Дясното и равенството: ГЕРБ и Реформаторите трябва да започнат от себе си "очистването" на политиката

Среща между ръководствата на Реформаторския блок и ГЕРБ след изборите през май 2014

© Юлия Лазарова

Среща между ръководствата на Реформаторския блок и ГЕРБ след изборите през май 2014Публикуваме изказването на политолога и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Ружа Смилова, направено по време на форума "Дясното - накъде?", организиран от новия Институт за дясна политика. Акцентите и заглавието са на "Дневник". Темата на изказването е "Елитизмът срещу равенството като политически идеал на дясното и у нас".


Равенството е фундаментален политически принцип на хуманизма на Новото време, реализиран от "нормата" Европа, към която се стремим пълноценно да принадлежим. Тезата ми е, че този принцип е достоен императив и за дясното у нас - пренебрегването му е твърде скъпо и може да коства неговия успех.


Какво разбирам под "равенство като фундаментален принцип на хуманна Европа"? Равенството изисква "равно уважение към всеки като отговорен член на дадена политическа общност". Казано под формата на политически лозунг: "Всеки има значение и има равно значение." Този принцип е тясно свързан с фундаменталната политическа идея на Новото време - "никой не се ражда с естествено право да управлява, а другите - с естествено задължение да му се подчиняват". Хората се раждат естествено равни, с равни права и свободи. Правото да управляваш подлежи на обосноваване, на морално оправдание. В демократични системи правото да управляваш изисква като начало да си получил съгласието на (мнозинството от) тези, които ще управляваш.
I. Какво по-конкретно изисква според мен политическият идеал за равенство?


1. На първо място и като минимум "политическо равенство" - а именно


"всеки член на политическата ни общност да има възможност да влияе на общите решения за общите ни дела"


Политическото равенство не се изчерпва с формалния принцип "един човек - един глас". Забележете, че дори и това съвсем минимално разбиране за политическо равенство у нас е заплашено - като средство за лекуване недъзите на политическата ни система (като зависимост от корпоративни интереси, покупко-продажба на гласове и т.н.), нерядко се чуват призиви за ограничаване правото на глас на неграмотните (образователен ценз), дори за временно ограничаване политическите права на продаващите гласа си (своеобразен имуществен ценз). Подобни идеи са недопустими не само поради международноправните ни ангажименти, но и от чисто нормативна гледна точка.


Ако подобно ограничаване правото на глас е недопустимо, как да се гарантира политическото равенство у нас?


Нека предупредя срещу възможно недоразумение тук -


политическото равенство според мен не изисква икономическо равенство


Подобна позиция застъпват защитниците на тезата, че има фундаментално противоречие между демокрация и капитализъм, което само се задълбочавало в епохата на глобалния капитализъм. С тази левичарска теза не съм съгласна.


Тезата, която споделям, е, че идеалът за


политическо равенство изисква да не се допуска неравенствата в икономическата сфера да влияят върху други обществени сфери


- политическа, правна, и т.н.; не трябва да се допускат разливи на неравенство от допустими (като икономиката) в недопустими (като политиката или правораздаването) сфери. Точно такава е идеята на американския политически философ Майкъл Уолзър за "комплексното равенство", развита във влиятелната му книга "Сфери на справедливостта".


Какво е необходимо да се направи, за да не се допусне влияние на икономическите неравенства, на корпоративни интересите и т.нар. в политическа сфера?


Тук от ключово значение е наличието на политическа воля за въвеждане на ясни правила за финансиране и разходване на средства за кампании, както и политическа подкрепа за заздравяване на съдебната система, която да не допуска лесното превеждане на икономически зависимости в политически резултати.


Преведено на езика на проблемите на политическата ни система, това просто


означава освобождаване на държавата и политическата система от захвата на корпоративни интереси


"Дясното" в лицето както на ГЕРБ, така и на Реформаторския блок (РБ) не са невинни в този процес на "захващане на държавата".


Затова първата линия, по която според мен трябва да се развива дясното у нас, е именно тази - ясен политически ангажимент, воля и реални действия за изчистване на политическата ни система от корпоративни и други нелегитимни зависимости. Не декларативна, а действителна операция "чисти ръце" - която да започне отвътре - изчистване на самите партии от подобни зависимости, и постъпателно настъпване навън - към изчистване на цялата "заблатена" политическа среда.


По-конкретно в случая с РБ това означава, че не може основна вътрешноблокова тема да бъде кой колко пари носи за предизборни кампании и това да решава относителната тежест на партиите при определяне на листите. Без подобно изчистване на политическата ни система принципът за политическо равенство остава куха фраза.


2. Вторият аспект на


политическия идеал за равенство, който дясното не бива да пренебрегва, е правното равенство


Равенството пред закона е основен компонент от принципа за върховенство на закона, централен стълб на съвременните демократични държави. Свободата от произвол на властта (върховенство на закона, а не на човека) е достатъчно амбициозна цел. Правното равенство отива една стъпка по-нататък, като изисква не просто върховенство на правилата, но и това законите да са еднакви за всички (т.е. да няма естествени или други привилегии за едни за сметка на други), и тези равни закони да бъдат безпристрастно, равно прилагани.


II. И двата принципа - за политическо и за равенство пред законите - не са реализирани в обществено-политическия ни живот. Корпоративни зависимости "решават" политическите ни спорове, правораздаването обслужва силните на деня и не гарантира равно третиране пред закона за всички граждани.


Тези дефекти на политическата и правната ни система подхранват дълбоко циничния възглед за политиката, като "умението да представиш частния си (или тясно групов, корпоративен) интерес за общ и да го наложиш със сила на всички". Според този възглед политиката не се занимава с предлагане на алтернативни визии за решаване проблемите на политическата ни общност, а с артикулиране и прокарване на интереси, които понеже са дълбоко антагонистични, превръщат политиката в арена на класова борба, където победата за едни е постижима с цената на унищожение на други. Общо благо не съществува. Тук именно виждам и втората линия, по която според мен трябва да се развива дясното у нас -


да върне смисъла в политиката като сфера на честно съревнование между алтернативни визии за общо решаване на общите ни проблеми


като политическа общност.


Циничното разбиране за политиката като обслужваща частни интереси наред с разочарованието от очевидно неравното разпределение на тежестите и печалбите от прехода са сред основанията за масовото разочарование от политиката, за задълбочаване на пропастта и взаимното недоверие между политически елит и обикновени граждани. Тази пропаст намери израз в двете вълни от протести 2013 г. у нас - там доминираха "антиполитически" послания. "Aнтиполитическите" обществени нагласи са плодотворна среда за политически популизъм, като колкото по-силни са тези нагласи, толкова повече популистките играчи имат шанс за успех, което пък допълнително подрива доверието в политиката и поражда още популизъм, и т.н.


На този фон обнадеждаващо изглеждаше доверието сред протестиращите и други недоволни от управлението в страната граждани, с което се ползваше нововъзникналия преди година РБ. Част от това доверие беше пропиляно обаче: прекалено дълго РБ се занимаваше с вътрешните си проблеми, вместо да излъчва ясни послания и да предлага работещи решения за преодоляване на множеството дефицити в обществено-политическия ни живот.


Отговорът на РБ на тези основателни критики за мудност и нерешителност беше


един криво разбран елитизъм


- вината не е в РБ, а в гражданите, които не правели необходимото да се запознаят и разберат позициите на РБ. Надменно отношение има и към избирателите на сестринска партия от семейството на ЕНП - далите подкрепата си за ГЕРБ милион избиратели биват често представяни като лесни за манипулиране деца, които не знаят какво вършат политически. Подобни "елитарни" нагласи според мен са просто обратната страна на популизма. Както популизмът, така и десният елитизъм са неадекватни отговори на провала в осъществяване на политическия идеал за равно уважение към всеки като отговорен член на политическата ни общност. Те не допринасят за преодоляване на пропастта между политическия елит и гражданите, а я задълбочават.


За да бъде намерен мост между гражданите и политическия елит, е необходимо изчистването на политическата и правната ни система от нарушаващи принципите за политическо и правно равенство зависимости. Това изчистване трябва да започне от вътрешна промяна - отваряне към гражданите и предлагане на работещи политики за реформа на болната ни обществена среда, а не вътрешни боричкания и по-нататъшно заплитане в неясни зависимости.


Ако дясното иска да спечели трайна подкрепа, то трябва да застане начело на този процес на очистване. Започвайки от себе си.


Основният политически идеал на Европа от Новото време насам - равно уважение към всеки член на политическата общност като еднакво значим, изисква точно това: равно уважение, към всеки. Изисква и тези, които се определят като политически елит, да заслужат правото си да управляват - като служат на гражданите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 539 Неутрално

  ГЕРБ и "дясно" в едно изречение не звучи добре и е грешно.

 2. 2 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Е че то никой няма да остане, само по един говорител да си оставят, някой сулю, дето досега само е чистил офиса на "елитарните", молим!

 3. 3 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  РБ = БСП.
  В България истинско дясно няма. Десна партии е Християн-демократическия съюз в Германия, Консервативната партия в Кралството, Републиканците в САЩ. В България най-близко до това е ГЕРБ, но пак няма много общо. Реаниматорите са си абсолютни социалисти - либерали и комунисти.

 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#1] от "vlado1978":

  Всъщност прав си! Имах намерение да потеоритизирам и аз като авторката, но наистина - дясното няма нищо общо нито с ГЕРБ, нито с "реформаторите", които не са нищо повече от държавни усвоители с голям апетит!

 5. 5 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "vlado1978":

  ГЕРБ е много по-близо до дясното от Реаниматорите.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Весело

  Май не остана читав политик в България...

 7. 7 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#1] от "vlado1978": Новата опорна точка - "ГЕРБ не е дясна партия".
  Съюзът между ГЕРБ и РБ е естествен и необходим за бъдещето ни!
  ===
  ГЕРБ трябва да се изчисти от използвачите и кариеристите, а РБ - от маниите си за величие и уникалност!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#1] от "vlado1978": Има 50% шанс да си прав. И тогава четящият се пита - дали да чета политолога и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Ружа Смилова, или просто да преглътна мнението на vlado1978, тъй като е по-кратко и ми дава готов отговор на всички въпроси.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  всички български партии са просмукани от агенти на ДС и комунисти , те управляват всички свери на живота под различни имена и с различни методи ,такива са и партия ГЕРБ и Реформаторите ,отдавна съм се отказал да вярвам ,че има демокрация и демократи тук ,те просто не виреят ,за всички дясно мислещи и свободолюбиви хора остава утехата ,че ГЕРБ е по добре организирана и стройна организация ,в която по един или друг начин се опитват да направят нещо за обществото ,да бъдат честни и да дърпат напред държавата ,не че и там не е пълно с ченгета и комунисти ,които имат задачата да спъват всякакво европейско мислене и развитие .

 10. 10 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-вероятно РБ няма да са нужни на ГЕРБ, към момента реалната подкрепа за Борисов е 43 %, което означава самостоятелно правителство.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  един криво разбран елитизъм

  – вината не е в РБ, а в гражданите, които не правели необходимото да се запознаят и разберат позициите на РБ. Надменно отношение има и към избирателите на сестринска партия от семейството на ЕНП - далите подкрепата си за ГЕРБ милион избиратели биват често представяни като лесни за манипулиране деца, които не знаят какво вършат политически.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#10] от "mtmvb":

  С 3% не виждам кого и как ще подкрепят...

  Няма шики-мики.
 13. 13 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 693 Весело

  Шаманизъм в действие. Очистването? Къде е Искра Фидосова? Ще я видим ли в рае, заради онова тефтерче? Ц.Ц. ще напусне ли политиката и ще бъде ли тикнат в затвора? ИФ→ЦЦ→ББ? Б.Б кога? Защо Б.Б. не му се търси отговорност за търговия с влияние и възпрепятстване на правосъдието по случая с Кокинов?

  Очистването казвате, а ? Хахаха хаха хаха. Ама, нали трябва да се пълнят вестниците с празни думи ....

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 14. 14 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Равенство и най-вече равенство пред закона!!!
  Какво стана с изгубените секретни дела на Станишев?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#10:"mtmvb"]Най-вероятно РБ няма да са нужни на ГЕРБ[/quote]
  Жалко!
  Боце ще стане съвсем неуправляем.

 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аманнннннннн...то не бяха конференции, не бяха диспути, не бяха декларации....и накрая нищо!

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  “За да бъде намерен мост между гражданите и политическия елит е необходимо изчистването на политическата и правната ни система от нарушаващи принципите за политическо и правно равенство зависимости.”

  Всички знаем какво е необходимо. За съжаление, също така сме наясно, че реалните шансове това да се случи са “въображаеми”. За повече от 20г. няма избори, на които някой къде повече, къде по-малко опитен популист да не е обещавал да се оправи с корупцията - резултатът е видим за всички.

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  аз, малко в страни от темата, все пак темата е "къде са въшките вдясно", но ако позволите един коментар. дясното, дефинирано сега е Фрау Меркел, преди Лейди Тачър. едното с другото нямат нищо общо. освен - премерен национализъм, премерен консерватизъм, премерена христианска етика, премерени действия при локални кризи и мегарешителни действия при извънредни ситуации. това е "дясното"! в този смисъл - кое е дясното у нас?

 19. 19 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#1] от "vlado1978":

  Абсолютно вярно, идеите в политическите платформи девалвират, и партиите се крепят само на голото перчене и гръдните мускули! Мнооооого е смешно! Особено като го гледам отстрани!

 20. 20 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#3] от "npiatanasov":

  Опита се да възхвалиш ГЕРБ, ама той си е по-ляв и от БСП!
  Не става само с лозунги, трябва и акъл!

  pastor
 21. 21 Профил на stallker
  stallker
  Рейтинг: 230 Весело

  До коментар [#18] от "zidane":

  Снимането с Меркел!

 22. 22 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#14:"Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!"]Какво стана с изгубените секретни дела на Станишев? [/quote]
  Същото, каквото и с "Ало, Ваньо!"

  pastor
 23. 23 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  [quote#13:"Viscount Ganyo"]Ц.Ц. ще напусне ли политиката и ще бъде ли тикнат в затвора? ИФ→ЦЦ→ББ? Б.Б кога? [/quote]
  Ганчо, пред Темида има ред! Първо са ония с възродителните процеси, после са ДС и доносниците, после вървят аверите на Луканов с куфарчетата, Р.Овч., Виденов и Гечев, С.Станиш и Моничка, и др.
  Що ги караш отзад напред, а?
  И що започваш с кокошкарите, а не споменаваш обирджиите и националните предатели?
  Не може така, Ганчо!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#23] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  [quote#23:"Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!"]Ганчо, пред Темида има ред! Първо са ония с възродителните процеси, после са ДС и доносниците,[/quote]


  Не си по темата, драги. Става дума за "очистването" в ГЕРБ и РБ. Или може би не съм те разбрал правилно и си прав? Та трябва да се чистят и там здраво за възродителните процеси, после и за ДС и доносниците? Апропо, и сега се вихри едно скандлче около Б.Б и ДС и доносниците. Пък се сещам сега, че Б.Б. не е като да не е бил "активен" участник във възродителния процес.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 25. 25 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#23] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":

  [quote#23:"Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!"]Ганчо, пред Темида има ред! Първо са ония с възродителните процеси, после са ДС и доносниците,[/quote]


  Не си по темата, драги. Става дума за "очистването" в ГЕРБ и РБ. Или може би не съм те разбрал правилно и си прав? Та трябва да се чистят и там здраво за възродителните процеси, после и за ДС и доносниците? Апропо, и сега се вихри едно скандлче около Б.Б и ДС и доносниците. Пък се сещам сега, че Б.Б. не е като да не е бил "активен" участник във възродителния процес.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  Хм ...
  Въпросната Ружа Смилова какво общо има с Даниел Смилов?

  Освен "каузата", която "прокарват" и двамцата?
  Тезичките са копи/пейст

 27. 27 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#14:"Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!"]Какво стана с изгубените секретни дела на Станишев?[/quote]

  Верно ли не си разбрал? Не били изгубени, а откраднати. И не от Станишев, а от авера на Боко рапоня - А. Петров.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#17:"2.5"]Всички знаем какво е необходимо. [/quote]
  Разбира се. Гьостерицата!

  -------------------
  Моля да се има предвид, че след като изяви претенции, доброволно и в пълно съгласие преотстъпвам правото на запазената марка на "гьостерицата" на колегата "Депутат 241" (ако не ме лъже паметта)

 29. 29 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#26] от "xm...":

  Какво, че какво! Семеен бизнес имат. Какво си се заразпитал толкова? Е, онази Коларова, дето се мяташе на амбразурата, да защитава когото когато трябва - за министър е спрягат. Близнашки и на него му се гласи по-висок стол. Гледат да си опекат хората работата, сега му е времето ...

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 30. 30 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 925 Весело

  много им се ще на разни академични форумчета да открият под вола теле

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  До коментар [#29] от "Viscount Ganyo":
  Нищо лично викаш ,а? Джъст бизнес

  А кат' рече Близнашки ... той ся, като се натъмани у Служебното правителство на Плевнелиев - що не земат да извъртят референдума, дет' са му млъкнали така титанично след толкова пънене и тръшкане, ей тъй, за нула време?
  Тъй и тъй с процесите на гласуване ще се занимават, та направо ще им е между другото, няма да ги озори ...

 32. 32 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Ако дясното иска да спечели трайна подкрепа, то трябва да застане начело на този процес на очистване. Започвайки от себе си.[/quote]Точно това предлагат РБ. Коалиция зад обща принципна реформаторска програма, но без определени лица свързани с КОЙ - Борисов, Цветанов...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 33. 33 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Самопровъзгласилите се за "десни" - тюрлюгювеча "РБ" постоянно плюят по ГЕРБ , по избирателите на ГЕРБ , по лидера на ГЕРБ , НО всичките им сателитни "институти" , "граждански съвети" и всевъзможни организации постоянно ги лепят точно за ГЕРБ дето не били десни.
  И си мислят , че не им личи задната мисъл. Мислят си , че понеже те "са толкова по-умни" от всички останали ще успеят да залъжат "глупавите" гласоподаватели да ги пробутат в парламента , където да осигуряват комфорт за господарите си от БСП(к) не правейки нищо , но изживявайки се като политически примадони...

  Не смятам , че този път ще успеят - всички (освен тях самите) им разбраха номерата.
  Когато само ти се мислиш за много умен и подценяваш останалите , точно тогава е когато губиш.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  За мен текста е доста отвлечен и някак пожелателен.
  Всички знаем, че ако се скъсат връзките между бизнес и партии ( става дума за тъмните) и ако сме равни пред закона, нещата ще бъдат доста по-добре и може да се върви напред.
  Но как и кой ще я свърши тази работа, твърде тежка и комплицирана, предстои да видим.
  Интересна ми беше реакцията на материала.
  Имаш чувството, да не кажа убедеността, че това са хора, които или въобще не са чели материала и си "излайват' дежурните (дано поне да са заплатени ) фрази или искат нас да ни направят на идиоти, които веднага след като сме прочели статията, с маймунската си памет сме я забравили на секундата и ще "клъвнем" на провокативните лозунги 'за и против" РБ или ГЕРБ. Наистина се чудя на безмисления, но за сметка на това неуморно полаган труд и още веднъж казвам, дано все пак да е заплатен, защото ако има толкова прилежни и многобройни доброволци за тази работа, положението би било безнадеждно.

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#30:"Stewie"]много им се ще на разни академични форумчета да открият под вола теле [/quote]
  Грешиш.
  На тях им се плаща за търсенето, а не за намирането

  Това е поредното "мероприятие" от поредицата за "сближаване", която се финансира от ЕНП и от Републиканската партия.

 36. 36 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След вчерашното фиаско с трилионите и квадрилионите $ заем предложени лично от ББ и Плевнелиев трябва с закон на Герб да им се забрани да говорят за дясно ,а именно в тази си роля на Двсна сила да влезне ''столетницата'' която защитаваше кредитният рейтинг на България от опитите на Болшевиките в Герб да пратят дефицита ни в Космоса с над 7 % което моментално би ни лишило от всякакъв кредитен рейтинг и финансиране от световните пазари ,а книжата ни на всички световни фондови борси щяха са са именовани ' JUNK''

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  Ами дясното е политики. Не политици. Докато не се говори за политики, а кой ще поставим, назначим, сменим, става, не става (за какво, за проводник на партийната линия?) , ние ще се лутаме.
  Не е вярно, че все стари муцуни се въртят в политиката. Влизаха и нови лица, но нямаше дебат за политики, не и цялостен. "Реформа" стана абстрактно понятие, както "демокрация", сякаш употребата и е инструмент, а не политика.
  Може криво-ляво да увеличаваме националното богатство, но няма да тръгнем по правия път.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Всъщност проблема не е една партия дали е дясна или лява. В европа има силни леви партии, но няма станишевци и догановци. Не е лошо лявото. Лоши са руските агенти прикрити като лява партия

 39. 39 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#32:"The Dark Prince Of Bankya"]но без определени лица свързани с КОЙ - Борисов, Цветанов[/quote]

  Аха , ако може да се махне двигателя на ГЕРБ и да ви се дадат структурите , депутатите и всичко на вас , понеже вие с такива несъществени неща като печелене на избори не можете да се унижавате , понеже вие сте мнооого по-най и не можете да слизате при народа да го убеждавате да гласува за вас , понеже той народа е "прос" и не ви заслужава , ама въпреки всичко (от вас да мине) ще го спасявате от собствената му глупост?
  Е нема да стане - пак ще скимуцате на жълтите павета и ще обвинявате всичко и всички за тоталният си ПРОВАЛ.

  Иначе сте "елита на нацията" де , съмнение няма

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 40. 40 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#30] от "Stewie":

  Много им се ще на разни червени тролчета като теб да отнемат думата на университетските хора.

 41. 41 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#39] от "Много Съм Лоша!":[quote#32:"The Dark Prince Of Bankya"]Точно това предлагат РБ. Коалиция зад обща принципна реформаторска програма, но без определени лица свързани с КОЙ - Борисов, Цветанов...[/quote]Прочети пак бавно. Ти по принцип си четеш, бавно, но сега може още по-бавно. Не се притеснявай че мърдаш устни, никой от форума не може да те види. После се опитай да разбереш.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Любопитно

  [quote#16:"wallenstein"]и накрая нищо! [/quote]
  Кое е нищо?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#32:"The Dark Prince Of Bankya"]но без определени лица свързани с КОЙ - Борисов, Цветанов[/quote]

  п.п. Условия поставят тези , които са вположение да поставят условия. Извънпарламентарни лузъри , без никаква гаранция за придобиване на позиция , позволяваща им да поставят условия , не могат да поставят условия.
  На нивото на чеченският "президент" сте , същия тоя дето обяви санкции на САЩ.
  Спечелете си доверие , спечелете си избиратели , влезте в парламента с достоен резултат и си поставете условията.

  Да не би да се съмнявате , че ще влезете в парламента?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 44. 44 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#1] от "vlado1978":


  [quote#1:"vlado1978"]ГЕРБ и "дясно" в едно изречение не звучи добре и е грешно.
  [/quote]
  Защото БСП са много леви, в България поради руския тролетариат всичко е наопаки!Ако икономически се бяхме отърсили от руската зависимост и бяхме направили лустрация като в другите соц. страни сега нямаше да сме на командно дишане!

 45. 45 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Института за дясна политика се е заел с нелека задача. На официален, културен език тя не може да бъде формулирана кратко, точно и ясно без да предизвика крайно поляризирани мнения. На прост (но не просташки) език тя звучи така:
  "ГЕРБ нямат потенциала да управляват, но сигурно ще бъдат избрани да управляват. Реформаторите имат потенциал и знаят точно какво е нужно и как да го направят, но никой няма да ги избере. Нужно е да се придума някак си ГЕРБ и да свърши поне някои от най-важните неща, предлагани от РБ, за доброто на всички."
  Ха опитайте се да построите изречение със същият смисъл, но така че да звучи благопристойно и приемливо!
  Затова съм скептик относно успеха на тази иначе благородна мисия. Затова защото смисъла е този и с каквито и витиевати фрази да го кичиш - това е целта. И няма начин тя да стигне до съзнанието на симпатизантите на ГЕРБ без да прозвучи обидно за тях.
  Втора стратегическа линия, съзнателно или не, преследвана от ИДП е нагледната илюстрация на разликите в потенциалните политически възможности на двете формации в хода на дебатите. Тук съм умерен оптимист. От една страна някои от симпатизантите на ГЕРБ съхранили у себе си навика да размишляват ще преодолеят емоционалните си пристрастия. От друга - добър шанс за популяризиране на идеите на РБ.
  А защо не и на ГЕРБ, ли? Ами ако ГЕРБ имат някакви идеи - все още не ги казват на никого. Искат властта а не казват какво ще правят с нея като я получат. Станахме свидетели и на това - когато имаха властта я държаха както маймуна държи граната с извадена халка на предпазителя. А дали ще продължим да залягаме по канавките обзети от ужас - това зависи от нас. След 05.10.2014-та ще стане ясно.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Това не е предложение. Не е сериозно да твърдиш, че би си партнирал с ГЕРБ, ама не и с ръководството му.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  От такива лекции имат нужда единствено избирателите.Партийните елити нямат нужда.Те нито ще се променят,нито им е притрябвало да се променят.Бойко си е добре,даже много добре за съответното ниво на материала.А и той е достатъчно интелегентен да не обръща внимание на такива нравоучителни неща.
  Днес се повозих за 60 лева на такси.Оттук дотам,оттам дотук.Шофьорът,момче на не повече от 35 години, ми наду главата със страстни приказки за дереджето у нас. С уговорката че не е фен на Волен Сидеров,този направи анализ на всичко,което се е случило у нас от раждането му насам,изключително изграден на непоклатимите популистки постулати на партия Атака.Непробиваема стена от заблуди.Отчаях се.

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  [quote#37:"Николай Колев"]Ами дясното е политики. Не политици. Докато не се говори за политики, а кой ще поставим, назначим, сменим, става, не става (за какво, за проводник на партийната линия?) , ние ще се лутаме. [/quote]
  Мммм ...
  Преди политиките е ... мат'тряла.
  По мат'ряла се определя коя партия каква е. А политиките са според партийния мат'рял.
  Та така структурирани РБ са си либерали, интелигенция и тук-таме по интелектуал, а ГЕРБ - като "Единая Россия" - Вожд с чиновничество, силоваци и лумпенмат'рял за масовка.
  Какво общо може да има между тях, освен насадени отвън и заради конкретни назначения и интереси лозУнги ... ей Богу - не мога да вдена ...

 49. 49 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#45] от "petyo9":

  Тцъ.
  Идеята е да се промъкнат слугите ба БСП(к) в парламента , качени на гърба на ГЕРБ , точно по същата схема , по която се промъкна ДСБ(к) в попредишният парламент на гърба на СДС с позорната "синя коалиция".
  Това е единствената идея.
  А как я обличат няма значение - личи им.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 50. 50 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#18:"zidane"]... премерен консерватизъм, премерена християнска етика, премерени действия при локални кризи и мегарешителни действия при извънредни ситуации. това е "дясното"! в този смисъл - кое е дясното у нас? [/quote]

  Има го!

  ДЯСНОТО У НАС ГО ИМА!!!
  Но все още е в умовете на сравнително малко брой хора.
  Не сме ти и аз.

  И знам, че ще се развие и укрепне в обозримото бъдеще!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 51. 51 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#49] от "Много Съм Лоша!":

  Това звучи много надъхано. Такава фраза по би подхождала на северокорейски партиен член.

 52. 52 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#49] от "Много Съм Лоша!":
  Винаги са ме радвали елементарните съждения и лишените от всякаква логика заключения на редовите обожатели на герб.
  На последните парламентарни избори СДС имаха 1.374%, а ДСБ 2.926.
  Сега пак помисли малко и отговори кой има по-голяма електорална подкрепа и кой на чий гръб се е промъквал.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 53. 53 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#23] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":
  Ами най-вероятно защото РБ=БСП? Не се интересуваме от правосъдие, а от клиентелизъм в правосъдната система, с чиято помощ се справяме с политическите опоненти? Каква търговия с влияние върши Борисов в "случая Кокинов"? Къде е сега Кокинов и къде е Цацаров?
  Питам риторично Висконтя Гений.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 54. 54 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#46] от "Blood Red Skies": Защо? Напротив, това е честна, точна и ясна позиция, която е заявена доста преди изборите.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#30] от "Stewie":
  Много се иска на червените агитатори да отнемат думата на университетските хора, става вече 70 години.

 56. 56 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#52] от "The Dark Prince Of Bankya":
  А сбора на двата процента не е ли достатъчно срамен за вас, че и още сол си сипете сами в раните???
  Гьонсуратлък.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#54:"The Dark Prince Of Bankya"] Защо?[/quote]
  Ами защото се иска невъзможното. Това е все едно ГЕРБ да поставят условие РБ - без Кунева, примерно. Само че без Кунева няма да има РБ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Аз пък си мисля, че всяка коалиция която ще остави БСП и ДПС извън власта е приемлива и полезна за държавата и народа!!!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 59. 59 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#56] от "Чичи (Ice Man's fan)":
  Срамно е. Че само 5-6% от гласуващите мислят с главите си преди да пуснат бюлетина. Това е срамно.
  Останалите се хващат като шарани на 250 000 работни места, европейско развитие на България, громене на дпс и т.н.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 60. 60 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#57] от "Blood Red Skies":

  Условието не е без Борисов и Цветанов в герб, а в кабинета. Понеже и на двамата им видяхме експертизата и решимостта да правят реформи.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 61. 61 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Неутрално

  А иначе статията ми допадна. Малко свеж полъх в задушните коридори на Дневник, напоследък.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 62 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#52] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Като всяка болшевишка партия ДСБ(к) си има твърд електорат - 2.93%.
  А на СДС не му стигна времето да се отърве от мечешката прегрудка на болшевишката секта на унищожителя на дясното и от печалното наследство на печалната "СК".
  За това СДС , което не беше болшевишка партия изчезна , а болшевишката партия си взе трите процента.
  Айде сега ти "мисли".

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 63. 63 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#57:"Blood Red Skies"]Само че без Кунева няма да има РБ.[/quote]

  Така е! Тя скоро Кунева може и да се махне, след като пи чаша студена вода при последните избори: финансира цялата кампания за да може някакъв си десебарски костомолец да отиде да маа крачоли в Брюксел.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#60:"The Dark Prince Of Bankya"]Условието не е без Борисов и Цветанов в герб, а в кабинета[/quote]
  все тая. Пак е невъзможно. Възможно би било, ако РБ спечели повечè гласове от ГЕРБ на изборите, което е невъзможно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#62:"Много Съм Лоша!"]Като всяка болшевишка партия ДСБ(к) си има твърд електорат - 2.93%[/quote]
  На евроизборите процентите бяха над 6. Винаги ми е било непонятно герберското желание за провал на РБ. За да няма кой да ви пречи на коалицията с ДПС ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#32:"The Dark Prince Of Bankya"]Точно това предлагат РБ. Коалиция зад обща принципна реформаторска програма, но без определени лица свързани с КОЙ - Борисов, Цветанов... [/quote]

  Ако така мислят всички в РБ дясното у нас няма бъдеще!

  ГЕРБ не поставя като условие за съвместно управление персонална чистка сред бъдещите си съюзници!
  ===
  Преди малко писах за маниите за величие и уникалност на реформаторите. Сега добавям и още манията за правоверност!
  Твоят пост е доказателство за тези мании.
  ===
  Озапти се!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 67. 67 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Към всички гербери по-горе:Вие как си представяте в бяла държава след разговора с Кокинов,ББ да е кандидат за каквото и да било,освен за прокуратурата?Това може да се случи единствено в страна от Петия свят,нито дори Африка и Латинска Америка.

 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Червените тролове да не дават акъл кой е десен и кой не, а да си ходят във форума на "дума", защото там има по 1-2 коментара след статия! РЕФОРМАТОРИТЕ ще бъдат единни, герб е опонент, но не враг, а след изборите ще има дясно коалиционно правителство, независимо от това дали герб има или няма пълно мнозинство! Това е положението! Не си правете други илюзии!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#65] от "Blood Red Skies":

  ГЕРБ няма такова желание!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 70. 70 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Жената говори смислени неща.

  Само че за мутрата върховенство на закона, равенство пред закона и др. подобни са лигавщини.

  И не само за него.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#58] от "stiga_be":

  Аз мисля същото, за което получавам обвинения от герберите, че съм костовист, а от костовистите, че съм гербер.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 72. 72 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#59] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Още по-весело - нали сте чел всички критики на ръководството на ДСБ/РБ към управлението на ГЕРБ?
  Унищожени стотици хиляди работни места, фалирани стотици хиляди фирми, откраднат резерв на НЗОК, изхарчен фискален резерв и останалите утопизми от лабораторията Моника енд Ко?
  Защо същите тези малоумни, както се пазите да не ги наречете, милион и нещо подкрепящи ГЕРБ, въпреки всички тези "апокалиптични" последствия от управлението им, дадоха по-малко подкрепа за ДСБ/РБ от тази към един откровен лумпен?
  Визирам както Златният изчезнал пръст, така и пиринченият Дудук.
  Па мноо прозд требе да е тоз матрял вееее???
  Нали не правите грешката, да разделяте себе си от него, щото аз за себе си, се броя към матряла, колкото и да ми е "емоционално".

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#69:"Консерватор"]ГЕРБ няма такова желание! [/quote]
  И аз така се надявам, но точно затова се чудя на неистовата злоба към РБ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#64] от "Blood Red Skies":
  Ами тогава герб ще се прегърнат за пореден път с дпс. И без това са свикнали, а и те не са чак толкова принципни. Важното е лапане да има.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 75. 75 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#68:"Rim"]... РЕФОРМАТОРИТЕ ще бъдат единни, ГЕРБ е опонент, но не враг, а след изборите ще има дясно коалиционно правителство, независимо от това дали ГЕРБ има или няма пълно мнозинство! Това е положението! Не си правете други илюзии! [/quote]

  Така трябва да бъде и ще бъде!

  Но отсега нататък пишете ГЕРБ с главни букви, защото така е правилно.
  ... Не само граматически...

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 76. 76 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#65:"Blood Red Skies"]На евроизборите процентите бяха над 6[/quote]

  И активността беше 34%. И това заедно с Кунева , която на парламентарните имаше цял процент повече от вас.
  А сега сметни какъв процент ще ви донесе същия брой гласове при активност от около 60%. Ти си го сметни.

  [quote#65:"Blood Red Skies"]Винаги ми е било непонятно герберското желание за провал на РБ[/quote]

  Желанието ми е за провал на комунистите и техните слуги.
  Никой не ви кара да служите на комунистите - вие така сте си решили.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 77. 77 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#71] от "Blood Red Skies":

  Вярно е, чета ви.
  Еейй няма угода в тоз живот!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 78. 78 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rim": В предишния си пост съзнателно поправих "герб" с "ГЕРБ".
  Разбрахте смисъла, нали?

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#75] от "Консерватор":


  [quote#75:"Консерватор"]Но отсега нататък пишете ГЕРБ с главни букви, защото така е правилно. [/quote]

  ГЕРБ

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#72] от "Чичи (Ice Man's fan)":[quote#72:"Чичи (Ice Man's fan)"]Защо същите тези малоумни, както се пазите да не ги наречете, милион и нещо подкрепящи ГЕРБ, въпреки всички тези "апокалиптични" последствия от управлението им, дадоха по-малко подкрепа за ДСБ/РБ от тази към един откровен лумпен? [/quote]Защото в България най-тиражните вестници са Шок и Уикенд, а най-рейтинговите предавания са от типа на Биг Брадър.
  Защото всички българи знаят кой е Азис, но не и коя е Александрина Пендачанска

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 81. 81 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#73] от "Blood Red Skies":
  "Неистовата злоба" у някой от нас, например у мен не е чак толкова силна емоцията, че да я определям така, е в резултат на отвратителното поведение на Радан Кънев и част от електората му към личността на Борисов и хората, които са решили да подкрепят ГЕРБ. И второ, поради прекалено честите съвпадения на позициите на РБ и преди на ДСБ, с тези на БСП, а когато става въпрос за отношение към ГЕРБ, съвпадението е пълно.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 82. 82 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Любопитно

  До коментар [#76] от "Много Съм Лоша!": [quote#76:"Много Съм Лоша!"]Желанието ми е за провал на комунистите и техните слуги.
  Никой не ви кара да служите на комунистите - вие така сте си решили.[/quote]За Боко, Цецо, Цецка, Лилито Павлова ли става въпрос?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 83. 83 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#80] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Ми емигрирайте в Милано , там е Ла Скала и никой не слуша Азис. Кво се пънете да управлявате "простаци"?
  Сами не си давате сметка , че защитата на сектата ви е най-жестоката атака срещу нея.
  С всеки ваш пост все повече хора се убеждават , че НЕ трябва да глауват за вас.
  Не че се оплаквам де - дерзайте.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#76:"Много Съм Лоша!"]А сега сметни какъв процент ще ви донесе същия брой гласове при активност от около 60%. [/quote]
  Ти сметна ли го? То тебе ако те слуша човек, няма нужда от избори. Ами ако РБ привлече избиратели от негласувалите на евроизборите?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 85. 85 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#84:"Blood Red Skies"]Ами ако РБ привлече избиратели от негласувалите на евроизборите[/quote]

  Като обясняваш на хората колко са прости ли смятате да ги привлечете?
  Ми давай , да видим какъв резултат ще имате , два месеца останаха.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 86. 86 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#80] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Изобщо не е вярно, но отказвам да бъда въвлечен в този безкраен дебат.
  И в защита на позицията си само ще кажа, това че тези парцали са с най-голям тираж, не означава че се купуват най-много - нали не забравяте функцията на "Медийният император" - ТВ7 стана ли най-гледана телевизия?
  Второ - в САЩ пък според скорошен пол/проучване, над 34% от населението допуска, че Обама може да е чужд гражданин!
  Матряла си е матрял, но инстинктът за самосъхранение е в най-ниските нива на пирамидата на Маслов.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 87. 87 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#71:"Blood Red Skies"]Аз мисля същото, за което получавам обвинения от герберите, че съм костовист, а от костовистите, че съм гербер.[/quote]

  Така е. Ние Българите сме си емоционален народ - като всички южни народи. И затова, хората влагат прекалено много емоции дори и в политиката. Ако Българина започне да мисли за изборите малко по прагматично, нещата много скора ще се оправят. За съжаление, прагматизма в случая опира да се минимизират щетите след изборите през октомври - т.е. "по малкото зло" както се изразяват някои колеги тук. На всички им е ясно че няма как да се случи кардинална промяна в системата, затова трябва лека полека да се изхвърлят най лошите и части - сега БСП и ДПС, на следващите избори пак и т.н.

  Абсолютно не съм съгласен със тезата, че "всички са маскари" - тя ослужва статуквото. Трябва да се гласува - при това с мисъл!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 88. 88 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#84] от "Blood Red Skies":
  Карла вече ви пита, питам същото и аз - как?
  Или както казват прилятелите ми от Стара Загора - кък тъй?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  "ГЕРБ и Реформаторите трябва да започнат от себе си "очистването" на политиката''.
  Ами,аз тука за ГЕРБ нищо не прочетах.Те сигурно вече са се изчистили,но ние не сме забелязали.

 90. 90 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#73] от "Blood Red Skies": Неистова злоба?...
  Аз не виждам тази "неистова" злоба!
  Но има сериозни притеснения!

  - ГЕРБ се притесняват от вътрешните противоречия и борбата за власт в РБ;

  - ГЕРБ се притеснява от подмолните апаратчици (предимно в ДСБ), които по примера за отстраняването на Кунева от ЕП, могат да подложат динена кора и на тях;

  - ГЕРБ се притеснява и от радикализма на някои от лидерите на РБ, защото политиката е дейност за осъществяване на възможното, а не на желаното.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 91. 91 Профил на Много Съм Лоша!
  Много Съм Лоша!
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#84:"Blood Red Skies"]Ти сметна ли го?[/quote]

  Разбира се. А сега - ти.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат!!!
 92. 92 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  [quote#48:"xm..."]Преди политиките е ... мат'тряла.
  По мат'ряла се определя коя партия каква е[/quote]
  +++Именно.Неграмотният избирател няма нужда от грамотни политики.

 93. 93 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#81] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Абе Радан Кънев специално не си позолява много-много да поучава ББ, но си прав за съвпадението на позициите на РБ и БСП(к). Това с актуализацията на бюджета ме втрещи. Вчèра Георги Ангелов го обясни много просто и убедително - Става въпрос за това, че може всеки момент да се наложи изплащане на защитените влогове в КТБ, за което са необходими 2,1 млрд. лв., а във фонда за защита на влоговете има 1,5 млрд. Стигне ли се до там, има 20-дневен срок, и никой няма да се интересува, дали има парламент, дали няма, служебно ли е правителството или нредовно, просто има закон, който трябва да се спази. Това иска Плевнелиев - да има възможност, в случай на нужда, да се търсят пари от капиталовите пазари в чужбина. Не може икономистите от РБ да не знаят това. Просто не ми се вярва.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#90:"Консерватор"]Аз не виждам тази "неистова" злоба! [/quote]
  На тебе не, но на Карлитка й тече зеленичко от устата.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 95. 95 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#67] от "hmc12310991":
  Ти с тоя системен код, кой си?
  За кой разговор питаш?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 96. 96 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#89] от "rosiraycheva50._":

  ГЕРБ трябва да се очистят от използвачите и кариеристите. (Това вече го писах.)

  Но сега ще добавя: ГЕРБ трябва да се очисти и от сляпото подражание на всичко, на което е сложен етикет "европейско"!

  Да внедряваш чужди модели, без да обмислиш, дали те ще проработят в България е опасно! (Примери: нашето образование и арабската "пролет".)

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#85:"Много Съм Лоша!"]Като обясняваш на хората колко са прости [/quote]
  Това правиш ти. Аз не правя така.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 98. 98 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#79] от "Rim":

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  [quote#91:"Много Съм Лоша!"]Разбира се. А сега - ти.[/quote]
  Аз не изчислявам, Карлитке. Аз отивам и гласувам.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 100. 100 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 706 Любопитно

  До коментар [#93] от "Blood Red Skies":
  Аз не говоря за скорошни събития, а имам пред вид положението още от създаването на РБ. В контраст на доста опорни точки, ако човек погледне назад, поне до тогава, ще види че Борисов напук на всички обвинения във фурнаджийство, има постоянна позиция към РБ. Та чак до днес. И тя не е нито враждебна, нито снизходителна. И към БСП също е постоянен в позицията си. Винаги на нож. Опитайте да си представите сега, публичното пространство без нито една дума изговорена от Борисов, по адрес на БСП. Кой друг и в какъв обем би го правил? А не може без това днес.
  Ами никой. РБ най-малко. Това е объркващото, колкото и да съм старшинка-гербераст.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK