Няма да откриват пазара, закриха го

Женският пазар през 20-те години на ХХ век. 
Снимката е от сайта<a href="http://www.lostbulgaria.com/?s=Женски пазар"> "Изгубената България"</a>

Женският пазар през 20-те години на ХХ век. Снимката е от сайта "Изгубената България"Цветно, многолюдно, шумно, като на пазар. Сергиите са отрупани с цветя, плодове и зеленчуци, отгледани в околността. В 13 ч. те една по една започват да изчезват. Остават боклуци. Само за мигове обаче.


Търговците се изтеглят от единия край, от другия настъпват чистачи. Отпадъците потъват в големите чували. Силните водни струи свършват останала работа. На всяко изчистено и измито място келнерите от околните заведения без забавяне изнасят и подреждат маси. За обед и следобед кръчмите и кафенетата се разширяват върху освободената от сергиите площ. Действието се развива без много шум и много бързо, явно изпълнявано многократно.


Най-подходящо за наблюдателен пункт в случая изглежда "Кафенето на пазара". Сигурно са го кръстили така, за да привлича клиенти. Защото, както пише за тържището на сайт на града, това е истински средиземноморски пазар, пълен с живот.
Градът, за който става въпрос, е Ница, Южна Франция. Там си харесват пазарите.


Пълен с живот беше и Женският пазар в София. Вече не е. Тук пазарите не се харесват.


Тук те биват преустройвани. На мястото на сергиите се появяват някакви павилиони, които никак не се връзват с околните сгради, да не говорим за традициите на мястото.


А Женският пазар е /беше/ най-старият в София.

Продавачи на цветя на Женския пазар през 30-те години на ХХ век. Снимката е от сайта<a href="http://www.lostbulgaria.com/?s=Женски пазар"> "Изгубената България"</a>

Продавачи на цветя на Женския пазар през 30-те години на ХХ век. Снимката е от сайта "Изгубената България"


Възникнал е преди Освобождението, сменяли са му имената, но оцеляваше. Дори при социализма, когато се казваше "Георги Кирков", кой знае защо.


Беше мръсен, много мръсен, имаше амбулантни търговци, джебчии, настилката беше в окаяно състояние. Но беше живописен. Имаше настроение.


Казват, че български архитекти попитали чуждестранен колега какво според него да се прави с това запуснато място, дразнещо живеещи наоколо, а и загрижените общинари. Получили отговор: Не го пипайте.


Пипнаха го.


И се аргументираха: "Женският пазар беше една изключително тежка язва за центъра на София – изключително мръсно, напукани настилки, амортизирани павилиони, боклуци и т.н. Няма нужда да обясняваме защо трябваше да се направи тази реконструкция – всички сме минавали от там преди година". Думите са на главния архитект на София Петър Диков, цитирани от агенция "Фокус".


Щели да откриват ремонтирания пазар през август.


Интересно не можеше ли преди да се предприеме окончателното му заличаване със строежа на павилиони да се провери как постъпват с подобни тържища на други места? Не можеше ли сергиите да се подновят, ако е нужно, не можеше ли да се чисти редовно, а настилката да се ремонтира?


Или това щеше да излезе по-евтино. "Не мога да кажа точно колко струва целият проект, но е около 7 милиона. Той се направи по програма JESSICA и мисля, че е един добър пример колко добре работи един такъв финансов механизъм", цитатът на арх. Диков пак е по "Фокус".


Финансовият механизъм сигурно е чудесен, но сега за около 7 милиона лева в София ще има няколко павилиона и повече няма да има Женски пазар.


След обществено обсъждане, което предизвикаха през юли миналата година, архитектите от "Група Град" написаха във "Фейсбук":


"Пазар или сгради? Свободно или застроено градско пространство е пазарът? С проектирането на масивни двуетажни сгради отново се повтаря доказаната грешка за изграждане на втори етаж при подобен тип обекти. Практиката от многобройните примери в страната доказва че вторите етажи не работят, а в същото време натоварват значително инвестицията и експлоатационната поддръжка.
В градоустройствен аспект се появява противоречието: по традиция пазарите са свободни градски пространства, естествени продължения на площади и улици, а не застроена територия с масивни сгради."


"По традиция пазарите са свободни градски пространства". Но за да има традиция, трябва да има кой да държи на нея повече, отколкото на нови двуетажни павилиони. 

Проектът се изпълнява

© Надежда Чипева, Капитал

Проектът се изпълнява


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 847 Гневно

  Алчни тъпаци. Колко милиона пръснаха за да си напълнят джобовете - поне да бяха сътворили нещо стойностно.

 2. 2 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ех винаги ми става много мило като видя снимки на България от преди 1944. Снимки от истинската България, която комунистите унищожиха безвъзвратно.

 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Толкова вреда, колкото Диков е постигнал, не знам друг на подобна позиция да е успял да стори. И не е дори въпрос за усвоените пари (мисля, ако не е той, ще е друг, усвояването е част от служебната характеристика на всеки общински ръководител). Проблемът е в това, че Диков професионално е дълбоко некадърен, няма вкус ули има лош такъв. Под негово ръководство София деградира до треторазредно провинциално населено място, а каквото е останало от старата София се затрива безмилостно. Педполагам, докато не я затрие съвсем, няма и кой да го накаже.

 4. 4 Профил на siw46354308
  siw46354308
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сигурно е имало дух и екзотика, но като гледам снимките и по мои спомени и през социализма и до ремонта беше изключително мизерно.Бих поспорил дали трябва да се съхранява такъв "колорит" .Някои от хората, които се навъртат там са екстремни типажи. Може да не одобрявам всичко от извършения ремонт, но считам, че започнатото трябва да продължи със мерки за качествено саниране на околните сгради, прочистване на дворовете,разрушаване на опасните здания, постоянен полицейски контрол за самонастаняване в изоставените имоти-с една дума районът да се дренира. Тук има интересни сгради и би се получило приятно място за живеене. Ако на някой толкова му е мъчно може да се остави една сергия от миналото похлупена с дебел плътен стъклен похлупак и да се покаже каква смрад, джебчийство и бедност е било.Може и филмчета да ни пускат.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  голямо крадене падна. отчетоха се много неизвършени дейности. На ход е ОЛАФ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Не съм достатъчно циганолюбив за да се съглася с автора...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 7. 7 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#3:"tadi"]Толкова вреда, колкото Диков е постигнал, не знам друг на подобна позиция да е успял да стори. [/quote]

  Аз съм чувал, че Диков е втория човек след Осман Паша, съсипал София.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 8. 8 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Авторът още малко и ще изкара Женския пазар като мястото, където се е зародила българската духовност и култура, а ремонтът му едва ли не се квалифицира, като престъпление срещу човечеството.
  Благодарим за ненужния романтизъм към едно място, което в последните десетилетия се беше превърнало в истинска клоака. Аре нема нужда.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  МОЛ на открито.Зеленчуков.
  И,както е отбелязано,вторите етажи за какво ли са - гащи и чорапи сигурно.

 10. 10 Профил на t_o_m_o_v
  t_o_m_o_v
  Рейтинг: 443 Неутрално

  На тоя Диков дори и името му говори, че е много зле като архитект.

 11. 11 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да уволним главния архитект на София Петър Диков
  https://www.facebook.com/groups/217454131614282/

 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  В началото на статията си мислех, че става дума за Дубровник. И там съм виждал как площадът е ту пазар, ту кафене, ту място за фестивални дейности.

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 782 Неутрално

  В стария си вид пазара беше мръсен и гаден като обществен клозет. Пазара като зеленчуков пазар отдавна не беше такъв. Дано и района да се облагороди, защото е един от най-гадните в София.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#12] от "Никола Йорданов":

  Преди бая години съм виждал подобно нещо и в Амстердам: На една улица бяха наредени през едно магазин/кръчма, магазин/кръчма. През деня продаваха сирена и други деликатеси, а вечер магазините затварята, а кръчметата изнасяха навън масички
  [quote#0:"статията"]Търговците се изтеглят от единия край, от другия настъпват чистачи. Отпадъците потъват в големите чували. Силните водни струи свършват останала работа. На всяко изчистено и измито място келнерите от околните заведения без забавяне изнасят и подреждат маси. За обед и следобед кръчмите и кафенетата се разширяват върху освободената от сергиите площ. [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на srebroliubec
  srebroliubec
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Има нужда от ремонт. То си ставаше развъдник на зарази през топлите месеци. Пълно и с цигани неспаззащи никаква хигиена.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Само с пари не става!Трябва и акъл!

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  "пълен с живот", "традициите на мястото"...

  Айде няма нужда. Циганите говорят същите неща за техните гета, а Женския пазар наподобяваше нещо такова.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Бъркат космите и макароните. Да ,беше мръсно , неподдържано , потрошено , циганско царство , рай за контрабандистите на цигари , джебчиите. Благодарение на кого ? На Партията и правителството , отговаряхме едно време. Можеше всички тези кусури да се отстранят. Да се подменят павильоните с нови , модерни , да се оправи настилката , да се изгонят цигарените контрабандисти , да се изловят джебчиите. Вместо това затриха пазара .
  Едно време имаше и седмични пазари . И това беше традиция . По райони. Защо една малка улица като Черковна има такива широки тротоари ? Защото преди да се набърка плановата икономика там беше подуенският седмичен пазар. Селяните от околните села докарваха продукцията си . От пилета , , яйца , плодове , зеленчуци, масло ,сирене , до текстил и грънци . Сега сме европейци , уж. В цяла Европа има пазари от този тип. Само че подредени ,чисти , контролирани.
  Само че акъл насила не се набива . Друго може , но акъл не.

 19. 19 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Диков е откърмен при социализъма и силно акащ през капитализъма. Доволно е, че е у Сф, връхта на сладоледа, черешката на тортата, дървото на шопите....

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#2] от "npiatanasov":

  "Възникнал е преди Освобождението, сменяли са му имената, но оцеляваше. Дори при социализма, когато се казваше "Георги Кирков", кой знае защо."

  Имаш право да мразиш комунистите колкото си искаш, но в случая са виновни избраниците в общината, която от десетилетия не е имала за кмет представител на лявото пространство!

  Ти можеш да продължаваш да си мразиш, щом това осмисля съществуването ти!

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Да бяха дошли ДикоФци в Пловдив, да видят техните учители по унищожение, какво сътвориха от някогашните великолепни Четвъртък пазар, Събота пазар, Понеделник пазар!? А за другите изцяло ликвидирани-Гроздов, Житен, Хайван пазари да не говорим! Честито ви софиянци!!!

 23. 23 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Весело

  За нуждата от ремонт спор няма, но година и повече да ремонтираш подреждането на 200-300м. сергии и да твориш двуетажни сергии е пълна глупост! Даскалицата-кметица ходи и до Виена да види как е там, което беше обнадеждаващ пример..., но у нас даскалите само предават и въобще не възприемат!

 24. 24 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

  Комунистите съсипаха всичко!

 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  [quote#3:"tadi"]Проблемът е в това, че Диков професионално е дълбоко некадърен, няма вкус ули има лош такъв. Под негово ръководство София деградира до треторазредно провинциално населено място, а каквото е останало от старата София се затрива безмилостно. Педполагам, докато не я затрие съвсем, няма и кой да го накаже.[/quote]
  Мечтая си за столичен кмет,който да познава София,щото е и ходи по улиците и.Да я обича и уважава за да се развива наистина,но със свой облик.

 26. 26 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Това бе една клоака,с изключително нагли "търговци" и е добре,че поне на 1/2 е променен.Ужас за живеещите наоколо!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 27. 27 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ако под това се разбира закриване, аз го подкрепям. Това си беше отвратителна клоака и е по-добре да бъде закрита. Аман от вечно мрънкащи недоволници и комплексари.
  Районът ще изглежда много по-добре и надявам се по-чист и по-малко смърдящ.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Не съм сигурен какво ще се получи, но тази клоака в центъра беше ужасна. Не зная какво живописно е видяла авторката, но мен ме беше гнус да минавам от там . Ако, е почитател на подобни изживявания може /авторката/ да се разходи по Мария Луйза и страничните улички , та чак до гарата.

 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАСТОРА":

  "общината, която от десетилетия не е имала за кмет представител на лявото пространство!"


  Няма и да има скоро. А, настоящият кмет /и бившият/ е направил за София, толкова, колкото десетилетия преди не е правено. Убеден съм, че страшно много се краде в общината, ама кога не се е крало ? Преди , само се е крадяло, а сега и нещо /и то не малко /се прави.
  Разбира се, органите нехаят за това. Прокуратура и въобще съдебната власт се чудят как да угодят на ДПС.

 30. 30 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По-голяма простотия от обновеният пазар няма. Има надпис Женски пазар, ама нито е женски нито е пазар.

 31. 31 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  те архитектите така обичат да припадат по живописността на разни вмирисани места пък вечер да се приберат в стилните си домове на километри от най-близкия циганин

 32. 32 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Мрън-мрън. Женският пазар беше отвратително място, нехигиенчино, грозно. На всички хипстъри, които намират някакъв впечатляващ чар в тая цигания, им пожелавам да хванат някой самолет за Истанбул или Индия. Тези абсурдни паралели с пазари в държави като Франция или Германия са силно преувеличени. Да, и там има подобни разхвърляни, хаотични тържища, но в никакъв случай в такова състояние.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 33. 33 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Единственият начин, по който си обяснявам абсурдната носталгия по тази пумия, която беше Женския пазар, е вроденият инстинкт срещу промяната. Не коментирам дали решението на проблема е адекватно. Но проблем имаше. Трябваше да се вземат мерки. За сравнение: пазарът "Димитър Пектов" изглежда десетократно по-добре след ремонта. Сега очаквам с нетърпение статии, мелодраматично страдащи по стария вид на Централна ЖП гара. АЙДЕ, БИЙТЕ МИНУСИТЕ!

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  И на мене ще ми липсва пазарът. Съгласна съм напълно с автора. Наистина можеше да се ремонтира само настилката и да се чисти редовно. И да се охранява. Ама кой ти да ги върши тези работи в страна, в която всяко нещо е "отчитане на мероприятие". А и така нямаше как да се успоят едни пари от правилните хора.

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 916 Неутрално

  "Женският пазар беше една изключително тежка язва за центъра на София – изключително мръсно, напукани настилки, амортизирани павилиони, боклуци и т.н. .."
  ---
  напълно съм съгласен с горното

 36. 36 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Такъв пазар има всяка събота и в Кавала. Затварят един паркинг в центъра, нареждат сергиите и до към 4 следобед е лудница. После има камара боклуци, които до вечерта са изчистени. Това е начина производителите да стигнат до клиентите. В Бългрария производителите вече няма как да продават стоката си. Дори на останалите живи пазари продават търговци купуващи от борсата. Много добра статия.

 37. 37 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пазарът беше мръсен и неугледен.
  Не съм забелязвала "селяни от околните села" да ходят да си продават там продукцията.
  Ремонтът е във всички случаи огромно подобрение.

  А Дневник много обича точно преди да завърши един ремонт в София да го оплюе и да насъска читателите си срещу него. Интересно къде спаха досега като имат възражения.

 38. 38 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Кочина си беше. Дано с него изчезне и обичайният му контингент.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ДУХОВНИТЕ И ФИЗИЧЕСКИ УРОДИуправлявали България през последните 70 години на повечето нива навъзможности, закриха самата държава, та какво остава за един пазар?

  Ако някой си мисли, че изработването на анормална градска инфраструктура не е свързано с липсата на гражданска свобода, а на безмозъчни решения на умствени скопци и липса на каквато и да е двмокрация - жестоко се лъже!

  Такива решения се работят с години и само гражданите решават как, а държавата само подпомага, а не налага анормални парадигми на хора без образование, камо ли с гражданска и социална култура.

  ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОСТРАНСТВА на всеки град са на гражданите, а не бащиния на група градски неокомунонегодници!

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#38] от "Куклен театър "Правителство 89"":

  КОМУНО УРОДИТЕ гледаха с много лошо око кой търгува, как търгува и защо печели без да има лепта и тяхна намеса, та затова съдираше голяма част от парите, без да се интересува, като някой хищник.

  Затова стана "кочина", както и хората - "контингента"...

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#36] от "primaxm":

  Така е само в нормалните Държави, където решенията се взимат от гражданите, а не от полуобразовани набедени за хора с купени дипломи , с бездушни бюрократични неокомуно интереси за преразпределение и приспособенство.

  Няма как самоковска учителка по руски език, както и професионален пожарникар да всъхнат демократичност на най-големия град на България, защото колкото и да имат човешки качества, другото е едно злокачествено псевдоадминистриране облечено в анормалните одежди на популистката им неокомуноклоунада, дължаша се както на косвени, така и на преки връзки с огромното задкулисие на живот в антигражданствено поведение.
  Не,че и самите те се чустват добре в собствените си представи за самите себеси!

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#33] от "спейс мен":

  НИКЪДЕ по света където има гражданственост, такива пазари несъществуват в смисъла на стационарна определеност, защото рано или късно всички ремонти овехтяват.

  Язвите и миязмите се появяват отново и когато общностаа закъса финансово спасение няма, а гражданите вече са отблъснати от там като чужда структурна обединеност.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мондиана":

  НЕ МИЛИОНИ, а милиарди се разпределят в кръговете, които се надпреварват в безотговорност, защото нито София, нито България е граждански демократична.

  Това е държава на неокомуноапатията!
  Както и инструмент за печелене на пари, а когато една държава стане инструмент за печелене на пари, това вече не е държава на гражданите, а на негражданите, станали нейни временни обитатели.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#24] от "npiatanasov":

  ТАЗИ реплика казва всичко с две думи, защото кметовете нетрябва да са партизани, обслужващи някоя група за да внушават популизъм, а да са високо образовани и морални граждани на своя град.

  ДОКАЗАТЕЛСТВАТА са ни пред очите. Самата София се деструкторира поради партизанщина или внушенията ни за нея като добруване.

 45. 45 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Арх. Диков нанесе повече поражения на София, отколкото бомбардировките над столицата през 40-те години на миналия век. На този човек му липсва елементарно чувство за баланс и естетичност, задължително за един архитект.

  Пазете се от доносника vesolr
 46. 46 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В България сме подложени на архитектурен геноцид.
  Не е само женският пазар, вижте Димитър Петков! Толкова тъпи общинари няма! Ем корумпирани, ем тъпи...

  А архитектурният факултет трябва да се закрие! За нищо не стават.

  Любов и светлина!
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Открити пазари от типа на Женския пазар има по целия свят и те са най-посещаваните, не на последно място заради своята самобитност и атмосфера. В Щатите, поне у наше село, е пълно с такива пазари, много често те са сезонни и са желано място не само за пазаруване, но и за контакти и отмора. Преди известно време бях в Сеул и бях приятно изненадан да видя, че градът е осеян с пазари, подобни на българските. Имах чувството, че съм на Женския пазар или на не по-малко известния пазарджишки пазар.
  Между другото пазарите в България бяха едно от последните островчета в България, което комунистите не бяха освинили, ама явно са решили да посегнат и на тях.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#2:"npiatanasov"]Ех винаги ми става много мило като видя снимки на България от преди 1944. Снимки от истинската България, която комунистите унищожиха безвъзвратно.[/quote]
  Още не сте обули цървулите или босички като момичето на снимката, но посоката е вярна. Скоро ще си припомните прелестите на дикенсо-ориенталския капитализъм в пълната му прелест.
  Инфраструктурата построена от гадните комуняги вече колабира. Наводнения и пожарища ще изличат травмиращия спомен от 45 години народна власт. Засега има хора които помнят как е била тогава и как е сега. Та на лъжата краката все късички. Засега...

 49. 49 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#29:"daam"]Няма и да има скоро. А, настоящият кмет /и бившият/ е направил за София, толкова, колкото десетилетия преди не е правено. Убеден съм, че страшно много се краде в общината, ама кога не се е крало ?[/quote]
  Имаш право барем от Мафиянски през Генерал Лейтенант Инженер- Доктор Тиквоний тая краде най-малко. Щот не знае как. Не от нещо друго.
  Е, то софийска община от десетилетия е в здрави демокрадски ръце, та не е чудно.
  Кво стана със завода за боклук на Боко боклука!? Още колко мандата Му трябват да го построи?

 50. 50 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Любопитно

  [quote#46:"petranica"]Не е само женският пазар, вижте Димитър Петков![/quote]

  Какво му е на Димитър Петков?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 51. 51 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#36:"primaxm"]Такъв пазар има всяка събота и в Кавала. [/quote]

  Абе човек, Кавала е село с 60 000 население, как може да го даваш за пример, когато става дума за София с 1,5 млн.?! Кой ще ти носи домашната си продукция в "пазарен ден" в такъв ГРАД? Айде по-сериозно..
  И какво всичките сте изпонаписали някакви тиради за комунистите, какво общо имат с циганията, която Женският пазар винаги е представлявал?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 52. 52 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 410 Неутрално

  За съжаление проблемите в града се решават със строителство. А те са въпос на управление и поддръжка, но това в 18 век още не е било широко разпространено схващане на Балканите.
  Все още сме там. И управление и поддръжка пак няма да има. До следващия строеж.

 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Да бяха проучили само Нашмаркт, във Виена. И павилиони, и сергии, и щандове отрупани с какво ли не, и заведенийца на открито. И пак е шарения, но е чисто, поддържано и има ред.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Диков " " A и мисля, че е един добър пример колко добре работи един такъв финансов механизъм", цитатът на арх. Диков пак е по "Фокус". "

  Аз пък си мисля, че това е един добър пример, как се краде, като за последно чрез един такъв финансов механизъм !

  Чисто,точно и най-вече без следи... )) ))

  А пък за Диков най - голямото парче от баницата ))

  щото той е НАЙ - СОЦИАЛНО ГЛАДНИЯ.. ) ))) )))

 55. 55 Профил на galcho
  galcho
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#50] от "clint_eastwood":
  Пазара "Димитър Петков" след ремонта е ужасен. Чудя се кой мозък го е измислил. Отгоре закрито с непрозрачни ламарини, но отстрани някакви тесни отвори, правят страшно течение, сигурно са болни всички продавачи. Закритата сграда прави пазара тъмен и потискащ. А сигурно са дадени милиони.

  Върнете старата версия!
 56. 56 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 402 Любопитно

  "Казват, че български архитекти попитали чуждестранен колега какво според него да се прави с това запуснато място, дразнещо живеещи наоколо, а и загрижените общинари. Получили отговор: Не го пипайте."
  Бихте ли дали името на архитекта, който толкова е харесал пазара, превърнал се последното десетиллетие в циганска махала, пълна с джебчии и незаконни продавачи?

 57. 57 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#41:"convince"]Няма как самоковска учителка по руски език, както и професионален пожарникар да всъхнат демократичност на най-големия град [/quote]
  Тези си ги избраха софиянци. Какво плачеш .

 58. 58 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Разстроено

  [quote#56:"Биби Бояджиева, марсиански трол"] пазара, превърнал се последното десетиллетие в циганска махала, пълна с джебчии и незаконни продавачи? [/quote]
  Ти така критикуваш Буда и даскалицата, който бе избрана на първи тур. Засрами се. Те толкова се грижеха за пазара и за продавачите на Сигари,а ти...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#58] от "чобанмахала":

  Хм, ако даскалицата се грижеше за тях щеше да остави сегашното положение.

 61. 61 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "petranica":

  "Д. Петков" след ремонта стана прекрасно място! Преди ремонта не можеш да минеш през него, без да си обършеш главата в милионите различни видове собственоръчно сложени с подръчни материали...ъм...покриви? Миришеше, изливаха се ебати помиите по алеята, нямаше място да се разминеш...беше стопроцентов ужас и гнус!

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 62. 62 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#60] от "Биби Бояджиева, марсиански трол":Те могат ли да кихнат толкова наведнъж?

 63. 63 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Много добра статия! За софиянци! Браво!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 64. 64 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#46] от "petranica":

  Че какво му е на Димитър Петков. Много приличен пазар си е

 65. 65 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#64] от "daam":

  Нищо му няма , хората обичат да мрънкат и сеят негативизъм .

 66. 66 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Откак го помня с името "пазара кирков", там винаги е било свърталище за пласиране на крадени стоки, нагли шмекери с нагласени кантари, пияници, магнит за продавачи на ментетата и продукция с най-долно качество и други подобни родни архетипи.
  13-то у-ще беше започнало да се превръща в циганско много преди да му излезне прозвището, но по комунистическо не беше здравословно да регистрираш проблем, който може някак да урони бляскавия престиж на соц. екзистенца.
  Като цяло, отсечката м/у "Сливница" и "Ст.Стамболов" винаги е била един своеобразен бг-уайтчапъл, ийст-енда на София - кога в малка, кога в голяма степен.
  Но!
  Мръсотията и разрухата идва от хората. Това трябва/ше да ремонтират. Ама не е лесно. И няма бързи пари за гепене.
  Това със 7-те милиона - да го разправят на малките деца преди заспиване.
  С други думи: хубава работа, ама...

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 67. 67 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#2] от "npiatanasov":

  така ли? България, пълна с прислужници и селяни, които виждат пари веднъж в годината? нямаш никаква идея каква България е била тогава. харесва ти да има такива хора?

 68. 68 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Писала съм за Варна, имаше пазар на Мир/Ген. Колев и на Хеито, където хора от селата идваха с камиони и ванове и продаваха. Сега Ген Колев е с 4 платна, за да може шофьорите да карат бясно през жилищен квартал между блоковете, а на Хеито направиха алуминиеви магазини, които така и си останаха празни. Левски беше разбрицан до неузнаваемост пазар-лабиринт с евтини зеленчуци, където можеше да се намери всичко, сега е лъскав алуниниев "пазар", където турските плодове и зеленчуци са по-скъпи от съседния супермаркет, а алуминиевите магазини са пълни с китайски дрехи. На всичко отгоре предният пазар беше не знам, как нахвърлян, но човек се въртеше като муха без глава и някак си минаваше през всички сергии. Сега строгият алуминий е нареден на два реда един пред друг , като вторият ред по някаква причина така и си остана празен, явно там хората не влизат и няма оборот.

 69. 69 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#68] от "lalleen":

  още една дето иска някой да и произведе евтини зеленчуци, докато тя обикаля пазара важна и надута, селяните и се молят да им купи евтините домати. какво е Хеито? знаеш ли какво е гьостерица?

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Тези масивни мощни павилиони са безумие, те закриват небето и подтискат. Този пазар беше и трябваше да остане тип "сергии", леки ниски постройки и над главата ти да не висят мощни покриви а да е небето. Някой е искал да открадне повече пари и е наблъскал в проекта излишно строителство. А за този Диков нямам думи, толкова прост и некадърен е. Мога да го сравня само с онези тъпанари които бетонираха цялото Черноморие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#33] от "спейс мен":

  ++++++++++

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 72. 72 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  За сергиите по пазарите във Франция, а и в други страни, авторката е пропуснала да каже, че там масово се използват специално оборудвани каравани, преливащи в сергии. Забравено е да се спомене, че подобни пазари работят по строго определен график- 2-3 пъти седмично. Такава търговия в България практически е непозната. А иначе личи, че г-жа Велковска е предубедена.

 73. 73 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Само който не е ходил на този пазар може да лее сълзи за него.

 74. 74 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#72] от "citoyen":

  Г-жа Велковска е от тези , дето просто повече обичат да говорят да говорят от това да мълчат ........дали казват нещо е отделна тема .....

 75. 75 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#69] от "rio_tint"

  Какво точно им е хубавото на празни алуминиеви магазини, в които има само турски стоки? Които " граждани" имат подходящ превоз, ходят по селата ТЕ да се молят на селяните да им продадат поне малко по-хубава продукция. Във Варна, един и същи камион снабдява цял пазар. Хората са поставени на колене да купуват една и съща продукция (безвкусна), на едни и същи цени по всичките пазари и дни.

 76. 76 Профил на icemaiden
  icemaiden
  Рейтинг: 229 Неутрално

  съгласявам се с коментарите да го беха асфалтирали и да го чистят редовно и толкова пазара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK