За естествения подбор в българската политика

Бойко Борисов прави първия ход в мача Веселин Топалов - Вишванатан Ананд. В тази среща за световната титла преди четири години Топалов победи

© Reuters

Бойко Борисов прави първия ход в мача Веселин Топалов - Вишванатан Ананд. В тази среща за световната титла преди четири години Топалов победиКоментарът на Николай Слатински е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник"


За мен е повече от естествено разбирането, че ако не всичко, то почти всичко в българската политика през последните години може да бъде обяснено, само ако престанем да търсим рационалността, логиката, здравия разум, нормалността. Напротив, далеч по-подходящ инструментариум е този, свързан с ирационалността, първосигналността, дълбоките комплекси и анормалността. Т.е. трябва да оперираме все повече с патологията в оценката на политическото действие.


Абсурдните процеси в политиката (казвам го и с отговорността и на вината на човек, бил в нея, а след това анализирал я на глас, а не в кухнята и така, че да не ме чуе никой) до такава степен промениха критериите за подбор на политиците, че
все повече селектират хора с увреждания, с изместен център на морала и/или психиката


Нормалността, рационалността и във-редността не могат да обясняват вече коректно ставащото. На тяхно място идват анормалността, ирационалността и извънредността. Това е обяснителното поле и конструирането на смисъл, използвани именно от патологията на политическото, на психиката.
Образно казано, след като условията (по Дарвин) изискват при добива на храна животното да има по-дълга шия, естественият подбор постепенно изключва от живота животните с къса шия.


След като политиката (такава, каквато се води у нас и системно разрушава държавността и съсипва съпротивителните сили на обществото)


изисква за успеха политици с все по-нисък интелектуален багаж и с все по-малко принципи


с все по-ограничена мисъл за националните интереси и все по-липсваща жал към обикновените хора, то естественият подбор в нея постепенно изключва политиците с интелект, принципи, мисъл за националните интереси и грижа към обикновените хора.


Ето затова (добре - и затова) се случва всичко, което се случва у нас.


Ето затова (добре - и затова) България като пеперуда, заслепена от пламъка на свещта, но нямаща сили да откъсне погледа си от него и летяща обречена към него, се е устремила - за да изгори завинаги крилете си - към повторното управление на човек, който взема решенията си в зависимост от това с кой крак е станал сутринта и дали е бил на бриЧ-белот или на тенис охраната си. Човек, който си мени мнението по четен брой пъти на ден. Човек, който не е изкарал нито един мандат докрай досега и е превърнал дезертьорството си в критичните моменти в израз на висша гражданска смелост и на още по-висша политическа мъдрост...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Германското разузнаване: "Русия има интерес България да фалира"


  Санкциите срещу Русия започват да дават резултат, но Путин все така продължава да разширява сферите си на влияние, включително към България. Това са изводи от анализи на германското разузнаване, вдигнали много шум, предава Дойче веле.

  За България и руските интереси вероятно е ставало дума на заседанието на Комисията по външна политика към Бундестага на 2-ри юли, пише днес „Зюддойче Цайтунг”. Според автора на статията, най-известния германски разследващ журналист Ханс Лайендекер, по точка втора от дневния ред в това заседание са участвали президентът на германското външно разузнаване БНД Герхард Шиндлер и анализаторът на тайната служба Андреас Ангус.

  „Шиндлер е говорил най-вече за България и за Украйна. Ставало е дума обаче и за Путин и олигарсите”, пише Лайендекер и се позовава на участници в заседанието: „По техните спомени президентът на БНД е казал, че Русия има интерес България да фалира, за да се обвърже отново по-тясно с Русия. (...) Ангус допълнил казаното от президента по темите България и Украйна.”

  Въпросните анализи на германското разузнаване, където в контекста на украинския конфликт и експанзионистичната политика на Путин се споменава включително и България, предизвикаха вълна от реакции. Дали наистина санкциите на Запада може да разколебаят руския президент и неговото обкръжение? Част от наблюдателите смятат, че тайната служба си е свършила добре работата и подава на политиците ценна стратегическа информация. Някои медии дори виждат конкретно потвърждение за изводите на БНД.

  Вестник „Франкфуртер Рундшау” например пише: „Може би последните изявления на руския външен министър Сергей Лавров водят тъкмо натам. Само допреди няколко дни руснаците реагираха гневно на решенията за нови санкции и заплашваха ЕС с прекратяване на сътрудничеството в областта на сигурността. Сега обаче Лавров изведнъж заяви, че страната му няма да се разплаща: „За една велика сила е недостойно да изпада в истерия и да отвръща на удара с удар.” Авторът на статията смята, че тези думи на Лавров потвърждават изводите на разузнаването: санкциите действат.

  Разузнаването е на мода

  На съвсем друго мнение е Ханс Лайендекер, който с доста ирония коментира както този доклад на разузнаването, така и други опити на тайните служби да дават тон на политиката. В „Зюддойче Цайтунг” Лайендекер пише: „Когато има криза, тайните служби се чувстват добре. Най-малкото тогава всички ги търсят за съвет. Тъй че днес в Берлин нараства интересът към онова, което разузнаването БНД може да каже за Украйна и към всичко, което шпионите знаят за Путин."

  Известно е, че през 80-те години Путин се числеше към екипа от офицери на КГБ в Дрезден, ГДР. Тези дни шефът на разузнаването Герхард Шиндлер явно е разказал едно-друго за Путин както пред комисиите в Бундестага, така и в канцлерството. Путин бил последовател на Хегеловата философия, обяснил разузнавач №1: шефът на Кремъл искал да отслаби западното влияние и демокрацията, защото според него западните демокрации с техния индивидуализъм били грешен път на развитие.

  Путин се опитвал да използва за свои цели „сегашната слабост на САЩ” и се стремял към някакъв нов световен ред, който трябвало да възникне докъм 2020 година. Искал да разедини Европа и да разшири собствените си сфери на влияние. В България, но и в Сърбия тепърва можело да се очаква раздвижване. Президентът и неговата „клика” се интересували единствено от Русия и от своите идеологии.

  Достоверно ли звучи оценката на БНД?

  Една от обобщаващите оценки на Шиндлер вдигна тези дни особено голям шум. Във властовата пирамида на Путин се появявали пукнатини, писа списание „Шпигел”, позовавайки се на анализа на разузнаването. Според БНД възможно било поради икономически причини някои от олигарсите скоро да понатиснат Путин. Мигар БНД знае нещо, което целият останал свят е проспал?

  Двама познавачи, които навремето са работили за разузнаването, смятат този анализ за неособено убедителен. „Тъничък е”, казва единият, а другият си остава „дълбоко скептичен”. Първият припомня, че олигарсите дължат богатството си именно на Путин, че те и занапред ще имат нужда от неговата система и от неговата закрила, за да подсигуряват богатствата си. Ако направят фронт срещу Путин, може да изгубят всичко. „Изключено е”, казва вторият, БНД да разполага в Москва с такива топ-източници, които могат да докладват какво става по кремълските върхове.

  Лайендекер твърди, че междувременно германското разузнаване е опровергало информацията за въпросните анализи. Според БНД, явно ставало дума за някакво „недоразумение”. Журналистът цитира разузнавачите така: „Анализът на президента (на БНД – б.ред.) звучал съвсем различно от публикациите. Според БНД Путин бил безспорна фигура в своите кръгове. Не се забелязвали никакви пукнатини.

  Олигарсите продължавали да бъдат зависим от благоразположението на Путин, а в БНД нямали информация някой да се противопоставя на руския президент. Категориите, в които разсъждавали Путин и неговите хора, били от стария калибър: „победа” или „поражение”, „победители” или „победени”.” След като цитира опровержението на разузнаването, авторът стига до интересни предположения: „Тайните служби много рядко правят опровержения. От тяхна гледна точка очевидно трябва да става дума за нещо особено важно – а положението в Русия е нещо особено важно не само от гледна точка на службите. Но дали това опровержение е правдиво или пък Шиндлер е казал някъде нещо, което не бива да стига до ушите на обществеността? Когато службите се намесят в спектакъла, нерядко започват едни доста особени игри на сенките.”

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Същите(добре-подобни) разсъждения важат и за другите лидери....

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Дневник, правилният термин е "естествен отбор".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "За мен е повече от естествено разбирането, че ако не всичко, то почти всичко в българската политика през последните години може да бъде обяснено, само ако престанем да търсим рационалността, логиката, здравия разум, нормалността. Напротив, далеч по-подходящ инструментариум е този, свързан с ирационалността, първосигналността, дълбоките комплекси и анормалността..."

  Точно така е... нормален човек не може да разбере защо БСП винаги въртят мръсни номера, защо всичко което мислят и правят е някаква подлост и далавера. Защото е нормален... А мръснишкото съзнание на крадливите бесепари просто не може да работи по друг начин. Само лъжи, кражби, хвърляне на кал и простотии... Защото са социалисти...

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]България като пеперуда, заслепена от пламъка на свещта, но нямаща сили да откъсне погледа си от него и летяща обречена към него, се е устремила - за да изгори завинаги крилете си - към повторното управление на човек, който взема решенията си в зависимост от това с кой крак е станал сутринта и дали е бил на бриЧ-белот или на тенис охраната си. Човек, който си мени мнението по четен брой пъти на ден. Човек, който не е изкарал нито един мандат докрай досега и е превърнал дезертьорството си в критичните моменти в израз на висша гражданска смелост и на още по-висша политическа мъдрост...[/quote]Много силен финал. Знам че феновете на Бойко няма да стигнат дотук, защото те дълги текстове не четат, затова им го копирам. Не че ще разберат, но ние сме длъжни да опитаме

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  точен анализ, неподходящ тайминг. можеше да бъде написан за всяко едно от последните 5 правителства.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Анализът не е особено последвателен. Като не пускаш властта - лош си, като я пуснеш - дезертьор си. ББ обаче не е дезертьор изобщо, защото само след 2 месеца ще си я вземе цялата на тепсия и то безусловно, вече лично помолен от суверена да се връща час по-скоро, а това значи и с доста развързани ръце за действие.

  Оттам насетне какво ще се случи е друг въпрос. Лично мнение - в ГЕРБ ги няма хората за големите, разтърсващи реформи от балтийски тип, които да ни изстрелят за 3-4-5 години в горната футболна група. А условията са идеални, да се почне още октомври и след 2-3 години да се берат плодовете, точно преди следващите редовни избори.

  Освен това, ББ може да има всякакви странни качества, но не може да се каже, че не е състрадателен. Това личи по ред дребни и спонтанни неща, които един пиар не може да нагласи, като ти намаже скулите с тигорва мас и те прати на някое платено интервю. Най-простото нещо - изчезнаха скандалите със замесени в хулигански прояви служители на НСО. Преди 5-6 години беше най-редовен случай, да стане скандал с паркиране върху трамвайна линия или тротоар, или пък бой за паркиране, и накрая като дойде КАТ да озапти "мутрата с мерцедеса", някой да размаха от него карта на гард НСО. За радост на жълтата преса, която имаше много материал за работа покрай тази служба. От 2009 насам - нищо подобно.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Ето затова (добре - и затова) България като пеперуда, заслепена от пламъка на свещта, но нямаща сили да откъсне погледа си от него и летяща обречена към него, се е устремила - за да изгори завинаги крилете си - към повторното управление на човек, който взема решенията си в зависимост от това с кой крак е станал сутринта и дали е бил на бриЧ-белот или на тенис охраната си."

  Грешка, Николайчо... България изгаря всеки път, когато гласува за БСП. Нещо ти припари май, та се разпука и твоята маска

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Добре де, анализи,анализ, но какво да се прави. Да изберем теб ли? С какво ще ни покажеш, че си по-добър, преди да те изберем? А ако си по-лош? Кой тогава ще обвиняваме, теб ,или нас си, задето сме ти повярвали?
  Демокрацията е това, което е.
  Точка!

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Политика като участник в естествения подбор а гражданите като част от хранителната верига.

  klimentm
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#5:"The Dark Prince Of Bankya"]Не че ще разберат, но ние сме длъжни да опитаме[/quote] Не че си длъжен да не се държиш високомерно, но помага. Борисов е изкарал пълен "мандат" като главен секретар на МВР. Частичен мандат като кмет на София, избран за втори път. Вторият му мандат се прекъсва, тъй като става премиер. Оставката като премиер беше напълно оправдана. Не успявам да видя проблем дотук. Иначе този "очерк" е достатъчно пеперудено-напудрен (добре - почти достатъчно). А и Първанов сигурно би се радвал да прочете такъв хубав текст от своя бивш съветник. Така де, оплюл го бивш съветник. Може би трябва да се съсредоточим върху съветниците, а после върху политиците?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#7] от "cinik":

  ббтката от банкя не е опция, защото разпищолването от предния мандат и синтаксисите от 1978 са поносими единствено за последния легион комунисти, набор 19.. и четвъртия легион чалгари, набор 2000.

  хм, относно последните ти изречения - нали Вежди наби полицая!

 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Любопитно

  " то естественият подбор в нея постепенно изключва политиците с интелект, принципи, мисъл за националните интереси и грижа към обикновените хора."

  Ако и ни посочите конкретно кои са били тия политици с тия качества...които вече били изчезнали...

 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  ++++++++++++за текста и автора!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#2:"hmc12310991"]Същите(добре-подобни) разсъждения важат и за другите лидери.... [/quote]
  Не баш тъй. Ето едно становище от 2006-та което не е променяно ни веднъж:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/2485
  И не само то. Но все пак не смятам, че липсата на експертен и интелектуален потенциал - оттам и липса на собствено мнение, макар и важно, е второстепенно. Най-важното е че политиците от описаният тип са наш продукт - на нас- избирателите. И колкото и нагледно да описва процеса г-н Слатински, пеперудите ще си изберат свещта. И после пак ще псуват.

 16. 16 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Точно описание на Бойко. Да гласуваш за него е все едно да си вкараш рецидивист в къщата.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Политиците са избрани (и упорито търпяни) от този народ. Другояче казано - те са негова функция.
  Няма как да има логика, прагматичност, здрав разум ... при тях.

 18. 18 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#11:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Не успявам да видя проблем дотук.[/quote]Е как да видиш? Вие не само четете бавно, но осмисляте още по-бавно. Важното е Бойко да громи комунисти, капиталисти, реформатори и всички останали врагове на правата вяра.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#18:"The Dark Prince Of Bankya"]Вие не само четете бавно, но осмисляте още по-бавно.[/quote] На твое място бих се чувствала доста глупаво след такова изказване. Особено предвид факта, че нямаш никаква идея с кого разговаряш. Слез на земята и си спомни какво са те учили у дома (и в детската градина в Банкя) за общуването с другите хора.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Весело

  [quote#4:"Пълен разпад на държавата при управлението на БСП!"]Точно така е... нормален човек не може да разбере защо БСП винаги въртят мръсни номера, защо всичко което мислят и правят е някаква подлост и далавера. Защото е нормален... А мръснишкото съзнание на крадливите бесепари просто не може да работи по друг начин. Само лъжи, кражби, хвърляне на кал и простотии... Защото са социалисти...[/quote]

  Приятел, да не си объркал статията? Щото: "повторното управление на човек, който взема решенията си в зависимост от това с кой крак е станал сутринта и дали е бил на бриЧ-белот или на тенис охраната си. Човек, който си мени мнението по четен брой пъти на ден. Човек, който не е изкарал нито един мандат докрай досега и е превърнал дезертьорството си в критичните моменти в израз на висша гражданска смелост и на още по-висша политическа мъдрост..." тези думи май касаят друг човек!

 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#19:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]бих се чувствала доста глупаво след такова изказване[/quote]Щом ви напира отвътре, моля. Свободен сте да се чувствате както намерите за добре.
  Което не променя фактите. Борисов няма изкаран пълен мандат като премиер, постоянно променя решенията си в зависимост от настроението, винаги дезертира при критични ситуации, не е способен да извърши реформи.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Ок, проницателно, витиевато...Само, че диагнозата, не е лечение. Следващият път, моля, за опции и посоки, защото това е по-скоро петъчна пледоария от кварталното кафене, макар и да твърди противоположното.

 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 607 Разстроено

  "За естествения подбор в българската политика ."
  Трябва да се наблегне на думичката политика , поли което значи много и тикос интерес. От многото интереси днешните управляващи поставят на първо място своя интерес. А по точно няма политика в управленията на България от 1944 година до ден днешен. Да уреждаш приятели и съпартиици с постове и власт с цел лично облагодетелстване не е политика.
  Чакам денят в който ще се появи партия с ясни политически идеи в интерес на България и българският народ , но уви едва ли ще дочакам този ден.

 24. 24 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Уважавам Н. Слатински!

  Но не съм съгласен с него за това: "Човек, който не е изкарал нито един мандат докрай досега и е превърнал дезертьорството си в критичните моменти в израз на висша гражданска смелост и на още по-висша политическа мъдрост..."
  ===
  Нагледали сме се на гьонсурати/тепегьози/инати, които обясняват безскрупулното опазване на своята власт с издръжливост, воля и национални интереси!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 25. 25 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 594 Весело

  Докато матряла се захласва и идеализира тарикати и разбойници, промяна няма да има. Представителна извадка тук са банкянските уруспии, прослойката дами в деликатната възраст 40-55 г., които подлудяват от миризмата на пръч и бабаитската простащина на Мутрата, нежно наричан Бойко. При тези мощни потоци политическа еротика, за какъв разум говорим?

 26. 26 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#7:"cinik"] ... Лично мнение - в ГЕРБ ги няма хората за големите, разтърсващи реформи от балтийски тип, които да ни изстрелят за 3-4-5 години в горната футболна група. А условията са идеални, да се почне още октомври и след 2-3 години да се берат плодовете, точно преди следващите редовни избори. [/quote]

  И аз искам това, но тук няма как да стане!

  Заради тази троица фактори:
  - демографската катастрофа - етническа и възрастова;
  - чуждопоклонството (този израз е от соца, но аз ще го реанимирам, защото е точен) - не само към конкретни държави, но и към идеологии;
  - изгубеното самоуважение като българи.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 27. 27 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#5:"The Dark Prince Of Bankya"]Много силен финал. Знам че феновете на Бойко няма да стигнат дотук, защото те дълги текстове не четат, затова им го копирам. Не че ще разберат, но ние сме длъжни да опитаме [/quote]

  Е, прочетохме и написаното от теб.
  Опитът ти е несполучлив.

  ББ и всички, които гласуват за него са тъпи или необразовани, сме го чували много пъти.

  Бъди ни жив и здрав, Умнико!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 28. 28 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Това не е нито от днеска, нито от вчера:

  "...Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита:..."

  Въпросът е: как се оправя тая работа?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  До коментар [#6] от "zidane":
  По-точно,4.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Или може би имахте предвид служебното,тогава наистина са 5,

 31. 31 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "За естествения подбор в българската политика"

  Такова животно нема!!! За това се грижи пропорционалната избирателна система. Референдум!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много силен и точен коментар! Дано българите да спрат да мислят със задните си части и започнат да мислят с главите си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Знам, че много от читателите и писателите ще ме обвинят в пристрастност. Но неестественият подбор днес е пряко последствие от неестественият подбор вчера - въведен още на 9 септ.1944 г.
  Още тогава интелектът и доброто образование се смята за недостатък. Защото хората с интелект и високо образование са неподходящ фон за неграмотните управници, които идват на власт тогава.
  Примери, колкото щете.
  Георги Димитров - печатарски работник; образование неизвестно (най-вероятно 4-5 години); легендата как се бил прочул на Лайпцигския процес е фантасмагория от международен мащаб; управлява няколко години БКП и България
  Добри Търпешев - образование 4-то отделение (клас). А оглавява Плановата комисия на България.
  Антон Югов - тютюнев работник, образование - никакво; министър на вътрешните работи;
  и т.н. и т.н.
  Ами това е техният ген: затова са такива и Цецка Цачева и Цветан Цветанов и Бойко Борисов. И самата Лиляна Павлова.
  Ако промяната не беше се случила у нас всички те щяха да бъдат някакви функционери от Окръжните комитети на БКП. До един.

  The best way out is always through Robert Frost
 34. 34 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Cамо лудите не си променят мнението, грешeн си, но напред

  Soyez tranquille!
 35. 35 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Kоито говори против боико налива вода в мелницата на комунистите.

  Soyez tranquille!
 36. 36 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#35] от "pietro":

  Да, това се опитват да внушат всички. Всъщност това са два мафиотски кръга в борба помежду си. Има и правилен избор и всички знаят кой е той - просто не смеят да гласуват без предразсъдъци.
  Мислете с главите на изборите - има правилен избор.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 37. 37 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всички управляващи, както и опозицията , да не говорим за реформаторите, са оклепани до ушите от връзката си (тайна или явна) с БКП (БСП) и (или) ДС.
  Така че всички те трябва да изчезнат от политическия живот на страната и на тяхно место да дойдат нормални, некорумпирани хора. Това трябва да се случи, независимо дали цената ви се струва висока. Няма ниска цена, ако човек иска да живее почтено и морално.

  The best way out is always through Robert Frost
 38. 38 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#37] от "Realistka":

  Трябва да си смениш никнейм-а, защото това просто е нереално. Няма как да изчезнат всички политици и на тяхно място да дойдат нови, просто защото няма откъде! Нормална политическа класа се гради с десетилетия, и не става като се гласува за популисти непрекъснато (Царя, Бойко, Бареков, и т.н.). Корупция има и ще има; има и в страни с много по-стара демокрация от нас. Въпросът е политиците, които изберем да имат малко по-висок морал, да работят за спазването на законите, и да се опитват да откъснат икономиката от ръцете на мафията (което в България е много трудно), като ни държат плътно към Европа и нейните ценности. Така че, единственият правилен ход е гласуване за хора, които искат да променят нещо и да водят прозрачна политика (доколкото може). Има само една такава формация засега, и тя е най-малкото зло. Та така...
  (Трябва май да си копирам мнението, защото ще има нужда пак да го поствам в идните седмици...)

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 39. 39 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#38] от "pm":
  [quote#38:"pm"]Така че, единственият правилен ход е гласуване за хора, които искат да променят нещо и да водят прозрачна политика (доколкото може). Има само една такава формация засега, и тя е най-малкото зло. Та така... [/quote]
  Това за най-малкото зло, го знам от началото на прехода. Как трябвало да гласуваме за най-малкото зло, за да не дойдели комунистите. А това "най-малко зло" клечи като хиена, разчита на гласове на глупаци като мен, и добре си оправя личните сметки, живейки си прекрасно в по две-три речи в НС. Произволно избрани хора , от "Протестна мрежа" и даже от форумите, ще се окажат много по-морални и далеч по-подготвени политически от тези "хиени", които се пишат политици. Те отдавна са си направили сделките с комунистите. В личен план , например, като са се оженили за чистокръвни комунистки и днес тихомълком са на издръжка на старата номенклатура. Прекрасни демократи! Ха-ха-ха!

  The best way out is always through Robert Frost
 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "pm":
  Продължение:
  [quote#38:"pm"]Корупция има и ще има; има и в страни с много по-стара демокрация от нас[/quote]
  Това са празни приказки да се твърди, че винаги и навсякъде имало корупция.
  Има разбира се. Само че зависи от мащаба.
  Това е все едно да разправяш, че болести има винаги и навсякъде. Да има болести.
  Но едни боледуват от косопад, а други от - рак.

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  [quote#33:"Realistka"]Знам, че много от читателите и писателите ще ме обвинят в пристрастност. Но неестественият подбор днес е пряко последствие от неестественият подбор вчера - въведен още на 9 септ.1944 г.
  Още тогава интелектът и доброто образование се смята за недостатък.[/quote]
  Много добре казано. Само да напомня на форумците, че всичките ни беди идват от комунистите и "реформираните такива". Ето ви един пример с ГЕРБ. Нормалните хора отдавна знаят, че ГЕРБ е т.нар. реформирано крило на БКП. Само да споменем отново някои общоизвестни факти за хора от бившето Бойково управление. Борисов – комунист, баща му служител от МВР. Цветан Цветанов - син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. Цецка Цачева –партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила Живкова. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. Лиляна Павлова -внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, Ивайло Московски- първа щатна работа в Мултигруп. Ако си спомняте, веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите Дончо Барбалов - син на генерала от ДС Петър Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева –дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП. Какво да говорим повече.....
  Това са все същите бивши-настоящи комунисти и дс-четници. Но се пропуска нещо съществено: няма как да очакваме от старите милиционеро-полицаи от ГЕРБ, работили през дългите черни комунистически времена като ефективен репресивен апарат на същата феодална система, сега да тръгнат да създават революционно брожение. Точно интересите на екскомунистическата феодална каста са причината за смяна на "скина", захвърля се мъртвата коруба БСП и ще се скинва пак кожата на ошашавения плебс с данъци, налози, обирджийство и " само ще ви съдираме кожите по пет пъти, нема да ви увеличаваме заплатите". А истинските бивши-настоящи феодали-бивши комунисти пак нагло ще прекрояват владенията си и ще създават непоклатима пирамидална власт, на която отново ще са подчинени и съдии, и полицаи, и журналисти.

  Пазете се от доносника vesolr
 42. 42 Профил на kironki
  kironki
  Рейтинг: 217 Неутрално
 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ≪За мен е повече от естествено разбирането, че ако не всичко, то почти всичко в българската политика през последните години може да бъде обяснено, само ако престанем да търсим рационалността, логиката, здравия разум, нормалността. Напротив, далеч по-подходящ инструментариум е този, свързан с ирационалността≫ – така звучи първият абзац на предложената ни за коментар статия, която, разбира се, пак е на Слатински. А след като го прочете, всеки разумен човек, който знае, че всяко нещо на този свят си има своето логично обяснение, което обикновено е единствено, разбира, че авторът просто шикалкави. Защото ирационалните обяснения могат да бъдат колкото си искаш на брой, но затова пък са погрешни. До едно.

  Което означава, че никой, който е достатъчно разумен, не би се опитал да разбере, какво наистина става в разгледаната реалност, от точно такъв автор и от такава статия.

  Защото нещата, които стават у нас, за съжаление, са съвсем в рамките на логиката. Първо, дворцовият преврат от 10.11.1989 година беше направен за излизане от комунизма не за да се осигури някаква демокрация, някаква свобода или нещо друго подобно, а за да могат превратаджиите да запазят властта за себе си и за своята партия и като я използват, да ограбят както държавата, така и народа, като приватизират на безценица всичко, което държавата е успяла да скъта. И тъй като в България нямаше реални дисиденти, комунистическата ДС създаде свои дисидентски структури, които всъщност си останаха верни на партията–майка както и преди това. Хора, които бяха вече разбрали, че комунизмът като политико-икономическа система вече няма бъдеще, но които правят преврата и навлизат в политиката с багородната цел да се борят за власт, а чрез нея, за безогледно забогатяване, без да ги интересува нищо друго.

  Така бяха създадени десятки, че и стотици политически структури, които имаха някаква връзка с реалната демокрация и с реалната свобода само в своите названия, но не и в своята политика. Който не вярва, нека се опита да си спомни кои бяха партийките и движенията, които влязаха в състава на СДС и на колко от тях лидерите се оказаха бивши служители, агенти и доносници на комунистическата ДС. А да си спомни и че главният онбашия на този съюз от създадени от ДС партийки и движения беше марксистът (тоест, комунистът) Жельо Желев, който се отказа от сталинизма, но не се отказа от марксизма, тоест, от комунизма, и до сега. А нима един марксист може да бъде истински демократ?

  Оставайки по този начин на своите предишни възлови места или заемайки нови, по-високи постове в държавата или в нейната икономика, именно хората от бившата номенклатура имаха възможност са оберат държавата и народа и те побързаха да го направят. Така че поради тези причини почти целият ни сегашен политически, финансово-икономически и идеологически елит всъщност се състои от хора от бившата номенклатура или близки до тях, които знаят как да ограбват държава и народ, но не знаят как до развиват икономика и бизнес. И продължават да търсят понататъшното си забогатяване не чрез развитието на истински бизнес, а чрез ново ограбване на държавата и на народа. Та нали игрите с цените на тока и скандалът с КТБ са точно това? Грандиозна обираловка, в която като актори неразривно свързани участват именно тези вградени в структурите на държавата и на политическата ни система бивши номенклатурчици и техните синове, дъщери и внуци?

  Знае ли Слатински за всичко това? Знае, разбира се. Та той още от началото е част от този процес. И ако паметта ми не ме лъже, той беше една от ония СИВИ МРАВКИ по времето на управлението на правителството на Филип Димитров, които в началото доведоха до безумното беззаконие по времето на Беров, а после и до опита на правителството на Жан Виденов да се върнем към едно неокомунистическо управление, скрито под маската на някакъв си там ДЕМОКРАТИЧЕН СОЦИАЛИЗЪМ, опит, който доведе държавата до катастрофа. И не беше ли пак той съветник на социалистическия ни президент Първанов? Нещо, което правят политическите рейнджъри, но не и нормалните политици?

  И не се ли сеща да сравни все още продължаващото управление на правителството на Орешарски с това на Беров? Не вижда ли същото беззаконие, като тогава, което означава, че причините за сегашната ни криза са долу-горе същите, каквито са били и тогава?

  À à è ѝ ò „” –

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK