Колко директори са необходими, за да се смени една крушка в МВР?

Вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев пред парламента при една от блокадите миналото лято

© Анелия Николова

Вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев пред парламента при една от блокадите миналото лятоСлед приемането на Закона за МВР, наричан не случайно "законът Йовчев", започна създаването на нова подзаконова правна рамка в сектора. С нейната поява окончателно стана ясна основната цел на "реформата" на едноименния министър, реализирана в дванайсет без една минута, а именно – намаляването на броя на служителите, осъществяващи основните функции на МВР.


Както беше отбелязано в предишни материали по наболелите въпроси на сектора, пенсионирани и съкратени се оказаха именно полицаи, осъществяващи пряко охранителната дейност. А тя е тази, която директно противодейства на престъпността. Ресорите, подпомагащи работата на същите тези полицейски служители, като например общественото хранене в МВР (столовете и бюфетите), са също пред закриване, макар и все още да съществува шанс за съхраняването им. Шанс, който не бива в никакъв случай да се пропуска, защото това е реална социална придобивка за всеки служител от системата. Премахването на този вид компенсация неминуемо ще увеличи в пъти разходите на служителите за храна, като на практика ще погълне 10-процентното повишаване на заплатите в МВР, считано от началото на тази календарна година. Ще остави на улицата и още много хора.


Наскоро служители на МВР дадоха гласност и на
посегателството върху екипите от пожарникари и спасители, извършвано по абсурден, граничещ с неграмотност начин


Намаляването на състава на дежурните противопожарни екипи до само двама служители създава не просто прецедент и не толкова разкрива добре известното ни вече безхаберие, но и поставя в пряка опасност както огнеборците на терен, така и гражданите, които очакват помощта им.


В този мрачен контекст нито дума не се споменава за каквото и да е редуциране на служителите, осъществяващи административна дейност. Дори напротив: с Правилника за устройството и дейността на МВР (нов устройствен правилник вместо правилник за прилагане на новия закон) административните звена в системата се увеличават. Лъжереформата на министър Йовчев, спомняме си всички, прокламираше тъкмо обратното.


Още на пръв прочит структурирането на главните дирекции в системата на МВР потвърждава казаното. Досегашната Главна дирекция "Национална полиция" е разделена на две нови главни дирекции: Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Охранителна полиция". В предишни коментари неведнъж бе отбелязвано, че функциите на двете нови главни дирекции практически се припокриват в голямата си част. Освен това


две нови главни дирекции означава администрация по две – удвоена на досегашната


И това не е всичко: към всяка от двете Главни дирекции правилникът предвижда създаване на три отделни дирекции. В Главна дирекция "Криминална полиция" чисто нови са дирекциите: "Противодействие на криминалната престъпност", "Противодействие на икономическата престъпност" и "Разследване". В Главна дирекция "Охранителна полиция" дирекциите са: "Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение" (за първи път охранителната дейност и неприсъщата й дейност по КАТ се събират в едно), "Превенция" и "Жандармерия". Всъщност, само последната съществуваше и досега – като Дирекция "Специализирани полицейски сили" в МВР, правилно преименувана отново като жандармерия.


Досегашната Главна дирекция "Гранична полиция" остава и в новия закон и правилник, но и за нея се предвижда създаването на нови дирекции: "Граничен контрол" и "Противодействие на престъпността през държавната граница" (означава ли и на чужда територия?!). Самостоятелната доскоро в МВР дирекция "Миграция" резонно е присъединена към Главна дирекция "Гранична полиция".


Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също получава две нови дирекции: Дирекция "Оперативна дейност" и Дирекция "Критична инфраструктура, превенция и контрол". Отделно от това досегашнитеобластни управления ПБЗН са преименувани на Регионални дирекции ПБЗН, което запазва абсолютно същата структура, но неминуемо води до необходимост от създаване на нов документооборот по повод смяната на наименованията.


Гениалността на реформата несъмнено проблясва


и при изпълнението на тези грандиозни проекти. На практика, чисто и просто се мултиплицират административните и управленски звена в МВР. Навсякъде в новите дирекции е предвидено създаването на отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг в зависимост от функциите и дейността им. Тоест, ако в досегашната Главна дирекция "Национална полиция" например имаше отдели за икономически престъпления, за криминални престъпления, за разследване и други, с настоящия правилник същите тези отдели стават дирекции. Досега включените в състава им сектори прерастват в отдели, звената от по-нисък ранг – в сектори и т.н. Същият подход е налице и във всички останали Главни дирекции по новия закон и правилник. Ранга си запазва единствено дирекция "Жандармерия", която и до настоящия момент беше такава.


Досега в Главна дирекция "Гранична полиция" дирекции също не е имало. Не е имало дирекции и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Самостоятелна дирекция беше единствено Дирекция "Миграция".


Очевидно е, че ако досега на МВР са били необходими около 12 висши директори и заместник-директори, с полагащия им се антураж от секретарки и шофьори, по силата на новата уредба се създава


необходимост от не по-малко от 30 такива директори – със съответния обслужващ персонал


Освен това, повишаването на нивата с една степен, описано по-горе, неминуемо ще доведе до увеличаване на средствата, необходими за изплащане на възнаграждения. На фона на хроничния недостиг на бюджетни средства, пари за възнагражденията на новите директори няма предвидени. Няма пари и за заплатите на служителите, преминали на новите по-високи длъжности. А бюджетът на МВР и досега се разходваше над 90% само за заплати.


Твърде вероятно е скоро да се изясни, че даденото от началото на 2014 г. увеличение от 10% също не е осигурено от бюджета на ведомството. Проблем, справянето с който ще се окаже една от основните задачи както на служебния, така и на следващия министър. Нито един от тях обаче няма да е Йовчев. Заедно него за съжаление си отива и полицията близо до хората. Заменя я администрация, която "не преговаря с терористи".


*Авторът Милен Шопов е адвокат в София. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Намаляват полицаите и премахват общественото хранене в МВР. Ще ме прощавате но по-смислено нещо последната една година не съм чувал.

 2. 2 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_ri":

  Не, увеличават чиновниците за сметка на патрулиращите.

 3. 3 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Гениално! Закриват бройките в столовите и откриват същия брой длъжности в новите дирекции. За по-лесно, направо да прехвърлят лелките на новите места-надали ще се забележи промяна.

 4. 4 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Много вожд - малко индианец, дет се вика.

  chavo64
 5. 5 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Ами не е работа на МВР да готви манджи и да продава закуски. За какво да се държи щат на бюджетна издръжка за това? Да се наемат външни доставчици, както е във всички бюджетни организации - училища, детски градини и пр.
  Пишат, че МВР има 60 хил на щат, а от него 1/3 са готвачки, секретарки и камериерки. С всички привилегии на служители от системата.

 6. 6 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Четох мнението на автора (т.к. това не е статия), и стигнах само до неговия апел да не се закриват столовете на МВР, защото видите ли ще им се увеличат В ПЪТИ разходите за храна.

  За ваша информация един обяд струва между 2-10 лева, в зависимост от това какво си решил да обядваш (от баничка до сносен ресторант в София). Не знам с колко ще им се вдигнат разходите на редовите полицаи (които по принцип обикалят с патрулките, т.е. не са там, където е столът), но не забравяйте, че ние, хората които им плащаме заплатите и на работещите в столовете и на редовите полицаи, сами "носим отговорност" за това какво и за колко пари ще обядваме.

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 869 Неутрално

  типично по комунистически,много обичат да създават администрация,без значение каква навсякъде администрация(мин, на планирането ли беше онова недоразумение,а на инвестиционното планиране) те гледат на всичко като места за на'ште хора или родата и така измисляме им хубави местенца заплатака стаж върви,красота...абе трябва всеки засегнат да има мнение като се прави закон,да не им е частно това мвр,идва някой на влас и си прави каквото иска и пише закони и накрая трагедия

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1012 Гневно

  Милен Шопов е забравил за некадърника, който избраха за главен секретар на МВР и който по новият закон не може да бъде сменен поради не справяне със задълженията дори заради него да загинат още хора.

  Премахнати са конкурсите при назначаване на ръководни длъжности.

  Отново могат да се назначават служители които са били сътрудници на комунистическата ДС.

  йовчев назначи на висши ръководни длъжности, като заобиколи стария закон за МВР, множество свои бичши подчинени от ДАНС.

  Какво стана с операцията на МВР за борба с престъпността в селата.

  йовчев е НАГЪЛ НЕКАДЪРНИК, който срина МВР!

 9. 9 Профил на nec4e
  nec4e
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#4] от "chavo64":
  така си е , само в дирекция Пожарна Безопастност и бла бла както и е там цялото наименование има 420 душички администрация на има нема 5000 редови пожарникари, а както се видя каква умнотия сътвориха с това "екип пожарникари от 2-ма души" тоест пожарникар и водач на пожарния автомобил все си мисля че и 100 човечета администрация им е много.
  Ама то МВР ко да ги правиш .... първо изпълняваш после пускаш рапорт че не си съгласен

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Весело

  Според вица 6 човека-един стъпва на масата и държи крушката, четирима държат масата и се въртят надясно и един се върти в обратна посока да не им се завие свят.

 11. 11 Профил на nec4e
  nec4e
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#10] от "man_un":
  ++++++
  само да те допълня требва и 7-ми да има да гледа да не дойде тока и да ги изненада

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Поредната НЕ изненада. Припомнете ми, ако греша, в коя област/сфера на държавните институции или сектори на икономическия, политическия, социалния живот, това отишло си управление, направи опит за някаква реформа.
  Спомням си първите действия, с които се спряха започналите опити за реформи в НОИ и Здравното обслужване, както и едно от последните 'прозрения" на кюстендилската мома, за удължаване срока на мораториума върху отлагането на решението за 4-месечно увеличение на възраста за пенсиониране всяка година до 2017.
  Та така и др. Йовчев - прави своите "реформи" - като опитен чиновник, гледа те в очите и те лъже с надежда че не можеш да броиш.
  Лошото е, че на практика едно от първите неща, с които следващите управляващи (които и да са с изключение на отиващите си), трябва вместо да си гледат работата, първо да оправят обърканото.
  После се чудим защо за 25 години преход, сме докарали нещата до тук.
  Просто е решението - не допускаме на власт БСП и ДПС за поне два мандата и след това няма да имаме никакви проблеми - те като не могат да крадат и лъжат за 8 години, сами ще се разпаднат.

 13. 13 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Крайно време е да свърши и за тях комунизма. Щели да им закрият ведомствения стол, голям праз. И без това са черна дупка за пари.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Чиновниците в МВР се плодят като зайци. Всички пенсионирани милиционери са си намерили по една топла службичка.Трябва Голяма Метла там.

 15. 15 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Само и единствено Германският модел на държава без комунисти и агенти на ДС чрез Тотална декомунизация на управлението на всички нива,Лустрация на повече от 550 хил.комунистически и агентурни престъпника от общественият живот на държавата /Евростат/,Национализация и експроприация на всичко заграбено от тези негодници /7-8 % от т.н.елит/ и Народен съд по Германски модел ще преобрази държавата.Всякакви други модели и препоръки от комунисти -реформатори са АЛА-БАЛА по български.

 16. 16 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Полицаите на глава от населението в Гърция са близо два ПЪТИ по-малко от българските. И въпреки това, когато отидеш там, имаш усещането, че всеки трети грък е полицай - присъствието на органите на реда по улиците е осезателно и респектиращо. В България е обратното, като се изключат централните райони на големите градове и най-вече зоната между парламента и МС в София, вероятността да видиш патрулиращ полицай е сходима с тази да се натъкнеш на извънземно...Много вожд, малко индинец, както казал един умен човек!
  Това е и основният проблем на българската полиция, огромната маса от хора в нея киснат по канцеларии и пишат отчети, онези, които установяват обществения ред на терен са тотално малцинство! Ако това съотношение не се промени - все така ще храним висша администрация, баба Пена и дядо Гошо ще бъдат грабени и насилвани от всякакви бандити, понеже на пет села се пада по един полицай, който най-често е в другото село, докато мургавелковци изнасят и последната кокошка от курника на бедните хорица....

 17. 17 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  [quote#15:"adenauer"]Само и единствено Германският модел на държава без комунисти и агенти на ДС чрез Тотална декомунизация на управлението на всички нива,[/quote]

  Това добре, само че изпуснахме момента, вече само един български Пиночет може да оправи държавата ни и да създаде условия за благоденствие на българите. А йОвчев, заедно с Искров, Шишарски и земеделския министър трябва да бъдат съдебно разследвани при следващото правителство.

  Пазете се от доносника vesolr
 18. 18 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  [quote#17:"GreenEyes"] А йОвчев, заедно с Искров, Шишарски и земеделския министър трябва да бъдат съдебно разследвани при следващото правителство.[/quote]

  До коментар [#17] от "GreenEyes":

  Разследвани - ДА, осъдени - ДА, но дали?
  Та Боце дето идва си е чàст от милиционарията и ще пробва да се "възползва".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#11] от "nec4e":
  О, вярно, седмия го бях забравил. Благодаря за допълнението.

 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ..Колко МВРта са необходими за да се завинти една крушка??Тия трябва да бъдат разпилени по четирите краища на света и никога да не ги храним повече..
  За четвърт век не свършиха за стотинка работа.ЗАКРИВАЙ!

 21. 21 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "nec4e":
  Точният брой е 11:
  4 за всеки ъгъл на масата; 1 върху масата - той държи крушката; 5 се въртят обратно, за да не йм се завие свят на предните 5; 1 гледа през ключалката да не дойде тока и да убие този, който държи крушката.

 22. 22 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не само МВР, а цялата ни държавна администрация "съкращава" по този начин. Умишлено спират въвеждането на е-правителство вече повече от 15 години и за 10 години от 80 000 станаха 120 000 човека. Никой политик не смее да им намали бройката значително, както трябва да е, защото вече са толкова много и техните гласове тежат силно. Този проблем не е само в България, а навсякъде по света.

 23. 23 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Гневно

  На 'офчеф не му трябват полицаи.Трябва му министерство. Лодкарчето е в час само с интригите и заплахите на протестъри. Инфорнация тече пълноводно от министерството...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  Безполезни длъжности и смешна полиция.
  Това е цялата равносметка . Инспектор Дюдю е по полезен от тези!

  klimentm
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Вие пък да не сте очаквали нещо смислено?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ще се открият нови работни места за високо платени службици, а с битовата престъпност ще се занимават пенсионерите който ще наемат охранителни фирми.

 27. 27 Профил на vod24308364
  vod24308364
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Три години вече почивам на остров Амулиани,Гърция, до Света гора.Там почиват и все повече българи.Полицай идва с ферибота веднъж седмично.. Анадънму?

 28. 28 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Опитите с Българската издръжливост продължава!

 29. 29 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 229 Весело

  "Колко директори са необходими, за да се смени една крушка в МВР?"

  А колко адвокати са необходими за написване на статия с полуистини за МВР? Отговор: На колкото можете да платите.

 30. 30 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 284 Неутрално

  каква е заплатата на полицая и каква е заплатата на учителя или каква е заплатата на полицейския комисар и на университетския професор - прост въпрос. колко е държавната издръжка на студент в полицейската акадения и колко на студент по физика - друг прост въпрос. като си отговорим на простите въпроси, ще разберем, че живеем в абсурдистан.

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "посегателството върху екипите от пожарникари и спасители, извършвано по абсурден, граничещ с неграмотност начин"

  Защо "граничещ". Този закон е напълно некадърно създаден. Показва несъстоятелността на Министъра на министерството на истината

 32. 32 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#10:"man_un"]Според вица 6 човека[/quote]

  осем - двама пазят на вратата да не дойде токът

  Път без препятствия не води до никъде.
 33. 33 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Проектозакони,правилници и наредби се подготвят от канцеларски плъхове.Очакването,че тяхната продукция ще доведе до намаляване броя на канцеларските плъхове е твърде оптимистично.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 34 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 450 Весело

  Понеже сме милиционерска държава и нищо не става без тяхното участие, съвсем логично е да се плодят и умножават тези кукловоди, които наричате чиновници...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK