За "досиетата КТБ" и ДПС

Делян Пеевски и Ахмед Доган

© Анелия Николова

Делян Пеевски и Ахмед ДоганБългария е в тежка криза - институционална, финансова, политическа, криза на загубените ценности. 


Причината за тази тежка криза е, че с времето една от политическите партии - ДПС, овладя всички институции в България. Партията на Ахмед Доган и неговите наместници Делян Пеевски и Лютви Местан контролира целия силов апарат, голяма част от съдебната система и независимите регулатори. Семейството на Делян Пеевски притежава и повечето жълти медии. 


Това срастване на власти направи от ДПС не просто влиятелна партия, а
суперсила, от която се страхуват всички други партии


Те се страхуват с основание, защото през службите, данъчните власти и МВР ДПС знае тайните и парите им, през прокурорите и съдилищата държи в страх и зависимост лидерите им, може да ги оплюе чрез жълтите си медии. 


КТБ беше банката на ДПС и на властта по време на няколко правитества, преди формалният й собственик Цветан Василев и ДПС да се скарат. Фалитът на банката е една нагледна илюстрация за механизмите и размера на проблема с институционалната корупция. Под политическия чадър на ДПС, подпомагана в различни периоди от ГЕРБ и БСП, независимите регулатори БНБ и КФН бяха напълно унищожени и в банковата система беше извършена най-голямата кражба в новата история в размер на поне 5% от БВП (4 млрд. лева).


Обществото все по-ясно вижда проблема с приватизираните институции. Вижда как пипалата на този политически, медиен и финансов октопод едно по едно хващат и задушават всички малки останали островчета на независимост и държавност.


Това е големият проблем на България и неговото единствено решение е да бъде премахнат октоподът. Само с рязане на пипала няма да стане. 


От гледна точка на политическия процес най-важният индикатор, който трябва да се следи, е


политическата дистанция между ГЕРБ и другите водещи политически сили БСП и Реформаторският блок, от една страна, и ДПС, от друга


Всеки път когато ГЕРБ и ДПС гласуват заедно за нещо в парламента, на България ще й се случва нещо много лошо.


Колкото и благовиден и обоснован да е поводът за политически консенсус - актуализация на бюджета или избор на управител на БНБ, не съществува основание, което да е по-важно от голямата задача - изтръгване на институциите от пипалата на ДПС. В момента действат две аксиоми на българската политика:


Аксиома 1: ДПС никога не дава, без да получи, и


Аксиома 2: ДПС винаги получава много повече, отколкото дава


Тези две аксиоми трябва да бъдат заменени от нова


Аксиома 3: Отсега нататък в България не се приема нито едно решение, мнозинството за което зависи от ДПС


Или, с други думи, ДПС трябва да бъде изолирано от вземането на всики решения в държавата, когато техните гласове в парламента или в друг орган са решаващи. Ако не са решаващи, може.


В този контекст трябва да се разглежда идеята на президента, подкрепена от ДПС и ГЕРБ,


за избор на управител на БНБ от сегашния парламент


Личните качества на номинирания кандидат Калин Христов в случая не са от водещо значение. В настоящата ситуация той е невъзможен кандидат по следните причини:


1. Общественото доверие в настоящия парламент е 8.5% по проучване на агенция "Екзакта", цитирано тази седмица. Това е историческо дъно от началото на прехода. Не е чудно, защото това е парламентът, който избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС и Цветан Гунев за шеф на "Банков надзор" в БНБ. Тези две назначения буквално срутиха овеществената и финансова стабилност в държавата. Каквото и решение да гласува този парламент, върху него ще тегне стигмата на Делян Пеевски. Ако е за управител на БНБ - това ще бъде управителят на Делян Пеевски.


2. Като сегашен заместник на Иван Искров Калин Христов е част от проблема в БНБ и не може да бъде част от решението (това ясно досега го заявиха само от БСП). Христов лично е отговорен за забавения процес на присъединяване към еврозоната. Той е идеолог и на тезата, че България трябва да си пази суверенитета и не трябва да се присъединява към банковия съюз и единния надзорен орган към Европейската централна банка. 


3. Независимо от многото обществено известни факти за източването на КТБ и за политическа корупция, концентрирана около банката, няма никакви данни Калин Христов, както и който и да е друг от членовете на ръководството на БНБ да са предприели някакви действия да се противопоставят - да поискат информация, да назначат проверка или да подадат оставка в знак на несъгласие. По тази причина никой от сегашните членове на ръководството (управител и подуправители, които реално управляват БНБ) не би следвало повече да бъде избиран в ръководствата на финансови регулатори.


4. От началото на кризата с КТБ БНБ всячески се опитва да прикрие собствената си отговорнст и предлага на обществото и политическите партии решения, които струват скъпо на данъкоплатците и разрушават действащото банково законодателство. За съжаление независимо от иначе либералните си възгледи Калин Христов стана изразител на двете най-вредни идеи на БНБ - за тотална "банкова вваканция" (затваряне на всички банки) и за извънреден закон за КТБ, с който преди да се установи реалното състояние, данъкоплатците да платят цялата сметка на източването. 


Всъщност изборът на сегашен подуправител за шеф на БНБ без дебат, без изслушване и без анализ на проблемите в централната банка е последната спасителна идея на Иван Искров за замитане на следите. Подтекстът на неговото открито писмо беше точно такъв - бързо да се избере управител на БНБ и поради липса на други кандидати това да е негов сегашен заместник. 


Без ДПС Калин Христов не може да бъде избран за гуверньор на БНБ, защото БСП е против неговата кандидатура. Това го прави лично зависим от Делян Пеевски и Ахмед Доган.


Ако използваме метафората на президента Плевнелиев, начело на БНБ Калин Христов никога няма да отвори "досиетата КТБ", защото той самият е част от тях, а основният виновник - ДПС, ще бъде част от мнозинството, което го избира.


Единствения шанс за България да се освободи от институционалното робство на Ахмед Доган и Делян Пеевски е


горчивата чаша БНБ/КТБ да се изпие до дъно


Под натиска на общественото мнение ДПС трябва да се извади от ролята му на балансьор по важните кадрови назначения в институциите отсега нататък. Задачата е да се приложи Аксиома 3, отсега нататък не трябва да има кадрово назначение в държавата, което да зависи от ДПС. 


С ГЕРБ това ще бъде най-трудно, но вероятно не непостижимо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK