Технологиите за контрол

Учредяване на Български медиен съюз през февруари 2012 (отляво на дясно) - Тошо Тошев, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков и Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Учредяване на Български медиен съюз през февруари 2012 (отляво на дясно) - Тошо Тошев, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков и Делян Пеевски"Дневник" препубликува текста от блога на проф. Нели Огнянова. Вътрешните заглавия са на редакцията. 


Информацията от вчера за косвеното финансиране на издатели от страна на КТБ допълва разказа за несвободата на медиите в последните години.


През 2010 г.  по времето на управлението на ГЕРБ в закон беше предвиден публичен регистър за медийната собственост и тази мярка беше широко рекламирана като решение за прозрачността на собствениците на печатните издания –  "до действителен собственик". Изменението в закона не беше с цел регулиране на медийни концентрации, а  – според мотивите  – с цел да може да се търси отговорност в случай на засягане на доброто име. През 2010 г.
проблемът с концентрациите изобщо не се признаваше за валиден от управлението на ГЕРБ


Тенденцията беше налице и преди 2010, по времето на Станишев. По негово време се променяха законите, за да се продаде успешно ТВ2  и да се организира овладяването на цифровата телевизия в бъдеще. Въпросната телевизия е добър пример за ролята на фактора консултанти. Независимо от собствеността, посочена в регистрите, с договори се урежда правото на консултанта да запазва контрол върху позиции, свързани с новините.


От това време датира продажбата на ТВ7 с  консултанти Кръстева – Пеевски : "НБМГ на Ирена Кръстева и синът й – зам. министърът на извънредните ситуации Делян Пеевски – официално влязоха във владение на ТВ 7 и в. Експрес  от декември 2008 и консултантът поема оперативното управление на фирмите  ТВ Седем ЕАД и  Експрес БГ АД", се казва в  съобщението, ТВ7  започва да използва оборотната аналогова честота на Гергов (29 март 2009), а Ирена Кръстева получава 58 честоти без конкурс (с аналоговите бележки). Тогава бяха и


опитите за овладяване на регулаторите с увеличаване на състава им. При Станишев


През 2010 – ако се върнем към регистъра за собствеността – се заговори за прозрачност, но беше съвършено ясно, че само се имитира дейност. Тогава се отмени ограничението за вертикална интеграция на медии и реклама. Медийното съдържание по времето на ГЕРБ показа – въпреки уверенията на Борисов, че ГЕРБ няма медии – че положителното отразяване на властта беше абсолютно доминантно в десетки медии, поръчковата журналистика цъфтеше, държавните пари пребиваваха в КТБ, в същата посока с благословията на Станишев и довършителните действия през 2010 заминаха и разрешенията за  мултиплексите. Когато ВАЦ реши да се изтегли от България, допълнително стана ясно за каква игра на прозрачност става дума. Беше обявено, че сделката по придобиването е с банкови кредити, но при конфликта на собствениците стана ясно, че дружествата, с чиито активи се обезпечават кредитите, стигат  до Любомир Павлов.


По време на кризата държавата стана основен източник на финансов ресурс, а средствата за информационни кампании се управляваха така, че скоро ЕК санкционира България  –  ПР-и на властта първо са изготвяли технически задания, а след това са печелели поръчки. Депутатът Пеевски и КТБ, властта и парите работеха в единен ритъм и се защитаваха от интереса на медиите с всички средства.


Местан отричаше, че депутат на опозиционната ДПС лее дитирамби за управляващите – Пеевски няма вестници 


– а Ирена Кръстева спечели дело срещу Икономедия за атаки и увреждане на доброто име с недоказани твърдения.


Тогава американският посланик, този любител на киното и джаза, каза нещо за неясната собственост на банките, а шефът на БНБ Искров веднага обяви, че на него собствеността на КТБ му е ясна. При събитията през 2014 се оказа, че все пак зад т.нар. омански фонд има люксембургска офшорка и връзката на КТБ с Оман е косвена: "люксембургското дружество Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л. в качеството му на дружество, косвено контролирано от фонд Генерален държавен резерв на Султаната на Оман, има право да придобие акции с право на глас от Корпоративна търговска банка АД." Това –  по повод недоказаните твърдения.


Когато ГЕРБ излезе от властта, твърденията започнаха  да се потвърждават. Вежди Рашидов призна, че ГЕРБ е оставил "всички мангизи да минават през банката, парите са на Доган, а Пеевски е боздуганът отпред с майка си." Първото служебно правителство на Плевнелиев се зае с въпроса. Но дори през 2013 темата остана табу, дори  медии като Дойче Веле и Економист не се разминаха с натиск от страна на КТБ, а от Еми Барух и Иван Бедров се искаше да доказват широко известни, но трудно проверими в онова време факти.


Трудно проверими – до разпадането на тандема Василев – Пеевски. Тандема пари – власт. Защо: защото парите пожелали да играят самостоятелно за властта – "Цветан смяташе, че има сили да управлява държавата", според Пеевски,  и защото Пеевски  "стигнал прекалено далеч и се вживява като властелин на България", според Василев.


Медиите след разпада: част продължават да остават на Пеевски, въпреки обявената сделка Халпени. Вчера (в петък - бел.Днев.) Протестна мрежа публикува документи за финансови отношения на още три издателя с кредитирани от КТБ търговски дружества. Не че от съдържанието досега не може да се направи извод за ориентация на тези медии, но връзкатапринадлежи към труднопроверимите факти. Това са "Про нюз България" АД (издател на вестниците  Труд  и  24 часа ), "Обединени свободни медии" АД (издател на  Преса и Тема ) и "ГМ Прес" АД (съсобственик в  Стандарт прес , Шоу и Блиц и издател на вестниците  Марица и Струма). Съответно сега са внесени молби за несъстоятелност в СГС  срещу тези издатели. Венелина Гочева казва днес, че атаката се дължи вероятно на факта, че българите имат доверие на 24 часа – очевидно включва и Пеевски, който избра точно 24 часа да даде ексклузивното си интервю. И да, тези финансови връзки


по странен начин обясняват новия Български медиен съюз като съюз край КТБ


ТВ7, за която се твърди, че е собственост на Алегро Кепитал, на по-високо ниво (според някои източници) има собственик на същия адрес, на който е Бългериън Акуизишън Къмпани. Какви са тези пари по произход и каква точно е ролята на Цветан Василев подлежи на изясняване. С днешна дата се водят дела за несъстоятелност на ТВ7, като в играта се появява и Ноу Фрейм на Бареков, което е друга тема. Според Капитал в конфликта Ноу Фрейм – ТВ7  Цветан Василев е успял да запази студиото в Герман.


Публицистиката в бТВ олеква, а очакванията за свободно и качествено новинарство, свързани с Венелин Петков, засега остават очаквания. Качествена журналистика на хартия в днешната българска среда е  подвиг. И качествена журналистика изобщо.


За БНТ и БНР трябва да се говори отделно


Там освен общите проблеми има и специфични трудности.


На сметката на кръга Цветан Василев е и цифровата наземна телевизия. Скандалът е голям, ако фитилът наистина догаря. Типичен случай на пълно загърбване на обществения интерес заради корпоративния. Сега желанието е сметката да се поеме от бюджета.


В разпространението на печатните издания е Лафка.


Според информация  за средствата, предоставени за информационни кампании по времето на правителството Орешарскина първо място е България он ер .


И така, технологиите за контрол, за които има информация, са все повече -


- пряк натиск върху журналистите в медиите, търговски или обществени;


- косвен натиск върху журналистите чрез контрол върху назначенията на ключови позиции – ръководител на програма, ръководител на новините, маркетинг, юристи и др.


- участие в собствеността, включително вертикална интеграция от рекламата до разпространението;


- пряко финансиране с публичен ресурс – бюджет, оперативни програми; насърчаване на проправителствено поведение и санкциониране на проявите на независимост;


- корпоративно  финансиране – пряко или косвено;  в частност и финансиране чрез реклама;


- операции върху състава на регулаторите; натиск на парламента върху СЕМ и опит за изземване на функциите; особености на поведението на конкурентния регулатор по въпроси, свързани с медиите;


- присвояване на саморегулирането;


- възможността (отпадането на забраната в закона) ръководни длъжности в регулатора и обществените медии да бъдат заемани от сътрудници на бившата ДС също.


Кризите дават шанс за подготовка и приемане на ефективни мерки.


Но разбира се, мерките са само думи, ако липсва  политическата воля за прилагането им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Технологиите за контрол

  Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че нещу за ЦРУ сте стъкмили най-накрая. Как можах да си го помисля изобщо?

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Какистокрация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Т.нар. "четвърта власт" през последните 25 години е "първа сласт" на всички, които напук държат да оборят Линкълн в оная му приказка за лъженето на хората!
  Замислям се, че ако повечето от същите тези хора бяха по-отворени към онлайн медиите (по използване на Интернет все сме на някакви печални статистически дъна), може би щяха да ги будалкат по-малко от ефира и печата! Ама на...

 4. 4 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Нелошо предположение, и все пак "клептокрация" май е по-печално вярно...

 5. 5 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А може би идиокрация ?

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  [quote#4:"bad_religioner"]Нелошо предположение[/quote]

  За мен тази дума казва всичко: government by the worst men (според Мириам Уебстър).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Най-тъжното е ,че и пари от ЕК се използват за „купуване“ на медии. Милиони евро за дебилски рекалми на приближени медии.

 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Добре е да се връщаме назад и да си припомняме кой какво е казал, за да знаем доколко казаното днес от него може да бъда вярно или е измислица.
  Притеснява ме единствено, че тези които ще прочетат са твърде малко, а тези които ще разберат са още по-малко. Трябва ни промяна в образованието.
  Между другото, когато става въпрос за медии е добре да си припомним позицията на Станишев и лансираната от него опорна точка за "кръга Капитал". Да сравним информацията, кой какво е поднесъл на читателите си, кой ги е лъгал нагло, кой е писал верни неща и в крайна сметка кой има отношение към взетите погрешни или правилни решения на читателите.

 9. 9 Профил на Моне
  Моне
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Във фейса някой беше публикувал писма, че фирмите спонсорирали Тошо Тошев си искат парите, и то няколко дни преди проблемите на КТБ.

 10. 10 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много са верните неща в горния текст, ама нека караме не избирателно, а наред. Та с цялото ми уважение, проф. Огнянова, ония 3 милиона евро, които получи преди няколко години Икономедия от фондация Америка за България според вас косвено или пряко финансиране се води? И как това, цитирам ви, "допълва разказа за несвободата на медиите в последните години"? А рекламния банер на същата фондация, дето висеше сума ти време горе вдясно на сайта на Дневник може ли да го считаме като "финансиране чрез реклама"?

 11. 11 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Критиката към ГЕРБ, че ОТКАЗА да реформира медиите е валидна! Но статията НЕ Е КОРЕКТНА в стремежа си да изведе ГЕРБ като основен проблем, а съвсем бегло да прикачи към Борисов ИСТИНСКИЯТ ВИНОВНИК - статуквото на снимката, чийто апогей беше правителството на тройната коалиция на Станишев! С такава ПРИСТРАСТНА позиция дефакто се работи против обществения интерес, защото маса привърженици на ГЕРБ, знаейки, че Борисов не е виновен за това в което го обвиняват, първосигнално реагират и слагат атакуващите го в кюпа на статуквото. Пак повтарям, единствената вина на ГЕРБ е, че не тръгна да разритва заформената медийна седянка, ами се пусна по течението й. Но това е съвсем различно от намеците, че са активен участник срещу обществения интерес. Например в статията няма да се спомене, че именно момчетата от снимката са сред най-активните критици на Борисов (вкл. по време на мандата му, за след това да не говорим) - Любо Павлов агресивно громеше в Брюксел диктатора тъкмо по медийна линия.
  Ако на някого му пука действително за обществения интерес, а не за защита на свои собствени предишни тези, той не би представил ситуацията по този начин, а ще се ориентира към РЕЗУЛТАТА и какво е необходимо да се направи за да го постигнем. Ако така се погледне на нещата, неизбежният отговор е, че е необходима подкрепа на ГЕРБ за дадени законодателни мерки...

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Свободата на словото е неотменна част демокрацията.Без нея тя е невъзможна!

  klimentm
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Гневно

  Компанията на снимката е чудна, лика прилика са си всичките

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Любопитно

  Щирлиц - Намбър #1 в своя занаят,
  помисли:

  "Радная кагебешковска тиня".

  Рефлекс безотказен сработи.

  "Те бият негрите! Те!".

  Световно известният руски учен Павлов
  изследвал вездесъщия кучешки рефелекс още преди Переворота,
  но съжаление изследванията на великия учен
  не спасили Русия от песовете и бесове на болшевизма.

  Отнесени от вихъра през 1917,
  отнесени се веят разни.
  Веят и виреят.

  До коментар [#1] от "Отнесен":

  Технологиите за контрол

  Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че нещу за ЦРУ сте стъкмили най-накрая.

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар (#0) :

  ...дружествата,с чиито активи се обезпечават кредитите,стигат до Любомир Павлов "

  Ще стигнат и до Диляна Грозданова,защото няма прокуратура и съд! Във всяка бяла държава Любо Пъпката,съдружникът му Дойнов и екс-кмета Софиянски,отдавна,отдавна щяха да бъдат прибрани на топло и на държавна издръжка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]За мен тази дума казва всичко: government by the worst men (според Мириам Уебстър). [/quote]
  Абе тия само обират трохите от масата на финансовите пънкари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  [quote#17:"asparuhkanchov"]Нелепо е точно Дневник да пише за медиен контрол, след като е финансиран и контролиран от САЩ[/quote]
  Благодарение на САЩ и технологиите за контрол медиите тачат най-много професионалните русофоби и са едни от най-добре платените интелектуалци ...издават им се книги , канят ги на интервюта , проповядват либерастия и разказват колко е хубаво да сме "демокрация " в най-бедната страна в Европа !
  [quote#7:"Един телефонист в окопа"]Най-тъжното е ,че и пари от ЕК се използват за „купуване“ на медии. Милиони евро за дебилски рекалми на приближени медии. [/quote]
  Никак не е случайно ,че европейската корпокрация си сътрудничи с най-важните рекламодатели пари-власт-медии това си е светата троица на "демокрацията" без това триединство няма как да се промиват стотици милиони мозъци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jessika":

  Липсва само агент Димитър за да е картинката пълна.
  Но той е индивидуалист и не би се снимал с новобранци .

  klimentm
 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Добре написан материал и изглежда достоверно,НО! Г-жа Огнянова ми е неприятна от време оно, когато се продаваха честотите на БТВ и същата тази Огнянова в един момент се оказа, от продаваща, в член на борда на директорите или нещо такова на новата медия. Незнам дали е конфликт някакъв си но от тогава ми е паднала в очите като критерий за каквото и да било. Бих и натиснал един ГОЛЯМ минус!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#8] от "Uprsport":

  Костов е крадец

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Тлъст, тлъст охранен ОКТОПОД. С парите от СОЦ-а! Добре е, че се връщат. Но още по-добре би било да се стопят...

 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  Според уважаваната професорка технологиите за контрол над медиите са толкова много, толкова перфидни и преплетени, че никакви ефективни мерки не могат да бъдат предприети. При описания Содом и Гомор аз лично не виждам друг начин освен небесен огън да изгори медийната перверзия.

 25. 25 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Отнесен":
  Не само си отнесен, но си и тъпичък....

 26. 26 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "asparuhkanchov":
  Държавата САЩ контролира вестникът Дневник?!?!
  Ти гласове чуваш ли?

 27. 27 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante":
  Никога не е късно да се обрежеш, да пуснеш брада и да имигрираш в Ислямската Република, там демокрацията им е като трън в очите!

 28. 28 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#26:"Делян"]Държавата САЩ контролира вестникът Дневник?!?! [/quote]
  Е не, сигурно Буркина Фасо го контролира чрез държавната си фондация Буркина Фасо за България и налива по неколко милиона годишно за да се следват плътно опорните й точки.

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "bad_religioner": ≪Замислям се, че ако повечето от същите тези хора бяха по-отворени към онлайн медиите (по използване на Интернет все сме на някакви печални статистически дъна), може би щяха да ги будалкат по-малко от ефира и печата! Ама на...≫

  Едва ли. Аз съм в интернет от година и половина. И виждам, че тук манипулацията и подвеждането в никакъв случай не е по-малко, отколкото е в офлайнмедиите. И дори има някои предимства пред тях, които правят манипулирането и подвеждането в интернет по-ефективно, отколкото е извън него.

 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lemmy": ≪Според уважаваната професорка технологиите за контрол над медиите са толкова много, толкова перфидни и преплетени, че никакви ефективни мерки не могат да бъдат предприети.≫

  Ами Lemmy, долу-горе е наистина така. Поне в рамките на основните принципи на сегашната политико-икономическа система. Но дори ако изоставим някои от нейните принципи и установим строг контрол върху тях, нещата по принцип няма да се променят. Защото кой тогава и как ще контролира тези, които са установили контрола върху медиите?

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#30] от "glog":

  Съгласен. Писането на закон за печата е стара мечта на голяма група постсталинистки остатъци от целия без изключения политически спектър, но такъв закон поради естествената дебилност на законотворците само ще влоши нещата.

  Съдът по принцип не е лош посредник и регулатор между медиите и обществото, но... е-ееехх, един друг съд. А с тези глоби по 5000 лв. каква регулираща и възпитателна функция има законът?

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  [quote#17:"asparuhkanchov"]Дневник ... е на светлинни години от обективността и журналистическата етика.[/quote]

  Ами не го чети бе, тавариш - чети си "Русия днес" на Светлана Шаренкова, "Земя" на Митю Гестапото и журналистическите прозрения на Кеворк и Любослава Русева в "Преса" и не си замърсявай душата с манипулациите на ЦРУ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ...Какво и кого всъщност контролират показаните на снимката твари?Не съм и поглеждал парцалите им от години..И като мен са
  много други...

 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Не е обяснена ролята на журналистите.След като едно издание се придобие от някого и за един ден сменя курса на 180*,какво става с работещите там? Очевидно са същите хора и те приемат поръчката,като това се приема за нормално.

 35. 35 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Тази "статия" свъшва точно там, където трябва да започне. Това, което е написано, го знаем всички. Това, което не знаем всички, е какво да правим. Един професор би могъл да посочи правилните решения, нали?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 36. 36 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нещо подобно беше обяснявал и Цветан Василев преди време, но за включваше и медиите на Прокопиев. Всъщност, истината е, че в България никога не е имало свободни медии, че да обясняват как в последните години им се влошило положението. Да не би през комузма да са били по-добре или в зората на демокрацията? Не, разбира се, но тепърва ще се подобряват, особено след грандиозния фалит на Мустака. А и хората малко по малко се научиха коя медия на кого и как да гледат на новините представени вътре. Засега най-обективни си остават медиите с тясна насоченост; ЕС също го забелязва.

 37. 37 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Отлична статия !
  Де да можеше да се разпространи по-разбираемо и за останалите 90% от българите , би имала ефект .
  Сред тези 90% , които не искат да се занимават с детайлите в медиите и политиката , но въпреки това са потребители на информация и евентуално гласуващи на нейна база . Там е разковничето - липсват качествени авторитети с влияние в обществото , липсват смели журналисти , чиито имена да продават новините и анализите . Замислете се за име на действащ журналист от печатна медия ...

 38. 38 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  България он еър - България он ТИМ!!!

  chavo64
 39. 39 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "chavo64":

  Нали? Точно пък единствената сериозна телевизия, която се занимава с изцяло икономически новини и не е обвързана с Кръстева и приятели...

  Ако трябва да се махат медии, то трябва да се почне от разните пародии на телевизии които облъчват народа с пропагандата на политиците, вип брадъри, чалга и турски сериали.

 40. 40 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "plizkin":

  Пич, не ми хвали ТИМаджии, тия са хиени. Ял съм им попарата, та ги знам.

  chavo64
 41. 41 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#40] от "chavo64":

  Никого не хваля. Ама си е сериозна телевизия, това поне не можеш да оспориш. А по другите канали дават разни палячовци и се чудят как да простее народа по-бързо с информация за новото гадже на еди кой си футболист, последния албум на еди коя си чалга звезда и какви ли не глупости.

 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#41] от "plizkin":

  Аз се чудя какво прави там Иван Костов?! Лично съм чувал Иво Каменов да псува Костов, че ги е забил във Вална и не им е позволил да си развяват байрака из България. После "Царо" и тригъзата ламя "оправиха" положението.

  chavo64
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#26] от "Делян":

  Не, Сорос, другарите объркаха опорната точка. Те виждат врагове навсякъде, насадено им е в главата от съветско време.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "chavo64":
  Остави ги ти тях. Хората си гледат само разните глупости на Прас Прес. Народът се интересува масово от това колко силикон си сложил тоя или оня и подобни. А в голямата си част медиите само това бълват. Особено вестниците, там такива глупости никъде няма. Врачки, НЛО, политиците според зодиите... какво ли не! А за Мустака и за Пеевски - само когато е удобно.

 45. 45 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Реално всички телевизии и медии се използват за пропаганда и манипулация на общественото мнение. Ако искаш да имаш точна информация трябва да ги следиш всичките и да си правиш съответните изводи. Това не е само в България. Специално по ТВ 7 направо се оливат в това отношение. Отностно конфикта Пеевски-Васиелев, продължавам да мисля, че такъв изобщо няма. Сигурно си се чуват всеки ден и се смеят на коментарите на журналистите. Всичко е една огромна манипулация в която участват всички медии. На тях им се плаща за да плямпат как видиш ли Пеевски и Василев са се скарали. Реално те си изфабрикуваха такъв сценарии, че да бъдат удобни на която и да е бъдеща власт, а дали е Пеевски или Василев или Кръстева - няма никакво значение - казана е един, кацата е пълна!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 46. 46 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много ясно че всичко е цирк. Майка му нали уж си продаде медиите, или и това беше вятър работа и за пред хората?

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  Какво толкова станало, медии та медии!!
  ПРи капитализма е така "Парица е Царица", тя Парица коли, тя беси .... вие какво, за Алеко Константинов не сте ли чували?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Тази блогърка много интересно премълчава някои факти: Например, кое не е нормалното в това именно бТВ (40% пазарен дял) или БГ он Еър (единствената специализирана икономическа ТВ) да са в челото на класацията? Разбирам, че поръчката е да се громи Пеевски, Орешарски и т.н. и да се реве колко е обременена иначе невероятната свободна демократична млада красива и т.н. журналистическа гилдия, но нека да се придържаме към реалността...

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 49. 49 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 980 Весело

  Текст под снимката:

  На руската ясла всичко е наред

 50. 50 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#27] от "Делян":

  Делянчо, и за тебе не е късно - те и ционистите са така

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 51. 51 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В тая статия единственото нещо, което звучи добре е заглавието. Като информация невиждам нищо ново... Няма да коментирам и колко нескопосано се споменава, че България он ер била получила най-много за информационни кампании по времето на Орешарски. Избощо България Он Ер няма нищо общо с практиките в посочените, останали медии. Изобщо някой от Дневник ще си направи ли труда преди да публикува поръчкови статии да прегледа поне как и защо са давани пари на телевизиите от страна държавата. Всички средства идват по Европейски програми и при положение, че става въпрос за програми свързани с икономиката на държава е нормално до парите да имат доста специализирани икономически телевизии и предавания. Разбира се това няма как да се каже от екипа на економедия, защото те нямат нужда от подобно финансиране. Тях си ги хранят техните си обръчи от фирми и компании... Затова обаче никой не иска и не се хваща да говори...

 52. 52 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 960 Неутрално

  На снимката: Част от екипа ''Червени манипулатори'', на който е възложена не особенно трудната задача по опростачване, ошашавяне и дезинформиране на природонаселението. БКП/БСП/ДС/КГБ корпорация е щедър работодател, което личи от жизненеия стандарт на всеки един ухилен обект в кадъра.

 53. 53 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не съм чувала някоя медия да има финансиране директно от държавата, освен и единствено БНТ. Останалите се финансират по европейски програми. Те от своя страна се следят изкъсо и ако имаше някакви нарушения, те щяха със сигурност да бъдат засечени от европейските институции. Отделен е въпросът за медийния комфорт, който не е свързан само със собствениците, но и с големите рекламодатели. Някой чул ли е по която и да е телевизия нещо дискредитиращо някой от големите мобилни оператори?

 54. 54 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "Uprsport":

  В същност Станишев само направи реклама на Капитал с малумните си твърдения. Кочината в медийната среда в България се изразява в това, че всеки може да си пише и да си плюе без да има каквато и да обективност. Жълтинията продава и затова и жълто си пишат нашите журналисти. Обективността никога не е била цел за журналистиката. Доказателства много...

 55. 55 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Върха на всичко е рекламирането на АЕЦ-Козлодуй в радиата.
  Трябва да светне червената лампичка и да се помисли за качествена регулация по тези проекти.
  В случая без пари ,даже е по-добре от колкото с чужди пари да лъжеш и мачкаш "свой" податливи хора.

 56. 56 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 639 Весело

  [quote#32:"Norman Granz"]Дневник ... е на светлинни години от обективността и журналистическата етика.- цитат на коментар #17 от “asparuhkanchov”

  Ами не го чети бе, тавариш[/quote]
  Да тъй що, товарищ Granz! . . Да не би ''припкащият из парк Воден'' да те е зачислил на хонорар, че така самоотвержено си изпъчил матросовски гърди!?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#33] от "aramissss":


  "... показаните на снимката твари?"

  Колега, не са твари,а много ценен ( за някои служби ) кадър. За Тошето се знае,че има звание "полковник" от същите служби,а другите са с по-ниски звания,но всички са от котилото !
  А сега,тъпото комуне от горните коментари да започне да обяснява на развален български,кой кого спонсорира и манипулира !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#36] от "tamaya":

  "... или в зората на демокрацията? "

  Ако с " зората на демокрацията" визирате времето веднага след
  10.11.1989 г., да разбирам ли ,че вече през лятото на 2014 живеем в напълно изградена демократична система?
  Демокрацията в България е унищожена и стъпкана веднага след 9.9.1944 г. !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  Как ще коментирате затишието на политически теми от преди повече от месец? Въпреки, че много интересни и показателни неща излязоха наяве, особено покрай кавгата между Пеевски и Василев медиите запразниха още от началото на юли. Необяснимо ми беше и с какво благоговение пеевите ТВ7 и 7нюз се слагаха на Бареков, който се обяви за най-голям враг на ДПС. Друг парадокс: най-посраните прогнозисти и явни манипулатори от Галъп и червен Кольо постоянно бяха по екраните барабар с Блъсков, Алгафари и Сашо Симов.

 60. 60 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1238 Весело

  [quote#59:"4i4oti"]най-посраните прогнозисти и явни манипулатори от Галъп [/quote]
  Пропуснах и Васил Тончев от Сова Харис. Моля, да не ми се обиди!

 61. 61 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#33] от "aramissss":

  Така е, има много и различни средства за информация, но обаче средностатистическия избирател вероятно ги чете, тия "парцали", и им вярва, след като БСП, ДПС и АТАКА управляваха България.

 62. 62 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 730 Весело

  [quote#35:"Mark Twain"]Един професор би могъл да посочи правилните решения, нали? [/quote]

  ... ха, та не сте ли самостоятелни личности, облечени в матията на съответен професионализъм?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 63. 63 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Гнила комунистическа кочина - това е "медиината среда" в България... и не само тя....

 64. 64 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#51:"Nach"]Тях си ги хранят техните си обръчи от фирми и компании... [/quote]

  ... а вие как проверихте това си твърдение, че ни го предлагате за чиста монета.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  то у нас никога не е имало истинска опозиция,тях ги разделя само това кой ще е на коня както се казва за да може да разпределя порциите на финансирането както казваше един небезизвестен хидроинженер,та това е простата истина,искат медиен съдебен и всякакъв комфорт за да могат да гепат,а тия циркове с леви десни по леви и незнам още какви са за да има за какво да дрънкат по телевизиите, и така ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ, и после говорете глупости за герб бсп атака дпс...и знайни и незнайни мераклии да намажат дебело филията

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 66. 66 Профил на stanislavski_him
  stanislavski_him
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Като чета статията ,ме наляга неизмерима тъга и скръб.Та то обществото ни умира бе, хор!Вървим към упадък и заличаване , изтриване от лицето на земята като етнос.То бива л..на и смрад но такова нещо никога не е било."Социализъма" направо ни изяде главите! Отива се към увеличаване на ентропията на системата и загиване.

 67. 67 Профил на podporuchik
  podporuchik
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "bad_religioner":

  Добре, че както в едноименния филм имаме идеалисти, блюстители на реда..

  Не ни казвайте нищо, което Ние вече знаем.
 68. 68 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "Делян": За Фондация Америка за България става дума. И това е факт. В крайна сметка въпрос на интереси. В България няма независими медии. Собствениците им имат друг бизнес и ползват медиите за влияние. Това е причината огромното количество млади образовани хора / не онези, нарочени на площада като такива/ да се информират от чужди медии. Точно тази примка на собствеността се отнася и до Икономедия - това определя редакционното й съдържание. Очаквам мноого минусчета. На работа, млади протестъри!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK