КТБ - след нас и потоп

Управителят на БНБ Иван Искров в бюджетна комисия след огласяване на резултатите от одита на КТБ

© Анелия Николова

Управителят на БНБ Иван Искров в бюджетна комисия след огласяване на резултатите от одита на КТБПрепубликуваме текста от блога на Илиан Василев. Акцентите са на "Дневник". 


От това което виждам днес (петък, 11 юли, когато БНБ обяви резултати от одита - бел.ред.) по темата КТБ се налагат няколко извода

- Одиторите, както се и очакваше, не могат да дават заключение с ранг на присъди, че кредитите са необезпечени или кредитополучателите не могат да ги върнат. Не могат да дадат и оценка за състоянието на банките. Ако те не могат да видят и искат още време, как БНБ може. За разлика от политиците, одиторите управляват професионален риск и отговарят финансово, ако дадат грешно заключение. Политиците винаги се измъкват.

- БНБ е далеч от стандартите и равнището на поведение, което се очаква от тази институция. Изглежда дългите години на валутен борд са приспали инстинктите на ръководството и способностите им да реагират в условията на криза. Сравнението с времето на Светослав Гаврийски се набива на очи.

- Обяснението, че надзорът на БНБ бил дистанционен, поради което централната ни банка не е отговорна, включително за кредитната експозиция към акционерите и други свързани лица, е силно смущаващо и недопустимо за стожер на банковата ни система. БНБ борави с най-важната валута - доверието и трябва да си претегля всяка дума и действие - вместо арбитър, тя вече плътно играе в полето на една от спорещите страни. Страхувам се, че в този си състав Централната банка не може да си върне доверието. Не става само със срещи при президента и политическа воля. Прекалено силни са зависимостите, които пречат на централните ни банкери да си вършат работата.

- Мерките и особено


предложението за "специален закон" са опит да се прехвърли топката в полето на чуждата и прикрие собствената отговорност
Това бездействие и липса на упражнен контрол от БНБ ще струват милиарди лева на данъкоплатците и още милиарди единици загубено доверие в тази ключова институция. Законодателната уредба предписва точни процедури за действие в този случаи - неплатежоспособност или несъстоятелност, но само при независимо мнение, а не по оценка на ангажирани страни. БНБ вече е такава, тъй като започна да прозира обвързаност. Друго няма - външното управление е временна мярка. След това се върви по законовата процедура

- Няма как да се мине без да се поканят акционерите на банката да увеличат капитал или да участват в план по оздравяването - няма как по закон да се прескочи този етап. Няма да стане с извънредо законодателство вкарано в Народното събрание с линейка. И ако някои крупни кредитополучатели гледат в размътената вода да потънат на общия фон, а това обрича възможен план за оздравяване на банката, прокуратурата не трябва да се бави. Цялата словесна щумотевица и целенасочените опити за ограничаване на ударите срещу мажоритарния акционер само усилва ентропията в системата. Да не забравяме, че действията на БНБ подлежат на апелация и съд, при това и в чужбина.

- Оставам с впечатление, че в БНБ се опитват да координира действията си със заинтересована страна и да прехвърли на прокуратурата горещия картоф за последващо разследване може да отстрани мажоритарния собственик. Картината, представена от БНБ за "източването" на банката, е четиво за наивници. Дори да е вярна информацията, че са изтеглени огромни суми /остава загадката как това е станало "в брой"?!/ то линията на отговорността с тегленето е лесно проследима - кой е разрешил това? И изглежда по-скоро маневра отвличаща внимание.


Истинският въпрос е кой "изчезна" кредитните досиета


защото някак твърде удобно се нагласяват нещата за кредитополучателите на повече от 5 милиарда лева. Макар, че е твърде наивно да се смята, че така лесно ще се заметат следите и отговорността им.

Моят въпрос е как се съотнася тегленето на сумата от "свързаното лице" с Цветан Василев с тегленията на другите институции и фирми? Как точно се източва по този начин банка от главния акционер, а никой не забелязва свързаните лица и неговите бивши партньори - станали врагове? Ако някои тегли от свои сметки е едно, ако тегли необезпечни кредити - в брой? е друго. Напълно възможна хипотеза е Цветан Василев просто да се е включил във вълна, индуцирана отвън след като е решил, че не може да спаси банката. Тогава цялата тази днешна щумотевица се вписва идеално като опит да се прикрият отговорниците за първоначалната атака срещу КТБ от държавни компании и институции.

Ако КТБ действително е мината с отложено действие, която избухна в ръцете на създателите си


- то няма как светлината на отговорността да не се насочи към политици, изпълнителна и съдебна власт и задкулисие.

Въпросът отново е Кой?

Защо прокуратурата не разследва и авторите на първата атака, за да установи причинно-следствената връзка?

- Няма никаква логика и законово основание да се спасяват влоговете извън установения законов лимит за гарантиране. Прекалено късно е - джинът не може да се върне обратно в бутилката. Невразчният опит с потулване на пожара с частта от влоговете на вложители, които останат извън гаранционната схема е заплаха за банковата и финансова сигурност за страната, защото не може да бъде разпространено върху всички вложители и всички граждани - няма толкова средства. Това е публично-частна Понзи схема - последните горят. Министър Чобанов твърди, че схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв. Защо на фиска, нали има Фонд за гарантиране на влоговете на гражданите? Какво става ако трябва да се спасят и други вложители?

Има няколко логични обяснения - но те не са успокоителни. Едното от тях е, че в КТБ са били парите на ключови държавни предприятия и институции, ако те не могат да ги "извадят" - предприятията или институции престават да функционират и кризата ескалира. Затова се търси и намира решенето с намесата на Министерството на финанси за да потули кризата и спаси Системата. Другото е, че освен институциите и държавните предприятия депозити в банката имат и важни хора, които не трябва да понесат риска на своя избор да държат парите си в КТБ /ако банката действително е в състоянието за което БНБ говори. Повтарям - БНБ направи много за да не й вярваме. Одиторите не искат да поемат отговорност да посочват виновни или да участват в битки и са прави.

Няма съмнение, че в ход е тотална атака от заинтересована и организирана политико-икономическа групировка срещу Цветан Василев, съчетана с масова инфопропаганда и желание за насочване на медийния прожектор върху него, като се спасят бившите му партньори от схемата.

- Българската банка за развитие щяла да вземе "добрата" Креди Агрикол, съответно всички депозити и клиенти, но кой ще вземе кредитите от КТБ? Защото схемата изглежда така: лошите кредити и казуса Цветан Василев да се изолират в КТБ за да се загуби физиономията и отговорността върху кредитополучителите.

А Цветан Василев ще продължи да търси своя отговор - защо БНБ защитава хората, които му дължат пари, а не търси тях?


Въпросът е централен - не е все едно, дали кредитите станат лоши и несъбираеми, защото е вероятно те да са раздавани по политическа и групова целесъобразност. Тяхната стойност ще се изпари в условията на пътуваща към несъстоятелност КТБ, а стоящите зад кадър и зад тези заеми хора, ще потънат във фона. Никой няма да потърси обезпечението по заемите или наказателна отговорност на неизрядните кредитополучатели и особено някои заслужили или медийни политици. Самият Иван Искров защити пред комисията раздаването на кредити без обезпечение - разбира се в друг контекст. Да не би цялото това упражение е за да се заметат следите на кредитите, на стотици милиони кредити, които се вложиха в медийни проекти без грам идея, че ще се връщат и сега просто присъстваме на последното действие от този медиен театър ?

Това е повече от смущаващо.

Както казва Кевин Дауд, един от най-големите експерти в света по управление на банков и финансов риск,


банкирането е проста работа, за която трябва базисен морал


Ако стане сложна, значи някой не си върши работата или няма морал и трябва да очакваме рисково събитие.

Твърде странно и смущаващо е съвпадението между последните дни на Парламент и правителство с "разкритията" за огромно многомилиардни дупки в банки и бюджет и спешните действия в "последния момент". Замитат се следи. Това е сигурно.

Страхувам се, че при това управление БНБ  загуби много "височина" в общественото доверие, което трудно ще компенсира. Единственото което ме спира да продължа разсъжденията в тази посока е колебанието, дали сега е подходящото време за промени. Но класиката е, че загубено доверие на институция не може да се върне по време на криза. Нужни са бързи и рязки промени, защото не виждам дъното на кризата.


Убеден съм, че българската банкова система е стабилна, но средната температура в болницата или банковата система не е атестат за състоянието на всеки конкретен пациент или банка. Но ако както по всичко изглежда нестабилността се разпростре върху други банки или най-вече върху реалната икономиката и енергетиката, ключови предприятия и институции, които са държали парите си в КТБ банковата криза ще стане обща икономическа и политическа.


Да приемем, че държавата налее 2 милиарда в КТБ, след това излее още три милиарда в енергетиката, още толкова в здравната система, да не говорим за социалната и продължат да гърмят заложените мини на прехода? Мислите ли, че валутния борд ще ни спаси и че уверенията на господин Искров ще намерят слушатели? Ами ако тези схеми не са само само в отделената за виновна и "изолиран" случай банка? Човек не трябва да бъде оракул за да види, че


зад редица проекти финансирани от КТБ, включително медийни и политически, липсва елементарна икономическа логика - разходите далеч надвишават приходите


Да не би финансираните чрез посредничеството на КТБ придобивания през последните години да блестят със своята бизнес прозорливост?

Медиите ще потърсят отговор на въпроса кой е бил одитор на КТБ и защото банковия надзор е проспал "свързаните " кредити? Това очевидно не се е случило само през последната година, в която подуправител е бил господин Гунев?

Моето заключение е, че трябват бързи и радикални действия за възстановяване на доверието в БНБ и контролните и надзорни органи - за прокуратурата да не говорим. Ако ще се дават милиарди лева, това не може да стане ако системата остане непокътната и същите хора си останат по местата. Няма значение какви са мандатите.

Не завиждам на


следващото правителство - то дори няма да знае от каква кота тръгва защото дъното под него няма да се вижда


Затова колкото по-радикално, толкова по-добре.

Отговорът на въпросът Кой остава да блести с класическата си простота и съдбовност? 


Следват нови трусове - затегнете коланите. Срива се системата на Прехода. Ще бъде грозно - някой се опитва да прехвърли собствените си проблеми върху нашите глави.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  За съжаление България отдавна се управлява точно на този принцип - след нас и потоп!
  Резултата го виждаме всички, най-бедната държава в ЕС, и става все по-изостанала.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Правилното заглавие е : "Комунистите - след нас и потоп"

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  ...Следват нови трусове - затегнете коланите. Срива се системата на Прехода. Ще бъде грозно - някой се опитва да прехвърли собствените си проблеми върху нашите глави...

  Най накрая му се вижда края на пустия му преход !

  Да гледаме положителното , както обичаше да се изразява един преходен герой с коронка !!!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  само дето потопа беше подготвен . като няма бял кон , предизвикваш потоп . е кален е спасителя , ама е спасител . уви матриал много

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на dimitrov_ok
  dimitrov_ok
  Рейтинг: 237 Неутрално

  О тоя път няма да им мине номера на кредитните милионери.
  Или паричките обратно или кауша.

 6. 6 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 961 Неутрално


  И последната българска институция рухна...

  "Защо нациите се провалят? "

  the devil is in the data
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Не завиждам на следващото правителство - то дори няма да знае от каква кота тръгва защото дъното под него няма да се вижда

  Затова колкото по-радикално, толкова по-добре.

  Отговорът на въпросът Кой остава да блести с класическата си простота и съдбовност?

  Следват нови трусове - затегнете коланите. Срива се системата на Прехода. Ще бъде грозно - някой се опитва да прехвърли собствените си проблеми върху нашите глави.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Много точен анализ!
  Очакват ни тежки времена и прочистване на системата!
  Дано се стигне до затвор на основните политици от прехода!

 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Това вече е сериозен анализ!
  Да обобщим:
  "действията на БНБ подлежат на апелация и съд, при това и в чужбина;
  цялото това упражение е за да се заметат следите на кредитите, на стотици милиони кредити, които се вложиха в медийни проекти без грам идея, че ще се връщат и сега присъстваме на последното действие от този медиен театър ?;
  Ако ще се дават милиарди лева, това не може да стане ако системата остане непокътната и същите хора си останат по местата."


  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  [quote#7:"Черен Гологан"] то дори няма да знае от каква кота тръгва защото дъното под него няма да се вижда [/quote]
  е 2013 се виждаше ясно . затова и оставката .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Инстинкта за самосъхранение на политическта киста(не е грешка), рязко се е задействал и БНБ заема ключово място във формиране(манипулирането) на общественото мнение.
  И това съвсем не е случайно, БНБ е , по скоро беше, последната не оцапана от скандали институция, която видно се ще се използва за финасовото оцеляване на част от политическият цирей на след тоталитарна България

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Тери Пратчет го е казал "Хаосът на едно ниво е подредба на по-високо ниво." При нас обаче и при по-високото ниво настъпи хаос. Какво ли би казал за нашето положение, много ми се иска да знаех.

 13. 13 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  ... странно и смущаващо е съвпадението между последните дни на Парламент и правителство с "разкритията" за огромно многомилиардни дупки в банки и бюджет и спешните действия в "последния момент". Замитат се следи. Това е сигурно....

  ... тая ОСТАВКА заприлича като да е свършила война дето сме загубили и сега чакаме условията на примирието...няколко млрд репарации , разсипана държава..

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Разстроено

  Не очаквах с последният си мандат червените да достигнат висините на Виденовия си батак.

  подпис
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  "Прекалено силни са зависимостите, които пречат на централните ни банкери да си вършат работата."

  "Това бездействие и липса на упражнен контрол от БНБ ще струват милиарди лева на данъкоплатците и още милиарди единици загубено доверие в тази ключова институция. "

  "СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДОРИ НЯМА ДА ЗНАЕ ОТ КАКВА КОТА ТРЪГВА ЗАЩОТО ДЪНОТО ПОД НЕГО НЯМА ДА СЕ ВИЖДА."

  След управление с мандата на комунистите винаги е така...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#14:"Иван К"]Не очаквах с последният си мандат червените да достигнат висините на Виденовия си батак.[/quote]

  What doesn't kill us makes us stronger. Дано поне този път обществото разбере, по най-трудния възможен начин: НИКОГА ПОВЕЧЕ ВЛАСТ НА ЧЕРВЕНИТЕ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#7] от "Черен Гологан":

  Предлагам следващото правителство,което и да е то да разпореди,като първа точка,да се отпечата в голям тираж ДОКЛАДЪТ "ДОБРЕВ" за разграбването на българските банки през 1996-1997 г.Тогава ще се изяснят много неща на българските граждани и основно това КОЙ ГИ ДОВЕДЕ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА в първите години на т.н.ПРЕХОД!!!

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Мисля си, че в никакъв случай не трябва да се изплащат в обществени пари суми над законово определените. Ако спазим закона е най-добре. Нови закони приети от този провален парламент, ще бъдат само още няколко от старите им глупости. В този парламент няма разумно мнозинство нито пък морално мнозинство.

  подпис
 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Без наказателно преследване на политиците и топ-мафиотите на прехода, довели България до пълна катастрофа, няма бъдеще на тази територия! Следващото управление (най-вероятно Реформаторите и ГЕРБ) трябва да е наясно с този факт!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И овчар знае, че толкова много пари не може да се изтеглят без БНБ да знае.

 21. 21 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  КОЙ предложи и каква е уйдурмата с Борисов за да остави Искров за втори мандат като управител на БНБ?
  КОЙ предложи и каква е уйдурмата с Борисов за назначаването на главния прокурор?
  Има ли някой съмняващ се защо истината за пореден път ще остане полунеразкрита?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Неутрално
 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К":

  Става въпрос за милиарди и за брутално водене за носа от страна от институциите. Така че, държава (сиреч закони) поначало няма! Да видим има ли воля да не се краде от гражданите. Ако няма, ще настане катаклизъм, със всички произтичащи от това последици (финансови, морални и физически)

 24. 24 Профил на sweet_candy
  sweet_candy
  Рейтинг: 409 Неутрално
 25. 25 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да се надяваме,че това ще е края на ДС демокрадцията,чакалите се заръфаха помежду си,остава само да се разбута кошера с европейска помощ и принудят основните действащи лица да дават показания.Ако и сега следите се се заметат,това е историческо престъпление към бъдещите поколения и България няма да получи друг шанс да бъде правова и нормална страна,последната емигрантска вълна ще подкопае и малкото остатъци от държавност.Оттам нататък следва единствено анархия и мутризация от латинотип.

 26. 26 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 966 Неутрално

  А и Иване, Хърсев и други специалисти вече кометентно разясниха естеството на проблема. Не се засягай, ама не върви всеки недоучил Андрешко от испанските строежи, да се излага по темата!

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Любопитно

  [quote#15:"Norman Granz"]След управление с мандата на комунистите винаги е така.[/quote]
  През останалото време всичко протича спокойно и в разбирателство.И на мен ми се натрапи това впечатление.Нямам обяснение защо работите на мафията така добре се нареждат по време на другите мандати,и до сътресения не се стига!!!

 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван К":
  Лошото е, че със сумите над лимита ще изгорят и държавните фирми (тоест пак наши пари), което директно се отразява и на тяхното състояние и платежоспосособност. Опасността от лавина и други икономически сътресения нараства.
  И аз интуитивно бих казал - по закон, само до лимита, майната им на дебелите вложители... но сериозно се опасявам, че това може да се окаже последния експлозив на палубата на пробитата гемия.
  Най-важното е явна заявка за решителни и незабавни действия и наказателно преследване на истинските виновници!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Браво, г-н Василев! Както винаги, анализът Ви е брилянтен. Някой от БНБ замисли ли се когато Василев афишира инвестицията от "само" 100 млн. евро в завод за стъкло в братската за Русия Сърбия? Някой от БНБ знае ли има ли и къде са внесени милионите от заема на Газпром за построяването на ЮП, който др. Стойнев щеше да строи до последния момент и сигурно още строи, но на сън?! Каква беше цялата тайнственост около договора, подписан от Орешарски с руснаците? Защо "обирът" на хилядолетието за изнасяне на пари в чували (някой да се сеща за инсинуацията на Сидеров и парите, изнесени в чували за Либия от Борисов?), но пък иначе получени от Василев "срещу разписка"(?!) ни се разказва популистки като фантасмагорично криминале от човек, който стои начело на БНБ от 11 години? Спомня ли си някой, че чрез несъстоятелността на банките през 1996 г. бяха заметени следите на необразовани хора, работещи в сферата на услугите, пратени да получат чрез фиктивни търговци не "куфарчета", а кредити за милиарди левове, а с помощта на ВС (сега ВКС с решение, че трябва да върнеш толкова, колкото си получил, без значение на обезценяването на лева) върнаха няколко десетки милиона?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 30. 30 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  И всичко това в разгара на лятото.

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Любопитно

  Всичко частно не е свястно ! Пример по учебник. Какво толкова се занимавате с КТБ - нали е ЧАСТНА - има си акционери ... нека сами си се оправят с клиентите си и с длъжниците си. То от "частници" какво друго да чакаш, освен да се крадат между си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К": При това в темп "петилетката - за две години"!

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Колко правителства се изредиха от началото на прехода, ние все започваме отначало и все тези предишните са виновни. Не ви ли омръзна 25 години да ви приспиват с тая песен. Питам като има виновни, защо не са в затвора където им е мястото? Напротив, продължават да се подвизават отново по- върховете на властта и да раздават акъл. Още по- страшното е че българите продължават да гласуват за тези долнопробни далавераджии с оправданието че уж избират по- малкото зло, но не могат да обяснят как става така че уж по-малкото зло за кратко време се превръща в голямо. И тези, които ще дойдат след Оревуарски ще са същите, ще ви поднесат поредната порция мизерия с оправданието че тези приди тях са виновни. Може и да повярвам, ако видя в панделата виновниците, но се съмнявам. Бедна била България. 70 години не спряхте да я крадете.

 34. 34 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#21] от "DrAvalanche":

  Едно заглавие на ДНЕВНИК от 26 авг 2009:
  "Само "Синята коалиция" не подкрепи втория мандат на Иван Искров"
  Биляна Борисова

 35. 35 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всъщност откраднаха парите на депозантите и то два пъти ,но някои хора още не са го схванали.

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#31:"dark'star"]Какво толкова се занимавате с КТБ - нали е ЧАСТНА - има си акционери ...[/quote]

  Изобщо не се учудвам, че от 25 години си безработен - ти само при соца би могъл да си намериш някъде работа (щото беше задължително ВСИЦКИ да работят).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  ако видя господата Искров и Пеевски да делят една килия - ще прежаля времето си което ще пропилея по опашки,за да спася миньорните си спестявания......

 38. 38 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И какво стана на финала - КТБ - Банките са ни скъпи....

 39. 39 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":
  Не е страшно частното, а използването на държавата за частни интереси, както правят комунистите по дефиниция.
  Разбирате ли, другарко?

 40. 40 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Искров много бързо хвърли топката в полето на политиците. И какъвто и да е Василев, не мога да не се съглася с факта, че БНБ защитава хората, които имат да връщат пари. Той рано или късно ще отговаря заслучилото се, а тези които имат да връщат заеми ще пляскат доволно ръце, че са се отървали.

 41. 41 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ако и след тази далавера прокуратурата не предпреме мерки да посочи виновните, а съда да ги осъди, то това ще е последното доказателство за липсата на държавност. Дори и моето родолюбие няма да е в състояние да ме задържи на тази прокълната територия. Досега на това се уповавах, но вече и на мен ми писна да ме правят на маймуна..

 42. 42 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#31] от "dark'star":
  Ма нали всички държавни фирми са натикани от "доброжелатели" там, бе, национализаторе!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 43. 43 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "БНБ се опитват да координира действията си със заинтересована страна"
  И на мен така ми изглежда

 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Пилотът на самолета на Цветан Василев отрече да са изнасяни пари

  13 юли 2014 10:03
  Капитан Стефан Стефанов, пилотът на самолета на Цветан Василев, се появи в Нова тв. Той показа документи, с които да докаже, че не са изнасяни пари от страна на Василев.

  Стефанов отрече шефът на КТБ да го изпраща.

  "Мога да каже, че като капитан с този самолет не са превозвани абсолютно никакви пари", категоричен бе мъжът.

  От документите, които показа в студиото на "Събуди се", става ясно, че от 16 до 22 юни е бил във Виена със самолета на Цветан Василев. Маршрутът на самолета бил България-Гърция-Австрия-България.

  "Никой друг не е летял като капитан с този самолет, освен мен. Последно бяхме с него във Виена и се прибрах сам", обясни Стефан Стефанов.

  Относно уволнението на шефа на ВИП терминала на Летище София Борис Попов, капитанът коментира, че той е професионалист и през него не могат да минат никакви пари.

  "Лично аз имам крайно негативно отношение към него, но бих отишъл навсякъде да го защитя, ако той е уволнен за изнасянето на пари през ВИП-а на летището, заяви Стефанов.

  По думите му не може с лека ръка да се обвинява Летище София, че може да пропусне някаква сума пари.  Източник: Novanews.bg

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много интересен анализ. Ще ми се да вярвам, че този път виновните няма да успеят да се скрият.
  Но България е държава, в която корупцията е навсякъде. Банките са просто част от системата, в която всичко е позволено и безнаказаността е гарантирана.
  Автора цитира: "банкирането е проста работа, за която трябва базисен морал" Напълно вярно и се отнася за всяка дейност, не само за банките.
  Крадци, мошеници, далавераджии, тарикати... напълно деморализирана шайка пирати, които биха плячкосали всичко от всеки. Това е управляващия елит на нацията ни...
  Ще се съберат при Президента, ще съчинят съвместно решение и декларация, с която ще ни приспиват по всички пропагандни канали. После ще има избори и малки размествания на проценти, Бюрек ще замени Болен, и дружно ще я подкарат както си знаят... Лъжи, кражби, плячкосване,...
  Надеждите ми са в Реформаторския Блок, но в коалиция с който и да е идеите за промяна ще са обречени :(


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 46. 46 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Единственото, което има смисъл да се каже за кризата е -- нито един държавен лев за вложителите над 200к лв и никакъв "нов закон", докато не се видят ясно всичките проблеми на банката. Ако трябва, да се публикуват и проблемните кредитни досиета.

  Стига с тая информационна мъгла и твърда спойка на крадци и големи вложители от "опозицията" като Вежди, която иска да им плащам масрафите.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 47. 47 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Гневно

  "- Няма как да се мине без да се поканят акционерите на банката да увеличат капитал или да участват в план по оздравяването - няма как по закон да се прескочи този етап. Няма да стане с извънредо законодателство вкарано в Народното събрание с линейка. .... Да не забравяме, че действията на БНБ подлежат на апелация и съд, при това и в чужбина."
  Колко хубаво е казано! И как този момент със спазването на Закона превръща във празни приказки ВСИЧКО казано от БНБ от началото на юни, та до днес.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 48. 48 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "дъждовита":

  Нали не мислиш, че ситуацията с КТБ е заради само последната година? 3,5 млрд лева кредити не се раздават за 12 месеца. Искров и Мавродиев от кого бяха избрани?
  Тоя път няма да мине номера - само комунистите са виновни. Обслужващият им персонал също е за затвора.

 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Поздравления за ясния и точен анализ.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 237 Гневно

  Вчера по Нова Петър Илиев даде според мен най-правдоподобното обяснение на случващото се от април насам - проруската политика на държавата в украинската криза. В резултат ЕС отказва да изплати на България 1 милиард одобрени вече и разплатени от държавата пари. ДПС, което разчита на тези пари за да държи собствения си електорат, дърпа 'килимчето' на правителството и Сергей Станишев. Фирмите на ДПС изтеглят парите си от КТБ и почват да клатят банката с помощта на прокорутура и медии. В резултат вече с помощта и на БНБ се замитат всички кредити, а сметката я плащат всички - просто нали?
  А ние още питаме КОЙ?! И чакаме! Какво?!

 51. 51 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Гневно

  Но явно както от БНБ не са спазили Закона да наглеждат банката, така се готвят да не спазят Закона и при замитане на следите! То пък другите циреи в държавата - Съдебната система, Прокуратурата и МВР - много спазват и те Закона, та БНБ не са решили да си губят времето, а?
  Отново отрочетата на БКП-ДС/КГБ ни върнаха във дупката от 1997г. И още не са излязли наяве всички далавери от последната година, а щетите уверено вървят към поне 10млрд. лева - 1 +3,5+3,5+1 (заем+заем+КТБ+дефицит на бюджета).

  Нещата отиват натам, че зимата на 1997 ще ни се стори приятна късна пролет!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 52. 52 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Много ми е интересно също при почти липсваща средна класа, откъде за тези депозити от по 100 000 евро и отгоре и от каква дейност са спечелени? Дайте да видим кои са вложителите, или тях ги пази банковата тайна? Удобната банкова тайна пазеща удобните хора с най-вероятно капитал придобит от бърза далавера, а не от бавен труд. Сигурно има и изключения, но колко?

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  #Кой #Оставка не подава?
  #Кой #Защо ни заблуждава?

  #Кой #Офшорка анексира?
  #Кой #Офшорка финансира?

  така е:

  "БНБ борави с най-важната валута - доверието и трябва да си претегля всяка дума и действие - вместо арбитър, тя вече плътно играе в полето на една от спорещите страни."

  "Въпросът отново е Кой?

  Защо прокуратурата не разследва и авторите на първата атака, за да установи причинно-следствената връзка?

  - Няма никаква логика и законово основание да се спасяват влоговете извън установения законов лимит за гарантиране."

 54. 54 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Гневно

  И като как ще се оправят нашите банкери със Фонда на султана на Оман? Освен основен акционер във КТБ той е и пръв партньор на мама/синчето във всички "бизнес" начинания? Дали така лесно ще прежали милиони загуби във КТБ? Надали!
  Остава другото - парите да са били откраднати през 11996/1997 и дадени на Фонда и сега да се надяват на устна договорка да не си ги поиска? От беден човек пари се измъкват много лесно, но от богат да измъкнеш пари е много трудна работа!
  Което пък въобще не пречи на Фонда да си получи парите от КТБ чрез съда поради неадекватните действия на БНБ и държавата?! На това май се казва Двоен удар!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 55. 55 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Ако ще се дават милиарди лева, това не може да стане ако системата остане непокътната и СЪЩИТЕ ХОРА си останат по местата. "
  Точно така. Хората, които са допуснали/предизвикали проблема, НЕ МОГАТ и НЕ БИВА да участват в решаването му!!!
  НО ТОВА СА: Искров, Мавродиев, Цацаров, Писанчев, Йовчев, Орешарски, Станишев, Местан, Борисов....Практически всички институции в държавата работят за плячкосването на държавата.Имам лошото предчувствие, че са ни приготвили още...не е случайно, че Орешарски не подава оставка...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 56. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  Много точен и безпощаден анализ, чак плашещ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 57. 57 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Някой все още спомня ли си това или вече е забравено:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4137928

  "Акцията продължи до късния следобед, когато цивилни мъже изнесоха десетина кашони и чували с книжа от сградата и ги натовариха в бял бус."

  Каква е вероятността това да са липсващите кредитни досиета?

 58. 58 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "sweet_candy":

  Много сладка за поръчителите, но отвратително нагарчаща за всички останали. Които накрая ще платят и сметката.


 59. 59 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Весело

  [quote#48:"Jeremy Irons"]Нали не мислиш, че ситуацията с КТБ е заради само последната година?[/quote]
  [quote#48:"Jeremy Irons"]Тоя път няма да мине номера - само комунистите са виновни. [/quote]
  Естествено е първи да се включат червените тролове, често прикриващи се като привърженици на Теменужения лаборант и "опитното зайче", наречено претенциозно като Република България с абревиатурата "РБ".
  Както винаги, не са разбрали нищо - нито от статията, нито от мнението. Бързате да заставате на амбразурата, драги! Никой нищо не е казал срещу "комунистите", нито за управлението "през последната година". За мислене говорех, за анализ - все далечни за вас неща.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 60. 60 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Гневно

  [quote#55:"mlu666"]Имам лошото предчувствие, че са ни приготвили още...не е случайно, че Орешарски не подава оставка...[/quote]
  Някой да му я иска напоследък?
  Както казвах и преди: както е заподавал оставка още от месец май, така ще си изкара мандата със отлагане за утре! Той има работа да свърши, електората е отново успан със сладки приказки, народа е ошашавен от случващото се със банковата система, има едни дето не им пука за нищо, защото те са над всичко и оставаме едни избиратели дето се тюхкаме по форумите.
  Да има протести някакви. Тц. Има нещо много, много вяло.
  И кукловодите ще навиват пружината до онова място, когато избухнаха протестите 1997г. - те вече много ясно имат обозначен този момент. И има доста да навиват докато стигнем до него!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 61. 61 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#57] от "mobiman":

  Над 100%. И Василев го каза - досиетата трябва да са в прокуратурата. Защо никой не говори за това?! Ето още малко от статията / от 13 юни/, която сте посочили:

  "Ако не получим извинение, ще уведомим БНБ, че Георги Христов изнася лъжлива информация за клиенти на банката и ще я помолим да му вземе лиценза", заяви Пеевски.

  Е, очевидно хубаво е "помолил" Пеевски БНБ да отнеме лиценза на КТБ...не е истина направо...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 62. 62 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Гневно

  За протестите:
  Но през 1997г. имаше ОПОЗИЦИЯ в Парламента, която ясно и без уговорки застана начело на протеста. Сега да има такава опозиция? Няма.
  Но за да не се стига до 1997г. трябва ясно да се разбере - колкото повече мучим, толкова по-страшен ще е протеста! От протестите миналата година се видя, че спонтанен протест много лесно бива разбит от управляващите. Прекалено лесно даже!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 63 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Трябва да се проведе разследване по последните събития, свързани с КТБ. Делян, Доган ,Искров , квесторите, Цацаров...Всичките трябват да се разследват..
  На практика какво излиза-ДПС и Доган- управляват България и са в състояние чрез всякакви средств да съсипят всеки един бизнес.Използвайки прокуратурата. Използвайки медиите и БНТ..Никой не смее да им се противопостави..

 64. 64 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "дъждовита":

  Дразнещо е да се пропуска вината на Борисов и ГЕРБ по отношение на КТБ. За сегашните управляващи е ясно.
  Само тролове ви гонят, всеки който не харесва Слънчо бил трол.
  В коментара ти поне да беше вкарала сделката за Булгартабак по кое време стана и с чии пари. Поне малко обективност.

 65. 65 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#26:"klecho"]

  А и Иване, Хърсев и други специалисти вече кометентно разясниха естеството на проблема. Не се засягай, ама не върви всеки недоучил Андрешко от испанските строежи, да се излага по темата! [/quote]

  ... хърсев и 90% от другите изказали се специалисти, вкл. искрОв и д.костов са Активни участници в предишните банкови фалити. (когато и забогатяха)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 66. 66 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#48:"Jeremy Irons"]3,5 млрд лева кредити не се раздават за 12 месеца.[/quote] Този кьорфишек с 3.5 млрд кредити се появи от БНБ. За тези кредити просто нищо не се знае, следователно не може да се спекулира какви са и кога са раздадени. А въпросните липсващи досиета най-вероятно са в следствието, иззети при неотдавнашните щурмовашки акции в КТБ.

  Доброто е заразно
 67. 67 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  Може конкретният случай да ти е ясен, но има други, които са много по- интересни. За изключително способни хора. Например, Левон Хампарцумян. Той е химик. Завършил е ВХТИ, където аз бях дълги години хоноруван асистент. Не си спомням този ярък талант дали не съм го учила аз...само, че той от години е директор на Булбанк, а аз от години съм във форума най-напред на Медиапуул и след това на "Дневник". Щото не съм толкова способна. А да си спомняте кой го назначи...?! Щото аз си спомням! Тези неща трябва да се разровят. Методи Андреев ми беше казал при една среща, точно, когато стана разцепването на СДС и такива като мен не очаквахме, че се готви създаването на ДСБ: - Вие сте наивен човек! Нещата са страшни - така каза тогава Методи Андреев.

  The best way out is always through Robert Frost
 68. 68 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#54:"skara"]Остава другото - парите да са били откраднати през 11996/1997 и дадени на Фонда и сега да се надяват на устна договорка да не си ги поиска?[/quote]
  Съмнявам се ..звучи доста фантастично..На практика такива неща не стават.

 69. 69 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#30:"murttle"]И всичко това в разгара на лятото. [/quote]

  и започна на 13-ти петък!!! хахахаха... нема сашо диков, нека кеворк - тишина по поръчка
  ... само онея лекета с безграничната им неинформираност и мазно поведение ризова и цонев... пфуй
  ... аааа, и "тъмно розовИЯ" николаев!... хахахахаха ще държат фронта на гражданския интерес.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 70. 70 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#57] от "mobiman":

  Никаква, първо, не пише, че е банката, а "фирми на" и "акционери", второ, щяха вече да са врекнали, на банкера да му вземат кредитните досиета е като на куката да му вземат досиетата с доносите

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 71. 71 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#34] от "2029": Помня (за разлика от милиционерчетата). Също така помня и постоянните нападки от баш милиционера, че Синята коалиция не го подкрепяли в глупостите

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 72. 72 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#64:"Jeremy Irons"]Дразнещо е да се пропуска вината на Борисов и ГЕРБ по отношение на КТБ.[/quote]

  Не, драги, според мен не е така. Обяснението за мен е просто: Борисов трябваше да я свърши "тази работа" с банките през мандата си, но той им отказа да се "похарчи"... така ми се види

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 73. 73 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "dogwoman":

  Сумата на кредитите наистина е спорна. Но че има много раздадени такива е факт от няколко години и е казвано и писано достатъчно. Например за телевизиите ТВ 7, Нюз 7, проекта Бареков и т.н. Вчера някой даде линк към една стара публикация на Капитал с броя на фирмите, размери на кредити.

 74. 74 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  [quote#64:"Jeremy Irons"]Дразнещо е да се пропуска вината на Борисов и ГЕРБ по отношение на КТБ. [/quote]
  Аз обсъждам статията. А Вие? Едно си баба знае, едно си бае! И после ми пробутвайте опорните си точки под предлог за "обективност" и краен резултат влизане в дискусия по друга тема. Е, при мен тия не минават, тъй че спестете ми обръщенията си, моля. Не държа да ме четат, нито да се съгласяват с мненията ми, нито ще влизам в спорове по теми, определени от хора, чиято позиция е твърде съмнителна, за да е искрена. "Плюйте само на позволените за това места"- имаше и такава табелка в музея на артефактите от "соц"-а. Изровете си я от мазето!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 75. 75 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#73] от "Jeremy Irons": Да, за това си напълно прав. Щях да кажа "да изчакаме и да видим окончателната информация", само дето нямам капка доверие на производителите на тази информация! Ей това е проблемът! И да ни баламосват с разни чували и бракувани банкноти и пр. - за мен е връх на наглостта.

  Доброто е заразно
 76. 76 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ... по мое мнение, действията на УС на БНБ са незаконни, т.е. извън сегадействуващия закон и мустакатия ще ги осъди, ако продължат по схемата. Вероятно и нов закон да напишат - пак това ги чака. А БНБ не е Държавна (Минфин е с участие 4% дял в БНБ) и ангажимента на Държавата е в размер на 100 млн. (не помня лев или евро) колкото е уставния капитал на БНБ. БНБ от години не е внесла и лев в Бюджета (а дължи Излишъците по дейността си).

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 77. 77 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#74] от "дъждовита":

  Опорни точки???
  Хубава неделя!

 78. 78 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#76] от "o_sando": Ще ги осъди, и още как - за кражба на цяла банка! И тогава ще платим и този масраф пак ние... всичко тройно ще платим, както обикновено.

  Доброто е заразно
 79. 79 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#78:"dogwoman"]всичко тройно ще платим, както обикновено. [/quote]

  ... те това е то "платен секс" по нашенски...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 80. 80 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  И отново стадото от некачествена порода овце ще гласува за комунистически и агентурни престъпници-ДС ,независимо от това какво наименование носят-ГЕРБ,БСП,ДПС,РЕФОРМАТОРИ,ББЦ и други креатури на комунистическите престъпници и ДС.От политическият живот на държавата задължително трябва да се изведат повече от 550 хил.комунистически и ДС разбойника,техните наследници и подставени лица:Да се национализират изцяло техните богатства по семейна и приятелска линия и всичките тези мерзавци трябва да се изправят прред Народен съд по Германски модел.Това ни сочи ясно и отговорно ЕВРОСТАТ.Друг път Бългърия няма от гледна точка на морала и спрраведливоста.Всичко друго е комунистическа и агентурна -ДС клоака.

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#3:"SS"]Срива се системата на Прехода.[/quote]
  Системата на прехода я сринаха още по времето на Кобурготски, неговото НДСВ с най-активната помощ на ДС/БСП!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#63:"Irina"]Никой не смее да им се противопостави..[/quote]
  Имаше един Октай, който се опита да се противопостави, ама първо го пребиха, а после и го изкараха престъпник.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "БНБ борави с най-важната валута - доверието и трябва да си претегля всяка дума и действие - вместо арбитър, тя вече плътно играе в полето на една от спорещите страни"

  За съжаление е така !

 84. 84 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  [quote#63:"Irina"]Трябва да се проведе разследване по последните събития, свързани с КТБ. Делян, Доган ,Искров , квесторите, Цацаров.[/quote]
  И като как ще стане тази работа Цацаров да разследва сам себе си и най-близките си ортаци? Смях в залата
  Може би Парламента - грубата шега за "говоря лъжи - парла-мента" - където е началото на всичко неправилно по тази територия?!
  Важното е ние да не забравяме и да гласуваме правилно, а не за разни надути балони! Да не стане отново всяко чудо за три дни - достатъчно прецеденти има вече само за 15 години!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 85. 85 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Гневно

  БСП; ДПС; бе въобще ДС, след нас и потоп!

  chavo64
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#84:"skara"]Важното е ние да не забравяме и да гласуваме правилно, а не за разни надути балони![/quote]
  Като Бараката и неговия измислен ББЦ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Разстроено

  [quote#63:"Irina"] са в състояние чрез всякакви средств да съсипят всеки един бизнес.[/quote]
  Всеки един бизнес по българско може да бъде съсипан 1-1,5млн долара или евро. Всеки!
  Сега отново фалират държавата, и то не посочените от теб, а едни други и то не чрез пари, а чрез държавата! Пак ограбиха хазната до дъно! За кой път вече?
  И защо по типично руски образец непрекъснато търсим виновния човек, когато самата СИСТЕМА е виновна!
  СИСТЕМАТА трябва да се смени, не изпълнителите!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 88. 88 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  [quote#73:"Jeremy Irons"]Но че има много раздадени такива е факт от няколко години и е казвано и писано достатъчно.[/quote]
  Това е банка, кредити ще продава, няма да продава банички!
  И този списък, дето го разнасят, дали е за лоши кредити? За какъв период? Май сега ще има дела за набеждаване, и то много яки. А къде спа Банков надзор при раздаването на кредити на свързани лица? Нямат достъп до Кредитен регистър и до Регистъра на фирмите? Айде де! БНБ е в основата на далаверата.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 89. 89 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Ако КТБ действително е мината с отложено действие, която избухна в ръцете на създателите си- то няма как светлината на отговорността да не се насочи към политици, изпълнителна и съдебна власт и задкулисие.

  Въпросът отново е Кой?"

  И отговорът отново е - ТОЙ!

 90. 90 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Картината, представена от БНБ за "източването" на банката, е четиво за наивници...."

  В тая връзка се чудя с какво го държат Искров? Какво ще е това обещание за бъдещ пост, огромна сума пари или изнудване и шантаж с уличаващи в нещо си доказателства? Кой нормален човек ще си плюе на професионализма, на бъдещето и най- вече на институцията която представлява за да твърди такива нелепици? Искров с неподозирана лекота се нареди сред най-големите престъпници на България!

 91. 91 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Вече изказах мнение, че Искров, който е една магураджийска мутра правеща се на банкер, трябва да бъде арестуван и разследван.
  В действията и изказванията му със сигурност могат да се открият куп нарушения на законовата база стояща в основата на банковата система и националната сигурност. Тези чучела - "народни банкери" получават огромни за нашите географски ширини заплати именно за да не допускат това което става в момента - срив на доверието в Централната Банка и разклащане на финансовата стабилност с риск да се влезе в истинска катастрофа като по виденово време.
  БНБ трябва незабавно да бъде оглавена от професионалист с безупречно име, а такива в България има, макар и не много на брой. Маскарадът, започнат по времето на Мадридския Крадец отива към логичния си край и пак "народът" ще плаща масрафа.

 92. 92 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#87] от "skara":
  [quote#87:"skara"]Всеки един бизнес по българско може да бъде съсипан 1-1,5млн долара или евро. Всеки! [/quote]

  Чудя се на тия като Цеко Минев, Прокопиев и останалите, които сега доволно потриват ръце. И техният ред ще дойде и ако имат малко акъл в главата би трябвало да се стреснат сериозно от случващото се с КТБ...

 93. 93 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#87:"skara"]Всеки един бизнес по българско може да бъде съсипан 1-1,5млн долара или евро. Всеки!
  Сега отново фалират държавата, и то не посочените от теб, а едни други и то не чрез пари, а чрез държавата! Пак ограбиха хазната до дъно! За кой път вече? [/quote]
  Подарихме България на една невероятно гнусна мафиотска прослойка, чийто единствен "бизнес" са обирите и грабежите. Те друго не могат и не искат. При такъв тумор, май само в скалпела е решението.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 94. 94 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#42:"virtual brain"]Ма нали всички държавни фирми са натикани от "доброжелатели" там, бе, национализаторе! [/quote]


  ... доколкото знам, държавните фирми имат предимно дългове... казваш, да "презаредиме" сметките на въпросните фирми, та управленците им да откраднат още, така ли?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 95. 95 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#44:"Чардо"]По думите му не може с лека ръка да се обвинява Летище София, че може да пропусне някаква сума пари. [/quote]

  ... точно! не може с лека, а трябва с ТЕЖКАТА РЪКА НА ЗАКОНА!!! да се действува...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 96. 96 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Весело

  [quote#92:"abygale"] Прокопиев и останалите, които сега доволно потриват ръце. И техният ред ще дойде и ако имат малко акъл в главата би трябвало да се стреснат сериозно от случващото се с КТБ... [/quote]
  Къде видя пък ти Прокопиев да потрива доволно ръце? Стига с тия опорни точки и жалки комунистически опити за прехвърляне на вината! И сега ли кръгът "Капитал", Прокопиев, Сорос и невидимият враг на Запад ще са виновни, за пладнешките обири на мафията зад ДПС/БСП?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 97. 97 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#28] от "virtual brain":
  Снощи в интервю с половин уста Стойнев призна, че е успял седмица по-рано да изтегли парите на държ. фирми от КТБ!! Изтеглил е депозитите на фирмите.
  За автора: Браво, наскоро отворих и изчетох всичко писано от Илиян Василев. И веднага си задавам въпроса защо медиите не му дават трибуна, а само изтъркани дърдорковци ни заливат с празни приказки.
  Ето автора поставя сериозни и аргументирани въпроси, но отговор няма.
  За мен ситуацията с КТБ е кражба на цялата банка с помоща на правителство, прокуратура, БНБ. Някой чу ли реална цифра или причина за отнемане на лиценза? Отнет ли е лиценза? Защо се мъчат преди да е ясна картинката с КТБ да източат 3-5 млрд от бюджет, фонд за гарантиране депозитите...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 98. 98 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  [quote#90:"abygale"] Кой нормален човек ще си плюе на професионализма, на бъдещето и най- вече на институцията която представлява за да твърди такива нелепици?[/quote]

  За достатъчно пари всеки ще направи каквото искат от него. Достатъчно е думичката. Изключвайки някои идеалисти, ама по тези земи те свършиха със Стамболов!
  Пък на това отгоре по тези земи колко има наказани за далавери? Открадването на заемите през 88-90, Лукановата криза, масовата приватизация, Виденовата криза - да има поне един посочен като виновен, дори да не е съден! Ще съм любопитен да ми кажете някой такъв - стига ми и после е останал безработен за участие в далавери!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 99. 99 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Все пак не трябва да се забравя,че първи министър-председателят на служебното правителство ,назначено от Плевнелиев , постави въпроса за обвързаността на държавните фирми с една банка, а именно КТБ и прие решение поне за част от тях да бъдат насочени към друга банка. На фона на случилото се, наистина трябва да оценим високо това.

 100. 100 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#94] от "o_sando":


  [quote#94:"o_sando"]... доколкото знам, държавните фирми имат предимно дългове... казваш, да "презаредиме" сметките на въпросните фирми, та управленците им да откраднат още, така ли?[/quote]
  Нищо не казвам, искам просто да знам колко са парите на държавните фирми над лимита, тоест - откраднатото директно от нас. Искам да знам какви ще са последствията за тия фирми, ако загубят парите си и ще има ли последствия за жизнено важни отрасли... защото това са държавни фирми и пак ние стоим зад тях. От това ме е страх, иначе и аз съм напълно за възстановяване само до лимита!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK