Комисар за един ден: Годината ни е скъпа

Цветлин Йовчев в последния си ден като вътрешен министър

© Велко Ангелов, Капитал

Цветлин Йовчев в последния си ден като вътрешен министърВече дори не е дванайсет без пет. В дванайсет и петдесет и пет в МВР нещата продължават да се случват в изпълнение на една и съща управленска програма. Програма за заличаване на системата. В един нула нула встъпва служебният министър. Дали и с каква програма, това ще се разбере след днес. А дотогава:


Емблематичната за разследването "Комисар за един ден" Маринела Белева, директор на Специализираната административна дирекция "Планиране и управление на бюджета" в МВР, е освободена от министъра в оставка Цветлин Йовчев на 5 август 2014 г., малко преди 17:00 ч. С този последен акт приключва съществуването само на


един от образците на изопачаване на законовите изисквания, на устоите и принципите в една от ключовите системи в ресора "Вътрешна сигурност и обществен ред"
Краят на една схема, дотолкова скандална и унизителна за МВР и за ангажираните с проблематиката, че дълго ще се помни. Като лош сън, който да не се повтаря никога.


Набързо да си я припомним: назначената за около месец в политическия кабинет на министъра на вътрешните работи служителка престоява само един ден на длъжността "Старши оперативен помощник на Главния секретар на МВР", след което вътрешно и без конкурс е назначена за директор на посочената специализирана дирекция на вътрешното ведомство. Тя не отговаря на изискванията на нито една от длъжностните характеристики – нито за старши оперативен помощник, нито за директор на дирекцията. Това обаче не притеснява никого, тъй като е от приближените на министър Йовчев хора – работи с него още в ДАНС по времето, когато той оглавява специализираната агенция за сигурност. Назначенията, разбира се, нарушават закона, а длъжността старши оперативен помощник се заема чисто формално и само за ден – само за да бъде придобита категория "Б" ("комисар") по отменения вече ЗМВР. Едно напомняне в тази връзка: по новия закон длъжностите нямат специфични наименования. Комисари вече няма, няма главни инспектори и т.н. Нека не ги наричаме и изписваме така, включително в телевизионните новини.


Излизането от системата на политически назначените кадри е очаквано и приветствано от полицаите от кариерата.


Начинът обаче отново е с отпечатъка на Йовчев и като такъв по правило е вредоносен. Ето защо.


Директорът на Специализирана административна дирекция "Планиране и управление на бюджета" в МВР е освободена точно една година след назначаването й. Това по правило означава, че й се дължи обезщетение при освобождаване в размер на едно брутно месечно възнаграждение. Още едно възнаграждение ще получи и за неспазения срок на законово предвиденото едномесечно предизвестие – рутинна практика при освобождаванията в течение на ерата "Йовчев". Дотук две заплати. Към тях трябва да прибавим и времето на неизползвания платен отпуск, който би следвало да е в размер до два работни месеца и се заплаща в парична равностойност. Или още две брутни заплати. Излиза, че не само назначаването на един "комисар за един ден", но и освобождаването на такъв струва твърде скъпо на системата. Нанесените й вреди за цяла година планиране и управление на бюджета на ведомството са отделна тема. А такива комисари има много.


Добрата работа под министър Йовчев се отплаща с четири заплати, които общо би следвало да се доближават до числото 10 000 лв. Вярната служба под знамената носи петцифрена сума, а вероятно и обещание за подобни финансови предивикателства и занапред. Време е за смели прогнози, първата от които е, че Маринела Белева ще получи полагащото й се обезщетение незабавно – преди всички освободени от системата служители, които чакат за същото от месеци.


Следващите прогнози могат да са и още по-дръзки. Те са свързани с очакваното кариерно развитие както на бившия министър, така и на най-верните му хора. Може би без пенсионерите, работещи в системата. Тях още


служебният министър следва да ги освободи – ако не в първия, то във втория си работен ден


Защото така повелява законът. Да, новият, също както беше и по стария.


По всяка вероятност Цветлин Йовчев, след като разгради както и доколкото можа една от най-възловите системи в държавата, ще се отдаде на следващото си назначение, посочено от политико-икономическите му покровители. С твърде висока степен на вероятност може да се предполага, че той ще заеме минимум ключова управленска позиция в компания за изграждане на трансгранична газова тръба през територията на България. Може би необходим специалист с ресор финанси ще се окаже Маринела Белева. Заслужила го е повече от всеки.


Системата обаче не заслужаваше нито него, нито комисари като нея. И ще се възстановява дълго. Дано да е успешно и дано най-после да е с чисто нови, оригинални и визионерски концептуални ходове и действия. Предприети, разбира се, от необременени и решителни хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 942 Гневно

  Кога някой ще почне да търси отговорност на чиновниците за действията, че и за бездействията им???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1075 Гневно

  На всички членове на отишлото си правителство трябва да бъде отнето българското гражданство. Да си ходят в рая на Путин.

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И това не е само в МВР, а и не е само при това правителство! Трагичното е , че "калинките" вече едва ли не считат за нормални! Защото и всичките политици са калинки- алчни!

 4. 4 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Гневно

  Йовчев - персона нон грата!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8759 Неутрално

  До като изчетох материала се чудех , защо ли съм жива . Защо управляващите ни комунисти вършат геноцид спрямо своя народ,спрямо тези бедни стари хора които още им вярват и стягат коланите в името някаква измислена идеология и последователите и.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Гневно

  Цацароооооооооооооооов!

  Събудиииииииииииии сееееееееееее!

  Самосезирай се за ЗЛОУПОТРЕБА със служебно положение!

 7. 7 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 688 Любопитно

  "Добрата работа под министър Йовчев се отплаща с четири заплати, които общо би следвало да се доближават до числото 10 000 лв."

  На Околовръстното има къде-къде по-приемливи оферти за труженички ПОД министъра... ама нали е с държавни пари пусто...

  the more we learn, the more we die...
 8. 8 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Гневно

  ДАНС трябва да бъде РАЗФОРМИРОВАНА, щом леке и наглец като йовчев е бил шеф на тази държавна служба!

  Този "човек" трябва да бъде съден за действията си и за причинена смърт на полицаят Емил Шарков и тримата ранени при трагичната като планиране и изпълнение акция в Лясковец!

 9. 9 Профил на koko4ko
  koko4ko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До Иван55.
  Колега, аз не съм съгласен с теб. Няма и не трябва да има персона нон грата за такива безхаберници. Крайно време е да се потърси истинска отговорност, макар, че с този главен прокурор... на всеки упражнявал власт в бившето правителство. Сигурен съм, че този политик който не само обещае, но и го направи ще получи благодарностите на хората и те с радост ще гласуват за него. Крайно време е няколко министри да облекат затворнически одежди.

 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Йовчев се надявам да свърши ефективно в затвора. Този беше по-нагъл и от Орешко.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Йовчев. Бял автобус. Бай Ставри. 12 години.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Заставам зад всеки политик, прокурор и Съд, които ще потърсят отговорност от резидентите на путинова Русия на висши държавни постове в България

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  МВР е един голям лемурник и развъдник на корупция.Някой плачеше ,че нямало да има пари за заплати.Ами няма да има с толкова високоплатени и обезщетени маймуни на клона. Като пишете за Овчев не забравяйте ,че е кадър на президента.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#9:"koko4ko"]Крайно време е да се потърси истинска отговорност, макар, че с този главен прокурор... [/quote]
  До коментар [#9] от "koko4ko":

  Именно, а възможното решение сега и веднага е ...? Целият сектор сигурност е отдаден на концесия. Служебното правителство има тежката задача да не допусне повторение на първите избори след 89-та.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 16. 16 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Гневно

  Колко много за риене има в тази държава, то не са авгиеви обори, то не е чудо!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Едните така,другите-по-така,следващите още по- и... все така.

 18. 18 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#6:"BlueWater"]Цацароооооооооооооооов!

  Събудиииииииииииии сееееееееееее!
  [/quote]

  Но той (Главния прокурор) е назначен, избран, поставен, точно от тях. Те са го "приспали" още с назначението му. Ето тази нишка трябва да бъде прекъсната, иначе нищо няма да се оправи.

 19. 19 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един телефонист в окопа":
  "Като пишете за Овчев не забравяйте ,че е кадър на президента.----
  А преди това, назначен от ББорисов за шеф на ДАНС, а в последствие и за негов съветник. За тези, които са в амнезия.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#19] от "desen":

  ++++++ Да това пропуснах.Той си е човек на левите и десни комунисти.

 21. 21 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още от началото беше ясно, че Йовчев е изключително вреден за България. С Орешарски за мен това са двете най-одиозни фигури от това продажно правителство.

 22. 22 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"roum"]Заставам зад всеки политик, прокурор и Съд, които ще потърсят отговорност от резидентите на путинова Русия на висши държавни постове в България [/quote]

  Опасявам се, че няма да се намерят такива. Поне последните години не дават надежда, че такова чудо е възможно. А е такова е наложително, за да се обърнат нещата и нормалността да се завърне в страната.

 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Комунягите знаят как се храни клиентела.

 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Една година позорно и нагло управление, това е.

 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#4:"Иван55"]Йовчев - персона нон грата! [/quote]
  Айде де. Офчев е чиляк на Боко Умното и на Властелина на Скалистите планини...

 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#23:"yorddj"]

  Комунягите знаят как се храни клиентела.[/quote]
  Няма бивш комуняга, както няма бивш негър. Значи тук влиза цялата престъпна кохорта на Боко и боковци, Цецки, Мецки, Роски, Цвинокиовци, Близнашки и вся остальная комунистическа сволоч, мимикрирала като за пред овченаселението с овчи кожи на раменете. И овцете вярват, че мутрите си сменят нрава заедно с кожите. Я вижте какво направиха с КТБ и следете внимателно КОЙ ще прибере Виваком и КОЙ ще прилапа Булгартабак. И тогава пак говорете за овчите кожи и смяната на нрава им...

 27. 27 Профил на hvala
  hvala
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Може би в МВР вече се черпят след напускането на този "всезнаещ, кадърен и можещ" специалист. Дака както направиха и в ДАНС след махането и. Дай Боже такива специалисти като Белева бъдат изринати най-накрая! А Йовчев да си я води където иска, но никога повече тази специалистка да не бъде допусната до държавна работа. Тя съсипва всичко до което се докосне! Справка: ДАНС и МВР.

 28. 28 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#8:"BlueWater"]Този "човек" трябва да бъде съден за действията си и за причинена смърт на полицаят Емил Шарков и тримата ранени при трагичната като планиране и изпълнение акция в Лясковец![/quote]
  Айде глупости. За управленски решения може да бъде атакуван, но че командосите от СОБТ не знаят как да нахлуят в дома на един психопат - какво е крив?

 29. 29 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  На този принцип е Изградена цялата ни администрация, най е лесно когато се разпла6та6 с народни И 4ужди пари , такива които не си пе4елил с труд И пот И Има законови врати4ки да се откраднат, дарят, подарят, зали4ат И т.н...тази калинка е компенсирана за лижене на задника на 6ефа Или вър6ене на всякаква мръсна И доносни4еска работа
  боко тикай гИ по затворите след октомври

 30. 30 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1008 Весело

  [quote#28:"ssg"]За управленски решения може да бъде атакуван, но че командосите от СОБТ не знаят как да нахлуят в дома на един психопат - какво е крив?[/quote]Защо не кажете ВИЕ, как е трябвало да се влезе, като сте такъв голям специалист. Припомням ви, че от СОБТ не са знаели с какъв арсенал оръжия и патрони е разполагал задържания.

 31. 31 Профил на alegria_99
  alegria_99
  Рейтинг: 224 Гневно

  Тази кранта е олицетворение на некадърността, но е ПОСЛУшНА и умее да крепи таратанците на всеки, който го пожелае. Баба ми казваше, че "хаир от чуждо никой не е видял", и с нея ще стане така! Много хора и го желаят от все сърце!

 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Овчев е престъпник който плаче за бай Ставри !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  Вечно нямаме време, гоним нови проблеми...

  Pax ссср Pussina

  "Комисар за един ден: Годината ни е скъпа..."

  http://edition.cnn.com/2014/08/07/opinion/yarim-agaev-putin-not-peacemaker/index.html?hpt=hp_c5

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3710 Любопитно

  Когато Суверенът научи какви са неговите права и задължения,
  както и да ги упражнява законосъобразно?

  Според Конституцията на Р.Б. Българският език е официален в
  Р.Б. (и ЕС) и всеки Гражданин има право, възможност и задължение да го научи и ползва.

  Тоже: държавата е служба на Суверена.
  Тя е (в) служба на Гражданите.

  Няма законни "чиновници" -- всевечно пришити в номенклатурски длъжности или щатни бойки.

  Има държавни служители.
  Има Граждани в държавни длъжности -- със съответни за длъжността отговорности и права.

  Служебни отговорности Първо,
  защото служебните права се дават заради служебните отговорности, а не като самоцел.

  Суверенът трябва да Си научи Българския език,
  Своята Конституция
  и да изисква отговорност от държавните Си служители или слуги.

  Независимо кой точно Гражданин обитва по едно или друго време
  една или друга щатна бройка
  (с присъщи за бройката отговорности и права).

  До коментар [#1] от "today (we are not going to pay)":

  Кога някой ще почне да търси отговорност на чиновниците за действията, че и за бездействията им???

 35. 35 Профил на vgp65
  vgp65
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "BlueWater":

  Ако си бил в системата трябва да знаеш че ДАНС и СОБТ провеждат операциите си тайно от редовите полицаи(които знаят за контингента повече от тях.Под редови имам предвид само патрулите,не цивилните)Един бивш служител казваше:пак ли отивате на перфектно изпълнена и напълно безполезна акция. Жалко че 90% беше прав.Работи се по комунистически-тайно,и където се оформи работеща структора ,веднага се разбива.

 36. 36 Профил на kef
  kef
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Беглецът от президентството с цел да се овъргаля о евроПеевски.

 37. 37 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#19] от "desen":
  То и Орешарски е на Костов. Като помним да помним всичко, а не избирателно. А за да не гледаме още много пъти този филм трябва да помним, че няма леви и десни, а червени и сини комунисти. Опитай да влезеш в политиката без разршение от червените чичковци и ще видиш как учудващо ще ти се нахвърлят заедно и червените и сините кукли и ще те удавят като хиени как разкъсват антилопа.

 38. 38 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#37] от "65vesso":

  Не е избирателно. Темата е за СЙовчев.
  И никога няма и не съм твърдял, че ПОрешерски
  не е бил зам.министър в првителството на ОДС,
  няма да отрека, че беше зам.председател на СДС
  и кандидат за кмет на София, но бе изтеглен заради срещата си на тъмно с ВБожков.
  Приятен Ви ден.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK