Какво ни чака?

Бойко Борисов, Михаил Миков, Радан Кънев, Лютви Местан

Бойко Борисов, Михаил Миков, Радан Кънев, Лютви Местан 
Има ли кой да се захване с радикалната промяна на политиката, от която страната отчаяно се нуждае? В навечерието на поредните избори отговорът на този въпрос не звучи никак успокояващо, пише в коментара си за  "Дойче веле"  Ясен Бояджиев.


Задават се нови избори. Парламентът, с неговите отвратителни задкулисни договорки, не спрели от първия до последния му ден, и роденото от него карикатурно правителство са зад гърба ни. Някои от най-видните им критици са в новото служебно правителство. Неговият премиер си позволява дори да каже, че в определен смисъл "протестът е на власт". Което в друг смисъл е донякъде смущаващо. Така или иначе във въздуха се носи плах оптимизъм, окрилен и от надеждата, че след политическото падение, което преживяхме през изтеклата година, по-зле не може да стане.


"Може, може", нашепва обаче печалният опит. Спиралата на пропадането, по която се движим неотклонно през последните най-малко 10 години в България, дъно няма.
Най-важният въпрос


Питайки се "Какво ни чака", мнозина се съсредоточават върху гаданията и прогнозите за това колко и кои партии ще влязат в следващия парламент, може ли да се повтори досегашният блокаж, ще има ли някой достатъчно мнозинство или ще се налага да се коалира. Далеч по-важният въпрос обаче е друг. Не кой и с кого, а как ще управлява. Не от кого (кои), а от какво имаме нужда.


Да, държавата се нуждае от стабилно управление. Но стабилността сама по себе си няма да промени нищо без радикално нова политика. Тук, преди да продължим, трябва ясно да кажем, че не става дума за "смяна на системата", за тотална ревизия и отказ от избрания модел на модерна, европейска, пазарна, либерална демокрация, каквито призиви отново ще се чуват в предизборната кампания. Защото проблемите ни не са свързани с този модел, а с това, че далеч преди да сме го изградили, се отклонихме драстично от пътя към него.


Голямата задача


След като пропиля много време и изостана значително в сравнение със страни със сходна съдба, България всъщност започна големите, истински, дълбоки реформи едва към края на миналия век. Много скоро след това обаче, вместо да бъдат продължени и завършени, тези реформи бяха спрени и даже в много отношения върнати назад. "Заслуга" за това имат вече четири поредни български правителства. Резултатът от това остана дълго време незабележим заради натрупаната инерция и донякъде благоприятната конюнктура. Днес обаче той вече е безпощадно ясен. Почти всички сфери на обществено-политическия и икономическия живот са пред или във фактически разпад и спешно се нуждаят от реформиране или дори от изграждане наново. Повече време за отлагане, замазване и кърпене няма.


Очевидните примери са в публични сфери като здравеопазването, пенсионната система, образованието и администрацията или в икономически и социални сектори като енергетиката. Колкото и трудно да е обаче тяхното възстановяване и реформиране, то е по-лесната част от задачата. Защото страната преди всичко се нуждае от преизграждане на цялата институционална демократична структура, завладяна от олигархични кръгове и интереси, и от преутвърждаване на правовия си характер, подменен от срастването на политическа, икономическа и съдебна власт. Иначе е обречена на постоянно задълбочаваща се криза – икономическа, социална, демографска, морална. Тази задача ще изисква огромна воля и кураж.


Има ли кой?


Има ли кой да се справи или дори само да се захване с нея? За съжаление отговорът на този въпрос днес не е успокояващ. Няма много признаци днешните основни политически играчи да са си взели поука и да са готови да се променят, за да променят и държавата.


Дали участвалото в три от последните четири управления ДПС може да се трансформира от корпорация за завладяване на власт с цел усвояване на публични ресурси в безкористен политически агент на тази промяна? Дали участвалата в две от четирите управления БСП е готова да признае съучастието си и отговорността си за годините на застой, подмяна и имитация? Дали очертаващият се победител в изборите ГЕРБ е готов да се откаже от популизма и нерешителността на първия си мандат, дали е готов, освен да строи магистрали и спортни зали, да се захване с истински реформи, като този път затвори вратите пред апетитите на олигархията? Дали партиите от Реформаторския блок ще имат силата не само да поставят диагнозата на днешното статукво, но и да му се противопоставят, без да се превърнат в част от него?


Има надежда


Истинската надежда е в онази част от обществото, която с протестите си през изминалата година показа, че ясно осъзнава проблемите и е готова да се бори за тяхното решаване. Само тя може да накара политическите играчи да се променят и така да обърне посоката на движение. Като не се поддава на ласкаещото и подвеждащо "Протестът е на власт", а продължи да бъде все така безпощадно взискателна към властта, в чиито и ръце да е тя.


Както каза неотдавна Ричард Ран - един от ранните съветници на българската демокрация, чиито съвети, обратно на широко разпространеното мнение, въобще не бяха послушани: "Не сте закрепостени за тези политици. Ако не стават, изритайте негодниците и изберете други. Ако и те не стават, изберете други..."


Иначе пропадането ще продължи. А по спиралата надолу дъно няма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Докато самото общество не узрее за идеята за промяна, такава няма да има. Политиците нямат изгода от промяна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кънев какво прави там не разбирам.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Песимист съм...дано се окаже неоснователно,но......

  rock n' roll is king!
 4. 4 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#2] от "mtmvb" Тиквар и разбиране са две несъвместими неща...

 5. 5 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "joro4900":

  Радан Кънев и влизане в Парламента - още повече....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 6. 6 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добър анализ. Не само констатира проблема

  "страната преди всичко се нуждае от преизграждане на цялата институционална демократична структура, завладяна от олигархични кръгове и интереси",

  а дава и решението:

  "Не сте закрепостени за тези политици. Ако не стават, изритайте негодниците и изберете други. Ако и те не стават, изберете други..."

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  Няма никаква политическа воля за промяна.
  Изгубихме 25 години напразно. Това е непростимо!

  klimentm
 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Надежда всяка тука оставете" - Данте Алегиери

 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Стига с тия сложни анализи. Въвеждате трите искания от рефрендума и тогава анализирайте.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Разстроено

  [quote#7:"klimentm"]Изгубихме 25 години напразно[/quote]
  Така сЪс гневни лаФчета и лакЪрдиЙки ще загубим и следващите 25 !

  [quote#8:"subaru"]"Надежда всяка тука оставете" - Данте Алегиери [/quote]
  актуален риЙлоад на Боко НострадамуС 2.0

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Прав е г-нРан що се отнася до изритването . Аз имам по - радикално предложение: един Калашников с няколко пълнителя и 220 дептата пред стената . На другия ден избори,докато намерим истинските

 12. 12 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  Някой се опитва да реанимира старото СДС

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 995 Неутрално

  докато има електорален добитък, дето за 20лв + кебапче в питка идва в София да контрапротестира без да знае за какво, все така ще бъде.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Не се ли направи нова Конституция нищо добро не ни чака.
  РБ уж говореха, че този парламент трябва да бъде кратък и след това да се свика ВНС, а сега само се джафкат.
  И като им писне на хората и тръгнат с гьостериците и винкелите по улиците, нема на кой да се сърдят...

 15. 15 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Спасението - Терминал 2 (ВЕДНАГА)

  Be smart, don't be a retard!
 16. 16 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#2:"mtmvb"]Кънев какво прави там не разбирам.....[/quote]
  Много ви бърка в гз тоя нисък и плешив човек Кънев напоследък. Много ви е неудобен, как не го е срам? Уж сестринска партия, пък не си затваря очичките, когато продавате националния интерес на БСП, ДПС и Путин?

  Лош Кънев!

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 17. 17 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#0:"афтура"]Дали очертаващият се победител в изборите ГЕРБ е готов да се откаже от популизма и нерешителността на първия си мандат, дали е готов, освен да строи магистрали и спортни зали, да се захване с истински реформи, като този път затвори вратите пред апетитите на олигархията?[/quote]
  Интересно защо очаквате от БСП2 да започнат да правят реформи, да се откажат от популизма ("я съм наследника на Тато и ша ви построя магистрали, ама не колкото неговите, щот той е велик", и да престане да обслужва олигархията?

  Що за наивни въпроси задава автора .....

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 18. 18 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ще кажа за пореден път, че най-малкото което можем да направим е да гласуваме всички, с право на глас. Трябва да вдигнем избирателната активност, за да лишим ДПС от достатъчно представители в Парламента.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Ако не се освободим от наследниците на задунайската Благоевска терористична дружинка няма спасение. Само погледнете дори в този форум колко задунайци-антибългари има - Бобчовци, Черешки, Китайски демокрации, Кадесари, Тулсовци, Хулианчовци и т.н. до безкрайност....Картинката не е радостна.

 20. 20 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 560 Неутрално

  казват,че майката на идиота е винаги бременна, аз бих казала, че майката на "калинките" е все в деветия месец....но пак добре че Дянков е далеч !!!!

 21. 21 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тези въпроси бяха актуални 25 години преди.
  И отговора не може да се даде от хора като нас.
  Работата да се избере най-удачната форма за обществено самоуправление е за високо квалифициран екип.
  Един доктор учи до 49-50 години за да достигне висока квалификация. и освен това е стимулиран финансово/заплати/.
  Ние нямаме точно такива политици. Не може да очакваш от неподготвен човек , да те излекува.
  А иначе сляпото следване на модели ,които са работели добре за другите, си е направо самоубийство.
  Защото първо ние трябва да направим същите условия като при тях.
  Или пак време е необходимо.
  И никога няма да ги стигнем ,защото вървим след тях и по тяхбата пътека!
  За това е необходим нов път -наш ,който да съчетава национални характеристики и изискванията за съвремена организация на обществото!
  Нещо ,което направи Китай , и сега страни като Индия, Русия и други правят.
  НАШИЯТ ПЪТ!
  На малък брой средна класа,ниско средно ниво на интелегентност,положение на земите ни ,традиции.....
  И най-лошото-=- нямаме елит с висока квалификация, особено политическия ни.
  И на фона на ниско ниво на средна класа.
  Почти пълна предопределеност.
  -Продължаване на досегашната деградация на държавата ни , до пълното й изчезване.

 22. 22 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 703 Неутрално

  С реанимации на стари ментарджии няма да стане.

 23. 23 Профил на donpedro
  donpedro
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не ви ли светна, защо толкова лаеха против Костов. Защото той единствено направи нещо за България - реформа. Затова е КОМАНДИРА!!!. Всички след него лапаха от плодовете на реформата , като се започне с Дедо ви Симеончо. (в Румъния на техния не му дадоха да припари), а той се налапа и няма спиране. Кой го докара? Нама да ви питам. И отам до сега все надолу и надолу. И все Костов е виновен. Значи много ама много е пречел. Такъв каТО него е нужен но набиха на народа "всички са един дол". Сега ще се радвате на бате си Бойко.

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Общи приказки. На тоя въпрос "Какво ни чака" ще отговоря по-скоро позитивно, защото не обичам лошите новини: ще си живеем средно щасливо както до сега. Нека Бог ни пази от болести и катаклизми, че ако стане, само тоя огън ни липсва да ни изгори. Нови политици няма от къде да дойдат и ако да, държавата е бедна. Най-големи надежди имаше у Костов, когато смени Виденов. Нищо! После у царя-ще върне династията, има лоби на Запад, докара юпита-Качакова, Василев, Милен Велчев...Е? Не стана, пък и няма как, противоречи на икономическите закони. За другите бивши социта, че били по-добре...може. Те си бяха по-добре и преди 89-та затова, че не бяха руски подметки като нас. Ама че сега са цъфнали кой знае колко...Не става дума ние какво мислим за тях, а какво говори запада. Та това ни чака-чакане.

 25. 25 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Гневно

  Тая територия трябва да се огради с бодлива тел, населението да се изтреби и да се направи резерват за диви животни.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Не сте закрепостени за тези политици. Ако не стават, изритайте негодниците и изберете други. Ако и те не стават, изберете други..."

  това добре, проблема е че от всички страни са еднакви негодниците. Както и в УСА между другото. Всичко е театър, истинските властници са зад кулисите.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Има надежда

  Истинската надежда е в онази част от обществото, която с протестите си през изминалата година показа, че ясно осъзнава проблемите и е готова да се бори за тяхното решаване.
  ------------------------------------------
  Дали има надежда?
  Частта от обществото, съзнаваща генезиса на проблемите, оценявам на 200-250 хиляди гласа.
  Предвид факта, че никоя от партиите на "пазара" не може да ни "прибере", то няма как да сме фактор при формирането на политики.

 28. 28 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#24] от "man_un":
  Стана, стана! Виж статистическите показатели на България по време на "царското правителство". При това без много да се трудим, за каквото усилие призоваваше Симеон. Ама 800 дни "пословично трудолюбие" се видяха много на народа... Зер, който се е главил за премиер, той да се труди. Е, сега трябва да сме щастливи с най-многото неработни дни в ЕС! Не сме ли? Ами тогава, както викаше баба ми-македонката: "газо ми е блажен"!

 29. 29 Профил на vaskeh
  vaskeh
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няколко прости причинно - следствени връзки за по-добра България:
  В политическата система: 1. Задължително гласуване- ще доведе до обезценка на платения вот и свръхпредствителство на малцинствени групи. 2. Редукция или отмяна на партиините субсидии - 11 лв. За глас - ще доведе до по лесен достъп на граждански групи и обединения до политческия елит.
  В икономически план: трябва само премахване на корупцията, защот в момента 8 от 10 българи крадват при възможност, независимо от сектора. Само за сравнение: в кантона Цуг в Швейцария, корпоративния данък е 17% и еизвестен като данъчен оазис. в цяла България е 10% и никой не иска да ни фойде в кочинката. защо ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Не сте закрепостени за тези политици...“, както и не бива да се закрепостяваме към съветници и техните модели, които не сработиха за добро. Нима реформа означава няма го предприятието, няма го проблема?
  Не бива, също така, да се закрепостяваме към направения избор (от наше име), той затова е избор, а не даденост.

 31. 31 Профил на Питър Паркър
  Питър Паркър
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Трудно ще седнат основните политически лидери и ще се разберат за каквото и да било..нещо жизнено необходимо в този момент!

 32. 32 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Както каза неотдавна Ричард Ран - един от ранните съветници на българската демокрация, чиито съвети, обратно на широко разпространеното мнение, въобще не бяха послушани: "Не сте закрепостени за тези политици. Ако не стават, изритайте негодниците и изберете други. Ако и те не стават, изберете други..."

  Господин Бояджиев, струва ми се, че идеята за политическа промяна на Мистър Ричард Ран в периода на посткомунизъм е нещо, което изглежда върви отделно от представата за икономическа реформа по Плана Ран-Ът, поне така както този план беше приложен в България. Странна работа.

  Ето какви реформи са оставили двама сънародници на Ран и Ът, президентите на САЩ Теодор Рузвелт и Франклин Делано Рузвелт, в наследство на американския народ:

  Теодор Рузвелт(два пъти Президент на САЩ от 1901 до 1909)
  Управление, основано на идеала за арбитраж между работниците и капитала, гарантирана справедливост за всички и привилегии за никого;
  Антитръстово(антимонополно) законодателство. Следствие от това е the Sherman Act;
  Консервация и добавяне на горски масиви към земя за обществена употреба.

  http://www.whitehouse.gov/about/presidents/theodoreroosevelt

  Франклин Делано Рузвелт (Президент на САЩ от 1932 до 1945)
  Новият курс на Управление(New Deal program)се прилага по време на Голямата Депресия.
  В първите си сто дни, през 1932, Франклин Рузвелт предлага, а Конгреса гласува мащабна програма за възстановяване на бизнеса и земеделието, облекчения за безработните (към този момент те са 13 милиона) и за тези, които са в риск от загуба на ферми и домове.
  Франклин Рузвелт преодолява през 1935 страховете на бизнеса от Новия Курс за неща като допускане на дефицит в бюджета, извеждане на страната от златния стандарт, и отхвърляне на концесиите на труда, като отговаря с нова програма за реформи:
  Социална Сигурност, с по-високи данъци за богатите, нов контрол над банките и обществените услуги.
  През 1936, преизбран, той се опитва чрез законодателство да разшири Върховния Съд, който прави невалидни ключови мерки на Новия Курс. Франклин Рузвелт губи битката за Върховния Съд, но настъпва революция в конституционното право. От тук нататък, Управлението може легално да регулира икономиката.
  Франклин Рузвелт налага политиката на "добросъседство", трансформирайки доктрината на Монро за еднопосочност и се стреми чрез неутрално законодателство да държи Америка настрана от Втората Световна война.

  http://www.whitehouse.gov/about/presidents/franklindroosevelt
  Очевидно политическа и икономическа промяна в САЩ вървят заедно и водят до излизане от криза или не влизане във война. Но в България са отделени, и се свързват обикновено пост фактум.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK