За уважението и унижението, или защо гледам футбол

След финала на мача

© Reuters

След финала на мачаРезултатът вчера беше унизителен", пише моят приятел, талантливият художник Кирил Златков. "Ако целта на мача е да излъчи победител, мачът можеше да свърши преди края на първото полувреме." И още: "Никой нямаше да се разсърди, ако германците бяха показали и други човешки качества, освен питбулското желание да се вкарват голове докато изтече времето."


Да, Кириле,


резултатът наистина беше унизителен за отбора на Бразилия
Но унижението няма нищо общо с германците: те просто дадоха най-доброто от себе си, както е редно да постъпи всеки друг отбор на тяхно място. (Иначе защо бихме ги гледали?)


Унижението идва от разминаването между очакванията и реалността. От нереалистичната преценка на собствените ти способности. И най-вече: от това как един отбор (и то изключителен отбор - да не забравяме, че преди този мач Бразилия имаше 14 поредни победи) се разпадна на съставните си части само за няколко минути.


Все уроци, които трябва да бъдат научени. И които -- уверен съм -- ще бъдат. (Поне за известно време - докато животът, този вечен немирник, не поднесе поредната си изненада.)


Държа, обаче, да се спра по-обстойно на второто ти изречение.


Самата мисъл, че мачът е можел да приключи в края на първото полувреме, за мен, като "спортен" човек (макар да съм такъв най-вече в домашно-махленския смисъл на тази дума), е истинско светотатство. Да, съвсем точно се изразих: светотатство. Нито повече, ни по-малко.


За щастие на нас, запалянковците, световният спорт е пълен с неочаквани, понякога дори немислими обрати


Не е нужно дори да припарвам до Уикипедия, за да спомена няколко от най-знаковите от тях.


Финалът на Шампионската лига през 2005г., например. През първото полувреме на терена имаше само един отбор - Милан, един от най-великите клубове за всички времена - който към 45-ата минута водеше с 3:0. Колцина са вярвали, че Ливърпул може да обърне резултата?


Аз съм фен на Ливърпул от дете - мачът им с Брюж през 1978г. е един от първите мачове в личната ми футболна памет. Едва ли ще ми повярваш ако ти кажа, че и за миг не съм спрял да вярвам, че Ливърпул ще спечели. За щастие, имам един приятел, който също като мен не е спрял да вярва и -- за разлика от мен - може да го докаже. Защото заложи пари за победа на Ливъпрул на полувремето. И после си купи апартамент със сумата, която спечели.


Мога, разбира се, да се върна и по-назад във времето - още преди раждането си. (Както знаеш, това е едно от преимуществата на четенето - уж се е случило преди десетилетия, а имаш чувството, че си бил там телом и духом.) Например - на Световното през 1966г., когато КНДР повежда на Португалия с 3:0 преди да е изминала 18-ата минута. После Еузебио започва да вкарва голове. Мачът завършва 5:3 за Португалия.


Или още по-назад във времето, в 1954г.. В предварителните групи непобеждаваният години наред отбор на Унгария (според футболните експерти - един от най-великите отбори на всички времена) печели срещу ФРГ с 8:3. На финала двата отбора се срещат отново. Германия излиза на терена с коренно променен състав: осем от футболистите не са играли в първия мач. Въпреки това, още в 8-ата минута Унгария повежда с 2:0. Ала после нещо в тях се счупва: германците обръщат мача и побеждават с 3:2. (Като дете съм препрочитал тази история десетки пъти и съм тъгувал за унгарците, както се тъгува за изгубен приятел. Тази среща се помни и до днес с една от най-неочакваните развръзки в историята на футбола.)


Можем да се върнем и още по-рано: в Бразилия през 1950г. Пак на финал, този път с участието на Бразилия и Уругвай. На Маракана са се събрали над 175,000 души: това е (с голяма преднина) най-посетеният финал на Световно първенство за всички времена. През въпросната година по регламент не се играят полуфинали, а се оформя финална група от четири отбора (Уругвай, Бразилия, Швеция и Испания). Бразилците побеждават последните два отбора съответно със 7:1 и 6:1, а Уругвай бият измъчено Швеция с 3:2 и завършват наравно с Испания (2:2).


Във финалната среща с Уругвай на бразилците е нужен равен мач, за да станат световни шампиони. След като обръщат резултата от 0:1 до 2:1, уругвайците се отбраняват геройски през последните минути на мача (говори се, че капитанът им Варела стоял неотлъчно на голлинията заедно с вратаря през последните десетина минути на мача). В крайна сметка, Уругвай удържа геройска победа, а след мача на стадиона остават трима души - двама от тях са издъхнали от инфаркт, а един се самоубива.


Защо разказвам всичко това? Защото съм убеден, че на всеки отбор (и на всеки човек!) трябва да бъде предоставен шанс да извиси исполински ръст и да надскочи себе си, като по този начин повтори -- или дори надмине -- великите си предшественици.


Да "пожалиш" отбор като Бразилия


- петкратен световен шампион и участник в седем финала (от общо 20 проведени първенства, на които Бразилия неизменно присъства - тя е единственият отбор в света, който не е пропускал Световно) - е далеч по-обидно и по-унизително, отколкото да й вкараш седем гола (нещо, което самата Бразилия нерядко е вършила със съперниците си). Защото това би означавало да демонстрираш самонадеяно превъзходство, като й кажеш в очите: "Ти не си ми съперник по мярка, ходи да си играеш с децата на твоята възраст". С други думи - да я събориш и после да й отнемеш правото самичка да стане на крака.


Вярвам, че при едно малко по-различно стечение на обстоятелствата (други изпълнители, друг отборен дух, друг исторически момент) бразилците можеха да обърнат резултата през второто полувреме. Дори срещу Германия, дори при 0:5. Е, не би. Но това няма да ме откаже да вярвам, че следващия път ще се случи. Или по-следващия. Или по-по-следващия.


Разбираш ли, Кириле, мен точно това ме държи пред екрана. Надеждата, че ще видя нещо невиждано. Същото, което зарежда 90-годишни старци със страст за живот. И заради което умират без да затворят очи.


Въпреки някои заглавия в днешната преса, германците не се "подиграха" с Бразилия снощи. Да, може би са я унизили - защото унижението по правило не е отношение между победителя и победения, а между победения и собственото му его. "Подигравката", от друга страна, е нещо, което изисква съзнателно и активно действие от страна на победителя.


Такова действие снощи нямаше. Щеше да е подигравка ако немците бяха спрели да играят (бяха намалили оборотите) след петия си гол в 29-та минута; те не го направиха, а продължиха да играят с всички сили. Като истински джентълмени.


Защото в спорта "джентълменство" не означава да играеш симулативно, за да дадеш възможност на съперника да се почувства по-добре. С четиригодишно дете това навярно би имало някакъв смисъл; ала със зрял мъж, който е в силите си, подобно нещо би било тежък удар под пояса, би било храчка право в лицето на личното му достойнство.


"Джентълменство" означава да уважаваш съперника и зрителите


да играеш винаги като равен с равен. Означава да играеш по правилата, да играеш докрай -- и накрая да подадеш ръка с вдигнато чело, независимо от резултата. И да дадеш на загубилия възможност за реванш.


Снощи германците (към чийто футбол - приятелите ми знаят - никога не съм изпитвал особена симпатия) играха като истински джентълмени. Накрая прегърнаха загубилите и потърсиха погледите им, за да ги подкрепят и окуражат.


Уверен съм, че няма да минат много луни, преди бразилският футбол да възкръсне като феникс от пепелта. Бразилците ще се завърнат с гръм и трясък, както винаги са го правили -- и тъпкано ще си го върнат на германците за снощи. Искрено се надявам, че тогава ще видя в погледите им онова, което видях в очите на немските футболисти след разгромната им победа вчера: уважение към един достоен съперник и човешко съпричастие.


Затова ще продължа да гледам футбол.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Истинският спорт предполага бой до дупка на съперника, не че германците снощи го направиха.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Уверен съм, че няма да минат много луни, преди бразилският футбол да възкръсне като феникс от пепелта. Бразилците ще се завърнат с гръм и трясък, както винаги са го правили -- и тъпкано ще си го върнат на германците за снощи"


  Аз пък си мисля, че ще минат много луни, преди бразилския футбол да се съвземе. И ще минат още по-много луни, докато спечелят нова световна титла. Както минаха 24 години между третата и четвъртата титла ( 1970 и 1994). Нещо подобно ще се случи с лунния бразилски календар и сега....

 3. 3 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Гледаш футбол, щото шкембето ти пречи да го играеш, обикновено.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 4. 4 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Германия ако искаше, снощи можеше да качи бразилците на двуцифрен резултат, но просто се видя как след 0:5 дръпнаха рязко спирачката. Но Бразилия беше толкова гроги, че просто отказа да се бори за собствената си чест и головете продължаваха да влаят, макар и с по-малка интензивност. Един отбор с нищо не е длъжен да се грижи за опазването на честта на съперника, особено пък когато самият той отказва да се защити и а да излезе с чест. Това е спорт и неговата цел не е да се играе симулативно, особено пък като става дума за полуфинал на голям форум. Не може да чакаш съперникът да те жали и да пести усилия, само защото самият ти не може да се защитиш и да докажеш, че заслужаваш да стигнеш до тази фаза.

 5. 5 Профил на Hermit Bob
  Hermit Bob
  Рейтинг: 442 Неутрално

  немците съвсем джентълменски се спряха след 5-0 и направо без да го искат вкараха още 2 гола, а не още 12, както можеха в тази ситуация - така че статията не е съвсем точна; едно е вярно - държаха се като спортсмени

 6. 6 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тук става въпрос за спорт. Излизаш на терена , спазваш правила, печелиш или губиш. Поемаш риска да загубиш, има награди ако спечелиш. Не е улична битка без правила. Германците направиха това, за което са тренирали цял живот. Ако ролите бяха обърнати, да не би някой да си мисли, че Бразилия щеше да е милостива. Или който и да било друг. Не е въпрос до милост и унижение. Вчера Бразилия получи шамар , но и невероятна услуга от Германия. От вчера Бразилия се събуди от летаргията , в която беше изпаднала и клишетата , че са петкратни световни шампиони и само заради това шестата титла ще дойде сама. Хората и държавите се учат истински сериозно само ако ги заболи много. И не само във футбола.

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Хубав текст.. Красиви сравнения, хубаво написан.. вдъхновяващо..

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "Затова ще продължа да гледам футбол."


  И затова ли беше целия този текст, бе авторе?... Между впрочем много превзето и маниерно написан, по-скоро от човек, който гледа футбол от дъжд на вятър...

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Бразилците ще се завърнат с гръм и трясък, както винаги са го правили -- и тъпкано ще си го върнат на германците за снощи.
  ..............
  Защо? Това би означавало, от друга страна, че Германия ще влезе в ролята на Бразилия от снощи
  т.е. 11 ревлювци са си повярвали, че са най-най от най и студеният душ ги приземи...
  А тук опираме до манталитет и култура, качества които се градят с векове. Няма така възможност, според мен. Досега двата отбора са се срещали 1 път на Мундиал, 2002 г., на финала.
  Алжир също щеше да си го връща тъпкано на Германия, даже капитана им говореше вече за 1/4 финал, воъбще Германия не я броеше за противник. Мдаа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Не гледам футбол, но харесвам селекционирани кадри от играта.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "Митев":
  Днес всички спортни статии са за Бразилия, просто ...за съжаление много хора подсъзнателно се идентифицират
  с лузърите, съчувстват им, оплакват ги..., сякаш няма 5 титли, най-много от всички.
  Европа се фокусира върху победителите, гуерниите върху загубилите. Галерии с плачещи деца, майки, бащи, бе турски сериал.
  Искам галреия с усмихнати блондинки по монокини, писна ми от Бразлия, имаме си ги достатъчно в България из махалите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Стига с това "Унижение, подигравка" и т.н. Немците не излязоха на терена да се подиграват с никого, те излязоха да се борят мъжки. Не те са виновни, че бразилците са един доста посредствен отбор достигнал с изкуствено дишане и съдийски подпирания до полуфинал. Несправедливо изместил така по-качествени отбори които снощи поне щяха да се борят. Защото тези изместените показаха че могат да се борят още в елиминациите.

  Не са виновни немците че бразилците освен футболно майсторство нямаха и дух, че се срутиха психически и загубиха ума и дума. А го нямаха защото бяха с вирнат нос и всичко им се поднасяше на тепсия, не бяха свикнали да се борят. Разглезени лигльовци лежащи върху славата на велики предшественици. Станалото снощи е съвсем логично просто никой не предполагаше мащаба му.

  А идеята немците от милост да им вкарали по-малко голове е тъпа. Това означава да се отмени самият характер и дух на спорта който е борба до последно, измама спрямо зрителите които го гледат. Защото освен потърпевшите бразилци този мач го гледаха и 1 милиард души от останалите страни. Попитахте ли ги тях дали искат едно полувреме че и повече да гледат нагласено театрално представление а не футбол?

  Като искат бразилците да не ги унижават да се бяха борили достойно с всички сили до последната минута, щяхме да го оценим въпреки загубата им. Вместо това объркани подобия на футболисти мечтаещи единствено мача да свърши.

  Достатъчно милост проявиха немците като не се хвърлиха да направят на парцал бразилците, както бяха се панирали спокойно можеха да им вкарат и още 10 гола. Доиграха си мача в спокойно темпо бих казал дори леко небрежно та бразилците все пак си вкараха гола на честта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да.Очевидно е, че си фен на Германия.Аз лично в последните два гола нищо "джентълментско" не видях.По-скоро гарва с труп.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  И последно, когато холандците смляха великата някога Испания с 5:1 хвърли се някой в Бразилия да плаче колко унижена била Испания, как холандците трябвало да бъдат по-милостиви? А тук във форума? Просто победи по-добрият, вярно доста разгромяващо но и такива неща стават. Само че огромната разлика е, че испанците се бориха и достойно понесоха загубата. А при бразилците нямаше и следа от тези качества.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#13:"pettkov"]Аз лично в последните два гола нищо "джентълментско" не видях.По-скоро гарва с труп.[/quote]
  И какво е "джентълментското", да стигне до голлинията и да изрита навън? Да се спъва и пада на празното само и само да не вкара гол? Ето такъв театър щеше да е истинската подигравка а така в спокойно тренировъчно темпо си вкараха още 2 гола. Не са виновни те че насреща си нямаха отбор. Като са тръгнали на световно първенство и то с голямата кошница да си носят последствията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred": Испанците мърдаха, бразилците беха вече убити

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  джентълменство е да дадеш шанс на по-слабия без да го унижиш... оставането на германците в играта до края и играенето всеотдайно и с всички сили са точно тези две неща...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 225 Неутрално

  и по старо: чешкият вратар Frantisek Planicka, пази, като вратар с каскетче на глава, предпазва от светлина в очите, спасява дузпа, ръкопляскания, каскетчето, при плонжа на вратаря Литва зад гол линията, Planicka с топката под мишница, минава гол линията да вземе каскетчето, съдията свири: ГОЛ.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#18] от "sortero":

  Това не го помня но е убийствено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Авторът е човек ,който дава сили и на нас ,хората ,който не им е само футбол в главата да да приемат спокойно това, което се случи снощи.Прекрасен текст , изпълнен с уважението,което всеки отбор на това ниво заслужава.
  Снощи беше праздниккът на спорта във всяко отношение-имахме борба на терена иуважение към падналия.
  Ако немците бяха спряли да играят унижението щеше да е още по-голямо.Те просто уважиха Бразилия.

 21. 21 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#19] от "Fred":

  чехи са го разказвали на мои роднини, и аз няма откъде да зная. мой приятел, хандбалист, пък знаел случката от свой дядо, варненец. и сигурно е вярно.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#8:"Митев"]Между впрочем много превзето и маниерно написан, по-скоро от човек, който гледа футбол от дъжд на вятър...[/quote]

  Или от човек, който гледайки мача си представя каква статийка би могъл да спретне по него.

 23. 23 Профил на Четвърти километър
  Четвърти километър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  20 +!

  Само един от коментиращите е оценил достойнствата на текста, а той само е провокиран от спортното събитие. Казват ни се съвсем други неща.

 24. 24 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fred":

  Мисля, че е добре да спреш да намалиш писането за футбол. Посредствен отбор, ха. Снощния ВЕЛИК германски тим играе в този състав от почти 6 години и все още не е спечелил нищо. Все изниква някой, дето показва малко повече. Точно така, малко, ама повече.

  [quote#14:"Fred"]Само че огромната разлика е, че испанците се бориха и достойно понесоха загубата. А при бразилците нямаше и следа от тези качества. [/quote]

  Ето статистика колко НЕ СА се борили бразилците:
  http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255955/match=300186474/statistics.html

  Ето и колко СА СЕ борили испанците:
  http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255955/match=300186474/statistics.html

  Почти еднакво. Само че и за едните и за другите нямаше кой да вкара гол, а защитите им (особено бразилската) се предполагаше, че са брилянтни, но се оказаха точно обратното - в момента. И затова бяха разгромени. Накрая какво се оказва - единственото посредствено нещо по темата са футболните ти познания, щедро подплатени с генерализации. Ха-ха-ха, "съдийски подпирания", това май е по-добре да го подмина, че и там има статистика...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Какво ги жалите тия бразилци! Заради тях не гледам световното! Още от първия мач се отвратих. Бутаха ги некадърниците до полуфинал. Е няма как да им отсъдят 7 дузпи иначе и на финал можеше да отидат тия некадърници и току виж - хоп станали и шампиони.
  Така се получава след много бутане и рязка катастрофа с реалността! Румяна Желева ако някой я помни е точно такъв случай.
  Та точно изглеждат жалки след като везните все ги наклоняваха в тяхната посока накрая тежестта ги смаза... Очаквам сега и порция вицове, която дълго да напомня че световното не може да се спечели от съдиите!

 26. 26 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "за съжаление много хора подсъзнателно се идентифицират
  с лузърите, съчувстват им, оплакват ги..., сякаш няма 5 титли, най-много от всички. "

  Пич, про4ете ли текста? Ето ти жокер -
  "Искрено се надявам, че тогава ще видя в погледите им онова, което видях в очите на немските футболисти след разгромната им победа вчера: уважение към един достоен съперник и човешко съпричастие."

  Изречението преди твоето...ми много е вярно!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 27. 27 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Учителка в Бразилия:
  - Деца, бройте до седем
  - Muller, Klose, Kroos, Kroos, Khedira, Schürrle, Schürrle..

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 28. 28 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 630 Любопитно

  ''За уважението и унижението, или защо гледам футбол''

  Аз гледам за удоволствие футбола ....що за въпрос ! Кой може да гледа за унижение.....?

 29. 29 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Манол ли си , къв си не та знам, ама стига си ревал за тия циркаджии !

  Бразилия умря !

  Беше едно време Бразилия !

  Видя се играта им, видя се и играта на германците. Видя го и цял свят..

  Крайно време е да приемеш реалността - такава , каквато е !

  Сега нали видя нещо невиждано ?) )

  Айде стига си подсмърчал и сополивил !

  А, колкото до запалянковщината Ти, без да съм чел в детайли глупостите дето си написал, мога да Ти кажа, че си запалянко, толкова, колкото аз съм космонавт.

  Аман от разбирачи..((


 30. 30 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#22] от "princess_x":

  Между впрочем много превзето и маниерно написан, по-скоро от човек, който гледа футбол от дъжд на вятър... "


  Същото си го мисля и аз )

  Браво на Теб ! )

  Къв запалянко е тоя, за кви пет лева става въпрос ..???

  90 годишен дъртак, кога научи компютри. кога седна да пише..?

  Айде, моля, не на мен тия ! )  Такива " разбирачи " ги надушвам от километър

 31. 31 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Манол Пейков...Манол Пейков
  Чудех се откъде знам това име. Ами да срещала съм се с него при "Четците"...това е един форум на евреи. И ме поканиха при тях, на техните сбирки. И на една от тези сбирки беше Манол Пейков. Той представяше първата книга на Керет, преведена на български. Манол Пейков е син на Божана Апостолова (мисля?) от Жанет-45. Той е един очарователен дебеланко. Сладкодумец...невероятен. Не ми е ясно само какво прави при тези "горичката" - дъщерята на Юлия Берберян. Берберян е най-фалшивата и най-меркалтината жена, която съм срещала в живота си. По едно време, в едно от поредните ми падения в моя богат на събития живот, се изхранвах като й пишех речите. Невероятно тъпа и гнусна жена. Върти всичко - мъже, дъщери зетьове - всичко. Интриганства. И какво прави Манол Пейков в това сборище...енигма!

  The best way out is always through Robert Frost
 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#31] от "Realistka":

  ++++++++++++++++

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "princess_x":
  [quote#22:"princess_x"]Или от човек, който гледайки мача си представя каква статийка би могъл да спретне по него[/quote]
  Манол Пейков е много интелигентен млад мъж, който върти цялото издателство "Жанет-45" на който, драга принцеске, не можеш да му се намажеш на малкия пръст! Изключителен ерудит!
  Той е осъществен човек! И му личи без да го изтъква!

  The best way out is always through Robert Frost
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#24:"jokataa"]Ето статистика колко НЕ СА се борили бразилците:[/quote]
  Я да те попитам, твоите статистики показваха ли че Бразилия ще падне с 7:1 ? Можеш да ми показваш каквито си искаш проценти за владеене на топката, удари към вратата и т.н. но тази игра се играе на голове ако още не си го разбрал. А пък головете се вкарват с майсторство и воля за победа, ако което и ще да е липсва тях ги няма. Снощи в бразилците липсваха и двете пък и не само снощи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 498 Весело

  Отборите с най- силни първенства - Англия, Испания и Италия отпаднаха още в групите, а

  Бразилия загуби с 1:7 от Германия, която ще е изиграла в неделя 59 от 63 възможни мача на последните 9 световни първенства.

  Автора може да продължи да гледа футбол, но с какви очи? Едва ли със същите...и все пак нека по-добрите да победят.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 36. 36 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не подценявайте Бразилия, голяма държава е, има много футболисти! Мисля си, че проблема им винаги е бил кои 22-ма да изберат... Мисля си че се иска бая кураж от треньора да събере 22-ма, дето са малко познати, но играят добре! И много рядко се е случвало, за съжаление. Те винаги са имали добър отборен футбол, нали!

 37. 37 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Титлите и победите не са най-важното нещо във футбола. Това е една игра и въпреки огромния политически, икономически и социлане потенциал зад себе си е замислен като игра, а не машина.
  Та, да се загуби играта не е толкова фатално за едни "футболни нации", но за други е. Проблемът на вторите е, че играта за тях не е игра, а част от националния им комплекс. Колкото по-дребна е една нация на полето на историята, то толкова по-значима се чувства на футболния терен и смята, че светът и е длъжен. Няма такова нещо.

  CONTADOR GRATUITO!
 38. 38 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1797 Любопитно

  И аз гледам футбол от дете, без да споделям изводите на автора.
  "талантливият художник Кирил Златков", Митев, jokataa, ytrewq са по-близо до моята мотивация.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 39. 39 Профил на gunner
  gunner
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А мен пред екрана винаги ме е държала мисълта и вярата, че ще видя отново духа на Бенкебеуер и Мюлер....!!! Първото ми съзнавано първенство, бегло съзнавано но....

 40. 40 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#34:"Fred"]Я да те попитам, твоите статистики показваха ли че Бразилия ще падне с 7:1 ? Можеш да ми показваш каквито си искаш проценти за владеене на топката, удари към вратата и т.н. но тази игра се играе на голове ако още не си го разбрал. А пък головете се вкарват с майсторство и воля за победа, ако което и ще да е липсва тях ги няма. Снощи в бразилците липсваха и двете пък и не само снощи. [/quote]"Моите" статистики показват, че Бразилия има пет звезди на фланелките си, и още, че снощи Германия записа първи важен успех срещу южноамериканците. Пиша го пак - ПЪРВИ! "Моите" статистики показват, че Италия има 4 звезди на фланелките си, а за разните като теб остава факта, че Германия е едва трета сила по този най-важен признак за запазено място в историята. За да е още по-пълна картинката, която подкрепя тезата ми Ивайло Ангелов ни информира, че с класирането си за финала Германия е излязла на първо място по победи на СП. Що така обаче има по-малко титли при излишък от "майсторство" и "воля за победа"? С тези клиширани мантри можеш да "ограмотяваш" някой с подобни на твоите знания и разбирания по темата футбол.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 41. 41 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#24:"jokataa"]Ето и колко СА СЕ борили испанците:
  fifa.com/worldcup/matches/round=255955/match=300186474/statistics.html
  [/quote]Постнал съм без да искам линка от снощния мач два пъти. Ето го отново, този път точен:
  http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255931/match=300186510/statistics.html#nosticky

  [quote#34:"Fred"]Снощи в бразилците липсваха и двете пък и не само снощи. [/quote]С 13 точни удара в посока Нойер си мисля, че никак не ти е ясна основната цел във футбола.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Гледам футбол ей така. И все пак си спомням световното от 1966г., Бразилия е в една група с България, Португалия и Унгария, а в екипа са легендарните Пеле и Гаринча. Тогава Бразилия би само България, а падна от Португалия и Унгария. Тогава бразилците разбраха, че техния футбол-балет е нещо поостаряло в сравнение с атлетичния европейски футбол (на финала в 90-тата минута англичаните и германците тичаха като в първата). Един горчив урок, но бразилците си взеха поука, и след 4 години в Мексико биха Германия, и станаха за трети път световни шампиони.
  И този път ще си вземат поука, ще си сверят "часовниците". Защото до този мач Бразилия нямаше да стигне, ако не бяха домакин.

 43. 43 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1444 Весело

  Страхотна статия !
  Благодаря, Маноле !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 44. 44 Профил на Андрей Неделчев
  Андрей Неделчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесен текст! Благодаря ви, г-н Пейков!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Съгласен съм с вас. И аз имам същите спомени, освен това, въпреки. че често изглеждат демоде, в сравнение с европейския футбол, особено след ерата на Аякс, когато тоталния и много атлетичен футбол беше и е печеливш, те успяват да се съберат и с минимално необходимия атлетизъм и с неповторимия артистизъм и техника, да се връщат и налагат над съперниците си.
  Както и да е, никой нямаше да гледа футбола, ако имаше абонирани за победата, макар че понякога, особено след такъв разгром, доста боли.

 46. 46 Профил на john_teft
  john_teft
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубава статия, отговаряща на личните ми разбирания, но лично не вярвам някога бразилци, които да се държат джентълменски. Затова никага не са ми били симпатични - коректността на терена ми е по важна от чисто гутболните умения. Е радвах се само на първите два гола, след това се сетих за приятелите си фенове на Бразилия.

 47. 47 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Прекрасна статия, особено моментите свързани с Ливърпул - още си спомням онзи финал 2005-та...лудница...
  Въпреки, че и на мен германците не са ми от любимите футболни команди, това че след финала поздравиха и подкрепиха бразилските футболисти след разгрома мога да кажа само едно - респект!

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Добре е като се пишат статии да се ползва уикипедия, а не паметта. Колкото и красива да е статията, когато пишеш, че германците 1954 г. губят с 0-2 на полувремето, не знам дали да вярвам на автора и за другите примери, които дава (тъй като не ги знам всичките).

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#33] от "Realistka":

  Драга Реалистке, в реалността съществува и майтап, не го ли знаеш? Аз се майтапех в коментара си, а този Манол въобще не ме интересува, нито дебеланковският му пръст, на който си мислиш, че имам претенции да се въртя.
  Освен това, не мисля, че родствената връзка с небезизвестната Божана Апостолова е някаква заслуга или основание за гордост.

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#3:"Darth Чебуратор"]Гледаш футбол, щото шкембето ти пречи да го играеш, обикновено.[/quote]

  Вкарал си топката право в центъра на вратата - виж как 'Реалистка' описва автора на статията в коментар 31 - 'очарователен дебеланко'.

 51. 51 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#33] от "Realistka":

  като е такъв ерудит, да почне да проверява всяка дума, която пише, която евентуално може да не бъде вярна (виж ми предния коментар). Изключително дразнещо е статии, които имат потенциал да са добри, да са провалени от мързел.

 52. 52 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Докато Бразилия подхожда към футбола като към бизнес - туй то. Един Неймар и 150 Фредовци. Не можеш да правиш футболисти по калъп и после да мрънкаш, че разбираш ли не играели добре.

  Аз съм втрещен от момента в който чух нападателите на Бразилия за световното. Жо и Фред? Бразилия с най-слабите нападатели на световното? Това не знам дали съществува в историята...

  Но като цяло: Докато Бразилия не се завърне към техният си стил на игра, този който наричаха Joga bonito (Красивата игра), и титли няма да има. Да не би да спечелиха останалите си титли с предпазлива игра? Или с тактика?

 53. 53 Профил на alexalexandrov
  alexalexandrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Спомням си как в групите на Шампионската лига през есента на 1993 г. Андерлехт поведе на Вердер Бремен с 3:0. Вердер ги би с 6:3. При това на празни трибуни, защото публиката си беше отишла.

 54. 54 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Маноле, прекрасен текст. Прекрасни попадения, изразени по най-ясния и елегантен начин. Не че съм очаквала нещо друго то теб.
  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 55. 55 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Статията е чудесна, а Германия можеше да вкара една дузина голове, ако не бяха поспряли.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 56. 56 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесна статия, чудесен текст, само с едно не съм съгласен - "Бразилците ще се завърнат с гръм и трясък, както винаги са го правили -- и тъпкано ще си го върнат на германците за снощи."

  1999 - Бразилия: Германия 4:0 за Купата на Конфедерациите
  2002 - Бразилия: Германия 2:0 на финала на Световното в Япония и Южна Корея
  2004 - Бразилия: Германия 1:1 в приятелски мач

  В случая германците си го върнаха, и то точно в същото голово съотношение, само в един мач!

 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  По брой титли Бразилия е номер 1, това е безспорно. Затова разгромната победа на третия в тази "класация" срещу първия е още по-сладка. Който е разочарован, може да си пусне на запис някой от 5те спечелени финала на Бразилия и може да му мине.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#36:"charlesdegaulle"]Не подценявайте Бразилия, голяма държава е, има много футболисти! Мисля си, че проблема им винаги е бил кои 22-ма да изберат... Мисля си че се иска бая кураж от треньора да събере 22-ма, дето са малко познати, но играят добре! И много рядко се е случвало, за съжаление. Те винаги са имали добър отборен футбол, нали! [/quote]

  Винаги са имали добри изпълнители, но тактическите иновации идват предимно от Италия, Холандия, Германия и Аржентина.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#40] от "jokataa":

  Що имат толкова победи ли? Май му се казва постоянство. Немците дори да не спечелят титла, успяват да избутат някак си до 1/4 финал или по-нагоре. Докато Италия от групите не можаха да излязат, иначе си имат 4те титли, това никой не го отрича. Ама кога Германия последно не е минавала групите?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#50] от "princess_x":
  [quote#49:"princess_x"]Драга Реалистке, в реалността съществува и майтап, не го ли знаеш?[/quote]

  Принцеске, ти с кайма ли си или си с кашкавал?! Защото аз обичам с кайма! Откъде ще знам, че имало и майтап в реалността! Бог да те благослови! Нямаше да зная, ако не беше ти! Страхотни ерудити има по света. Да не говорим за форума!

  The best way out is always through Robert Frost
 61. 61 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#59:"vesolr"]Що имат толкова победи ли? Май му се казва постоянство. Немците дори да не спечелят титла, успяват да избутат някак си до 1/4 финал или по-нагоре. Докато Италия от групите не можаха да излязат, иначе си имат 4те титли, това никой не го отрича.
  [/quote]
  Аз ако съм германец това никак няма да ме топли предполагам. За народ от крайни максималисти като тях сигурно мястото им в тази класация им докарва кошмари.

  [quote#59:"vesolr"]Ама кога Германия последно не е минавала групите? [/quote]А Бразилия?

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 62. 62 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#58] от "mayfield":

  Напълно съм съгласен.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1540 Весело

  "Никой нямаше да се разсърди, ако германците бяха показали и други човешки качества, освен питбулското желание да се вкарват голове докато изтече времето."
  --------------------

  Това, което не те убива, те прави по-силен, Кириле....

  И аз бях на един стадион под дъжда и видях, как клубът ми пада с 7:1. Но нито за момент не ми е дошло на ум да мисля за проява на милост в границите на играта.
  Абе, този Кирил белот не играе ли?

  CONTADOR GRATUITO!
 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#61] от "jokataa":

  Не познавам в детайли психологията на немеца, но по принцип за тях стигането до 1/2 финал е нещо като програма минимум, така че сигурно дори и второто място не ги радва. Ако обаче за тях това е кошмар, какво ли е за колоси като Италия и Бразилия - едните не минаха групите, а другите бяха унижени пред собствена публика както никога преди.
  Бразилия не знам да не е излизала от групите за разлика от Италия и Германия, но за да имат по-малко победи от немците явно и те не са толкова постоянни като тях. Ти си по статистиките, виж кой има повече 1/2 финали например.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#64] от "vesolr":

  Бъркаш. Бундестимът е единствен от големите отбори, дето не е отпадал в групите, откакто са въведени през 1950 г. Веднага се сещам, че Бразилия не успя да ги прескочи през 1962 г. при второто участие на Пеле на СП, за други случаи трябва да ровя в статистиката. Добромир Жечев тогава яко го е наритал в мача с България, в следствие на което (макар че нашия твърдо отрича да е това причината ) не играе с Унгария, Бразилия пада, след това в третия мач играе срещу Португалия на Еузебио, но отбора му пак губи и отпадат като трети в класирането.
  По въпроса с постоянството си прав и аз мисля така. Но все пак всички, освен може би пак с изключение на германците всички останали разчитат на силно поколение или поне топ играч, които да направят разликата със съперниците им. В днешно време се опитват да не са зависими от такива случайности, а за това много помага и даването на гражданство/паспорт, но се вижда че е доста трудно. "Малките" като Коста Рика и Алжир примерно стават все по-трудни за побеждаване и си мисля, че е по-вероятно в бъдеще да виждаме подобни на Бразилия - Германия резултати (е не точно подобни де, това беше... нямам думи) именно между най-класните в света национални отбори.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 66. 66 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#65:"jokataa"]Веднага се сещам, че Бразилия не успя да ги прескочи през 1962 г. при второто участие на Пеле на СП[/quote]
  Въх, пак неточности от моя страна. Не второто, а третото участие на Пеле и не 1962 г. а 1966 г. в Англия.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK