От блоговете: Пазете правото дори и от закона

Кристиан Таков беше сред преподавателите, които изнесоха лекция пред студентите, окупирали аудитории в СУ

© Велко Ангелов, Капитал

Кристиан Таков беше сред преподавателите, които изнесоха лекция пред студентите, окупирали аудитории в СУПубликуваме обръщението на Кристиан Таков към абсолвентите във Велико Търново от неговия блог с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията. 


Скъпи колеги,


През 50-те години на ХХ. век се твърдеше, че правото ще отмира – защото в новото социалистическо общество от него няма да има нужда. Сега имам чувството, че правото пак ще отмира – само дето не са го обявили официално.
Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Време, в което председателката на Варненския окръжен съд е избрала банка, която да обслужва съда, а банката е избрала председателка, която да обслужва нея – като в знак на дружба й е дала кредит със странно ниска лихва и 8-годишен гратисен период.


Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България.


 • Прокуратурата ни в течение на седем години – до към 2005, ако не ме лъже паметта – беше заложник на характеропатиите на Никола Филчев. При сегашния Главен прокурор Цацаров прокуратурата е дотолкова грубо употребена за лични стремления и приятелски услуги, та никой вече не я приема на сериозно и не се бои от нея. Аз поне – не.
 •  
 • Съдът ни започва да се характеризира с одиозни имена – Ченалова, Урумов, Светлин Михайлов, Пенгезов. Едната извършва регистърни услуги всякакви; другият има социално слаба дъщеря, която получава оземляване с имот тъкмо до морския бряг, третият върлуваше дълго като екзекутор на няколцина клиенти из СГС, последният илюстрира, че в съдебните екшъни няма "good guys". Проблемът не е дори толкова в такива съдии – нищо, че списъкът с имената им може да бъде плащешо дълго продължаван – а по-скоро във Висшия съдебен съвет, който не вижда проблем в описаното.
 •  
 • Това Народно събрание като небивало безличие, слабост, безпринципност и опазеност с метални заграждения ще остане в историята още и с председателя си Михаил Миков с незабравимата му реплика "Не ми пука". И с провеждането й на дело, когато показа, че не му пука не само от неколцина възмутени студенти, но и от волята на 470 000 български граждани.
 •  
 • Този Министерски съвет достигна чрез мнозина свои министри до нравствени измерения без аналог в историята на България.
 •  
 • За Конституционния съд няма да говоря, защото вече написах.
 •  
 • Банковата ни система – едно от малкото ако не свестни, то поне стабилни неща – се заклати от странна компания, обединена от незнаен общ интерес. In order of appearance – 1) успелият млад Делян Пеевски; 2) догонващият го в много отношения Сотир Цацаров; 3) Иван Искров, който излезе да успокоява вложителите с вид на седмокласник, хванат да пуши марихуана; 4) Бойко Борисов, прокобил катастрофална криза и посочил невъзможни пътища за изход от нея.
 •  
 • Медиите в България дотолкова са злоупотребили със себе си, че са загубили влиянието си – което макар и малка и тъжна, е все някаква утеха.
 •  
 • Университетите у нас произвеждат дипломи на килограм, някои ги продават вече може би и дистанционно – но това дали има значение, след като се оказа, че за да се успее на 33 години, дипломата не е най-важното нещо.
Можем да продължим с политическите партии, средното образование, болниците, футболните отбори, детските градини и общото събрание на етажната собственост. Можем . Можем с тежка въздишка да обобщим "Всичките са маскари" и да си сипем третата ракия.


Не сте ли се обаче замисляли за едни думи, написани от Алеко Константинов – "Брееей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Ашколсун! Браво!" Сигурни ли сте, дали всъщност презирате описаните досега герои или всъщност им се възхищавате?


Ще продължа с едни думи, станали вече популярни – "Атина е такава, защото атиняните сме такива".


И ще завърша с една притча. Един град имал много лош управник; всички били пропищели от него. Епископът на града денем и нощем се молел и жалвал на Господа – "Защо ни, Господи, наказа с точно такъв управник?". Накрая на Господ му омръзнало, та му се явил и му казал "Избрах ви този, защото по-лош не можах да намеря."


Sapienti sat.


И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки.


 • 1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.
 •  
 • 2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.
Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.


Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее. Затова -

 • 3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.
 •  
 • 4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.
Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.


 • 5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше Съдия Румен Янков – "Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона."
 •  
 • 6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.
Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.


"Отчаянието е любимото дете на гордостта" – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е, да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.


Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-ия километър на маратона.


За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi. (Правото, това не е законът).


Пазете правото. Включително и от закона.


А дано то ви огорчава сравнително рядко.


Търново, 5 юли 2014


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях." Уникално!!! Благодаря ви за тази публикация!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Преди една година ни обещаха

  - ре-индустриализация,
  - Белене,
  - Химко,
  - 250 000 работни места,
  - освобождаване от страха,
  - глътка въздух за бизнеса,
  - социална справедливост,
  - достъпно здравеопазване,
  - борба с монополите,
  - достойни пенсии.

  Днес имаме:

  - Необратим институционален срив
  - Политическа криза
  - фалирала (поради източване) банка и покриването на загубите от данъкоплатците
  - съмнения за корупция в БНБ
  - Прокуратура и съд, купени от една политическа сила
  - Пълна липса на реформи и забатачване правосъдие, здравеопазване и образование
  - дефицит в здравната каса
  - неясен бюджет
  - не работещ парламент
  - правителство без подкрепа, което все още не е подало оставка.
  - всички белези за запазване на статуквото чрез коалиция ГЕРБ-ДПС

  Дали Българите, като един малък, храбър и безпределно щастлив народ ще всички характеристики на щастливия идиот:
  - без-паметен,
  - без-умен,
  - без-образен,
  - без-виновен
  - без-ропотен
  - кълве настървено на баято кюспе

  И ще позволи с пасивността си тази 25 годишна агония да продължава !?!?
  Лустрация. Съд за виновните!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Браво!
  Поклон.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Има толкова хубави, мъдри думи, притчи, сентенции...логични, естествени, човешки, които не само да чуваш, но и да се вслушаш и когато разбереш да се въплътят в дела...иначе ще си останат просто наниз от звуци...все пак по делата ще ги познаете.
  Страхувам се, че ще си остане поредната красива статия с мъдрите думи на един умен човек....докато лицемерието и двойният стандарт са взели връх.

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Весело

  Да,така е.Само в Партия Либерален Конгрес се употребяваше понятието "правосъобразен закон".Дори виждам че "правосъобразен" ми се подчертава в червено,тоест непозната,или грешно изписана дума.Голям смях!

 6. 6 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Браво за смелите и смислени думи !!!
  Щом има още такива хора тъдява, има и надежда.
  Дано по-голяма част от випуска се вслуша в думите му.

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Господ да те поживи, Кристиан Таков!
  Ако децата ни имаха такива Учители, не бих допуснала съмнението, нито отчаянието в душата си.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Кристиян Таков има ли си добра и сигурна охрана , че тия ИСТИНИ , които изнася в публичното пространство може да разгневят някои .

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#7] от "etty1": Много хубаво си го казала!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Много вярно и точно.Уви!

  klimentm
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#4:"millton"]Страхувам се, че ще си остане поредната красива статия с мъдрите думи на един умен човек....докато лицемерието и двойният стандарт са взели връх.[/quote] Няма да си "остане". Аз веднага смятам да я споделя, та да я прочетат и други хора!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#2:"danvan"]И ще позволи с пасивността си тази 25 годишна агония да продължава !?!? [/quote]
  Ще продължи.
  Вижте социологическите проучвания.
  Дори и да не са 100% верни, даже и 50% - нещата са отчайващи.
  В големите градове на източна България живеещите постоянно руски граждани гонят 15%, а н малките над 50%, а нито една медия не го забелязва.

 13. 13 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На завършващите студенти се говори така, когато започнат да правораздават идват другите съображения.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 14. 14 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  учудващо добра реч.

  радвам се, че и у нас започва да се създава култура за речи пред абсолвентите. това ще е едно от малкото неща, които те ще запомнят и се надявам да се опитват да се придържат към съветите на своите преподаватели.

  РЕФОРМИ !
 15. 15 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#7] от "etty1":Великолепен човек, брилянтен юрист,особняк,чешит ,беше ми асистент в СУ.
  Такива хора са богатство за всяка една държава ,юрист с неговата класа рядко се среща и по най-престижните университети по света ..Човек не ги обладава тия качества с много четене,а Онзи ,който ни гледа отгоре избира тия,на които да даде таланта и класата ..Да си жив и здрав Кристиан Таков, дано младото поколение има уши да чуе думите ти,защото напоследък хората имат очи само за финикийските знаци..

 16. 16 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Силно. въздействащо и мъдро!
  Браво!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 17. 17 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Прекрасно слово и на място, пред студентите в един от най-корумпираните и посредствени университети и с най-много агенти в Академичния съвет.
  Липсата на лустрация провали няколко поколения.
  И както пише арх. Генчев " в Атиловите империи губещи са и печелившите."

 18. 18 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Великолепна статия!
  ... И полъх на надежда...
  Благодарим!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 19. 19 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Страхотно четиво! Проблемът е,че вече нямам надежда,че нещата са поправими...

  Дневник-токсичният сайт
 20. 20 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":И аз побързах веднага да я споделя с приятелите си във Фейсбук.Дано повече хора да я прочетат!

  Дневник-токсичният сайт
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Любопитно

  И сега какво, да спазваме ли законите, или да я караме според "правото"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Точно заглавие,
  Закона е творение на самите престъпници...

 23. 23 Профил на Medesc
  Medesc
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "peni_nikol.53.":

  Има охрана - нарича се истина и вяра

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Любопитно

  Триумф на шаячната правда. Законът се заменя със субективното усещане за "право" на всеки отделен лешпер. Такива мисли из устата на доцент по право е, меко казано, унижение.

  Наспроти ужасяващото състояние на институциите, бай Таков е пропуснал една, собствената хранилка. Какво говори това.

 25. 25 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  За "Дневник"благодарност ,че прави достояние на всички нас обръщението на Кристиан Таков към студентите.
  За България ,че все още раждат и възпитават такива Мъже !Няма грешка ,така е с главно "М"!
  За студентите ,че има още какво да научат тук в българския университетот хора като К.Таков ,не от "Пацо",Искра Баева и проф.Тукушев.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 26. 26 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поздравления за мъдрите думи и благодарности, г-н Такев.
  Сега остава да ги прилагаме всеки в обкръжението си, с 'малки' конкретни стъпки на промяна към голямата цел: ние хората без политически амбиции да намерим и използваме средствата за контрол над политиците, с лекота, редовно, докато си пием заедно бирата и разговаряме

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на afterforever
  afterforever
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на "Дневник", че публикуват материали на Кристиан Таков. Някои хора просто трябва да бъдат четени и чути.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Когато дебатираме Престъпления,
  днес следва да имаме категорично предвид
  и тези в Политика-та..
  Иначе и всякак дори,
  тази Криза няма своето обяснение...

 29. 29 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че публикува такава прекрасна статия и браво на г-н Таков - подкрепям такива инициативи!!!

 30. 30 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 480 Неутрално

  това, че е вярно не прави мрънкането по-малко досадно.

  освен всичко друго има добри и честни хора навсякъде в системата и да ги поставяш под общ знаменател с ченалова е грозн.

 31. 31 Профил на datsi
  datsi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Законът е отражение на правото- неговото материализиране. Но може да се отрази самото право или неговото изкривено отражение. Това по силата на свободната воля е предоставено на нас. В момента виждаме как Не трябва да бъде. Сега е ред да го направим как трябва да бъде- от нас си зависи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK