Мишките и въжето

Една от вечерите на протест срещу кабинета "Орешарски", на Орлов мост е нарисуван Св. Георги, който убива змея

© Юлия Лазарова

Една от вечерите на протест срещу кабинета "Орешарски", на Орлов мост е нарисуван Св. Георги, който убива змея 
 "Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Оплетоха се, здравата се оплетоха обществените ни дела и никой като че ли не знае откъде да ги подхване.


Допреди година нещата бяха поне що-годе прости. Гражданите излязоха на протест (не всички, разбира се, а само тези, осъзнаващи се като такива), защото предусетиха най-лошото. Не че преди това държавата ни беше цъфнала и вързала, изобщо не, ала онова, дето се зададе като "политическа градушка" на 14 юни 2013 г., не можеше да не стряска. В ръцете на "един успял мъж на 33 г." бяха поверени службите за сигурност, които трябваше да изиграят ролята на бухалка, а това в съчетание с овладяно МВР и познат главен прокурор откриваше неограничено и безконтролно поле за самовластие (плюс подкрепата на една медийна империя и на една все по-разрастваща се банка). Ключът към проектираната безконтролна власт според запознати лица бил в "едни сараи", където по принцип цари дълбоко мълчание, ако се изключат крясъците на развъжданите там пауни.


Гражданите усетиха, че първо се опитват да им вържат ръцете, а скоро след това и напълно да им запушат устата. Започна едногодишна позиционна война, в която "едни хора" бутаха напред жалките си марионетки-орешарки, психонационалисти или алкохолно зависими законодатели, а пък други граждани възпираха набезите им с телата си.


Властта се ограждаше все повече и повече в степента, в която се разграждаше държавата
Днес това е видно с просто око.


Сергей Станишев нагло ни убеждаваше, че Орешарски (или Пеевски) са катарзисът на свободата, защото сме се "разделили със страха и подслушванията от времето на Цветанов", а ДПС перфидно мълчеше. В същото време МВР навестяваше късно вечер или рано сутрин домовете на ранобудните студенти за "кратка справка" (печално известна практика от по-стари времена), службите пък се позоваваха на подслушвани разговори, за да се затварят цели километри от центъра на столицата.


А докато течеше кризата, лица "зад кадър", продължиха да навързват възелче по възелче от нови зависимости – финансови, икономически и политически.


"Успелият мъж" продължаваше да печели търг след търг в държавата, без да смята за нужно да се вясва в парламента, а "една банка" продължаваше да поглъща все нови и нови сектори, докато логично се стигна до "задавяне".


Някъде там веригата от зависимости даде накъсо – дали вследствие на изострилата се криза, дали заради договорките по "Южен поток", разпалили прекомерно алчни апетити, или най-вероятно като комбинация от двете.


"Успелият мъж" и "банкерът на държавата" влязоха в чутовна схватка, която световната преса днес определя като "война на тронове" (или "на тролове", въпрос на гледна точка). Просто всеки от тях, запретнал ръкави, задърпа плетената от десетилетия верига от тайни възли и трудно проследими зависимости, за да активизира "своите" и да печели предимство на терен.


Резултатът е, че държавата е пред асфиксия, защото плетеницата от зависимости минава като клуп през врата й. И всеки прибързан или непремерен ход на политиците само затяга примката все повече и повече. Първите конвулсии се усещат.


Ето защо трябва да си дадем сметка, че в момента не става дума само за съдбата на една банка (КТБ), превърнала се в "държава в държавата", или за загуби от няколко милиарда лева, които политическата класа по стар навик се опитва да изтръска от джобовете на гражданите.


В момента присъстваме на развръзката на събития от миналата година и на престъпления, заченати от десетилетия.


Лъсна в цялата си срамота онова, срещу което хората излязоха да протестират


Лъснаха порочни (финансови) зависимости между политици, магистрати и сенчести играчи от света на капитала.


Който има очи, няма как да не го види.


Лъснаха силни обвързаности сред политическата класа, което хвърля нова светлина върху събитията със задна дата, а и върху предстоящи решения на парламента.


Лъсна истината защо родната Темида е не само със завързани очи, но и със завързани ръце, че и за по-сигурно – със запушена уста.


Лъсна горчивата истина защо държавата ни е блокирана и кой я държи за гърлото.


Лъсна и още по-горчивата истина, че държавата на практика ни е отнета, че тя си има "властелин", който решава всичко на принципа "право седи, криво съди стар кадия".


Заради тази отнета им държава хората излязоха да протестират, защото пред очите ни е унизена, че и съсипана България.


Можеш да похитиш една държава, но не можеш да отнемеш на хората страната, в която са се родили. Връзката между родина и държава минава през индивидуалната и колективна история на всеки от нас.


Един ден хората се пробуждат и няма как да не излязат да потърсят правата си


Да откажат да плащат за чужда алчност, глупост или корупция.


Законите са за това, за да се спазват.


Няма едни закони, които да важат за обикновените граждани, и други, които да важат из разни "сараи".


Някои самозабравили се "властелини" скоро ще се убедят, че е така.


Безвремието свърши.


Алчността и некадърността на самозваните политически кукловоди направи видима цялата им сенчеста комбинаторика, тези възли и зависимости, които днес лъсват от документацията на КТБ.


Държавата е силно отслабена, но пък сега гражданите имат силен ход: те трябва да настояват да се спази законът, който е валиден за всички.


Идват избори и гласът на хората няма как да не бъде чут.


Ако това се случи, ако се спази законът, клупът около гърлото на България ще се охлаби, а възлите от зависимости ще почнат да се разплитат едни след други.


От Василев към Пеевски. И от Пеевски към Василев. С всички политици, магистрати, медии и предприемачи, брънки по веригата.


Ако това се случи, ако се спази законът, ще си върнем онази справедливост и свобода, която търсехме по площадите.


Ситуацията в България много напомня на една прочута китайска притча:


В една страна властвал непреклонен Властелин. Никой не бил го виждал и чувал отдавна, но той издавал присъди, които покорните му служители привеждали в действие безотказно.


Веднъж, когато положението в страната силно се изострило и била извършена поредната несправедливост, избухнал бунт. Верните на властта служители задържали голяма група недоволни, сред които и гениален художник.


Властелинът искал първо недоволните да го молят на колене, а едва по-сетне да им бъде наложено жестоко наказание.


За целта вързали недоволните с много дълго въже; всеки от тях бил хванат с таен китайски възел.


Големият художник, който се подпирал на две патерици, вдъхнал смелост на събратята си с думите, че на тяхна страна е правдата и истинският закон.


За да им го докаже, той се подпрял за миг на едната патерица, а с другата нарисувал в пясъка мишки.


Мишките били толкова добре нарисувани, че оживели, покатерили се по тях  и изгризали въжените им примки.


И докато властите си мислели как ще накажат хората, разбунтуваните граждани с тихи стъпки се отправили да възцарят справедливост.


И мишките ги последвали.  


Ако законът оживее и се спази, колко много обвързаности и зависимости ще паднат от само себе си…


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 434 Весело

  Текста описващ ситуацията в милата родина, точно преди притчата го разбрах, ама това с мишките нарисувани в пясъка и после оживели ми дойде в повече.

 2. 2 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Доста оптимистична завършваща част. Аз съм песимист и не вярвам нещо да се подобри. Не виждам кой би могъл да промени нещата, по-скоро са въведе ред, законност и нормалност. То, промените и реформите не са спирали вече над 20 години.

 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 486 Неутрално

  "Един ден хората се пробуждат и няма как да не излязат да потърсят правата си" - за съжаление, имам лошото усещане, че за това вече е късно, хората са обезверени, лидерите излязоха "всички в кюпа" ... дано не е така, но дори едно барбекю досега няма кой да махне

 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Това е оптимистично. Работата е там, че още нищо не е лъснало наистина...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Вреден текст!
  Хората трябва преди всичко да разчитат на себе си и на взаимната си солидарност, а не на "чудеса с мишки"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Гражданите усетиха преди една година какво им се готви. А по-умните го усетиха още в истеричната предизборна кампания, която проведе БСП. Но явно мислещите са малко на тая територия и отново преживяваме крах под "мъдрото ръководство" на БСП и ДПС

  ПП НИКОГА не гласувайте за БСП!!!

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5231 Неутрално

  Страхотен Тони Николов, отново!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Не мишките,а ние -на изборите! Мислете като гласувате!

 9. 9 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#3] от "tadi":

  По добре е да не: "излязат да потърсят правата си"
  На това му казват революция и на такива сме се нагледали.
  Но има и добър момент в статията: "Законите са за това, за да се спазват." Разковничето е в това, върховенство на закона. Всичко друго е без значение.

 10. 10 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Китайската притча ми хареса. Иначе самия текст е меко казано спорен и по скоро си е жива пропаганда... Особенно в частта си, където се казва, че "...Безвремието свърши...". Като гледам единственото нещо което с което се свърши е с протестите на хората. На всички ни стана ясно, че оправия в тая държава няма и който може да се махне от тая мизерия, трябва незабавно да действа. Не искам да омаловажавам протестите, но за мен извода от тази 1 година беше, че наистина сме останали само лош материал и няма какво да се обиждаме затова...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 11. 11 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А дано ама на дали...
  за жалост на цялото бг население едва ли правда 6те се настанИ за постоянно, а на следва6тите Избори вИхру6ката от задкулисието пак 6те си полу4и достатъ4но от това което И трябва за да продължи със собственното си облагодетелстване, единственно в новото дясно се вижда не6то 4исто с подходя6ти амбиции

 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Без да се офлянкваме около известните амбасади,
  трябва да извадим и почистим от мръсотията,
  понятието си за Дълбока реформа на модела...
  Иначе,
  всеки "друг път" ще е същия,
  сиреч, като този ни пореден провал ще свършва ...

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  "Българската развала, такава каквато я виждаме днес, е ужасяеща. В такава страна високочеловеколюбивите наредби са цял анахронизъм.
  Авгиасови обори искат огън, а не лопатички.
  Робът — говорим пак не само за настоящия роб, но и за оня, който макар еманципиран вече от вещественото неволничество, запазил е в душата си рабските инстинкти и влечения, робът не зачита прекалено хуманните закони; той ги нарушава и погазва колчем може да направи това безнаказано.
  Той е навикнал да мисли, че законът е израз на чужда воля — на волята на силните — на волята на онези, които употребяват своята сила против неговата немощ. В закона той вижда произволно надмощие — също тъй както в държавната йерархия вижда организирано самозванство.
  Тъй че върховната радост и наслада на роба е да прояви своето презрение към всяко правило, да унизи всеки ред и всеки закон, когато, разбира се, може да върши това безбедствено."

  Стоян Михайловски "Политически и философско - религиозни размишления"

  klimentm
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Лъсна,та лъсна!
  Е,нека сме лъснати...

 15. 15 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Разстроено

  "...Идват избори и гласът на хората няма как да не бъде чут.
  Ако това се случи, ако се спази законът, клупът около гърлото на България ще се охлаби, а възлите от зависимости ще почнат да се разплитат едни след други..."

  Няма да стане, Тони,няма! По простата причина,че НЯМА ВОЛЯ от страна на закона да свърши всичко това...Иначе би било прекрасно ,но...

  Дневник-токсичният сайт
 16. 16 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "dissident":

  Докато населението разсъждава като Вас, няма как да променим каквото и да е. Каквито сме ние, такива са и управляващите. Народа масово не гласува, не протестира, но реве и се сърди, че никой не мисли за него. Управляващите, това го знаят много добре и си правят каквото искат.
  Единственото решение е, на изборите след три месеца, населението да излезе и масово да гласува. Не за БСП, ДПС, ГЕРБ и производните им, а за малки и непопулярни партии. Така ще има висока избирателна активност, ДПС няма да вземе 20%, а в Парламента ще бъдат представени повече партии.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  """ Един ден хората се пробуждат и няма как да не излязат да потърсят правата си """
  ===================

  Търпиш !
  Търпиш !
  Па току вземе ,
  че ти свърши търпилото !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Вече не мафията управлява държавата, държавата е мафията....

 19. 19 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много хубаво написано, но: най-вероятно ГЕРБ ще спечелят изборите, а точно преди 17-18 месеца хора се палиха само и само да принудят правителството на ББ да подаде оставка. В този ред на мисли, отново политическата мафия ще управлява. За обикновения гражданин остава само да затяга колана..

 20. 20 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#19] от "petianp":

  Тия дето се палиха са на съвестта на провокаторите дето радикализираха лумпенпролетариата.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#19] от "petianp":
  Това с паленето срещу герберите е много удобна опорна точка. Но иди я разтягай в пенсионерските клубове и поопашките. В този форум никой няма да ти се върже.
  Относно статията. Мисля, че няма правилен ход и изход. Вече се примирявам, че мафията ще открадне КТБ и ще вземе от бюджета още толкова. Дано стане бързо за да могат хората да си вземат депозитите от всички банки и да бягат далеч от тази територия. За сетен път се убеждавам, че избралите терминал-2 преди 1-3-8-15 г са били много по-умни и прозорливи от мен.
  Разберете, депозитите на физ. лица в банковата система са 44 млрд. Ще ги има ли след 1 г??

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 583 Неутрално

  5-6-7 проблясъка държава неправят ... жалко за децата ни .Държава няма

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  „Загуби всякога ще има, но те трябва да не надвишават средно 10–15% от годишните печалби… Вместо да се дават милиони кредити на открито на „едри търговци”, които един прекрасен ден пропадат внезапно, по-добре е същия кредит да се даде на 50–60 дребни, скромни, работливи и спестовни търговци и занаятчии, които с времето ще напреднат и ще станат понякога и вложители, а всякога ще бъдат признателни клиенти…"
  Ех,защо не е жив Буров.

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  [quote#21:"chichka"]За сетен път се убеждавам, че избралите терминал-2 преди 1-3-8-15 г са били много по-умни и прозорливи от мен. [/quote]
  Тъжно е….. Прекалено много матрЯл живурка в БГ и вЕрва на басни, които му се припяват от царчета, пожарникарчета и други фигуранти, които обящават безплатен обяд….
  А безплатно е само сиренцето което слагат в капана за мишките.
  А хората долато не проумеят че добър живот се постига с пот на чело, върховенство на Закона и гражданско общество много има да патят! Ама да се чака наготово и да се "усвоява" е доста по-лесно, нали...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  И аз ще се включа с приказка:
  "Един дървар имал двамина синове. Всеки път, когато отивал в гората, той водел по един от тях за помощник. Веднъж дърварят натъкмил колата и казал на синовете си:
  - Хайде, момчета, идете сами в гората за дърва, а пък аз ще остана вкъщи да си отпочина, защото много се объхтах.
  Момчетата се зарадвали, че им се паднал случай да отменят баща си, и подкарали колата. На излизане от къщи по-големият се обърнал назад и попитал баща си:
  - Абе тате, ако ни се повреди колата, кой ще ни я поправи?
  - Не берете грижа - отвърнал бащата, - ако строшите колата, повикайте неволята, тя ще я поправи.
  Отишли момчетата в гората. Разпрегнали, пуснали воловете да пасат и грабнали секирите. Развъртели се. Захванали да секат. На бърза ръка насекли дърва, натоварили и претоварили колата. Впрегнали пак добичетата и потеглили назад.
  Не щеш ли, насред пътя, като се спускали по едно нанадолнище, претоварената кола се засилила, блъснала хомота и строшила теглича. Двете момчета прехапали устни: ами сега как ще откарат колата с дървата? Тогава по-големият се досетил за поръчката на баща си и захванал да вика колкото му глас държи:
  - Невольо! Невольо! Ела да ни поправиш колата!
  Никой не се обадил.
  - Невольооо! - екнал още по-силно гласът на малкия. - Ела, че загазихме!
  Но гората била глуха и неволята я нямало никаква.
  Смрачило се. Птиците се прибрали в гнездата си. На небето се появила бледна месечина.
  - Бате - рекъл по-малкият брат, - то се видя, че тая проклета неволя няма да дойде. Кой я знае къде се е запиляла в пущинака - навярно поправя друга кола или пък лежи под някое дърво. Я хайде ние сами да си поправим колата.
  - Как? - попитал по-големият. - То не е лесна работа.
  - Ще отсечем нов теглич от сухо дряново дърво, ще го издяламе и готово!
  Речено-сторено. Разтичали се двете пъргави момчета, намерили сух дрян, отсекли го, издялали го хубаво, направили нов теглич и го сложили на мястото на счупения.
  Откарали колата у дома си.
  Додето разтоваряли дървата, те разказали на баща си какво се е случило.
  - Остави се, тате, насред пътя строшихме теглича. Захванахме да викаме неволята. Викахме, викахме, гърлата си продрахме, но тя не се обади, сякаш беше потънала в земята. Тогава се запретнахме сами и си направихме нов теглич, по-як от стария.
  Бащата се усмихнал и рекъл :
  - Ех, момчета, вие сте търсили неволята из пущинаците, а тя била при вас. "

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 601 Весело

  Ама моля ви се, кое безвремие е свършило, щом като в същото време само 0.005% от "гражданите излязоха на протест (не всички, разбира се, а само тези, осъзнаващи се като такива)" Тъжно и обезкуражаващо е да разбереш колко нищожно е числото на гражданите в РБ. От друга страна е хубаво, че има избор между комунистическата банда, мутренската групировка и либерал-мафията. И сега вече, след изборите, те непременно ще въдворят върховенството на закона. Да, да, септември ще бъде май, налъмите ще цъфнат и...
  До коментар [#25] от "etty1": ... Годо непременно ще дойде.

 27. 27 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ако ГЕРБ се върне на власт, що чудеса има още да видим... Мишките ще изгризат не само въжето, но и цялата държава.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Каквато ни е държавата, такава и мафията. Ако са сицилианци и дори албанци, на всеки загинал мафиозо кланът поема опеката и издръжката на семейството му за колкото трябва време. Тук като разстрелят една мутра, първата работа на неговите ортаци е да му присвоят ключовете за колата, после пачата и накрая собствеността.

  Бъдете сигурни, че разклатят ли се 2-3 ключови фигури, останалите под тях и около тях ще го ударят на свиреп канибализъм още на секундата.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 29. 29 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "Идват избори и гласът на хората няма как да не бъде чут."
  Ще бъде чут, обаче гласът ще каже: ГЕРБ.
  И пак започваме от начало.
  Поне ще четем забавни стенограми от заседанията на МС

  (настроение: тъжно)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 30. 30 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Изображението е по-скоро Мадарският конник, не св. Героргий...

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#26] от "zakkwylde":

  По-добре Годо, отколкото Ленин.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тони, може ли това общество да застане срещу ограбването ни от канадската фирма.Тогава могат да се намерят пари за бедният народ.Колкото до народа А. Константинов е казал'''Виж го изобразен в представителите му''

 33. 33 Профил на vagar
  vagar
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, изображението на снимката е на Мадарския конник; художник - Мария Стоева от Варна

 34. 34 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Авторът е доста начетен,но от притчи и интелектуални умозрителности какъв ни е кяра?

 35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 861 Любопитно

  В защита на притчата!
  Все пак мишките т.е. ние протестиращите бяхме и сме продукт на точно такъв тип добри художници като Тони Филипов.Без нас мишките, няма да стане,хората които могат да оправят нещата имат нужда и от това някой да им прегризе със зъби въжето и да ги последва.
  Хората на интелекта , художниците ,които до скоро се бяха самоизолирали но протестите извадиха отново сред нас и накараха много от тях да се възмутят и отново да заговорят , радвам се бяха чути и разбрани от мнозина.
  Протестите са катализатора на тези процеси а "Южен поток"бе искрата.
  Благодаря на автора за оптимизма .
  Все пак ЛаоДзъ е оставил и думите :
  Мекото побеждава твърдото и така ще бъде.

 36. 36 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дори и най-дългият път започва с първата крачка...
  Чака ни дълъг път към една нормална и силна България
  А първата крачка е ГЛАСУВАНЕ!!!

 37. 37 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Core":

  Няма мишки.
  И въжета няма.
  Това е метафора - когато хората чувстват и са убедени в правотата си, тогава "мишките" изяждат "въжетата". Тогава хората са свободни да действат.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 38. 38 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#36:"echooo"]А първата крачка е ГЛАСУВАНЕ!!! [/quote]
  Нека не превъзнасяме гласуването.
  Социологическите агенции правят проучване най-често сред няколкостотин до хиляда човека. А то се оказва представително за хиляди пъти повече хора.

  Друго е важно - хората, които гласуват (колкото и малко да са), да имат достатъчно морал и разум да избират правилното. А това е трудно. Защото никой разумен довод не може да устои срещу господстващите в обществото нрави (това не съм го измислил аз).

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 39. 39 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Боже, боже, колко наивност има по тая земя

 40. 40 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Гениално разказано, в същото време на много ясен език

 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 557 Весело

  ++++++++++++++++++++

  Само известните тролове в форума не могат да го проумеят и то по предизвестени причини!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK