И бавно идва есента

И бавно идва есента

© Иван Григоров"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Тъкмо лятото заприлича на лято и започна да се усеща дъхът на есента.


Нощите захладняха.
Гласът на кукувицата стана ясен, като изкован от бакър.


Лястовичките замрежиха небето навръх Голяма Богородица и изпълниха жиците.


По стар обичай плъзгаш поглед по черната им броеница да видиш бялата лястовичка.


Но бялата лястовичка я няма, тя е само в разказа на Йовков.


Мъката обаче, както винаги, я има. Мъката е навред.


Сякаш всичко е същото, сякаш кръговратът на времето ни връща упованието в предвидимостта на нещата.


Но след Аспарухово, Мизия и Бяла Слатина – най-пресните скалпове върху пояса на "кърджалийските" ни управници, които пак са се наточили да управляват – вече не е така.


И най-семплите умове разбраха, че тук има нещо – че възелът между човешките злоупотреби и стихиите е безкомпромисен и всепомитащ, че рано или късно бедствието идва.


Само Цацаров още не го е разбрал.


По стар обичай, откакто свят светува, пешкирът опират обикновените хора. Политиците се движат по собствени коридори, които минават встрани от тинята и смрадта.


Станишев, който пряко или косвено присъства в управлението на държавата от десет години, ще ходи при "пикаещото момченце" в Брюксел. Щеше да ходи, нямаше да ходи, иди го разбери.


"Защото сме социалисти".


"И в бурята ще бъдем пак със теб, народе мой…"


Най-накрая се реши. Ще потъне в хладните брюкселски зали, ще носи бадж с надпис "ПЕС" на гърдите и ще взема отношение. А вечер ще слуша разказите на Моника за изобилието в брюкселските бутици и за качеството на спа-процедурите. А бузлуджанските баби и дядовци, след като прибраха и посипаха с нафталин червените фанелки в скриновете за догодина, отново ще загризат сухия къшей на делника си. И дори няма да сетят поне да помолят Димитър Дъбов да напише мемоарите си – за да имат за четене първокласен трилър.


Бойко, който хваща тен и на тъмно, в предизборната обстановка отново се чувства като риба във вода. Нещата са проверени, вятърът духа в неговите платна, Цветанов отново е начело на предизборния щаб. Бойко ръси лафчета и се харесва, Цветанов върши тежката работа зад кулисите – реди листите, общува с ромските главатари (нали беше патрон на десетилетката на ромското включване; така и не разбрахме включи ли, изключи ли ромите, но създаде ценни контакти.) Играли сме го това мачле, резултатът е ясен.


А ако се окаже вярно и това, което съобщи още в началото на лятото журналистът Григор Лилов, че при преброяването през 2011 г. сме били не 7,3 милиона българи, а само 5,7 милиона българи, но въпреки това като гласоподаватели се водят 6,9 милиона българи, нещата направо заспиват. Това са милион и нещо мъртви души – ще стигнат да запушат дупките за всякакви следизборни схеми.


Ти на мене, аз на тебе. Мозъците и на Доган, и на Местан щракат, като елки са, какво си мислите.


Балонът на Бареков, пълен с финансовия хелий на Цветан Василев, се спихна. Но скъпият плат още може да послужи за нещо и Бареков знае това. Поне за шапито на цирк.


Вземам отношение по тези животрептущи проблеми от зор. Защото Кънчо и Андрей някъде пропаднаха вдън земя и няма кой да ми обясни какво става. Като велики утописти Кънчо и Андрей виждат много ходове напред. Нищо чудно вече да са си направили и клиника за замразени яйцеклетки.


Такива ми ти работи.


Само уровът може да ни спаси. Уровът е една билка, която ти дава крила. Навремето си купих една шепа от малкото триъгълно пазарче в центъра на Банско. Някакъв дядо я продаваше, нагреба ми зрънцата от дървено сандъче с надпис "Билката, която дава крила". След години, когато минах втори път оттам, дядото вече го нямаше. А и никой от другите продавачи не предлагаше уров. Дори не бяха чували за него.


Напоследък се сетих за тази билка и попитах тъст си, врял и кипял човек.


- Какво е това уров?


- Уров ние давахме навремето с лопати на конете, преди оран. За да са по-силни и издръжливи.


С лопати давали. А сега няма и една шепа за цяр къде да намериш.


Тъй че въпросът е къде да намерим уров. За да сме силни и издръжливи. Тази оран, която ни предстои есента, трябва да е много дълбока.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1614 Весело

  И идва края на измисления сезон по родното бетономорие

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Идва есен и вятърът сменя своята посока,а той води бурите.
  Важно е как ще ги посрещнем,дано да сме отпочинали както трябва през лятото

 3. 3 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Весело

  Компотите ги направиХ, идва ред на Царската туршиЯ,
  а Бочката НостардамусЪа в .... компостЪа !
  Нефелен е !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 4. 4 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 671 Весело

  [quote#0:"Статията"]Бойко ръси лафчета и се харесва, Цветанов върши тежката работа зад кулисите – реди листите, общува с ромските главатари (нали беше патрон на десетилетката на ромското включване; така и не разбрахме включи ли, изключи ли ромите, но създаде ценни контакти.) Играли сме го това мачле, резултатът е ясен.[/quote]Контактите са важни за успеха на всеки един бизнес. Едно е да преговаряш директно с едрите играчи в бизнеса, друго да се договаряш на дребно през посредници.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 5. 5 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да го беше написал като разказ,като политически анализ е малко изтъркано вече.Наистина и най-семплите умове разбират безпощадния геноцид,провеждан от управниците,дефицита на справедливост,кражбите,обричащи и бъдещите поколения на мизерия,но вече са толкова омаломощени хората,че нямат сили и да реагират.То това беше и целта на ''елита''-прост,гладен,безпомощен електорат.,който да ги легитимира на избори,а клановете на мафията да си сменят местата ида поддържат илюзията,че нещо се променя.

 6. 6 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Хареса ми - свежо и точно

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Уров сигурно дава крила,но КЕБАПЧЕТО ,то обезсмисля всичко това (дава ти сила но губиш разсъдък) .
  Изводът е за избирателите!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Искам да попитам всички кандидати за премиерския пост : Защо Хърватска и Словакия, страни с по малко население и по малки по територия от нас, имат по голям БВП? И какво смятат да направят за да поправят това?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на anthony68
  anthony68
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Супер готино и свежо. Ето затова няма да гласувам за хора били във властта.

 10. 10 Профил на todorina333
  todorina333
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Борисов си има много медии!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Стягайте се! Предстои ни дълбока оран.Трябва да преобърнем всичко! С хастара нагоре.

 12. 12 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 630 Неутрално
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Интерсно написано. а и доста вярно!
  ,,...По стар обичай, откакто свят светува, пешкирът опират обикновените хора. Политиците се движат по собствени коридори, които минават встрани от тинята и смрадта..."
  А това си е съвсем вярно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз се надявам на промяна. Вярвам, че ще е по-добре от всичко до сега. И дано не сме пак пред дилемата да избираме по-малкото зло!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Има малки пропуски в изброения списък на мераклиите за управление.., но и това е бял кахър. Иначе с това и подобни"есенни" настроения, аз не мога да схвана посланието на автора.
  Както се казва, почти сме на дъното и в този смисъл, би трябвало да имаме някаква надежда, че нещата може да тръгнат на оправяне. Кой ще е носителя на надеждата (неудобно ми е да казвам гарант), беше и си остава наш, персонален избор, крайния резултат на който го виждаме в деня след изборите, но ако се върна на есенния тон, остава само да зададем оня въпрос, от стария виц - "Въженцето сами ли да си го носим или ще ни го дадат от профсъюзите?"
  Моето мнение и виждане е, че разбира се всеки ще гласува за този на когото вярва или поне вярва, че няма силно да се отклони от заявената посока, но да се убеждаваме и отчайваме взаимно, че няма смисъл, че всички са маскари и прочее, съзнателно или не от страна на хората на такова мнение, налива вода в мелницата точно на тези, за които и авторите в своите материали и ние в нашите постове непрекъснато ругаем.
  Около 70% активност, силно редуцират резултатите на мераклиите да купуват гласове. 80% активност, пращат и ДПС извън борда и ги оставят неми и безпомощни свидетели на ставащото.
  Обратното, ако всички легнем на това ухо: "Зле, по-зле, най-зле и всички са маскари", все едно доброволно и нарочно, да дадем право на Местан да заявява нагло и нахално, че "ДПС не е престарела мома, та да чака някой да я поиска, напротив, тя ще си избира кой да е на власт".
  Та там някъде е нашия избор, въпреки натрапчивото внушаване, как всичко било едно и също и безмислено (няма "уров"), защото все пак измина само един месец, откакто се махна от властта точно това, което натрапчиво ни пробутват за поредно повторение.
  И затова аз изразявам своето неразбиране на есенното послание на автора.

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2241 Весело

  [quote#8:"angevins"]Защо Хърватска и Словакия, страни с по малко население и по малки по територия от нас, имат по голям БВП? И какво смятат да направят за да поправят това? [/quote]
  Могат да се пробват да спечелят избори в Хърватска и Словакия. И ще си изравним БВП....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идва времето за отливане на малко чевен бетон за надгробната плоча на БСП...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 18. 18 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "anitamihaylova":И да глсуваме с отвращение...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 19. 19 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":
  Само да добавя и Андора, на глава от населението.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 20. 20 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "todorina333":
  лягат му на ББ.Гочева му се сваляше и даже тругна на фитнес за да отслабва,а тогава беше само главен секретар.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Единствена надеждица остана-
  Боко трябва да го няма.

 22. 22 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "д-р Петроff":

  Точно!

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Любопитно

  И бавно идва есента... с нетърпелива меланхолия.

  А в Москва - събития, гласност, перестройка. Сега.

  Парашутисти направили впечатляващ групов скок от сграда висока 26 етажа!

  Неизвестни алпинисти боядисали в синьо звезда на 26-ия етаж
  (или още по-виско, на 27ми).

  В светло синьо, обаче, и жълто, а не съвсем както е в московския национален флаг.

  Няма мирен самолет на дружбата кацнал мирно на Червения
  площад като през 1989,

  но Гражданите и така са впечатлени... както и компетентни органи.

  http://www.mediapool.bg/mladezhi-boyadisaha-v-sinyo-petolachka-v-moskva-i-okachiha-ukrainskoto-zname-news223929.html

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3935 Неутрално
 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Тъй че въпросът е къде да намерим уров."

  Умен мъж е Деян Енев. Оставя ни да се досетим, че всеки носи своя уров в себе си. От всеки от нас, обаче, зависи дълбоката оран тази есен.
  За доброто на всички ни!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 26. 26 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Деян Енев е автор. И в краткия политически разказ пак е автор. Злободневна аналитика, а с Чудомирови образи. Дано да ги издаде тези работи.

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "anitamihaylova": ≪Аз се надявам на промяна. Вярвам, че ще е по-добре от всичко до сега. И дано не сме пак пред дилемата да избираме по-малкото зло!≫

  Не вярвяй, за да не се разочароваш. Защото НИЕ ВЕЧЕ СМЕ пред дилемата да избираме но по-доброто, а по-малкото зло. За съжаление.

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51": ≪.... но да се убеждаваме и отчайваме взаимно, че няма смисъл, че всички са маскари и прочее, съзнателно или не от страна на хората на такова мнение, налива вода в мелницата точно на тези, за които и авторите в своите материали и ние в нашите постове непрекъснато ругаем.≫

  За съжаление, твоята рецепта как да се оправим не върши работа. Реалното положение за сега е такова, каквото го описва авторът. И народът с гласуване не може да го промени, защото може да гласува само за това, което му се предлага, а на изборния панаир, който се задава, няма нито един политически субект, който да има намерение наистина да решава проблемите на държавата и на нейния народ. Има по-лоши и по-добри, но добри, такива, които ще управляват в интерес на народа и на държавата, няма. Някои политически партии са за САЩ и за ЕС, други – за Русия, трети – за себе си, но за народа и за държавата България няма нито един. Дори националистите ни не са националисти, а русофили.

  Време е да разберем: Докато на политическата ни арена не се появи политически субект, на когото да му пука за народа и за държавата си, и не му пука за ЕС, САЩ, Русия, Китай и tuti quanti, народът и държавата няма как да се оправят. Защото народът, за разлика от елита, не е организиран и няма как да бъде организиран. А прословутите НПО-та и тинк-танк мозъчните ни центрове, които гордо се наричат ГРАЖДАНСКИ СТРУКТУРИ, всъщност се създават от хора от елита и работят не в полза на народа и на държавата, а в полза на тези, които им плащат. Такива, но обикновено без заплащане, са и онези членове на някаква политическа партия, които не са част от нейния елит. А без политически водач, който да го поведе, народът не може да действа съгласувано и няма начин да получи каквото и да е.

  Разбира се, ние не трябва да се отчайваме, защото от това нямаме никаква полза. Но не трябва и да се самозалъгваме, че ако мислим и действаме не адекватно, а положително, ще се оправим. Няма да се оправим. Само ще станем по-лесни за манипулиране. Така, както са лесни за манипулиране и управление онези обикновени членове на БСП, които твърдо знаят, че тяхната партия, дори когато неин лидер е Станишев, винаги е права, дори когато жестоко греши.

 29. 29 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дали наесен 6те бъде подкарана старата песен със стар глас Или старите бъде6ти певцИ 6те проявят воля И компетентност ....?

 30. 30 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Чудесен текст. Стил на автор, знаещ да подрежда думите. Наглед тихо, равно и спокойно, но зад метафорите и под повърхността на сравненията, ясно личи меланхолията и страха от приближаващата, нова гербава катастрофа. Дано. повече хора я предвидят.

 31. 31 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Разстроено

  За съжаление, няма уров в българската политическа нива!
  Само плевели!
  Можем да ги изкореним само с мажоритарни избори!
  До като не го направим, ще си ядем бурените!

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#28] от "glog":

  Обективната картина е горе-долу такава, каквато я описвате. Аз не съм или поне се опитвам да не бъда безкраен оптимист, но разчитам на някакво подобие на еволюционен процес, тъй като появата на някакъв идеален водач/лидер, да не говорим за партия или някакъв вид организация, с параметрите които посочвате, в моите очи си е направо утопия.
  Нещо повече, аз си мисля, че даже и да го има човека или група хора, останалите просто ще го "смелят" и вероятно и не знаем колко вече "смлени" има. А дори и да се е появяла подобна фигура, има ли и кой може да даде гаранция за това, че въпросния човек ще бъде застрахован от грешки и всякакви залитания в посока самообожествяване и т.н.
  В този смисъл, единственото което виждам като възможно и в никакъв случай не бързо и радикално е бавния ( за съжаление) и с крачка напред. крачка назад път - все неща, които не могат да се случат, ако ни, въпреки разочарованията си, не продължаваме да следим действията и на "наши" и на 'чужди" партии и политици, да протестираме, да пишем и разбира да гласуваме, па било и " с отвращение".

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добре , Енев ...
  И добрите писатели - разказвачи , НЕ могат да стоят встрани и да не взимат отношение ..
  Все пак , за България , истинската , става дума .
  Не за крепостната , старата България ..)
  Все пак сме в 21- вия век ...))

  BIG AL
 34. 34 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Точен анализ и няма какво да добавиш. Мачлето сме го играли и пак ще го изиграем със старите играчи, тъй като пари за нови тратсфери няма.

 35. 35 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#9] от "anthony68":


  [quote#9:"anthony68"]Ето затова няма да гласувам за хора били във властта. [/quote]

  Ами то от кандидатите за власт само СКАТ и Бареков още не са я упражнявали...

 36. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsvetko_51": ≪В този смисъл, единственото което виждам като възможно .... да протестираме, да пишем и разбира да гласуваме, па било и " с отвращение".≫

  С протести радикални промени не могат да се наложат, ако те не са ръководени от радикално настроен политически субект. Но има нещо друго. Понякога на самите управляващи им се налага да разбират, че народ (съвкупността от всички обикновени хора от народа) и елит – това са две неразделими страни на едно и също явление. И че когато социалните и имуществените различия между тях са прекалено големи, рзвитието на обществото забавя своя ход, а може и да спре и дори да се върне назад в своето развитие. От около 2008 година точно това се случва в съвременния свят.

  Сегашната ни неолиберална система целенасочено е създадена за осигуряване на все по-големи печалби за бизнеса при едно общество, което, според теориите на неолиберализма, няма да познава кризите. Но кризата се появи, при това е много упорита, и въпреки постоянното лансиране на новината, че вече си отивала, тя продължава да си стои и за сега няма намерение да си ходи. В резултат на което вместо да нарастват, общите печалби на бизнеса като цяло започнаха да намаляват. Което от своя страна алармира големите учени-меритократи, измислили системата на неолиберализма, и техните наследници на това поприща. В резултат на техните търсения във върха на световния научен и финансово-икономически елит вече са на ясно, че за това спиране на равитие на обществото е виновна прекалено голямата и продължаващата да расте социална и имуществена пропаст между бедни и богати. В края на януари, 2014-та, на Форумя в Давос това е обявено за най-голям риск за обществото. Така че можем да очакваме, за съжаление, не особено скоро, тази прекалено голяма пропаст най-напред да бъде спряно нейного нарастване, а после и самата тя да бъде намалена до приемливи размери (пропорции).

  Но хората от върховете на световния елит наред с голямата си алчност притежават и достатъчно ум да разберат какви са естествените и непроменими закони на общественото развитие. Докато на по-ниско ниво алчността е много по-голяма от разума. И затова първите реакции на по-ниско ниво на тези разкрития, направени на Форума в Давос, бързо бяха потушени. И точно това е, което ще доведе до сравнително голямо забавяне на този процес на хармонизирането на съотношенията между хората и техните интереси в обществото.

  Между другото: Разбрали коя е причината за забавянето и за фактическото спиране на материалното развитие на обществото, меритократите от върха на световния елит все още като че ли не са разбрали, коя е причината, поради която вместо безкризисно развитие, неолибералистичната система води до неговота забавяне и спиране. Макар отговорът на този въпрос да е елементарен и прекалено лесен. И това също влияе забавящо на процеса за нормализиране на обществото. Така че, както пишеш и ти, ще трябва да им помогнем, като упражняваме всякакъв възможен натиск над управляващите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK