човек , социалистическия.

  Ама , гледам , май всички станаха Буржоа и Царе.

 71. 71 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#63] от ""Сур'вината" e калпава":

  Дядо Славейков е написал твърде много неща, вместо да дъвчеш една-единствена реплика, фАни прОчерти повече.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 72. 72 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#57] от "kihano":

  На всичко казано от вас се противопоставят две думи.
  ЛИЧНОСТ и СВОбОДА.
  Но в комунистическата доктрина те липсват защото са огън който изгаря целя смисъл на лунатическите идеи.Вашите бленувания се доказаха в историята като опасни,нека не повтаряме глупостта си а да се надсмеем , да осмислим провал и да продължим напред.

 73. 73 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#71:"galio"]Дядо Славейков е написал твърде много неща, вместо да дъвчеш една-единствена реплика, фАни прОчерти повече.[/quote]

  бЕгай силно , комуниС

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много добре написано. За съжаление на ниво много над средното на форума. За повечето форумци е непонятна и извън досега им.
  Скачат и се обиждат един друг за всяко нещо. Наричат се с имена и си въобразяват че се сомоизтъква. Най-лошото е, както се казва в статията, че това е характерно и за политиците.
  Умението да се управлява една държава е в това да умееш да обединиш хората и да поведеш ВСИЧКИ в определена (правилна) посока. Започнеш ли да ги делиш и да изключваш отделни прослойки или групи от тях, загубил си играта.

 75. 75 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "id_1":

  Противопоставят се защото не ги разбираш.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 76. 76 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "id_1":

  нека се самоцитирам
  [quote#68:"kihano"] днешните икономически елити се грижат да сме политически невежи и дезинформирани. Затова приемаме капитализма. [/quote]

  Та оттук и твоето разбиране за "личност" и "свобода". Вече съм написал, че капитализма разчита на деградацията на личността. Свободната личност не деградира, тъкмо обратното - развива се. Ако си чел психология щеше да знаеш, че на върха на потребностите на психически здравия човек стои необходимостта да е полезен на обществото, т.е. да работи безрезервно (т.е. без възнаграждение) в негова полза. Това са съвременни находки на психологията, но са в пълно съгласие с принципа на комунизма формулиран от Маркс. Обратно, за капитализма психолозите пишат тъкмо че се базира на "ценности" които граничат с психопатологията http://antipropaganda.comxa.com/PsyhCap.html .
  Така че противоречие между личност, свобода и комунизъм/социализъм няма. Има ги само в невежествената демагогия, която западът насади в рамките на Студената война. А ако ми изтъкнеш, както учи тази демагогия, ограниченията на диктатурата на пролетариата, то бих те пратил към съответната комунистическа литература за да видиш защо тя, диктатурата се налага.
  Та трябва да се чете повечко. Да се чете и да се мисли. Щото това дето прихващаш оттук оттам без усилие е подготвено от ония, които имат полза да знаеш точно това и да мислиш точно това.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално


  "Най-добрата държава е Законът,
  казва Аристотел
  Той пръв извежда съждението, че трябва да управляват не най-умните, не най-чистите, не най-добрите, а справедливите правила, облечени в закон. Защото законът не се влияе от страсти, няма как да страда от предубеждения и не би могъл да се впечатли от това кой кой е. Той е лишен от човешките слабости и това го прави безпристрастен арбитър."
  Дали ще ни стигне интелигентност,за да си направим съотвение изводи и този път ще направим правилния избор.

 78. 78 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#57] от "kihano":

  този пост мисля да си го разпечатам и да му се смея от време на време. Просто няма 1 вярна дума! Социализмът забранява свободата, пич, а експлоатация има само в кухите кратуни на неудачниците, които имат чувство, че работят за малко пари.

  Аз например не се чувствам ескплоатиран на работа, а работя за супер капиталистическа фирма. Нашите клиенти също не ни експлоатират. Не знам дали техните ги.

  По-честно нещо от пазара НЯМА, а повечето пазарни недостатъци са директна намеса на някой умен държавник където не му е работа. Който експлоатира, отпада от пазара при капитализма рано или късно, ако се е задържал, обикновено е заради липсата на свободен пазар.

 79. 79 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1957 Весело  America is a Constitutional Republic . . . NOT a Democracy

  By Daneen G. Peterson, Ph.D.
  Speech Given September 9, 2006 in Salt Lake City, Utah

  How often have you heard people refer to America as a Democracy? When was the last time that you heard America referred to as a Republic? There is a very good reason that our Pledge of Allegiance refers to our country as a Republic and there is a very good reason that our Declaration of Independence and our constitution do not even mentioned the word "democracy".

  Many people are under the false impression our form of government is a democracy, or representative democracy. This is of course completely untrue. The Founders were extremely knowledgeable about the issue of democracy and feared a democracy as much as a monarchy. They understood that the only entity that can take away the people's freedom is their own government, either by being too weak to protect them from external threats or by becoming too powerful and taking over every aspect of life.
  They knew very well the meaning of the word "democracy", and the history of democracies; and they were deliberately doing everything in their power to prevent having a democracy.

  In a Republic, the sovereignty resides with the people themselves. In a Republic, one may act on his own or through his representatives when he chooses to solve a problem. The people have no obligation to the government; instead, the government is a servant of the people, and obliged to its owner, We the People. Many politicians have lost sight of that fact.

  A Constitutional Republic has some similarities to democracy in that it uses democratic processes to elect representatives and pass new laws, etc. The critical difference lies in the fact that a Constitutional Republic has a Constitution that limits the powers of the government. It also spells out how the government is structured, creating checks on its power and balancing power between the different branches.

  The goal of a Constitutional Republic was to avoid the dangerous extreme of either tyranny or mobocracy but what exists in America today is a far cry from the Constitutional Republic our forefathers brought forth.

  Today we have DO have a mobocracy occurring in our streets all across America.

  http://www.stopthenorthamericanunion.com/NotDemocracy.html

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 80. 80 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#67] от "kihano":

  хаха явно за теб малоумията на пръкналите се сайтове на тема Новороссия, където имат наглостта да показват убити през 90-те години от руската армия трупове като "жертви на киевските фашисти" не са лъжа. Даже бяха показали паднал хеликоптер в АФРИКА като свален от "опълченците".

  Терористите в Източна Украйна губят и нищо не може да преобърне това, жалко че сума народ умря заради руските имперски наглотии.

  И двете страни лъжат, като руснаците както обикновено лъжат 100 към 1.

 81. 81 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#78] от "ungeheuer":

  Мога да ти отговоря сано едно - невежеството е сила! Стой си невеж и не си задавай въпроси.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 82. 82 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уважаеми граждани,
  Как ще постъпите на тези предсрочни парламентарни избори (участвам/не участвам, за коя партия гласувам)? - Личен проблем. Но не забравяйте, че

  ВСЕКИ ГЛАС Е КАПКА ОТ СУПАТА, КОЯТО ЩЕ СЪРБАМЕ ВСИЧКИ !

  Да гласувате е ваше гражданско задължение. Не го продавайте и не го забравяйте.
  Гласувайте съзнателно и правете своя избор самостоятелно.

  kikoni
 83. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#80] от "ungeheuer":

  Това са глупости. Преди време един тук пляскаше такива уж фалшиви новини от руска пропаганда. Всичките3 бяха от фейсбук твитър и прочее. Единственото нещо от "руска медия" беше фалшификат. А ти явно не се оправяш в новините, щом си стигнал до такива сайтове или нарочно си ги търсил. Обзалагам се, че ги списват такива като тебе срешу заплащане от САЩ. Като искаш сериозни и верни нивини - пробвай итар-тасс. По-достоверен източник за случващото се в украйна едва ли има.
  Но мисля, че ти си неспасяем. Ти държиш да си приспиваш съвестта и отричаш фактите. За мислене и дума не може да става разбира се. Щом като така искаш, никой не може да ти помогне. Ще те съдят "там горе".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 84. 84 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#65:"Crux"]Точно така. Ние сме държавата. Ние си избрахме с 53% комунистите през 1990-а[/quote]

  Съветвам те да прочетеш едно тънко книжле на Атанас Буров - там се обяснява кратко и ясно как се формира правителство в малка държава като България. Не забравяйте никога, че БГ е на границата на две империи - руската и турската. Най-добрият начин да завладееш един народ и да го подчиниш на волята си е като го превземеш отвътре. Така че нито ние сме толкова черни, нито в малка държава като БГ може да има реална демокрация без волята на Великите сили, с които граничим. Просто НИЕ СМЕ ДЪРЖАВАТА, но само ако умеем да лавираме и РАЗЧИТАМЕ интересите на Великите И ДА СИ ФОРМИРАМЕ собствения национален интерес(който е демокрация, независимост и свободни медии, за да може да обсъждаме свободно нашия интерес). Може да имаме по-добра съдба, само ако зачитаме интересите на Москва, Анкара, Брюксел и Вашингтон, но и знаем кое в дадения исторически момент е правилно за България. Така че интереса на България е преди всичко нейната независимост и когато тя е поставена на карта от енергийни или други проекти, ние трябва да търсим подкрепа от други точки. ПРосто и ясно!

 85. 85 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Възможностите пред страната ни са две. Или гражданите ще се уморят да заместват институциите и ще освободят властимащите от натиск, което за кратко време ще превърне България в пустиня. Защото, ако гражданите се оттеглят, следващият пожар, наводнение или банкова криза ще се окажат катастрофални."

  Затова всеки трябва да прецени достатъчно точно, какво трябва да направи. Да се изправи срещу статуквото, защото то ни води към превръщане на България в пустиня. За да съществува и просперира България не трябва да допускаме никога оттук нататък партийците във властта. Те трява да бъдат изгонени завинаги от всякакви позиции и дори срещу тях (не съм привърженик, но не виждам друг изход) да бъдат приложени репресии.

 86. 86 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#76] от "kihano":

  Да, важно е да се чете. Още по-важно е да се четат правилните книги. А най-важно от всичко е да се разбира написаното.
  Ти, като гледам, изпълняваш само първата точка.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 87. 87 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  „Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали”.
  http://www.scribd.com/doc/44846391/%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%92%D0%90%D0%A2%D0%90-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D0%91%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B0

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 88. 88 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#84] от "nando":

  Това е така до известна степен. Трябва да се съобразяваме с Великите сили и да лавираме между тях. Но това е до време. Трябва да се съсредоточим в заздравяването на държавата и в превръщането и в регионален фактор с който да се съобразяват. Тежка задача, която трябва да се осъществи през дълъг период от време, но постижима. По принцип. Защото вече почвам дълбоко да се съмнявам.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 89. 89 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#26] от ""Сур'вината" e калпава":

  Това важи за всеки народ на този свят. Най-големият враг сме ние самите.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 90. 90 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#89:"tromokrat"]Това важи за всеки народ на този свят. Най-големият враг сме ние самите.[/quote]

  безусловно прав +++

  има обаче нюанс.........в БВП на калпак

  а ние го "можем" , това упражнение

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 91. 91 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ≪Какво/Кой е държавата?≫ – пита авторът на статията, който в заглавието вече е казал, че държавата – това сме ние. Макар и да не е ясно кои сме тия „ние”. И ни казва, че за Жан Жак Русò, Маркс и Путин държавата била възвишено свръхсъщество, разполагащо със свръхкомпетентност и свръхмощ, което е призвано да решава проблеми по непостижим за простосмъртните начин. Което просто не е вярно. При това незнайно защо са пропуснати Енгелс, който е автор на „Призход на семейството, частната собственост и държавата”, което е меродавно за комунистическите идеолози, и Ленин, който е автор на „Държавата и революцията”, а се цитират имената на Маркс и Путин, които не са се занимавали сериозно с този проблем. С проблима зо същнжстта на държавата.

  Малко по-приемливо, но неточно, е, че, както пише авторът, за някои хора тя, държавата, има конкретно лице, което носи името Орешарски, Пеевски, Цветан Василев, Бойко Борисов, Ахмед Доган и така нататък. Всъщност истината е, че хората идентифицират Орешарски и Бойко Борисов като представители на държавата, които притежават държавна управленческа власт, а не като държава, а Цветан Василев и Доган – като хора, които изполват държавната власт, на което нямат пръво, тъй като никой не ги е упълномощил за това.

  Според автора обаче „проблемът е, че българската държава абдикира от най-важната си функция – да съблюдава спазването на Закона”. И че, както казвал Аристотел, „най-добрата държава е Законът”, а трябвало „ … да управляват не най-умните, не най-чистите, не най-добрите, а справедливите правила, облечени в закон. Защото законът не се влияе от страсти, няма как да страда от предубеждения и не би могъл да се впечатли от това кой кой е. Той е лишен от човешките слабости и това го прави безпристрастен арбитър”. Но той, авторът, е забравил (забравила) да ни каже що е „справедливост” – понятие, което е доста по-спорно и неясно, отколкото е понятието „държава”. Което е все едно да обясниш на някого кой град е Монтана, като му кажеш, че това е предишната Кутловица. А и всъщност цитирането на Аристотел, Русò и Хегел тук е напълно неправомерно, защото те са философи, които разглеждат проблема за държавата от гледна точка на философията, докато статията тук си поставя не философски, а политически въпроси. И търси политически отговори.

  Всъщност терминът ДЪРЖАВА има две значения -– общополитическо (Държава е всяко организирано на териториален принцип суверено общество, чийто управленческа структура притежава пълна власт както над самото общества, така и върху владяната и притежавана от него територия) и вътрешнополитическо (Държава е управленческата структура на всяко суверено и организирано на терито-риа-лен прин-цип човешко общество, която притежава пълна управленческа власт както върху управля--ваното от нея общество, така и върху владяната от обществото и притежавана от него територия). Ако към това прибавим факта, че управлението на държавата става чрез закони, а не чрез влияние (авторитет), и че това е един от трите основни атрибутивни признака на държавата, без който тя не може да съществува като държава, очевидно е, че бъркотията в статията е почти пълна.

  Можем ли ние, обикновените хора от народа, да кажем, че ние сме държавата? Можем, разбира се. Но само когато гледаме нещата отвън, като странични наблюдатели. Така например, както гледат на нас обикновените англичани, четейки своите вестници, които обвиняват не България, а българите, в каквито си искате грехове. Но когато става дума за власт и управление на държавата, ние, обикновените хора отн народа, не сме държава. Държава е управленческата институция в своята цялост, която не съвпада, но се олицетворява от хората, на които е делегирана управленческата власт. А когато, както е при нас, част от суверенитета на държавата е продаден или подарен на някакво друго държавническо образувание, каквото е ЕС например, тогава държавата като институция обхваща и тези наддържавни държавнически институции, чийто вина или заслуга за нпачина, по който ни управляват, е пропорционална на частта от държавния ни суверенитет, с който те разполагат.

  При тези условия твърдението, че „Управлението на Пламен Орешарски е илюстрация за правотата на подобни съждения. В нито една секунда от мандата си този Министерски съвет не действаше като орган на държавната власт. Реалната власт очевидно беше другаде, …”, очевидно не е вярно. Защото не Цветан Васеилев, не Пеевски, а Парламентът и Министерският съвет бяха тези, които създаваха изгодни за тях закони, вземаха изгодни за тях решения и осъществяваха изгодни за тях действия. Така че на практика и парламентът, и министерският съвет, през целия си досегашен мандат действаха като органи на властта. Разликата е, че вместо да управляват в съответствие с волята (интересите) на народа, който ги е избрал и по този начен им е делегирал управленческа власт, те управляват държавата в съответствие с волята и интересите на богатите олигарси. И в съответствие със своите лични, антагонистични на народните, користни интереси. Но решенията вземат те, а не ЦВ и Пуувски. И затова основната вина е тяхна.

  При това положение на нещата идеята, че „… обществото ще намери в себе си потенциал да замени системно безотговорните си лидери с такива, за които Законът е над всичко”, е очевидно прекалено оптимистична. Защото народът няма право на контрол върху управлението на държавата. Или поне няма възможност чрез легални средства да накара избраните вече управляващи да управляват както трябва или поне както са обещали. А сред имащите значение политически партии в България няма нито една, която при спечелване на властта ще управлява преди всичко в интеррес на народа и на държавата, а не в интерес на своята социално–политическа прослойка. И в интерес на олигарсите.

 92. 92 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "paf":

  "Властта не е средство, тя е цел. Човек не установява диктатура с цел защита на революцията, той прави революция, за да се установи диктатура. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт." Оруел

 93. 93 Профил на Kiril Vitqnov
  Kiril Vitqnov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#57] от "kihano":

  “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.”

 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#93] от "kirilvitanov":

  Безмислено оригиналнечене е това. Нищетата е преобладаващата форма на съществуване при капитализма. За съжаление, бъркате капиталистическата система с част от нея - западните страни. Капиталистическата система не са само западните страни, а целия свят, щото останалите страни, т.н. Трети свят, никога не са били нито политически нито икономически изолирани от запада. Напротив, под една или друга форма те са под влиянието и дори доминацията на Запада. Така че има една световна капиталистическа система в която цари главно мизерия, тъй като в богатия запад живеят около 15% от населението на планетата и не всички от тях са богати. Така че социалзма направи това, което целеше - равномерно разпределение на благата според заслугите и получи това което е естествено да се получи - няма богати, но няма и бедни - имаше само средна класа, която, нека сме честни, беше далеч от нищетата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Държавата е организация с ясни правила и строгото(доброволно или доброзолно) им спазване !!! Правилата, хубави или лоши ги има всепак, няма го спазването им от всички !!! Което значи, че няма държава на практика !!! Точно по това се отличаваме от другите(нормалните) европейски държави !!! Какво като имаме разписани в закона задължително образование, плащане на данъци и осигуровки и т.н. . Колко от всички тези правила и закони се спазват от всички, или какво прави държавата с тези които не спазват правилата и законите ???? Нищо не прави, или ако прави то се старае да ги оневини !!!

 96. 96 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  On ne libere pas un peuple, un peuple se libere tout seul.

 97. 97 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, ние сме държавата, ама това означава че сме роби.

 98. 98 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#81] от "kihano":

  ама твоите теории не издържат на много елементарни логически проверки (а често и чисто фактически), така че как да ти вярвам на самите теории? А ти отказваш да ги подобряваш....

 99. 99 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#83] от "kihano":

  итар-тасс наистина е по-достоверен от други руски медии, но пак смесва реалност и фантазия по поръчка на главните (основен недостатък на комунизъма).

 100. 100 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Ай да не лъжем в заглавието!
  ВЕИ-тата са държавата, Пеевски-Васливе са държавата, Борисов-Станишев са държавата! Аз и хората от снимката НЕ СА държавата! Ние сме роби в колония! Нас никой никога за нищо не ни е питал в последните 25 години! И не се съобразаяват с интересите ни, а тъкмо напротив, дерат ни кокото се може по-дълбоко! В Албания се появи нещо като държава, където развалиха сделката с ЕРП-то на ЧЕЗ за покупната цена! Тук има диктат, произвол, и плащане на всички сметки от хотата от снимката! Последно ще плащаме за КТБ и депозитите там под и НАД 100 000 лв! На такива като Веждито!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK