За естествения подбор в българската политика

Бойко Борисов прави първия ход в мача Веселин Топалов - Вишванатан Ананд. В тази среща за световната титла преди четири години Топалов победи

© Reuters

Бойко Борисов прави първия ход в мача Веселин Топалов - Вишванатан Ананд. В тази среща за световната титла преди четири години Топалов победиКоментарът на Николай Слатински е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник"


За мен е повече от естествено разбирането, че ако не всичко, то почти всичко в българската политика през последните години може да бъде обяснено, само ако престанем да търсим рационалността, логиката, здравия разум, нормалността. Напротив, далеч по-подходящ инструментариум е този, свързан с ирационалността, първосигналността, дълбоките комплекси и анормалността. Т.е. трябва да оперираме все повече с патологията в оценката на политическото действие.


Абсурдните процеси в политиката (казвам го и с отговорността и на вината на човек, бил в нея, а след това анализирал я на глас, а не в кухнята и така, че да не ме чуе никой) до такава степен промениха критериите за подбор на политиците, че
все повече селектират хора с увреждания, с изместен център на морала и/или психиката


Нормалността, рационалността и във-редността не могат да обясняват вече коректно ставащото. На тяхно място идват анормалността, ирационалността и извънредността. Това е обяснителното поле и конструирането на смисъл, използвани именно от патологията на политическото, на психиката.
Образно казано, след като условията (по Дарвин) изискват при добива на храна животното да има по-дълга шия, естественият подбор постепенно изключва от живота животните с къса шия.


След като политиката (такава, каквато се води у нас и системно разрушава държавността и съсипва съпротивителните сили на обществото)


изисква за успеха политици с все по-нисък интелектуален багаж и с все по-малко принципи


с все по-ограничена мисъл за националните интереси и все по-липсваща жал към обикновените хора, то естественият подбор в нея постепенно изключва политиците с интелект, принципи, мисъл за националните интереси и грижа към обикновените хора.


Ето затова (добре - и затова) се случва всичко, което се случва у нас.


Ето затова (добре - и затова) България като пеперуда, заслепена от пламъка на свещта, но нямаща сили да откъсне погледа си от него и летяща обречена към него, се е устремила - за да изгори завинаги крилете си - към повторното управление на човек, който взема решенията си в зависимост от това с кой крак е станал сутринта и дали е бил на бриЧ-белот или на тенис охраната си. Човек, който си мени мнението по четен брой пъти на ден. Човек, който не е изкарал нито един мандат докрай досега и е превърнал дезертьорството си в критичните моменти в израз на висша гражданска смелост и на още по-висша политическа мъдрост...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK