Корените на алчността

Цветан Василев на лекция на проф. Пол Кругман в Унивеситета за национално и световно стопанство

© Красимир Юскеселиев

Цветан Василев на лекция на проф. Пол Кругман в Унивеситета за национално и световно стопанство"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


В момента цялата ни страна е взряна в Банката и оттам в банковата си система. Съвсем нормално е хората да се вълнуват за съдбата на влоговете си. Това не може да бъде подложено на съмнение. Но всички знаем, че случващото се има очевадно нездрави, прогнили политически корени, които на свой ред се коренят в алчността. От колко време се говори за това, че Банката не е Българската народна банка и не бива да бъде. Колко години станаха? Гнусното, изцяло неприемливото и отвращаващото в този сюжет е точно извънмерната и дори безгранична алчност на разпасалите се. Както и пълното незачитане на публиката от страна на замесените.


Веднага поставих въпроса на чисто морална плоскост, защото не ни е оставена друга възможност освен моралната, мисля си. На нас, публиката, виждате, че само на ниво морален разпад ни е оставена ниша, отворена за коментар. Другото е решено или предрешено. Защото за тази банка и за нейната извратеност в отношенията й с държавата се говореше и се говори вече в продължение на години. А сега през нея, банката, минава партизанското преборване преди изборите. Направиха от Банката банка за електорална кръв.

Консултации при президента за ситуацията около банките

© Юлия Лазарова

Консултации при президента за ситуацията около банките


Подигравката върви в неистово темпо и е просто изумителна. Цветан Василев беше приятел на всички властващи. Като че ли. А сега е като че ли изоставен от всички. Така става, когато искаш да си приятел с всички. Голямо клише, нали? Клишетата обаче са привидности, които не са лишени от основания. Обикновено.
Корпоративна търговска банка беше обсъждана в продължение на толкова години като нездраво, порочно и туморно залепнало за държавния организъм образувание. И в продължение на всичките тези години банката служеше чудесно на не един. Иначе мнозина анализираха тази услужливост и предупреждаваха за нейните негативи. В това число, може би, и Иван Костов. Тук може и паметта ми да изневерява.


Фактът, че една банка, па макар и от такъв размер, може да концентрира в себе си цялото обществено внимание и да глътне цялата тази енергия е ненормалното в случая. Вече няколко седмици се занимаваме с казуса "КТБ". Там е перверзията. Не е редно, не е оправдано по никакъв начин да се стигне до такава зависимост. Не казвам нищо ново, но за пореден път ще кажа и аз, че тази зависимост на обществото от една търговска банка свидетелства за неправомерните линии в държавата ни.

Корените на алчността

© Надежда Чипева, Капитал


Добре, наистина ли Корпоративна търговска банка беше насилена от не едно и две правителства с нейното похотливо съгласие?


Случаят е ключов и ясно показва зависимостите, с които социумът ни най-сетне трябва да се раздели. Интересното е, че ставащото разкри нещо много важно. Политическата ни класа е способна на внезапни, бързи и смели ходове. Тогава, когато е заплашена. Безпринципното поведение явно може да бъде доведено до такова ускорение, че да не можеш да уловиш оборотите му.


За това казах, че ни е разрешено единствено моралната платформа. За останалото си даваме ясна сметка.


Ако проявилите се покрай казуса "КТБ" зависимости говорят за нещо, то е за едно разчистване, което върви вече месеци наред. В това разчистване безспорно има нещо оздравително, но резервите ми са към това, че обслужва отново едно малцинство. Същото това малцинство. А покрай разчистването горят хора. Наистина ли случайно банковите несгоди и градушката съвпаднаха? Не знам.


Но знам, че изпадането в такава зависимост и такива градушки от страна на държавата трябва да бъде веднъж завинаги прекратено. Защото цинизмът на почистващите оборите си прехвърли преливника.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Трудно ще стане тази работи. Политиците са политици, за да правят пари. Понеже легално не могат да имат големи доходи, те въртят разни схеми с обръчи от фирми и банки, и се получава един омагьосан кръг. При това иде реч само за "утвърдени" партии и политици, а като влизат нови играчи на терена, трябва ударно да се излеят огромни средства. Спомнете си барека колко време обикаля из цяла България с огромен екип, колко пари се наляха за реклами и др. работи. Нали после трябва да ги връща, при това с печалба!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  Лошото е че това ни се случва за кой ли път?!
  Няма вече нити морални нито законови спирачки пред никой от политическият ни елит.

  klimentm
 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  може да се каже и по-просто - комунистите са престъпници, независимо на какви се преструват в момента. То това няма нужда и да се казва. Колкото и да е очевадно обаче, голяма група нискочели дебили не могат да го схванат и продължават да гласуват за тях. За това е крайно време нормалните поне веднъж да се обединят, да не отидат за гъби, и да ги изхвърлим от властт.

 4. 4 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Още един морален коментар от портала "Култура" не казващ нищо.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  Цветан Василев се интересува от Кругман толкова колкото аз от хороскопа на Койчо.

  klimentm
 6. 6 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Защо другарю Захариев, пишете за алчността в и по край КТБ?

  А БНБ????

  Ако БНБ /Искров/ н ебяха алчни и на мястото си, едва ли КТБ щеше тъй да едрее?

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Моралната присъда е най-малкото нещо, с което един политик ще се съобразява. Просто вече няма морал, особено там, на високите етажи. Лошото е, че тази категория няма стойност вече никъде. Отминаха тези времена. Сега на честните, моралните хора гледат с насмешка и с високомерие.

 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Иначе мнозина анализираха тази услужливост и предупреждаваха за нейните негативи. В това число, може би, и Иван Костов. Тук може и паметта ми да изневерява.


  Лаборанта , че е мошеник е ясно, но не очаквах да е толкова глупав да си държи парите в тази банка, предвид, че и той предупреждаваше за тази банка.

 9. 9 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 413 Весело

  Има една приказка която описва заглавието много добре.

  'Всички сме от зелената партия.'

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 693 Гневно

  [quote#3:"Ментор"]Колкото и да е очевадно обаче, голяма група нискочели дебили не могат да го схванат и продължават да гласуват за тях. За това е крайно време нормалните поне веднъж да се обединят, да не отидат за гъби, и да ги изхвърлим от властт.[/quote]
  Не съм съгласен.Искам първо да се реши казусът КТБ.Искам нападателите не само да бъдат разоръжени,но и арестувани и подведени под отговорност.Не искам избори,в които се очертава да спечелят пладнешки разбойници.Т.е. комунисти,нали не възразявате че е едно и също.
  А,да не пропусна и несполучилият банков обир В ПИБ.

 11. 11 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално


  "Иначе мнозина анализираха тази услужливост и предупреждаваха за нейните негативи. В това число, може би, и Иван Костов. Тук може и паметта ми да изневерява."
  ---
  Не отива на един списател да не се разрови и да не напише достоверна и недвусмислена информация.
  А наблягането на едно лице като пример/загатва за лош/ не е коректно.
  В противен случай и самият той се самоизключва от моралните и моралността, за която пледира.
  Включи се в хорът на нищоказващите, макар и със самочувствие на съдник.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От кога десните интелектуалци започнаха да хулят алчността?

  Нали от 25 години ни учат, че най-висшата форма на Демокрацията е Неолиберализмът и Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила!

  Нали ни учат от 25 години, че едно Общество просперираха само тогава, когато всеки, воден от собствения си индивидуализъм и интерес, е полезен така най-добре на Обществото!

  Нали ни учеха 25 години, че егоизмът и стремежа за трупане на кинти е най-великото благо.

  А кво стана ся?

  Оказа се, че не са го мислили сериозно!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Чудя се, що за манипулативна снимка е тази!

  Обикновено показват снимки на Цветан Василев в компанията на Пеевски и/ или Бареков!?

  Явно, че покрай стремежа си да запазят Неолиберализма и вярата в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита Сила, десните интелектуалци искат да дисредитират Кругман и по този начин и идеите на новокейнсианството.

  Непросветените хора тука, особено тези от Г"Е"РБ, като чуят името на Кругман ще си кажат "а ха! Тва беше оня на снимката до Василев!"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Поредното псевдоинтелигентско бла-бла.Иначе авторът да се опита да свърши нещо реално,като например да убеди един(1) човек да не гласува за Негодяй,не да подпира стола на Веслец.

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1237 Разстроено

  Говори се, че видни български политици и публични личности като Първанов, Костов, Вежди Рашидов и др. ще бъдат жилнати яко от фалита на КТБ. Другаря Сергей Станимишев и неговата Моника нямат никакви проблеми, защото техните пари са на сигурно място - в чужбина. Това е доказателство, че другарят Станимишев не само че не е глупав, а че е достатъчно прагматичен!!!!

 16. 16 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Същата работа беше и с Lehman Brothers и Сити и всички други големи банки. Само че в САЩ нещата са доста по-финно избарани, а при нас, далаверите са явни и дебелашки...

  Ако БНБ, малко от малко си беше свършила работата нямаше да сме в това положение ама ...

 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  КТБ беше един експеримент! При това успешен. За в бъдеще ще говорим за "банката", която може да се нарича всякак! За всеобщи любимци, внезапно изпаднали в немилост, но с други имена. За големи медийни групи и други влиятелни компании, свързани с нея... През последните две години се тестваха различни схеми и сценарии за нов тип политически и икономически битки и те бяха успешни. Лошото е, че са за сметка на държавата, държавността, гражданите и не могат да се ползват дълго. Ние, дето плащаме масрафа, няма да издържим!

  goblenka
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За червената мафия , която обра няколко пъти България , е ясно на всички нормални ..
  Тук обаче, покрай тази банка , се срутиха и други авторитети, за коити сме гласували с години ..
  Както вече писах, ежедневно в България хиляди предриемачи излизат на червено , губят пари , но се борят и на никого НЕ се оплакват..Е , може и да попсуват , но продължават ,и на тях се крепи държавата ..Не на доган, местан, моника или цоневчето ..или на държавните мениджъри , които вложиха държавни мангизи в една банка ..и т.н..
  Тук , ни изненада подскачането на Костов ,чиийто морал очевидно не е на ниво..) Най- малкото можеше да си замълчи, защото и той е вътре, ако фалира банката ..Някои хора , случайно били на гребена на вълната ,не показаха именно МОРАЛА, които би трябвало да имат ..Да загубиш пари, заради собствените си ДЕЙСТВИЯ - и да го направят с чест и достойнство - защото САМИ са си виновни ..

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Оказваме се народ , с недоимък на МОРАЛНИ личности, които все пак би трябвало да имаме- за да ги 'монтираме" начело на държавата- и да я управляват, докато НИЕ , другите граждани , си гледаме , бизнеса , децата, работата, живота с неговите проблеми и т.н...

  BIG AL
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мултак номер едно на държавата - по думите на застреляния и със съгласието на веждито - също показа 'морал "..
  Честните пари от Мултигруп и държавните поръчки са най- важни за един депутат :) който е ТАМ , за да защитава Общото благо на всички или поне на по- голямата част от гражданите ..)
  Изобщо морал да искате - от видните ни "личности" ..)

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Алчността имаразлични проявни форми - но тук е ясна ..като имаш милион - защо да не получаваш 80-120000 лева годишно в тази БАНКА - след като другата ти дава- 40-50000 лева годишно :)
  И сега пищят - не можело така - да губят пари и нов Закон искат :)
  А поначало техният капитал е вече мъртъв , рентиерски ..Изобщо много стахнаха кандидатите рентиери в България - и това ще ни погуби ...

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да им върнели парите в пълен размер , но да имало ревизия :)
  Нов вариант..:))
  Колкото имаше ревизия на мултитата и другите вдовици, ДС- милионерите , мутрите от групировките, моника или доган , БКП- другари, ..изобщо цялата плеяда 'успешни" българи :))
  Едновременно с това навикахме морални хора , граждани с идеи - БЕЗ СМЕТКИ в РАЗНИ БАНКИ -независимо какви бяха - Савов и Лучников, Филип и Мозер, Дертлиев и Дренчев - , които И с помощта на Костов - бяха елиминирани в миналото ...За комунисти - не говоря тук ..ТЕ са шампионите в краденето - ...
  Костов е технократ , даже блестящ , но никога не е бил ИДЕЙНО убеден демократ или антикомунист :
  Защо изобщо беше "въздигнат" от десните , като такъв ???

  BIG AL
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Изобщо да СЪЧЕТАЕШ ИНТЕРЕСИТЕ си с двама червени МАФИОТИ -да ги защитаваш - единия или другия ,
  си е един АБСУРД, ако си антикомунист и демократ :))
  Да вземеш страна между двама едри мошеници и дори овластени боклуци - е ..какво да кажа ....))

  Досега и двамата трябваше да са в следственото ..))

  BIG AL
 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ментор": ≪Може да се каже и по-просто - комунистите са престъпници, независимо на какви се преструват в момента.≫

  За съжаление това не са само комунистите. А и тези от виновните, които преди това са били комунисти, сега са вече не комунисти, а капиталисти. Или капиталистически неолиберални политици, голяма част от които са извън БСП. Хора не на комунистическата, а на сегашната система, припознати от политическия, от управленческия и от бизнеселита на ЕС за свои. А и самата БСП е член на ПЕС, която не много отдавна беше управляваща партия в Евросъюза. Нещо повече – Сергей Станишев все още е лидер на ПЕС.

  Всъщност да се обвинява комунизмът за кретенизмите, идиотизмите и дивотиите, които редовно се случват у нас, е или пълна глупост, дължаща се на неразбиране на реалната ситуация, или опити по този начин да бъдат оневинени истинските виновници, или чисто и просто заблуждаваща манипулация. Ето защо докато при всеки подобен случай веднага почваме да търсим под вола теле, тоест, започваме да обвиняваме комунизма, а не конкретните личности, виновни за него, ние нито на милиметър няма да се доближим до решаването на проблема. Решаване, което не би могло да бъде ефективно, ако не премине през пълно и съществено корегиране на цялата ни законова система, включително на части от Конституцията.

 25. 25 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  От български комунист ,агент на ДС и техните наследници и подставени лица може да излезе само едно-човешки урод престъпник и крадец и убиец.Опита от всичките 70 год.комунизъм в България доказоха многократно тази истина.Примера с комуниста и агент на ДС и КГБ Цв.Василев и Ц.Минев доказват още веднаж този факт.България е яхната от 550 хил.такива комунистически и агентурни ДС бандити ,които менят своите физиономии и имена ,но същноста остава -хиени.Само и единствено Германският модел за тотална декомунизация ,Лустрация на всичките 550 хил.негодяй за срок от мин.35 год.,Национализация на всички техни богатства без уговорки и условия и Народен съд над всички тях по Германски модел ще доведат до ред,справедливост и възмездие в държавата.Друг път България няма.

 26. 26 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#12] от "socialen": "От кога десните интелектуалци започнаха да хулят алчността?"
  Нещо сте се объркали. Да си десен, не означава да си алчен, както и да си десен, не означава да си престъпник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK