Политически creative destruction

Политици, министри и управителят на БНБ на консултациите при президента за банките и политическа криза в края на юни

© Юлия Лазарова

Политици, министри и управителят на БНБ на консултациите при президента за банките и политическа криза в края на юни"Дневник" публикува анализа на Христо Иванов от профила му във Facebook. Акцентите са на редакцията.


Случват се изключително важни процеси, чието потенциално значение е за години напред. И за това е важно да опитваме да се ориентираме в ставащото колкото може по-добре, дори и с риска на прогнозите.


Ако допуснем, че ставащото с КТБ или поне основните му елементи са резултат на сценарий, а не на нормални финансови и икономически процеси, това, което виждаме, е някакъв вариант на политически creative destruction. Ключовите властови фактори са договорили елементите на ново статукво – и като политическа конструкция, и като икономическа подплата. В момента наблюдаваме видимата част от поетапната реализация на тази договорка и зараждането на ново политическо статукво.
От тази гледна точка смъртта на КТБ идва не защото тя е била куха финансова пирамида или е била източена в последните седмици, а настъпва като


целенасочено разрушаване
чрез поредица от стъпки на различни играчи


Възможните цели и ефекти на подобно разрушаване са следните:


- Да се преструктурират определени икономически отношения: много печеливши играчи ще редуцират силно свои задължения, други ще получат контрол върху важни активи на безценица. КТБ беше прасенце-касичка на олигархията и доколкото олигархията е сливане на икономически и властови позиции, банката беше конкретен механизъм за конвертирането на едното в другото. През нея властта се превръщаше в икономически и финансови позиции и пак чрез нея те можеха да бъдат инвестирани в трупане на още власт. Съответно – радикалното преструктуриране на този възел от властови и икономически отношения минава през счупването на прасенцето-касичка.


- Създаване на "черна кутия", за да стане това преструктуриране бързо и сигурно. Доколкото КТБ не е чисто икономическо явление, тя не може просто да смени собствеността си, акционерната си структура или да преструктурира портфейла си в рамките на нормалната бизнес практика. Доколкото пък в нея са въплътени задкулисни властови отношения, тяхното пренареждане не може стане иначе, освен на много тъмно.


- Ефектът на черната кутия е нужен и за да се обнови камуфлажът на олигархичния модел: през последните години обществото научи твърде много за него, натрупаха се доказателства, оформиха се наративи, конкретните действащи лица и корпоративни опорни точки се превърнаха в огромен обществен дразнител. Дошло е време старият декор да бъде сринат със замах и да ни бъде предложен съвсем нов мизансцен: нови герои, нови икономически структури, нови механизми за упражняване на медийно, институционално, икономическо и политическо влияние. И замитане на следите на тези, които остават в задкулисието.


- Всичко това ще получи своето властово изражение на изборите и след тях. Новите финансово-икономически съотношения ще трябва да се превърнат в съответните властови позиции (без които не могат да просъществуват), а новите декори на задкулисието ще изискват нова политическа гарнитура. Центрофугата от събития около индуцираната банкова криза е идеален момент за излъчване на спасител или спасителна управленска комбинация, както и за изхвърляне зад борда на много излишни вече играчи.


Следствия от тази постановка:


- От доста време за основните играчи трябва да е ставало видно, че в настоящия си формат моделът не може да оцелее и за да оцелее изобщо – трябва да премине през сериозно преструктуриране (както пише Маркс – моделът "минава през яростно разрушение не под влияние на външни въздействия, а като условие за своето оцеляване"). Вероятно схемата "Орешарски" е била последен опит нещата да се запазят горе-долу в предишните рамки (след като за достатъчно силни играчи управлението на Борисов е престанало да бъде достатъчно удобно) и да се предотврати кризата на модела. Около началото на настоящото управление обаче е станало ясно, че нещата са неспасяеми в старите си коловози (като дата аз бих заложил не толкова на назначението на Пеевски в ДАНС, колкото на деня на посегателството срещу Доган, следващ важен жалон е свалянето на Бисеров).


Зад кулисите е протекло нагнетяване на напрежението, играчите са се прегрупирали, тествали са позициите си в периферни сблъсъци и мълчаливи канадски борби, пили са кафе, било им е нужно технологично време да подготвят ходовете си.


В този смисъл КТБ е елемент от верига и
далеч не е единственият театър на текущото преструктуриране

- просто в момента е най-видимият. Вероятно за да се стигне до съгласието на ключови фактори КТБ и Цветан Василев да бъдат жертвани, преди това е имало постигане на договорки по други по-важни и основополагащи теми – например в енергетиката. Също така вероятно подобни процеси текат и в други сфери, просто не са толкова видими. Нещата далеч няма да спрат с КТБ.


- Макар креативното разрушение на КТБ да не е спонтанен икономически процес, нито  резултат от чисто финансова логика на събитията, неговото настъпване не е просто резултат от някакъв общ план, провеждан в хармония от единен център.


Със сигурност необходимостта от обновяване на декорите е била видна от доста време за всички играчи от задкулисието и всеки от тях е правил планове как да изтика някой друг в ролята на жертва, а сам той комфортно да се пренесе зад новите декори – и тези планове са влезли в сблъсък: има доста индикации, че напрежението между Цв. Василев и Пеевски се е нагнетявало дълго преди настоящата развръзка и тя далеч не е била единствената възможна. Явно Цветан Василев е правил свои планове - видно от събитията около проекта "Бареков" или дори просто закупуването на "Креди Агрикол", като вероятни стъпки към дирижирано от него преструктуриране. По същото време почна преструктурирането на собствеността на Ирен Кръстева в медиите.


- В момента на много нива и много фронтове тече борба за оцеляване. Много второстепенни или обслужващи играчи са се питали "Ко стааа, бе, вече не знам кой от кои е" (Кокинов от записа от Банкя), колебаели са се на чия страна да застанат, правят грешки, щурат се в паника, че ще бъдат жертвани. Това обяснява непоследователностите в действията на главния прокурор Цацаров и други елементи в прокуратурата, обяснява и действията на гуверньора Искров, както и снишаването на КФН.


- Но доколкото основният талвег на събитията е в резултат на режисура, в това, което се случва, има много нагли лъжи (цялата постановка с изгубените досиета, макар и да е ясно, че тази информация просто не може да бъде загубена), мероприятия за повлияване на общественото мнение (инсценировката на банкова паника около ПИБ, за да се обоснове необходимостта от екстрени мерки), отклоняващи вниманието димки (историята с милионите, изнесени в куфари, и др).


Ето защо няма да се изненадам, ако:


- Реалната база за новата конфигурация зад кулисите и бъдеща управленска коалиция (в което се включват и тези, които ще имитират опозиция) да е била осигурена с голяма сделка в енергетиката

Тя вероятно включва (и) разпределение на порциите по "Южен поток" между печелившите кланове и тяхното юридическо оформяне, което е станало на ниво подизпълнители, скрито от търговска тайна и чрез разпарчетосани и разнородни инструменти (договори, писма, меморандуми, анекси), както руснаците обичат (вж. напр. договорната база по АЕЦ "Белене"). Нашите вярват, че с дублирането на АЕЦ "Белене" с американски близнак "нов блок в Козлодуй" си осигуряват приятелския неутралитет на американците – но това може да се окаже вярно само на местно ниво. Надяват се новата Европейска комисия и другите заинтересовани страни членки да оправят нещата и в Брюксел. После ще мислят как ще ни съобщят, че дължим едни нови 4 млрд евро.


- Извънредният закон да се окаже ненужен.


Ефектите му по отношение на КТБ в голяма степен вече са реалност или могат да бъдат постигнати в процедурата по Закона за банковата несъстоятелност, която е доказала, че с помощта на услужливи съдии е перфектна черна кутия. Обществото никога не разбра какво стана с активите, вземанията и обезпеченията на фалиралите през 1996 г. банки, нито как бяха редуциани и прекупувани кредидите, нито кой придоби съответните части от портфолиото им, за да ги превърне в икономически позиции. Някои от тези несъстоятелности се точат с 10 и повече години и съдът не само не работи като формат, гарантиращ прозрачност, външен контрол и законност, но и осигурява перфектна защита за всички схеми със "сила на присъдено нещо"– в много по-голяма степен от един очевиден, скандален, потенциално антиконституционен и със сигурност противоречащ на Европейската конвенция за правата на човека закон. В този смисъл извънредният закон може да е по-скоро непохватен опит на Искров да си осигури индулгенция, защото усеща, че ще бъде жертван (точно както и с предложените от него поправки в НК).


- Идеята с плащането на пълния размер на влоговете е димка. Може и да има някакъв търсен ефект по отношение на елементи на българския естаблишмент, които си държат "спестяванията" в КТБ – като ги залъгва да си траят в критичните за успеха на операцията първи дни. Със сигурност обаче е перфектен начин да осигури отвличане на вниманието на масовата публика от реалните събития. Докато ние (с пълно право) викаме, че "няма да платим", просто няма да забележим, че основното събитие е друго.


След някой друг ден да обявят, че се отказват от извънредния закон и пълното плащане на влоговете и ще преминем към обичайната несъстоятелност (или някакъв друг план "Б"). Който е определен да спечели изборите, ще бъде обявен за народен спасител.


- Като допълнителни залъгалки и увеселения ще има хвърляне на тела на тълпата: освен Искров и негови колеги, всякакви дребни риби от КТБ и пр. сигурно ще почнат да изтичат имена на хора от списъка със скъпите клиенти с влогове над 200 000. Ще има всякакви бивши и второстепенни политици, магистрати, други деца на лейтенант Василев-Шмитд като Влади Въргала и Вежди Рашидов и пр. Това ще осигури материал за злорадство, омраза и морализаторска хиперактивност не само до изборите на 5 октомври, но поне до президентските избори.
Ще укрепи и позициите на Цацаров, който ще си влезе в ролята на "санитар на гората" и ще чисти така посочената мърша. Освен всичко друго – перфектен начин всякакви дребни детайли, склерозирали бивши играчи и нискостеблени лузъри от старата сценична конфигурация да бъдат изчистени накуп.


- Пеевски, Маман и цялата отдавна изживяла полезността си медийна империя да се окажат следващите лишни-вишни от дните предишни.


Ако всичко това не сработи или се окаже недостатъчно – ще ни извадят сценария с пълен конституционен рестарт, свикване на Велико народно събрание, писане на нова конституция 2 години, преминаване към президентска република или някаква друга форма на "ново начало за всички", при което те ще почнат на чисто, а ние – от нулата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Доста страховита картинка... Ако допуснем, че е в общи линии вярна, какво може да се направи "те" да не "почнат на чисто, а ние – от нулата"?

 2. 2 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Източването на КТБ става при управлението на Борисов. Това трябва да се вземе съвсем на сериозно. Особено фактът, чет той се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. По негово врeме бяха депозирани милиard народни пари и гражданите се заблудиха, че това едва ли не е държавна банка. Хората си вложиха парите там и поради фактът, че има висока лихва. Плевнелиев угодно служи на Борисов, като не покани ББЦ на Консултативния съвет.

 3. 3 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  КТБ беше п,асенце -касичка това е истината

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ""ново начало за всички", при което те ще почнат на чисто, а ние – от нулата."
  Допълвам: "те ще започнат на чисто с още по - пълни джобове, а ние -от нулата, все по - далеч от обществото, в което законът е един за всеки и всички сме равни пред него."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 229 Неутрално

  главната цел е определени хора да се сдобият с още власт, тъжно е...

 6. 6 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 798 Неутрално

  В цялата работа няма нищо креативно.

  Това е резултат от корупция и безнаказаност.

  От 90 г. насам.

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как обаче нищо от това не ме учудва.
  А още по-лошото е, че липсата на реакция от страна на обществото също не ме учудва.
  И както се пееше в една песен:
  "Не, не ми харесва този свят и изобщо не съм съгласен." - Каз ми веднъж Райчо ядосан... и отпи от бутилката с гроздова.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Даже няма да почнем от нулата, а ще сме и на минус.

 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  КТБ е частен проблем. Проблемът е политическата ни система и как (ни) работи тя.

  Нали вияхте, как си направиха оглушки за референдума?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 229 Неутрално

  След като всяка седмица казват нещо различно (банката е стабилна, банката не е стабилна, изнесени за 205 млн., не са изнесени 205 млн., отнемаме лиценза, не е ясно дали/кога отнемаме лиценза, ще възстановим всички влогове, ще възстановим само тези до 100 000 евро и т.н.) ми е интересно какво ще бъде крайното развитие с това иде-ми-дойде-ми.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Точни наблюдения и реалистичен сценарий. Липсват само имената на тези, които ще спечелят от новата ситуация. Иначе някои от губещите са споменати.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  "Ако всичко това не сработи или се окаже недостатъчно – ще ни извадят сценария с пълен конституционен рестарт, свикване на Велико народно събрание, писане на нова конституция 2 години, преминаване към президентска република или някаква друга форма на "ново начало за всички", при което те ще почнат на чисто, а ние – от нулата."
  Чудесен анализ! Тази идея напълно съвпада с идеята на Радан Кънев и на всички заблудени "десни", които не разбират, че свикването на ВНС и писането на новата конституция само ще даде ВРЕМЕ на мафията, което за държавата е напълно загубено и ще ни струва главите. Ако Европа или МВФ ще ни спасяват пак от нашите "спасители", то още отсега да поемат нещата в ръцете си и да видят с очите си какво се случва в КТБ. Защо БНБ и някои политици с нечисти пръстчета посягат към масата на несъстоятелността на банката и си взима най-лакомото парче от нея? Защо Цацаров предлага по свое усмотрение да "вдига" банковата тайна, без да му се пречкат разни съдии? Как точно КТБ е станала банката на властта и кои са политиците, съдиите и прокурорите с кредити-дарения от тази банка, при какви условия и колко парици са получили? Имали ли са намерение да ги връщат или нещата ще приключат с удобно за тях "споразумение" със синдиците или с потъване в "черната кутия" поради уж загубени (унищожени незнайно кога и от кого) досиета (нещо да ни напомня думичката "досие"? Дали нещата с КТБ не се подготвят от доста по-отдавна (спомняме си, че Роман Василев, Сидеров, Бареков, председателката на Окръжен съд Варна имаха вземане-даване с Василев, а Романчо се изниза като мокра връв от прокуратурата). Кой е de facto "главен касиер" на КТБ? Не е ли заместникът на Илия Павлов в "гара-разпределителна" на черните "чували" за властта - Делян Пеевски, "момчето за всичко" на всевластния Ахмед Доган (КГБ, Путин)?

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 13. 13 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 452 Разстроено

  всичко звучи мега логично, ама ми намирисва силно на теория на конспирацията. дано съм прав и не се случи нищо от гореописаното, че...

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 14. 14 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Господи, а електоратът им се радва на 5 лева, повишение на пенсията или безплатна екскурзия до Бузлуджа...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Но най-лошото от всичко е, че нищо няма да се промени.
  Честно, надежда няма. Поне не и за държава, ръководена от българи. За нас само надзор.

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Още една статия, която малко или много поне видимо се опитва да покаже картината на нашата социална, политическа и бизнесдействителност такава, каквато тя наистина е. Това, което като човек, който по принцип на нищо, което не е неатакуемо доказано, не вярва, ме смущава, то е, че напоследък се появяват доста такива статии. Или изказвания. Но в тях няма ни намек за това, как ние като народ да се защитим, поне донякъде, срещу подобни действия от страна на нащия елит – финансовоикономически, политически, идеолигически и медиен. И въпросът, който си задавам, е: не са ли тези статии и изказвания средство за придобиване на влияние, което се използва за обезверявенето на народа? Защото, ако, както ни казват или внушават тези статии и изказвания, народът не притежава средства, с помощта на които да се защити от манипулациите, обирджийството и кретенизмите на своя елит, има ли тогава народът някаква полза от това, да разбере как и защо е абсолютно безпомощен да направи каквото и да е, за да се защити?

  Повод за съмнение ни дава още един факт – фактът, че при подобни статии и изказвания никой не казва нищо лошо за политико-икономическата система, в условията на която става това. Макар че на всеки нормално мислещ, макар и с не особено сериозни политически и идеологически знания човек, би трябвало да му е ясно, че ако в една държава с участието на политиците подобни безобразия остават на практика ненаказани и всъщност са ненаказуеми, няма как една от основните причини за това да не са грешки в политико-икономическата система, Защо тогава тези умни и знаещи автори и изказващи се експерти не казват ни дума по този особеност на проблема?

  Разбира се, твърди се че тази политико-икономическа система, наричана не официално като тотален симетричен глобализъм, глобализиран капитализъм или изобщо ненаименована, истинското име на която е НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ, била създадена върху система от хуманни, християнски и общочовешки ценности, поради което тя нямало как да бъде погрешна. Нека да приемем на юнашко доверие, че тя наистина е изградена върху такива принципи. Но ако в една държава, в която господстващ е неолиберализмът като политическа система, стават такива кретенизми и идиотизми, каквито стават у нас, и те по принцип остават ненаказани, това всъщност означава, че няма как в тази система да не са допуснати някакви твърде сериозни грешки. Грешки, направени или допуснати по пътя от изходните принципи до крайните, прилагани в политико-управленческата практика правни, политически и икономически правила и инструменти. От което пък следва, че ако народът не може да се бори срещу тези кретенизми и идиотизми чрез смяна на управляващата партия, тъй като всички партии са по принцип еднакви в това отношение, той може да направи това като застави своя елит да поправи или да изостави една очевидно погрешната политико-икономическа управленческа система.

  Е, вярно е, че за само един народ на една малка държава това е трудно. Но нали същите идиотизми са допуснати и в Португалия, Испания, Италия и Гърция, а и в другите държави от ЕС? (от коментиращия повече по този проблем в блог glog9.blogspot.com)

  Та въпросът ми към подобни статии, много добре показващи невъзможността народът чрез смяна на една управляваща партия с друга да застави своя управленчески елит да го управлява както трябва, е: Защо авторите на такива статии не покажат на народа, че това може да бъде направено чрез смяната или принципната корекция в крайните изводи, правила и инструменти на самата система? Или си мислят, че подобни системи не могат да бъдат сменяне или корегирани?

 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Любопитно

  ...играчите са се прегрупирали, тествали са позициите си в периферни сблъсъци и мълчаливи канадски борби, пили са кафе...
  ----
  Това последно ми говори нещо?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на JORDANVK
  JORDANVK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има много истина в този анализ, браво! За съжаление, нещата в нашата държава стават все по-абсурдни с всеки изминал ден. Имам чувството, че вместо да вървим към демокрация и "истински" пазарна икономика, а не такава на прехода, все повече залитаме към нещо, което прилича на дивия запад...
  Жалкото е, че все повече хора избират Терминал 2, просто защото искат нормален живот - възможности за развитие, перспектива, справедливост и върховенство на закона, все неща, които у нас, като че ли, липсват. Питам се понякога, толкова ли е трудно, хората с власт - икономическа и политическа - да погледнат за малко встрани от собствения си джоб?!

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#16] от "glog":

  Поздравления!
  Споделям.

 20. 20 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Да, това е истината!
  Но не съм съгласен, че промяната на конституцията /или нова/ е вариант за тях!
  Сегашната конституция им дава всичко и ще я бранят до живот!
  Чрез нея винаги са на власт и ни крадат законно!
  Всичко може да се оправи само със 100% мажоритарни избори за всички власти, но за сега не можем да се преборим за това!
  До къде ли ще паднем?

 21. 21 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "JORDANVK":
  Не само е трудно, невъзможно е!
  Това са вкоренени ценности!
  Трябва да бъдат изметени!

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Напълно съгласен с Христо Иванов.
  При това - за пореден път.

 23. 23 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много приказки се издумаха по тази тема вече!
  Време е да бъдат извадени повече факти на светло!
  Журналистите, на вас говоря...:
  Дребни вложители в банката, крупни вложители, дребни кредито-получатели, едри такива, такива, които са "се изнесли" в последния момент... имена, цифри, дати... и т.н....
  Наслушахме се на истории за лошия кумчо Вълчо (Цветан), но дори и в Дневник, Пеевски изглежда добричък, не ли?
  Омръзна вече една и съща дъвка, предъвквана в различни усти!
  Дайте ФАКТИ!!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#16:"glog"]показващи невъзможността народът чрез смяна на една управляваща партия с друга да застави своя управленчески елит да го управлява както трябва, е: Защо авторите на такива статии не покажат на народа, че това може да бъде направено чрез смяната или принципната корекция в крайните изводи, правила и инструменти на самата система[/quote]

  Анализът е смислен и независим. Не приемам епитета "творчески" в нито един аспект към българската политическа класа (сбирщина). Има и още една възможност, която не е получила достатъчно внимание. Гражданите, оказали се по-умни от своите управници (това не е голямо постижение) да предприемат непредвидими и крайни действия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Браво за задълбочеността. Много мрачно изглежда обаче, ако си направим някакви изводи. Всичко се променя, за да остане пак същото. Обезкуражаващо е. Възможно ли е обществената активност поне донякъде да попречи на такава прогноза? От това какъв процент от хората ще отговорят утвърдително ще зависи и близкото бъдеще.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#16:"glog"]Та въпросът ми към подобни статии, много добре показващи невъзможността народът чрез смяна на една управляваща партия с друга да застави своя управленчески елит да го управлява както трябва, е: Защо авторите на такива статии не покажат на народа, че това може да бъде направено чрез смяната или принципната корекция в крайните изводи, правила и инструменти на самата система? [/quote]
  Че нали от изказаното от Иванов точно това следва?
  Или го искате в прав текст?
  Системата се променя от държащите лостовете. Кои са лостовете? Контролът върху собсъвеността и капитала. Който в момента се пренарежда, а после ще бъде и облечен в политическа конструкция. Конструкция на властта, а не някаква елементарна партия или дори коалиция.
  Доколкото мат'рялът няма такъв контрол, (върху капитала - хич, а върху собствеността е разпилян и изключително дребен по сила в съревнование с концентрираната собственост) - то следва, че мат'рялът може да противодейства само пасивно. За съжаление. Активният вариант е в национална революция, но на практика е невъзможен. Е, неизбежни мисля, че ще са бунтове, по места, неорганизирани и по конкретни, единични поводи, но - дотук! Макар че те, в комплект с все по-проблемната делегитимация на управленската власт, все пак ще са някакъв натиск към постигането на по-приемлив баланс.
  Защото власт сама по себе си, без мат'рял, няма как да съществува.
  А и да не забравяме "външните фактори" ЕС и НАТО, които нямат проблем "да си работят" с местните "кучета", стига да са "наши кучета", но не биха хрантутили компрадорската пасмина, ако тя им внася нестабилност, изяждайки стадото.
  Та бива да се очаква в този аспект "от вън" да поозаптяват "задкулисието", което пък се отразява на практика като фандък за отпора на мат'ряла. И тъй ще "кипи борбата" ...

 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Какво може да се направи ли_ Ами да се подновят и засилят протестите. Да се предизвика веднага оставка на правителството. Да не им се играе по свирката, а да се поеме инициативата и да се изринат оборите. Видяхте какво постигна Киевският Мегдан. Просто трябва да си повярваме в силите.

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  От една страна сценария е черен и не е невъзможен.
  От друга страна, това траурно и същевременно заплашително звучене, как те (?!) ще намажат, а ние (пак) ще загубим и предпоставянето му като неизбежно, да ми прости Господ, но ми се струва като поръчано от тези дето дърпат конците.
  Да приемем, че това е истината и мърдане няма. Какво ни остава, освен каквото можем да обърнем в евро/долари и държим в бурканбанк или в някаква собственост и да чакаме да мине бурята, с възможно най-малки последствия за нас. В същото време, те (лошите) ще си наредят игрите.
  Другия ни път, който нито отрича, нито отнема възможността всеки един от нас да се погрижи за себе си ( нормално виждане на човек ориентиран дясно-център), но да не гледаме като мишка, хипнотизирана от змия, как те си редят игрите, а да имаме активно отношение, па било и с риск да сбъркаме.
  Вие постъпвайте както желаете, но моя избор е за активната позиция - даже не успяха един Пеевски да назначат, въпреки че ни късат нервите повече от една година - така ли е?

 29. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Любопитно

  До коментар [#26] от "xm...":
  Значи: требва си малко революция,да се постресира "задкулисието" и да му поиздърпат ушичките? А?

 30. 30 Профил на ithink
  ithink
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...писане на нова конституция 2 години..."
  Възможен подход, ако сме малоумни да го примем.
  Реалистичен би бил:
  - Велико Народно събрание, за да промени постановките за изменение на конституцията,
  - изработване на конституция извън Народното събрание,
  - референдум за приемане на задължителни фундаментални постановки, например разделение на държавните власти, бюджет на изпълнителната власт само за национална сигурност, задължително минимално здравно и социално осигуряване...,
  - изменение на конституцията.

 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsvetko_51":
  Абсолютно вярно +++++
  Всякакви внушения за "неизбежност" в "играта на тронове" между гражданите и оялите се преходници само налива вода в мелницата на преструктуриращото се задкулисие. Целта / в случая с тази статия по-скоро неволния ефект / е колкото се може повече от по-активните и нетърпящи повече беззаконие хора да се обезсърчат, че няма надежда. Това, разбира се, не е така. Да, мнозина от награбилите през последните 25+ години ще запазят милионите и милиардите си,но трябва да разберат по някакъв начин,че от утре или други ден ще трябва да играят по правилата,общите за всички правила и закони,защото просто ни писна и няма да търпим повече да ни правят на маймуни.
  Смятам,че един "майдан" ще се отрази доста освежително на обществото ни и доста изтрезвително за някои.....

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#29] от "thepirineagle":
  Емчи ... това са пътищата за промяна на статуквото в собствеността и капитала - еволюционен и революционен, като при това еволюционният пак си е съчетан с революционни изблици.
  В китна ни Мамковина обаче, както съм казал, няма да се стигне чак дотам.
  Защо? Ами защото, ако сте забелязали, от триадата "собственост, труд и капитал" в поста си съм изпуснал труда.
  Съвсем умишлено. И не защото мисля, че мат'рялът е мързелив или тъп ...

 33. 33 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#16] от "glog":

  организираната престъпност и корумпираната ("разложената", на български) държава, ако ще не "неолиберализъм", а "палеоконсерватизъм" да ги наречеш - все ще си останат едни такива простички, човешки нещица, свързани с липсата на най-обикновени морал и справедливост.
  а не идеологически явления или етикети.

  хайде холан.

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#29:"thepirineagle"]малко революция[/quote]

  Няма такова словосъчетание.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Любопитно

  [quote#32:"xm..."]Мамковина[/quote]

  Това някакъв презрителен синоним на татковина ли е?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Това обяснява непоследователностите в действията на главния прокурор Цацаров

  Ами тази непоследователност произтича от фамилията му - Цацаров. Ако се казваше Акулов или Кашалотов щеше да е последователен и твърд. Това на майтап де.

 37. 37 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  вместо creative destruction

  предлагам system deactivation

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#34] от "etty1":
  Е,то няма и как да няма хора на които им е чуждо чувството за ирония и понякога си драскат така из форумите - за бройката
  Или пък са станали сутринта с г**а нагоре

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  До коментар [#16] от "glog":

  И каква е вярната политсистема според теб?! Социализъм ,комунизъм или нещо ново?
  Много удобно изтърваш други предпоставки от които се нуждае системата за да работи а именно стриктно разделение на властите и независима съдебна система плюс свободни медии.
  Нима съществуват в България реални пазарни отношения?!
  Нищо подобно,това което виждаме е някакъва смеска от централизирана икономика размесена с псевдо пазарни подправки.Системата не работи просто защото я няма!

  klimentm
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Любопитно

  До коментар [#38] от "thepirineagle":

  Нямам представа кого имате предвид и съм шокирана от злобния изблик. Пиринските орли са благородни птици и нападат само когато са гладни. Имате интересни коментари, но изкуството на иронията не е силата Ви.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#40] от "etty1":
  Злоба няма - извинения ако има обидени...днес не ме мъчи глад Усмивки от сърце

 42. 42 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":


  [quote#39:"klimentm"]Нима съществуват в България реални пазарни отношения?!
  Нищо подобно,това което виждаме е някакъва смеска от централизирана икономика размесена с псевдо пазарни подправки.Системата не работи просто защото я няма![/quote]
  Абсолютно вярно!
  +++++++ това за коментара!

 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#41] от "thepirineagle":

  Радвам се да го прочета

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4242 Любопитно

  ВРЕМЕТО Е ПАРИ?

  И да не е... Безценно е... Невъзвратимо.

  Затва Командиря е ларж и отпуска 6 месеца за одит...

  А всяка нормална банка... всяка уважаваща себе си корпорация...
  редовно прави автоматичен бакъп на данните си и без одит?

  Без необходимост от криза.

  Автоматичните анализи, "стрес тестове" и диагностики
  нема тепърва да ги изобретяват я...

  Защо обаче този чудесен анализ вещае още дълбае с длето тънко мрачни прогнози, а не се опита да познае от де зорът
  надежда да види?

  До коментар [#12] от "дъждовита":

  "Ако всичко това не сработи или се окаже недостатъчно – ще ни извадят сценария с пълен конституционен рестарт, свикване на Велико народно събрание, писане на нова конституция 2 години, преминаване към президентска република или някаква друга форма на "ново начало за всички", при което те ще почнат на чисто, а ние – от нулата."

  Чудесен анализ!

  Тази идея напълно съвпада с идеята на Радан Кънев и на всички заблудени "десни", които не разбират, че свикването на ВНС и писането на новата конституция само ще даде ВРЕМЕ на мафията, което за държавата е напълно загубено и ще ни струва главите.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#35] от "etty1":
  Защо пък?
  Татковина може, а Мамковина не може?
  И Мамковина било презрително?
  Че това си е сексизъм най-чиста проба!
  Пък се бараме европейци?
  И Татковина, и Мамковина, и Дядовина, и Бабини'я ... все е вярно ... Че и Чедония не требе да пренебрегваме ...

 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  В нашите коментари 24 и 26 казваме почти същото, дори цитатът, който го вдъхновява.
  Но коментар 32 "прави разликата" - както стана популярно да превеждат от английски журналистите с недостатъчен български. Презрителен е тонът, защото тези, които четем и коментираме тук сме малко по-информирани. Или пък не?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво на автора за добре структурираното изложение, находчивия стил и точните попадения по същество.

 48. 48 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#7] от "Никола Георгиев":

  Каква реакция от обществото би могъл очакваш?

  Тези процеси се случват и навън, макар и по-рафинирано, най-вече и защото се случват от векове.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#46] от "etty1":
  Не, не съм съгласен.
  Ако сте се засегнала - моите извинения, въпреки че не съм имал въобще нещо подобно предвид.
  И не, не казваме дори "почти" същото. Мисля, че вие изразявате по-скоро емоционална оценка, а аз (поне се опитвам ) да бягам от нея.

 50. 50 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Тук според мен бъркаш:

  "Защото власт сама по себе си, без мат'рял, няма как да съществува.
  А и да не забравяме "външните фактори" ЕС и НАТО, които нямат проблем "да си работят" с местните "кучета", стига да са "наши кучета", но не биха хрантутили компрадорската пасмина, ако тя им внася нестабилност, изяждайки стадото. "

  Матриал се внася отвън, а други фактори са заявили готовност да ни изкупят целите.

  Демографската политика показва признаци на умишлено обезлюдяване и това е толкова тежък ФАКТ, че не знам как може изобщо да се обори.

  Или "елитът" ни е малоумен и самовлюбен до степен да се самоунищожи, или им е известЕн някакъв сценарий, а те се спасяват самостоятелно, докато се случи. А всъщност първото и второто са синергисти.

  И да - изход няма.

  (настроение - оптимистично)

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 51. 51 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#27] от "bawarec":

  Киевският Майдан постигна тотално разграбване и от запад, и от изток и не може да бъде пример, освен отрицателен.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#49] от "xm...":

  Не, няма нужда от извинения, не приемам емоционално, нито персонално това, което си пишем тук.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bira": ≪Организираната престъпност и корумпираната ("разложената", на български) държава, ако ще не "неолиберализъм", а "палеоконсерватизъм" да ги наречеш - все ще си останат едни такива простички, човешки нещица, свързани с липсата на най-обикновени морал и справедливост. А не идеологически явления или етикети. Хайде холан.≫

  Bira, Съгласен съм с теб, че политико-икономическата система на неолиберализма е „свързана с липсата на най-обикновени морал и справедливост”. Точно това казвам и аз. И това именно е идеология. Защото, дефинитивно казано, „идеологията е съвкупността от оценъчните възгледи, идеи, мисли и представи на човека (социалната група) за това, какви, добри, полезни и изгодни, или зли, вредни и неизгодни, са за тях нещата, явленията, събитията и процесите, които напълно или частично зависят от волята и от поведението на хората”.

  Така че грешка няма. Мога само да добавя, че основни области, в които се появява идеологията, са политиката, моралът, религията, изкуството, медиите и така наречените обществени или хуманитарни науки.

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#50] от "galio":
  Има нещо вярно за "вноса". Но и за него важи същото.

  Нямам достъп до всякакви изследвания и програми, нито пък време да ровя, та се задоволявам с оповестеното.
  Та миналата седмица в английската преса огласиха един "визионерски" и съвсем на сериозно доклад за Европа до 2060. Там се твърдеше, че благинките са свършили, Европа трябва да "внася мат'рял" по 50 милиона, (петдесет милиона, не е печатна грешка!) годишно!, ( това са 10% "внос" годишно за 500-те милиона на ЕС), за да удържи и че до 25 години разслоението ще е гръмовно, та чак днешните САЩ ще ни изглеждат като Швеция на 70-те. При среден индекс на Джини днес около 35-38 (за ЕС) ще се сурне към около 50, че и нагоре ....
  Не мисля, че чак дотам ще се стигне, но си мисля, че посоката е такава. И в нея се вписва и българската ситуация.
  Плюс, че българският "труд" не е толкова мобилен, а пък страната ни не е чак така високо индустриализирана.
  Затова съм пропуснал умишлено и "труда".
  В подобна конфигурация и сегашната пасмина няма да може да оцелее поради самата същност на управление на собствеността и капитала. Така не става, защото е система, зависима изцяло от външните вливания и дори кратковременни проблеми при тях водят до самоизяждане. Не става също и с "грабни каквото можеш и живей от рентата, изнесен в чужбина", защото рентата зависи точно от тази система, която не могат да поддържат.
  Та затова е неминуема и "Перестройката", за която е тази статия и за която си говорим.
  И най ми е весело, че въпросната "Перестройка" се налага на чедата на "оная" Перестройка заради тия, които шатнаха окончателно Перестройката. Да живее Путин!
  А в извънперестроечна ситуация перестройчици не могат да виреят! Нито ще ги оставят ... Горките, между чука и наковалнята са ... Гънат се като червеи, на ляво и на дясно, демек на Изток и на Запад обещават и раздават каквото се сетят, само да ги оставят ... Но не, няма отърване, нямаааа!
  И в такава обстановка ма'ряла си има своите шансове. Но не ги виждам в някакво осъзнато и масово движение, а по-скоро в един общ поток, в който вътре е брауново движението.
  И изместването на сегашните перестройчици и неминуемо провалящите се заради генезиса си перестроечници-прим, за които е статията, от останалото, както и родилото се, читаво. Което вдява и може да живее от и със просперитета на социума, на не да паразитира върху него.

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#52] от "etty1":
  Аз се обяснявах по-скоро ...
  Нейсе!

  Странна е тази българска черта, да се възприема по такъв тясно персонализиран начин, в изключително личен план всичко

 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm": ≪Нима съществуват в България реални пазарни отношения?! Нищо подобно,това което виждаме е някаква смеска от централизирана икономика размесена с псевдопазарни подправки. Системата не работи просто защото я няма!≫

  Кlimentm, не си чел внимателно това, което съм написал. Прав си: В България има не пазарни, а псевдопазарни отношения. И не си прав, че системата не работи. Работи, и то ефективно. Иначе нямаше да дойдем до това дередже, до което ни е докарала тази система.

  Никъде не съм казал, че трябва да се върнем към комунизма (термините комунизъм и социализъм означават едно и също нещо; те са синоними). Но дълбоко се лъжеш, че нещата могат да бъдат поправени само със „стриктно разделение на властите и независима съдебна система плюс свободни медии”. Защото дори ако са наистина разделени, трите власти, законодателната, изпълнителната и съдебната, хората, които ни управляват от името на тези три власти, са хора от управляващия елит. Техните интереси са сходни. И затова те лесно могат задкулисно да се разберат (и почти винаги и навсякъде го правят), така че държавата да зачита техните интереси и да ги защитава с предимство, и в същото време да пренебрегва интересите на обикновените хора от народа.

  Колкото до свободните медии, те и сега са свободни, и то абсолютно свободни от държавна опека. И от народа. И пишат или излъчват само това, което е изгодно за собственика на съответната медия. И именно затова са такива, каквито са сега на практика.

  Въпросите, които сте засегнали, са много големи и обширни и няма как да бъдат разгледани тук. Затова само ще кажа, че управлението на една държава е такова, каквито са нейните закони. И ако, примерно казано, у нас съдебната система служи по-скоро като смокинов лист за прикриване на престъпността, това е така само защото наказателно-процесуалните ни и наказателните закони не дават никаква възможност за това, престъпленията да бъдат ефективно доказвани и жестоко наказвани, както и защото няма закони, които да регламентират строго работата на следователите и на съдиите, поради което те са на практика, заедно с прокурорите, ненаказуеми.

  За съжаление, тук за повече няма място. А и не тук е мястото за основно разглеждане на такива фундаментални проблеми на държавното управление.

 57. 57 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#53:"glog"]Съгласен съм с теб, че политико-икономическата система на неолиберализма е „свързана с липсата на най-обикновени морал и справедливост”[/quote]

  въобще сте свободен да ми припишете каквото си искате и после да се съгласите с мен.

  със същия успех можете да се съгласите с мен, "че политико-икономическата система на неолиберализма е свързана с канибализъм и братоубийство”.


  незначителното обстоятелство, че всъщност това се отнася със страшна сила за един друг "-изъм", не бива да Ви смущава.

 58. 58 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "JORDANVK": ≪Питам се понякога, толкова ли е трудно, хората с власт - икономическа и политическа - да погледнат за малко встрани от собствения си джоб?!≫

  Тъй като имам известни основания да предполагам, че оценката ви за смисления коментар се отнася за моя коментар #16, макар че може би не е така, ще се опитам накратко да отговора на последния ви неадресиран към никого въпрос,

  Много е трудно. Защото на хората, особено когато са над средното ниво и още по-особено когато са на високи постове, им е присъщо да надценяват своите положителни качества и заслугите си към обществото, и да подценяват своите слабости и пороци, както и това, което обществото им дава като заслужен награда за техните заслуги към него. Освен това поведението на хората зависи от господстващия в обществото морал, а моралът, който се насажда сред хората от сегашната ни политико-икономическа система, е преклонение пред богатството, което по презумпция се счита за справедливо спечелено, дори ако изцяло е заграбено, и пренебрежение към бедността на основната част от народа, която по презумпция се приема за заслужена и се приписва на измислената мързеливост на народа и на неговата също толкова измислена некадърност в работата.

 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#55:"xm..."]Странна е тази българска черта[/quote]

  Бях поприключила за днес, но това ме провокира.
  Англичаните (уважавани от мен, въпреки противоречивите чувства у повечето чужденци) наричат всичко, което не одобряват или откровено презират "френско", огромен брой българи наричат същото нещо "българско".
  Не се заяждам, това е интересен феномен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#54] от "xm...":

  Винаги си интересен за четене, мерси за което.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#59] от "etty1":
  Мerci beaucoup, а?
  Е, ще го преживеем някакси ...

 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Този анализ е изключително прецизен...
  Поздравления, Авторе...
  Очакваме и в откровената им дълбочина,
  следващите детайли на налагащата се Реформа ...
  От дълго време, всички потоци текат в това "дере",
  но кой да чуе, в днешната ни Политическа преизподня...
  Просто плашат обществото ... с необходимата му Промяна...


 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Изключително правдоподобен анализ-браво на автора!
  В резюме да следим за:
  - коя ще бъде следващата банка на властта,
  - какво ще се случи с Пеевски и Цв. Василев,
  - какво ще се случи с Южен поток и Белене,
  - ще продължи ли появата на скъпи политически проекти от сорта на ББЦ,
  - ще бъде ли сринато задкулисието на БСП за сметка на новите господари на Прехода.

 64. 64 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Братя и сестри, ето до къде ни докараха : РЕСТАРТ на държавата или ЗАКРИВАНЕ !!! Това са двете алтернативи на сегашния модел на управление на държавана !!! Не виждами голяма полза от рестарта, ако ще го правят същите другари които от 70 години се изживяват като месии в държавата !!! Не вкараме ли тук европейски чиновници, България няма да я бъде , кой каквото ще да ви говори !!! Трябва ни министър председател като Жан Клод Юнкер, не като Бойко Борисов , трябва ни парламент като английския- където заседават най-мъдрите- затова имат закони непроменяни 200 години !!! Трябва ни правозащитна и правосъдна система като американската, а не балканска шуробаджнащина и корупция , трябват ни фейърплей и джентълментски отношения навсякъде в държавата и най-вече в бизнеса, а не цигански алъш-вериши и аверски договорки на чаша сливова !!! Трябва ни англо-американско образование и здравеопазване !!! Но КОЙ, КОЙ, КОЙ , КОЙ ДА ГО НАПРАВИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО НИ СЕ ПРЕДЛАГАТ ЗА ПОЛИТИЦИ ??? Аз не виждам никой !!! А вие ???

 65. 65 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  [quote#64:"mils5656"]КОЙ ДА ГО НАПРАВИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО НИ СЕ ПРЕДЛАГАТ ЗА ПОЛИТИЦИ[/quote]

  Въпросът Ви е риторичен. Няма кой, не стават. Необходимо е ново Възраждане, ще го направят децата ни, родени след 1989 - свободни, пътували, учили в най-добрите университети. Не сме чак такива роби, че да дадем без бой земята си!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK