Заявката на Реформаторския блок за изборите: сериозни приоритети и още нещо

Лидерите на партиите от Реформаторския блок

© Красимир Юскеселиев

Лидерите на партиите от Реформаторския блокКоментарът на политолога Даниел Смилов за  декларацията на Реформаторския блок е публикуван във Фейсбук.


Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността.


(Уводът е приемлив – стегнат и пестелив, с допустимото количество преувеличение и обещания. Всички – от Бареков до Първанов – ще "сменят модела". Аз бих предпочел смислени реформи и промени в рамките на конституционния ни модел. Това би било много по-ефективно и не би разсейвало енергия към Велики народни събрания и други също толкова велики начинания. Но скептицизмът ми най-вероятно се дължи на остаряване.)
I. Гарантираме, че всеки глас за РБ е глас за:


 • Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката;
   
(Тук липсва конкретика, но със сигурност това са ключови сфери за реформа. Банковата ситуация се нуждае от успокояване, медийната среда все още е в плен на модела "Пеевски - Василев" (без Василев, към момента).


 • Цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба;
   
(Правилен акцент върху деполитизация на администрацията. РБ е необходимо да предложи консенсусни модели за назначения на висши ръководни постове – чрез квалифицирани мнозинства, участие на НПО-та, структури на гражданското общество и т.н. Това е смислена и ценна заявка.)


 • Електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки;
   
(Всички сме "за", колкото се може по-скоро. Малко конкретика тук няма да е излишна.)


 • Незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз;
   
(Да, браво!)


 • Отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.
   
(Да, като политика на нови назначения. По отношение на заварени случаи принадлежност към ДС няма да може да се използва като основание за уволнение поради позицията на Конституционния съд. Най-вероятно общо лустрационно законодателство би паднало в КС: по-реалистично би било постепенно променяне на състава чрез редовни конкурси, пенсиониране и т.н. Но заявката за действия в тази посока е важна. По отношение на "зависимостите и конфликтите на интереси" обещанието е за като цяло по-морална и принципна политика. Дано да бъде удържано и да се мери с един аршин за всички. Жалко е, че сме я докарали дотам, партиите да включват и такива обещания и декларации – та това е нещо, което всеки един е длъжен да прави, независимо от партийна принадлежност.)


II. РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да:


 • Отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната;
   
(Ключово важно!!! Страната има нужда от стабилно управление с ясна програмна и политическа идентификация. Спорни и измъчени коалиции с популисти и медийни жонгльори биха били пагубни. РБ е ясна алтернатива на това.)


 • Възпре ксенофобските и националпопулистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа;
   
(Много важно послание! РБ е наистина най-сериозната алтернатива на национал популизма. Само заради тази си роля той трябва да привлече гласовете на мислещите и европейски ориентираните избиратели. ГЕРБ, за съжаление, е показал, че лесно се заиграва сам с националпопулистки идеи, а и парламентарната му политика е била промискуитетна в това отношение. РБ - от тази гледна точка – е необходим коректив за едно по-широко дясноцентристко мнозинство.)


 • Приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера;
   
(Важно и необходимо послание, което трябва да е подплатено с конкретни идеи. България има проблем с бедността. Страната разполага с достатъчно ресурси този проблем да бъде решен – необходима е ясна стратегия и последователност. РБ трябва да даде перспективата за развитие на страната. Необходим е сериозен ръст на БВП в близките 4-8 години, за да наваксваме поне част от изоставането спрямо останалите държави в ЕС. Междувременно социално-осигурителните мрежи трябва да са достатъчно добре финансирани, за да не се допуска повторение на ситуацията от февруари 2013 г.)


 • Създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори;
   
(Никой не очаква друго.)


 • Подготви проект за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 година;
   
(Без ясна идея за какво е необходимо към момента. Като цяло излишно. Мотивирано явно от тактически съображения: надеждата е, че към 2016 г. РБ може да е достатъчно силен да е водеща сила в едно управляващо мнозинство. Подобни тактически маневри по правило се оказват във вреда на изпълнителя. Нещо повече, след година на сериозна политическа нестабилност, обещанието за нови избори – и то за ВНС – би отблъснало много избиратели. Поне тези, които не обичат риска в политиката.)


III. РБ ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения. Политиката ни ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления, като:


 • Предложи създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции;
   
(Да!)


 • Осигури пълна публичност на договорите за "Южен поток" и другите големи инвестиционни проекти;
   
(Да!)


 • Разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.
   
(Да!)


За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото.


(Закачки с ГЕРБ без особено практическо значение. Не е отхвърляне на коалиция с ГЕРБ, не изглежда да е и категоричен отказ да се обсъжда всяко взаимодействие при положение, че Борисов е премиер. Заявява се предпочитание той да не бъде премиер. Очаква се отговор от Борисов, че той "няма да управлява ако няма 190 депутата", че ще остави "Радан Кънев да е премиер" или нещо подобно. Позитивен ефект от размяната на тези реплики е, че РБ влиза в новините почти ежедневно. Негативен ефект – че влиза там основно с тях, което навява усещане за несериозност.)


Като цяло, добра декларация с някои спорни и/или излишни елементи. Добра основа за предизборна кампания, особено ако акцентите не са върху спорното и излишното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK