И всички станаха борци срещу задкулисието

Лютви Местан и Бойко Борисов в парламента

© Георги Кожухаров

Лютви Местан и Бойко Борисов в парламентаС оставката на кабинета "Орешарски" политическите сили го удариха на молебени за доверието на избирателите и призиви за изразителна подкрепа. Дори БСП поиска кредит на доверие, който не се знае дали може да изплати. Левицата излезе с резолюция, в която без изненада обяви, че основен опонент й е ГЕРБ. По-важното внушение гласеше - предстои ревизия на отношенията с ДПС, за да "спре използването на властта за икономическо облагодетелстване".


Формулата на всяка политическа сила за отношенията й с ДПС ще се превърне в опорна точка за  предизборните кампании. И това не е случайно: движението показа завидни резултати на евровота, а сега ще иска да ги подобри; в екзактния момент свали кабинета "Орешарски"; ДПС не понесе никакви сътресения от коалицията с БСП. Това прави партията на Лютви Местан кандидат за следваща коалиция "на националния интерес", но...


В политиката често се случва нещо от странно да се превърне в срамно. БСП, която другарски валсува цяла година с ДПС, при това не за първи път, зае обвинителна поза към добре познатия партньор -  липсвало му желание да отстранява деформации в управлението.
БСП си припомни усещането за "насилника вкъщи"


който наложи всички свои назначения и финансови схеми още в първите месеци на кабинета "Орешарски". Но левицата беше обладана от желание за власт. И независимо че местните организации с месеци недоволстваха срещу "целувката" между Сергей Станишев и Лютви Местан, ръководството мълчеше. И това мълчание наля вода в мелницата на АБВ. Самият Георги Първанов, който през 2005 г. беше сочен за архитект на тройната коалиция и медиатор на отношенията между Станишев и Доган, в последните месеци също заговори, че ДПС трябвало да бъде изолирано от властта.


А ДПС за пореден път демонстрира поведение на корпоративна организация. Този път обаче набрала голяма, почти всеобхватна мощ. Осъзнала грешката си и водена от анти-ДПС настроения в редиците си, БСП ще проведе точно такава кампания преди парламентарните избори: "Гласувайте за нас, за да не дойде отново ДПС, този път с ГЕРБ."


А новата танцова двойка Борисов-Местан е напълно възможна


Борисов смекчи тона към ДПС и стигна до признания - ДПС се държи най-отговорно. Заговори за "нова коалиционна култура". Но не забрави да каже, че с движението "коалиция няма да прави".


Ако в деня на оставката на кабинета на ГЕРБ – 21 февруари 2013 г., Борисов обяви, че Ахмед Доган "го е поръчал", днес този сюжет отдавна е в чекмеджето с "истории с неочакван край". Отсъства епичният сблъсък между двама видни оратори: Цветан Цветанов и Делян Пеевски. А Местан в традицията на Доган и давайки си сметка за опорните точки на другите партии, в деня на гласуваната оставка на Пламен Орешарски даде поредната формула за бъдещ кабинет след 5 октомври: "България има нужда от управление на ясна и широка парламентарна подкрепа за правителство на закъснелите и неотложни реформи". Много удобна формула.


Въпреки това,


политическият пасианс пред Реформаторския блок е сложен


Ако не се разпадне до есента, ще поведе кампания също с анти-ДПС реторика. Ще трябва да я съчетае с отношението към ГЕРБ, особено след изказването на Бойко Борисов, че може да се коалира само с Реформаторите. Няма да бъде лесно обаче да се обясни на част от поддръжниците, най-вече на ДСБ, защо "мутрата" ще се превърне в коалиционен партньор. Вече обаче се чуват залпове на автентичен макиевелизъм откъм "Кърниградска".


Старите обиди обаче не са единственото изпитание - ГЕРБ и Реформаторският блок, наричайки се "десни", делят общ електорат, а част от него е демотивирана и далеч от активността. За ГЕРБ най-добрият вариант е да има мнозинство и да не се налага да разчита на старата десница. Но пък ако няма, тя трябва да  успее да прескочи бариерата за влизане в парламента. Така че партията на Бойко Борисов ще трябва да агитира за максимална подкрепа, но и да мисли за добрия резултат на евентуалния съюзник. Според досегашните социологически проучвания и да влезе в Народното събрание, групата на Реформаторите едва ли ще е толкова голяма, че да може се превърне във фактор, който да "облагороди" управлението на ГЕРБ (между другото увереност в това "облагородяване заявяват немалко активисти на ДСБ).


Надигащата се изборна кампания ще мине и


под разказа "срещу задкулисието"


Ще чуете, че всички се борят срещу него. Но... Реформаторският блок, който протестира срещу Цветан Василев, се оказа с "баща" и с една от партийните централи, които имат депозити в КТБ. Срещу задкулисието се обяви и Георги Първанов (АБВ), който дълги години като президент инженерстваше в политическото и "правеше Голям шлем" в енергетиката. Същото говори и Николай Бареков, самият втасал със задкулисна мая.


Дори БСП вкара темата за задкулисието в резолюцията, с която се разграничи от ДПС. "БСП ще се противопостави на задкулисието, ще работи за върховенство на закона, за реабилитация на политиката, нейната представителност", написаха социалистите. Друг е въпросът дали ще му устоят. А Местан, който през януари нарече Бойко Борисов "кавалера на задкулисието", днес позабрави тази реторика. Самият Борисов пък обобщи през май, че "задкулисието, а не честната победа решава нещата в политиката". Що се занимава с политика тогава?


В тази картина, която може да се гледа и наопаки, избирателят отново е пред избора на по-малкото зло.
Той ще трябва да мисли не само за възможните коалиционни формули в следващия парламент, но и за възможността той излъчи правителство, чийто живот да се окаже не по-дълъг от този на кабинета "Орешарски". И тогава "избори до дупка" и предизборни кампании до дупка с борци против задкулисието, надули бузи да опъват платната на "Новия морал".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK