Истина и политика

Премиерът Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Премиерът Георги БлизнашкиТекстът е публикуван в  портала "Култура"


В България истината и политиката биват противопоставяни толкова категорично, че връзка между тях трябва да се направи, и то на всяка цена.


Иначе, ако тя е невъзможна, не ни остава друго, освен да заживеем в лъжа. Да приемем, че измамата е единственото и необходимо средство в политиката, а управлението е само демагогия, зад която се опредметяват и концентрират тези корпоративни интереси, срещу които протестирахме и ще продължим да протестираме като граждани. Като човешки същества, имащи съвест.
С риск да затънем в още методология, ще кажа, че зад това прозира и вторият голям проблем в днешния български обществен живот:

ние отдавна не спорим по възможните интерпретации,
а оспорваме самото съществуване на фактите


Наблюдава се особено размиване на "фактичността": всичко е "същото". Всичко може да бъде сведено до всичко; всеки може да бъде изкаран всякакъв и да бъде компрометиран; всичко е позволено, щом "факти" няма, а и нищо не може да се докаже с каквито и да е аргументи. Затова няма справедливост. Нито в морален, нито в юридически план, което е най-изгодно на мерзавците. Преди време случайно срещнах известен медиен персонаж на една от централните софийски улици и той, в прилив на пиянско откровение, ме осени с максимата, че "в България всичко е позволено".


Какво имаме в резултат на подобна всепозволеност? Всеобщо затъване в лепкавата медийна кал от догадки и измислици, където целта е обществото въобще да спре да прави разлика между истина и неистина. А това, в съчетание с традиционната българска амнезия (всичко се забравя до шест месеца или до година), трайно инвалидизира всеки опит за "общо дело", който е в основата на истинската политика.


Политическите истини са "фактически истини", чиято очевидност би трябвало да може да бъде разкрита във всеки един момент. Принципът е известен още от Аристотел, който твърди, че очевидността наранява неистината така, както ярката слънчева светлина въздейства на кукумявките.


Примерът е повече от удачен, като се има предвид, че от години насам, но особено при коалицията "Пеевски", родният политически пейзаж се изпълни с "медийни кукумявки". С всевъзможни псевдоанализатори, псевдосоциолози и поръчкови коментатори, които още от тъмна доба леят лъжи в социалните мрежи, а сетне, с гузни очички, мънкат из сутрешните телевизионни блокове с надеждата, след залез слънце да попаднат и в някоя от късните новинарски емисии.


Тези "медийни кукумявки" са щатните глашатаи на неистината,
която не е тяхно призвание, а е източникът им на препитание


Разкриването на редица факти за медийно кредитиране от КТБ хвърли още болезнена светлина върху финансовите им зависимости от задкулисието. Ала и по-преди всеки по-наблюдателен човек лесно би могъл да забележи координираността на техните атаки и общите ",опорни точки" в публичното "кукумякане".


Формално погледнато, повечето от тях не се числят към империята на Ирена Кръстева и се нареждат там само по злобата към нарочения "общ враг".


Реално погледнато, те не отказват да гребнат от която и да е копанка, като с лекота изживяват медийни "катарзиси". Обичат "комуникационните стратегии" на всяка власт, ала не отказват пари и от поредната мутра със съдебни проблеми, тръгнала да влиза в политиката, да не говорим за някоя по-голяма бизнес-групировка.


Събитията от последната година, за голямо неудоволствие на мнозина от тях, ги извадиха "на светло". Защото това, което "медийните кукумявки" наистина не понасят – колко прав е Аристотел! – е ярката светлина на публичността.


През 2013 г. "медийните кукумявки" за първи път се скупчиха не над политическа сила, а над протестиращите граждани, обливайки ги с типичните за дейността си нечистотии.


Ала много скоро даже наемодателите на въпросните "кукумявки" си дадоха сметка, че те за "славеи" не стават, защото "пощенските кутии" за флашки и компромати са повече от некадърни "певци на властта"


И така "клетият Орешарски" бе медийно подпомаган предимно от "петната и шамарите" на контрапротеста, докато "кукумявките" дебнеха по здрач сенките на имагинерни "соросоиди"…


Но трябва да признаем, че някои наемници бяха лоялни до самия край. Един от тях, дори след като "холдингът Доган" вече бе екзекутирал цялата "орешарщина", още продължаваше да пляска с криле и да зове Станишев да не се отказва, щото само той бил в състояние да даде "бой последен"… На кого или срещу какво? Така и не се разбра.


Назначаването на служебно правителство докара цялата тази рат от "медийни кукумявки" във фебрилно състояние, близко до симптомите на "птичия грип".


И отново цялата им жлъч се изля срещу хората, осмелили да се изправят срещу статуквото преди година.


…Къде сте сега?… А къде бяхте, когато…А защо замълчахте…Защо не протестирате сега…защо…


Ето защо, за да не помръкнат и последните наченки на разумност, може би е редно да изтъкнем някои очевидни факти:


- Да, хора от протеста влязоха в служебното правителство, но това не е "правителство на протеста" (което би било логически абсурд), а е правителство, назначено от президента, който носи политическата отговорност за него;


- Да, много надежди и дори прекомерни обществени очаквания са свързани с това правителство, чиято основна задача е да организира изборите на 5 октомври, но причината е очевидна и тя е в "катастрофата Орешарски";


- Да, някои от назначенията на служебното правителство провокираха несъгласия сред гражданското общество. "Протестна мрежа" реагира срещу кандидатурата на съдия Красимира Медарова за министър без портфейл и тя се оттегли. Групата на преподавателите в СУ "Св. Климент Охридски", най-активна по време на протестите, вече излезе с открито писмо срещу назначението на Ваньо Танов до премиера проф. Георги Близнашки.


Понятно ли е това на "медийните кукумявки"?


Очевидно не.


Те следват "опорните точки" на спуснатия им план и нищо не е в състояние да пробие вълната на техните крясъци.


Нищо, че повечето им "опорни точки" са направо безумни.


1. Служебният премиер проф. Георги Близнашки бил "опасен комунист", "хамелеон" и "ренегат". Как "десните протестиращи" приемали този факт? И най-вече съвместимо ли било това със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет на 26 април 2000 г.?


Наистина интересен въпрос, като се имат предвид скорошните чествания на Бузлуджа, където хиляди "социалисти" използваха забранени по силата на този закон символи, кълнейки се във вярност на "тоталитарното минало". Защо тогава хорът от "медийни кукумявки", толкова загрижен за спазването на закона от 26 април 2000 г., не поиска забраната на БСП? Вместо да атакува проф. Близнашки, напуснал същата тази партия и достатъчно ясно заявил в интервю пред БНТ, че говори за "комунистическия идеал" на своята младост като утопия, а не като практика на един отречен тоталитарен режим.


И, накрая, за сведение на "медийните кукумявки": в България, а комай и другаде, все още не е имало протести срещу "утопията". Гражданите, излезли на площадите през 2013 г., не протестираха срещу "утопичния социализъм" на Шарл Фурие, Робърт Оуен, срещу ранния или късния Маркс. Те протестираха срещу едно конкретно срастване на политически и корпоративни интереси, свило гнездо в партията мандатоносител на "Позитано" 20. А и не само там.


2. Още по-невероятна бе скоростта, с която бе атакуван Христо Иванов, вицепремиер и министър на правосъдието. На всеки е ясно колко болна е правосъдната ни система и колко трудно е да се намери "вътрешен човек", познаващ отблизо нейните недъзи. Яростта, с която започна да се следи всяка стъпка на Христо Иванов, както и цялата шумотевица около адвокатските му права през годините (дори когато е бил на специализация в САЩ), са по-скоро ясен знак, че той е точният човек за тази позиция, доколкото застрашава статуквото, познато ни от тефтерчето на Красьо Черничкия или от "паяжината" на Делян Пеевски.


Щом блатото се разбълбука, явно има защо…


Нещо, което е добре известно от политическата теория. Платон не случайно завършва прочутия си "мит за пещерата" в "държавата" с твърдението, че човекът, дръзващ да каже истината, може да бъде разпознат по устремените към него ръце, които търсят разправа.


А хорът на "медийните кукумявки" нека продължава: той поддържа усета ни за истина, без който политиката се свежда до "капан за глупци".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Наистина,забавно е как за милимунти заваляха "скандални" разкрития и "откровения" по отношение на служебното правителство,от които "опорните точки" не прозират, а направо стърчат.

  haokarapora
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "ние отдавна не спорим по възможните интерпретации,
  а оспорваме самото съществуване на фактите"

  Комунистите обичат да забъркват всичко с л.йна и да хвърлят кал и компромати. Да отричат с учудени очички и най-очевидните факти и истини и нагло да се опитват да ни пробутват измислената си вселена. За тях тая отровна и изкривена среда е хранителна, нещо повече - животоспасяваща. Защото ако са на открито и под силната светлина ще загинат моментално като вампири.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпросният хор заблуждава само тъпите хорица,които в БГ са квалифицирано мнозинство.За съжаление.

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Гражданите, излезли на площадите през 2013 г., не протестираха срещу "утопичния социализъм" на Шарл Фурие, Робърт Оуен, срещу ранния или късния Маркс. Те протестираха срещу едно конкретно срастване на политически и корпоративни интереси, свило гнездо в партията мандатоносител на "Позитано" 20. А и не само там."

  Да се внушава, че този протест е всичко друго , но не и протест срещу "утопичния социализъм" е проява на дълбока амнезия и къса памет.
  Та нали сегашното ни дередже е вследствие на комунизма, нали сегашната полит.класа е родена по комунизма - да попитам Сергей Станишев, агент Сокола, Милиционера -Пожарникар, агента Лютви Местан, да не са паднали от Марс?
  Колкото някои хора и да не им се иска или да не им се вярва недоволството на хората е свързано с уродливия капитализъм, който ни насадиха БКП и агентите на ДС.
  Николов, Николов......

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  "Медийни кукумявки" ли? Аз бих ги нарекъл медийни кукувици, които искат да снесат лайната си навсякъде. Разни Патрашки, мадам В. и прочее проституираща сволочь.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Само да добавя, че най-доброто, което се случи в БГ е членството в НАТО и ЕС, въпреки неистовите усилия и съпротива на по-голямата част от политическата класа. Единственият коректив на тия политически цървули са двете организации. Ако не бяхме членове - досега да сме отдавна в евразийските структури.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Служебният премиер проф. Георги Близнашки бил "опасен комунист", "хамелеон" и "ренегат". Как "десните протестиращи" приемали този факт?
  _______________
  Забавни истории , всъщност няма десни и леви има приближени до чужди посолства и чужди монополи и и картели и такива които изобщо нямат място в политиката!
  Разните там мутри, комуняги, комсомолци , костомолци , рерберчета и т.н. само им обират трохите от масата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "През 2013 г. "медийните кукумявки" за първи път се скупчиха не над политическа сила, а над протестиращите граждани, обливайки ги с типичните за дейността си нечистотии."

  Което ги и разгроми в крайна сметка. Защото облъчения и скептичен българин е способен да повярва на всяка лъжа, на всеки екскремент метнат по политическия противник и в този смисъл калните кампании на БСП винаги са имали успех. Ако не да спечелят, то поне да не позволят на противника да спечели. Но когато цялата абсурдна атака по обикновените хора (платени соросоиди, и т.н.) се насочи към обикновените хора, дори най-чугунените чугуни прогледнаха. поне някои. Защото познавам много изкуфели баби, чиито внуци протестираха и няма как да им обясниш че внуците им са платени клакьори. То се виждаше кои са платени на нелепите и гротескни контрапротести. И с тях кумунастите си вкараха голям автогол.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо е цялото словоблудство? Нещата са съвсем прости:
  - Иво Прокопиев подкрепяше протестите срещу Орешарски
  - Иво Прокопиев подкрепя Плевнелиев, следователно подкрепя и служебното правителство. Дневник няма да публикува критики.

  Ето защо трябва да се намери оправдание за комунистическото минало на Близнашки, речта му в памет на Йордан Йотов и последната му изцепка за комунизма като идеал. Трябва да се намери и оправдание за отнетите адвокатски права на служебния министър на правосъдието.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Комунетата са в ужас! Нямат подкрепа на електората, не могат да се понасят взаимно, президента не ги бръсне! А как само я бяха планирали! Да превземат ДАНС, МВР, цялата изпълнителна и контролна влас! И най-вече да махнат омразния про-западен Президент! Че и Венецианската комисия беше питала Мая! Ама не би! Обърка се! Някой искаше повече, отколкото другите му даваха и ХОП- избори! Сега се борят за спасителен пояс от потъналия кораб! Ама не удавяне ги заплашва, а ледената вода на електоралното море!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  Ха-ха-ха-ха! Социалист-утопистът Шарл Оуен Близнашки! Абе, Тони, ти поне снимка на премиера не си ли виждал?

 12. 12 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тихият ужас пълзи не само в БСП,но и в червената тролиада.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Хайде да не прекаляваме с героизирането на Христо Иванов. Нарушил закона, признал си, платил си - това са фактите. Иначе ако приложим същата тони-николовска логика към Пеевски, ще излезе че протестите са били "блатото". Бил ли е Близнашки депутат от БСП? - бил е. Трябва ли това да харесва на хората с десни убеждения? - не е задължително.

  Също интересно е, че няма имената на "медийните кукумявки". Авторът работи с намеци и трябва да се сещаме за кого говори. И защо така?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  [quote#13:"stein"] трябва да се сещаме за кого говори[/quote]

  Надявам се, не е за Маргито Попова, щото и тя кукумячи днес по един направо недопустим начин.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/14/2361420_margarita_popova_politicite_na_visoko_nivo_se/

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Не си струва цялото това говорене и писане.Служебният кабинет има здача да доведе страната спокойно до честни избори и нищо повече. Възвеличаването и отричнето са смешни.Преидшният служебен кабинет се провали в основната си задача.На този пожелавам успех!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "...използваха забранени по силата на този закон символи"

  Този закон не забранява никакви символи. Състои се от 4 члена, в които се обявява комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен и основанията за това.

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "А хорът на "медийните кукумявки" нека продължава: той поддържа усета ни за истина"

  Редно да спрем да купуваме тези вестници и продуктите, рекламирани в съответните телевизии.

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  За истината отвори дума,Тонито,но дали си дава сметка,че това е само неговата си истина.
  Всеки със своята си.
  Аз съм сигурен в моята.

 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Любопитно

  "Преди време случайно срещнах известен медиен персонаж на една от централните софийски улици и той, в прилив на пиянско откровение, ме осени с максимата, че "в България всичко е позволено".

  Тоя ( персонажа де) не стана ли председател на БСП?!

  chavo64
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Пред очите ми е винаги момента когато В.Велева поднася баница на Борисов в изборната нощ.
  За съжаление това олицетворява родната медийна среда.

  klimentm
 22. 22 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Авторът е побързал да "закукумяка" в правилната посока, зер видя се накъде духа вятърът... Ех, на всеки му се иска баница, всеки завижда за баницата на другия...

 23. 23 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":


  [quote#13:"stein"]Също интересно е, че няма имената на "медийните кукумявки". Авторът работи с намеци и трябва да се сещаме за кого говори. И защо така?[/quote]

  Всъщност знае се- всичките клишета и объркани мисли на тоз човечец са заради една статия на Любослава Русева, очевидно е.
  Трябва да разочаровам тоя списувач на секви памфлети тук, но Любослава е една от най-добрите журналистки в България, честна и принципна и, разбира се, нямаща нищо общо с това, което тук наричат "комунета".
  За разлика от неговите засукани безсмилици, с които Дневник ни засипва напоследък и които спокойно могат да бъдат хвърлени в едно място и да им се пусне водата отгоре....

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 671 Весело

  Медийните сови се оплакали от медийните кукумявки.

 25. 25 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нямам сили да чета глупостите на този Тони, който и да е той, но загледах пасажа за Христо Иванов, същия който бе сниман на летището на път за Брюксел, излязъл в отпуск, едва седмица, след като започна работа. Интересно защо този факт услужливо е премълчаван от "Дневник"?

 26. 26 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пазете се от БарековПеевски - БългарскаПартия - БългарскиПредатели - и т. н. Всички на избори.....без рибари и гъбари на октомври

 27. 27 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Браво на автора. Точен и необходим текст!

 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":

  +++++++++++++++++++++++++++!!!

 29. 29 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]президента не ги бръсне[/quote]

  Президентът не го бръснат ...пионка./даже и маша не е./

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 30. 30 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#23:"pyn"]Трябва да разочаровам тоя списувач на секви памфлети тук, но Любослава е една от най-добрите журналистки в България, честна и принципна и, разбира се, нямаща нищо общо с това, което тук наричат "комунета". [/quote]

  Л.Р. е жена (за съжаление преди време стойностна) в тежка климактерична, финансова и екзистенциална криза. Мрази всички и всичко, но най - вече, това, което е обичала.
  Жалко за нея!
  Но, в този си вид, вече никак не ми липсва...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 31. 31 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Абе, Тонко! Искаш да забравим, че Близнашки беше в БСП току до февруари т. г.? Па сте седнали да раздавате медиен морал!

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Още по-невероятна бе скоростта, с която бе атакуван Христо Иванов"

  Моля? Христо Иванов се самоатакува и почти самоуби, след като зачеркна най-важната част от биографията си - протестите, в които е участвал, тоест гражданската си позиция, за която толкова много хора го уважаваха, вкл. и аз. Не обичам безпринципните хора....

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Весело

  Кукумявките се били плашели от прозрачността, но няма нито едно споменато име. Трябва да са безименните експерти на БСП.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Истината на една политика следва да търсим
  в собственото ни усещане за "общ живот" с останалите...
  Всяко друго е, самото Говорене,
  като съпоставяне на различните ни представи за него...

 35. 35 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "3% и продължава да пада ":Това което сте написали е изключително точно относно същността на комунистите, но само светлина не помага трябват и сребърни куршуми.

 36. 36 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Между другото, този Закон от 2006 за обявяване на комунистическия режим за престъпен не е никакъв закон в юридическия смисъл на думата, тъй като не съдържа правни сакнции. Всеки юрист знае, че щом няма санкция, значи нормите са "пожелателни", а не "задължителни". Този "закон" всъщност е една декларация и нищо повече.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "В България истината и политиката биват противопоставяни толкова категорично, че връзка между тях трябва да се направи, и то на всяка цена." Не е само в България! И, не само тук е толкова остър този проблем! Няма да се реши! Поне, не скоро! Остава, да се научим "да четем между редовете"! Това значи, да мислим! И това няма да е скоро! На "големите играчи" не им трябва публика с трезва и активна мисъл! За това е пълно с блъфове, лъжи, интриги...

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK