Успяхме, но наполовина

Делян Пеевски на трибуната на парламента

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски на трибуната на парламентаТекстът на Теодора Димова е публикуван в портала "Култура" :
 

На 421 ден от мандата си правителството изпадна в "интровертност на духа" и си взе "отпуск за медитиране". Правителството, което беше глухо за нашите измъчени викове, най-после подаде оставката, която искаме от първия му ден. Гърлата ни се продраха от викане, ушите ни се проглушиха от свирките и вувузелите, но правителството се правеше, че нас ни няма. Викът ни постепенното утихна, но яростта ни не намаля. Бяхме абсолютно сигурни, че такова правителство не може да управлява цял мандат дори в страна като България. И когато вече нямахме сили, олигархията започна да се самоизяжда и правителството се срути. #КОЙ срути правителството.


А как само започна! Делян Пеевски беше стиснал парламентарната трибуна в огромните си лапи, надвесен над микрофоните се дереше в бяс и злоба и така – без да иска – визуализира образа на този парламент и това правителство.


Но нещо се случваше зад кулисите. Ние не знаехме какво, усещахме само, че
Пеевски полека се спихва


Цялата злоба, крясък, отмъстителност, реваншизъм, с които правителството дойде на власт, някак бавно губеха сила и спихваха.


Защо бяхме така уверени, че това ще бъде правителството с най-краткия живот в новата българска история? Защото беше създадено върху задкулисни договорки, реваншизъм, безпринципност, лакомия за власт, пари и кражби. Защото дойде чрез Костинбродския пуч, още зачеването му стана с измама и грандиозна манипулация. Още от преди зачеването му знаеха, че без закононарушението в деня за размисъл, те не биха се докопали до властта. Но бяха абсолютно настървени да се докопат до властта. Бяха абсолютно наясно, че нищо няма да ги спре – че всичко е позволено – само и само да се докопат до властта. Да се доберат да държавната машина – и ще смажат протеста. Правили са го и пак ще го направят.


Но този път арогантността им беше толкова явна и зле прикрита, че


измамата им въпреки всичко не мина


А ако допуснем, че Пеевски го нямаше? Прави ли това правителството по-добро или приемливо?


Измекярството на Орешарски – по-малко отблъскващо ли би било без Пеевски? Алчното задкулисие по-малко одиозно ли би било? Слугинажът на социолозите по-малко отвратителен ли би бил? Злостните закани на Бисеров… Досега през целия преход не е имало толкова злобно, злостно, зло говорещи хора от парламентарната трибуна. Чувството за провал и за тиня никога не е заливало в такива мащаби обществото ни. Пропагандните лъжи никога досега не бяха хвърляни с такова високомерие и презрение към париите. Полицейщината никога не е била така безогледна. Талазите от социологически проучвания на Кънчовци никога не са били така изобилни, те неуморно ни уверяваха в обратното на онова, което виждаме.


Всичко това е знак, че същността на правителството  Орешарски беше цинична, нагла, арогантна, безскрупулна, антинародна, антидемократична. Самото съществуване на подобно правителство беше гавра с България.


Точно това ние усетихме със сетивата и разума си още от самото начало. Нито лъжите, нито пропагандата, нито опорните точки, нито полицейските заграждения дори за миг не ни разколебаха в нашето отношение към правителството Орешарски.


И успяха не те, а ние – слабите, беззащитните


Сега сме ние на ход. Да осмислим протеста си. Свалянето на едно гнило в същността си правителство не беше чак толкова трудно, защото то беше колос на глинени крака.


Голямата отговорност и трудност пред нас престоят. Какво ще направим на 5 октомври? В избирателните списъци няма да има ангели и идеални кандидати. Ще ни бъде трудно да изберем най-доброто от не твърде доброто, което ни се предлага. Трябва да приглушим виковете, яростта от протеста си. Да подтиснем противопоставянето помежду си. Трябва да се затворим в скришната стаичка на сърцето си и с кротост, смирение и мъдрост да пуснем бюлетините.


Знаем, че кандидатите са тези, които са, партиите са тези, които са. Никъде по света няма идеални партии и идеални политици. Но ако искаме да приличаме на европейските общества, трябва да пристъпим към това гласуване с отговорност, разум и родолюбие.


На тези избори ще бъде много по-трудно


защото, както казваше Апостола – "цели сме изгорели от парене". От първоначалната ни наивност и лековерие не е останала и следа, защото последователно, година след година давахме шанс на всички да се провалят, да се издънят, все избирахме по-малкото зло, избирахме уж по-малко лошите и не мислехме, не търсехме, не работехме за доброто. Все избираме по-малкото зло и така стигнахме до днешното състояние – да няма вече по-малко зло. В същото време ясно разбираме, че и негласуването не е решение, защото мисълта на Платон е безпощадно вярна – "Цената, която добрите хора плащат за своето безразличие към обществените дела, е да бъдат управлявани от лоши хора". Безпощадно вярна е и мисълта на Оруел – "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !"


Така, с наше съучастие, България заприлича на българско футболно дерби – на терена не играят футбол, а се блъскат и ритат за пари, а агитките на трибуните накрая се сбиват и подпалват стадиона.


Много неща трябва да променим, за да започне България да излиза от посткомунистическото блато и да стане нормална държава – основното е, че трябва да се промени Основния закон и устройството на съдебната система. За да не бъдем повече съучастници, нашата бдителност и нашият протест не трябва да престават. Народът не управлява, а само избира кой да го управлява. Затова след изборите не трябва да си затваряме очите и пред безобразията на нашите, защото когато им поднесем властта, нашите също не устояват на нейните съблазни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doristenedi
  doristenedi
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "Цената, която добрите хора плащат за своето безразличие към обществените дела, е да бъдат управлявани от лоши хора"

  Напълно съм съгласен.
  Дано на изборите се събудим и направим така, че да променим нещата !

  Ако все още не си проверил това, което твърдиш - е хайде де провери го!
 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !"
  Ей това го напишете с големи букви!!!!!!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "...ако искаме да приличаме на европейските общества, трябва да пристъпим към това гласуване с отговорност, разум и родолюбие." Това ще си го сложа вместо име във форума. Само дано не е прекалено дълго.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 466 Неутрално

  45 + 25 години... дано стигат! И дано не ни трябват още толкова, за да си помогнем сами (а не да чакаме да ни "оправят" "...рояк скотове/, в сюртуци, в реси и слепци с очи..."...

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "Все избираме по-малкото зло и така стигнахме до днешното състояние – да няма вече по-малко зло."

  Ясно. Сега можем да избираме между няколко ГОЛЕМИ ЗЛА.

  Супер!

  Винаги по време на избори съм се чувствал като изгладнял човек, чиито приятели са го вкарали в една железария и му казват:

  - Избирай!
  - Ама то нищо не става за ядене тука!!!
  - Избирай, избирай! Иначе после нямаш право да критикуваш! Нямаш право да се оплакваш че си гладен! ИЗБИРАЙ!!!

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вие може да сте успяли наполовина, но статуквото и задкулисието успяха изцяло!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Ако Делян Пеевски е "половината", изобщо не мога да си представя "цялото"

 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Самозаблуда. В какво се изразява този успех? Някой осъден ли е? На някого конфискували ли са крадените пари?
  Малките радости осмислят живота на дребните хора.

 9. 9 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  всъщност протеста никой не е свалил. както сами можете да видите правителството падна заради южен поток и грубата намеса на запада ... протестът щеше да е успял, ако имаше оставка миналото лято ...

  Времето е наркотик, много от него убива.
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Който не гласува - не трябва да яде!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#9] от "LZ161":

  Още когато се протестираше казвах че нищо няма да се постигне. Така и стана.
  Правителството не е паднало поради нещо. Просто се оттеглиха, както се оттеглиха и през 1989г. Изчерпаха се.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#9] от "LZ161": Аз гледам на нещата по различен начин. Победата на протеста е в това, че отсега всеки, на който може да му дойде наум да вземе решение като "Пеевски", ще може да си затвори очичките и да си представи много ясно какво го чака. Покрай протеста се създадоха връзки, които преди не съществуваха. Казвала съм го и друг път, но за мен най-хубавият плакат от протеста (в Пловдив) беше "Благодарим ви, че ни показахте колко сме много!".

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Както и :" Благодарим ти, Пеевски, че ни събра!"

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Не сме успели дори и наполовина,за съжаление.
  За някакъв успех може да говорим едва след налагането на
  ЛУСТРАЦИЯ
  ДЕРУСИФИКАЦИЯ
  ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯ и
  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
  НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО.
  Дотогава "Реформатори" ще имитират "реформи"
  ГЕРБ и ББ ще бият чело пред Русия и ще засвидетелстват любовта си,подарявайки КУЧЕНЦА И МИЛИАРДНИ ПРОЕКТИ.....
  За останалата ОТКРОВЕНО РУСКА ПРИСЛУГА няма смисъл да се говори.
  Те даже станаха омразни сами на себе си в слугинажа си....

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  В списъците няма да има ангели.Избирайте некорумпираните!

 16. 16 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#9:"LZ161"]всъщност протеста никой не е свалил.[/quote]

  Искате да кажете, че Пеевски им трябваше за шев на ДАНС за три дни? Абсолютно съм убедена, че нито правителството, нито Пеевски в ДАНС бяха планирани да работят само една година! Абсолютно съм убедена, че Протестът им наложи съществени промени и в графика, и в плановете!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добра статия , но не е достатъчна ..
  Че този път не им мина номера , защото се самозабравиха - и това е вярно ..
  Махнаха се заради НАС- нормалните граждани и нашите протести, но и заради самите себе си- започнаха да губят гласове всеки ден- тръгнаха по нанадолнището ...)
  Затова - и заради СЕБЕ си - и бъдещите избори - се махнаха ..
  НО ,, както казах, не е достатъчно ..
  Има хора - стотици хиляди , които НЕ искат и нямат НУЖДА от убеждаване ..ТЕ просто си продават гласа и ги КУПУВАТ !!! Много са !!
  Даже вече и номерът със "застъпниците" минава - десетки хиляди !!?? И номерът минава ..
  И ДПС са спокойни ...
  Затова : Пандиз - от 5 до 10 години - за всеки , който купува или продава гласа !!
  Няма друг начин , поне засега ..И ако трябва - 50-100 дела - и в пандиза !! Такива промени трябват в НК !!!
  И всички в маалите - да го ЗНАЯТ !! Да са информирани :))

  BIG AL
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  "Успяхме, но наполовина"
  И живеете живот, но наполовина.

 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  "Затова след изборите не трябва да си затваряме очите и пред безобразията на нашите, защото когато им поднесем властта, нашите също не устояват на нейните съблазни."
  Трябва да научим политиците ни да устояват на съблазните. Например да спрат да ходят на мачове. Да малко и незначително е, но така - от малкото към по-голямото се научава по-лесно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Проблемът , с две думи - не е само в убеждаването да гласуваш...
  Той е и в МАФИЯТА- ДС- червената , която купува гласове и корумпира ...
  ФАКТ ...
  ДС- ДПС и БКП-бсп- хвърлят много пари ..Мафия ...

  BIG AL
 21. 21 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Когато Бойко бе избран и застана начело на държавата, се закани да развали барбекюто на Доган. Барбекю???
  От безсилие не можа да измисли нищо друго.
  Доган вече се оттегли и не застава на трибуната в НС. Има ли някакво значение? Никакво. Продължава да дърпа конците.
  Същото е и с Пеевски. Няма никакво значение дали е в НС или не.
  Те вече си оплетоха кошниците, недосегаеми са и се присмиват на народа. А заблудените се радват че нещо са постигнали и едва ли не, е настъпила промяна.

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#15:"Един телефонист в окопа"]В списъците няма да има ангели.Избирайте некорумпираните![/quote]

  В този смисъл: внимателно да преглеждаме листите в нашия избирателен район, и ако открием калинка-гадинка, за която имаме някакво инфо, да я пускаме на журналята

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Голямата отговорност и трудност пред нас престоят. Какво ще направим на 5 октомври? В избирателните списъци няма да има ангели и идеални кандидати. Ще ни бъде трудно да изберем най-доброто от не твърде доброто, което ни се предлага. Трябва да приглушим виковете, яростта от протеста си. Да подтиснем противопоставянето помежду си. Трябва да се затворим в скришната стаичка на сърцето си и с кротост, смирение и мъдрост да пуснем бюлетините.

 24. 24 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Имам си аз една теория,че без натиска от улицата,щеше да падне по-рано,защото щяха да се скарат по-рано.Протеста ги караше,поне за малко, да работят за държавата.Както се казва "От кумова срама".

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Успяхме, но наполовина"

  Страхотен материал !
  Горещо го препоръчвам и браво на Теодора Димова!

  Всъщност, пълен успех при демокрацията няма.Тя никога не е съвършена, винаги има нужда от основни свободи и граждански протест, за да бъде поливано стъблото й.

  Просто някои народи са по- напред, други- по-назад от нас, но никой не е успял изцяло.

  Работата не бива да спира!
  Народът не е завършил школата на КГБ и ДС и може да бъде манипулиран, но никога безкрайно!

  Поклон пред българския избирател!

  И срам за онези, които проведоха антидемократичния Костинбродски пуч, довел на власт БСП, ДПС и Атака!

  Знаете ги кои са, те днес отново са в същия състав, прийомите им са същите- документи, флашки, записи в кухните на хората...

  ОФ- то е същото!

  Гласувайте за когото сте си харесали- това е демократичният начин.

  Държавата и обществото ни са болни, политиците и партиите- също, идеални няма, но без вота- основният инструмент на демокрацията, сме обречени!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лелка":

  Амин, сестро!

  Амин!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 27. 27 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  ++++++ точно казано

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 28. 28 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#18:"dissident"]И живеете живот, но наполовина.[/quote]

  Живеем на половина, за да са тук децата ни, червен веселяко!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Както писа доктор Филипов , трудното свърши идва ужасното.

  klimentm
 30. 30 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  [quote#5:"Beyond"]Сега можем да избираме между няколко ГОЛЕМИ ЗЛА. [/quote]
  Показателна теза - "няма какво да избирам, защото нищо от това, което ми се предлага не е по-вкуса ми". "Всички са маскари", а ако не са - със сигурност ще станат. "Ама няма друго", - казват плахо някои... "Е, гледайте си работата тогава - избирайте вие, а аз - умникът, ще отида за гъби!"... "Е, ами стани ти тогава политик и ще гласуваме за тебе", продължават упорито първите. "Да, бе! Аз да не съм прост, че да се занимавам с политика - да си оставя спокойствието, приятелите, ичкията и салатата и миткането насам-натам без охрана и без досадни фоторепортери и журналя! Как ли пък не!!!", се тросва този, дето винаги намира махна и лесно махва с ръка - особено, ако е сигурен, че политиката с нищичко не може да го засегне... ако си мисли, че изборите са отрупана с храна маса, от която всеки гладен може да си избира ... стига да е гладен. Ситите не са за избори, не стават и за политици, защото ситият на гладният... нали... вяра няма. А и по принцип демосът като цяло е сит, достатъчно му е това, дето си е скътал в мазето, та няма от какво толкова да му пука кой ще седне зад волана на общата кола. Не му трябва на демоса кратия, с други думи. Ядат му се челядинки! Та този, с тезата, продължава: "Може и да има гладни, ама те нали си продават гласа и живеят добре - от избори до избори! Аз не досаждам, трая си, ям си колкото и каквото мога и не бъркам в общия казан! Това е принципна, честна и отговорна позиция, затова ви казвам, че няма да гласувам! И ако искате да знаете, демокрацията се състои точно в това - всеки да решава сам за себе си, че му е безразлично кой ще го управлява. Разбрахте ли, тъпаци!" - тропа по масата "Неизбиращият, защото нямало кого да подкрепи".
  Не, не разбрахме! Не разбираме и няма да го разберем! Защо ли? Ами защото ти осъществяваш свещено право и от това, колко хора го правят, зависи или може да бъде застрашено правото на други, които ЗНАЯТ, РАЗБИРАТ и ГЛАСУВАТ! Винаги!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нищо не сте постигнали.

  Правителството падна, защото ДПС така реши.

  Тия, които спонсорират гражданското общество, си хвърлят парите за нищо.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Всъщност какво стана с идеята за задължително гласуване? Защо умря, преди да се роди?

 33. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#29:"klimentm"]Както писа доктор Филипов , трудното свърши идва ужасното.[/quote]


  Извинявай, но точно от такъв драматизъм имаме най-малка нужда в момента.

  Да, изиграха ни веднъж, но злосторниците не изкараха и година.
  Това е чудесен атестат за една демокрация, колкото и да се опитват някои да припишат успеха само на ДПС.

  Просто комунистите от ДПС се оказаха по-умни от българските си съотборници.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 34. 34 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лелка":

  ++++++

  И след това да изискваме нашите избраници да вършат работата за която са избрани и да бъдат притискани ако не, защото са забравили че работят за благото на НАРОДА и ДЪРЖАВАТА, а не за собственото си такова.

  И най-важното е да разберем, че всички сме заедно в кюпа. Жълти, зелени, червени, сини. Всички живеем в една държава, всички имаме семейства и всички имаме мечти и желания които ни сближават.

  Затова фокуса трябва да е върху това което ни ОБЕДИНЯВА а не върху малките неща които се използват за да ни разделят.

  Защото някой хора са забравили за силата на думите върху парламента. В това едно изречение е ключа.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Те няма да въстанат, докато не се осъзнаят, а не могат да се осъзнаят, преди да въстанат." е казал великия Оруел.
  Ние въстанахме,преди 25 години.Но защо не можем и не искаме да се осъзнаем.

 36. 36 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Прекрасна статия !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  На изборите трябва да внимаваме да не се окаже, че единствено ГЕРБ плюс ДПС могат да имат мнозинство. Затова трябва да гласуваме масово и да не позволяваме да ни се разпилеят гласовете. Т.е. никакви непознати партии. Остават ГЕРБ, БСП, ДПС и РБ. Като отхвърлим БСП и ДПС като провалили се през последната година. Остават ГЕРБ и РБ. За да не позволим съюз между ГЕРБ и ДПС трябва да гласуваме масово. За предпочитане за РБ. Ако не може някой да се пречупи тогава за ГЕРБ.
  Резултатът ще бъде коалиция на ГЕРБ и РБ, където РБ ще коригира забежките на Борисов. И не да не му се връзваме, че ако няма абсолютно мнозинство няма да управлява.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Протестите не са свалили никого! Те просто трябва да ни бъдат обица,когато следващия път решим да сваляме някого с протести. Правителството падна,защото беше замислено като такова на БСП, а се трансформира в инструмент на ДПС. В един момент даже Станишко прозря очевадното-че ДПС пълни гушката, а БСП обира негативите. Опитът за корекция на пропорциите доведе до разпада на коалицията-Доган никога не отстъпва доброволно вече завоювани позиции.Още повече,че добре си дава сметка,че в следващото правителство ДПС няма да го има. Затова и беше този финален щурм за заемане на колкото може повече държавни длъжности от хора на ДПС-след изборите веднага ще започне ред сълзи,ред сополи по повод реваншизъм и етнически мир.
  Най-гадното е,че ДПС пускат тази изтъркана плоча след всеки избори и почти винаги успяват да запазят стабилни властови позиции.
  Ето,върху това трябва да се съсредоточим, а не да се бием в гърдите,че сме постигнали някакви фикс-успехи с протестите. Като явление протестите бяха нещо чудесно, като резултат...историята мълчи.

 39. 39 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Успех?!
  Честно,аз не бих се хвалил никога с половинки.

 40. 40 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Когато срещнеш такава чиста и честна съвест, като на авторката, надеждата за просветление в българските обществени дела се окриля и укрепва. Дано сме умни и достойни на 5 октомври!

  Navigare Necesse Est
 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Но ако искаме да приличаме на европейските общества, трябва да пристъпим към това гласуване с отговорност, разум и родолюбие."
  Да не ходим за гъби, а да гласуваме с разум.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Отново съм разочарован от писанието на Димова, празни словосъчетания за важни проблеми. И що за дума е това "СПИХВА"? Помислих че е правописна грешка, но е употребена няколко пъти.

 43. 43 Профил на Georgi Atovski
  Georgi Atovski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Теодора Димова,ето затова трябва да има хора които защитават името си и отстояват постигнатото от родителите си.Може да се изправиш и да застанеш до нея!

 44. 44 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Отново едно голямо БРАВО на Теодора Димова.

  Пазете се от доносника vesolr
 45. 45 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  [quote#38:"Дон Кихот"]Протестите не са свалили никого! [/quote]
  Не, колега, ако не бяха протестите, това правителство нямаше да падне! Както, ако не бяха протестите през 60-те и 70-те години в Западна Европа и САЩ за граждански права и свободи, такива нямаше да има сега не само на Запад, но и на Изток, както и ако нямаше Солидарност, нямаше Чешките събития, нямаше Унгарското въстание, нямаше Солженицин, ние нямаше да имаме онзи образ на Запад, който помогна на политиците там да станат държавници и да катурнат Империята на злото.
  Не всичко става незабавно и видимо с просто око, иска се гражданска енергия и саможертва, за да се натрупа страх у властимащите и за да се стигне онази критична граница на арогантността, която и най-безочливият политик, дори и той да се казва Орешарски, не може да премине.

  Пазете се от доносника vesolr
 46. 46 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Две добавки:
  1/ Нямаше как Пеевски да го няма. Под една или друга форма. Тази власт можеше да оцелее само като наложи откровена репресивна диктатура. Опита се да го направи и ние я спряхме. Слава богу. И браво на нас .
  2/ Умното гласуване е излючително важно, но не по-малко важно е да продължи прекият натиск върху всяка власт по всички възможни канали. Точно сега например може да се постигне много за отслабване на мафията по линията на разследване кредитите на КТБ. Да го направим.

 47. 47 Профил на stilqka
  stilqka
  Рейтинг: 237 Гневно

  Успяхте, да! Успяхте да разцепите нацията.....Наполовина

  People buying shit, with the money they don't have, to impress the people they don't like.
 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "година след година давахме шанс на всички да се провалят, да се издънят, все избирахме по-малкото зло, избирахме уж по-малко лошите и не мислехме, не търсехме, не работехме за доброто."

  И сега ще направим същото, ще изберем по-малкото зло, защото добро не ни се предлага.

 49. 49 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 409 Гневно

  ГЛАСУВАЙ ! ГЛАСУВАЙ ! ГЛАСУВАЙ!........... само това е спасението......за когото си искаш, но гласувай.... На октомври без гъбари и рибари....

 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да изборите са важни. За мен по - важно е поведението на РБ по отношение на лицето БМБ.

 51. 51 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  " Самото съществуване на подобно правителство беше гавра с България"

  Това казва всичко

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Гневно

  [quote#18:"dissident"]И живеете живот, но наполовина.[/quote]

  [quote#4:"bad_religioner"]45 + 25 години... дано стигат! [/quote]

  До коментар [#18] от "dissident":

  Нали разбираш кой ни насади на тези "пачи (комунистически) яйца", а? А ако не си сигурен всичко ни дойде от кадрите на комунистическата партия и нейното бойно звено ДС.

  Ушанка, айде у лево.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#14:"Hawaii"]ГЕРБ и ББ ще бият чело пред Русия и ще засвидетелстват любовта си,подарявайки КУЧЕНЦА И МИЛИАРДНИ ПРОЕКТИ..... [/quote]

  Кученцето не ме притеснява. То може да е част от протокол, т.е. формалност.
  Но аз чакам от най-високо герберско ниво обяснение примерно за казуса Дянков. Обяснение и от "22 септември" ще свърши работа. Иначе има опасност да гласувам с отвращение при определен избор.

 54. 54 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Задкулисието и подлостта управляват света. Нека всички си припомним колко от отличниците и пълните отличници в училище са получили високи обществени постове и са заели управленски позиции по- късно и колко са се провалили напълно. Там, в училището, пред черната дъска, няма скрито покрито. Показваш пред целия клас, наяве, дали знаеш, дали можеш, дали си способен. Получавал си винаги оценката, която реално заслужаваш. А после, после почваш да губиш битка след битка въпреки старанието и подготовката, които влагаш, въпреки способностите, които притежаваш. Там, в дивия свят, в джунглата, управлява задкулисието, което е подло, алчно, завистливо и мръсно. Такъв е живота. Мързеливците, подлеците, завистниците и злобарите са винаги мнозинство. Те управляват света.

 55. 55 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Държава без управление е анархистична държава. На 5-10-2014 трябва да изберем кой да управлява занапред. А без управление не може. Ако не гласуваш нямаш право да критикуваш в бъдеще управлението каквото и да е то, защото когато са били изборите, ти не си посочил кой да управлява. Гласуването затова се нарича и - поемане на отговорност за бъдещето на страната. Ако не можеш да поемеш отговорност значи си мижитурка. А, мястото на мижитурките всеки знае къде е!!!!

  сократ1
 56. 56 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  Да участваш в обществените дела не значи веднъж на две години да избираш между три-четири големи партии и след това да заспиваш отново.

 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "Цената, която добрите хора плащат за своето безразличие към обществените дела, е да бъдат управлявани от лоши хора".

  Няма какво повече да се добави и това е единствения ни шанс, поне частично да материализираме инвестираната енергия и усилия на протестите.
  И както предлага автора, особено в светлината на това, че все пак има алтернативи (коментирам нещата в дясно), да не си пилеем силите в 'приятелски" и особено вътрешнокоалиционен огън, тъй като всички заедно ще загубим.
  Редуцирането на корпоративния и купен вот и поставянето на партии като ДПС/БСП на известно разстояние от привичните им хранилки, разточителство и възможност да ни даряват със заеми е достатъчно добър мотив, като начало.
  А след това, никой не ни освобождава от задължението, да следим от късо разстояние и тези, които сме избрали, да не залитат много често.

 58. 58 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Единствената забележка към авторката, е че в безпощадно верния анализ липсват имената на тезиюв, които ни докараха до тук.

 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  Няма проблем с не гласуването, като не ти се яде "желязо".
  Но не трябва да пропускаш факта, че когато не гласуваш, ти пак гласуваш, при това "за по-голямото зло".
  Т.е. каквто и да се въртиш, от живота не можеш да избягаш, само че в единия случай си абсолютно пасивен и каквото ти дойде до главата трябва да го понасяш, а в другия поне може да си кажеш : "Аз направих каквото трябва, а да става каквото ще".

 60. 60 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво! Така трябва да се пише, защото времето за сладки приказки отмина!!!

  chavo64
 61. 61 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ето, тъкмо хора като Антоанета са ни нужни. Бойко да я взема в гражданската квота.

 62. 62 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бедата е,че започваме и свършваме само с оплаквания и пожелания.Големият въпрос е как да постигнем нещо по-добро.Какво трябва да променим в мисленето си,в оценките си,в критерийте ,с които оценяваме и хората и поведението им.Проблемът е,че тотално ни липсва демократична култура,че никой не е всъстояние да изброи основните ценности на демокрацията,напр-като толерантност,съгласие,зачитане на човешката личност и др.Отвсякъде ни заливат вълни на враждебност,нахъсват ни и ние се лаем и хапем.Най-големият провал на прехода ни е,че .не изградихме ценностната си система.Придобивайки възможност всеки да казва каквото мисли,по-гръмогласни се оказаха рушителите ,а не съзидателите и те тежко замърсиха средата.Дойде време за нови НАРОДНИ БУДИТЕЛИ.Само с пожелания нещата не стават,също както с пожелание за живот и здраве нито живота,нито здравето се получават.

 63. 63 Профил на Emil Merdzhanov
  Emil Merdzhanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Някак си покрай дебелото успяло момче и най големия икономист в държавата,пропуснахме Цвък,Миро и всички останали измекяри да си се измъкнат ни лук яли ни лук мирисали.Пореден епизод от извратен сериал...

 64. 64 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ...А как само започна! Делян Пеевски беше стиснал парламентарната трибуна в огромните си лапи, надвесен над микрофоните се дереше в бяс и злоба и така – без да иска – визуализира образа на този парламент и това правителство...-Помня! Тази злоба ми подсказа много ясно какво предстои!
  Теодора,благодаря ти!

  Дневник-токсичният сайт
 65. 65 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отново чудесна статия на Теодора Димова!
  Поздравления!!!!
  И само да добавя - освен за некорумпирани, трябва да гласуваме и за проевропейски личности!

 66. 66 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  наричате успех фактът, че след Орешарски идва Борисов????

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 67. 67 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 992 Любопитно

  Как да набиеш тези две мъдри мисли в главата на мангала и пенсионера (на които им се плаща да гласуват) и на миньора, когото изнудват да гласува "правилно"?
  Как да напълниш канчетата на мнозинството "интелигентни" хора, които не гласуват, защото нямало за кой???????

  [quote#0:"статията"]"Цената, която добрите хора плащат за своето безразличие към обществените дела, е да бъдат управлявани от лоши хора".
  ...........
  "Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !"[/quote]

 68. 68 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 855 Неутрално

  За статията на Т.Димова само адмирации.За коментар? ;безпредметно е.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 69. 69 Профил на assign
  assign
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Успяли сте????? ))))))
  Това беше един от най-тъпите вицове, които чух напоследък

  Я кажете колко души имаше ВСЕКИДНЕВНО на тези т.нар. протести, примерно в последната половин година?????????
  И я ми кажете поне един що-годе читав политик, на който въобще да му е хрумнало, че протестите СА ОТ КАКВОТО И ДА Е БИЛО ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ за смяната на властта...

  И в какво по-точно се изразяваше този "успешен натиск" също не разбрах?????????
  Орешака си тръгна не заради някакви си протестиращи, а защото кукловодите му резнаха кончетата, и само напълно наивен и неинформиран човек може да си въобразява нещо друго.

  Горчивата истина, другари протестиращи, е че от вас нищо не зависеше нито в началото, нито сега. И още по-горчивата истина е, че бяхте използвани за фон и то твърде заден, но малцина от дундукарщите се там го разбраха...

 70. 70 Профил на dd13
  dd13
  Рейтинг: 237 Гневно

  О боже, Теодора Димова... жалко наистина! ТАЗИ, разбирате ли е в ужас от костинброд, а като това президентче Р.П. беше избрано с рекордно ниска разлика и рекордно много невалидни бюлетини, ооо да, тя тогава не беше потресена, не изрази мнение. Тя беше от страната на печелившите и мълчеше, мълчеше гузно, но и доволно. Двойните стандарти другарко Димова не са признак за висока интелигентност, а да не говорим за морал. Ама какъв морал да очакваш от човек, който ти казва, че сега видиш ли имало полицейщина- алооооо- а Цветанов бе другарко Димова или тогава беше просто Цветановщина. Срам и позор сте! Злото и злобата сега се били върнали от тези управляващи-алооо, другарко Димова- нещото и някой, който върна и превърна злото и злобата в езика и в във всичко се нарича Бойко Борисов. Същият този, който не е комунист, а вие толкова мразите комунистите(незнайно защо го мразите. какво ви липсваше на вас по онова време??? разбирам много хора, които мразят комунизма и комунистите ама точно вие другарко Димова няма как да ви разбера, срам). Същия този Бойко, на който вие преди президентските избори направихте духовна... абе да кажем любов, за да не бъдем груби. Та вие му се отдадохте така както и Цветанов не му се е отдавал. Никога не съм допускал, че човек като вас може да стигне толкова ниско- до Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Жал ми е наистина! П.С.: а и да ви кажа- не вие свалихте правителството и не тези като вас от площадите и добре, че е така. Ако хора като вас можеха да свалят и избират нови правителства- бог да пази България!

 71. 71 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 437 Любопитно

  До коментар [#10] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":Ако не ме облагат с данъците си,няма лошо.Нека не ям и нека не ме зачитата,но щом ми харчат парите,ще ме слушат,така че тезата с не гласувалите,някак не върви.За коя маскара да гласувам ?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 72. 72 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 437 Любопитно

  До коментар [#59] от "tsvetko_51":Виж предният ми пост Отговори ми,моля!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 73. 73 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 705 Разстроено

  До коментар [#64] от "kashpirovska":

  Мен подсъзнателно все ме тормози следния въпрос - Щяха ли да бъдат същите реакции, ако Пеевски нямаше този "сурат" и "корпулентно" телосложение, а изглеждаше например като Брад Пит. Или Ален Делон?

  Аз все пак си мисля, че Бог не ни е забравил от време на време да поглежда към България и затова ни "дари" с "лицето" Пеевски такова каквото е.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 74. 74 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 409 Гневно

  ГЛАСУВАЙ! ГЛАСУВАЙ! ГЛАСУВАЙ!.......ТОВА Е СПАСЕНИЕТО... На октомври без рибари и гъбари.....

 75. 75 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#73] от "Rhapsody of Fire":Сигурна съм,че нямаше да има чак такова отвращение,поне в началото,поне за хората,които нищичко не знаят за корпулентната персона.После щеше да надделее отвращението от далаверите и наглостта му.В оня ден аз също нищо не знаех за него,по принцип не ме интересува особено политиката,но това,което видях,беше страшно,някакси усетих,по интуиция,че ще последват лоши събития...

  Дневник-токсичният сайт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK