Преди да е хлопнало мандалото

Една година #danswithme протест

© Юлия Лазарова

Една година #danswithme протестКоментарът е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник"


Спорът за гарантиране на депозитите само на пръв поглед изглежда нелеп, абсурден и от едната страна на барикадата - нагъл, а от другата страна на барикадата - гневен.


По принцип в такива спорове всеки, който заема публична позиция, най-напред би трябвало да декларира в качеството си на какъв говори - на анализатор, експерт, политик, учен или на човек, който е заинтересован по чисто заинтересовани причини (например имащ влог в дадената банкова институция или по друга користна причина).
Но по-важното е друго.


В този спор се решава нещо много по-важно. А именно -


кому принадлежи и ще принадлежи оттук нататък държавата
след 25 години на Преход:


- на една малка част от обществото - 1% свръхбогати, живеещи в квартали с изключителни мерки за сигурност и тънещи в абсолютен лукс, плюс още 9% — самодоволна, ултразадоволена и лицемерно наричаща себе си средна, класа


- или на останалите 90% — общото между които е, че всички те нямат удовлетворителна степен на контрол върху жизнените си стратегии, а са в зона на много висок, трудно управляем риск — всеки, дори най-малкият провал на тяхната жизнена стратегия (криза на бизнеса им, болест в семейството, уволнение, финансови затруднения в обслужването на кредита и др.) може да ги срине дълбоко надолу в обществото, т.е. те могат да (из)паднат не само твърде рязко, но и практически необратимо.


Сега се води титанична битка


между тези 1% + 9% - от едната страна и между останалите 90% - от другата страна.


При това властта (политическа, финансова, силова, медийна) е изцяло в ръцете на въпросните 1% + 9%.


Битката изглежда обречена.


Но ако имаме все още (или вече) гражданско общество, тя не е предрешена. Сега е един от малкото останали моменти, когато хората могат да успеят да си върнат България - чрез мощен протест и абсолютно несъгласие с опитите на олигархичния 1% + обслужващите го в свой користен интерес 9% завинаги да си присвоят държавата.


След това вече няма да има смисъл от съпротива... Защото ще бъде късно и мандалото ще е хлопнало.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 748 Неутрално

  За КОЙ да гласуваме през Октомври? Остана ли за КОЙ?

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Сега е един от малкото останали моменти, когато хората могат да успеят да си върнат България - чрез мощен протест и абсолютно несъгласие с опитите на олигархичния 1% + обслужващите го в свой користен интерес 9% завинаги да си присвоят държавата.

  Съгласен съм с автора. Същевременно имам и упрек към него - той също беше във властта, защо допусна да се стигне до това положение ?

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Мощен протест? Няма да стане.Българинът протестира само когато хлябът стане 300 лв.

 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Неутрално

  горното процентно разпределение изобщо не е вярно! има 1% олигархИя, има не 9%, а поне 20% - държавни хрантутници по министерства, отдели, държавни фирми, общински структури, полиция и т.н. има едни 20%, които пробват да си изкарват хляба честно и почтено. и има едни мнооого проценти, които са наистина зад борда. такова "90%-иране" ми звучи, хм, малко болшевишки!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Весело

  До коментар [#1] от "#‎нямадаплатим":

  Аз знам за кой.Но не за КОЙ!

 6. 6 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пълен абсурд е това, че в момента няма масови протести, съпроводени с насилие, особено като се има предвид, че този сценарий е бил разиграван преди по-малко от двайсет години и всеки що-годе мислещ човек би трябвало да разбира какво се случва.

 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Гневно

  Уважения г-н Слатински, но точно голяма част от тези 90% качва на власт, марионетки, мутри, самозванци, медийни(само) герои и тем подобни имитации и реплики. А ролята на 1+9.те процента е да плаща на изброените по -горе креатури, да манипулират голямата податлива, лежерна, невежа, част от 90-те процента и .... да си стават все по богото нагли и ненаказуеми.

  Скептик съм един вид....или реалист по скоро

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Цитат: "Сега се води титанична битка ... между тези 1% + 9% - от едната страна и между останалите 90% - от другата страна."
  Далеч сме още от тази "титанична битка" ... На практика от тия 90% озверени един срещу друг само се крясъци от типа "червени боклуци" и "вандали" се чуват. Истинската "титаничма битка" е между няколко човека / клана в назования "1%" и борбата на другите "9 %" да познаят кой ще победи в "1%" ... белким да не бъдат отстранени от хранилката, ако сбъркат. Пази Боже от "90%" ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#1:"#‎нямадаплатим"]За КОЙ да гласуваме през Октомври? Остана ли за КОЙ? [/quote]
  Понеже живеем в страната на чудесата, не бих се учудил на коалиция между ГЕРБ и БСП
  / всички други партии са бита карта/. Това е единственият им шанс да съберат мнозинство. Естествено, коалицията ще бъде за "благото" на народа.

  Дано не съм прав!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Напълно неверен анализ. В България 9% средна класа протестира срещу този 1%, а 90-те % си продават гласа за един пробит долар и ходят на екскурзии на контрапротести. И помагат на единия процент. Не че са виновни, те наистина не разполагат с лукса да могат да направят сами житейските си избори.

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Да запитаме тогава автора "в качеството си на какъв говори - на анализатор, експерт, политик, учен или на човек, който е заинтересован..."?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  не съм съгласен, че средната класа е само 9%. поне 20-25% е (самонаети, собственици на малък семеен бизнес, висококвалифицирани) и то без да броим държавните чиновници, но голяма част от нея не е политически активна и представена. крайно време е една нормална дясна партия ясно да се заяви като партия на средната класа и да търси тяхната подкрепа. от друга страна тези хора трябва да са по-активни.

  Истината ни прави свободни.
 13. 13 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#10] от "nero__":

  и за мен това е правилното съотношение. Страшно си е...

  a.
 14. 14 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Гневно

  1% свръхбогати, живеещи в квартали с изключителни мерки за сигурност и тънещи в абсолютен лукс, плюс още 9% — самодоволна, ултразадоволена и лицемерно наричаща себе си средна, класа

  ..........................................................

  Очеизваден опит на пернишкия интелектуалец да противопостави обществото на класов, а не на морален принцип. Типично комуняшка стратегия, рано или късно сините комунисти се девоалират категорично / др. Слатински го направи още с влизането си в щаба на др. Първанов/!
  Истината е много, много по-различна - напрежението не е между "богатите" / които в пернишките съновидения на НС са "лоши", въпреки че и измежду заможните хора в България има несъмнено и доказано свестни хора/ и останалите 90%, а между оня процент дълбоко аморални хора / и сред бедни, и сред богати/, които се опитват окончателно да превърнат страната ни в блато и другите, които, независимо от социалното си положение отстояват принципите на човешкия морал въпреки наглостта на мутрополитиците и техните производни. Това е смисълът на противопоставянето днес, а не мечтаната от слатинското червено човече нова фаза на комунистическа революция!

 15. 15 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Евростат определи точно броят на тези комунистически и агентурни -ДС престъпници 550 хил.,които държат цялото богатство на държавата в ръцете си -т.е.тези 8-9 % от населението ,които разграбиха държавата през тези 25 год.напълно безнаказано .Този ,който издигне за изборите Германският модел на общество и морал чре тотална декомунизация на обществото,Лустрация от обществения живот на тези 550 хил.червени бандита ,Национализация на техните богатства и Народен съд над тях по Германски модел може да се надява на успех в изборите.

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  "на една малка част от обществото - 1% свръхбогати, живеещи в квартали с изключителни мерки за сигурност и тънещи в абсолютен лукс, плюс още 9% — самодоволна, ултразадоволена и лицемерно наричаща себе си средна, класа"
  Авторът какво има против висококвалифицираните специалисти, изработили стандарта си с много умение и труд? Тези хора са или самонаети, или дребни и средни бизнесмени или мениджъри в големи частни фирми. Някои от тях нямат нищо, ама нищо общо с обществените поръчки. Де факто те са средна класа, а не се наричат лицемерно така.
  Или какво, всички в държавата трябва да са бедни за да се задоволи авторовото чувство за справедливост?
  П.П. Когато авторът беше в и свързан с властта не рИва, а сега изведнъж прозря истината. Завижда ли на успелите със собствени сили въпреки държавата?

 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 486 Неутрално

  90% чакат някой да ги оправи - свои или чужди. И ще има да чакат...

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  “Сега се води титанична битка между тези 1% + 9% - от едната страна и между останалите 90% - от другата страна.”

  Битка няма. Ако такава имаше, щяхме да наблюдаваме и жертви. В ход е поредното активно мероприятие, докато се наместят интересите сред горните 10%. Естествено, олигархията ще съобрази да не източи всичката кръв на раята, за да се самосъхрани. При настоящия политически модел, единственият вариант за справедливост е, който може да си хваща шапката и политиците да бъдат оставени без избиратели...

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Средна класа в България няма.Да си платиш сметките,да купиш храна игориво и да останеш с 2 лв. в джоба не е средна класа.Освен това,ако не си в някоя смрадлива червена схема, в БГ е унизително да си лекар,учител,университетски преподавател,инженер и още какво ли не..

 20. 20 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Да ме прощава автора, но точно тези 9 % са истинската основа за гражданско общество, а не 90-те %, половината от които цигани, необразовани и политически неграмотни хора, на които или им е все тая, или се продават за две кебапчета. Когато 9-те процента станат поне 29, тогава може да имаме нормално гражданско общество. Да ме наричат ултразадоволен и лицемерен, при положение, че съм учил 17 години и бачкам като вол висококвалифицирана работа, си е чиста проба демагогия...

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Изтръпвам от тотално песимистичните анализи на Слатински, които, уви, са напълно реалистични.
  Какво чакаме още наистина?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "След това вече няма да има смисъл от съпротива... Защото ще бъде късно и мандалото ще е хлопнало."

  Дано към момента , поне не е късно, макар и да не виждам как може да се води тази борба. Единият процент става все по-нагъл и самозабравил се, владее СМИ и изцяло контролира държавата

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3069 Весело

  ,,Преди да е хлопнало мандалото,,
  ......................................................................................

  ,,Сега е един от малкото останали моменти, когато хората могат да успеят да си върнат България - чрез мощен протест и абсолютно несъгласие с опитите на олигархичния 1% + обслужващите го в свой користен интерес 9% завинаги да си присвоят държавата.,,

  Другарю Слатински ма ти направо ни призоваваш за една октомврийска революция. Ми то 7 ми Октомври идва, нали тогава беше Октомврийската революция.
  Ма хайде да я повторим тая Октомврийска революция в Български вариант.
  Само требе другарят Слатински да намери един танк Т-34

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  "...всеки, който заема публична позиция, най-напред би трябвало да декларира..."

  ахахааа, а най-отзад - да декларира къде си ДЪРЖИ парете... ааааре холан, чак пък да трябвало... а разпечатка от движението по сметките през последната година и касови белешки за ляба и млякото ще трябва ли да представи

 25. 25 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Това разделение 90/10 по какво е?
  Защото за 10-те пише, че за "ултразадоволени", а за 90-те пише, че не могат да си управляват риска, не че са бедни.
  Малко стана 90% са виолетови а 10% са от долната махала. Тоест - глупост, достойна за детска песничка.

  Като си предефинирате малко по-добре 10-те процента, пак пробвайте

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Авторът се е объркал сериозно. Нарочената от него средна класа е по площадите и реве срещу мафията в държавата.

 27. 27 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#1] от "#‎нямадаплатим":

  За кого иначена не може да се разбере КОЙ - КОГО! Винителен падеж или останки от него. Все още върши работа винителния!

  www.soundcloud.com/x2805
 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Аз я играх играта.Отдадох си здравето,времето и енергията на такива като Слатински,за да ги устроим в тия 9%,нищо чудно някои да са крачнали и в 1-ия %, да си извъртат задника насам-натам и пак самозабравено да ни дават акъл и посока,да ни подкукуросват с полуупрек,че не сме достатъчно активни.
  Ей,не продължавай да се е.аваш с нас,че нямаш и представа каква активност може да си нахъсаме,както ни е писнало!

 29. 29 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Защо до сега нито една политическа сила не направи дори плах опит да фокусира в един общ протест недоволството от случващото се и предстоящото да се случи с КТБ, отново за сметка на обикновените хора...част от тези 90%, за които става въпрос в текста...???

  Някой ще ми каже ли, в тая прогнила от корупция държава, има ли едн /един/ читав и неомърсен от измами, политик...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#29] от "Γαλλα":

  ,,Някой ще ми каже ли, в тая прогнила от корупция държава, има ли едн /един/ читав и неомърсен от измами, политик... ,,

  Галке, щом се връзваме на приказката ,, всички са маскари,, и да е малко читав ние набързо ще го ,,омаскарим,, че и сестра ще му измислим само и само да се изкараме по читав от него.

 31. 31 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изобщо не е случайно,че последния комунистически обир се извършва в средата на лятото-отпуски,успиване,незаинтересованост.Честит български халифат,нескъпи сънародници!На всички ,обвиняващи в българофобия и цъкащи минуси един кратък въпрос:Какво обичате от днешна България-добрите и сърдечни хора,услужливата администрация,хубавата и чиста природа,доброто образование и здравеопазване и за капак компетентната и полезна политическа''класа''?

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този "десем" за класова война ли зове? Масите срещу върховете?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "oos19355380": ≪Пълен абсурд е това, че в момента няма масови протести, съпроводени с насилие, особено като се има предвид, че този сценарий е бил разиграван преди по-малко от двайсет години и всеки що-годе мислещ човек би трябвало да разбира какво се случва≫.

  Няма никакъв абсурд. Тогава народът вярваше на СДС и СДС-то го поведе срущу БСП/ДПС. Сега, след 25 години преходно ограбване до шушка от всички управлявали до сега партии, народът не вярва вече на нито една от тях. И правилно, защото в момента и БСП, и ДПС, и ГЕРБ водят антинародна или неясна политика. И никой от тях не иска да поведе народа да защити народните интереси. А Протестната мрежа, след като месеци наред води осъдени на неуспех протести, трудно би могла да поведеотново след себе си големи маси от протестиращ народ. Още повече, че тя почти официално се идентифицира като социална прослойка, която не е част от народа.

 34. 34 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Слатински разтяга едни локуми сякаш ни лук е ял, ни чесън помирисал от 1990 до днес. А не беше ли депутат във ВНС от СДС? Не осребри ли политическото си присиствие по разни продължителни задгранични обучения и многобройни международни семинари по въпросите на ЕС, НАТО, трансатлантическото сътрудничество и т.н. и т.н.?! За да отиде като капак на всичко и да стане съветник по национална сигурност на президента от БСП Георги Първанов през първия му мандат?! И сега човекът се възмущава от прехода - ми че той прехода бе много сладък за такива като него!! На какви ли столове не седна, какви ли кабинети не смени!! Що не разкрие и колко има в банковите си сметка, заработени през пустия тоя омразен преход от присъствието си на все държавни позиции?!!

 35. 35 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Сметката по-точно е 99% срещу 1%.

 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "zidane":
  Добавката ти е точна, Колега,
  но особено неприятното в народната ни драма иде главно,
  от неизброимото количество Андрешковци,
  изпълващи масовката на общия ни живот...
  По селата, "смесените" райони, вилните зони
  и крайните квартали на големите ни градове,
  те реално носят социалното си качество /не е парадокс/,
  на своеобразен "боен резерв" на финансово-икономическата
  и политическа олигархия у нас...
  И да не го мислиш, все Кошмар...

 37. 37 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Сметката с разпределението на материалните богатства може да е вярна, но каква е сметката с душевното богатство. 1% идеалисти, 9% средно европейски морал, 51-90% необразовани, нецивилизовани, тарикати...без задръжки за кражба, лъжа и тн.?
  Ако имахме 51% образовани цивилизовани граждани, никога, никога нямаше да сме тук.

  Решение: инвестиции в образование и култура, резултати можа да има след 10-12 г. Само един прост народ може да бъде постоянно лъган и обиран.

 38. 38 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Звучи като призив за класова борба - бедни, богати.. подхожда повече на Станишев. Явно авторът не може да приеме, че в България порядъчен човек може да бъде успял и богат. Пазарните отношения все пак ги има, те се развиват и те са тези които създават все повече богати и порядъчни хора. Има ги все още и "червените куфарчета" и обръчите от фирми и криминалния бизнес, но рано ли късно пазарът ще ги победи.

 39. 39 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "....Сега се води титанична битка

  между тези 1% + 9% - от едната страна и между останалите 90% - от другата страна.

  При това властта (политическа, финансова, силова, медийна) е изцяло в ръцете на въпросните 1% + 9%...."

  Къде видя ТИТАНИЧНА БИТКА този странен човечец?
  Титанична битка межсу овчето стадо и овчаря, заедно с неговите верни кучета?
  Слатински, ставаш смешен с несвързаното си говорене.

 40. 40 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Слатински народната енергия се оттече в канализацията , защото и СДСарите излъгаха хората !!! Та затова сега народа предпочете де не се хаби в безплодни протести, защото накрая пак ще духа супата, ами направо би дузпата на държавата и заложи на разума- да се насочи към Терминал 2 !

 41. 41 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 736 Неутрално

  автора очевидно е в пълно неведение относно нещата у нас. В България има 10-20% полезни хора - това са активните, образовани, интелигентни и можещи българи - бизнесмени, инженери, земеделци, полицаи, учители, програмисти, химици и какво ли още не. Между тях няма да видите гласували за БСП/ДПС/Атака/цензура. Тези хора носят държавата на гърба си и хранят всички останали - цигани и политици, престъпници и депутати, 'работещи' във фалирали държавни фирми, десетките хиляди псевдо-полицаи и псевдо-военни които източват държавата без да имат какъвто и да било принос към каквото и да било (за разлика от далеч по-малобройните си колеги, на чиито рамене лежи армия и полиция), професионални безработни и пр. и пр. . Полезните дори не винаги са средна или над-средна класа, макар да не им е проблем да се изхранват.
  Един от най-големите успехи на престъпната комунистическа клика е, че изгони огромна част от полезните зад граница, а друга част отчужди от съгражданите им. Полезните знаят, че винаги ще са добре благодарение на качествата си. Никога няма да изпаднат в затруднение поради тъпота или мързел, а тъпите и мързеливите да се оправят сами. В крайна сметка, за това затихнаха и протестите, на полезните им писна - те са добре при всяко правителство. Опитаха да направят нещо в полза на съгражданите си, съгражданите им не ги разбраха и останаха в кухнята при чалгата и ракията ... толкова. България обаче е обречена, ако полезните не се обединят отново. На останалите не им е по силите.

 42. 42 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ментор":Извинете, но се чувсвувам обидена от констатацията Ви. Работя като медицинска сестра от 32 години в реанимация и нетното ми възнаграждение на месец възлиза на "450 лева. Сигурно и тези от които зависи да получавам прилично възнаграждение за труда който полагам и отговорността която нося ме смятат за непотребна. И знаете ли през всичките тези години се смениха много правителства от различни разцвитки но положението и моето и на колежките ми си остана все същото- мизерия. Благодаря Ви за оценката.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  бла бла...

  Столетната метастаза е на всеки километър, порта, служба или гише... Тия 10% са по-яки и съвсем не са изолирани.

  Сега е един от малкото останали моменти...

  Какво по-точно да грабнат сега
  (оптимистично) хипотетичните цели 90 процента?

  Заключена остава бараката.
  Другаде скрит е на скришно ключът...

  ОСТАВКА!

  "Битката изглежда обречена.

  Но ако имаме все още (или вече) гражданско общество, тя не е предрешена. Сега е един от малкото останали моменти, когато хората могат да успеят да си върнат България - чрез мощен протест и абсолютно несъгласие с опитите на олигархичния 1% + обслужващите го в свой користен интерес 9% завинаги да си присвоят държавата.

  След това вече няма да има смисъл от съпротива... Защото ще бъде късно и мандалото ще е хлопнало."

 44. 44 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Основната борба не е между 1%, 5%, 10% и 90%. Основната борба е между идеологии и светогледи:
  - между тези, които смятат за главна класовата борба и тези, за които конкурентната борба е основна.
  - между тези, които мислят, че партиите трябва да представят и защитават нечии класови/групови интереси и тези, които подържат мнението, че партиите трябва да подържат визия за развитие и търсене на хармония за цялото общество
  - между тези, които смятат, че държавата е предназначена единствено за да храни някакви "слаби" (вие никога не сте точно между тези "слаби" и тези, според които държавата има функцията да балансира интересите на всички, поощрявайки трудолюбие, разум и отговорност
  - между тези, които търсят още нещо за изяждане и разрушаване на което не се яде и тези, които мислят за труд, развитие и съзидание.

  Първите за наше общо нещастие периодически изпълзяват и съсипват всичко, което с труд, грижа и лишения успяваме да съградим, когато разпилеят откраднат и разрушат всичко се скриват за малко в очакване отново да съберем по нещичко. Но винаги се връщат! Сега не се радвайте, че дните им са преброени. Пак ще дойдат. Винаги идват.

 45. 45 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  "Сега се води титанична битка. Между тези 1% + 9% - от едната страна и между останалите 90% - от другата страна."

  ХАХАХАХАХА, ей господин Слатински, тази битка се води от повече от 400 години и 99% от участващите не разбират какво става и как така все тоя 1% е отгоре и все ги тъпче. За любопитните - погледнете линка публикуван под коментара ми.

 46. 46 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#42] от "neznaiko_2011":

  съжалявам ако с нещо съм те обидил, макар да не виждам с какво. С това което правиш съвсем определено не изглеждаш непотребна, точно обратното. В чужбина вероятно лесно ще си намериш работа за пет пъти повече пари, и още един полезен човек ще изчезне от България. Скоро четох, че половината от работещите в момента лекари ще са пенсионери до 10 години, а напускащите България са повече от завършващите. А с мед. сестри положението било още по-тежко. Нормално, хората не искат да живеят в комунистическа смрад, и който може бяга. В резултат на това броят на интелигентните и образовани хора останали тук е вече критично нисък. Затова по-горе писах, че полезните трябва да се обединят. Не го ли направят, ще бъдат принудени да напуснат. И съвсем скоро в България ще остане само електорат на БСП-ДПС-АТАКА-цензура - мързеливи неграмотни отрепки. И 'политици', на които никой вече няма да пречи да отдадат територията на СССР за вечно ползване.

 47. 47 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 470 Любопитно

  А редактора, дето е избрал статията, мога ли да го попитам, той в коя група се слага? Ако е в 90%, трябва ли да очаквам тия дни да погне с камъни и дървье работодателите си?? Ако е в ( 1%+9% ), дали пък не е крайно време да му се "израдват" представители на 90-те процента, като чистачките в редакцията, например???

  ДНЕВНИК, пълен конфиденс за мен е появата на подобно писание на вашата страница...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 48. 48 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#42] от "neznaiko_2011":

  Здравейте! В подкрепа на това което сте написала ще споделя нещо, което написах в началото на годината провокиран от един материал във вестник ФАЦ.
  "Неемигриралите българи работят за по 300-400 евро, а плащат цени като западните. В такива условия гърците отдавна да са излезли на бунт, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

  Истинският проблем на 90% от българските граждани са бедността и мизерията/понякога граничещи с геноцид/, в които живеят от 24години. Това обаче е проблем и на останалите 10%. Бедност и мизерия предизвикани от грабежа организиран от Луканов и компания, и съзнателно поддържани от всички управляващи след него, които разбраха, че българите мечтаят за 1200лв. заплата па данни на НЦИОМ - зекрит от Миков/в другите държави - членки на ЕС никой няма да си мръдне и малкия пръст за 600 евро на месец/. Повече бедни - повече избиратели за БСП/нереформирана все още БКП/, по - лесна манипулация и отклоняване на вниманието на обществото от истинските проблеми. Върховенството на закона липсва точно заради това, за да бъде възможен този грабеж. "
  С днешна дата опитите за грабеж продължават.
  С уважение към достойния Ви труд.

 49. 49 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Този мишок, автора беше седесар.
  Посе стана съветник на Първанов!
  Сего ни поучава.......вместо да се скрие в мишата си дупка.

 50. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  " на една малка част от обществото - 1% свръхбогати, живеещи в квартали с изключителни мерки за сигурност и тънещи в абсолютен лукс"-така е в САЩ, те притежават там 70% от богатството

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 51. 51 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Сутринта имах неблагуразумието да гледам ТВ! Под контрола на същата оная малка част от обществото! Там Колю Парам-уфф ме убеждаваше, как трябвало дАржавата да налеела пари в спасяването на КТБ< щото видите ли, иначе Оманският фонд щял да ни осъди?!?! Съвсем ни третират като колониална измет, която трябва да се кланя на всеки инИститУр! И по добре познат навик ни плашат с инвИститУра! Ко щял да напраи! Поредното ченге в обществения живот забравя, че България не е поемала никакви задължения за КТБ! До момента! И всеки сам рискува парите си! В банковата сфера. Било акционерен капитал, било като вложител! Но понеже им стана навик на много хора да ни плашат с последствията от разваляне на копнцесии или връщане контрола на държавата напр над ЕРП-тата, сега и това ченге ни натиска по медиите с ПОРЕДНИТЕ ЗАПЛАХИ!
  Всеки народ си заслужава съдбата! И инвиститурите! И Политиците! И банковия надзор даже!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 52. 52 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 213 Неутрално

  То мандалото отдавна хлопна. Трябваше с камъни и лопати ВСИЧКИ в това събрание да се изгонят. Нови избори без опорни точки - айде пак разправяйте за задължително гласуване за да циментирате вовеки по-малкото зло. Защото у нас в политиката няма добро и винаги сме принудени да търси по-малкото. Реваншизъм до дупка - кой, как, с кого ,кога носи отговорност за последните 25 години и ефективно и бързо осъждане за престъпление по служба.

 53. 53 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ментор":Благодаря, не можах да ви върна отговор по простата причина че днес бях дежурна 12 часа и преди малко се прибрах. Знаете ли живота ми е провален , провален поради наивността и вярата ми че след промените наистина трудът ще бъде оценен по достоинство. Но не стана така, дори стана по-лошо от комунистическо. Нямаш право да искаш, каквото и да било, нямаш право да задаваш "нелицеприятни" въпроси. Привикват те на червеното килимче, да ти обяснят колко си непотребен, и че не си никой за да искаш обяснение за откровенно нередни неща. Знаете ли, минах по този път. Убедих се ,че в България тези които контролират се продават за пари ,не си защитен по никакъв начин. Крадат изпълнителните директори во главе с бордовете и приближените им. Другите ,кучета ги яли.

 54. 54 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Около 3,5 милиона българи живеят в домакинства със средни доходи към 2010 година. Хората, живеещи в домакинства със средни доходи, са 46,9% от цялото население, тези с ниски доходи са 43,4%, а тези с високи доходи - 9,7%. Това показват данните от ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) на тема: Дефиниция и измерване на средната класа в България. Получените резултати проследяват развитието на средната по доходи класа от 2005 до 2010 година.

  За да може едно, примерно, четиричленно семейство от двама възрастни и две деца да се счита за част от средната по доходи класа, то неговият общ месечен доход трябва да се равнява на около 2400 лева към 2010 година.

  Резултатите от изследването показват, че броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 000 души в периода от 2005 до 2010 година. Средната по доходи класа в България забогатява по време на икономическия бум и не губи голяма част от доходите си в първите две години от кризата (2009-2010 г.), заявяват от ИПИ. Според данните, броят на хората, живеещи в домакинства с високи доходи, се увеличава за периода на изследване (2005 г. – 2010 г.) с около 2% за сметка на средната по доходи класа.

  Изследването дискутира и политическата роля на средната класа. Аргументирана е необходимост от наличие на независима група от хора, които да защитават либералната демокрация, без да целят облагодетелстване чрез политическия процес. Разгледани са и случаите, в които средната класа може да влияе негативно на демократичния процес, а именно – когато благосъстоянието на нейните членове зависи от преразпределението на публични ресурси.

  От ИПИ допълват: Средната класа е любима тема на политици и коментатори, а тезата за ролята ѝ в развитието на обществените и икономическите процеси - многократно повтаряна, но невинаги разисквана в дълбочина. За да можем да заявим колко важна е една социална група, обаче, е добре да знаем от какви хора е съставена тя.

  http://temadaily.bg/

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 55. 55 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  http://www.csp-sofia.org/PDF/BG/sredna_klasa_analys.pdf

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 56. 56 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как за КОЙ да гласуваме ? Ако имаме уши ,очи и малко останал патриотичен дух - за Патриотичния фронт начело с НФСБ.

 57. 57 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Напоследък много "патриоти" и кандидати за "спасители" се навъдиха...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK