Конфедерацията на глупците (актуализирана)

Карикатура на Иван Кутузов от архива на "Дневник"

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от архива на "Дневник""When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him."  Jonathan Swift


Докато всички обсъждат коя партия с кого трябва и не трябва да се коалира, пропадналата (засега) бюджетна актуализация показа, че вече всички сме се обединили в една завършена конфедерация на глупците. Хубавата новина е, че сме общност и действаме по валидни за всички правила. Лошата е, че тези правила са изключително глупави и водят до неуправляемост с моментни тенденции към колективно самоубийство.


Необходимостта от бюджетна актуализация
– въпреки шума и споровете около нея – е безспорна. За мнозина това не е очевидно, но отговор на следните аргументи досега не е получен:


1. Най-малкото, състоянието на здравната каса изисква актуализация. Всички са съгласни за това – фактът, че не става, говори за колективна ирационалност;


2. Основният аргумент е ситуацията в банковата система, породена от кризата в една банка. Повишаването на тавана на дълга (със съотвентни правомощия на служебното правителство) е необходимо като допълнителна гаранция срещу евентуална турбуленция – спонтанна или злонамерена. Само конфедерати биха се лишили от тази разумна гаранция, което е и моето главно основание да твърдя, че вече живеем във въпросната непрестижна форма на държавно устройство, макар и (все още) незаписана в конституцията;


3. Казва се – ситуацията с въпросната банка всъщнот може да е добра. Да, може. Но може и да не. Срещу подобен ред несигурност е разумно да се вземат мерки и актуализацията е една такава засраховаща мярка;


4. Ако се огребат всички финансови ресурси, бюджетът и плащанията могат и да се вържат. Да, може и да могат, особено ако изключим допълнителна турбуленция. Но по-вероятно е да не могат – в крайна сметка самото правителство "Орешарски" твърди, че му се губят доста средства, последно към един милиард. Още повече, че след като си отиде окончателно, много вероятно е да излезе , че сметките му са били твърде оптимистични – опитът досега показва такава устойчива тенденция. 


5. Новият парламент и новото правителство ще имат възможност да санкционират и прекроят окончателно бюджетната политика за годината. Президентът би се самоубил политически, ако служебното правителство започне да тегли кредити до лимита извън ситуациите, за които те са предвидени, да раздава пари на фирми и пр. Самото съмнение от този род е белег на живот в конфедерация на глупците: за да не злоупотреби някой с ресурс – пък било той и човек, на когото мнозинство е гласувало доверие - всички са убедени, че е по-добре да се вържат ръцете на държавата и тя да поеме сериозни рискове от изпадане в неуправляемост.


Как се стигна дотук? Суифт и Джон Кенеди Туул твърдят, че когато се появи истински гений, всички глупци се обединяват в конфедерация срещу него.


Нашата конфедерация възникна без да има истински гений на сцената


обаче. Поне аз – от гледната точка на конфедерат – не мога да го разпозная. В едно съм сигурен: не е Бареков, каквото и самият той да приказва. Има обаче много други кандидати за гении и по-долу ще се спра накратко на "хитрата" им стратегия. В конфедерацията на глупците въпреки индивидуално супер-интелигентните стратегии на отделните играчи, колективният резултат е суб-оптимален, а понякога направо катастрофален.


Кандидат-гений 1: БСП


Левицата умозаключи, че актуализация не е необходима, каквито й факти в противоположна посока да бъдат представени. Това е така, защото за БСП е важно да не си признае провала на финансовата рамка на собственото й правителство. Дори и ако самото то си признава този провал и внася предложения за актуализация на основния финансов закон. Социалистите смятат, че е в техен интерес не те самите да променят бюджета, а новият парламент след изборите. Това отлага във времето легализацията на банкрута на собствената им политика, т.е. печели малко време за тях.


Позицията им иначе е облечена в много други "аргументи". Например, че актуализацията е "опит за грабеж", "празен чек с пари на данъкоплатеца", че тя е резултат на "коалиция между ГЕРБ, ДПС и президента" и пр. Любимото смесване е, че ако се вдигне тавана на дълга, тези кредити задължително ще бъдат изтеглени и изхарчени от служебното правителство без нужда. За да се предотврати всичко това, левицата дори обсъждаше Миков да си подаде оставка, за да се пропадне актуализацията процедурно. Всички тези хватки и мисли приближават БСП до кандидат-гениалното или поне до скункс по парламентаризъм.


Кандидат –гений 2: ГЕРБ


Борисов първоначално зае правилна и отговорна позиция в ситуацията, признавайки очевидностите. Не му издържаха куража и нервите, обаче, от подвикванията "горчиво" и грачещия хор за "коалиция между него и Пеевски". Ако НС беше детска градина, този аргумент щеше да е железен. А дори и в детска градина би възникнало съмнението, че гузен негонен бяга. Понеже НС все пак не е подобно заведение, обаче, трябва да се търсят други обяснения за поведението на ГЕРБ.


Те (доста правдоподобно) калкулират, че цената като гласове, която ще платят от взаимодействието с ДПС за бюджета, е твърде висока. Но това отново е конфедеративен аргумент – от индивидуална гледна точка изглежда смислен, но от обща, колективна е ирационален и контра-продуктивен. А ако се замислим, този аргумент не е дори и верен, защото хората са достатъчно интелигентни да направят цялостна оценка за поведението на ГЕРБ и едва ли ще скочат директно на заключението, че щом гласуват актуализацията заедно с ДПС, значи вече са политически партньори. С две думи – ГЕРБ се плъзна по повърхностна логика и стана силна кандидатура в нашата класация.


Кандидат-гений 3: ДПС


ДПС номинално се държи разумно – стои твърдо зад актуализацията. Прави го обаче по начин, който е силно контрапродуктивен. В крайна сметка, ДПС – персонифицирано от финансовата експертиза на Йордан Цонев – иска да се изкара спасител на нацията, глас на разума в парламента и сериозна партия. Фактът е, обаче, че ДПС е в основата на повечето от проблемите в държавата в момента. В крайна сметка тандемът Василев-Пеевски беше отгледан основно под тяхното крило, част от тандема е още техен депутат. В този смисъл, каквото и да прави ДПС, самото му участие в процедурата по актуализация действа като лъжица катран в меда. Още повече, че не се знае, дали ДПС не правят актуализацията с тайната надежда да се прокара впоследствие и "специален закон" за КТБ, замитащ следите от евентуални безобразия.


В тази връзка, друга част от стратегията на движението е да си осигурят плащания към строителни фирми – голяма част от тях собственост на Пеевски&co – чрез бюджетните средства. Тези пари пък може да отидат за традиционната форма на мотивация на избиратели  от страна на ДПС, които недобронамерени наблюдатели биха сбъркали с купуване на гласове. Затова, разбира се, много важни са и определени детайли от актуализацията: те би трябвало да се прецизират, за да не излезе накрая, че държавата отново отпуска средства за възпроизвеждането на модела "Пеевски". 


Тези бележки ни водят и към друг фундаментален  принцип на конфедерацията на глупците: когато си лъгал и мамил многократно, не ти вярват дори и в случаите, в които се опитваш да се държиш разумно и почтено. В този смисъл, ДПС е силен кандидат-гений в категорията "лъжливото овчарче".


Кандидат –гений 4: Реформаторски блок


Реформаторският блок се опитва да бъде по-различен, да сложи ново начало в политическия живот – и в много области успява. Но в този казус неговото поведение не се различава особено от традиционното ниво. Официалният аргумент на РБ беше: понеже нямаме достатъчно информация и конкретика ние сме против актуализацията.  Ако нямаш информация, редно е да нямаш мнение – не да си против. Ако си политик пък, не можеш да нямаш "достатъчно" информация: част от задачата ти е да вземаш решения и да носиш отговорност за тях в ситуация на недостиг на информация и несигурност. В този смисъл, РБ успя да заеме грешната позиция, подкрепяйки се с грешен аргумент, което само по себе си е постижение. 


Останалите аргументи, приведени от блока, са по-слаби. Част от хората в него вярват, че актуализация не е нужна, понеже в КТБ няма сериозен проблем изобщо. Тази вяра не се крепи на публично-достъпна информация и аз оставям анализа й на специалисти в окултно-милиционерския бранш. Други пък виждат в актуализацията израз на "новата коалиция" между ГЕРБ и ДПС и потриват доволно ръце, въпреки че източниците на това доволство остават непрозрачни. (Надявам се поне по тази логика РБ да не е вече в коалиция с БСП, поради съвпадението на позициите им за актуализацията на бюджета). 


И накрая, срещу актуализацията се привеждат множество счетоводителски аргументи, че не е ясно за какво точно тя се иска. Трябва ли – в настоящата ситуация – в закона за бюджета да се разпишат абсолютно точно ситуациите, в които стабилизационен заем за банковата система може да се наложи да бъде изтеглен? В конфедерацията на глупците явно трябва.


На фона на този обзор, необходимостта от Велико народно събрание се набива на очи. Но не, както някои смятат, за да преминем към президентска република или пък да вкараме прокуратурата в изпълнителната власт. Неизбежно единствено е промяната на формата на държавно устройство – от унитарна към конфедеративна от един особен вид. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "На фона на този обзор, необходимостта от Велико народно събрание се набива на очи."

  Ко? Нье!

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Трябва да има истински мажоритарни депутати, и да се спре гласуването анблок. В момента имаме 240 натискащи копчета, а нещата се решават от 3-4 човека, и на останалите се спускат нареждания как да натискат копчетата.
  Е мерси, с такова НС виждаме докъде стигаме.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Надявам се поне по тази логика РБ да не е вече в коалиция с БСП, поради съвпадението на позициите им за актуализацията на бюджета."

  Надежди говежди

  'Let light surround you' Dream Theater
 4. 4 Профил на Jeremy Irons
  Jeremy Irons
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поредният шаман който пише и говори без да знае за какво става дума, но иска актуализация, заеми, плюе по всички само с Баце е по-благословен, защото бил като дете в детска градина. Демек децата правят грешки ама как да им се разсърдиш...?

 5. 5 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 450 Весело

  Пореднат статия, опитваща се да внуши байганьовското "Всички са маскари!".
  Поздравления за превъплътилия се автор

 6. 6 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 573 Весело

  Резултата от този напън на мисълта на г-н Смилов е повишено търсене на тоалетна хартия...

  Кандидат-гений г-н Смилов:

  евентуална турбуленция – спонтанна или злонамерена ...

  ситуацията с въпросната банка всъщнот може да е добра. Да, може. Но може и да не. ....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  И кво иска да каже автора мили деца? БСП за пореден път катастрофираха държавата. Спряха еврофондовете, разклатиха банковата система. Бюджета е изгърмял с един милиард дефицит само за половин година и за това някак е виновен ГЕРБ??? ГЕРБ трябвало да заемат национално отговорна позиция. А къде е национално отговорната позиция на БСП??? Не стига че за пореден път разбиха държавата и ни докараха до просешка тояга ами дори не благоволяват да си гласуват актуализацията на бюджета. Щото като не си признават че ни докараха до катастрофа, то и катастрофа няма... Да си се оправят комунистите и ДПС, въобще не намесвайте ГЕРБ в тая работа, който е управлявал да си носи отговорността!!!

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Апелирам към национално отговорно поведение на БСП. След като докараха поредната разруха за страната, да бъдат така добри да си гласуват актуализацията на бюджета. И после да се саморазпуснат за да има бъдеще за България.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8957 Неутрално

  За това трябва да има референдум , за ВНС ,мажоритарен елемент в изборите и накрая на КОГО са му нужни 24 депутати ,когато може и със 120 да си решават.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  Как пък не се намери поне един умник да каже, че държавата така и така не се справя със задълженията си, нека се съкрати на половина и тогава няма да има нужда от никакви заеми.
  А въобще за какво ни служи тази форма на "държава"?

 11. 11 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тези пари пък може да отидат за традиционната форма на мотивация на избиратели от страна на ДПС, които недобронамерени наблюдатели биха сбъркали с купуване на гласове.

  Ха ха ха, точно в стила на Джонатан Суифт!

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Поредния повърхностен анализ! Първо на всички е ясно, че колкото и заеми да се вземат, ако се тръгне към масов фалот на банки няма как да се гарантират депозитите, защо за това не е мислено по- рано, ами всички се радваха колко много депозити има бедния българин. Второ ясно е че парите за здраве отиват за лъскавите фасади на частните болници, т.е. източват се! ТРЕТО, ако продължава заиграването с веи, и 1 лев да стане тока пак ще е малко. В заключение, държавата се източва по единствените възможности енергетика, здраве, финанси! Вместо да се обърне внимание на това се чудим колко заеми да вземе служебното правителство!

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8957 Неутрално

  грешка- 240 исках да напиша.

 14. 14 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#9:"peni_nikol.53."]на КОГО са му нужни 24 депутати [/quote]

  Колко бих искал неволната ти грешка да е реалност!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Единственото безспорно за мен нещо в тази история е, че когато става дума за пари (бюджет, семеен или държавен), истината задължително лъсва. Дали в началото, по средата или в края, но лъсва. Въпросът е доколко всички ще бъдем засегнати в момента на лъсването.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Не лоша гледна точка, ама да сравняваш опозицията РБ и Герб с управляващите от ДПС и Бсп е меко казано странно.

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1076 Весело

  До коментар [#8] от "Пълен разпад на държавата при управлението на БСП!":

  Е и ти пък, както БСП то успяха да фалират всичко за година, така бате Бойко, от есента до нова година ще оправи всичко, ама нещо се ослушва, нямало икономика в държавата, а той можеш само готови пари да харчи, та се чуди сега колко заеми да вземе служебното правителство та и за него да кма!

 18. 18 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Глупости, пълни глупости! Не може да определяш рамка за повишаване на държавния дълг без да имаш нито една точна цифра в аргумент с изключение на НЗОК. От какъв зор да подкрепям теглене на заеми с цел спасяване на олигархични банки и то при положение, че има ясно разписана процедура по съответния закон. Кой и как прецени, колко пари трябват за спасяване на КТБ? Кой и как направи разчет на бъдещите приходи и разходи? Къде са сметките черно на бяло заедно с удостоверяващите документи за необходимостта? Къде е анализът и експертизата? Обикновените хора си правят сметка дори за заем от 500лв. точно как, защо и кога ще го похарчат, а се опитват да ме убедят, че е нормално да се теглят заеми за милиарди, видиш ли, щото ситуацията била тежка, без значение, че нямало точни данни! Е ДА АМА НЕ!!! ДО ОКТОМВРИ ЩЕ УСТИСКАТ С ТОВА КОЕТО ИМАТ - 6-7 млрд. резерв и всички приходи за периода!!! КАТО СИ НАПРАВЯТ СМЕТКАТА И Я ПРЕДСТАВЯТ - ТОГАВА ПАРИ!.....АВТОРЕ!

 19. 19 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "today (we are not going to pay)":

  Крайно време е да помислим не за това кой да взима решения от наше име, а сами да поемем отговорността. Защо не настояваме за референдуми по всички важни въпроси и закони, точно както е в Швейцария? Очевидно от последните 24г. не е ефективно даването на власт на нашите политици. Интернет и машинно гласуване от населението за всеки значим закон и решение!

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тия продължават да си я карат по неолиберално му!

  Само се говори как да се дадат през Здравната Каса поредните субсидии в лекарските джобове.

  За обикновените, бедстващи 5 милиона българи, принудени да живеят-в най-добрия случай- с 300 лева на месец, никой и дума не обелва.

  По цял ден само с глупостите на Борисов, който за 3.5 години упостоши страната.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Аз г-н Смилов отказвам да бъда в каквато и да е конфедерация с каквато и да конфигурация с вас.Твърде сте гениален.

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пълен разпад на държавата при управлението на БСП!
  Къде,в плеядата на ГЕНИАЛНИТЕ г-н Смилов вижда СВЪХГЕНИЯТ,който стои в основата на тази ГЕНИАЛНА СИТУАЦИЯ в момента в България - ПП "АТАКА"И НЕЙНИЯТ СУПЕРГЕНИАЛЕН ВОДАЧ БОЛЕН ЛИДЕРОВ???

 23. 23 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И прощавайте драги коментиращи за натрапването ми, но няма как да пропусна да отбележа, че рядко имам "щастието" да чета толкова повърхтностни, празни и глупави по своето съдържание статии/"анализи"...

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Весело

  Поредното кухо лаладжийство на Смилов.
  Можело да е тъй, ама можело и да не е тъй.
  И всичко зависело от турболенциите, начи ...

  Малей, к'ви турболенции са му се завихрили под печема на Смилов, не е истина!
  Случайни или злонамерени ... опс ... умишлени имам предвид.
  На умника, (или геният?), Смилов ...

  Смилов, а не би ли било по-просто и по-откровено, ако направо беше изпонапопържал глупаците?
  Щото не можеш да ги изкомандориш, та поне да ти олекне?

 25. 25 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 588 Любопитно

  "1. Най-малкото, състоянието на здравната каса изисква актуализация. Всички са съгласни за това – фактът, че не става, говори за колективна ирационалност;"
  Първо в здравната каса имаше едни пари които някои открадна , това бяха над 10 годишните здравни вноски на всички български граждани. Защо не се търси отговорност за това престъпление ?
  А след като българското общество е безчувствено за кражбата на парите за собственото му здраве , за какви нови безконтролни заеми говорим.

 26. 26 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Слава богу, че гениите от време оно не са имали нищо общо със сегашните кандидати, че зле!

 27. 27 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо се иска тази актуализация? Аз какво съм виновен, че не са си сметнали бюджета както трябва или просто не са го изпълнили?

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#19:"hinhril"]Защо не настояваме за референдуми по всички важни въпроси и закони, точно както е в Швейцария?[/quote]
  Нали видяхме референдума за ядрената енергетика - калпаво зададен въпрос, и ...хм, РОМИ, които гласуват за "БСП-то", за да им оправели улицата, да им опростяли сметките за ток, и да не станел тока 120 волта.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#18:"hinhril"]Не може да определяш рамка за повишаване на държавния дълг без да имаш нито една точна цифра в аргумент с изключение на НЗОК. [/quote]
  Брай! Вие ли ще му кажете на Смилов!
  Не ги разбирате турболенциите!

  А и за НЗОК е под въпрос.
  Защото имаме "точната" сума, но никой не пита защо и за какво е. А тя е за покриване на ... статуквото. Системата, сегашната, гълта едни такива пари и толкоз! Дупката е системна. И колкото и да давате - все ще е така. Заради системата. Погледнете бюджетите за последните три години и ще ви се набие в очи точно това. И всеки път се появява дефицит, защото благообразно е планиран в бюджетите като разлика, която ще се покрие от реформирането на сектора.
  Но понеже кьорава реформа не се прави, къде заради схеми-хранилки, къде от некадърност, къде от политически сметки - накрая все дефицита лъсва. И се "актуализира" под хиляди благовидни поводи и вопли, набивани в главите мат'рялски целенасочено през медиите ...
  Пълни се каца без дъно и вместо да се стегнат чемберите на кацата - долива ли се, долива ...

 30. 30 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не знам на вас прави ли ви впечатление, но от момента в който КТБ се разклати, Икономедия манипулира.
  Опитва се всячески да ни убеди, че банката трябва да се фалира и държавата да тегли кредити.
  Не ми е ясно какво се крие зад това.

  nikoia
 31. 31 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Абе не разбирам от финанси, но се набива на очи (поне за мене), че главната линия на горния матрял е реване, че няма да взимем някакъв заем. "Актуализация" явно е равнозначно на "Заем".

  А пък последните редове по въпросите за Велико народно събрание са опит за ирония от страна на автора. Обаче гледам народа се е фанал.

 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бравос! Великият икономист, господин политологът, нарича глупаци всички действителни икономисти и финансисти експерти, които аргументирано обясниха защо не е нижна актуализация! Само вИликия супер принципен демократ и между другото също доказън икономически мозък президентът бил Гений и знаел точно какво трябвало да се прави. Бравос!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "today (we are not going to pay)":

  1. Някак си оставам с усещането, че ромите биха направили по-полезен избор от колкото правят политиците ни.
  2. Нека да видим колко роми ще гласуват по интернет и колко етнически българи.
  3. Нека свалим границата за признаване на резултатите до 20% от гласоподавателите.
  4. Ако трябва ще определяме и въпросите за референдум с референдум - това ще го решаваме ние!
  И ако малко всички положим мисловна дейност, съвсем няма да е трудно да разберем защо точно такова бе първото питане до народа. Чисто икономически въпрос, което решение не може да има друго решение освен икономическо - или е изгодно, или не. Но по интересното е, че не чух тогава нито една калкулация базирана на реални доводи. След това всички политици обявиха референдума за пилеене на време и ресурс. След това отказаха нови референдуми с измишльотини от рода на невалидни подписи. И сме съвсем на път да зачеркнем най-изконното ни право - да упражняваме пряко властта си като народ! А последното е ясно формулирано и в конституцията ни!

 34. 34 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#12:"ban"]Второ ясно е че парите за здраве отиват за лъскавите фасади на частните болници, т.е. източват се![/quote]

  Хайде бе! Всички частни болници се справят отлично с парите по клиничните пътеки и плащанията от пациентите и до сега няма случай на "заплашена от фалит" частна болница! Е па нема!

  Краде мафията в бели престилки и присъдружните им организации - все фирми на бивши депутати от синьо-червената мъгла, като др. Ваньо Шарков например - дясната ръка на др. Костов. Тия "милиони от пенсията на др. Иленка" в КТБ да не мислиш, че от небето падат? Да се подложи и др. Шарков на пълна данъчна проверка, да видим той колко милиончета е спастрил от "дясната" си... политика, да не си помислите за ръка.

  Като цяло, всяка от прехвалените "реформи" на др. Костов създаде по една мафия. А някои и по две, и повече.

  Само РъБъ! Ура, другари и другарки сини комунисти!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 35. 35 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само да добавя,

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#29] от "xm...":

  Съвсем си прав! Но поне има някакви наченки и бегли опити за анализ на необходимото количество пари, точно за какво са нужни. А че трябва реформа - не само, че трябва ами има крещяща нужда от такава. Просто няма как да се случи за 1-2 месеца.

 37. 37 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  че точно миналата година част от същите аргументи за тогавашната (доста по-малка и доста по-конкретна ) актуализация -увеличаване на дълговия таван и попълване на фискалния резерв с пари за "черни дни" бяха охулени от същия този президент и беше наложена идеята, че тези пари ще потънат. Сега този " анализатор" прибягва до абсолютно същите аргументи, за да защитава актуализацията и допълнително развснява, че няма как да се откраднат тези пари. Така че да не се учудва защо сме станали "конфедерация на глупци".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Лекарите го казаха много точно - Политическа шизофрения!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#36:"hinhril"]Но поне има някакви наченки и бегли опити за анализ на необходимото количество пари, точно за какво са нужни.[/quote]
  Наченки?
  Това се виждаше в бюджетите още по времето на Дянков и Десито! При Орешарски и Андреева също.
  Ако погледнете сумите, които все "излизат" през годините напоследък, се набива на очи простичкият факт, че дупката "зейва" все по едно и също време. Което говори само едно - че "грешката" е системна! Разликата в големината на дупката е основно функция на повишението на цените, плюс умножението по коефициент "натрупване вследствие закъснението на реформата". Но съмото съществуване на дупката си е заради това - че е планирано да се запълни чрез реформиране, което не се е случило ...

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  БСП биха били против всяко решение просто напук.
  Като истински конфедерат се съмнявам силно в правотата на статията . Продължава да ми се изплъзва аргумента че банката трябва да бъде спасена с бюджетни пари след като има фонд за защита на депозитите и все пак някакви останали активи в нея. Проверката не установи ли нещо конкретно най сетне?

  klimentm
 41. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  статията ме остави без думи, нивото е 3 клас най много

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 42 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#34] от "avatar":

  Ти пак ли се появи бре , тролче герберско.На твоя място след бих се скрил и никога не бих се появявал с този ник в този форум.след разкритието на navy. Eто какво е написал , за теб след работното ти време.Копирам ти го в случай, че не си го прочел,да го прочетеш..Нещо да кажеш или ще го отречеш?[quote#129:"navy"]Направих си малко труд да проверя как и кога коментираш защото ме усъмни ,че шефове в добре платена централа на АЙБИЕМ ще допуснат някой българин да шиба по клавиатурата от 10 до 17 часа ежедневно и изненадкааааааааааааа:
  /Не ми се връщаше много назад щото и това е досадна работа но/
  Да видим Аватар коментари
  в първа колонка дата , във втора час на първия за деня коментар,в третата час на последния за деня коментар и в последната брой коментари на ден
  Аватар
  16,06,2014 9,49 -17,38 24 коментара
  17,06 10,03 -17,41 13 ком
  18,06 10,20 -17,32 22 ком
  19,06 09,53 -17,22 30 ком
  07,07 12,10 -18,54 22
  09,07 10,51 -19,08 28
  11,07 11,17 -18,54 23
  14,07 10,05 -16,11 24
  15,07 9,55 -16,21 27
  17,07 10,18 -17,20 12
  18,07 10,17 -17,33 21
  21,07 10,17 -17,15 14

  Имаше един Уорни на него му пишеха с какво настроение да публикува коментарите си ,може и би и на теб но си по-предпазлив. , обаче иначе вече си по-осветен и от Уорни.
  Така ,че и аз и надявам се всички колеги от форума да се присъединим към молбата ти ДНЕВНИК да изрине платените тролове, нахлули на пълчища тук и пълнещи всяка тема със кухите си и лишени от всякакво съдържание "коментари"."

  В този смисъл - АЗ СЪЩО никога не съм изявявал желание да си общувам с трол , обаче явно ми се е наложило. [/quote]

 43. 43 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#39:"xm..."]Което говори само едно - че "грешката" е системна![/quote]

  Именно!

  [quote#34:"avatar"]Като цяло, всяка от прехвалените "реформи" на др. Костов създаде по една мафия. А някои и по две, и повече.

  Само РъБъ! Ура, другари и другарки сини комунисти! [/quote]


  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Комунягите са против актуалиъацията поради една причина. Знаят как се харчат народни пари в майковината. Това което се опитват да представят като аргументи против, всъщност са намеренията им по взпроса с исканите от тях заеми. Те са наясно, че ГРЕБ ще лапне бонбона, който считат за собствен.

 45. 45 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Никой не иска да поеме поста финансов министър в служебния кабинет. Включително и Светослав Гаврийски. Защо ли???

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 46. 46 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#42:"registriran"]след разкритието на navy[/quote]
  Ама какво точно е разкрило шлосерчето, че не можах да схвана?

  Ако за някого е било тайна, че коментирам - вероятно изнурителния му труд си е заслужавал. Не знаех, че съм обвит в секретност за някои от списващите тъдява "интеУигентЕ".

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Четох до тук:
  "Само конфедерати биха се лишили от тази разумна гаранция, което е и моето главно основание да твърдя, че вече живеем във въпросната непрестижна форма на държавно устройство"
  Стана ми жал за конфедератите у ШвАйцарията.
  Разстроих се силно около онези загубеняци....
  Щом Смилов е рекъл, че е непрестижно да си част от Конфедерация, и то от страницата на Дневник, се приготвям за човешки натиск по границата ни със Сърбия и Македония. Може и от Румъния да плъзнат швейцарците му непрестижни..
  Глупости, но от Смилов.
  Продължението не даде повече смисъл. Даде само аргументи, че трябвали едни пари.
  Извинете, но тази с: "дайте ни няколко милиарда още, щото може да се случи нещо", е повече от инфантилна. И затова искането се оправдава с инфантилни тези около бюджетът на НЗОК, като тази: "Всички са съгласни за това – фактът, че не става, говори за колективна ирационалност".
  Първо не всички са съгласни, второ, онези "всички", които са съгласни, отдавна са загубили всякакво доверие в себе си.
  Даде ни и шизофрения:
  "Затова, разбира се, много важни са и определени детайли от актуализацията: те би трябвало да се прецизират, за да не излезе накрая, че държавата отново отпуска средства за възпроизвеждането на модела "Пеевски"."

  После само страница по-долу ни се казва и това:

  "Трябва ли – в настоящата ситуация – в закона за бюджета да се разпишат абсолютно точно ситуациите, в които стабилизационен заем за банковата система може да се наложи да бъде изтеглен?"

  Така се получава, когато защитата на един опит за грабеж трябва да бъде защитен интелектуално, па и морално. Катастрофа се получава. Интелектуална, морална и логическа.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 670 Неутрално

  "3. Казва се – ситуацията с въпросната банка всъщнот може да е добра. Да, може. Но може и да не. Срещу подобен ред несигурност е разумно да се вземат мерки и актуализацията е една такава засраховаща мярка;"

  Браво Смилов!
  От кога излезе модата в бюджета да се залагат застраховащи мерки срещу банкови далавери?
  В България има и други банки!
  Защо не вземем кредити примерно за 40 млд.?
  Знаеш ли каква добра гаранция ще е?

  pastor
 49. 49 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#47:"Graf"] когато защитата на един опит за грабеж трябва да бъде защитен интелектуално, па и морално[/quote]
  От кога корекцията на определени параметри в закона за държавния бюджет минава за "грабеж"? Ах, графиньо, графиньо, пак си се насмукала с шери от сутринта...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 50. 50 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2070 Любопитно

  Бих попитал напълно безотговорно:
  Защо имаме само една здравна каса и то държавна?
  Нека икономистите да ми "скочат" с великите си отговори.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 51. 51 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ммм, пачуърк есе - отделеч уж радва окото, но строен десен (смисъл) никакъв. Достоен последовател на Левчев.

  https://goo.gl/8NG90J
 52. 52 Профил на magnolia_2003
  magnolia_2003
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма национално отговорни политици. Всички се борят за властта с всякакви средства само за лични облаги. Никой не се интересува от народа, от държавата. Никой не го е грижа. Цяла година си играят на тука има - тука нема. От цялата дандания пак се облажиха ДПС. Станаха толкова уверени, нагли и арогантни, че след като вдигнаха народа с избирането на ДП за шеф на следствените служби, го зашлевиха с опакото на ръката като избраха същото това лице и за евродепутат. Това нищо ли не ви говори? Предстоят нови избори и нека всички национално отговорни българи помислят преди да дадат своя вот и да се коалират в името на това, на всяка цена да властват.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Кво стана с
  #нямадаплатим?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Пак ли за бюджета?
  Добре е че е дадено в точки за да се отговори лесно.
  По точка едно, прочети:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/29/2352506_bsp_dps_i_gerb_odobriha_aktualizaciiata_na_bjudjeta_na/
  Точки 2, 3 и 4 са едно и също. Да се дадат пари на КТБ.

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Абсолютна наглост е това с бюджета. И глупаците са народа че търпят дори да им говорят за тези неща.
  За болници и лекарства вече бе отпуснато ДОПЪЛНИТЕЛНИ 225 милиона лева и това е ОТГОРЕ на вече отпуснати и то за ПЕТ месеца. Това са 45 милиона ДОПЪЛНИТЕЛНИ на месец, или по 6.50 на човек от населението.

 57. 57 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хареса ми МИков днес.Ще свърши работата за ликвидация на БСП. Твърд червен чугун,нахален и простак.Все едно не са управлявале те.Все едно икономическите министри не са членове на БСП и изведнъж БСП е в бяло, а всички са овъргаляни в ако.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 58. 58 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "today (we are not going to pay)": Посочи ми 10 човека ,които стават за мажоритарни кандидати. По какви критерии ще ги избираме,че са честни или,че са специалисти. Ако е 100% мажоритарно,ще е пълно с лаладжии и няма да има кой да пише закони.Представиси 240 илиани йотови,Миковци,Маи Манолови и янакита и СерГейчета. И сега си представи,как ще се пазаруват от лобита и ще се внасят закони за ракети( както вчера веше внесен такъв)

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 59. 59 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#58:"д-р Петроff"]Посочи ми 10 човека ,които стават за мажоритарни кандидати. По какви критерии ще ги избираме,че са честни или,че са специалисти.[/quote]
  А сега и да има честни хора, мафията няма да ги допусне до избираеми места в листите, слагат само послушковци и после им нареждат как да гласуват и това е.
  Пример http://www.webcafe.bg/id_671314913_Malkata_tuhla_-_golyam_deputat

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 60. 60 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#18] от "hinhril":

  ++++ На друго място четох, аргументирано, че Пеевски е свършил кинтите, вече няма откъде да цоца, а без това - загива, заедно с кукловодите си! Дали пък е случайно съвпадението с въпиющата нужда от нови заеми, които НАЙ-МАЛКОТО ще замажат отговорността на к.решарски и бандата му...Защото има ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА, и който го нарушава трябва да си плати, а не да се смени закона....

 61. 61 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "ariel28": Все коалиции виждате и на този фон ДПС са в бяло с най-правилното говорене.Има две положения или си "за" или си "против" актуализацията.Все коалиция.Или с БСП или с ДПС... Ще ти дам един цитат от Маги Тачър(сега се обръща в гроба като гледа Камерън и Бареков до него): .„На мен консенсусът ми изглежда като изоставяне на всичко, в което вярваш, на принципите и ценнностите ти. Той е нещо, в което никой не вярва и срещу което никой не възразява.“ ....

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 62. 62 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#2] от "today ....":
  Май има една друга "коалиция на глупаците" - обединена от тезата, че панацеята за БГ са мажоритарни избори! пълни глупости, защото:
  1. мажоритарен кандидат се купува по-лесно!
  2.преференцията сега е по-силен мажоритарен елемент- гласуваш за партията, чиято политика подкрепяш и избираш от поне 10 личности в листата! При мажоритарни имаш само един кандидат от партия. Ами ако не ти харесва!кво?
  3.И при мажоритарни избори масово се гласува партийно! На въпрос: "Вие за кого гласувахте мажоритарно през 2009 г." над 90% отговарят " Амиии..... за кандидата на партия.... ". я и вие отговорете за 2009г. за кого гласувахте и Защо!

 63. 63 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Разочарова ме Кунева... Объркано и разнопосочно говорене по въпроси с дистална конотация към темата. Другите се придържат към текста на пиесата. Президентът обаче играе най-лирично и патетично.

 64. 64 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Призовавам автора към по-отговорна позиция. Да поиска президентът да се ограничава само в обсега на правомощията, дадени му от конституцията, а не реално да организира и вдъхновява кражбата на няколко милиарда за сметка на народа си. Както следва в момента всички институции да се придържат по казуса с банката към закона, а не да се търсят начини той да бъде заобиколен. Всички други тези в момента обслужват мафията.

 65. 65 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1481 Разстроено

  Отново трогателно единодуше в позициите на форумните "реформатори" и на форумните червени.
  С различни аргументи, наистина, но пък точно според статията.
  С един резултат - актуализациите ще ги прави следващото правителство, само че два месеца ще си отидат (и не се знае какво ще стане междувременно, но съм сигурен, че няма да е подобрение), след което червените ще викат "ааа, ето на, заробват ни с нови заеми, за да крадат", а "реформаторите" (ако не са в управляваща коалиция) ще им пригласят (пак!), а ако са - ще мънкат "не е вярно, работата е много зле, ама преди два месеца не знаехме".....
  Жалка картинка.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 66. 66 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 859 Гневно

  До коментар [#18] от "hinhril":

  +++++

  Как им хрумва изобщо да искат да вземат милиарди на заем без капчица анализ. Ей тъй на едно число за цвят няма (с изключение на НЗОК, наистина).
  Кой взима пари НА ЗАЕМ за всеки случай. Че можело да потрябват. Ма колко ще потрябват, за какво...
  Ужас...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Сега е моментът Бойко да покаже ,че има топки! Повече от ясно е ,че актуализация е необходима, пред вид анонсираните от Смилов причини. Комундерите не са съгласни на актуализация,не само за това,че ще се изяснят рамките на провала,но и с тайната надежда да съботират правителството след служебното. Знае се,че това ще на ГЕРБ самрстоятелно или в коалиция и когато нещата започват да стават трудни,ще започнат комментарий от рода : " Правителството на Орешарски беше прекрасно,но ДПС задкулисно се договориха с ГЕРБ и днес всички страдаме от последствията "
  Ако е мъжага Бойко трябва решително да загърби комундеро - костовашките глупотевини " горчиво " , " коалиция Бостан" и да даде шанс на служебното правителство,като по този начин уважи и улесни,както президента,така и бъдещето на ГЕРБ ! По този начин ще останат с еднаква позиция ( за кой ли пореден път?) комундери и костоваци,това не може да се скрие и през октомври БСП със силно камерн присъствие в НС,а РБ ,вече по навик с показан червен картон от НВ избирателя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Мисля, че "Уилям Хил", "Спортингбет", "Бет 365" и пр. изобщо не осъзнават каква златна мина изпускат от доста време насам. Ако включат в прогнозите си политическите решения на ГЕРБ, просто ще се разбият да печелят. Примерно залог: Бойко Борисов ще пусне депутатите си да гласуват в понеделник актуализацията на бюджета на НЗОК: 1-х-2, при коефициент: 1,8-2,7-4,3. Включително и с актуализация на коефициентите наживо. Няма по-благодарен за букмейкърите субуект от Бойко Борисов...

 69. 69 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дневник ни залива с логореята на този "умник"" през ден. А той вече истерично издиша

 70. 70 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Логиката на статията е от вида: Щом някой в държавата иска пари за харчене и за тая цел иска някакъв закон или някакво решение, дайте чу ги. Щом ги иска, значи му трябват.

  Но ако поне малко се позамислим, нещата изглеждат малко по-другояче. Кога БСП искаше актуализации на бюджета? По времето, когато се предполагаше, че именно тя ще харчи новоосигурените с нов заем парички. А когато перспективата се промени и стана почти сигурно, че не тя, а вероятно ГЕРБ ще ги харчи, веднага каза, че никаква актуализация и никакви решения за упълномощаване на служебното правителство не са необходими.

  При ГЕРБ, обратно, в началото си бяха доста пасивни по въпроса, като все пак искаха нов заем да не се взема. Но когато светна перспективата именно те да похарчат един нов, и то доста солиден заем, веднага разбраха, че той е крайно необходим. А когато ситуацията се попромени и стана ясно, че ако настояват за този заем, той ще бъде взет, но спечелването на властта след изборите в такъв случай става проблематично, те пак се отказаха и от заемите, и от пълномощията за служебното правителство.

  ДПС пък при всяка ситуация има аванта от нови големи кредити и дори от пълномощия за служебното правителство. И затова са твърди: Щом някой от структурите, в които те здраво са внедрени, иска пари или пълномощия, те непременно трабва да му се дадат. Пряко или косвено голяма част от тези пари така или иначе ще отиде при тях.

  Колкото до РБ, там изобщо не е ясно ще се облажат ли от подобен заеми и пълномощия, затова и не могат да решат, дали те трябва да бъдат осигурени или не.

  Така че от гледна точка на своите собствени партийни интереси те всички действат абсолютно логично. А ако погледнем към интересите на държавата и на народа, по-добре никакви заеми, никакви актуализации, никакви нови правомощия. Защото нека не забравяме, че наред с енергетиката, здравеопозването е една от основните бездънни ями, в които парите попиват в пясъците на личните користни интереси на партии, лидери и бизнесмени така, както водата изчезва в пясъците на Сахара: Без каквато и да било полза за държавата и за народа.

 71. 71 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  На мой-приятел в болници в добрич и софия му дали диагноза че му остава малко живот.Замина за Киев,там го прегледали ,сменили му лекарствата и му казали да пие на корем ,проблеми няма.Актуализиране на бюджетите на болниците само след отстраняване и подвеждане под отговорност на директорите на проблемните болници,защото те НЕ ЛЕКУВАТ А КРАДАТ С ХИМИКАЛКА ОТ КАСАТА

 72. 72 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Статията е добра!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 73. 73 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Необходимостта от бюджетна актуализация

  – въпреки шума и споровете около нея – е безспорна. [/quote]Смилов, ти кога започна да разбираш от публични финанси, та взе да даваш акъл и за актуализацията на бюджета? Кой ти плаща да бабуваш на голямата кражба?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 74. 74 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Любопитно

  [quote#67:"niksan1"]Сега е моментът Бойко да покаже ,че има топки! [/quote]Да покаже, ама като няма топки какво да показва, Цецка Цачева ли?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 75. 75 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 450 Неутрално

  дори след като РБ смени позицията си за актуализацията, феновете им във форума, които масово са костовисти, тоест - чести путинисти, не отстъпват от позицията си за единен фронт с бсп срещу тиквите и президентите

 76. 76 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Разстроено

  Гения е Президентът, който е с най-здрав разум. ГЕРБ си придават важност и започва да става много грозно, а и опасно. БСП са в режим на отрицание, ДПС - в режим оцеляване (разбирай - насочване на бюджетни средства към свои обръчи от фирми, щото до месеци "кранчето" може да пресъхне).

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 77. 77 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "хората са достатъчно интелигентни да направят цялостна оценка за поведението на ГЕРБ и едва ли ще скочат директно на заключението, че щом гласуват актуализацията заедно с ДПС, значи вече са политически партньори"

  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Интелигентни били!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 78. 78 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3068 Весело

  Нито един валиден аргумент на Смилов за следващото издояване на данъкоплатците. Парите можело да стигнат, ама можело и да не стигнат. Смях! То ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка, ама президентските пиари се захласват прекалено по Дж. Суифт и изпускат някои прости истини.

 79. 79 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jeremy Irons":

  Не е поредният
  На английски има една много добра фраза за типа глупост който излъчват Смиловите текстове - deliciously stupid Не се наемам да я преведа
  Човекът върти и суче и тъй и инак и накрая - във всичките си т нар анализи - изкарва Спасителя Борисов като единствена надежда на Демокрацията у нас Е с малко размахване на пръст де
  Когато глупостта е агресивна и проактивна - тя става вредна и вече не е мило-смешно

 80. 80 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#58] от "д-р Петроff":

  +++++++++++++++++
  Този постинг - в електронните медии
  Сутрин-обед-вечер- и в Шоуто на Слави обезателно
  А също и може да го пратите на най-шумния идиот -защитник на мажоритарния избор - лицето Валери Найденов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK