Заявката на Реформаторския блок за изборите: сериозни приоритети и още нещо

Лидерите на партиите от Реформаторския блок

© Красимир Юскеселиев

Лидерите на партиите от Реформаторския блокКоментарът на политолога Даниел Смилов за  декларацията на Реформаторския блок е публикуван във Фейсбук.


Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността.


(Уводът е приемлив – стегнат и пестелив, с допустимото количество преувеличение и обещания. Всички – от Бареков до Първанов – ще "сменят модела". Аз бих предпочел смислени реформи и промени в рамките на конституционния ни модел. Това би било много по-ефективно и не би разсейвало енергия към Велики народни събрания и други също толкова велики начинания. Но скептицизмът ми най-вероятно се дължи на остаряване.)
I. Гарантираме, че всеки глас за РБ е глас за:


 • Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката;
   
(Тук липсва конкретика, но със сигурност това са ключови сфери за реформа. Банковата ситуация се нуждае от успокояване, медийната среда все още е в плен на модела "Пеевски - Василев" (без Василев, към момента).


 • Цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба;
   
(Правилен акцент върху деполитизация на администрацията. РБ е необходимо да предложи консенсусни модели за назначения на висши ръководни постове – чрез квалифицирани мнозинства, участие на НПО-та, структури на гражданското общество и т.н. Това е смислена и ценна заявка.)


 • Електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки;
   
(Всички сме "за", колкото се може по-скоро. Малко конкретика тук няма да е излишна.)


 • Незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз;
   
(Да, браво!)


 • Отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси.
   
(Да, като политика на нови назначения. По отношение на заварени случаи принадлежност към ДС няма да може да се използва като основание за уволнение поради позицията на Конституционния съд. Най-вероятно общо лустрационно законодателство би паднало в КС: по-реалистично би било постепенно променяне на състава чрез редовни конкурси, пенсиониране и т.н. Но заявката за действия в тази посока е важна. По отношение на "зависимостите и конфликтите на интереси" обещанието е за като цяло по-морална и принципна политика. Дано да бъде удържано и да се мери с един аршин за всички. Жалко е, че сме я докарали дотам, партиите да включват и такива обещания и декларации – та това е нещо, което всеки един е длъжен да прави, независимо от партийна принадлежност.)


II. РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да:


 • Отстрани БСП, ДПС и производните им от управлението на страната;
   
(Ключово важно!!! Страната има нужда от стабилно управление с ясна програмна и политическа идентификация. Спорни и измъчени коалиции с популисти и медийни жонгльори биха били пагубни. РБ е ясна алтернатива на това.)


 • Възпре ксенофобските и националпопулистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа;
   
(Много важно послание! РБ е наистина най-сериозната алтернатива на национал популизма. Само заради тази си роля той трябва да привлече гласовете на мислещите и европейски ориентираните избиратели. ГЕРБ, за съжаление, е показал, че лесно се заиграва сам с националпопулистки идеи, а и парламентарната му политика е била промискуитетна в това отношение. РБ - от тази гледна точка – е необходим коректив за едно по-широко дясноцентристко мнозинство.)


 • Приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера;
   
(Важно и необходимо послание, което трябва да е подплатено с конкретни идеи. България има проблем с бедността. Страната разполага с достатъчно ресурси този проблем да бъде решен – необходима е ясна стратегия и последователност. РБ трябва да даде перспективата за развитие на страната. Необходим е сериозен ръст на БВП в близките 4-8 години, за да наваксваме поне част от изоставането спрямо останалите държави в ЕС. Междувременно социално-осигурителните мрежи трябва да са достатъчно добре финансирани, за да не се допуска повторение на ситуацията от февруари 2013 г.)


 • Създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори;
   
(Никой не очаква друго.)


 • Подготви проект за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 година;
   
(Без ясна идея за какво е необходимо към момента. Като цяло излишно. Мотивирано явно от тактически съображения: надеждата е, че към 2016 г. РБ може да е достатъчно силен да е водеща сила в едно управляващо мнозинство. Подобни тактически маневри по правило се оказват във вреда на изпълнителя. Нещо повече, след година на сериозна политическа нестабилност, обещанието за нови избори – и то за ВНС – би отблъснало много избиратели. Поне тези, които не обичат риска в политиката.)


III. РБ ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при взимането на решения. Политиката ни ще включва пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления, като:


 • Предложи създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и другите скандални назначения на държавни позиции;
   
(Да!)


 • Осигури пълна публичност на договорите за "Южен поток" и другите големи инвестиционни проекти;
   
(Да!)


 • Разследване на дейността на КТБ и събиране на кредитите на банката, като нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия.
   
(Да!)


За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото.


(Закачки с ГЕРБ без особено практическо значение. Не е отхвърляне на коалиция с ГЕРБ, не изглежда да е и категоричен отказ да се обсъжда всяко взаимодействие при положение, че Борисов е премиер. Заявява се предпочитание той да не бъде премиер. Очаква се отговор от Борисов, че той "няма да управлява ако няма 190 депутата", че ще остави "Радан Кънев да е премиер" или нещо подобно. Позитивен ефект от размяната на тези реплики е, че РБ влиза в новините почти ежедневно. Негативен ефект – че влиза там основно с тях, което навява усещане за несериозност.)


Като цяло, добра декларация с някои спорни и/или излишни елементи. Добра основа за предизборна кампания, особено ако акцентите не са върху спорното и излишното.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 422 Любопитно

  Все хубави и наложителни неща, браво за което. Само че нека да бъдем реалисти, при положение че РБ е на прага в момента, колко вероятно е това да се случи освен ако не влезнат в коалиция?

 2. 2 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ще си дойде всичко на мястото. Време трябва за да узреят нещата.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 475 Неутрално
 5. 5 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 584 Весело

  И накрая един мармот загърта шоколад...

  Докато една група партии не може да се реформира, как ще направи поне едно от горните неща?

  А ако е и малка и маргинална група?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Първо реформирайте себе си за да не не се плюете един друг докато си стискате ръцете След това вижте дали ще влезете изобщо в парламента и ако влезете с няколко човечета ще сте последна дупка на кавала и от вас ще зависи единствено оборота на бюфета

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  Сериозна декларация.Сигурна съм ,че РБ има и капацитета да изпълни всичко от нея.Сега остава ние да им дадем тази възможност.

 8. 8 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хахахаха и те като Дудука я влезнат я не ама с 1 куп заявки за власт.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Дано РБ да влезе с повече депутати Успех

 10. 10 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А бе момци, вие ще бъдете просто един малък партьор с 2-ма 3-ма министри в следващото правителство ако ГЕРБ няма достатъчно депутати. Какви приоритети, какви заявки какви 5 лева. От вас почти нищо няма да зависи, за щастие.

 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Смилов бойковист ли е?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":
  Това сериозно ли го мислите ?

 13. 13 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако искат сериозност да си направят програма и да не крадат идеи от тук от там РБ !

 14. 14 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Въпреки Кунева са за предпочитане пред всички останали.

 15. 15 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И много приказки за да може накрая да муфтят, ама дай сега тук да имаме един министър, тука един зам. Хайде след 5ти прав ви път към политическото блато заедно с Барека

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  Омаскаряването започна.Нищо,че всичко в декларацията е точно.

 17. 17 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добра програма, само ми липсва категорично становище- евентуално ще се коалират ли с ГЕРБ или няма. Всъщност излишен въпрос- всички ГЕРБ-ери ще гласуват за РБ и нещата си идват на мястото.

 18. 18 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1271 Весело

  [quote#12:"shileto"]Това сериозно ли го мислите ? [/quote]

  Не им се плаща да мислият

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  До коментар [#12] от "shileto"
  Никога не съм била по-сериозна.Искам и ние в България да направим нещо разумно,а не само да разсмиваме европейците с нашата глупост.И най-сетне да мръднем от това последно място,за което ни абонираха последните правителства.

 20. 20 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Весело

  Чете се малко като ... наИвна поеЗия !

  (Тук липсва конкретика .....)
  (Да, браво!)
  .......

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 21. 21 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нещо в последно време много разногласия им в РБ - аз си мисля че до изборите ще ги разтърси още някой скандал!Днес и Кунева я гледах, не знае какво да отговори и какво да каже!

 22. 22 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Като го гледам тоя Корман Исмаилов на снимката, нещо не ми вдъхвате доверие!

 23. 23 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#19:"rosiraycheva50._"]а не само да разсмиваме европейците с нашата глупост.[/quote]
  Не вярвам, че ги разсмиваме !
  Европейците отдавна разбраха, що за стока са бЪлгарските политиЦи !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 24. 24 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"npiatanasov"]А бе момци, вие ще бъдете просто един малък партьор с 2-ма 3-ма министри в следващото правителство ако ГЕРБ няма достатъчно депутати. [/quote]
  Как управлява ГЕРБ без достатъчно депутати видяхме. Ако Борисов е глупак нека да опита пак. Ако не е и не иска да управлява с ДПС и ако Рефблока спечелят достатъчно за да е невъзможна друга коалиция, гласът им ще се чува дори и с 2-3 министри, защото без тях пък хич не може.

 25. 25 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Bсичко от програмата им борисов го изпълни първия си мандат. без много шум всички бяха държани на къса верижка. A иначе, тои и Cтанишев обещаваше същото.

  Soyez tranquille!
 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едно нещо ми липсва. Заявка, че в коалиция ще се участва само след подписването и публикуването на прозрачен и обвързващ договор за управление с ГЕРБ. Иначе Борисов ще се отметне от всякакви устни уговорки.

 27. 27 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Е,то вече стана смешно,чак и Д.Смилов да се вика на помощ с разяснителните бележки....,че да позамаже малко гафа с тая декларация...

  Джордж Оруел-1984
 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3030 Весело

  Декларации, пожелания, декларации за пожелания,пожелания за декларации...
  Нека реформаторите си направят труда да проверят,коя партия многократно не е дъвкала всички тези декларирани пожелания, от което те са се превърнали в символ на политическио безсилие.
  Всичко написано има смисъл, ако заедно с декларираното намерение стои и отговорът на въпроса : КАК? Как в конкретната политическа обстановка, при конкретното разпределение на политическите сили, при конкретното състояние на държавата?
  Без отговора на този въпрос всичко написано се възприема като въздух под налягане, каквото си е всъщност.

 29. 29 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако този тюрлюгювеч се докопа до парламента,то е да си намерят ''работа'' ''лидерите'' му.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Операция "Чисти ръце" не беше ли на Бареков?

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"zlobar"]Добра програма, само ми липсва категорично становище- евентуално ще се коалират ли с ГЕРБ или няма. [/quote]
  В момента властта е в избирателите.С тях РБ трябва да си има приказката.ГЕРБ,ДПС,БСП изобщо не са не дневен ред.
  Всички регистрирани за изборите политически партии и коалиции са им политически конкуренти.И дума не бива да обелват кого от тях предпочитат.За да не им се смеят хората,които са чели поне политическия буквар.

 33. 33 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  [quote#22:"pavaroti"]Като го гледам тоя Корман Исмаилов на снимката, нещо не ми вдъхвате доверие![/quote]

  До коментар [#22] от "pavaroti":

  Викаш от турците Веждичката е "по-супер"", щото е герп.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 34. 34 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1053 Весело

  До коментар [#30] от "#оставка":
  НЕ-ПРОТИВО-РЕФОР-МАТОР-СТВУВАЙ-ТЕ!

  Джордж Оруел-1984
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  [quote#25:"pietro"]Bсичко от програмата им борисов го изпълни първия си мандат. без много шум всички бяха държани на къса верижка.[/quote]

  До коментар [#25] от "pietro":

  Ама ти сериозно ли?

  Та Баце нищо не направи освен да реже "лентички".
  Нито една реформа.
  Цвинокио се изявяваше като любопитното овчарче и "слушкаше" яко.
  Тотално "намачкване" на бизнеса и даването му в ръцете на гербави хора.

  Първи мандат на герб беше пълен провал.
  Това е!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#19] от "rosiraycheva50._":
  Не виждам нищо разумно в гласуването за протежетата на командира Радан и световно неизвестния лидер на СДС, др Пръмова , Корман и други измислени герои

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Че то на Костов това му е професията- да приказва едно, да мисли друго и да върши нещо съвсем трето в негова си полза! Затова не го иска Илектората и затова го изкарва виновен за много неща! ...Които произлизот от него, разбира се! Той даде тон да се лъже поголовно, да се правят закони в собствена полза, да се манипулират съдиите и ред, ред, ред други отвратителни неща! Да не забравя, че ТОЙ почна гонитбата на журналисти! Изволни 90% от журналистите от БНР и БНТ, като ги превърна в траурни агенции по съдържание! НЯМА КАК ДА МУ ПОВЯРВАМ! НЯМА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  реформаторите се мъчат да ни убедят, че септември ще бъде маи, а земята ще бъде раи, ама няма да стане, защото и доган, и местан и делян са тук, и нямат намерение да ходят никъде. ние едва за 10 милиарда се отървахме от станишев, още колко милиaрда ще ни струва да се отървем и от тях?

  Soyez tranquille!
 40. 40 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 973 Неутрално

  С този анализ Даниел Смилов дава знак ,че ще е полезен в гражданския съвет към Реформаторския блок.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 41. 41 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дон Кихот":++++++++++++++Именно!!!
  Това е,което очаквам от РБ! И ще гласувам от сърце за тях. Но схемата е същата,като при останалите-дрън-дрън! общи приказки и благопожелания. Поне един да каже как конкретно ще се справи,например с тотално забатаченото положение в здравеопазването!

  Джордж Оруел-1984
 42. 42 Профил на pietro
  pietro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да се отървем от цветан василев може да ни струва рухване на цялата банкова система, така , че лесно се говори, но трудно се прави нещо реално.

  Soyez tranquille!
 43. 43 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  [quote#35:"#оставка"]Рама [/quote]
  Може би искате да кажете РАДА(ННННННН)? Или аз вече нещо недовиждам?

  Джордж Оруел-1984
 44. 44 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 422 Любопитно

  Как само са ми нацвъкали минусите горе. Добре де, толкова ли е лошо да си реалист и прагматик? Заявката е хубава, прекрасна дори. Но как ще се изпълни реално ми е интересно? Особено при положение, че има разногласия и личности в РБ към които аз лично нямам доверие като г-ж Пръмова/Кунева.

 45. 45 Профил на nekoj
  nekoj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Радвам им се на олигофренските физиономийки и на кой знае откъде дошлото им самочуствие.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  ГЕРБ се заявява като дясна партия и член на ЕНП, нали? Значи трябва да поздравят Реформаторския блок за смелата им декларация и да изразят съпричастност с основните постулати в нея и готовност за подкрепа и общи действия. Нали и ГЕРБ за това се борят? Или греша? Какъв е проблема? Защо е това настръхване срещу реформаторите? Те врагове на народа ли са, че искат справедлив съд и ясни правила за ВСИЧКИ? А и ние като симпатизанти за какво спорим? Кой е по-по-най или всички искаме една по-добра България?

 47. 47 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#19:"rosiraycheva50._"]Никога не съм била по-сериозна.Искам и ние в България да направим нещо разумно,а не само да разсмиваме европейците с нашата глупост.[/quote]
  До коментар [#19] от "rosiraycheva50._":

  Нещо, което на мен ми се струва разумно: "Мамка му, все така става в тази страна!" - http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/26753-de-profundis-mamka-mu-vse-taka-stava-v-tazi-strana.html

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3030 Неутрално

  До коментар [#41] от "kashpirovska":

  "Поне един да каже как конкретно ще се справи,например с тотално забатаченото положение в здравеопазването!"

  Вашият пост ми даде повод да напомня нещо: дори повсеместно и заслужено осмиваният Сидеров, когато предлагаше минимална заплата 1000 лв или нещо подобно,си направи труда да изложи,как смята да го направи. Това си беше утопия, така и си остана,но в случая той подходи много по-отговорно и по-близко до очакванията на хората,защото им даде възможност да преценят,макар и с отрицателен знак. При великите реформатори това го няма,далеч са дори от Сидеров!

 49. 49 Профил на nekoj
  nekoj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "petyo9":

  Ако под смелост разбираш че могат да се явят с лица като компроментираната Пръмова - да смели са наистина.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1271 Весело

  [quote#50:"avatar"]Бжежински и Олбрайт[/quote]

  Кои са тия, десният избирател няма да ги разпознае

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 52. 52 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Много общи приказки, твърде много приоритети за коалиция, която в най-оптимистичния случай ще е 3-та политическа сила. Само едно ще кажа - "Икономиката, глупако!". Страната ни се нуждае СПЕШНО от икономическа визия, стимулиране на малкия и средния бизнес чрез кредити, развитие на иновации и бизнес образование още от училищата, привличане на успешните българи от чужбина да правят бизнес тук, привличане на чужди инвеститори със специални условия и реклама на страната, разбиване на монополите, картелите и мутрите, превзели всички сектори на икономиката! Ето това искат да чуят избирателите, тези, които биха осигурили мнозинство на РБ!!!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#36] от "Чарли, който НЕ обича БСПдпс АТАКАббц и ТИКВИ!":
  Първи мандат на герб беше пълен провал. "

  -Тогава защо ни е друг-съвсем,хептен,пълно-пълен провал?!

 54. 54 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Декларацията е добра, но всеки /или почти всеки/ може да спретне перфектната декларация на намеренията. Друг е въпросът за лидерски качества, харизма и т.н., с които се печели доверието на избирателите и където Борисов е силен. Затова истината е в комбинация от силните страни на ГЕРБ и РБ, с други думи- в коалицията.

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пенсионер съм от 1991 година и пенсията ми сега е 260 лева. Прочетох предложения материал два пъти, и то с лупа в ръка, за да намеря някъде нещо, което да ме стимулира да гласувам за РБ. Но всичко, което обещават, е с общи думи, и няма нищо конкретно. Щели да реформират еди какво си, но не е казано в каква посока ще го реформират. Защото до сега след всяка реформа нещата вместо да се подобрят, се влошават. Нищо не е казано за доходите на хората, както за заплатите, така и за пенсиите, но е казано, че ще се грижат за бизнеса. Нищо не е казано за масовата кокошкарска битова престъпност в селата, от която е проплакала половин България. Казано е, че ще се държим за ЕС като слепец за тояга, но не е казано нищо конкретно, което да е свързано със стандарта на живота на обикновените хора от народа в държавата. И открито е казано, че ще се разследват договорите за Южен поток, но не е казано дали подобни разследвания ще се направят и за седмия реактор в Козлодуй.

  Ако към това добавим, че за сега РБ си е една миниатюрна коалицийка, която вече година не може да се организира, както и че през есента на 2013-та имаше по-голяма подкрепа в народа отколкото сега, че може да влезе във властта само като младши партньор в някаква коалиция, от когото нищо не зависи, а се държи като че ли е най-силната политическа партия в ?държавата, и че от и, кажете ми, кое ще ме стимулира България, кажете ми, защо да глаксувам за РБ, особено докато в него първа цигулка свири Радан Кънев?

 56. 56 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  До коментар [#53] от "dedo pepo":
  Правителството на Орешарски на което даваше шанс не е ли провал или вече си демократ

 57. 57 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 233 Разстроено

  "Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; (Тук липсва конкретика, но със сигурност това са ключови сфери за реформа..."

  Почти невъзможно е реформирането на правосъдието (най-важната от 3-те изброени сфери) в рамките на посткомунистическата конституция. Същевременно авторът се възхищава на отричането на ВНС.
  Отсъствието на здравеопазването и образованието като "сфери с най-висок приоритет", съчетано с теоретичната възможност за реформи в тях (в рамките на обикновено НС), не просто буди недоумение, но и подсказва за тоталната безпътица на РБ.

 58. 58 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото.

  (Очаква се отговор от Борисов, че той "няма да управлява ако няма 190 депутата", че ще остави "Радан Кънев да е премиер" или нещо подобно.)
  ______________________________________

  ((Да!Ключово важно!!!С конкретика в случая!))

  Това,че Радан го е била градушката е ясно,но да се пробва толкова елементарно да отвори устата на Борисов и отново да го вкара в обсъждане на файтонджии,ме изненада.От мъж с две педи чело не очаквах да е толкова елементарен"

 59. 59 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1445 Весело

  До коментар [#55] от "glog":

  Много ти е дълга опорната точка. Гласувай както досега, поне да знаеш, че нищо няма да се случи. И се прекръсти пред петолъчката, да не се разболееш

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 60. 60 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 782 Любопитно

  [quote#50:"avatar"]Нито дума, че Цветанов е на световен форум по сигурността, заедно с Бжежински и Олбрайт, например: [/quote]
  Там ли се крие?

 61. 61 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#55:"glog"]Нищо не е казано за доходите на хората, както за заплатите, така и за пенсиите, но е казано, че ще се грижат за бизнеса[/quote]

  Вие обичате да се говори само за доходите на хората, а за работа — предпочитате да се мълчи.

 62. 62 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#49] от "nekoj":

  E тва сме ний българите. Критикуваме не политическата идея, а това, че я казва друг.
  Ако имаш аргументирани критични забележки по прокламацията на РБ - давай. Останалото са изтъркани ходове на слабите.

 63. 63 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  За наименованието "Чисти ръце "скоро ще се сбият пребоядисаните комуняги и агенти на ДС.Аз предлагам Германският модел и текст на "Денацификацията /Декомунизацията в Германия.Ясен и точен ,нетърпящ възражения.Първо :Разпускане на всички политически формации произлезли от БКП и ДС по персонален състав.Второ :Отменяне на законите и конституцията ,които са създали сегашната политическа структура.Трето:Уволнение на активните комунисти и агенти на ДС по списък и отстраняване то им от обществения живот на страната за срок от мин.35 г.:ОТ граждански,икономически и трудови организации:От корпорациии други организации ,в които Германската власт има важни финансови интереси:от индустрията ,търговията ,селското стопанство и финансите:От образованието :От пресата ,изданията ,издателските къщи и агенциите ,чиято област са новините и пропагандата .Активни те комунисти и агенти на ДС,които са били повече от номинални членове на двете организации и т.н ит.н.забелязвате витиевото определение на комунягите и агентите на ДС от т.н.Реформаторски блок и първите текстове на Програмата "Вярната Ръка "приложена в ГДР и ЩАЗИ.в началото на 90-те г.

 64. 64 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#55] от "glog":

  В такъв случай БСП е твоята партия. Тя обещава всеки път на пенсионерите. Гласувай за тях.

 65. 65 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#56] от "shileto":

  Демократ съм бил винаги.
  Орешарски подкрепях,заради големите му способности и заслуги за дясното и България.Такъв премиер няма да имаме.
  Не му дадоха шанс,за съжаление на всички ни.

 66. 66 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#62:"petyo9"]E тва сме ний българите. Критикуваме не политическата идея, а това, че я казва друг.[/quote]

  Това сте вие феновете на онзи Икономист,който говори на едни цветчета колко са красиви.
  Той ви даде тон още през 2010-та,оттогава не сте спирали,пък ние ще ви мълчим,щото сте много умни и специални
  Погледни ги добре тези на снимката горе.След време пак ще си говорим когато почнат да редят листите.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чарли, който НЕ обича БСПдпс АТАКАббц и ТИКВИ!":

  Нито Веждичката, нито Устичката! Никой от тия, щото тук е България!

 69. 69 Профил на nekoj
  nekoj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "petyo9":

  Не това че я казва друг , а кой именно и доколко може да му се има доверие. Трябва да се научим първо да си отговаряме на въпроса КОЙ а след това на КАКВО . Иначе ще продължаваме да се оказваме излъгани всеки път.

 70. 70 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чувствам се тотално разочарован от реформаторите. Направих грешката пак да гласувам за тях, но няма да я повторя!

 71. 71 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#67:"avatar"]Вероятно от Позитания са им обещали по една лаборатория за всеки лидер от блока[/quote]
  :-bd :-bd :-bd

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#65:"dedo pepo"]Орешарски подкрепях,заради големите му способности и заслуги за дясното и България.[/quote]
  Съдиш по делата.И получаваш минуси.

 74. 74 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#69:"nekoj"]първо да си отговаряме на въпроса КОЙ а след това на КАКВО[/quote]
  Добре. За теб отговора на въпроса КОЙ е: Бойко Борисов. А сега отговори на следващия: КАКВО очакваш?

 75. 75 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#72] от "avatar":

  Че Делян Добрев не беше ли от ГЕРБ, бе? Защо се изказва срещу официалното становище на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов?

 76. 76 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#66] от "ret":

  ?????????????????????????????????????????????????????????????

 77. 77 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Браво. само така! Наблягайте все повече на приоритети и програма - това е пътят към десния електорат, а не дърлене с други формации ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 78. 78 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#57:"cardozo_e_sa"]"Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; (Тук липсва конкретика,[/quote]

  Липсва конкретика само за г-н Смилов.
  Още от 2002-ра:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3610
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/2848
  та до днес:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3830
  се говори само конкретно.
  Да ама по-лесно е да се говори на ангро вместо да се попрочете нещо.

 79. 79 Профил на nekoj
  nekoj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "petyo9":

  Тук въпросът кой е Пръмова. Въпросът какво отпада .

 80. 80 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#78:"petyo9"]Още от 2002-ра:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3610 [/quote]

  Големи глупости са сътворени. Още през 2002 г. Има и нелоши идеи, но повечето звучат безумно. (напр. идея 4 – мотивите към нея всъщност се отнасят за следващата идея).

  Основното е въвеждане на мажоритарна избирателна с-ма в 2 тура. Скудоумните пожелания за една част – мажоритарно, а другата – пропорционално, само потвърждават, че още през 2002 г. ДСБ са били безидейна партия.

 81. 81 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#79] от "nekoj":

  Добре де, нали се съгласихме, че РБ (в т.ч. и Пръмова) отпадат. Печели Бойко със, да речем 190 депутатски места. И КАКВОоо?
  Какво очакваш тогава? Каква е офертата на ББ? Какво ще направи като вземе цялата власт? Ако имаш идея отговори.

 82. 82 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#80:"cardozo_e_sa"]Скудоумните пожелания за една част – мажоритарно, а другата – пропорционално, само потвърждават, че още през 2002 г. ДСБ са били безидейна партия. [/quote]

  Алогизъм е да твърдиш, че идея която ти не одобряваш е липса на идейност, безидейност. Безидейни са всички други които не са предложили алтернативна идея. Сети се за друга политическа сила предложила някакъв изход за излизане от киреча.

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#41] от "kashpirovska":

  То здравеопазването им го няма никъде в съчинението. Явно са го включили или към правосъдието - без доктори идва Страшния съд . Или са го включили в енергетиката (опасявам се че III тия Райх ги е изпреварил). Или са го включили към сигурността по модела 'Една ябълка на ден , бягай докторе от мен'
  А най-вероятно просто ги е страх да кажат,че без доплащане здравеопазването няма как да се финансира и до 5 години си отива тотално. Ще има само санитарни вертолети на НАТО в небето на бантустана. И това гласуване ще го пропуснем с колегите....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 84. 84 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#65] от "dedo pepo":
  Сигурно си бил демократ още когато си бил и партиен секретар на жп депото в Русе

 85. 85 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#4] от "wallenstein":

  булянщойн,
  българските демократи могат да се похвалят с много добри постижения и много реформирани отрасли и системи.

  вие, комунистите, освен 2-3 кризи, 2 катастрофи и 2 хиперинфлации, какво друго ще извадите от ръкава?

  РЕФОРМИ !
 86. 86 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тоя модел как пък не се промени толкова години. Но те са все едни и същи хора в управлението.

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#55] от "glog":
  Браво, перфектно казано.
  Имам чувството, че партиите в РБ ще се окажат повече от гласовете които ще получат на изборите! Амбициите им да командват надминават дори изблиците на Волен Сидеров. Той поне си продаде златното пръстче, а тези искат да обърнат въртенето на Земята. Накрая пак ще научим скромните листчета на Костов- 50% министри и областни управители и 100% замове. Имам неприятното усещане, че цялата галимация на РБ е да събере гласовете на грамотните, умните българи и да ги измами както винаги до сега от времето на СДС до сега!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#11] от "РБ шапчица":

  Бойковист е Смилов.Преди дирекино нападаше РБ, сега с смекчил тона .Само омаловажава.

 89. 89 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Реформаторите ще уволнят ли половината ДС професори на УНСС и Алма Матер?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 90. 90 Профил на nekoj
  nekoj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "petyo9":

  Герб ще получи 190 гласа когато РБ получи 40 както се сили. А какво ще предложи ГЕРБ ще го кажат те а не аз. Аз мога само да им повярвам или не . На РБ определено и твърдо не вярвам.

 91. 91 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#88] от "Един телефонист в окопа":
  Какво да прави като гледа каква жалка история са и няма как да не се смили малко

 92. 92 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#82:"petyo9"]Алогизъм е да твърдиш, че идея която ти не одобряваш е липса на идейност, безидейност[/quote]
  Съгласен съм! В конкретния случай ставаше дума за 24-те идеи на ДСБ, които ще променят Б-я. Идея 1 – намаляването броя на нар. представители не може да се припише на ДСБ, но мотивите за намаляването са наистина скудоумни: намаляват се разходите за НС, но се създават Областни съвети (не е изрично споменато самото създаване, а се предполага, тъй като такива не съществуват). "Идея" по идея мога да се аргументирам, но не виждам особен смисъл.

 93. 93 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Борисов пожела на Реформаторите успешна коалиция с БСП в коментар пред 24-часа. С Реформаторите повече няма да се занимаваме, споделили висши партийци от ГЕРБ преди лидерът им да направи своя коментар на декларацията

 94. 94 Профил на Ботьо
  Ботьо
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#11] от "РБ шапчица":

  Да. Отдавна съм го констатирал.

 95. 95 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1997 Любопитно

  До коментар [#83] от "Dr_Doolittle":

  Кой ще реанимира здравеопазването?

  http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/koj-shte-reanimira-zdraveopazvaneto.html

 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  До коментар [#41] от "kashpirovska":

  ,,Поне един да каже как конкретно ще се справи,например с тотално забатаченото положение в здравеопазването!,,

  Ето един безплатен съвет как ще се оправи здравеохазването..
  Всички частни клиники, поликлиники, болници, молници, аптеки маптеки вън от държавната здравна каса. Всичко частно да си прави частни здравни каси и от там да си вземат пари и там да си плаща за здравни услуги, както е в простият западен свят. Частните здравни каси да отделят процент от приходите си за бедработица, както е в простият западен свят.Държавната здравна каса да остане за безработни и хора работещи в държавни предприятия. Държавната здравна каса да поеме всички общински болници, защото общините както и да го въртиш по килифаревски са си представители на държавата. Това са си мои лични наблюдения в една проста дрържава на запад.

 97. 97 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  [quote#93:"teridan"]

  Борисов пожела на Реформаторите успешна коалиция с БСП в коментар пред 24-часа.[/quote]
  Цели 24 часа не си е променил мнението? Не мога да повярвам. Трябва да се пусне търсене в мрежата за по- сигурно

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 98. 98 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#97:"РБ шапчица"]Цели 24 часа не си е променил мнението? Не мога да повярвам.[/quote]
  Човека се развива. Да не му отнемаме това право.

 99. 99 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Много приказки, нищо конкретно. За избори може и да става, но такава програма имат почти всички запътили се към властта. Сядат хората и компилират идеи. Ммм-ъ, мъ, мъ! Идеално за избори. Но за реалното управление е твърде пожелателно. Е, няма лошо, Смилов може да ги хвали, колкото си иска.

 100. 100 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Може, но... ако започнат операцията от фирмата на Елена Костова "Булс" ООД и ролята й в нарушаването на югоенбаргото (1993-1996) както, и с даренията за фондацията й "Бъдеще за България" (1997-2001).
  Да продължат с приватизационите сделки на Иван Костов, с връзките с ВИС и СИК, с габонската афера на Меглена Кунева и т.н..
  Да разкажат за договорките за съвместно управление с Луканов и после с Първанов.
  Да прегледат и финансирането на предизборните кампании на ДСБ и СДС-2013 и РБ-2014!
  Може нещо и за КТБ да споменат, както и за договорите на Лаборанта с правителството на Орешарски.
  Аааа, и да не забравят безобразията на новата си партньорка Лидия Шулева!
  И тогава, смело напред с лозунга - "На битка срещу мафията и олигархията!
  Това написа в профила си във Фейсбук Евгени Михайлов.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK