Защо политиците в България ненужни вкупом станаха?

Кадър от протестестите срещу управляващите и кабинета "Орешарски"

© Юлия Лазарова

Кадър от протестестите срещу управляващите и кабинета "Орешарски"Анализът на Сашо Дончев - председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара, е публикуван на сайта на камарата


"Изглежда все повече хора разбират, че най-опасните думи са: "Здравейте, аз съм от правителството и съм тук, за да помогна." Казал го Роналд Рейгън преди много години, но констатацията му е особено вярна днес, за ситуацията в България.


Ние, предприемачите, не бяхме изненадани от наглото поведение на партийните лидери, участвали в срещата с представителите на синдикалните и работодателските организации, която беше инициирана от председателя на НС. Казаното от политиците само още веднъж доказа колко грешна е тяхната представа за свободата и демокрацията. Представа, която не се споделя от над 70% от българските граждани, които категорично не желаят да гласуват за тези партии. В нашите очи "постиженията", с които политиците се гордеят през последните 25 години, изглеждат по съвсем различен начин:
 1. С активното участие на всички партии, добрали се до българския парламент и до българското правителство, бяха създадени и утвърдени практики на пълен произвол при приемането на закони и още по-голям - при приемането на подзаконови нормативни актове. Абсолютно безпардонно, без задължителната ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО, лавинообразно се създават закони, наредби, постановления, указания и т.н., които не решават нито един проблем в обществото. Това не пречи на всеки председател на Народното събрание да отчита с гордост колко много закони са приети или изменени. И да признава с половин уста, че те май изобщо не работят. Какъв е смисълът тогава? Много просто - да се изпълнят поръчките на клиентелата.
   
 2. Приеманите от парламента закони са лоши, защото те не защитават ПРИНЦИПИ, а напротив, по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, ги пренебрегват. И резултатът е, че интересите на фирмите, които са част от партийните обръчи, са обслужени, за сметка на "горделивите" можещи и знаещи, които не искат да целунат ръка.
   
 3. Приеманите от Народното събрание закони са с толкова ниско качество, че чак са обидни за интелекта на българското общество. Всеки един от тях, като правило, е кух откъм съдържание, "дописва" се с наредби и се дава за изпълнение на назначените от управляващите "независими" регулатори. Които пък с готовност обслужват тези, които трябва да бъдат обслужени. Така битката с "монополите" води до създаване на нови монополи, които търгуват не със стоки, а с влияние. Търговията с влияние е едно от най-убедителните доказателства за липсата на елементарна представа за свободно общество и граждански права сред политическите партии в България.
   
 4. Въоръжени до зъби с всякакви нормативни актове, чиновниците се превръщат в наказателен отряд за разправа с "непослушните" и за разчистване на пътя на "нашите". Желаният резултат се постига не само с директна и повсеместна атака, но и с умишлено бездействие пред самоуправството на "богоизбрани" фирми.
   
 5. Всичко това става без никаква съпротива от опозицията. Тя доброволно става съучастник във всякакви безобразия, докато чака да й дойде редът да замени управляващите и да започне да експлоатира същите канали за влияние в полза на "Батко, братко и сие". Майната му на обществения интерес!
   
 6. Не е вярно, че в държавния бюджет няма пари за решаването на най-належащите проблеми на обществото. Всяка година оттам се превъртат над 20 млрд. лв. И всяка година те не стигат дори за най-важното. Обяснението е много просто - при нито едно управление решаването на проблемите на обществото не е било цел на бюджета. Целта винаги е била да нахраним своите, пък и за себе си да отделим. Затова всяка година милиарди левове потъват в някакви програми, стратегии и проекти, чийто смисъл е известен само управляващите. И те не само не смятат за нужно да се отчитат за всеки изхарчен наш лев, но и колкото по-голяма е сумата, която се прахосва, толкова по-голяма държавна тайна е за какво отива тя. Няма никакъв начин обществото да научи кои са: (а) тези политики и проекти; (б) какви са техните цели и какъв е очакваният резултат; (в) кой отговаря за постигането на този резултат; (г) колко ще ни струва този резултат; (д) как се развиват тези проекти, (е) кой и как е наказан, ако очакваният резултат не е постигнат.
   
 7. Никой не пита обществото за какво да бъдат похарчени парите в държавния бюджет, кои са проблемите, които трябва да бъдат решени спешно, и кои могат да почакат. И това не е случайно - политиците са абсолютно наясно, че техните приоритети изобщо не съвпадат с приоритетите на обществото.
   
 8. В свободните общества данъците са израз на солидарност и съпричастност, а не са наказание. В нашето общество има много хора, които биха отделили повече от своите средства, ако са наясно за какво ще бъдат използвани. Липсата на необходимата политическа култура обаче не позволява на българските политици да разберат каква сила е свободното общество. Готовността на българите да си сътрудничат и помагат е все още жива. Въпреки огромното старание на бившите и днешните управници да дезинтегрират отделните членове или групи, обществото и днес се обединява, когато трябва да се спасяват българи, жертви на безхаберието на публичната администрация.
   
 9. От години българската държава създава само проблеми на своите граждани и имитира усилия за тяхното решаване. Но и това бихме могли да преглътнем, ако не се пречи и дори забранява обществото да се организира само в търсенето на ефективни решения. Монополът на държавата в такива важни сфери като образование и здравеопазване е вреден. Монополът в моделите за достъп и усвояване на средства от европейските фондове е източник на корупция, водеща до възпрепятстване на конкуренцията и свободата на предприемачеството. Ако политиците не са достатъчно зрели да признаят провала на държавата, то поне трябва да са достатъчно интелигентни да престанат да пречат на давещите се в опитите им за спасение. Нужно е инициативите на обществото и на държавата да са равнопоставени и разходите за тяхната реализация да се компенсират от бюджета само ако има постигнат резултат.

Преди 25 години българското общество пожела промяна. Българите вярваха, че са можещи, знаещи и работливи. Искаха свободата, за да го докажат и на себе си, и на своите деца. Вярваха, че демокрация означава управление според волята на народа. Обществото беше с висок среден интелект и знания (не говорим за дипломи), за да изрази мнение и воля по всеки важен въпрос за по-нататъшното развитие на България. Всички очаквахме, че само след референдум и при регистрирана воля на мнозинството ще отчуждаваме доброволно, а не насилствено част от своите права и част от заработените с труд средства. При това не самоцелно, а за да дадем на СВОЯТА държава нужните й права и средства да изпълнява произтичащите от решенията на референдума задачи. Какво получихме от политиците? Ядец. Какви референдуми? От къде този мат'рял ще знае какво е добро за него?


Вярно е, че не е много сигурно, дали ако всички важни за обществото въпроси намираха своите отговори на референдуми, България щеше да е част от т.нар. евроатлантическа общност. Но е твърде съмнително, че заради неуспешния опит да се приобщим към евроатлантическата ценностна система си заслужаваше да задраскаме с лека ръка своите, българските ценности и морал! Кой друг, ако не политиците носят вина за това?


Тук трябва да признаем, че не по-малка е и нашата вина, на предприемачите! Защото позволихме всичко това да се случи. Защото не проявихме солидарност, когато политиците погазваха основни принципи на свободата и демокрацията, разправяйки се с някой успял без тяхно съгласие и благословия? Защото не изпълнихме своя граждански дълг да упражняваме контрол върху нормотворчеството на политиците, което винаги откровено е било насочено срещу или в полза на някой? Което винаги е било срещу свободния и конкурентен пазар. Нито веднъж не намерихме достатъчно основание заедно да зададем най-естествения въпрос: За какво се харчат нашите, на обществото, пари? Защо един министър-председател може да си позволи "с чужда пита майчин помен" без да се притеснява от реакцията на обществото?


Е писна ни! Знаем, че битката между съзидателите и съсипителите ще бъде дълга и нелека. Но твърдо сме решени да я проведем. Защото вярваме, че българският народ заслужава свободата си. И че неминуемо един ден България ще бъде свободна!


 

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 964 Любопитно

  Сашо "Овергаз" Дончев? Е а нема нужда!

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Защо - заради КТБ ,това е последната причина.

 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  А добър ден !
  Сети се някой, че нещата са такива, а не онакива, каквито ни ги показват по медиите и каквито ни ги говорят "избранниците".
  Верно 25 години да се сетиш си е за Рекордите на Гинес... или пък сещането е от някакъв зор...

  Интересно ми е кои калинки могат да направят "ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО". Такова нещо мисля не е имало никога в нашата действителност.

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4345 Неутрално

  Всичко е така , само да е искрено и честно казано.
  Това е основният въпрос.Недоверието между гражданите и всичко останало.

  klimentm
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Не е основната вина в политиците...НИЕ, НИЕ СМЕ ВИНОВНИ, че се оставяме всеки път да ни лъжат и крадат и вярваме на лъжите, клеветите и постановките им.

  За пореден път "Върнахме България на хората"... на определени хора... а баламите пак ще плащат...

  А Червената Чума прави опити да оцелее и да се реанимира...

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Има много горчива истина в тази статия....

 7. 7 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ненужни са. Даже след банковите новини очаквам да чуя, че цели

  три партии също се разсформироват както се случи с РЗС.

  Това са ГЕРБ, ББЦ и Атака. Свързани са...политика-медии-банки...сипи още ЛЕД

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 8. 8 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Да, обществото трябва да се събуди, нито една от настоящите партии в парламента не трябва отново да е там. Трябва да се задават въпрси и да им се търси сметка. Къде са протестиращите? Журналистите са също отговорни за правилното интерпретиране на фактите.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  До коментар [#1] от "nv":
  Ммм ...
  Не е баш така.

  Сашо Дончев напоследък започна да се обажда, а това вече ми звучи като обява.
  И се тиражира не само от СЕГА, както виждаш.
  Макар че, незнайно защо, Дневник са го етикетосали като "анализ".
  За мен си е прокламация

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#7] от "tripleaaa":

  Другарю, пак пропускаш основните виновници БСП и ДПС (съвсем неволно предполагам). Тъпите ви номера край нямат...

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Какъвто и етикет да му лепят на Сашо Дончев, казаното от него по-горе е абсолютно вярно.
  Шапка му свалям.

 12. 12 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Текстът в статията е правдив, но къде бяхте досега г-н Дончев?! Или със сриването на КТБ и хаосът в държавата и вашите схеми рискуват да бъдат променени по начин, който е извън контрола ви и хайде сега да се включим и да си кажем нещата такива каквито са и да се направим, че сме от добрите.

 13. 13 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#11] от "marker":

  Напълно съм съгласен... БСК има наистина много голям екип от хора, които са били и са в бизнеса и в това няма нищо лошо. За съжаление не можем да кажем нищо подобно за половината ни политици, които цял живот са били на благи държавни длъжности и са крали от НАШИТЕ ПАРИ. Бизнеса е този, които може да даде кадрите на едно силно управление, а не шуробаджанащината от ЦК на БКП и/или ДС. Трябва да въведат критерии за министър да бъде не дипломата, а минимум 10 години опит на ръководен пост в частна компания!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3285 Гневно

  А къде бяхте досега?Ние една година протестираме за МОРАЛ! Като ви фалира банката се усетихте!

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Пак да питам: и какво от това? Какво предлагате, Дончев?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#10] от "Черен Гологан":

  БСП и ДПС са създателите на ГЕРБ, ББЦ и Атака.

  И скъпа им е поддръжката. Едва ли при тия мизерни възможности ще продължат.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 17. 17 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Черен гологан, защо ние да сме виновни, нас никой не ни е питал, нима мислиш, че с избори нещо се постига ?
  Искаш да изореш нивата и отиваш на пазара, а там само крастави крави и нито един впрегатен кон.
  Ха избирай де, що не избираш !?
  Иди ори с крави.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Всичко това става без никаква съпротива от опозицията.[/quote]
  Та кой слуша опозицията!? Особено ако на страната на управляващите е почти цялата част от медиите.
  Гореописаната ситуация бе през времето на всички мандати от 2001 до днешен ден.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Този прави анализ както дяволът чете евангелието. Това, че голям процент от хората не подкрепят партиите не означава, че не ги подкрепят, защото са съгласни с тезата на предприемачите. Може и да е така, но може и да не е.
  Ако проблемът е че законите не работят, това е еднакво проблем за всички ни, вкл. и за клиентелата. Каква й е ползата на клиентелата от неработещи закони?
  Допитването до обществото за какво да се харчат парите от бюджета е под формата на избори. Той как си го представя друго? Нито един пример, по нито един пункт. Смях в залата – богатите хората биха отделили повече от своите средства под формата на данъци, ако знаеха за какво ще бъдат използвани?! Никой, вкл. и в белите страни не обича да дава данъци. Благотворителност – да. Но не виждам и сега какво ги спира.
  Въобще – общи разсъждения.

 20. 20 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "bluescreen":

  ОЦЕНКАТА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ще я прави Костов в Лабораторията си, където изследват риска под микроскоп. Правят му дисекция и го държат във формалин. Направо да му се обаждат вече, той има готово мнение по въпроса.

 21. 21 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Г-н Дончев, вие ли бяхте представителя на Газпром в България?

 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikivan":

  Проблемът у нас е, че професионални политици наричат себе си хората, които просто са били известно време в политиката. В цивилизования свят професията политик изисква като начало професионално образование. Не може да си лекар, без да имаш висше медицинско образование или инженер, без да имаш висше техническо образования. Кой от т.н. български политици има висше образование по политически науки, а не с дипломна работа за ролята на униформата в съветската армия?
  Впрочем, познавам един завършил политология в Оксфорд (състудент на Беназир Бхуто), ама той не е действащ политик.
  Повечето например са или неграмотни (но амбициозни) политически послушковци, или завършили някакви ускорени курсове, колкото да се каже, че са учили нещо.

 23. 23 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#10] от "Черен Гологан":

  Някой другар /трол/ да се е изказал за общата картина и за четвърт вековните усилия на комунистите и техните наследници да загробят държавата?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 864 Неутрално

  ...дончев,дончев,скрий се ако си спомняш кой си.

 25. 25 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Предишният анализ, на гж Юлия Иванчева, бе на много по-високо ниво.
  Този е лутаница в тъмна стая със затворени очи. Автора е прекалено некомпетентен.

 26. 26 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 666 Неутрално

  сега ми е почти ясно: опорните точки идват от директно от Москва, смазващите механизми - от Уошингтън, парите - от нас, с малко връщане обратно от Брюксел...
  но не ми е ясно - в туморното образование, наподобяващо държава!, в което живеем, какъв е метода на лечение?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сашо Дончев имаше едно интервю по телевизията, в което много правилно каза, че усилията "не трябва да бъдат за засилване на държавността", а в центъра на всичко трябва да бъдат човека и обществото!
  Много беше прав!

 29. 29 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар №11:"marker" "Какъвто и етикет да му лепят на Сашо Дончев, казаното от него по-горе е абсолютно вярно.
  Шапка му свалям."
  То и Андрей Луканов имаше интелект, но благодарение на неговите планове и действия сега България е в блатото и излизането от него се оказва мисия невъзможна !!! Та каква е ползата от такива "бизнесмени" от рода на Сашо Дончев, Васил Божков, Гриша Ганчев, Митко Събев, Николай Банев, Мишо Бирата(бог да го прости) и др. ???

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Доста верни наблюдения, но поне две неща не са наред в текста:

  - за да има клиентелизъм сред политиците, трябва да има клиентела сред "бизнеса". Така че част от нашенските "бизнесмени" са също толкова отговорни, колкото и политиците;

  - "Но е твърде съмнително, че заради неуспешния опит да се приобщим към евроатлантическата ценностна система си заслужаваше да задраскаме с лека ръка своите, българските ценности и морал!" - това противопоставяне е глупаво и не отговаря на истината. Не е виновен ЕС за нашите нагли, лакоми и безпринципни политици и бизнесмени!

 31. 31 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много, много интересно:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=14001&rid=31

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 32. 32 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 906 Неутрално
 33. 33 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 510 Любопитно

  "Е писна ни! Знаем, че битката между съзидателите и съсипителите ще бъде дълга и нелека. Но твърдо СМЕ решени да я проведем..."

  Това заявка за влизане в политиката ли е? И кои сте тия "СМЕ"??

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 34. 34 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Но е твърде съмнително, че заради неуспешния опит да се приобщим към евроатлантическата ценностна система си заслужаваше да задраскаме с лека ръка своите, българските ценности и морал! "
  Това па що за животно е ? Моралът е общочовешки, християнски. Български морал и ценности, това са някакви висши морал и ценности.

 35. 35 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нека всеки полити4ески неграмотен гласоподавател про4ете статията, като 4е ли вси4ки ние сме само едни констататори анализатори И само до тук, след следва6тите Избори който И да Изберем пак 6те ни го забие анално рязко без възелин

 36. 36 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защото са прости и алчни селяндури без никакви човешки черти.Дано да се пържат в ада во веки веков барабар с преуспелия млад мъж.

 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всъщност в това, което казва авторът, има прекалено много истина. Но когато казва, че ≪Приеманите от парламента закони са лоши, защото те не защитават ПРИНЦИПИ, а напротив, по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, ги пренебрегват. И резултатът е, че интересите на фирмите, които са част от партийните обръчи, са обслужени, за сметка на "горделивите" можещи и знаещи, които не искат да целунат ръка. … Никой не пита обществото за какво да бъдат похарчени парите в държавния бюджет, кои са проблемите, които трябва да бъдат решени спешно, и кои могат да почакат. И това не е случайно - политиците са абсолютно наясно, че техните приоритети изобщо не съвпадат с приоритетите на обществото.≫, той не е съвсем прав.

  Преди всичко те, тези закони, защитават принципи, които не са целесъобразни. Например, принципът, че законите трябва да защитават преди всичко интересите на бизнеса, и то на едрия и на супередрия бизнес, без да се мисли за интересите на обикновените хора от народа, когато техните интереси са противоположни или антагонистични. Например, като дадат пълна свобода на бизнеса при ценообразуването и допълнят тази свобода с пълна невъзможност върху бизнеса да се установи какъвто и да било реален контрол. В резултат на което в света за около 30 – 40 години пропастта между бедни и богати в областта на материалните доходи и на имущественото състояние е станала катастрофично голяма (виж материалите от Форума в Давос`2014), а в България, която е най-зле в ЕС, съотношението производителност/заплата е най-голямо. В частност, именно на такива принципи дължим текущия скандал с КТБ, който ще струва на държавата няколко милиарда. Защото едно е да дадеш на бизнеса свобода за развитие, а съвсем друго – да го оставиш на слободия да си прави каквото си иска. А нали принципът би трябвало да бъде, че интересите на всички социални групи и прослойки трябва да се защитават от законите в еднаква степен? И нари когато интересите на всички са еднакво защитени, Дончев не би имало за какво да се оплаква?

  Аналогично е обвинението, че управляващите не питали обществото как да го управляват. Интересно, през лятото на миналата година, когато управляващите не само че никого не питаха, а нагло се опитаха да назначат Пеевски за шеф на ДАНС, и когато една част от народа се надигна на протести, защото тогава не само Дончев, не само Божидар Данев, но и подкрепящите ги сега доживотни несменяеми профсъюзни чорбаджии мълчаха като пънове, а сега, когато са засегнати, и то само частично, техните лични интереси, изведнъж се сетиха за обществото и че и те са членове на това общество? Нима след почти четвърт век политически и управленчески идиотизми и кретенизми те чак сега забелязаха, че в България нищо не е в ред – нито в политиката, нито в управлението, нито в бизнеса?
  .

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "mils5656": ≪Та каква е ползата от такива "бизнесмени" от рода на Сашо Дончев, Васил Божков, Гриша Ганчев, Митко Събев, Николай Банев, Мишо Бирата(бог да го прости) и др. ???≫

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Защото са некадърни,крадливи боклуци.

 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Сашо Дончев се е загрижил за обществения интерес? Чета и не вярвам на очите си.

 41. 41 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#7] от "tripleaaa": "Ненужни са. Даже след банковите новини очаквам да чуя, че цели три партии също се разсформироват както се случи с РЗС ..."
  Виж сега, нещо не си разбрал, като в оня виц с компютрите и компотите. РЗС с удоволствие наблюдава какво ви се случва с оглед на избора на навалицата на предните избори. За да узреят някои тикви, просто им трябва време, ако ме разбираш правилно. Ще участваме на следващите избори, да си спокоен. Утре имаме заседание на Управителния съвет. Ще оценим степента на съзряване на електоралните тикви и има ли място Консерватизмът в РБ вече. Ти как мислиш?

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 42. 42 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#37] от "glog": В голямата си част българският бизнес иска и забогатява от бърза далавера, а не от бавен труд...... с много малки изключения.

 43. 43 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Правилни констатации, но констатации. А досега сме били свидетели на много констатации.

  Важни ще бъдат конкретни те действия, както и изключително важни ще бъде признанието на авторските права за тези действия. Особено катно се има предвид, че без авторството ще има и пробиви в същността, така че резултат пак няма да има.

 44. 44 Профил на Headhunters
  Headhunters
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Сашо не си цвете, но евала за точния коментар на събитията! Затвор за Доган и другите гейове заробили народа!

 45. 45 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да преведа казаното от господин Дончев - Москва е съгласна да инвестира повече в пъргави, леки и гъвкави политически формации тип АБВ и РБ. Сметката после ще я оправим.

 46. 46 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Казаното е абсолютно точно. Дай Боже бизнесът наистина да се задейства. Добре е повече хора от т. нар. материал също да покажат, че могат да се борят за правата си. И нека да спрем с ироничните и безполезни критики. Време е да се действа, иначе сме съвсем загубени.

  fff
 47. 47 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1552 Разстроено

  Защо политиците в България ненужни вкупом станаха?

  Защото, господине, предприемачите станаха белетристи.

  Очаквам с нетърпение изключително закъснялата Ви реакция срещу добре описаните персони.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 48. 48 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ""Здравейте, аз съм от правителството и съм тук, за да помогна." Това е може би най-лошото, най-страшното нещо, което може да се чуе! Влезе ли ти политик, или ревизор, или съдия, за да помага... Майко мила!

  goblenka
 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  "Газпром" е най-уродливият стопански субект в света. Българският наместник на руската газова мафия Сашо Дончев цитира Рейгън. Боже, Боже, колко още ще се гавриш с безпросветния матрял. Ако Стамболов беше жив, газовият компрадор щеше да виси обесен на коприненото си фишу.

 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  С годините се изгради и затвърди системно разбиране за това поприще, че политикът е сводникът, който трябва да уреди с жива плът загорелите клиенти от опашката. Излишно е да казвам, че под "клиенти" имам предвид безкрайният брой мераклии да заработват нещо от държавния казан, вместо да си търсят ниша на свободния пазар.

  Така сводникът има за задача да излъже младото момиче, че всичко ще бъде прекрасно, ще се ожени за него и ще му даде дом с дечица. Но след изборите нещата се изменят, сводникът почва да говори, че няма пари и за да станат всичките мечти факт, момичето ще трябва да вирне краката за известно време тук в тази стаичка с червени постели, а той ще и води едни чичковци с пари...

  Ествествено, вечер ще кара хубавата кола, ще пуши пура и ще обяснява, че "тъпата курва сама си го поиска". Което не е далеч от истината, защото няма какво друго да кажеш за хора, които изпадат в подобно положение зарад вестник Телеграф по 30 стотинки и малко обещания за светло бъдеще без никакви собствени усилия, изградено на ранно пенсиониране, всичко държавно и безплатно откак се родиш, евтини стоки и кредити от "нагъзените със закон да свалят цените" банки и търговски вериги...Аналогиите между народонаселението и излъганата девойка стават твърде много.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 51. 51 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  думите за Сашо Дончев са злато!
  Четете и препрочитайте докато разберете.
  След като разберете минете към Айн Ранд, Мизес, Хайек, Ротбард ..

 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#30] от "stein":

  Съгласен съм. И аз като четях верните констатации на Дончев, през цялото време това ми се въртеше в главата - КОЙ поръчва на политиците "целесъобразните" закони и поправки.
  И какво става, ако ми изнасят на мен (конкретния предприемач) те са добри, ако на някой друг - лоши са.
  Друг е въпроса, как гласуваме, кого избираме и дали достатъчно добре ги притискаме, да решават проблемите в полза на обществения интерес или на поръчителите.

 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#51:"Busy"]
  думите за Сашо Дончев са злато![/quote]

  Думите на Сашо Дончев са газ! Ето какво казва в края:

  ...заради неуспешния опит да се приобщим към евроатлантическата ценностна система си заслужаваше да задраскаме с лека ръка своите, българските ценности и морал!

  Като се знае, че мултимилионерът Дончев е ортак на Газпром, лесно може да досетим с кой Паток е свързано бизнес-негодуванието му.

 54. 54 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Писна ми!
  Думи,думи-захабени от преупотреба,сладки и упойващи,от кого ли не,подиграл се с доверието ни и ни захвърлил използвани и употребени.
  Мамка ви!
  Живота,здравето ми,средствата ми за съществуване-затрихте ги.
  За вярата си-не мога да ви простя.
  Как без вяра да продължа да живея?!
  И защо?!

 55. 55 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Казаното по принцип е абсолютно вярно.

  Но..винаги има "Но":

  Кой го казва- проводникът на Газпром, т.е. на руските порядки за правене на бизнес.

  Кога го казва- след пълния провал на БСП и ДПС, след дъжд- качулка!

  Защо го казва- сега, предизборно, тезата, че всички политици са маскари обслужва САМО и ЕДИНСТВЕНО БСП и ДПС.

  Както се казва- Бог е в подробностите и силно се съмнявам в искреността на Дончев!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 56. 56 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Дебелоочие ли е това, грешна оценка на ситуацията ли, или подценяване на публиката? Не, нова задача от БКП/ДС/КГБ!

 57. 57 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  [quote#55:"mr.lovebites."]силно се съмнявам в искреността на Дончев![/quote]
  Аз също. Само трябва да се погледне какъв е спадът на оборота на "Овергаз" по време на правителството на ГЕРБ заради отстраняването на посредниците... Над 1, 5 млрд. лева. Такива като него докараха "спасителите на бизнеса", такива като него и Гриша Ганчев плащаха на червените, за да не се върне "никога повече" ГЕРБ на власт. А сега съжаляват, парите им са отишли напразно...
  Да са си правили сметката и да не си позволяват да ни опяват, че всички са маскари!

  Дали да съм, или да н' съм и Аз-ът да не бъде Аз, а... Ние
 58. 58 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  [quote#51:"Busy"]думите за Сашо Дончев са злато!
  Четете и препрочитайте докато разберете.
  След като разберете минете към Айн Ранд, Мизес, Хайек, Ротбард .. [/quote]

  И какво ,точно трябва да разберем ?
  Да чета,че и да препрочитам някакъв ком.подставленик,който
  има нахалството,безочието и наглостта да ми чете монолога
  на Франсиско д,Анкония за парите,а и въобще да ми обяснява,
  като какво е пазарна икономика,капитализъм,предприемачество
  и пр.,и пр.,е все едно папата да проповядва ислям! Отврат!
  Горкият Йозеф Шумпетер! Ако този човек възкръсне,съживи се,
  появи се отново на този свят и случайно попадне в България,
  и види,какво тук се нарича предприемач,предприемачество,
  креативно разрушение и пр.,той ще умре отново в страшни
  мъки от ужас и възмущение.
  Какво,общо има този тип с мис Ранд,Хайек,,Мизес..?Подобно
  нещо не може да хрумне даже на най-развинтената фантазия!
  Дончев, АйнРанд,Хайек,Мизес/не разбрах,защо и Ротбард/
  в едно!?Такава възмутителна дивотия,не бях чел!Това е ужасно!


 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ние можем да си пропадаме и сами! Защо ни е да плащаме на политици, да ни помагат за това?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK