Не от мое име!

Не от мое име!

© ReutersСпоред социолозите в Израел над 90% от населениет оподкрепя операцията срещу "Хамас" в ивицата Газа и само около 7% не са съгласни с мотивите з анея или начина на провеждането й. "Дневник" предлага гледната точка на представител на това малцинство.


Ами Кауфман е съосновател на онлайн изданието "+972 Magazine" (972mag.com) То събира блоговете на израелски и палестински журналисти. Всички те твърдят, че са са обединени от идеите за "защита на човешките права, свободата на пресата и информацията и слагане край на израелската окупация".


Името на сайта всъщност е телефонният код, с който от чужбина се избират както Израел, така и автономните палестински територии. То е символ на идеята за единство.
Заради либералната си позиция и критичността в отношението към израелската политика в региона "+972 Magazine" често е обвиняван в "антиционизъм". 

Онлайн изданието се финансира от даренията на читателите си.


Докато стоим на стълбището, гледам по-голямата си дъщеря, която скоро ще навърши 7 години. Тя е толкова уморена, а очите й са широко отворени. Вдигнах я от леглото посред нощ защото сирените в Бат Ям, предградието на Тел Авив, в което живеем, започнаха да вият, предупреждавайки за ракетна атака. За да я събудя, трябваше да я разтърся доста грубо в леглото й. 


Ракетите на "Хамас", насочени към нашата област, оставят около една минута, за да намерим укритие. Живеем на третия етаж и затова нямаме достатъчно време, да слезем до бомбоубежището в сутерена. Особено с деца на ръце! Така че, с нашите съседи стоим на стълбището. Някои са излезли изпод душа, препасани само с хавлиени кърпи, други - по пижами. Има хора, които никога не съм срещал досега, но се смеем и си подхвърляме дребни шеги.


И точно в този момент над нас проехтява взрив! После още един. В началото не можем да разберем дали това е експлозия от попадение. Най-вероятно става дума за ракета, прихваната от Iron Dome(Железен купол), израелската система за противоракетна отбрана.


Това е звук, с които сме свикнали в последните няколко седмици. Е, не точно "свикнали." Все още е изнервящ. 


Притискам голямата ни дъщеря по-близо до себе си. Жена ми държи по-малката - тя е четиригодишна. Благодаря ти Господи, че детето все още спи. Мисля си, че не това беше начина, по който планирахме да прекараме лятото си. Щяхме да играем навън, да плувате в морето... А не да стоим по цял ден вкъщи, а вечер да се скупчваме на стълбището.


Не бях планирал и да гриза ноктите си до дъно, когато оставям момичетата си в летния лагер, за да отида на работа - на половин час път с кола от дома. Оттам единствената ми връзка с инструкторите в лагера е WhatsApp. Когато воят на сирените спира, от тях очаквам да чуя единствено, че всичко е ОК. "Ние сме в училищното бомбоубежище, всички деца са добре, няма за какво да се притеснявате," обикновено гласи съобщението, което получавам.


Но се притеснявам.


Не от мое име!

© Reuters


Как стигнахме до тук?


Как стигаме до тази фаза на операцията с над 1000 убити палестинци, десетки израелци, един тайландски гражданин - цифри, които се покачват с всяка минута?


Ако погледнем само последните събития, отговорът е всъщност съвсем ясен. Израел не може първи да е предизвикал ескалацията на конфликта в Газа, но със сигурност го насърчава. Прекратяването на израелско–палестинските мирни преговори през април т.г. и категорично отхвърленото от Израел правителство "Хамас – Фатах" на палестинското национално единство доведе до ново повишаване на напрежението.


Скоро след това дойде трагичната новина за отвличането на трима израелски тийнейджъри на Западния бряг. Министър-председателят Бенямин Нетаняху веднага обвини за отвличането "Хамас" и така наля масло в огъня. Продължи с обвиненията и след като телата на момчетата бяха открити, въпреки, че все още нямаше никакви доказателства за участие на "Хамас" в това убийство.


Похитителите може да са били част от самостоятелна група активисти на "Хамас" , които не получават нареждания от лидерите на групировката.


Но и лидерите на "Хамас" със сигурност не допринесоха за облекчаване на ситуацията, след като аплодираха отвличането.


Освен това, независимо, че знаеше за смъртта на тийнейджйрите, израелското правителство три седмици държа в тайна резултатите от издирването им, прикривайки го като тайна операция за спасяване на заложници. Нетаняху използва това време, за да "повдигне обвинения" на "Хамас" и буквално да обяви война на всички палестинци. Израел арестува стотици от тях на Западния бряг и предприе извършването на целенасочени убийства в Газа.


В същото това време подстрекателството от страна на израелските политици създаде атмосфера на толкова силна омраза към арабите в Израел, че направи възможни едни от най-бруталните убийства , на които тази страна е ставала свидетел. Шест крайно десни евреи отвлякоха 16-годишен арабин в Източен Йерусалим, пребиха го, след което го запалиха в близката гора. Убийството веднага предизвика бунтове, както в палестинския Източен Ерусалим, така и в палестинските градове във вътрешността на Израел.


В атмосферата на такова напрежение и особено след като израелската армия уби деветима членове на "Хамас" в един от тунелите в Газа (за които се твърди, че все още се използват за терористични атаки), екстремистка организация като "Хамас" нямаше нужда от други извинения, за да открие огън. След това ескалацията на конфликта пое по познатия път - стотици ракети, изстреляни от "Хамас", тежки въздушни удари от страна на Израел, опити отряди на "Хамас" да проникнат на израелска територия, и накрая - израелска сухопътна операция.


Не от мое име!

© Reuters


Резултатът бе опустошителен,


както може да се очаква в толкова непропорционална война, която една от най-богатите и най-мощните армии в света води срещу партизанска група.


По данни на ООН около 80% от жертвите в Газа са цивилни граждани. Тези цифри в никакъв случай не са в полза на на една страна, която през цялото време на конфликта твърди, че прави всичко възможно, за да защити живота на цивилните. За съжаление, стана дори по-лошо. Над 130 деца - в това число 11 бебета – също бяха убити. И това бе извършено от армията, която израелците продължават да наричат "най-моралната в света".


Броят на децата, загинали само в една неделна нощ по време на конфликта е достатъчен, за да бъде определен като военно престъпление. В опит да убие активиста на "Хамас" Ахмад Сахмуд, израелската армия бомбардира сградата, в която той се е намирал. Проблемът е в това, че тази сграда е била домът, където е живеело семейството на Абу Жаме. Атаката наистина успя и Сахмуд бе убит. Но заедно с него бяха убити и още 25 невинни членове на семейството на Жаме - 18 от тях са деца, бебета, бременни жени..


Израелските медии едва споменаха за това събитие. Тяхното внимание бе изцяло фокусирано върху жертвите, които даде собствената им страна и това би могло да бъде разбрано. Но някой все пак трябва да помисли и за това, че за кланета, като това, на което стана жертва семейството на Абу Жаме, трябва да се говори.


Очевидно израелците нямат проблем с подобно отмъщение. Очевидно, те не виждат проблем и когато чуват, как един армейски генерал казва: "Да, виждам, че в сградата има и 25 цивилни. Но техният живот трябва да бъдат отнет заедно с този на активиста на Хамас".


Не от мое име!

© Reuters


Това ли е моралът за който става дума?


Аз лично смятам, че толкова нисък морал може да е продукт единствено на расизъм, вкореняван системно и чрез образователната система в мисленето на няколко поколения израелци. Да бъдеш толкова апатичен към убийството на 130 деца, "за да се даде урок на тези момчета" не е нищо друго освен резултат от расистка идеология.


В тези дни, когато оръдията стрелят, расизмът се проявява в пълната си сила. Известният равин Дов Лиор, призова за унищожаване на Газа и даде благословията си за избиването на невинни цивилни граждани. Активисти на лявото политическо крило протестираха, защото операцията била предприета от десните в Израел. Знаменитости, които си позволиха да произнесат дори само една единствена дума на солидарност с палестинските жертви, бяха изолирани и принудени да се извинят, за да не загубят рекламните си договори. Срам ме е да кажа, че дори и аз самият съм много внимателни с кого споделям възгледите си, считани от мнозина тук за "радикални" и "коварни". Страхувам се!


Както вече споменах, тук става дума само за събития, случили се през последните няколко месеца. Акцентът е поставен върху последните седмици от развитието на операцията "Защитен ръб". Но намирането на виновника, който е стрелял пръв, наистина не е толкова важно. Важното е, когато се отдръпнем назад, да видим цялата картина – портретът на една окупация, на милиони хора лишени от човешки права, на кражбата на земя, на апартейда – продължил повече от 50 години. Израел е колониалист, който държи в подчинение милиони хора със силата на армията си, а светът не прави нищо, за да му се противопостави.


Разбира се, че Хамас контролира ивицата Газа, но само като най-големия затвор под открито небе в света. Всъщност Газа се управлява отвън, от Израел, който решава какво се случва вътре, колко, и кой влиза в ивицата. Няколко области на Западния бряг се управляват от Палестинската автономия, което всъщност прави окупацията им много по-лесна за Израел. Тай няма задължението да се занимава с проблемите на гражданите там. Но ако някой от тях премине границата, Израел винаги ще намери начин да му покаже, колко тежка е любовта му, точно както това се случва в момента. И точно като това ще се случва в годините, които предстоят.


Не от мое име!

© Ahmed Zakot, Reuters


Нека да е ясно


- аз не одобрявам това, че "Хамас" изстрелва ракети по цивилни. Цивилни като мен и семейството ми! Това също са военни престъпления и "Хамас" е изключително опасна организация. Но ще й дам един единствен "кредит"! Все пак там никога не са твъдлели, че са "най-моралната армия в света". Когато "Хамас" убива 30 войници и 3 цивилни, а израелската армия отговаря на това със стотици убити, предимно цивилни - кой точно е терористът тук?


На стълбището аз продължавам да гледам дъщерите си, докато ракетите на "Хамас" летят над нас. И мисля за десетките палестински момичета на тяхната възраст, които загинаха от еднотонните бомби, падащи от самолетите F16. Мисля си за бащите им, които с голи ръце са изравяли мъртвите тела от развалините, мисля си за майките, които са плакали, вкопчили ръце в разкъсаните останки от дрехите им.


Чувствам гневът, който се надига в мен и си казвам: Не и от мое име!


Казвам и на колегите си - палестинци: Не и от мое име!

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Имам приятелка в Израел, в опасен район, и всеки ден треперя за нея. Чак я докарах до параноя - ако не я "чуя" два-три дни по скайп, започвам да си мисля всякакви глупости... Преди се чувахме веднъж в месеца, да речем. Има две малки деца.... Моля ви, обаче, променете заглавието - на български се казва "ОТ мое име". "Не от мое име"

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Благодаря за промененото заглавие.

  Доброто е заразно
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не мисля, че авторката е родена в Израел. Мисля , че дори и родителите и не са родени там. Еврейско - палестинския конфликт съществува от момента на създаването на Израел.
  Хората са наясно, че живеят в стана, която от момента на създаването и е ''трън в очите'' на заобикалящите го араби и са обучени да се противопоставят на ислямския тероризъм.
  Признавам заслугата на евреите по цивилизоването на това парче пустиня, което те постигат с много ''труд, кръв и пот'' и са напълно в правото си да воюват за да запазят земята си.

 5. 5 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 435 Разстроено

  Отвратителна работа е тва нашто Човечество!

  Дневник, дневнииииик, дневник!
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Всяка война,дори и със справедливи искания,води до невинни жертви-това е като ефекта на бумеранга.Време е и палестинци,и евреи да започнат да преговарят,иначе край няма.....

  Tony
 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#4] от "raytcho":Глупости!А погромите над еврейте 1929 г.(Хеврон),1936,1939......

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3319 Любопитно

  Това израелците ще да са доста кръвожадни при положение ,че се изтребват цивилни в Газа?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Този Сблъсък си е от библейско време,
  за какво сме се замислили днес ???...
  Изчезнат ли палестинците, "изчезва" и Израел...
  Вечно ще си опонират ...
  Те са наясно - с огради няма да стане
  и се пазят само, от... смесени бракове...
  Иначе е Невесело, но и Поучително ...
  Препратките са към законите на Ману
  от по-старата част на днешния ни Свят... 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  [quote#6:"Free person"]
  Всяка война,дори и със справедливи искания,води до невинни жертви-това е като ефекта на бумеранга.Време е и палестинци,и евреи да започнат да преговарят,иначе край няма.....[/quote]

  Така е - трябва да се преговаря.
  Не правя пълна аналогия, но с нашите роми не се ли опитваме да постигнем някакво съгласие за какво ли не?
  Това са разлики в цивилизации - просто всяка дума има различен смисъл, тежест, значение. Как да разберат арабите, че на повечето от тях Израел дава поминък, а те се отблагодаряват с "патриотизъм"?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 390 Неутрално

  "Но намирането на виновника, който е стрелял пръв, наистина не е толкова важно. Важното е, когато се отдръпнем назад, да видим цялата картина – портретът на една окупация, на милиони хора лишени от човешки права, на кражбата на земя, на апартейда – продължил повече от 50 години. Израел е колониалист, който държи в подчинение милиони хора със силата на армията си, а светът не прави нищо, за да му се противопостави."

  Супер статия.

 18. 18 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#12:"true_original"] С трепет чакаме ПОНЕ ВЕДНЪЖ Дневник да ни предложи гледната точка на 90%. Ей тъй за малко баланс, извинявайте за обидната дума. [/quote]
  Ето една друга гледна точка, на българка живееща в Тел Авив:
  http://e-vestnik.bg/21108/raya-sofiya-duman/

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Жалко за невинните жертви и от двете страни. Жалко за разрушенията.
  Но... Хамас сяда на масата за преговори с презумпцията, че не признава държавата Израел и че иска нейното унищожение.
  Това не е разумно начало на преговори. Няма го Израел на царете Давид и Соломон, няма го вечният Рим, нито дори Халифатът, но я няма и Османската империя. Границите от 1947/48 отдавна не са реални, за да се приемат за изxодна позиция при преговори. За да има траен мир, трябва да се признаят реалностите към момента и да се изxожда от тях.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Важния въпрос не е кой е почнал,а кой мойе да спре войната.Ако Израел спре операциите,Хамас няма да спрат с терористичните актове и ракетните атаки.
  Теоретично дори няма такива условия,които
  Израел ако приеме,за да има мир,а не някакво примирие за превъоръжаване.
  Децата от Ковънтри и Дрезден,загинали при бомбардировките са еднакво невинни,но единственият начин за постигане на мир е бил пълно унищожаване на нацисткия режим.
  Аналогично,единственият начин за постигане на мир в Близкия изток е пълно унищожаване на ислямистките режими,като този на Хамас в Газа и преговори с нормални представители на хората,излъчени в нормален политически процес след налагане на мир.
  Дотогава единственото,което може да се иска от Израел е максимална селективност,което е много трудно постижимо при тактиката на Хамас на"жив щит".

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  До коментар [#24] от "granzuzin":

  Защо всяка къща и общественна сграда в Израел има скривалище?

  klimentm
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нямам симпатии и към двете страни. И двете страни вършат неща , които са морално укорими. Но ако не друго поне разбирам какво прави Израел. Когато живееш в такъв регион не може да работиш с бели ръкавици. Има и нещо друго: Ако тръгнем да критикуваме Израел ( за което има много основания) нека да не забравяме, че ако Израел го няма целият този ислямски фундаментализъм ,който се насочва към него ще се насочи към Европа. И в Балканите в частност защото те са много уязвими. А с държавата ,която имаме нямаме шанс срещу такава заплаха. За жалост е така. Тъй че нека да не даваме оценки защото не знаем какво ще ни се случи утре. За Израел и Палестина е ясно: каквото е било ,такова и ще бъде.

 29. 29 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Милите невинно загинали де4ица санай тежката цена, късметлии сме 4е живеем в страна с мир свобода И милион други не6та които ежедневно не осъзнаваме И не ценим

 30. 30 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Весело

  до [sabbathн]не съм фен и на двете страни на конфликта, но апропо как трябва да ви наричам юдеи или израелци,защото малко раздвоение се получава.та както казваме по нашите земи чифутите,това не е обида а турска дума за евреи,ето че искочи и трета дума за това племе както е описано то в тората. и като турим най-отгоре ционизма се получава направо световъртеж,а пък ако продължим кави били сефарди или ашкенази,ама пък те били и говорили на идиш демек хазари с еврейска вяра и всичко накрая опря до Моше

 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#28] от "drake":

  Напълно прав си. Само ще те допълня - ислямският фундаментализъм вече се е насочил към Европа, а тя се прави на толерантна и не прави нищо да го спре. И не само нашата държава е слаба, всички балкански държави са слаби и при една реална военна заплаха от Близкия изток няма да могат да се противопоставят реално.

 32. 32 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 632 Разстроено

  "...Как стигнахме до тук?.."
  Прост въпрос,изискващ толкова много и трудни за разбиране обяснения....Човешката омраза,нетърпимостта към другия,различния, ще ни погуби.Да не говорим за алчността човешка!
  А всичко можеше да е много по-различно...
  Потресаващ текст!

  Джордж Оруел-1984
 33. 33 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#31] от "aralambi":

  Израел е буферна държава, която влага много усилия и пари ,за да спре ислямският фундаментализъм. Не от идеали разбира се, а защото се бори за оцеляването си. И в името на това прави не много приятни неща. Но това е положението. Нямат голям избор: или те или арабите, няма средно положение. Който е гледал филми за това ,което е предшествало войната от 1967г знае как арабите са заплашвали евреите ,че ще ги изхвърлят в морето. Е, не са. Но фактът е,че в такава ситуация хуманизмът е луксозна стока.

 34. 34 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ако някой ми постави избор: бъдещето на моите деца или животът на чуждите, колкото и да ми е тежко, няма да се замисля за дълго.

  Хамас са изверги. Да оставим това, че ги на практика всичко важно за оцеляването им идва от Израел, а те го мразят в червата си. Човещинка.

  Но да строиш съзнателно всичките си важни военни инсталации там, където при обратен удар ще има най-много цивилни жертви е от Лукавия. Какво да правят IDF? Как да защитят хората си? Колко още пари да налее Израел в отбраната си - т.е. с колко да лиши хората си, за да опази тези, които от деца се учат да го мразят?

  Аз всъщност не мога да разбера мекотата на днешен Израел. Тези ракети не са построени в Газа просто защото няма с какво. Всичкото оръжие в Газа се внася нелегално. Защо в такъв случай Мосад не открие и унищожи - ако трябва с помощта на авиацията - тези, които дават децата в Газа като курбан?

  Защо всички ляво-ориентирани плюят по Израел, а не се замислят - откъде е това оръжие? За какво им е на Хамас, да не би някой да ги напада? Като сееш ветрове, какво очакваш да пожънеш?

  Израел иска мир открай време, защото няма полза от война. Ако съседите му имат ум в главата, проблеми с Израел няма. Примери - Египет и Йордания. Ако обаче са отдадени на джихад...

  И да, жалко за децата. Но виновни за нещастията им са родителите и тези, които ги въоръжават.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  "Заради либералната си позиция и критичността в отношението към израелската политика в региона "+972 Magazine" често е обвиняван в "антиционизъм". Онлайн изданието 972mag.com се финансира от даренията на читателите си."

  Въпросният сайт е много интересен и обективен, понякога чета информации от там, когато търся информация относно конфликта между евреи и палестинци. Препоръчвам го на всеки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#34] от "shristov":

  Защото Хамас е най-добрия враг на Израел. Колко са жертвите на Израел от тези пършиви ракети? Защо им е на Мосад да умищожава Хамас, напротив те най-вероятно са го внедрили и спонсорирали, както наскоро се разбра, че ЦРУ спонсорира и генерира терористични групи в САЩ. Новината дойде не от кой да е, а от Амнести Интернешънъл и беше публикувана в Дневник не отдавна.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 40. 40 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 416 Любопитно

  Този конфликт е отражение на всички подобни конфликти, които възникват при смесването на 2 разнотипни етноса. Били те негри-бели, цигани-българи, араби-французи и т.н. Решаването му и по-точно - способността на човечеството за решаването му, ще покаже какво ще се случва занапред.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 41. 41 Профил на wtf
  wtf
  Рейтинг: 222 Любопитно

  [quote#34:"shristov"]Хамас са изверги. Да оставим това, че ги на практика всичко важно за оцеляването им идва от Израел, а те го мразят в червата си. Човещинка.[/quote]

  Да бе бате.

  Викаш и евреите в концлагерите и гетата да бяха целували ръка на нацистите, зер всичко за оцеляването им от тях е идвало.

 42. 42 Профил на wtf
  wtf
  Рейтинг: 222 Весело

  [quote#33:"drake"]Израел е буферна държава, която влага много усилия и пари ,за да спре ислямският фундаментализъм[/quote]

  Нямаше да има фундаментализъм ако нямаше израел.
  Не го забравяйте това!

  Те запалиха пожар и сега плашат света с него. Много нагло!

 43. 43 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1245 Весело
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  До коментар [#11] от "true_original":
  До коментар [#12] от "true_original":

  И какво проарабско видяхте в тази статия!? Напротив много си е обективна даже! Проарабско ли е да се каже, че израелската армия изби около 400 палестински деца (защото те са 400, а НЕ 130)!? Проарабско ли е да се каже, че повечето жертви от палестинска страна са цивилни граждани, а не бойци на Хамас!? Това са обективни факти!

  А, това, че Дневник водил проарабска пропаганда и политика е смешно, нелепо и абсолютно НЕВЯРНО!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  Ето и данни за палестинските деца убити от израелската армия по време на настоящата война:

  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israelgaza-conflict-names-of-373-children-killed-by-bombing-released-in-charity-plea-for-permanent-ceasefire-9651400.html

  http://www.reuters.com/article/2014/08/05/us-mideast-gaza-unicef-idUSKBN0G51X320140805

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#28:"drake"]Има и нещо друго: Ако тръгнем да критикуваме Израел ( за което има много основания) нека да не забравяме, че ако Израел го няма целият този ислямски фундаментализъм ,който се насочва към него ще се насочи към Европа. [/quote]

  Това просто не е вярно. Без значение дали Израел ще съществува като държава или не ислямския фундаментализъм си съществува от десетки години и заплашва ЕС! Ислямистки терористични групи има не само в палестинската "автономия", такива има и Пакистан, Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия, Йемен и още много държави по света.... и тези ислямистки групировки заплашват НЕ само Израел, но също така САЩ и ЕС! И въпреки, че Израел си съществува тези групировки извършиха ужасни атентати в ЕС (Мадрид и Лондон) и САЩ (Вашингтон, Ню Йорк и Бостън).

  Даже, наскоро най-опасната и богата терористична група в света - ИДИЛ си направи собствена държава в Ирак и Сирия, а Израел по никакъв начин не предотврати този процес! Аз не ги обвинявам евреите за това.... вина за създаването на ИД има цялата международна общност! Но създаването на тази организация ИДИЛ и държава - ИД е доказателство, че Израел не е никакъв "щит" или пречка срещу разпространението на ислямисткия фундаментализъм и опасностите свързани с него, които заплашва целия Запад!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#33:"drake"]Израел е буферна държава, която влага много усилия и пари ,за да спре ислямският фундаментализъм. [/quote]

  Израел НЕ може да бъде буферна държава в спирането на ислямският фундаментализъм! Самия Израел дори не граничи до Европа! Пътищата през които минават ислямистките терористи НЕ минават през Израел, тези терористи НЕ идват от Израел или палестинските територии.... финансовите потоци за терористите също по никакъв начин НЕ могат да бъдат спрени от Израел.

  За повече подробности прочети горният ми коментар: [#48].

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#34:"shristov"]Да оставим това, че ги на практика всичко важно за оцеляването им идва от Израел, а те го мразят в червата си. Човещинка. [/quote]

  Това е нелепо твърдение! Би ли обяснил как Израел помага за оцеляването на Хамас!?

  [quote#34:"shristov"]Израел иска мир открай време, защото няма полза от война. Ако съседите му имат ум в главата, проблеми с Израел няма. Примери - Египет и Йордания. Ако обаче са отдадени на джихад... [/quote]

  И как точно иска мир!? Ако Израел искаше мир отдавна да бяха позволили на палестинците да направят своята държава, отдавна да бяха прекратили незаконната окупация на Западния бряг... но, НЕ нищо подобно не прави Израел! Ако Израел наистина иска мир и стабилност за своят народ трябва просто да сключи мирен договор с палестинците, приемайки двудържавното решение на този конфликт! То всъщност няма друго решение от това.... двудържавното!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  До коментар [#18] от "Красимир":

  Стана ми интересно и прочетох въпросната статия, но първо авторката не е българка от евреиски произход и нормално защитава гледната точка на крайно десните ционисти живеещи в Израел... това е обяснимо. Но във въпросното интервю е пълно с глупости и откровени лъжи, като например, че палестинците били "сирийци" и че за последните 4000 години на днешната територия на Израел и Палестина е нямало нито една арабска държава.... всеки, който знае историята на Близкия изток знае, че това са пълни глупости. Но, явно в Израел пълнят главите на младите хора с подобни лъжи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#51:"Иво"]но първо авторката не е българка от евреиски произход[/quote]

  * авторката Е българка от евреиски произход....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#45] от "pitbull_63":За да ни харесват,трябва да одобряваме опитите за унищожението ни и глупостие написани за тях?!Благодаря,предпочитам силен Израел,който всички мразят,пред Аушвиц който всички обичат.

 54. 54 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  [quote#51:"Иво"]последните 4000 години на днешната територия на Израел и Палестина е нямало нито една арабска държава.... [/quote]Аз съм малко прост и не знам да е имало.Моля те,като по-учен,да ми кажеш името на арабската държава,името на столицата и,на валутата и,както и имената на мин-председателите(царете)и.Благодаря предварително.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#54:"sabbath"]Аз съм малко прост и не знам да е имало.Моля те,като по-учен,да ми кажеш името на арабската държава,името на столицата и,на валутата и,както и имената на мин-председателите(царете)и.Благодаря предварително. [/quote]

  Моля те, не говори така за себе си... ти не си прост.

  А, сега сериозно.... да видим хронологично във времето каква е съдбата на тези земи, след като Римската империя разрушава вашата евреиска държава, след като прогонва по-голямата част от евреиското население живеещо там, след като напълно разрушават Йерусалим, първо тази територия става една от многото римски провинции, след това става част от Византийската (източно римска) империя, за кратко тези територии стават част от персийската империя на Сасанидите. След това ромеите отново взимат за кратко тази територия и след това започва арабското нашествие в Близкия изток. Ето подробности:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_conquest_of_Syria

  След това днешен Израел е част от Умаядския халифат, точно по това време и мнозинството от населението населяващо днешен Израел е било АРАБСКО, като повечето от тях са били мюсюлмани, но също така е имало арабски християни, които са предшественици на сегашните палестински мюсюлмани и християни.

  Така, столицата на Умаядския халифат е била Дамаск и Харан.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Umayyad

  "Царя" е всъщност е умаядски халиф, ето името на този който прави част днешна Палестина/Израел от своята арабско-мюсюлманска империя:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Muawiyah_I

  Ето му и наследника:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Muawiya_II

  След като тази арабска династия пада от власт идва нова арабска династия, която взима контрол над тези земи, това са Абасидите: столица Куфа, Багдад, Ракка, Самара, Кайро.

  Първият халиф от тази династия е:

  http://en.wikipedia.org/wiki/As-Saffah

  След това Израел/Палестина става част от друга арабска държава - Фатимидски халифат:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fatimid

  Столица Кайро, първи халиф:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Abdullah_al-Mahdi_Billah

  След това, тази територия е превзета от египетските мамелюци, те не са били араби а смесица между различни етноси, държавата се казва Мамелюкски султанат, по-голямата част от населението на тази държава е било арабско:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mamluk_Sultanate_(Cairo)

  Столица Кайро, първи султан:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Shajar_al-Durr

  За около 100-200 години е имало и рицарски държави по тези земи покрай Кръстоносните походи. Вие евреите също нямате добри спомени от тези времена, защото при превземането на Йерусалим от един от кръстоносните походи повечето евреи живеещи в града са били избити заедно с мюсюлманите живеещи там

  И след това вече Израел бива превзет от османските турци.

  Да обобщим накрая:

  От 638 г. до 1517 г. днешен Израел + Газа и Западния бряг е бил част от различни арабски държави и империи! По същото време мнозинството от населението в тези територии е било арабско - християни и мюсюлмани и една малка и незначителна част от евреи юдеисти.

  Ето, повече подробности:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Time_periods_in_the_region_of_Palestine

  Ето и данни за населението, виж таблиците:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Palestine#Demographics_in_the_Ottoman_period

  П.П.
  Не знам какво учите в Израел децата когато става въпрос за историята на вашата държава.... то е ясно, че нейната модерна история започва едва през 1948 г. но е хубаво вашето министерство на образованието да запознае малките евреичета за историята на земите, които населявате вие днес в периода от изгонването евреите от римляните (някъде към I век) до първата голяма евреиска преселническа вълна, която почва мисля през 19 век, ако не се лъжа.... вашите деца трябва да знаят историята на тези земи от I -ви, та чак до средата на XX-ти век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#54] от "sabbath":същият въпрос задавам и на теб,кога е имало царство Израел със столица, и прочие валута през последните 1500 години,или пък ашкенази евреите от къде са се пръкнали,кога и коя е била столицата на държавата им,валута,цар/хан и прочие.шалом

 57. 57 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Потдържам статията. В този конфликт няма добри и лоши, няма ангели ( ако не броим невинните деца) и дяволи. Политиците и от двете страни сякаш са яхнали опашката на дявола ( простете за теологичното сравнение).

  chavo64
 58. 58 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1245 Весело

  [quote#56:"nibelung2"]ашкенази евреите от къде са се пръкнали,[/quote]Ашкеназките евреи са тези,които след разрушението на Втория Храм са се заселили на територийте на днешните Германия,Полша и Русия.Много от великите светци и учители на евр.народ са ашкеназийци-рав Меир Давид Кахана,рав Менахем Мендел Шнерсон,АГРА,Бал Шем Тов и още много други.

 59. 59 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#58] от "sabbath":манипулираш,меко казно,драги и не отговори на въпроса ми защото не ти изнася,тези имена които цитираш за вашият етнос може да са светци и пр.но хайде опитай се малко да отговориш на въпросът ми с небиблейски легенди ,с факти, дати т.н.както направи Иво от[55]. иначе не може да не ви се признае дарбата да извъртате очевадни факти.апропо наскоро разгледах Балфуровата декларация,но тя е само писмо на Балфур до Ротшилд.и аз като тебе ще кажа че съм малко прост,та да ме светнеш,защо винаги казват държавата Израел а не република Израел,и ако е република да ми кажеш откъде да си намеря конституцията и.

 60. 60 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Любопитно

  До коментар [#58] от "sabbath":обявявайки Rabbi Meir Kahane за светец за мен е достатъчно като доказателство каква идеология изповядаш драги.този твой ,,светец бе екстрадиран от USA през 1971г. за Израел заради тероризъм.дори в обетовната земя неговата партия бе забранена като силно екстремистка и най вече расистка.ако почна да изброявам по дати атентатите и убийствата трябват поне 2 страници.само за сведение:на 25 март 1994г Барух Голщайн член на Ках,партията на Кахан разстреля 29 мюсулмани в ,,пещерата на праотците,, свещено място и за евреи и мюсулмани,та ти драги ,,българино,,си залитнал във възможно най-крайна,реакционна позиция като идеология.съпоставяйки нациският термин,,за окончателното решаване на еврейският въпрос,, с този на Кахан,,завършване на обмена на населението,,те поразително си приличат. Шалом

 61. 61 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 879 Неутрално

  С такива "приятели" като този Ами Кауфман даже не ни трябват врагове.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 62. 62 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":


  http://www.kama.co.il/images/uploads/purchase_manuals/pre_1257247400.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 63. 63 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#62] от "magen_enoshi":и на тебе драги задавам същите въпроси както към [sabbath] ако можеш без да намесваш религиозни легенди и пр.

 64. 64 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#60] от "nibelung2":
  ++++++++++++++++++++++++
  Приликата на краийния ционизъм, които доминира в Израел с нацизма не е случайна. Ционизма като идеология се формира под силното влияние на германския национализъм, който пък от самото си начало е белязън от "коплекс за малоценност"за изоставане от цивлилизованите нации - особено Франция, която се превръща в "другия"за Германия. С други думи германския национализъм е етно-национализъм. В крайната си фаза преминава в ексцесиите на Хитлер. Не напразно историкът Норман Финкелстайн - трън в очите на ционисти и обявен за "мразещ себе си евреин"!!!!!!! - твърди, че на Израел трябва да се случи същото като на Германия, за да стане толерантна и цивилизована държава. В това отношение нашата юнжна съседка - Сърбия получи подобен урок. Който е запознат знае, че силен наратив в сръбската национална митология е че сърбите са евреите на Балканите - страдалци и избран народ! Нямам за цел да пренебрегвам наште идиотски националистически залитания, особено "Възродителния процес", но поне засега не сме стигнали до такива екстремни примери на омраза към другия, водещи до физически геноцид.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 65. 65 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 802 Любопитно

  [quote#55:"Иво"]министерство на образованието да запознае малките евреичета за историята на земите, които населявате вие днес в периода от изгонването евреите от римляните (някъде [/quote]

  Мога да ти потвърдя,че всичко се учи не по-зле от други места по света. Освен всичко друго този човек

  http://en.wikipedia.org/wiki/Yossi_Sarid
  когато беше министър на образованието в правителството на Ехуд Барак нареди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се изучава творчеството на палестинския поет Махмуд Дервиш.
  Това помогна ли с нещо на започналия още през 1993г. мирен процес? Къде е палестинския Йоси Сарид ?

  До коментар [#55] от "Иво":

  ! ! ! הטמטום שולט
 66. 66 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#59:"nibelung2"]та да ме светнеш,защо винаги казват държавата Израел а не република Израел,и ако е република да ми кажеш откъде да си намеря конституцията и. [/quote]
  Мога и да те "светна"ако се държиш прилично
  Казва се държавата Израел, за да се направи разлика от народа на Израел. Израел е съвкупно понятие включващо 3 неща:
  1) Земята на Израел,
  2) Народът на Израел
  3) "Тората" (на Израел).
  На иврит никога не се казва само Израел. Винаги се уточнява за какво става дума за "Ерец Исраел" или за "Ам Исраел"
  Второ: Не е важно какво е заглавието, а какво се крие под него. Да ти припомня че държави в названията, на които се среща "Република" или още по-лошо - "Народна Република", обикновенно са тоталитарни и ретроградни режими.
  Израел за разлика от такива е демокрация в действие.
  Много повече от България например.
  Шалом

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  [quote#65:"nimrod"]Мога да ти потвърдя,че всичко се учи не по-зле от други места по света. [/quote]

  Надявам се да е така. Миналата седмица гледах един документален филм за ултрарелигиозните евреи живеещи в окупираният от Израел Западен бряг. Та, докато те даваха интервюта стана ясно, че според тях територията на днешен Израел никога не е била част от арабска държава или империя и че там никога не са живеели араби! Което абсурдно имайки предвид, че дори днес мнозинството от местното население са араби.

  Това момиче от Тел Авив от интервюто твърди същите щуротии и глупости, та затова си помислих, че във вашите училища не се учи историята на тази територия, която сега е част от вашата държава.


  [quote#65:"nimrod"]Когато беше министър на образованието в правителството на Ехуд Барак нареди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се изучава творчеството на палестинския поет Махмуд Дервиш. [/quote]

  Много хубаво и похвално.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#66] от "magen_enoshi":хайде като си казал А кажи и Б.та ,,народа на Израел,, включва ли други етноси или религиозни групи,или такива живеещи извън страната.имат ли всички равни права по конституция и в кой член от нея е записано това,например да купуват земя от държавата ако не са евреи например. казвайки че понятието Република е символ на тоталитаризъм ти осъждаш огромната част от страните в света и ги жигосваш с това клеймо.не разбрах с изречението ,,ако се държа прилично,,как да го възприемам, като заплаха,като укор, или като съвет на бос към секретарката си преди да я метне на дивана.апропо как и къде да си поръчам конституцията на Израел Шалом

 69. 69 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#68:"nibelung2"] казвайки че понятието Република е символ на тоталитаризъм ти осъждаш огромната част от страните в света и ги жигосваш с това клеймо.[/quote]
  Точно така. И ето ти няколко примера:
  Корейска народно-демократична република
  Ребублика Судан
  Демократична Република Сомалия
  Република Йемен
  Република Чад
  Ребублика Куба
  Исламска република Иран
  Исламска република Афганистан
  Исламска република Пакистан
  Бившите социалистически републики и т.н.
  Все държави известни с демократичното си управление, със спазване на правата на човека и равноправието на жените. Къде ти такива "не републики" като САЩ, Канада, Австралийския съюз, Кралство Нидерландия, Конфедерация Швейцария и т.н. могат да се мерет с тях.
  Така че тази евтини пропагандни трикове, като "как и къде да си поръчам конституцията на Израел" и "имат ли всички равни права по конституция", дето се опитваш да пробутваш тука- не минават. Смятам че съм се изразил достатъчно ясно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4078 Любопитно

  До коментар [#68] от "nibelung2":

  Питай го още за това как мнозинството евреи гледат на смесените (междурелигиозни и междуетнически) бракове в Израел. Защото това също е проблем там. Статия по темата:

  http://www.haaretz.com/jewish-world/shavuot/.premium-1.596678

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#69] от "magen_enoshi": готин не се разстройвай,попитах те какво включва ,,народа на Израел,, а ти започна да ми изброяваш разни режими в света,включително и бившите соц. страни,да не би да имаш предвид Естония,Латвия,Литва или Полша,Чехия като тоталитарни.репликата за евтините трикове я приемам като липса на аргументи,същите похвати използваха по време на комунизма партийните секретари .изброявайки 3 неща включващо понятието Израел става ясно че това не е секуларна държава,а етно-религиозна включила правилата на Тората,ето затова те попитах за конституцията и,няма такава именно поради включването на тези елементи в устройството на държавата.представи си в Обединеното Кралство да пише то е на народа на англичаните и изповядващи само англиканска религия.ами още на другия ден Шотландия,Уелс ще се отделят.живей в мир и по-кротко,провеждаме само разговор.Шалом

 72. 72 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#71] от "nibelung2":
  Справяме се и без писана конституция. Да ти припомня ли в България, която имаше такава конституция, колко тя се спазваше и какъв беше режима само до неотдавна. А и днес не мисля че се е изменила напълно, въпреки известен напредък.
  В Израел за кратко време успяхме да построим държава, която може да служи за пример на всеки. Факт е че Израел е демократична държава, с равни права на всички граждани (евреи и неевреи, религиозни и атеисти), свободна и просперираща. Арабското малцинство например, което има свои партии и депутати в Кнесета, арбския език, който е официален език в Израел, може да се каже че има повече права не само от малцинствата в Б-я, ами е по-свободно и от българите в България! Моя съвет е да се опитате да оправите собствените си бакии вместо да философствата за страни, които не познавате, ама за които имате компетентно мнение (типично по български)
  Ето ти малко материал за прочит:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel#Politics
  http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_Laws_of_Israel

  "Israel is a representative democracy with a parliamentary system, proportional representation and universal suffrage. The Basic Laws of Israel function as an uncodified constitution".
  "Declares basic human rights in Israel are based on the recognition of the value of man, the sanctity of his life and the fact that he is free. Defines human freedom as right to leave and enter the country, privacy (including speech, writings, and notes), intimacy, and protection from unlawful searches of one's person or property. This law includes instruction regarding its own permanence and protection from changes by means of emergency regulations"

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 73. 73 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#72] от "magen_enoshi": Осанна! най- после един евреин да каже че Израел няма конституция,фундамента на всяка държава,гарантираща правата и свободата на гражданите.трудно е да го признаеш но е факт.дори държавите които изброяваш на които в името лисва думата република имат конституции.хайде да поразмишляваме малко,конституцията е най-върховният закон,а как ще се контролират различните власти без такава.колкото до България тук имаме повече опит в създаването на добра конституция,като търновската например,спокойно може да препишете доста членове от нея.нашите бакии ще си ги оправим сами без дори 10млрд долара всяка година от американският данъкоплатец,но в статията се говори за вашите бакии и затова са коментарите.когато стане дума за моята родина България готов съм да кажа и кривиците си байно,парафразирайки Апостола Левски.остани със здраве

 74. 74 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#71:"nibelung2"]представи си в Обединеното Кралство да пише то е на народа на англичаните и изповядващи само англиканска религия.ами още на другия ден Шотландия,Уелс ще се отдел[/quote]

  Нещо май се обърка. Великобритания също няма конституция и също се справят някак си. Поинтересувай се и провери за да се убедиш сам.
  До коментар [#71] от "nibelung2":

  ! ! ! הטמטום שולט
 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Много силна статия. Светът се крепи благодарение на либералните хора. Много е лесно и привлекателно за човечеството да залита по крайни идеологии.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK