Принцът на конформизма

Сергей Станишев подаде оставка като председател на БСП и се кандидатира за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей Станишев подаде оставка като председател на БСП и се кандидатира за нов мандат начело на Партията на европейските социалистиТой беше начело на БСП 13 години. По-дълго от Лилов, Виденов и Първанов; по-дълго от Димитров и Червенков. На 35 години неговият баща Димитър Станишев още се подвизава из партийните школи; на същата възраст синът вече ръководи партията. За тези 13 години Сергей Станишев беше несменяем лидер на БСП, веднъж премиер на страната; през 2012 г. стана президент на европейските социалисти. При неговото управление България се присъедини към ЕС; при неговото управление се върнахме в хватката на Русия. Той беше лидерът, който загуби най-много избори в новата ни история и въпреки това оцеля. За някои той стана един от най-успешните политици на прехода, за други –


символ на политическото мижитурство 


Ерата "Сергей Станишев" започва през 2000 г. Тогавашният лидер на БСП Георги Първанов издига Станишев, до този момент завеждащ отдела за външна политика на партията, до член на Висшия партиен съвет. Година по-късно Първанов е избран за президент. Най-подходящ да го наследи изглежда Сергей Станишев. По подобие на Първанов и той е убеден, че за да стъпи на крака след краха при управлението на Жан Виденов, БСП не трябва да избира между Запада и Русия, между своето комунистическа идеология и новата капиталистическа действителност, между доктринерите и реформаторите в партията; тя трябва да съвместява тези крайности. Налучкана от Първанов като средство за оцеляване, при Станишев политиката на конформизъм ще стане за БСП модел на цялостно политическо поведение.
И все пак между Първанов и Станишев има разлика. Първанов минава за плебей в БСП, докато Станишев, момчето от партийната върхушка, се ползва


със статута на патриций


Това го прави по-удобен от Първанов в отношенията с бившия елит на партията. Познаващ отвътре живота на червената аристокрация, разпознаван от нея като свой, Станишев умело може да свърже нейните интереси с интересите на новите икономически кръгове в България. По този начин изборът му за лидер на БСП се превръща в сигурна гаранция, че старото партийно ядро – бившите генерали, висши чиновници на БКП и разузнавачи от ДС – ще участва в разпределението на обществени блага и при новия ред, когато страната стане член на ЕС.


Още едно нещо прави Станишев удобен за наследник на Първанов. За разлика от мнозина деца на партийната номенклатура, неговата страст по властта не е шумна и агресивна. На пръв поглед му стига да живее като партиен ефеб, да вмъкне тук и там някое от своите протежета, да направи тази или онази услуга на близко семейство. Дали обаче наистина е скромен в амбицията си или е


болезнено амбициозен, но мекушав


По-скоро, изглежда, е второто. Веднъж докоснал се до властта, Станишев ще бъде като обсебен от нея. В същото време колкото по-нагоре се изкачва в управлението на партията и страната, толкова по-зависим ще става от онези, които са го протежирали.


Това проличава особено за пръв път през 2005 г. В страната настъпва парламентарна криза. Никоя партия не може да състави сама правителство. По настояване на президента Първанов БСП, НДСВ и ДПС сключват коалиция. За министър-председател е избран Сергей Станишев. Лявата партия най-сетне са е добрала до управлението след почти 10 години извън него. Първанов и Станишев ликуват. Около двамата обаче се прокрадват и недоволни гласове. Според някои социалисти БСП ще носи цялата отговорност за властта, а ще получава само една трета от нея; нещо повече, Сергей Станишев ще бъде премиер номинално, а на практика ще управляват Ахмед Доган и Симеон Сакскобурггостки. Под първата обща снимка на новата коалиция един журналист остроумно забелязва, че тримата лидери не наподобяват съюзници, а невръстен принц и двама регенти.


До пролетта на 2007 г. може би някой все още се е съмнявал, че Сергей Станишев е


зависим от своите политически настойници


На първо място може би се е съмнявал самият той – на спомената снимка гледа самодоволен и леко усмихнат като човек, който има повече власт, отколкото другите предполагат. Но ето какво става. През май в "Булгартабак" избухва огромен скандал. Замесени са висши магистрати, висши политици, членове на кабинета. За да потуши напрежението, Станишев решава да уволни двама заместник-министри. Първият се казва Корнелия Нинова. Вторият – Делян Пеевски. Пеевски е уреждал с тогавашния шеф на "Булгартабак" Христо Лачев сделки в полза на близки до ДПС фирми. Прокуратурата образува следствие, но десетина дни по-късно Пеевски е оневинен и Станишев е притиснат от Ахмед Доган да го възстанови на заемания пост. Конформизмът надделява над достойнството на премиера. Без да обяснява защо, Станишев връща Пеевски на работа.


Седем години по-късно Станишев изглежда малко повече като пълнолетен обществен субект. Макар и трудно, е успял да се освободи от наставничеството на Първанов в БСП, пробил е на европейската сцена и е станал президент на ПЕС, оженил се е за влиятелна жена, сдобил се е със син. През май 2013 г. БСП и ДПС образуват с подкрепата на "Атака" правителство, за премиер по предложение на Станишев е избран Пламен Орешарски. При предишната тройна коалиция оцеляването на кабинета е осигурено с руски пари (или обещание за такива) по проекта за  нефтопровод между Бургас и Александруполис; и сега са осигурени пари, отново от Русия, този път по тръбата на "Южен поток". Най-сетне сега Станишев не е част от марионетния театър, а част от кукловодите –


заедно с Доган и кръга около съпругата си Моника


Всъщност само си мисли, че не е. Защото историята с Делян Пеевски се повтаря почти дословно и Станишев се оказва отново изигран. На 14 юни 2013 г. депутатът от ДПС е предложен за ръководител на ДАНС и без дебати Народното събрание го утвърждава на поста. Ясно е, че това става по настояване на Ахмед Доган и Станишев лесно се е съгласил с лидера на ДПС, изкушен да има оръжие срещу Бойко Борисов. Само че след избухването на гражданските протести и оттеглянето на Пеевски всички негативи се изсипват върху главата на Сергей Станишев. За разлика от 2007 г., когато дори и критичните му съпартийци го подкрепят в името на властта, сега някои от тях открито искат да подаде оставка. Опитите да се изсули от срамната за него ситуация не успяват. Групата на Първанов се отделя от БСП и на изборите за европейски парламент социалистите губят от ГЕРБ. След 13 години начело на партията Станишев трябва да се оттегли.


Оставката на Станишев
можеше да бъде малък жест на достойнство


Наистина можеше, но всъщност беше поредният жест на неговия жалък обществен конформизъм. Първо, защото Станишев прекалено дълго се ослушваше дали критиките срещу него няма да отминат – вероятно си е казвал, че като е издигнал толкова хора в БСП, те няма да се обърнат срещу него, защото той ще ги повлече със себе си. Второ, почти до последната минута преди началото на речта си той се занимаваше не с благото на своята партия, а с апаратни интриги. Наместо отговорно да подготви отчет за своите действия и бездействия, той уреждаше издигането на своето протеже Вигенин за еврокомисар, подготвяше за казионен председател на БСП някой от приближените си, търгуваше със своята оставка, дано си осигури подкрепа от социалистите за нов мандат като лидер на ПЕС.


Разбира се, никой не го попита как така хем признава, че е виновен за провала на българските социалисти, хем настоява да стане лидер на всички социалисти в Европа, а сигурно и по света. Няма и да го попита.


Защото конформизмът, който Първанов и Станишев наложиха в БСП, представлява и своеобразен пакт на мълчанието. Бившият лидер ще си мълчи, незнаещ нищо за безобразията на своите бивши подчинени (как така например опозорената през 2007 г. Корнелия Нинова се оказа претендент за лидер на партията?!), те на свой ред ще си мълчат, незнаещи нищо за неговите намерения – да им бъде шеф от Европа и да взема всички важни решения скрит зад безличния и мекушав Миков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  отвратителните деяния на Станишев и гнусната кагебистка клика около него прогониха зад граница минимум един милион умни, образовани, млади и работливи българи. Преди това съвсем същото се случи по времето на Гоце, от когото Сергея очевидно е получен чрез делене. Надявам се някога за многобройните престъпления и на двамата да им бъде потърсена отговорност. Мястото им е в затвора.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  През целия период на пребиваването си във властта Станишев беше преди всичко една карикатурна фигура, която лично в мен предизвикваше главно смях.

  От ранните му подвизи като DJ Серго на Бузлуджа, когато се опитваше да захранва свикналит на чалга и Ганкиното хоро червени пенсионери с американски рап и хип-хоп, през несръчните му опити да овладее с женствената си физика гигантския и несъразмерен на ръста му японски мотоциклет, от който накрая падна (и накара операторите да изтрият записа с падането), до будещите позиви за гадене прегърнати снимки с обилно вонящи на пот и чесън мургави "социалисти", докарани с автобуси за целта - от всичко това лъха такъв фалш, такова нагло лицемерие, каквото е по силите единствено на комунист.

  Но на мен никак не ми е жал за червените гласоподаватели, припознали като "свой другар" потомствения червен аристократ, уповаващи се баш на него да им въздаде "социална справедливост" и "достоен живот". Всичко, което са получили в замяна на наивността си, им се полага, та дори им е и малко.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За мен този човек наистина ще си остане една политическа мижитурка...

  Дневник-токсичният сайт
 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  За 13 години така и не разбрах кое точно му е лидерското на Станишев, че да е лидер на БСП.

  Единственото ми обяснение беше, че в БСП има достатъчно умни и отговорни хора, които да избират лидер не за да упражнява власт, а за да отклонява вниманието от нея.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дмитриевич беше чудесно олицетворение на старческото вдетиняване, което все по-могъщо тресе столетницата.

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Този беше много вреден за България, повече дори от Гоце.

  Сбогом Серго, чемадан, вакзал, масква.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбира се, никой не го попита как така хем признава, че е виновен за провала на българските социалисти, хем настоява да стане лидер на всички социалисти в Европа, а сигурно и по света. Няма и да го попита.


  Много точно попадение. А иначе цялата статия може да се замени с едно изречение - защото са социалисти.

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Не е възможно Партията да е гротескна, а лидерът и да не е същата гротеска.
  Социална партия, а всички милионери се родиха от нея!
  Незабравимо е интервюто в средата на деветдесетте, когато един от лидерите декларира:
  - Имаме поне няколко члена на БСП, които могат да купят няколко пъти НДК!
  Изключително социално, нали!?
  При народ от шарани, въдичари в БСП бол!

 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Много слаб анализ, който не казва нищо ново и нищо по същество. Всички нормални хора знаят, че Станишев е отгледан апаратчик, подвластен на определени интереси, без връзка с реалния свят, морал и достойнство. Но Станишев е проявление, не е причина.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  партия на мижитурките

 11. 11 Профил на People vs ГЕРБage
  People vs ГЕРБage
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  "Оставката на Станишев можеше да бъде малък жест на достойнство..."

  Можеше ли? Не мисля, че е било дори възможно. Ако си спомним тяхната крилата фраза "властта с кръв се взима и с кръв се дава", ако си спомним злодеянията им (не само тук, а и по света), ако се замислим на какво са готови, за да са привилегированата висша каста, възседнала неграмотните, алчните и злите от народа, склонни заради службица, манджа и келепир да викат "осанна" където и да ги закарат... ще можем ли изобщо да използваме морални категории като чест, достойнство, уважение към традиционните морални ценности?!
  Отношението към "техни" и "чужди" (напр. Н. Добрев - "сдал властта", към Борисов - "сдал властта" се определя от това, кой колко е заграбил, колко души е бил готов да убие или вкара по затворите (изпрати по лагери), колко се е "налапал" и на какви подлости е бил готов, преди да се изправи пред "другарите" си и да им поиска прошка, че е предал доверието им... Мерилото им за чест минава през теста дали "другарят" им се е огънал, поддал на вражеско влияние, дали е използвал докрай идеологическата диверсия, изнудването, подвеждането, подкупа и националното предателство за постигане на все същата лицемерна цел - "всичко - в името на човека, всичко - за благото на човека" ... "Човекът" винаги е известната константа в тази задачка. И ние го знаем кой е. Независимо от смяната на маските, цветовете (заради присъщата им хамелеонщина) и "личностите", които олицетворяват най-ретроградното мислене, довело до реки от кръв по света, идеята и тези хора си остават същите като от времето на нетленния (по материални причини) техен кумир - тов. Владимир Илич Ленин. Те винаги разсъждават "глобално", винаги призовават "пролетариите" от "вси страни" да се съединяват, винаги са готови да пролеят кръвта си (а дано, ама надали) за всеобщото благоденствие и напредък... Затова, не е случайно, че Станишев отиде да "оправя" ПЕС. Просто му смениха маската - от човек, заканващ се да свали правителството на ГЕРБ "по другия начин", раболепен към всякакви кремълски щения, др. Станишев се превърна в кротък европейски социалист и голямо имение в загнилата капиталистическа Швейцария. Жив и здрав да им е на социалистите. Да си го носят на гръб, както се казва.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Сергей Станишев воюваше на много фронтове,чак сега в действителност му се отддава възможността да води настъпателна дипломация и то на сцената на ЕС.

 13. 13 Профил на nightowl
  nightowl
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чарли от Позитания#15?":

  Никва масква. Биробиджан, столицата на Еврейската автономна република, далеч, от Сибир нататък.

 14. 14 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#12] от "xalikarans":
  Не си отбелязал настроение весело на коментара, но предполагам се шегуваш. Не може да не се шегуваш за това [quote#12:"xalikarans"]Сергей Станишев воюваше на много фронтове,чак сега в действителност му се отддава възможността да води настъпателна дипломация и то на сцената на ЕС.[/quote]

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Станишев е политическа мижитурка, но най-вече много вредна мижитурка.
  По-интересно щеше да бъде да се анализира неговата отговорност в прокарване на интересите на чужда държава в България, в укрепването на ДПС, в разрастването на задкулисието и корупцията и срастването им с държавния апарат.
  С две думи - да се посочат опасните последствия от политическото мижитурство на Станишев.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моля, тази статия да залегне в учебниците по история! И все пак някой да има смелостта да зададе въпроса на ПЕС: "как така хем признава, че е виновен за провала на българските социалисти, хем настоява да стане лидер на всички социалисти в Европа, а сигурно и по света...."

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  [quote#12:"xalikarans"]Сергей Станишев воюваше на много фронтове[/quote]
  Написаното от теб напълно потвърждава цитата от статията охарактеризиращ Станишев като "болезнено амбициозен, но мекушав".
  Издигането на такава личност на такъв отговорен пост, говори за липсата на какъвто и да е професионализъм, както и за огромното кастово разделение в редовете на БСП.....а и на ПЕС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Станишев се оказа л*йно като всички други деца на дебилите от ЦК. С малки изключения, които потвърждават правилото. Аз знам за синът на тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов (ако не се лъжа), за който състудентите му във ВМЕИ (сега ТУ) са разбрали кой е баща му в 3-ти курс, когато се е оженил.
  Но хора като Станишев се къпеха в охолство, привилегии и безнаказаност.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  много добра статия.

  "...разузнавачи от ДС..."
  молбата ми е авторите и редакторите да не наричат доносниците иклюкарите в ДС разузнавачи. в ДС няма разузнавачи и контраразузнавачи. няма шпиони и контрашпиони. там има клюкари и некадърни и неграмотни чиновници.

  колко "една жена на спирката каза", или селските клюкарки на седенките, или списвачите във вестник Уикенд, или списвачите в конспиративните блогове са разузнавачи и контраразузнавачи, толкова и троловете в ДС са разузнавачи.

  РЕФОРМИ !
 20. 20 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 414 Разстроено

  Само в нашата Държава, на место очи им изписват вежди! Толкова много хора са за затвор а на место това се уредиха за сметка на тази държава на високи постове в чужбина. Живота не е справедлив.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Какъвто е Станишев, такива са и съпартийците му, дано никога вече не помиришат власт!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Има две неща, които се случиха при управлението на Станишев: влязохме в ЕС и въведохме плосък данък. И двете ми се струват полезни за България. За негативите - виж статията.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Станишев олицетворява еволюцията на социалистите от борбени анархисти към нагаждащи се, подмолни и пед...сти

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  По нашенски.
  Когато някой си отиде,започват плювните.
  Както се случи с Виденов,Костов,Кобурга.
  Единствено несломим,горд и величав,Боко ще си прави шеги и гаври с нас.

 25. 25 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#22] от "stein":

  Влязохме в ЕС не заради Станишев , а защото той се оказа на точното място в точния момент. Друг е въпросът, че ЕС си скубе косите и се чуди какво да ни прави . На това може би му се казва геполитика .....

 26. 26 Профил на thewolf
  thewolf
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Хубав анализ, но сте пропуснали и първенюшката му алчност за пари. Всъщност това е причината и за брака му. От към финансовите потоци има какво да се анализира - първо Росен Карадимов, Азер, а накарая Моника, Цв. Василев и Пеевски.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Много слаб анализ.Най-малкото ,което може да се каже за Станишев е конформист.Той сключи заробващи сделки за България.Станишев е руска подлога.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Разбира се, никой не го попита как така хем признава, че е виновен за провала на българските социалисти, хем настоява да стане лидер на всички социалисти в Европа, а сигурно и по света. Няма и да го попита."

  Да и колко пъти казваше, че поема отговорност за едно или друго. В какво се изразяваше тази отговорност, в нищо.

 29. 29 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Вътрешнопартийните проблеми на Станишев и БСП трябва да ни интересуват дотолкова, че да не допускаме никога вече на власт тази партия в този и вид.
  Явно 10 години извън властта са малко. Ако в опозиция се пречисти и се откъсне от хранилките на Русия и олигарсите, може да претендира за обществено влияние. Само ако обществото има полза от това, а не само БСП-функционерите.

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#25] от "sonit_bonita62":

  Е, аз му слагам плюс на Станишев, че не попречи на влизането в ЕС. Имаше и такива опасения навремето.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  [quote#22:"stein"]Има две неща, които се случиха при управлението на Станишев: влязохме в ЕС и въведохме плосък данък. И двете ми се струват полезни за България. [/quote]
  Тези неща не са правени с мисъл за България а за техните собствени интереси. Ако бяха в полза на БГ но против интересите им можете да сте сигурни че нямаше да станат.

  Влизането в ЕС - целият ни преход беше замислен с идеята комунистите да станат капиталисти, съвсем естествено е да бъдат в ЕС при останалите капиталисти. Там са парите, технологиите и пазарите. Но същевременно изпълнявайки гадничката роля на руският "троянски кон", саботиращ и клатещ отвътре ЕС когато това го искат руските интереси.

  Плоският данък - замислете се в крайна сметка в чия полза се оказа той? На теория трябваше да доведе до привличане на чуждестранни инвестиции на практика те не дойдоха заради пълната липса на ред и прилагането на законите при нас. От плоският данък спечелиха червените капиталисти защото плащаха по-малко данъци отколкото ако имахме прогресивен данък. Не казвам че съм против него а само че и този път те играха за собственият си интерес.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не трябва *хормонално объркани хора* да се занимават с политика.......

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  Станишев натика отново България в сферата на интереси на Русия което е непростимо!

  klimentm
 34. 34 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#11] от "непукистка":

  +++!
  Блестящо!
  ===
  А името и "непукистка" не Ви подхожда!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 35. 35 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#28:"daam"] Да и колко пъти казваше, че поема отговорност за едно или друго. В какво се изразяваше тази отговорност, в нищо. [/quote]

  Никой не е и очаквал той да поеме отговорност, защото СерГей...
  1) ... е социалист;
  2) ... е социалист от партийната аристокрация;
  3) ... е безскрупулен и отмъстителен по пътя към властта - като Доган;
  4) ... е просто - Гад.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  Като какъв, редови депутат ли?
  От Станишки нищо не зависи, само хора като социалния и др. Иванов го смятат за фактор.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Серж изпълни успешно поставената му задача да ликвидира БСП. Трябваха му цели 13г. Няма как иначе да има събрана толкова некадърност на едно място.За щастие, авантюрата им с ДПС в едногодишното "управление"не успя докрай да съсипе държавата. Бедни ми, бедни Миков!

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#12:"xalikarans"]Сергей Станишев воюваше на много фронтове,чак сега в действителност му се отддава възможността да води настъпателна дипломация и то на сцената на ЕС.[/quote]

  И ти като Станишев май не си на Земята! Какви фронтове те патили?! Станишев е най-обиктовен амбиционен некадърник, добрал се до най-високите ръководни длъжности, САМО ЗАЩОТО Е СИН НА БАЩА СИ! Нито може да говори, нито да даде някакви що-годе разумни идеи, нито е лидер! Един най-обикновен апаратен интригант! А и в Европа, скоро ще го изцибат, като мръсен ПЕС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Георги Гочев пише само за Станишев, но на практика, прави дисекция на цялостният български политически живот.

 40. 40 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":
  Е ти ми прочете мислите! Че и ги сумира (щото са ми минавали през главата по различно време).

  VD
 41. 41 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно, че всичко това което извърши това изчадие е на гърба на партията му и по важното на изстрадалия български народ.
  Бог да ни пази от такива "политици" за напред!!!

 42. 42 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  Хапчетата не забравяй!

 43. 43 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Принц ... но със "сандално минало", скандални коалиции и правителства, според австрийският Дер Щандарт, и наследен от "апаратчика" Миков, пак според изданието.

  Bulgarische Sozialisten wählen Apparatschik Mihail Mihow zum neuen Vorsitzenden
  http://derstandard.at/2000003591495/Stanischew-nimmt-Abschied-in-Bitterkeit

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Сега ще бъде голям майтап да го отсвирят и от ПЕС, което очаквам да стане. Станишев няма никакво основание да бъде председател на ПЕС, след като подаде принудително оставка като председател на БСП, т.е. дори от неговата партия го изритаха.

 45. 45 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За всичките тези комунистически и агентурни ДС престъпници е необходим Германският опит на тотална декомунизация на обществото ,Лустрация на 550 хил.червени бандита за срок от 35-40 год.,Насилствена национализация на всичко заграбено от тях и Народен съд по Германски образец.Закон на българското НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен и античовешки д.в.бр.37 от 5 май 2000 г./

 46. 46 Профил на positive999
  positive999
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "Norman Granz":През целия период на пребиваването си във властта Станишев беше преди всичко една карикатурна фигура, която лично в мен предизвикваше главно смях.

  От ранните му подвизи като DJ Серго на Бузлуджа, когато се опитваше да захранва свикналит на чалга и Ганкиното хоро червени пенсионери с американски рап и хип-хоп, през несръчните му опити да овладее с женствената си физика гигантския и несъразмерен на ръста му японски мотоциклет, от който накрая падна (и накара операторите да изтрият записа с падането), до будещите позиви за гадене прегърнати снимки с обилно вонящи на пот и чесън мургави "социалисти", докарани с автобуси за целта - от всичко това лъха такъв фалш, такова нагло лицемерие, каквото е по силите единствено на комунист.

  Но на мен никак не ми е жал за червените гласоподаватели, припознали като "свой другар" потомствения червен аристократ, уповаващи се баш на него да им въздаде "социална справедливост" и "достоен живот". Всичко, което са получили в замяна на наивността си, им се полага, та дори им е и малко.

  - Съгласен Само на Ганкиното да не беше нанесъл такава обида Ганкиното е едно хубаво хоро

 47. 47 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Защото са социаглисти и цоциалисти.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 48. 48 Профил на ppe45357823
  ppe45357823
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много изящен портрет! Всъщност напомня на "Портретът на Дориан Грей". Ако приемем, че на платното е изобразена БСП, тя непрекъснато се сгърчва, напуква се и се рони, докато ликът на най-видния й представител засиява на европейския небосклон.

 49. 49 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "positive999":
  [quote#46:"positive999"]- Съгласен Само на Ганкиното да не беше нанесъл такава обида Ганкиното е едно хубаво хоро [/quote]
  "Ганкиното хоро" може да се замени с "голо хоро", което не е буквално, а е метафора за безсрамие, по мнението на О. Минчев, изразено в последната "Панорама" на БНТ.

  The best way out is always through Robert Frost
 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Конформизъм е уместна дума, но от нея,
  Мама Партия няма да я заболи...
  Друга бира е,
  оценката за периода "Станишев" на лявото,
  като тържество на приматния Опортюнизъм в него...
  БСП днес е, политически хибрид от олигарси и дребни рентиери...

 51. 51 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Мухльо, зад мульо, след мухльо ...

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  [quote#12:"xalikarans"] воюваше на много фронтове[/quote]

  До коментар [#12] от "xalikarans":

  Леле, воювал бил той, а какви парици направи. Та поради това на мен ми се струва, че Серго много далавери въртеше и нямаше време за "партията-кърмилка", а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Страдал съм от комунизма и съм се борил срещу него повече от всички останали участници във форума. Но БСП имаше лидер и той се казваше Станишев. Сега няма. Станишев падна, защото се обяви в защита на ЮП и го направи открито и достойно. Даже и Орешарски не можа да устои, а само показа тримата сенатори и призна че се предава. И показа истинското лице на задкулисието. Никой не може да устои на грандиозната пропагандна истерия на Запада. Поне засега. Но ще дойде пак Видьов ден.

 54. 54 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До 32
  "Не трябва хормонално объркани хора да се занимават с политика"
  Както и не трябва същите такива да се пробват да я коментират"

 55. 55 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Пфу!

  Настроение: Презрително!

 56. 56 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#43] от "Наблюдател":
  Забележете, че те /немскоезичните/ нямат дума за "апаратчик", напр. "Apparatег", а използват славянското "Apparatschik"
  Това и при нас е дошло от североизток - и като дума, и като смисъл

 57. 57 Профил на stantheman0327
  stantheman0327
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар 53:

  Драги, туй дето си страдал и си се борил може да се обясни само ако приеме, че жена ти е била комунистка - зла (затуй си и страдал) и фригидна (с таквоз зло да се бориш в креватя не си е работа!). А останалите ти брътвежи са просто словесно мастурбиране! Я марш в кочината на "Позитано"!

 58. 58 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "judjuk":
  [quote#53:"judjuk"]Страдал съм от комунизма и съм се борил срещу него повече от всички останали участници във форума. Но БСП имаше лидер и той се казваше Станишев.[/quote]
  Малко си страдал. Имаш нужда да си доробуваш, щом смяташ, че дружбата ни с Русия и Южен поток са от полза за България.
  Бил се лорил с комунизма...Хайде холан!

  The best way out is always through Robert Frost
 59. 59 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да се чете борил.

  The best way out is always through Robert Frost
 60. 60 Профил на viasat
  viasat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Вгледайте се в снимката и тя ще ви каже много,направете го!
  Стойте вгледани в нея поне една минута , какви мисли ви напират,какво чувствате ? Това все пак е български политик , успешно избиран като народен представител доста време .Имам предвид ,че доста хора са гласували за него.Тук в България сега ,евродепутат многобройно заявявал ,че това не му е самоцел.
  Единсвеното хубаво нещо е ,че не му се е налагало да взима съдбовни решения !

 61. 61 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  На кой му пука за този политически плужек? Защо ни занимават с него?

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  [quote#58:"Realistka"]Малко си страдал. Имаш нужда да си доробуваш, щом смяташ, че дружбата ни с Русия и Южен поток са от полза за България.[/quote]
  Колкото съм страдал, толкова. То си е за мен. А на тебе явно ти предстои да страдаш с праволинейното си мислене. И ще бъде напълно заслужено. Макар че аз съм добър човек и не желая зло никому.

 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#60] от "viasat":
  'Вгледайте се в снимката и тя ще ви каже много,направете го!
  Стойте вгледани в нея поне една минута , какви мисли ви напират,какво чувствате ?'

  Молитва за Шекербайряма ли е това?

 64. 64 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#56] от "dantscheff" и мой [#43]

  [quote#56:"dantscheff"]Забележете, че те /немскоезичните/ нямат дума за "апаратчик", напр. "Apparatег", а използват славянското "Apparatschik" [/quote]

  Те виенчани ги разбират тези неща, не случайно са го написали точно "апаратчик". След втората световна война Австрия е окупирана от съюзническите войски чак до 1955, та доста (руски) апаратчици е имало, а и са поостанали някои и до ден днешен да живеят на по-интересно място. Индиректо правят намек към немскоезичните си читатели за про-руска ориентация ...

 65. 65 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 426 Неутрално
 66. 66 Профил на citizen10
  citizen10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мижитурка.. Че кой би допуснал силно лидерство в България. Борисов играе мачо, но го търпят, защото се върти като ветропоказател и не е защитил нито един национален интерес. Костов пък, като беше с тежък характер, да не би да е направил нещо добро. Сега се чудим как да ремонтираме неговата здравна и пенсионна реформа. Не ни е проблемът в лидерите, а че изобщо не искаме суверенитет и държавност. Или такава не ни се позволява.

 67. 67 Профил на viasat
  viasat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#63] от "velian":

  Не молитва за дъжд !

 68. 68 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ментор":

  само девет Минус Мурзилки ... не мога да повярвам , че цялта сволач отсъства..

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 69. 69 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1026 Разстроено

  Станишев такъв,Станишев онакъв...
  Най-обикновена комсомолска мижитурка,ламтяща власт и пари.Мързелив и некадърен,но с претенции.
  Много хубаво...
  Само ми отговорете,кой избира цялата им сган.Народ в който концентрацията на слабоумни е толкова висока...Няма бъдеще!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#65] от "frequentflyer":

  Зззабравила си да напишеш "з" то .Интересно,ако вместо херсонска п::: беше написала еврейска.Колко ли време щеше да се задържи подобен вулгарен постинг ?

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  До коментар [#54] от "kaliroe":Не знам какво е това "хормонално объркани хора",но ако се има предвид предполагаемата принадлежност на Станишев към ЛГБТ...и.т.н.,това не е недостатък вече, а по-скоро още един коз за успех на запад от хомофобска и изостанала Източна Европа.А...тя е и все още много антисемитска де.

 72. Незабавна и тотална лустрация в цялата ни държава-в противен случай "Бог да я прости България"....

  Боли ме от овчедушието на хората...
 73. 73 Профил на jagal
  jagal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#22:"stein"]Има две неща, които се случиха при управлението на Станишев: влязохме в ЕС и въведохме плосък данък. И двете ми се струват полезни за България. За негативите - виж статията.[/quote]
  Колега, тези две неща, особено първото - влизането в ЕС, станаха не заради управлението на станишев, а въпреки него. За плоския данък нямам нищо против (той мен ме устройва), но как си го обясняват редовите соцове (които ни се показват обикновенно като бедни, пенсионери и т.н.)...

 74. 74 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 523 Неутрално

  ха-ха , какво от това : ''Почти един час след всички други медии! Дневник много сериозно се компрометирате в последните дни.Вчера цял ден , докато другите медии се вълнуваха с различни коментари и анализи вие срамно ,,мълчахте'' по темата на деня-т.нар ,,актуализация на бюджета'' ,а иначе казано 2-ри опит за пладнешко заграбване на бизнеси-платени от българския народ,явно се надявахте да мине тихомълком без много шум''
  е :,,вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.'' че ми триете коментара от вчера? 75. 75 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 427 Любопитно

  По-слаб, неспособен и мек политик на висок държавнически пост не помня да сме имали. Да, може Беров или Димитър Попов да бъдат сочени за такива, но аз не съм дотам пряк свидетел на събитията около тях. Този определено ми е фаворит в тази класация.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 76. 76 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Жаба-Принц!!!!!!!!!!
  Знаеш ли????????????

 77. 77 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 375 Неутрално

  http://vbox7.com/play:15410a60
  Единствен Георги Жеков имаше смелостта да му зададе такъв въпрос в очите...

 78. 78 Профил на today
  today
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Заглавието трябваше да бъде "мълчането на червените агнета".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 79. 79 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "kashpirovska":

  Много точно!

 80. 80 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чер-ве-ни бо-клу-цу!

  Някой сеща ли се за почтен и сравнително нормален бесепар (не казвам кадърен, защото знам, че е невъзможно)???

  Питам сериозно!!!

  The things you own end up owning you
 81. 81 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 269 Весело

  не ни занимавайте с този вонящ политически труп!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK