Българското лято на 2014 г.

Бедствието в квартал Аспарухово на Варна

© Анелия Николова

Бедствието в квартал Аспарухово на ВарнаТекстът е публикуван  в портала "Култура"


Това лято, освен с всичко друго, няма как да не се запомни с усещането за бедствие, с усещането, че често се озовавахме "под водата". В пряк и преносен смисъл. Всеки път със свито сърце, все с надеждата, че най-лошото отминава, че вече си поемаме дъх и усещаме дъното под краката си.


Ден с ден, разбира се, не си приличат. Нито година с година. Нито бедствие с бедствие…
Щом водата се оттегли


знае се, започва изгребването на тинята. Хората в пострадалите райони преглеждат какво е оцеляло от покъщнината им, сами изнасят навън онова, което може да им послужи, за да продължат нататък. Въпреки страховете си от нов порой.


Равносметката е част от живота.


В момента цялата държава е горе-долу на това дередже. Служебното правителство на проф. Близнашки – освен да проведе изборите, освен да помогне на най-пряко засегнатите от пороите – ще трябва да извърши приблизително същото. Да започне с първото чистене на тинята във всички сектори, за да лъсне какво е оцеляло отдолу. Много или малко е то, тепърва ще видим. А времето е малко, защото изобщо не знаем какво правителство ще дойде след 5 октомври и на какъв акъл ще е то.


Като конституционалист проф. Георги Близнашки заяви, че приоритет на служебното правителство ще е максималното придържане към закона. Можем само да му пожелаем успех и така да се опровергае домораслата практика, че законът е по-скоро финтифлюшка към всевъзможни управленски решения.


Металните заграждения около парламента вече ги няма. Но няма и парламент. Полицаите и жандармерията се връщат към преките си задължения, вместо да са буфер между протестиращи граждани и окопалата се власт.


И ето първата черта, която е редно да тегли служебното правителство, за да ни върне към съблюдаването на закона. Вицепремиерът Христо Иванов заедно с вътрешния министър Йордан Бакалов би следвало да направят разследване и да оповестят в началото на есента как и от кого са били нарушавани конституционните права на гражданите през последната една година. Отдавна се водят дела срещу Цветанов за деяния при по-предишното правителство, сега е време да узнаем как са били следени, подслушвани и притискани от властта протестиращите срещу нея граждани. По "йовчевски" и по "писанчевски". И колко милиона ни е излязло цялото това удоволствие. А  що се отнася до конкретните казуси за нарушени права (за да не напомням пак за "белия автобус" или за виканите за "кратка справка" студенти в късна доба), интересно е анкетна комисия да провери бил ли е неправомерно следен сегашният служебен премиер проф. Близнашки или пък на базата на какви документални свидетелства от протестите беше уволнен от ДА "Архиви" сегашния министър на културата Мартин Иванов. Става дума не за реваншизъм, а за правосъдие.


Паралелно с това служебното правителство ще трябва да съобщи на гражданите какво е състоянието на енергетиката, има ли и какви са поетите ангажименти от страна на държавата по "Южен поток" и VII блок на АЕЦ "Козлодуй".


И още: каква е истината за наличностите във фискалния резерв, за състоянието на здравеопазването и образованието, за последиците от спрените еврофондове върху строителния бранш и бизнеса като цяло.


И сигурно още немалко горчиви факти, които е редно да се сложат на масата пред гласоподавателите преди 5 октомври.


За да се гласува без розови илюзии и лъжливи "социални обещания" за пенсии по 1000 лв. или таблети (даже не шоколадче) за всяко едно дете.


За да се гласува с оглед на реалностите


Българското лято на 2014 г. неминуемо ще е време на горчива равносметка: как и защо се озовахме "под водата", докъде е ролята на стихиите и международната конюнктура и откъде започва политическата вина за сегашното положение на държавата.


И тук, не само заради годишнината от Първата световна война, се сещам за един паралел.


Преди сто години известният френски журналист Марсел Дюнан посещава страната ни, след което публикува в Париж книгата "Българското лято" – опит за равносметка на сложния европейски гамбит, в който България има своя ход. Не е зле тази книга да бъде препрочетена.


В София Дюнан разговаря с водещи български политици и журналисти, ала цялата му книга е пронизана от усещането, че е попаднал в силно разединено общество, което не е в състояние да формулира приоритетите си и не е проумяло почти нищо от бедствието, стоварило се върху страната след Балканската война.


Правителството на Васил Радославов, подобно на това на Пламен Орешарски, служи като параван на задкулисни интереси, в случая на амбициите на цар Фердинанд.


Особено горчива е равносметката на Екатерина Каравелова за българската политика. На въпроса на френския журналист накъде ще поеме България, г-жа Каравелова (немалко чужди журналисти я определят като "единствения мъж" в София в критични моменти от Сръбско-българската война) скръбно заключава: "Нямаме политици. Кого да изберем, че да поведе България?"


Скръбен въпрос от едно скръбно "българско лято". И не по-малко тревожен сто години по-късно.


Кого да изберем? Кой да поведе България и накъде?


Служебното правителство има много силни шансове да се хареса на обществото след катастрофата "Орешарски", но това е до изборите. След изборите ще трябва да се сформира ново парламентарно мнозинство, което да излъчи ново правителство, защото страната не може да чака. След изгребването на тинята от предишното управление някой трябва да поеме отговорност и България да продължи нататък.


Последните социологически проучвания дават на ГЕРБ солидна преднина спрямо БСП – почти 2:1. Което, с оглед на политическия провал на левицата и на лидерската аура на Михаил Миков, зад която ясно прозира физиономията на Станишев, няма защо да ни изненадва. БСП минава в глуха опозиция.


Мислимо ли е обаче еднопартийно управление на България в сегашната кризисна ситуация? Нов кабинет на ГЕРБ с познатите министри, оглавяван от Бойко Борисов?


Изглежда труднопредставимо предвид тежката цена, която неминуемо ще трябва да се плати от това управление. Ситуацията е много по-тежка от февруари 2013 г. (и ще е гибелно тежка най-вече за ГЕРБ).


Ала какви са другите възможности?


1. Скрита коалиция на ГЕРБ с ДПС чрез някаква обтекаема формула за "национално съгласие" и т.н. Партията на Доган тръби, че "не иска" власт, ала знаем, че никога не пропуска "да отхапе" от нея. Движението със зъби и нокти ще се стреми да уреди изгоден за себе си вариант за фалита на КТБ, както и да задържи контрола над ключови сектори в страната (особено за фирмите, свързани с Делян Пеевски). Въпросът е как ще се приеме това от силно раздразненото обществено мнение и дали подобна "скрита коалиция" ще преживее по време коалицията "Орешарски"? Вариант, който, откъдето и да се погледне, пак би бил самоубийствен за ГЕРБ.


2. Явна коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок на базата на легитимно сключено споразумение и конкретни политики за реформи във "формат ЕНП" (а не чрез лични договорки за министерски кресла). В кръга на шегата, среди от дясното отдавна са кръстили подобна евентуална коалиция с името "Синовете на великата Меркел", перифразирайки заглавието на една от любимите книги на Бойко Борисов (в 2 тома!).


Този вариант обаче изглежда все по-малко вероятен предвид на последния развой на събитията в РБ. Реформаторите, когато не се обясняват за (или помежду си с) Бойко Борисов, болезнено "реформират" предимно себе си. И колкото по-личностно се "реформират", толкова по заприличват на НПО, а не на политическа партия, търсеща не само ключова роля в българската политика, а и въобще място в парламента.


За разлика от Евгений Дайнов аз не съзирам в подобно поведение на реформаторите никакво "апостолство" (предвид и на малодушието на лидерите им в пика на гражданските протести). А и предварително заявената позиция "сами срещу всички" е толкова антиполитическа, че човек не може да не се запита има ли тогава смисъл въобще да се явяват на избори.


3. Остатъчните възможности са: или някакъв следизборен мишмаш  ("патриотичен кабинет" с променлива парламентарна подкрепа, който едва ли ще е дълготраен), или пък нови избори, щом като се извърти парламентарната рулетка след 5 октомври.


Надеждата да не останем "под водата" изисква, дори хипотетично, да приемем и съществуването на друга възможност. Тежкото "българско лято" на 2014 г. може пък да доведе до някакво вразумление – примерно след студения душ на равносметката, която ще представи служебното правителство.


Изложеното дотук е само комбинаторика от сметки, направени без избирателите.


Изборните резултати на 5 октомври могат да са доста по-различни.


Оттам и възможните политически решения биха могли да са други. Невъзможните сега отстъпки могат да се окажат далеч по-реални.


Шатобриан е обичал да настоява на правилото, че в политиката се говорят "големи неща", които никой не следва, а се вършат "малки стъпки", които обаче са от съществено значение.


Българската политика е като че ли потвърждение на тази максима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4501 Неутрално

  Лятото ще мине и очевидно идва тежка зима с изключително много нерешени проблеми. За съжаление обществената нагласа е такава че благоприятни условия за развитие почти няма. Липсата на съгласие и общонационални цели не са ново за обществото ни по скоро обратното. До като това е така трудно бихме имали успех.

  klimentm
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Аз предполагам 4-ти вариант.Боце в момента пазарува депутати от възможните в следващото НС и ще имаме правителство на малцинството с подкрепата на „независими“

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  1. "Порои ще ни давят през късната пролет, ще има река от трупове".
  2. "Голяма промяна на върха" след май. "Нов човек, висок, от чужбина, ще поведе България за добро".
  3. "Нова болест, по-лоша от СПИН-а, ще ни порази, и главно мъжете"

  (баба Ванга за 2014 г)

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 4. 4 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Въпросът е дали червено - кафявата политическа кал ще се оттегли или ще продължава да ни трови с зловонията и нездравословните си бактерии.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Лятото е тежко , и от към климат и от към политически ежби и беднотия на средния българин.От това наследство , което остави тройната коалиция - трудно ще преживяваме лятото и не дай боже - есента.

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "Изложеното дотук е само комбинаторика от сметки, направени без избирателите.

  Изборните резултати на 5 октомври могат да са доста по-различни."

  Такава голяма промяна е напълно възможна при наличието на разочарование от основните партии. Така се случи например на словенските избори миналия месец - абсолютно мнозинство спечели една новооснована партия, създадена само 6 седмици по-рано.

 7. 7 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 422 Неутрално

  За жалост едно от най-кошмарните лета.... мисля, че отсега нататък нещата няма да се подобряват, дори ще стават още по-лоши. Не ни чака нищо добро.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#7] от "happymimi":

  Абсолютно! Вчера например минах през час пик през Фантастико в "елитния" софийски квартал "Драгалевци". Какво мислиш имаше вътре? Беше пълен с цигани!
  Всичко е потъпкано, всичко е опорочено, всичко е осрано! Човек вече и в елитните квартали не може да остане свободен от присъствието на тези [автоцензурирано]!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 9. 9 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Весело

  Махнали загражденията пред парламента..Е ми ще ги махнат, нали протестерите влязоха вътре. Хайде сега да видим-какви ще ги свършат?

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Бългaрското лято 2014г. е политически стрaсти и....много сa проблемите, които трябвa тепървa дa се решaт.

 11. 11 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#6:"ijj"]Така се случи например на словенските избори миналия месец - абсолютно мнозинство спечели една новооснована партия, създадена само 6 седмици по-рано. [/quote]

  Т.е нов месия, който ще изненада всички?
  Време е да почнем да си гоним интереса, уважаеми

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Любопитно

  И какво, драги авторе, да плеснат с ръце РБ и да се прегърнат с ГЕРБ, защото иначе "нямало смисъл да ходят на избори"??

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#11] от "sidyart":

  Нашият интерес е да бъдем адекватно представени политически - не е ли така? А самият факт, че толкова много хора (над 30% от гласоподавателите) не намират в себе си стимул да гласуват за някой от кандидатите на досегашните избори показва, че те засега не намират подходящ представител. А и част от тези, които гласуват, го правят без да са убедени, че имат истински избор.

  Когато някой новопоявил се политик събере мнозинство (както в Словения), това просто означава, че в момента много хора са били недоволни от останалите политици. То още не значи, че новопоявилият се политик се представя за месия. Просто се държи адекватно в подходящия момент.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Към коментар 13:

  Е, ако баща му е бил олимпийски шампион по гимнастика (Мирослав Церар - баща), а той самият е известен адвокат (Мирослав Церар - син), това може да помогне за началното спеèлване на политическа популярност

 15. 15 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "ijj":

  Разбирам, но според мен се подценява вероятностния аспект на сценария идва "нов играч", с готови хора и структури (защото управлението не едноличен въпрос, дори и в диктатурите) и оправя всичко. Не е невъзможно, но е малко вероятно. България го е пробвала това практически всеки път досега, с малко изключения (2013г, когато се препотвърди подкрепа към дотогавашната власт и 2005г, когато разпада на СДС позволи на статуквото да премине безпроблемно през изборите).

  А това за интереса го казвам от гледна точка на простичката логика "нагоре-надолу": ако всеки път избираме нещо, което ще промени нещата към по-добро, значи решението ни е рационално. И обратното...
  Що се отнася до представянето на процента негласуващи като хомогенна група - това също не е много валидно. Във всяко общество винаги ще има по-маргинални или по-дезинтересирани групи, които не гласуват. Но ако активните са над 50-60% това е достатъчно за да се формира автентично обществено мнение. С което обаче трябва да се съобразяваме всички, тъкмо тук е трудността на България, че само се етикетираме и сами не се уважаваме, отказваме да се разберем поне за базови национални интереси... Съответно никой не ни бръсне за нищо, пробиват ни външни фактори като пирон кисело мляко

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "ijj": ≪Такава голяма промяна е напълно възможна при наличието на разочарование от основните партии.≫

  Едва ли е възможна. До избрите има само два месеа без два дена, а на политическия хоризонт не се забелязва нищо, което може да оправдае подобни надежди. Вече няма време за нова фигура, която да успее да се наложи и да спечели изборите. Така че основните артисти в изборния фарс ще си останат същите, които са и сега. Ситуацията наистина е непредсказуема и много тревожна. И се страхувам, че сегашното временно служебно правителство може да има късмета да управлява по-дълго от правителството на Орешарски. Особено ако Радан Кънев не успее да стане официален лидер на РБ и поради това не успее да помогне на БСП/ДПС да се върнат на бял кон отново във властта.
  à è ѝ ò „” –

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "Но ако активните са над 50-60% това е достатъчно за да се формира автентично обществено мнение."

  В няколко големи демократични страни сега процентът на гласувалите наистина е горе-долу толкова, ама в миналото обикновено е бил по-висок. А има и демократични страни с над 90% гласували - например Люксембург. Вярно, там гласуването е задължително, но всъщност няма санкции ако човек не гласува. И държавата полага специални грижи за постигане на по-голямо участие в изборите. Например всеки регистриран гласоподавател получава лична покана по пощата и именно с нея отива в избирателната секция (което предполага, че се поддържат точни регистри на гласоподавателите). В процедурата на гласуване има нещо тържествено - името на гласоподавателя се произнася на висок глас. А освен това и избирателната система е такава, че всеки гласоподавател има възможност да гласува за няколко кандидата, дори и да са от различни партийни листи - т.е. дадена е максимално голяма възможност за избор.

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#16] от "glog":

  "До избрите има само два месеца без два дена, а на политическия хоризонт не се забелязва нищо, което може да оправдае подобни надежди. "

  Прав сте, че времето е малко, но в Словения е било още по-малко - партията на Мирослав Церар е създадена само месец и половина преди изборите.

  От друга страна, на политическия хоризонт у нас наистина не се забелязва някаква нова партия.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  [quote#0:"Екатерина Каравелова"]Нямаме политици. Кого да изберем, че да поведе България?[/quote]

  Всеки случай точно изкуствено напомпаните и медийно превъзнасяните лидери-мюрета като Бареков, Борисов и др. са най-малко способни да поведат България. Такива хора са само сезонни играчи, гастролъори за моментната ситуация. Иначе, те са неспособни да прозрат през годините и времената, за да открият истинската цел за успеха на родината ни, както и начинът, средствата и подходът да постигнем това.
  Още по-малко те са способни да увлечат масата народ за постигането и…..Защото техните цели и задачи са много по-нищожни и егоцентрични.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Политиката е изкуство да управляваш в съществуващата реалност.
  Който не се съобразява с реалността - губи!

 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Графоманията е тежко заболяване. Не е опасно за заболелия, но пък може да е мъчително за публиката.
  От целия текст разбрахме две неща:
  1. Единствено герб са в положителна роля, но си нямат достойни партньори за танц;
  2. Авторът си няма и идея за неща които използва в текста си (Синовете на великата мечка е 3 тома), но това не му пречи да плещи глупости на общи основания.
  Само не разбрах кога ще се връща чл.1 и ще се преминава към еднопартийното управление, след като авторът не вижда решение в условията на нормална демокрация?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#9] от "Irina":

  Съгласен - да видим какво ще направят.
  Засега очаквам че ще са в пъти по-добри от досегашните, което не е трудно, предвид дейността на Позорното Правителство, изпълняващо волята на Позорния Парламент.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  [quote#6:"ijj"]Така се случи например на словенските избори миналия месец - абсолютно мнозинство спечели една новооснована партия, създадена само 6 седмици по-рано.[/quote]
  Мисля че номера със "Спасителя" или "Чудото" в българските условия доста се поизноси и вече няма потенциал. То не бяха "Сполука за България", "Синята мечта", Царят с неговите "800 дни", Атака че дори и ББ.

  Хвърляше се народът от едно обещание в друго очаквайки, че ще стане Чудо и ще се оправи ето така, бързо и лесно. Естествено не ставаше, това иска дълги, упорити и последователни усилия, а не всеки да започва с разрушаване на направеното преди него, на зелена поляна. Хората вече не вярват на нищо затова каквато и ще да е нова партия обещаваща спасение освен апатия нищо друго няма да предизвика.

  За сметка на това виждам опасността от мощна деструктивна вълна когато търпението на хората се изчерпи, макар и голямо при българите то не е безкрайно. Гневът зрее и някой ден може да изригне. Но не бих се радвал ако такава "партия на гнева" появила се от неизвестното вземе властта защото след нея ще останат само руини.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  [quote#18:"ijj"]но в Словения е било още по-малко - партията на Мирослав Церар е създадена само месец и половина преди изборите.[/quote]
  И какви са резултатите от управлението им? Ако става дума и Симеон се появи и създаде партията си месеци преди изборите пък видяхме резултата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  [quote#2:"Един телефонист в окопа"]Аз предполагам 4-ти вариант.Боце в момента пазарува депутати от възможните в следващото НС и ще имаме правителство на малцинството с подкрепата на „независими“[/quote]
  Веднъж ББ се пържи в такъв тиган не вярвам да му се иска втори път. Всеки момент трепериш дали някой пръст няма да стане златен. Единственото ни спасение виждам в мажоритарната система, тя дава стабилните мнозинства. Или пък гръцката система, първата партия получава по още 40 депутата за да има мнозинство. Макар че и те не са цъфнали. Абе един народ като си е скапан нищо не може да му помогне.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Снимката отразява цялостното състояние на държавата.

 27. 27 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Подкрепям разсъжденията на авторката.Ситуацията е точно такава и според мен.Изходът е нова власт със компетентност и воля.Но къде е тя и какъв шанс има да се появи.Без да съм безкритичен костовист мисля,че след тежката криза 97год имахме късмет с Костов.Той имаше и компетентност и воля,знаеше какво трябва да се направи и макар и без одобрението на всички го правеше.Той се оказа единственият реформатор в БГ.На кого да разчитаме сега,на ББ.Той ни занимава с всякакви незначителни неща,с взаимоотношенията му с тези и онези,но не съм го чул да каже нещо смислено за предстоящата тежка работа.И това което е още по-обезпокоително,че не виждам около него хора,които да го корегират и напътстват.След точното,експертно мнение на Менда за актуализацията на бюджета,каква мотивировка за промяната на мнението предложи Бойко?Има и други примери,и всичко това натъжава от чувството за беизходица.Вниманието на медий и не само на тях е насочено да се търсят примери за нечистоплътност,далавери и пр.у политиците,а такива основни неща като знания,компетентност,логичност,яснота на позицийте убеденост и ред други качества на личността изобщо не се обсъждат.Не зная кой е по-големият дефект на нашите политици-нисък коефициент на интелигентност или моралната деформация в мисленето им.Имам предвид,че когато липсва естествен стремеж към логичност и истинност,мисленето става объркано и неразбираемо, както ако липсва стремеж към ефективност,действията остават объркани и безмислени.Бог да ни е на помощ.

 28. 28 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Че кога Драгалевци е бил елитен квартал ? Там има селяни, празни вили на богаташи и месни звезеци събиращ боклуци по дворовете си. Всеки път като мина оттам и се чудя каква е тая мизерия. Само там може да видите къща опасана с двуметрови стени с бодлива тел огоре и в съседство къща, чийто двор е пълен с какви ли не боклуци като най-набиващите се на очи са дървени дограми изхвърлени от панелните блокове.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 29. 29 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#27:"Чико"]ББ ни занимава с всякакви незначителни неща,с взаимоотношенията му с тези и онези,но не съм го чул да каже нещо смислено за предстоящата тежка работа.[/quote]

  Аз съм избирател на ГЕРБ, но споделям тази критика. Въпросът е, че тук се намесва омагьосаният кръг на цялата ни порочна система. Говоря за медиите, които именно са основния генератор на глупавите коментари от личностен тип. Всяко интервю на ББ преминава през 20мин увод с различни формулировки на въпроса "ще правиш ли коалиция с ДПС". Като на питащия предварително му е ясен отговорът и също предварително му е ясно, че няма да му повярва. Какъв е общественият смисъл от подобен "дебат"? Нула!
  Същото е при РБ - тях ги питат само за коалиция с ГЕРБ, отново, знаейки какъв ще е отговорът (уклончив).
  Журналистите трябва да НАЛАГАТ ДНЕВНИЯ РЕД НА ХОРАТА НАД ПОЛИТИЦИТЕ!!! И те не изпълняват тази своя задача, защото това ще изисква заемане на някакви базови позиции и излизане от удобната "независима" поза - да се плюе еднакво във всички посоки, по опорните точки на различните заинтересовани центрове. Ето, вие сте дал точен пример с бюджета - очевидно е, че има нужда от актуализация, очевидно е, че БСП миналата година го подготвиха само на политическа основа и сега гърмят бушоните. Стъпвайки на тази база журналистът може да върти на шиш всеки политик, но, голямо но, изисква се възприемане на позицията, че има нужда от актуализация! И за да избягват от ситуацията, за да не ги обвинят, че са гербери, посягат към по-удобните жълтении, кой с кой пил кафе и т.н...

 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "ijj": ≪Прав сте, че времето е малко, но в Словения е било още по-малко - партията на Мирослав Церар е създадена само месец и половина преди изборите≫.

  Така е, но вие не вземате предвид, че едно е Словения, а друго – България. Първо, след толкова много лъжи българинът вече не вярва не само в задгробнияа живот, но и в реални чудеса в областта на икономиката и на финансите. Каквото и да му обещават. Особено не вярва на политически партии, които нямат сравнително ярко изразен лидер. Все още вярва, макар и не особено много, на лидерите, ако тези лидери са наистина лидери и знаят как да подходят към народа. Но за сега единственият лидер, на когото вярва, е и си остава Бойко. Но и на него не вярва особено много, така че много е вероятно ГЕРБ да има най-много гласове, но да не управлява.

  Огледайте се по-внимателно в партиите и лидерите, които са на политическата ни арена. Да виждате там да се задава някакъв ярко изразен лидер, който не само да може да се мери с Бойко, но и да го измести от първото място? Няма, нали? Така че нямаме никакви разумни основание да очакваме, че на идващите избори ще бъдем радостно изненадани. За съжаление! Но е така!

 31. 31 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "echooo":

  Да, точно с това "изкуство" ни управлява и БСП през 18 от 25-те години до сега!
  Мерси!

 32. 32 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Г-н Николов, не сте прав, нито по отношение на "единствения мъж в България(г-жа Каравелова) нито разбирането ви за Реформаторския блок.
  В политиката, както и в живота човек трябва да устоява и да се бори за принципи, останалото е бош лаф, както би се изразил Захари Стоянов(а пропо един от малкото истински мъже в българската политика). А илюзиите ви относно Граждани за Евразийско Развитие на България изглежда са се сбъднали след действията, т.е бездействито на г-н Портних.
  Останете си със здраве и илюзии

 33. 33 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":

  "И какви са резултатите от управлението им?"

  Още е рано да се каже - те управляват едва от един месец. Ще видим

 34. 34 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "Естествено не ставаше, това иска дълги, упорити и последователни усилия, а не всеки да започва с разрушаване на направеното преди него, на зелена поляна."

  Така е - дано някога доживеем някое управление да е толкова добро, че да продължи с втори мандат. Или дори и да се смени, следващото правителство да каже нещо добро за предишното. И то не само заради етикета - а искрено. Тогава може и да се получи някаква истинска приемственост. Ама засега сме далеч от това състояние - както личи например от политическите зигзаги в области, в които е необходима дългосрочна стратегия. Може би като дойде ново поколение да се подобрят нещата.

 35. 35 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#30] от "glog":

  "Но и на него не вярва особено много, така че много е вероятно ГЕРБ да има най-много гласове, но да не управлява. "

  Моето очакване е все пак ГЕРБ да управляват, но вероятно не сами.

 36. 36 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred":

  Извинявам се, цитираният текст в началото на коментар 34 е от Вашия коментар 23.

 37. 37 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "dali_da":
  Не сте ме разбрали. Точно, защото БСП не се съобразяваше с реалностите, ще имаме предсрочни избори. Те загубиха!
  Управлението на БСП не е изкуство, а нагло и арогантно управление "на инат".

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 690 Неутрално

  За разлика от Евгений Дайнов аз не съзирам в подобно поведение на реформаторите никакво "апостолство" (предвид и на малодушието на лидерите им в пика на гражданските протести). А и предварително заявената позиция "сами срещу всички" е толкова антиполитическа, че човек не може да не се запита има ли тогава смисъл въобще да се явяват на избори.

  Ало РБто какво правим, как ще убедим хората да гласуват за нас. Имам предвид нормалните хора, не Костовата секта.

 39. 39 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 575 Неутрално

  ... това писание е некъв патчуърк от клишета...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 575 Весело

  *** и КОНТРАклишета (да се включиме в модния тон)...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Ревизия на управлението-да!
  Много ме интересува как се управлява държавата и какво фактически е състоянието й.
  Само че,дори много повече ме интересуваше да се направи такава и след управлението на ГЕРБ.
  Тогава съмненията за престъпления бяха повече.
  Искам да се направи такава,за да имам база за сравнение и да определя кого не желая повече и кого още повече!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK